בית פורומים עצור כאן חושבים

שימוש בחשמל בשבת או מלחמת הגנרטורים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/4/2006 01:22 לינק ישיר 
שימוש בחשמל בשבת או מלחמת הגנרטורים

שמוע שמעתי שפורום זה מהווה בית ועד לחכמים, ורציתי להיוועץ בחכמי הפורום : שכונתי מן השכונות המתחרדות היא. בשנים האחרונות הגיעו עוד ועוד חרדים ומאידך עזבו תושבים ותיקים את השכונה. עד לפני כמה שנים נשמר סטטוס קוו יפה בין חילונים לדתיים. בשנה האחרונה, החרדים הצליחו לעורר קונצנזוס של טענות כלפיהם, וזאת בשל דבר אחד : גנרטור. נאמנים לפסק הרב אלישיב שלא להשתמש בחשמל בשבת, הם מנסים להעביר גנרטור, תוך רישות כל גגות השכונה וכיעור של ממש. *:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

אינני חרדי ולא אנטי-חרדי. קוויתי לחפש קצת אמת, ורציתי לשאול : מהבחינה ההלכתית : אני מבין שפעם ההיתר לשימוש בחשמל היה משום בתי חולים – כיום קשה להתיר שכן בתי החולים עצמם משתמשים בגנרטור. אבל עדיין נשאר ההיתר של יולדות, חולים וכו' שאם לא יהיה להם חשמל, אולי יש פה פקו"נ. מהו אפוא ההיתר (אם יש כזה) לשימוש בחשמל? שאלה נוספת : אומנם אינני ציוני גדול, אבל נדמה לי שסברת הרב גורן חזקה מאוד דווקא בנושא זה. הרב גורן טוען שלא ייתכן שחברת החשמל תשתמש בנכרים בשבת, שכן לא ייתכן שחשמלה של מדינת ישראל יהיה מופקד בידי זרים. כאמור, אינני מכחולי הלבן, אבל זו נראית לי סברה חזקה בנושא זה. מה דעתכם? ומה לגבי ריבוי בשיעורים? האם מישהו יודע מה המצב האמיתי בחברת החשמל – מה באמת קורה שם בשבת?

טענה ששמעתי הייתה שזה לא "סתם חומרא" אלא חשש דאורייתא. שאלתי היא אפוא כיצד מותר לבוא לגור בשכונה כזו אם לא בטוח שיש בה גנרטור? והאם לא עדיף לשבת בחושך ולמעט כשלום בית ועונג שבת מאשר לגרום ל"לא תשנא את אחיך בלבבך", להכשיל רבים בפנייה לערכאות ע"מ להכשיל את היוזמה לגנרטור? אציין כי לא מדובר ב'שמוצניקים' שונאי דת, אלא ביהודים יר"ש שמוכנים להילחם על זכותם של החרדים לגנרטור, אבל רק אם יעבירו זאת מתחת לקרקע, בלי לכלוך ובלי רעש. האם יש היתר הלכתי לבוא ולכפות חומרא בהלכות שבת ע"ח האחרים? מה היחס בין מצוות אישיות כאלה לבין מצוות בין אדם לחברו – או שמא נאמר שמי שלא רוצה לשים גנרטור הוא כמו מי שמפריע לו שירה של זמירות שבת, ואין להתחשב בו?

בפראפראזה על הרמב"ם גבי פקו"נ בשבת, נראה לי מצב עגום למדי : הגנרטורים למיניהם נעשים ע"י טפשי החברה החרדית והבטלנים שבהם. מכמה שכונות אחרות הבנתי שאותם אלה שבדר"כ אחראים לדברים אלה אינם יראי ה' לשמו, על פי רוב, אלא עושי ביזנס לא קטנים. נדמה לי "כי רבים חללים הפילה ועצומים כל הרוגיה" וכי פסק הרב אלישיב קצת יוצא מפרופורציה  - האם לא עדיף ליישמו כאשר יש רוב גדול ומוצק לחרדים בשכונה?

מדובר בהעברת חוטים מאוד מכוערת מבית לבית, בצורה שכל מי שקצת אסתטיקה מפריעה לו, מאוד נפגע.

