| נשלח ב-29/4/2006 23:00 |
|
| |
דיווח מהשבת הצמוינת והמעולה עם החזן אדלר
שבוע טוב וחודש טוב לכל חברי הפורום!
הייתה לי הזכות והעונג והכבוד להיות נוכח בשבת המעולה עם החזן אדלר. לגבי המקהלה אני יזכיר אותה אבל לא בשמה כי יש חילוקי דעות אם היא שייכת לרפי ביטון או לא.. כל החגיגה הגדולה התחילה אתמול בשעה 19:26 בדיוק אז נכנס לבית הכנסת עטוף בטלית ולראשו כובע חזנים החזן אדלר,לרגע זה היה נראה כמו חזיון של כהן גדול הנכנס לבית המקדש. הוא התחיל בפתיחה מרשימה ביותר של הפסוק הפותח את קבלת שבת. "שמעה ותשמח"-לחן וביצוע חדש,איני יודע של מי,פה ושם קצת מוטיבים "אייזנשטאטיים".. "מזמור לדוד" - קרליבך. "אנא בכח" - איני יודע עם זה לחן מוכר או אילתור אבל היה מצוין אילתור על כל הקטע בנוי טוב. "לא תבושי" - ר' יעקב תלמוד,הרבה זמן לא שמעתי את הביצוע הזה,וכמובן שלחן של חסידות אין יותר טוב מאדלר שמכניס בקטע את הרגש החסידי שלו. "רזא דשבת" - פינציק,איך אפשר תפילה בלי לדעת מהו סוד השבת של פינציק.קטע מצוין כשלעצמו,ביצוע ענק מדויק ביותר. "המעביר בניו" - דומני של רוזנבלט,ביצוע מדויק ביותר. "רצה נא במנוחתינו" - חלק אליתור חלק קוסביצקי שילוב מיוחד ומעניין. וכמובן,העיקר של השבת ושוב בכיכובו של המלחין פינציק! "ריבונו של עולם" - איזה קטע!איזה יופי!איזה הרמוניה! ביצוע מושלם,ענק וגדול של אדלר שלא חסך בעוצמה. לגבי טיב הביצוע של הקטעים אני לא מפרט אני יפרט בסוף כי על כולם יש לי דעה אחת.. כאן קיבלנו הפסקה של 12 שעות לערך כדי לחזור בכוחות מחודשים למחרת בבוקר.
כאשר הגעתי לבי"כ בדיוק שמעתי את החזן אומר לאחד מאנשי הציבור זוהי שבת וגם ר"ח צריך להתפלל,באותו רגע הבנתי וידעתי שמחכה לי יום ענק רווי הנאה וכך היה. "שוכן עד" עד ברכו אילתורים מצוינים וכל העת המקהלה תומכת ללא לאות. "לאל אשר שבת" - ביצוע חדש לקטע יכול להיות שוב שזה אילותר אבל הוא בנוי מצוין כמו קטע חזנות רגיל, במילים מזמור שיר ליום השבת נשמעה המנגינה הידועה של גנטשוף של הקטע השיר שהלווים. "לאל ברוך" - בן ברוך,ביצוע ענק ומצוין. בקדושה,"ממקומך" - וידר+תלמוד+אילתור,שילוב מעניין ומצוין של הכל.שאר חזרת הש"ץ מלאה באילתורים הבנויים כקטעי חזנות,לא אילתור לכמה מילים. כאן הגיעה עוד אחד מעיקרי השבת-הלל! "מקימי" - קצת רוזנבלט וקצת אילתור. "בצאת ישראל" - תלמוד. "מה אשיב" - קטע מוכר איני זוכר של מי הלחן. "פתחו לי" - גם כן מוכר מאוד איני זוכר של מי הלחן. תפילת הלל מלאה קטעים,רגש ועוצמה. לפני קריאת התורה החזן נתן לנו עוד קטע כדי ש"נהנה" יותר בקריאת התורה. "אב הרחמים" - מכטנברג,ביצוע מצוין במלוא העוצמה. לאחר הקיראה נערך קידוש של חצי שעה לערך.
