בית פורומים עצור כאן חושבים

"ראשית צמיחת גאולתנו" - עדיין? כבר? עד מתי?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/5/2006 21:18 לינק ישיר 
"ראשית צמיחת גאולתנו" - עדיין? כבר? עד מתי?

התפילה לשלום המדינה יודעת בשנים האחרונות דיונים מחודשים, ספקות ושאלות.
נוסחים חדשים רבים מוצעים לתפילה ובמקומות אחדים חדלו מלומר אותה.
מה יש לנו לומר בנושא?

מאמר חדש בתחום:
Tabory Joseph, ''The Piety of Politics: Jewish Prayers for the State of Israel'', Liturgy in
the Life of the Synagogue: Studies in the History of Jewish Prayer, eds. Langer Ruth &
Fine Steven, Eisenbrauns 2005, pp. 225 – 246

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2006 20:59 לינק ישיר 

שנרב

כתבת: <אם לעשות סדר, אינני מטיף לפרישה או להפרדת קהילות. אני כן טוען שהמדינה היא לא המסגרת הנכונה להעמיס עליה את המטען האידאולוגי של "כולנו יהודים", ועדיף שתפנה את הזבל לרווחת כולנו בלי להכיר במנגנון שלה  כ"קהילה היהודית" שלנו (ובמובן הזה אין סיבה להפרדה).>

אינך מטיף להפרדת קהילות? איזו מסגרת משותפת אתה מציע לקהילות בהעדר המדינה כמסגרת להגדרת קהילה יהודית?
אם רצונך לומר שהמדינה תהיה מסגרת כזו ע"י פינוי אשפה משותף, מה ההבדל בין זה להפרדת הקהילות ההיסטורית? הרי גם בפרנקפורט ופרשבורג פינתה הממשלה הנוכרית את אשפותיהם של בתי המדרשות והטמפלים יחד.

שנרב וכמתעסק, זמני קצר לאחרונה ואינני מספיק לכתוב מקצת ממה שאני רוצה. בע"ה המשך יבוא. תוקן על ידי - לבהעיברי - 21/05/2006 21:08:10

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2006 22:29 לינק ישיר 

שנרב ולב

אשתדל להשיב בפרוט בלנ"נ מר או מחרתיים, אך כרגע אענה בקצירת העומר לנק' יסודית ששניכם לא עמדתם עליה בדברי, לפחות  ביחס לנק' הראשונה ההלכתית.

איני חותר לא להשלטת המפשט העברי במדינה ולא לבניית מדינת צללים.
ניסתי להדגים מה המשמעות של כפל מגמות:
א. תפישת פנים ציבורית (כלפי החברה הדתית שבה אתה חי) לבין תפישה חוץ ציבורית (כלפי ב. החברה החילונית והמערכות החברתיהכלליות).
מכאן שמחד אני יכול לנסות לארגן כלפי פנימה "הציבור שלי" לפי אמות מידה פנימיות, וכאן ציינתי שכדי להצליח בכך עלי לתרגם את מערכת התורה ממערכת קהילתית לכלל חברתית, וכדרך שרב כאשר הוא פוסק לרופא עליו לחשב מושגים של פיקוח נפש כללי אפילו שהנמען הוא הרופא המסויים הדתי הפרטי.
מאידך מוטל עלי לשאוב מתוך המטען ההלכתי מסרים בהם אני יכול להפרות את כלל החברה.

תורף הרעיון הוא מעבר מחשיבה טוטלית לחשיבה רב שלבית ורב מימדית.

בנוסף אני חלוק על שתי הנחות של שניכם:
שנרב - לענ"ד יש בהלכה את האפשרות להשיב על המימדים החברתיים.
לב - גם כשפוסקים לקהילה כאשר מדובר בחיים מודרניים של מעורבות במדינה - ההלכה צריכה להתבונן מתוך המימד הכלל חברתי ולא הקהילתי - עיין ערך הדוגמה של רופא לעיל.

כפי שאמרתי אשתדל להידרש לשאר הענינים בהמשך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2006 21:48 לינק ישיר 

לב*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

אין לי שום בעיה עם פיתוחו של המשפט העברי, אדרבה, בוא נעמיד משפט שיהיה מופת לעמים, אבל כל זמן שאין לך ביד אפילו אפס קצהו אל תשווק את עצמך לציבור כאלטרנטיבה (וגם אחר כך אני מעדיף קבלה וולונטרית בנוסח בתי משפט השלום בתקופה המנדטורית ולא כפיה בחקיקה).