נדמה כי הבעתי את דעתי בצורה די ברורה. אבל אני באמת מבקש לחפש אמת, גם מהבחינה ההלכתית וגם מהפן הציבורי של דברים שכאלה. אנא לא להיכנס לוויכוחי חרדים/חילונים מיותרים, אלא לצורך הדיון.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2006 10:36 לינק ישיר 

למה לא להסתמך על גויים של שבת? בעולם של התורה, גם בעולם של ימות המשיח, יכולים להיות גויים בארץ ישראל (בתנאי שהם שומרים על 7 מצוות בני נוח). מדוע שלא יהיה מותר להיעזר בהם? הראי"ה קוק כותב באחת מתשובותיו כי עקרונית בכל ישוב צריך שיהיה בו נכרי אחד לפחות, לצורך בעיות שבת מזדמנות. http://www.moreshet.co.il/web/shut/shut2.asp?id=8617 מה שנאמר בתורה "לא תעשה כל מלאכה.. ועבדך... והגר..." - אין הכוונה לכל נכרי, אלא רק לעבד ולגר (לתושב, שכיר ובן-נכר מותר לעשות מלאכה - ע' הבדלם כאן http://www.tora.us.fm/tnk1/kma/hvdlim1/gr_tojv.html ) תוקן על ידי - אראלסגל - 22/05/2006 10:41:39

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-21/5/2006 22:46 לינק ישיר 

נדמה לי שכדאי להוסיף הערה ערכית: יש לקבוע מראש שהפתרון לייצור חשמל בשבת בקהילה יהודית בארץ לא יכול להיות טכני הלכתי מסוג הפתרונות של מכון צומת וכדו' ומובן שלא תוך הסתמכות על גויים של שבת. לדעתי פתרונות בשני הכיוונים הללו מהווים הודאה מראש באי רלוונטיות של ההלכה לחיים כאן, הודאה שאינה מחוייבת המציאות.
זו הערה שהעיר בזמנו ישעיהו ליבוביץ' בחדות במקומה (לשם שינוי). bt77

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2006 22:32 לינק ישיר 

כמדומני שהרב דרזי, מבאי ביתו של הגרי"ש, ערך מחקר מקיף על הפעילות בחברת החשמל, ולטענתו עיקר הבעיה היא שבזמן ירידת הצריכה מופעלת טורבינה קטנה יותר, ולאחר מכן מכובית הטורבינה הגדולה, וזאת כדי לשמור על רציפות הזרם. כל ההתירים הם להפעלה סדירה של החשמל, ולא להפעלה שנעשית מטעמי חסכון בלבד (כיון שבאותו הזמן עדיין פועלת הטורבינה הגדולה)

פרטים נוספים בספרו שבות יצחק (אני כותב מתוך הזכרון וייתכן שטעיתי בפרטים)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2006 23:04 לינק ישיר 

אני כמובן לא יכול לומר כיצד הדברים פועלים בכל עיר ושכונה. אני יודע שלפחות בחלק מן המקומות המערכת לא אטומה. לגבי מגדלים שכונתיים - צריך לברר כיצד הם מתמלאים, ואם הם מספיקים ל-24 שעות.
אדגיש, שכל זה רלוונטי רק למי שמחמיר בשימוש בחשמל בשבת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2006 21:45 לינק ישיר 

ש. (המכונה ר' שמואל)

הכלים השלובים במערכת העירונית בנויים על בסיס הבריכה או על בסיס ראש המגדל ?
ועוד, המערכת אינה אטומה? אם כן הרי שאם לא יכנסו מים, לא ייצאו.  מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2006 21:32 לינק ישיר 