תפילת מוסף:
"מי שברך"-אילתור מושלם לכל הקטע. "אבינו שבשמיים" - סול זים,איני יודע למה החזן לא ביצע את הקטע הוא בוצע ע"י המקהלה והסולן היה אחד מחבריה,ביצוע מצוין של הסולן עם המקהלה.החזן הצטרף בסוף בסוף כדי לגמור את הקטע כמו שצריך. לצערי לא אמרו אב הרחמים אז נחסך מאיתנו קטע מצוין. "ובנחה יאמר" - רוזנבלט,זאת הייתה פשוט חוויה בלתי רגילה!החזן עמד על בימת ארון הקודש מוקף במקהלה והביצוע היה כל כך מושלם עד שאני הרגשתי אצלי בפנים שאני שומע את מלך החזנים בכבודו ובעצמו.
בחזרת הש"ץ קצת מוטיביים סובולים והלפגוטאיים של היצירה הידועה "אבות". בקדושה זה היה חוויה בעמידה של 14.5 דקות בדיוק החזן פשוט התחיל את קודשה ונתן ברצף את הכל עד הסוף. "יחד" - קרליבך. "כבודו" - מלבסקי. "ממקומו"- בנעימה אופראית ידועה. "שמע ישראל" - גלנץ. לאחר מכן "אתה יצרת" ניתן לנו כקטע חזנות שלם מתחילתו ועד סופו פה ושם ריצה של כמה מילים אבל בכללי מצוין ומעלה. "רצה" - גנטשוף.ומיד אחר כך באותה נשימה- "מודים" - ליאו לוב.פעם ראשונה שאני שומע את שני הקטעים אחד אחרי השני באותה תפילה בדרך כלל אני שומע אחד במוסף ואחד בשחרית. "שים שלום" - יעקב תלמוד בליווי כל הקהל. מכיוון שכבר קיבלנו טעימה של הניגון מהשיר שהלווים בהתחלה אז לא קיבלנו לצערי את המנה העיקרית. "אדון עולם" - ספיירו. לצערי ההצגה הגדולה נגמרה.
במשך כל השבת החזן אדלר לא חסך בקטעים ואילתורים מושלמים,לא הייתה מילה ופסיק ונקודה שהוא לא ביצע בסידור. במשך כל התפילה הייתה לו עוצמה אדירה אחד הקטעים הבולטים היה "רזא דשבת" לעניות דעתי העוצמה שלו הייתה מעלה ומעלה. לאחר השבת הזאת אני יכול להכתיר את החזן אדלר כ"מלך העוצמה" ו"מלך האילתורים". ושאני מתכוון עוצמה זה לא רק טונים גבוהים במיוחד אלא קול צלול יותר עוצמה למשך כל התפילה וכל קטע יותר חזק וטוב מהשני. לגבי המקהלה היא הייתה טובה אבל היו קטעים שבהם היא רצה קצת אחרי החזן,היו קצת "פיקשושים" אבל בכללי היא הייתה טובה.
זהו,אני סיימתי את הדיווח שלי על השבת הנפלאה,אם עוד מישהו מחברי הפורום נכח בשבת זאת אשמח אם יוסיף או יתקן את הדיווח שלי.
כל טוב וחודש טוב! רונן.