לא ברור לי על אילו חלומות של אחרים אין לרכב ומה הקשר לדברי ולדברי מתעסק. האם אתה מתכוון לאבות הציונות?

כנ"ל לגבי הנקודה האחרונה בדבריך. אני, לפחות, לא חושב שיש ביכולתי להשפיע באופן כל שהוא על הציבור החרדי. זה ימשיך ויתפתח בדינמיקה שלו המוכתבת על ידי אילוצים ואידאולוגיה. האם הוא יגיע יום אחד למצב בו ציבור אחר כלשהו יוכל לשתף איתו פעולה באופן קונסטרוקטיבי ולא על בסיס של סחר סוסים? אולי ואולי לא, נחיה ונראה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2006 20:57 לינק ישיר 

כי הוינא קמיה דשנרב ומתעסק הוו נפיק מפומיה זיקוקין דנורא ולא ידעי מאי קאמרי.

הנושא שאתם דנים בו מאד מעניין אותי, אבל אני צריך כמה הבהרות.

1. קיימות ביניכם מחלוקות בשני מישורים: היחס למדינה וההתארגנות הדתית חברתית.
קצת קשה לי להבין את ה"לשיטתו" שבין שתי המחלוקות:
אמר כמתעסק: "יצירת חלופות מתחרות למערכת המשפט כמוסדות של בתי דין לממונות שיפותחו (-לא כפי שהם היום), אלא כדגם מתחרה אלטרנטיבי, חיצוני - הקמת מוסדות מחקר שיוציאו מחקרים וניירות עמדה ביחס לנושאים החברתיים מנק' מבט דתית. - ולא יש אומרים ויש אומרים אלא ניסוחים ברורים."
ושנרב דחה אותו שדיני תורתינו אינם טובים מספיק להוות יסוד למשפט כיום.

אמנם דיונכם נסוב ברמת חוק מדינה ושם המחלוקות נראות קשורות (אליבא דמתעסק יש להקים "מדינת צללים", ולפי שנרב זה לא צריך להיות אכפת לנו), אבל ברמה הקהילתית אין קשר בין העמדה על הרלוונטיות של המשפט העברי לויכוח על המעורבות במדינה יהודית מהותנית. אדרבה, לפי תוכנית ההתנתקות של שנרב וצמצום תפקיד המדינה לחברה גדולה לאיסוף אשפה יש הכרח בפיתוח של המשפט העברי. לולא עמדתו האישית של שנרב השוללת פיתוח כזה היתי אומר שזה ההמשך הטבעי של דרכו.

2. אחרי ששניכם התנערתם מגישה מרכזניקית, הרשוני נא לשאול מדוע בעצם צריך לקבוע יחס ברור למדינה? האם לא די להיות אזרחים לויאלים כפי שהוצע כאן באחד האשכולות? הרי זה נראה שגם אליבא דמתעסק עיקר הפעילות אינה במישור הפוליטי אלא בתהליך ארוך של יצירת אלטרנטיבה. 
יש לי הרגשה שהמחלוקת על המדינה הוא משני ביחס לרעיון המציץ מן החרכים בדבר שניכם (ואולי אני רואה מה שאני רוצה לראות) והוא להפסיק לרכב על חלומות של אחרים (גם בגירסה המתונה של כמתעסק) ולהתחיל לקחת אחריות עצמית על החיים בציון. 

3. לאור האמור לעיל. אני רוצה לראות שיטה שהיא מעין סינתזה של השיטות שלכם. שיטה הנבדלת מהד"ל והחרדיות ההיסטוריים ומסמן סוג חדש של אחריות דתית ולאומית, אני שואף שרעיונות אלו יובילו כמה שיותר ציבורים.
איני חוזר בי מדברי על החרדים, למרות דחייתכם האלגנטית, ולמרות שזה לא כ"כ חשוב (ניסיתי לנבא השלכות שעשויות להיות למהלך כזה בעתיד, לא קראתי לבצע אותן). לכל ציוני צריכה להיות מידה של הערכה לחלומות,  כשהם מלווים בהגיון כלשהו כמובן. אבל בשביל להסביר את החשיבות של הרענון המפלגתי באורתודוכסיה - אני צריך להאריך מאד. אם תרצו אשלח לכם מאמרי במייל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2006 17:22 לינק ישיר 

כמתעסק:*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />*:namespace prefix = o />

