ארבל - הנקודה שאתה מעלה נכונה מאוד. אבל יש לדעתי לסייג אותה - אדם שיודע שמשהו הוא אסור ובעייתי ובכל זאת עושה אותו - למשל: אדם שיבוא להתארח אצלי בפסח ויביא לי מתנה שהיא חמץ (לא כשר לפסח בהכשר שונה משלי), יתקבל בצורה פחות לבבית מאדם שבא לבי"כ בשבת וחושב שזה בסדר לבוא עם האוטו. אני מסכימה עם זה שאדם שרוצה לבוא לבי"כ, מן הראוי שיברר קודם אם מתאים לבוא עם האוטו, אבל "רק נסעתי באוטו, לא הדלקתי אש".... מזעזע ככל שישמע, יש אנשים שלא יודעים שזה אסור.
נראה לי שכוונת הרב אבינר היתה, שלמרות שהם מחללים שבת, למרות שהם נוסעים ברכב ומדברים בטלפון, הרי הם מרגישים מספיק יהודים כדי להגיע לבי"כ. זה לא יותר טוב מאלה (כאן בארץ) שאילו ביום כיפור לא באים?
נשלח ב-4/4/2006 18:23
תל_תלית
מספר דברים להבהרה.
א. אין דומה משפחה כמו בדוגמא שהבאתי, אשר רבש"ע כוון אותה באופן שכזה להתקרב, לבין מי שנוסע לביכ"נ בשבת ובחג ביודעו שהדבר אסור, שאז אין שום היתר לעודד אותו.
ב. הוא הוא סרגל ההתנהגות שאליו הינך מתייחסת, ישנו כלל האומר בדרך שאדם רוצה לילך בה מוליכין אותו. מי שסתם נוסע לטייל בשבת ללא רגשות כלשהם לדברים שבקדושה ועקב כך ממשיך לטייל ולנוע במשעולי היהדות בדרך האמת דינו שונה לחלוטין מאשר מי שמודע כי ביכ"נ הינו מקום מקודש ומגיע אליו תוך כדי ביזוי קדשי ישראל. כדוגמא נביא אפשרות שמאן דהוא מוזמן לארוע פתיחה חגיגי של פרוייקט מסויים, מתלבש בהתאם, אך בדרך הולך לנקות בור ביוב מצחין וממשיך ישירות לארוע החגיגי עם כל הצחנה שדבקה בו...
אכן, חובה עלינו ללמד זכות על כל אדם מישראל, אך כפי שהחוק מפליל מי שמסיע ביודעין שודד לביצוע שוד כשותף לפשע, איננו רשאים לעודד מחללי שבת ועוברי עבירה בפרהסיה.
נשלח ב-4/4/2006 16:24
ארבל - הדוגמא שלך פשוט מעולה! היה ברור לכולם איך הגיעה המשפחה הזו ליישוב, והבקשה שלה היתה חילול שבת מוחלט. אפשר אפילו לדרג את רצון המשפחה הזו להתקרב (באותה שבת) ליהדות ככמעט 0. התייחסו אליהם יפה. נתנו להם לגיטימציה להיות בסעודת שבת, כיוון ש"הם כבר ממילא כאן...". וזה יצר רצון לקרבה נוספת. עכשיו - משפחה שכבר מגיעה לבי"כ, "סרגל הרצון שלהם" הוא סביר להניח יותר מאותה משפחה. אז אם הם כבר הגיעו - תגובה נעימה, והסבר של הכללים הנהוגים יעלו את "מדד הרצון להתקרבות" בסרגל, או לפחות יפחיתו את "מדד הסלידה" מהיהדות. אני לא חושבת שהרב אבינר אמר שצריך לעודד אנשים להגיע בשבת לבי"כ ברכב. אבל האמת היא שאף אחד מאיתנו לא יודע מה הוא אמר (כולנו יודעים מה אמרו שהוא אמר...), וצריך לזכור גם את זה..
כל פעולה חייבת ככל האפר להתבצע בסבר פנים יפות ומקרב, אך באם רואים שיש אי אכפתיות במכוון, חובה למחות.