תוקן על ידי - רונןרייש1 - 29/04/2006 23:54:55
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2006 09:35 |
|
| |
אף אני זכיתי להשתתף בשבת נפלאה זו, שבת שבה ראיתי רבים רבים מותיקי וצעירי קרית מוצקין (עיר הולדתי) מתקבצים לשמוע את החזן הנפלא חיים אדלר. רבים מבעלי התפילה/החזנים המקומיים, ראש וראשון להם מוישה גולנד וכן גם אריה לשם, שימעל'ה נויפלד ואפריים דומצ'בסקי נכחו בשבת זו, ולי היה חסר שם רק סבי זכרונו לברכה... למרות בית הכנסת הקטן הגבאים השתדלו מאוד להכניס עוד ועוד מקומות ואנשים, ובית הכנסת אכן היה מלא מפה לפה, לרבות עזרת הנשים. אשרי האוזן שכך שמעה, ואשרי העין שכך ראתה. זכורים לי דברים שמידי פעם מזכיר הרב לאו שליט"א, שגדל בקרית מוצקין הקטנה, שעה שהוא מתאר חזנים ידועים שעברו לפני התיבה בביכ"נ המרכזי שבקריה... מי ייתן ועוד תחזור עטרה ליושנה. ובכן לאחר פרץ הרגשנות הזה, אני מצטרף לשבחיו של רונן - אחת השבתות המופלאות יותר שהייתי נוכח בהן. מספיק לציין כי תפילת ערבית ארכה 1.45 שעות, ובתפילות היום - יגדיל תורה ויאדיר; תחילת התפילה ב- 7:45, סיומה - 13:35 !!! ולא כמו שבתות אחרות שבהן אומרים ראשי ביכ"נ לחזן "תעשה מה שאתה רוצה, אבל ב- 13:00 כולם כבר בחוץ"... יישר כוח לגבאים שלא הגבילו את החזן בזמנים (נו מה, פה זה לא צבא...), ויישר כח לחזן שנתן "הופעה מלאה" ולא חסך באף קטע (כמעט... טוב אנו חובבי החזנות כנראה היינו מוכנים ממש לשמוע עוד ועוד מבלי סוף...). אשר למקהלה, אכן מדובר ב"הרכב שני" (כנראה) של מקהלתו של רפי ביטון. נוצרה עמימות מסוימת, אני ראיתי את המקהלה של רפי כמה וכמה פעמים, וכאן הם הגיעו ללא עניבות תואמות וללא הטליתות המפורסמות עם הלוגו המודפס "קולות מן השמיים"; וגם בהרכב לא זיהיתי את הזמרים המוכרים, אולם חוברות התווים שבידיהם "הסגירו" את היותם זמרים ממקהלתו של רפי. יצוין לטובה בחור צעיר שגם סייע לאחד מחברי המקהלה בניצוח (בזה בדיוק הורגש חסרונו של רפי), ונתן סולו ב"אבינו שבשמיים" ובעוד כמה מקומות בתפילה בקטעים קצרים ואף דואט אחד עם אדלר. כאמור חסרונו של רפי הורגש היטב, בערב אדלר לא הפסיק לסמן להם בידיים מה הוא רוצה ומה לא רוצה מהם... ביום כבר היתה דינמיקה טובה יותר בין החזן למקהלה, בעיקר נהניתי לראות שלאחר קדושת כתר הללו התיישבו בספסל שבאחורי הבימה, כשאדלר מסמן להם בידיו "קומו קומו וחיזרו לעמדותיכם", כאומר להם "חבר'ה פה באתם לעבוד לא לשבת"... ואכן הם קמו וליוו אותו לאורך כל חזרת הש"צ. בכל מקרה יישר כוח לרפי שבנה מותג חזק כמו "קולות מן השמיים", שחזן כמו אדלר מוכן להסתפק בהרכב השני של המקהלה ובלי המנצח הקבוע - דבר המעיד על איכויות בניית המקהלה ע"י רפי. על אדלר אפשר לשפוך מחמאות ללא סוף, אציין רק אחת ששמעתי מפי חבר ילדות שגם למד ושר אצל נפתלי הרשטיק במכון לחזנות בת"א. כדבריו, ונדמה שהוא העיר זאת לאחר "ריבונו של עולם" של פינצ'יק בערב שבת: "איזה טנור אדיר הוא !!!". עוד אציין שביום, לאחר שירת "אל אדון" של כל הציבור והמקהלה, אדלר התחיל קטע (שאינו מוכר לי) מסוף אל אדון, במילים "שבח נותנים לו", כנראה ניגון חסידי, שהמשיך לקטע חזנות לאורך כל "לאל אשר שבת" ועד "כולם אהובים" וגו'; דבר כזה לא ראיתי בשום מקום, שבו בד"כ החזן מתחיל ב"כולם אהובים" או כמה שורות לפני כן; דוגמא נוספת ניתנה בהלל, שבה כל מזמור ומזמור לווה בקטע משלו מבלי "לחפף" או "להריץ" קטע כזה או אחר; ואת כל הקטעים סיים החזן בטונים גבוהים וחזקים, עם שפעת קולו האדיר. קשה היה להצביע על הקליימקס בהלל, כי כבר מברכת ההלל ועד "אנא ה' הצליחה נא" הכל היה כעין קליימקס אדיר ןמתמשך. אשרי האוזן שכך שמעה, ואשרי העין שכך ראתה.
 |
|
|
|
|
|
|