בממד ההלכתי:  כפי שאתה עצמך שמת לב,  אתה מוכר סחורה שאין לך. קודם תפתח מערכת שתאפשר פתרון לדיני ממונות ברמה בה לא יהיה איש את רעהו חיים בלעו (בלי קים לי, בלי גרמא במאכיל סם המוות לבהמת חבירו, בלי כפתו לפני ארי ולפני יתושים והשיך בו את הנחש) ותשיג הסכמה של שני רבנים בלתי תלויים לינארית. כשזה יקרה יבוא כבר המשיח ויהפוך את הדיון כאן למיותר. כמו"כ ההנחה לפיה יש ליהדות המסורתית הנהוגה מדור דור משהו לומר על הפן החברתי נראית לי תלושה. כל מי שמשלם מס אמת היום תורם לצדקה פי כמה מהגבירים המפוארים ביותר ברוסיה. (ראה אריכות בזה באשכולו של "תלמיד" על המיסוי ההוגן).

חינוך: אני לא מתיימר להכיר את "העם" אבל אינני חושב שכל זה קשור לנושא הדיון. גם אם תושבי תל אביב ירוצו לשמוע שיחות של הרב אבינר, זה רק יאבד מכוחו אם תכניס את זה כחלק כפוי מתוכנית הלימודים בבית הספר.  לענ"ד נראה כי אין למה שכתבת בעניין זה  ולמודל מיקוד הזהות הלאומית על ידי המדינה ולא כלום.

חברה: לענ"ד, על אף הנימוקים כבדי המשקל והרציניים שמסתובבים בויכוח בין ימין ושמאל בדבר גבולות המדינה, מדובר יותר בעילה מאשר בסיבה. כשתיישב את הגליל והנגב תגלה להפתעתך שגם לזה אין לך גב חברתי (ניצוץ מן העניין עלה לפני כמה זמן בירוחם כאשר ראש המועצה איים להוציא  את הגרעין התורני "אחד אחד עם משאית" – מזל שאין שם עדיין רכבות -  ולאה שקדיאל החרתה החזיקה אחריו). לא יהיו חסרות טענות, הן בדבר עושק של בדואים או ערביי גליל והן בדבר התנשאות על תושבי המדמנה המקומית.

אגב, שמתי לב בזכותך כי מאמרי כולל בעצם שתי טענות בלתי תלויות, האחת לגבי מודל המדינה והשניה לגבי היחס לציבורים וסקטורים אחרים,   שאני מציע להעמידו  על בסיס של שותפות תן וקח במקום על דאגה בלתי מותנית לאחרים (לפעמים בעל כרחם ושלא בטובתם).  כמובן שניתן להחזיק באחת משתי הטענות באופן בלתי תלוי.    

תוקן על ידי - שנרב_נ - 17/05/2006 17:33:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2006 08:25 לינק ישיר 

שנרב

אתה מערבב בין תוכחה לערבות (אמנם יש חקירה ידועה איזו נובעת מאיזו - אך הבה נשאיר את החקירות בצד).
בפשטות תוכחתה הוא היחס היוצא בפועל ואילו ערבות היא הזיקה עצמה.
בכל דברי לא הוזכרה 'תוכחה' כלל ולכן הבה לא נגלוש מדיון ממוקד.
לאידך גיסא, ערבות הוזכרה.
מה אני מציע:
זו שאלה טובה וכבר אני מזהיר שהואיל ועצותי אינם הצעת גירושין שמודל הגירושין בה ברור, אלא טיפול זוגי לזוג במשבר שממילא היא בנויה על תיקוני היסט ולמידה ארוכה - פריסתה כאן תחטא לשטחיות עצומה, שכן כוחה הוא בשינוי מגמות איטי ותיאום ציפיות מחודש.
אך בכל זאת אנסה לטפטף מעט.
ראשית קונספציה רגשית שונה:
א. סבלנות. ב. חוסר נאיביות. ג. לא לרוץ למצבי קיצון הפוטרים מאחריות בבחינת אני את נפשי הצלתי. ד. מוכנות לפשרות.