בהיותי בשעתו תקופה קצרה בישוב דתי אשר בקרבתו אתרים רבים לטיול, הופיעה לפתע בשבת לפנה"צ משפחה שנתקעה עם הרכב בסמוך, בנסיון לקבל עזרה בגרירית / חילוץ הרכב. רב הישוב היה הראשון שנפגש עימם , ומיד הזמינם כדבר ראשון ומובן מאליו להצטרף לסעודת השבת ואח"כ לסיור רגלי בישוב וסביבתו הקרובה, וכך לאט לאט המשיך לארח ולקרב אותם, כולל סעודה שלישית וכיו"ב. מיד בצאת השבת הרב ביקש ממכונאי רכב המתגורר בישוב לצאת ולסייע ללא תמורה בטיפול ברכב. וכמובן מילות תודה מאותה משפחה על הארוח והבילוי הבלתי מתוכננים. התוצאה. המשפחה המשיכה בקשר עם אנשי הישוב שאף היו מארחים אותה מידי פעם לשבתות וחגים, מבלי להכנס לנשמתם. ו.... כמובן וכצפוי הם החלו לשמור שבת ומצוות כשראו את היופי שבכך.
זה טוב כשיש עם מי לדבר. אך לעודד עוברי עבירה, כלל וכלל לא שייך.
נשלח ב-4/4/2006 13:59
אני חושבת שצריך לעשות הפרדה בין כמה דברים: 1. לא יודעת מה אמר הרב אבינר (גם אם לא מחבבים אותו, הוא עדיין זכאי לתואר "רב"). לא מוואלה או מאנרג'י אנחנו יכולים לדעת את האמת. ואנחנו מכירים את האתרים האלו - דיוק זה לא הצד החזק שלהם בכלל, וכשמדובר בהוצאת דברי רבנים מהקשרם - הם ממש מומחים... 2. אני מתייחסת באופן נקודתי לנושא הגעה לבי"כ ברכב: הדבר הזה אסור לחלוטין מבחינת ההלכה. אין על זה שאלה בכלל. בגלל שזה אסור אתה גם לא יכול להזמין חילוני שיבוא לבי"כ כשאתה יודע שהוא יגיע עם רכב. עיקר השאלה היא מה קורה עם אדם שפתאום "מתחשק לו" להיות בבי"כ, והוא כבר הגיע עם רכב. כאן יש לדעתי 2 שלבים: בשלב הראשון מקבלים אותו בסבר פנים נעימות על עצם הגעתו לבי"כ (ולא על דרך ההגעה...). בשלב השני (לא יודעת אחרי כמה זמן), אחרי שהאדם מרגיש שאין לאף אחד מטרה לתקוף אותו באופן אישי (וכמים הפנים...), אפשר להעיר לו בצורה נעימה, שבשבת אסור לנסוע ברכב, והיינו שמחים אם היה יכול לבוא באופן אחר, אם זה לא הולך, הרבה יעדיפו לחנות רחוק יותר כדי להתחשב "ברגשות הדתיים".
כמו שאני רואה את זה יש 3 סגי אנשים: 1. דתיים/חרדים, שהדת חשובה ויקרה להם (ברמות שונות, בסדר?) 2. אנשים ששונאים ומתעבים את הדת/אפיקורסים וכו'. קשה לכתוב את זה אבל לא יודעת מה עושים איתם. 3. אנשים שהם די ניטרליים. לא יאכלו חזיר, אבל יאכלו אוכל לא כשר, וכו' - כמו "חוטא לתאבון". אנשים כאלו אם תקרב אותם קצת, ולא תעיף אותם מבי"כ אם הגיעו עם רכב, יוכלו להמשיך ולהתקרב.
ועוד נקודה אחת (וואו, יצא ארוך): כמו שכשרוצים להכנס (להבדיל אלפי הבדלות) למסגד, יש כללים ויש לנהוג לפיהם, כך צריך לדעת שיש כללי התנהגות בבי"כ (או באולם של בי"כ וכו'). אבל, יש גם דרך לומר אותם....
ברור שיש מצוות קירוב רחוקים, ולאהוב את הגר ולהאיר פנים ולהכניס אורחים ואנחנו נעשה זאת בכל מאודנו ובכל יכולתנו.
הנקודה כאן היא התבטאות של רב עם מעמד, רב שיש לו השפעה על ציבור שמצהיר שהוא נהנה לראות את חילולי השבת, זה צורב כל לב יהודי רגיש. כשיהודי מוחה על חילול שבת, כך לימד ה'חפץ חיים' זצ"ל, הוא זועק "איי, כואב לי" כי כשכואב - צועקים. אלוקים מבקש בתורה "לא תבערו אש בכל מושבותיכם ביום השבת", הנסיעה ברכב מבעירה אש, והנה מגיע רב ונהנה מזה שיהודי נוסע בשבת - כי הוא בא להתפלל. שומו שמים! בגלל שהוא מגיע לבית הכנסת הותרו כל הגבולות? לא תוקעים בשופר בראש השנה אם הוא חל בשבת, מחשש שמא יהיה איזה יהודי שיטלטל את השופר בשבת, וכאן לקנאות ביהודים תועים אלו? נחמץ הלב.