סברת החיי אדם אינה מוסכמת, ואחרונים אחרים חלקו עליה.
אך לגבי המים יש בדרך כלל סברה אחרת להקל, גם למי שמחמיר בשימוש בחשמל - בדרך כלל המים מגיעים ע"י משאבה לבריכה עירונית, ומשם זורמים לבתים ע"י כוח הכובד - חוק הכלים השלובים. בבריכה יש בדרך כלל מים בכמות שמספיקה לכל השבת, כך שנהנים מן המים שנכנסו בשבת, רק לאחר השבת.
אך כמדומני שיש בתים גבוהים שבהם יש משאבות פרטיות לבית.
לגבי מקרר - נראה שלכו"ע, גם לחולקים על החיי אדם, המאכל שבמקרר לא נאסר, כיוון שלא נעשה בו שום שינוי. זו אפילו לא העברה ממקום למקום כמו מלאכת הוצאה, אלא שהמקרר מנע את קלקול המאכל, וכך המאכל נשאר בדיוק באותו מצב שהיה קודם, וזה מוסכם שאינו נחשב כהנאה. הגע עצמך - אם פרצה דליקה, ומישהו כיבה את הדליקה באיסור (לא ניכנס כמובן לשאלה מתי מותר לכבות דליקה), האם יהיה אסור לי לישון במיטתי, משום שאלמלא העבירה היא היתה נשרפת?
אך אף שהמאכל שבמקרר אינו נאסר, נראה שלהכניס אוכל למקרר יהיה אסור (שוב - למחמירים בשימוש בחשמל), שכן בכך אני משתמש להדיא בתוצר של האיסור, ולא רק פאסיבי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2006 17:31 לינק ישיר 

נשאלה לעיל השאלה האם יש מקום לחלק בין שימוש בחשמל בשבת לשימוש במים, שהרי מערכת המים מופעלת גם היא תוך חילול שבת- לפחות תוך שימוש בחשמל.
אמר לי ידיד היום רעיון, הביאור הלכה מביא מהחיי אדם שאם לא השביח עצם החפץ ממלאכת שבת כגון במלאכת הוצאה כי אז קל יותר האיסור להנות, לא בדקתי עדיין את החילוק לעומקו ואת מקורותיו אך אם נכון הדבר הרי שבניגוד לחשמל שהשימוש הוא השבחה, במים הרי כל ההנאה היא בהבאת המים לביתי ולא בהשבחתם.
יש לדון לגבי פעולת קירור מאכל למניעת קלקול אם נחשב כהנאה.   מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2006 08:28 לינק ישיר 

לימי - האייקונים מופיעים אצלי, אבל איני מכיר את משמעויותיהם. עמך הסליחה. (יש קורס ללמוד זאת?)

למציץ -
בין בתפעול השוטף ובין בתיקון תקלה, אי אפשר למעט בפעולה של העובד - הוא חייב לעשות פעולה או פעולות מסויימות, ואין הבדל מבחינתו אם כעת דולקות אלף נורות או מיליון. ההבדל בין תפעול לתיקון הוא, שמשמעות שתי הפעולות היא שונה. כאשר העובד מטפל במערכת ומאפשר את הפעולה הרציפה. הוא לא מדליק את הנורה אצלך בבית, אלא גורם לכך שהיא לא תכבה. לעומת זאת, לאחר שאירעה תקלה, הפעולה של העובד מדליקה בפועל את כל המכשירים. העבודה שלו לא נעשית יותר קשה, אבל בפועל הוא עכשיו מדליק את הנורה אצלך בבית. ואז יש הבדל אם כעת דולקות אלף או מיליון, וזה ריבוי בשיעורים.
אעפ"כ, הגרש"ז מעלה שם סברות (מעניינות מאד) להתיר, ולמעשה נראה שאפשר להקל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2006 01:28 לינק ישיר 

ש377

לא הבנתי את החילוק. בשני המקרים מדובר בפעולה אחת שמועילה הן לחולים והן לבריאים , וזה שיש גם בריאים הנהנים מכך , אינו גורם לתוספת פעולות. אם למרות זאת , זה נחשב כתוספת בחילול שבת (כמו הדעה ששימת קדירה אחת של בשר שיש בה גם בשביל בריא , היא ריבוי חילול שבת) , בשני המקרים צריך להיות אסור. ההבדל בין בישול לשחיטה הוא לכאורה, שאין שום דרך לשחוט רק חלק מבהמה , מה שאין כן בישול , גם אם מדובר באותה פעולה , בין אם מבשלים מעט בין אם הרבה , אסור להרבות , מכיון שאפשר למעט. לכאורה גם בייצור חשמל , למרות שמדובר באותם פעולות , אפשר למעט. אולי הטענה היא בגלל שאין זה בידו של העובד בחברת החשמל? עכ"פ לא מובנת החילוק בין תיקון תקלה , לבין העבודה הסדירה בתחנת הכוח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2006 23:17 לינק ישיר 