בפועל -
תורף הצעתי היא ההבנה שיש שני מעגלים שונים:
א. התנהלות פנים חברתית של החברה הדתית. - להלן פנימי
ב. התנהלות של דו שיח עם החברה החילונית. - להלן חיצוני.
ובנוסף, מוכנות עמוקה לויתור על המון שאיפות חוקיות / חוקתיות להשלטת ערכים.
לענ"ד יש שלושה - ארבעה מוקדים ראשיים -
א. המימד ההלכתי -
פנימי  = התחלה של חשיבה פנים הלכתית לתרגום ההלכה ממערכת קהילתית למערכת מדינית (-תקנות ממונות / יצירתיות פרשנית וכו')  יצירת חלופות מתחרות למערכת המשפט כמוסדות של בתי דין לממונות שיפותחו (-לא כפי שהם היום), אלא כדגם מתחרה אלטרנטיבי, ויש לי להאריך טובא.
חיצוני - הקמת מוסדות מחקר שיוציאו מחקרים וניירות עמדה ביחס לנושאים החברתיים מנק' מבט דתית. - ולא יש אומרים ויש אומרים אלא ניסוחים ברורים.
ב. חינוך -
פנימי - שידוד ערכים ביקורתי שבראשו בדק בית של הרעיון המרכזנקי ושידודו להסתכלות פחות נאיבית ויותר ראלית של מהי חברה יהודית בה חיים שני ציבורים ומהו אופן הפעולה בינהם וגבולותיו.
חיצוני - לענ"ד וממעט נסיוני יש מוכנות עצומה של רבדים שונים בחברה לשמוע יהדות. אנו לוקים חריפות ביכולת ההסברה. כן , אני מאמין שבעולם של תקשורת יש הרבה מקום להשפעה על דעת קהל ושינוי עמדות.
ג. חברה -
פנימי - זהו הגרעין הקשה - שינוי מיקוד מוחלט מערכי ישוב הארץ לישוב החברה -
(ישוב הארץ בשמחה - יש נגב וגליל = ולא מטעמים פוליטיים כלל של עמדותיו האישיות, אלא מהטעם הפשוט  - איננו מחוייבים להיות החלוצים במה שאין לגביו גב חברתי אפשר להיות חלוצים במה שיש בו גב חברתי ).
חיצוני - מיקוד מבט בעשית כלכלית - הבה לנו עשירים.....

תאמר הרי אתה חושב כמוני. לא, אני במוצהר חותר להישאר על הבמה המשותפת.
כך לדוגמה אני מוצא עניין רב בהוצאת עיתונים חילוניים ע"י דתיים / העלאת מחזות / שילוב של שופטים דתיים במערכות המשפט. איני גורס את כל החרמות לגבי חברות מחללות שבת וכו'.
הדגש שלי הוא בהבנה והתובנה שאלו שינויים שצומחים מלמטה מתוך היחידים ומתוך ההבנה שבכל שלב נתון הם מוותרים במודע על "חזונות" טוטליים רבים, ונטולי עמדה עקרונית בין טקטית בין אסטרטגית לחתירה למהפכה.

נכון על כל האמור אפשר להשיג בשתיים:
א. נראה אותך מגשים זאת או משכנע מישהו בחברה הדתית באלו - איני מחפש פתרונות קלים כבר אמרתי, ויש לי סבלנות - מה לעשות איני לומד משמעון פרס לא את השאלה - מה האלטרנטיבה, וק"ו לא את הפיתרון = חלומות על מזרח תיכון בין חברתי חדש מחר בבוקר...
ב. אין אלו רבולוציות אלא אבולוציות - ומי יודע אולי תהיינה "קפיצות בדרך" כבאבולוציה.

אני מוצא כרגע את מצבנו משול לשניים ששטים על רפסודה לא גדולה, ואז אחד מציע לפרק אותה לשתיים קטנות, מכיון שבכל מקרה קשה לשניהם להסתדר ביחד על הרפסודה.
לפעמים כשממשיכים לשוט מגלים / לומדים איך לשרוד ביחד.
מי יודע אפשר אפילו שעוד נתיידד אם נעיז להקטין את החזון של החלפת ההצגה, בלנסות לשחק יותר טוב בהצגה הזו.

מודה באשמה: איני הקוסם על הבמה השולף שפנים ואיני עושה קסמים, אני היושב בקהל ולומד לשבת לשוחח ללמוד וללמד את זה שלידי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2006 00:12 לינק ישיר 

כמתעסק,

כמ"ש שמעון פרס, אז מה אתה מציע?

שנמשיך להחזיק מסגרת בעייתית של "מדינה מהותנית", ונמשיך לנהל מאבק בו אנו כל הזמן מפסידים וסופנו להפסיד, רק כדי שעצם המאבק גרידא ייצור את ה"חיכוך" בינינו לבין שאר הציבור ונוכל לקיים מצוות תוכחה ודין ערבות?

במקום לנסות להסביר לחילוני למה ילדו צריך ללמוד 11 שנה תנ"ך אני כבר מעדיף לצאת כל שבת ולצעוק שעבעס לג' מכוניות ובא לציון גואל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2006 23:12 לינק ישיר 

ממללא, האם התפילה היא "על תנאי" או שאחדים מממלליה רואים אותה [או הפכו אותה] לכזו? במילים אחרות, האם יש בה התנייה באופן אינהרנטי ומהותי או שיש כאלה שבחרו לראותה ככזו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2006 22:57 לינק ישיר 

לב העברי

אחר ששנרב עצמו צידד בניתוחי לגבי עמדתו, אינ צריך להגן על ניתוחי. לגבי שת"פ ד"ל וחרדי השיב שנרב.

שנרב

א. מבחינה מהותית לענ"ד יש לעמדות הלכתיות הרבה מה לומר לגבי ניהול מדינה - דא, עקא שכישלון כח של חלק ניכר מהמערכת ההלכתית גורם שהיא יאננה מצליחה להתרומם לחשיבה כלל מערכתית ולערוך תרגום הולם של גרעיני תפישותיה מהמימד הבן אישי / הקהילתי למימד המדיני.

ב. יש שאלה אופרטיבית - האם יש יכולת לממש תפישות אלו ומה מידת המוכנות לשת"פ של המערכת החילונית. אכן אני חלוק על תפישות טוטליות הטוענות שמשום שמדובר במערכת חילונית אין כל משמעות לשת"פ.

ג. אני חלוק על העמדה המרכזניקית - החתירה איננה לשינוי אירגוני / לרוויזיה של ציבור / מדינה / לשאיפה של פעולה על הכלל וכו'.

התבוננותי שונה לגמרי, ביסודה מונח מושג 'הערבות' שמשמעו הפריה של הפרטים בחברה היהודית - כלומר, המערכת האירגונית אינה אלא הבמה דרכה מתקיים דו שיח בין שחקנים, אך איני חותר להחליף במאי או את ההצגה.
אולם ללא ההצגה הרי שהשחקנים יתפזרו לכל עבר.
אכן, ברי שכשהחברה תשנה פניה מאליו גם מערכת הנורמות של הקולקטיב תשתנה, אך זו כלל איננה מגמה שמונחת לפתחי.
דוק, התבוננותי מניחה את מצב ההוה כמצב נתון מושלם שהוא מוקד התמודדותי, ואין היא טקטיקה בעלת מגמות שאיפות אידליסטיות אסטרטגיות עתידיות!

לאמור, ברור שביסוד חשיבתי עומדת תפשית המדינה כארגון גג לחברה שהיא השחקן המרכזי וזו איננה אלא מורכבת ממכלול פרטים. מכאן שימושי במונח 'הערבות' שהוא ביטוי ללויאליות חברתית בין אישית!

אינני חותר למהפך שילטוני, איני מייחס קדושה למדינה ולמוסדותיה, איני נאיבי, אלא מבין שחברה צומחת באופן אורגני על מכלול כוחותיה וזרמיה, ומושכת לכל הכיוונים.
מאידך איני מוכן לוותר על מושג 'הערבות' שהוא בעיני אבן יסוד של החשיבה היהודית (אגב: מושג 'האם האמיתית' יש בו לא מעט פטרונות, ולכשלעצמי די לי במינוח הישן והטוב = ערבות), לפיכף, איני מאוכזב ואיני מוצא בתחליף של 'הפרדת הקהילות' ובמינשרך אלא
תחיית הפילוג היהודי בארצו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2006 21:58 לינק ישיר 

כמתעסק ולב העברי:

*:namespace prefix = o /> 

תודה על התגובות.

כמתעסק:

אני צריך להודות שיש מן הצדק בדבריך. אני לא חושב שיש לי תשובה מוחלטת או "פתרון" בעניין. מדינת ישראל משמשת אכן כיום גם כגרעין של הזדהות יהודית, כגוף ה"מאגד" את היהודים תושבי ארץ ישראל למשהו שבו נבדל הקיום היהודי הקולקטיבי בארץ מן הקיום בארצות הברית, לדוגמה.

דא עקא: המדינה היא גם הגוף שמנקה את הזבל ומטיל מסים, וככזה נראה לי חסר טעם לדרוש ממנה להיות "יהודית" (אני לא מאמין שיש פתרון תיאולוגי לשאלת אחוז המס או באיזה צד של הכביש לנסוע, וממילא לא רואה ערך בהשפעה על "הנורמות החוקיות" אלא בצמצומן של הנורמות האלו למינימום).  אולי אילו היה קיים "צד שלישי" בעניין, גוף כמו הסוכנות היהודית, היה מקום  להפריד את הפונקציות, אבל כרגע אין הצעה כזו.

מכל מקום, המצב בפועל ברור. אין שום טעם שאנו גם נשמש את החילוניים כשומרי הגחלת של הזהות היהודית הפוטרים אותם מכל מחשבה בנושא, גם נעמוד כעניים בפתח להתחנן שלא יפתחו בשבת איזה קניון בצומת בילו, וגם נחטוף יריקות על הראש בתור כופים וקופים. אנחנו בסופו של חשבון אוכלים את הדגים המסריחים, לוקים וגם מגורשים מהעיר. כפי שהעיר לנכון משה פייגלין בסוף ספרו "במקום שאין איש", בעית הזהות היהודית ושימור הקולקטיב היהודי צריכה להיזרק לידיו של הציבור הכללי: אם אמנון דנקנר רוצה או לא רוצה להעסיק את בעז גאון בעיתון שלו, שיהיה בריא, ושיסביר לעצמו מה יש לו לחפש מבחינה מוסרית בפיסת האדמה הזו. לא אני ולא אתה יכולים (במקרה שלי - אני גם לא רוצה)  לעזור לו בנקודה הזו. מבחינתי שילך  לכל השדים. כולנו  גדלנו על זה שצריך להיות "האם האמיתית" ואסור לומר "גזורו". מבט חטוף בסיפור המקראי יבהיר לך מהו סוג האנשים שמרויחים מן המדיניות הזו.

לב העברי,

עם כל הכבוד, בעיני אלו הרואים סיכוי לשתוף פעולה בין הצבור הדתי-לאומי לחרדים הם הוזים באספמיא. כפי שכתבתי באשכול אחר, הציבור החרדי כציבור כפוף לאוסף של אילוצים תרבותיים וכלכליים קשים מאד, וכדי לעמוד בהם הוא חייב לפעול (ברמה הציבורית) בצורה אגוצנטרית מוחלטת. גם אם היהודי החרדי יזיל דמעה על מר גורלם של מגורשי גוש קטיף או נרצחי איתמר, בסופו של יום לנציגיו בכנסת יש עשרים סעיפים חשובים בהרבה לדאוג להם קודם, החל מכסף כסף וכסף וכלה בהפרדת הכרוב מן הכרובית במכולות מהדרין בתפרח תחתית, והחרדי ימשיך להצביע להם גם בבחירות הבאות. סיפורן של קצבאות הילדים והפרדתן מקצבת יוצאי צבא למען החרדים והערבים הוא דוגמא קלאסית להנ"ל. (דרך הלצה אומר כי עד שאתה מקווה ל"חוזר וניעור" נסתפק בכך שלא יהיה "מצא מין את מינו" ומפני מה הלך הזרזיר כנודע מהמודעה הידועה ואכמ"ל).

תוקן על ידי - שנרב_נ - 16/05/2006 22:06:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2006 01:03 לינק ישיר 

שחרית,

השיח בחברה הישראלית כיום הרבה יותר רחב מהשיח לפני עשרים שנה ודרומה שהיה יותר מניפסט מפאיניקי אחיד מאשר שיח.

(מהיכרותי עם שגיא הוא לא זכור לי כמרובד דעות במיוחד....אבל יכול להיות שמשהו השתנה מאז משך אותו דיויד לנדאו לדובר ה'שני הצדדים צודקים וטועים' ביחד עם ידידיה שטרן).

לגבי התפילה -

אני ארחיק לכת ואסכים שגם תפילת י"ח לא שונה מהתפילות הללו. אין לי בעיה עם הצורך שהוא מושא התפילה. יש לי בעיה עם תפילות 'על תנאי'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2006 00:30 לינק ישיר 

לשנרב

בדף 10 באשכול זה הודעה מה-8/5 הצעתי מודל דומה לשלך. עיי"ש.

יש בעיה מסויימת (ויתכן שזו בעיה שלי בהבנת מאמרך) בהתנערות המוחלטת משאיפה מדינית, וראית המוסד המדיני כחסר משמעות, כאילו לא איכפת לנו אם ימשול עלינו קופי ענאן או משטר מדיני יהודי. גישה כמו שהצעת היא פתרון זמני, לא ויתור על המלכות. 

איני מסכים עם הקביעה של מתעסק. זה אינו המודל החרדי העכשוי, ההבדל בין הצעת שנרב לחרדים הוא שקהילותינו הק' אינן מהוות מנוף להגשמת חלום ציוני עתידי אלא מסגרת לשימור העבר.

אך אני מודה שיוצא מגישה זו שתי נקודות קירבה לחרדים (למרות שהמאמר עצמו עדיין מתנכר לחרדים - שאנו משלמים מכיסנו להם ולערבים...):

1)  זניחת ההתבטלות ל"כלל" יפסיק את סחרחורת ה"אחדות" עם החילונים ומימלא הציבור הלאומי יפנה פנים שוחקות יותר לעבר הציבור החרדי, ויביא לקירבה טיבעית שעשויה להפרות את שני הציבורים.
2) המודל הנ"ל רחוק אמנם מהחרדיות העכשוית אבל קרוב למודלים פרה ציונים קדומים שלא ראו בהקמת הגוף המדיני את עיקר מפעלם. יוצאי החומות, מיסדי פ"ת ושאר המושבות, וחלק מחובבי ציון ואנשי העליה הראשונה - היו חרדים וחלקם ת"ח חשובים. גם רי"ח זוננפלד המתנגד הגדול לראי"ה רצה לראות בעליה לא"י יישובה ופיתוחה. רעיון זה שרווח בקרב גדולים וטובים מחרדינו, נזנח כמעט לחלוטין לאחר השואה, כשהיהדות החרדית הוקמה מחדש ע"י החזון אי"ש ורי"ז מבריסק - והמדיניות השלטת היתה התעלמות רועמת ממפעל התחיה. יתכן שבהתעוררות מחודשת של המודל הנזנח - בניתוק הקשר בין רעיון הגאולה הטיבעית למדינה הכפרנית - יתעוררו הגנים הלאומים הרדומים אצל החרדים בבחינת "חוזר וניעור". 
(ידוע לי על כמה גדולי תורה שלא היתה רוחם נוחה מהכיוון הקנאי שהציבור החרדי אימץ ביובל האחרון.) 

משתי  נקודות אלו אפשר לראות את פירי הפירות שיצמחו מגישה זו, קרי - הרפיית הקיטוב בתוך האורתודוכסיה. לכך עשויות להיות השלכות חיוביות מרחיקות לכת לחיי העם בארץ, ומשמעות גדולה למפעל הציוני יותר מנשיא עם כיפה שידליק חנוכיה בטלויזיה.  תוקן על ידי - לבהעיברי - 16/05/2006 1:12:52

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2006 23:03 לינק ישיר 

שנרב

כתבת:
"ניסוי מחשבתי קטן יבהיר את הנקודה הזו: נניח שמחר מבטלים את כל המדינות בעולם, ישראל הופכת לאיזה מחוז של  הממשלה העולמית בראשות קופי ענאן, ונאמר שפותרים איכשהו במסגרת הזו את בעיות הבטחון שלנו. מה שישאר לאחר הפרוצדורה הזו איננו סממן של מדינת ישראל, שהרי זו תבוטל, אלא של תחיית ישראל בארצו.*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

האם אנו מעוניינים במצב כזה? האם נהיה מוכנים לוותר על הריבונות המדינית (יחד עם שאר המדינות, כמובן) ולזכות  בשלום ובטחון?  זה, כמובן, תלוי בעמדתנו ביחס למדינה. מי שמחזיק בעמדה המרכזניקית, זו הרואה את הערך הדתי במדינה, במוסד, ודאי שיתנגד בחריפות לביטולה של "ראשית צמיחת גאולתנו". לעומת זאת, מי שכמוני רואה במדינה כלי להשגת בטחון ולסדור העניינים בין אזרחיה יהיה מוכן להחליף אותה בכל מנגנון ביורוקרטי שימלא את אותן הפונקציות"

איני מבין -

אקדים - על הזיהוי המכליל שלך לכל הד"ל ככל זיהוי אינני מקבלו.
ועתה לגופו של ענין:

דומני שפיספסת יסוד מרכזי בתפישה "המרכזניקית"
הרי משמעותה של מדינה הוא גם ואולי בעיקר במישור של יחסי פנים:
הסדרת חיי האזרחים -
כאן עולה השאלה מהו היחס בין הערכים הדתיים לבין נורמות הפעולה של המדינה.
הרעיון המרכזי מאחורי תפישת תחית העם בארצו - הוא התחלת התהליך של בנית מערכת ציבורית לציבור המושתת על ערכים אלו.

לפי האלטרנטיבה שלך - העיקרון המנחה הוא כינון קהילות במעין פדרציה כלכלית הסדרית שתפעל במנותק לערכים של חברי כל קהילה - במלים אחרות ביטול במודע ובמכוון של מושג האחריות והערבות (במשמעותו הדתית) של אדם דתי מישראל למי שאינו דתי, מבחינה זו אני מוצא קושי ברעיון שלך המניח התנערות מודעת משאיפה
לחתירה להשפעה (ולאו דווקא בדרך חקיקה) של מערכת הערכים על הנורמות החוקתיות של הציבור - לשון אחר המשמעות של דברייך היא פרשנות מרחיבה של רעיון הפרדת הקהילות, עד למקסימום ובלבד שחיי המסחר בין הקהילות ימשכו.
זו אינה תחית עם בארצו - זו תחית קיבוצים יהודיים שונים בארצם - לשון אחר: גלות של קהילות בארץ הקדש!
תוכל לטעון שלא לכך נתכוונת אך לענ"ד אחי החרדים באופן ארגונם אינם רחוקים מהמודל שהצעת, וחיים מתוך מודעות זו.
אכן, שיתוף הפעולה בין החברה החרדית לחילונית ותחושת האחריות הבין ציבורית דומני מדוללים מאוד - אולי בעיקר במישור של חסד ובעיקר כלפי הפרט, אך לא מתוך מודל של צדק.

אמנם נכון, תטען: הרי בין כה וכה כיום אין המדינה, בדרך כלל, מתנהלת לפי ערכים אלו.
אך אלו שמחזיקים בתפישה נגדה אתה יוצא, מניחים כי תהליך ממושך של השפעה ציבורית יכול להשפיע על הכיוון, וכי מדובר במשבר.
השאלה העולה היא האם הפיתרון הוא - 'עולם ישן עדי יסוד נחריבה' וחתירה במודע ובמוצהר להתנער מאחריות ציבורית, או לחילופין שמירה על המסגרות המשמשות ביטוי ואפילו היולי מאוד, ומגמת השפעה מתוך תהליך חברתי פנימי.

אכן, ברור שהמודל הד"ל המרכזנקי עלה על גדותיו וככל מודל לעוצם המודל שבו ה"שיטה" גברה על המציאות, אך באלטרנטיבה שלך איני רואה תיקון אלא פשוט החלפת פרה בחמור ובלבד שלא יהיה חמורו של משיח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2006 21:20 לינק ישיר 

ממללא, - איני רואה הבדל פנומנאלי אמיתי בין התפילה לשלום המדינה ובין "אב הרחמים". שתיהן נוצרו כתגובה לאירועי השעה ונשארו בסידור התפילה מסיבות שונות. - לגבי ליבוביץ, אם אני מבינה את טענתו של שגיא, הוא גורס שהשיח הדיכוטומי הליבוביציאני פשה בחברה הישראלית שמבינה מאז רק שפה של "או או" (ראה את המאמר האווילי של הרב חיים נבון בNRG יהדות). לדידו חדרה שפה זו לציבוריות הישראלית ואינה מתקיימת רק בהיכלי ון ליר. - צר לי אם הובנתי שטענתי בזכות דרך האמצע. הו, לא! טענתי בזכות ראיה שמוכנה להכיר במורכבותה של המציאות ובהיותה רבת אנפין מאד מאד. ונקודה אחרונה להיום, כתבת: "י אין בעיה עם תפילות אינטרסנטיות כל עוד הן משתלבות בתפילת הקבע ולא באות במקומה". כשלתי בהבנת הדברים, האם אתה טוען שהתפילה לשלום המדינה באה להחליף את תפילת הקבע?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2006 19:40 לינק ישיר 

השכן, מתוך אמונה במה?

(יש כל מיני קבוצות ואינטרסים, אתה יודע.)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > "ראשית צמיחת גאולתנו" - עדיין? כבר? עד מתי?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 12 13 14 לדף הבא סך הכל 14 דפים.

bholext