אפרופו קירוב רחוקים, כמה הציבור של רב אבינר משקיע בתחום לעומת הציבור החרדי?
נשלח ב-4/4/2006 10:38
שלום. אני סמויה כאן כבר תקופה, והפעם החלטתי להגיב. נראה לי שאחת הבעיות הגדולות בישראל היא הנתק בין דתיים/חרדיםלבין חילוניים. אין לגיטימציה (חברתית) לאדם חילוני לעשות "דברים של דוסים", אחרת יעלילו עליו שהוא "חלילה" חזר בתשובה. אני חושבת שאסור לעודד אנשים להגיע (מלכתחילה) לבי"כ בשבת ברכב, אבל כיוון שהגיעו - לקבל אותם בסבר פנים יפות, ולקרב אותם. גם אם לא יחזרו בתשובה, כמו שהיינו רוצים, הרי שלא יהיו כלכך שונאים לדת, ואולי דברים שהיום פרוצים, יוכלו להיות קצת פחות בוטים (כמו נישואים אזרחיים, אי עשייתברית מילה, חמץ בפסח וכו').
נשלח ב-4/4/2006 00:16
התכונתי למי שמתיר איסורים בפועל....
נשלח ב-4/4/2006 00:04
ארבלי, לא תפסתי מה הקשר בין שבתאי צבי שבירך מתיר איסורים לבין הרבי מסאטמר. פענח רזא!
נשלח ב-3/4/2006 21:34
חראם !!!
האם יחשוד כת"ר מצח גדול כי אזלזל ח"ו במרע"ה ???
יש מושג המוגדר דבר והיפוכו או בלשון עמך בית ישראל הפוך על הפוך...
יתרה על כך תמיהני הכיצד ישוו את אותו המברך בכל יום בברכות השחר ברוך מתיר איסורים למרן הרבי מסאטמר זי"ע
ויעיין נא מרנ"צ בערך באמצע האות ח באם תקליד את המילה אבינר בלינק הרצ"ב והארה תגיע לכת"ר בנדון...
את מי משווים פה למשה רבנו??? ארבל, כנראה המשרה שהענקתי לך ברוב טובי, שיבשה עליך סדרי עולם...
אם כבר, תוכל להזכיר את מה שאמר הדברי חיים מצאנז לרבניתו, בעת שראה את הדגים החיים, מפרפרים במטבח מתוך ניתורים. הוא התבונן, נאנח ואמר לה: רואה את, ככה יראו הרבנים בדור האחרון - קופצים, מנתרים, מפרפרים ומתים...
אם כבר תוכל להזכיר את מה שאמר הרבי מסאטמר לחסידיו על עשיו הרשע: "כלום מה אתם סבורים, שעשיו היה לבוש ברחובות מכנסיים קצרים וללא חולצה? הבלים. עשו היה לבוש בגדי לבן והנהיג עדה של חסידים, בסעודה שלישית, היה יושב ליד השולחן, מוקף בחסידים ואומר תורה. איזה תורה? תורה מתוך בכיות ויללות וה'שולחן' שלו היה קודש קדשים. אבל זה היה עשו! עשו שעבר על כל העברות שבתורה" - - -
מידי פעם אנחנו שומעים על כאלו רבנים, להבהיר לנו שאנחנו נמצאים בדור האחרון.
ולא נורא, עוד מעט יגיעו שלשת השבועות, יתהפכו עלינו לששון ולשמחה, וגם שם תשמעו את אבינר מזמר שמותר לשמוע כלי זמר והרב עובדיה לא מבין נכון את השולחן ערוך, עפ"ל.
נשלח ב-3/4/2006 19:00
ספר שמות פרק ב פסוק יד ויירא משה ויאמר אכן ,נודע הדבר'...
רש"י על שמות פרק ב פסוק יד אכן נודע הדבר - כמשמעו ומדרשו נודע לי הדבר שהייתי תמה עליו מה חטאו ...
נשלח ב-3/4/2006 18:41
למה, נראה לך שיש מישהו שלא הבין? כמו שמבן תורה אמיתי - יראתו קורנת מבין השיטין של דבריו, כך גם להיפך.