ש377
במחשבך האייקונים אינם מופיעים ? מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2006 23:05 לינק ישיר 

לפרעתוני -
השמועה ששמעת נכונה, והנושא נידון באריכות במאמרו של הרב רוזן שהזכרתי - הוא כותב, שעצם ההנאה מן החשמל אין בה בעיה, אך לכאורה יש בעיה להכין שעון שבת, משום ששינויי הצריכה יזקיקו בסופו של דבר את העובדים לעשות מלאכה בשבת. עד כמה שזכור לי, הוא מעלה כמה טענות כנגד סברה זו, משום שההשפעה של כל בית על המערכת היא זניחה לחלוטין, ומעוד נימוקים.

לממללא -
לענ"ד, אם מדובר בעובד שתפקידו רק לתחזק את הטורבינות, יש באמת מקום להתיר לו לעבוד בשבת. אך במציאות, מסתבר שכל עובד כזה נדרש לעשות עוד פעולות שאינן הכרחיות לעצם ייצור החשמל, ולכן בפועל זה לא מציאותי. (הדבר דומה למערכת המשטרתית לעומת הצבאית - בצבא יש פקודות ברורות שפעולות לא מבצעיות לא דוחות שבת, ולכן דתיים יכולים לשרת וגם להתקדם בסולם הפיקוד, ואילו במשטרה, ככל הידוע לי, אין הבחנה חותכת בין פעולות של פיקו"נ לפעולות אחרות, ולכן יש בעיות קשות.)

למציץ ונפגע -
בפשטות, זה ממש כמו שחיטה - העובד עושה את אותן פעולות כדי שהחשמל יסופק לכל המדינה, ואינו מרבה בפעולות מחמת ריבוי המשתמשים.
השאלה שלך שייכת במקרה של הפסקת חשמל שתוקנה. בניגוד לתחזוקת החשמל, שהמכשירים פועלים ברצף והעובדים ורק עושים מלאכה מקומית בתחנה, כאן הרי כל המכשירים בבתים כבו, ובתיקון מדליקים את כולם יחד. ונמצא, שעובד חברת החשמל לא רק מתקן את נקודת התקלה, אלא גם מדליק אלפי מנורות ותנורים וכו'. ואז לכאורה כבר לא יועיל ההיתר של פיקו"נ - גם אם מדובר באזור גדול, שסביר ואפילו ודאי שיש בו צורך של פיקו"נ, הרי כאן יש לכאורה ממש ריבוי במלאכות.
למעשה, כמה פוסקים מתירים גם בכגון זה. יש בזה אריכות בשולחן שלמה של הגרש"ז זצ"ל, סימן רע"ו, ומסקנתו נוטה להתיר.

לימי -
אני לא מסוגל לקבל אמירה כזו. נניח שאכן מבחינת הצרכן נרוויח את "בכדי שייעשה" - האם זה אומר שעדיף שיעבדו יהודים ולא גויים? האם אנו דואגים רק ל"נוחות ההלכתית" שלנו ולא אכפת לנו שיהודים יחללו שבת?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2006 14:45 לינק ישיר 

לגבי השימוש לאחר השבת בחשמל שיוצר בשבת יש לומר שעדיף שיהודים יעבדו בשבת ולא גוים

קיי"ל שנכרי שהדליק את הנר בשביל ישראל אסור אף למוצאי שבת בכדי שיעשו, לעומת זאת המבשל בשבת מותר לאחרים מיד במוצ"ש, כתב הט"ז שבנכרי שאיסור אמירה לנכרי קל יש לחוש שאם יותר למוצ"ש מיד יבא לומר גם לשבת אחרת לכן אסרו עד זמן שיכול לעשות לאחר שבת, אך שיאמר לישראל לעשות מלאכה אין לחוש אם נתיר וגם אם יאמר לא ישמע לו.

אמנם כמובן שיש לדון לגבי יהודי שאינו שומר מצוות בסברא השניה ומצד המציאות שאנו אומרים בכל שבת לחברת החשמל שלא כדאי להם שתהיה הפסקת חשמל בכל מוצ"ש אם כן נדחית גם הסברא הראשונה.

אך אפילו ללא חילוקו של הט"ז לא יהא מי שנתבשל בשבילו חמור מהמבשל עצמו, וקיי"ל המבשל במזיד אסור לעולם בשוגג מותר למוצ"ש מיד ואם כן יש לדון אם עובדי חברת החשמל הם שוגג או מזיד, אך דעת הגר"א להקל כרבי מאיר שאף במזיד מותר במוצ"ש אף לו עצמו ואם כן אין חשש.   מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2006 12:28 לינק ישיר 

אבהו

דומני שאין איסור על הנאה ממעשה שבת לאחר שבת . מצד שני, יתכן שאם משלמים על כך לחברת החשמל וגם חברת החשמל עושה את זה בשבילך , בכל זאת אסור , איני יודע. אבל ליהנות ממעשה שבת בשבת, בודאי אסור. הוזכר כאן שיש היתר בגלל חולים ופיקוח נפש, אבל לא תמיד מותר לבריא ליהנות ממעשה שבת שנעשה בהיתר בשביל חולה , השאלה היא אם שייך בזה ריבוי בשביל הבריא כמו בבישול או שזה בבחינת נר לאחד נר למאה כמו בשחיטה.

לכן יתכן שיש מקום לדברי מיימוני , על ההבדל בין תחילת השבת לבין השעות המאוחרות יותר. השאלה היא , כמה זמן מכניסת השבת תוכל הרשת להמשיך לספק חשמל באופן אוטומאטי, ללא התערבות אנוש. אני חושב שסביר שיש הפרש בזמן , כי לא יכול להיות שבני אנוש יכולים להגיב לכל הדלקת נורה. כמובן , לכאן נכנסת השאלה מה נחשב להתערבות אנוש שהופכת את החשמל למעשה שבת. יתכן למשל שאי אפשר לתת לרשת לפעול באופן אוטומאטי אפילו רגע אחד ללא בקרה אנושית , בגלל שיש בכך סכנה , אבל אולי סוג ההתערבות הזה שאינו קשור לעצם ייצור החשמל , אינו הופך אותה למעשה שבת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2006 11:52 לינק ישיר 

למיטב ידיעתי אין בחברת החשמל "שלב ביניים של אכסון". שינויים בצריכה משפיעים ישירות על שינוי התפוקה, וזה נעשה דרך שינוי תדר הרשת (כלומר התדר כל הזמן מסתובב קרוב מאד לחמשים הרץ). כשיש שינוי בצריכה (עד כדי הדלקת נורה בביתו של כל אחד) התדר יורד טיפה ומערכת משוב גורמת להגברת שריפת הפחם עד להתייצבות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2006 11:29 לינק ישיר 

מציץ, איני בקי בתחום זה. מצאתי שיש אפשרות לאחסן אנרגיה חשמלית. ראה http://www.electricitystorage.org/tech/technologies_technologies.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Power_station#Pumped_storage ממה שקראתי בלינקים אלה יוצא שבשעות של ביקוש נמוך יחידות הכוח מופעלות לריק או שהחשמל שהן מייצרות מאוחסן בשיטות שמתוארות שם. איני יודע אם טכנולוגיות אלה בשימוש בארץ, ובכל מקרה האיחסון הוא חלק מרשת ייצור החשמל שגם כיום אינה לגמרי אוטומאטית ולכן נדרשת להפעלתה עבודת אנוש - אם לא להדלקה וכיבוי של יחידות הכוח אז לבקרה וטיפול בתקלות. לדעתי ברור שמי שמחובר לרשת בשבת נהנה מעבודת עובדי חברת חשמל בשבת. יתר על כן, אם יש איחסון הדעת נותנת שהוא נעשה גם בשבת שבה כידוע הצריכה נמוכה שכן עסקים רבים סגורים בשבת. יוצא שהמשתמש בגנרטור שחוזר ומתחבר לרשת של חברת החשמל במוצאי שבת נהנה בימי השבוע מעבודה שנעשתה בשבת.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שימוש בחשמל בשבת או מלחמת הגנרטורים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext