| נשלח ב-14/5/2006 22:11 |
|
| |
א.ב יהושע 'שיעור מולדת'
*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> שיעור מולדת מאת א.ב. יהושע א.ב. יהושע הצליח להרגיז את מארחיו בארצות הברית, כשפיקפק במחויבותם לזהותם היהודית. מדובר ביהדות גמישה ומתבוללת, הוא מסביר במאמר למוסף "הארץ", וממליץ להם בחום על חשבון נפש
ממש לפני שנכנסתי לאולם הסימפוזיון בוושינגטון, שפתח את שני ימי הדיונים על עתידו של העם היהודי לאור מאה השנים שחלפו מאז נוסד הארגון המארח (הוועד היהודי האמריקאי), טילפן מישראל בני הצעיר וסיפר על התרגשותו מטקס הזיכרון לחללי מלחמות ישראל שבו השתתף זה עתה יחד עם אשתו ובתו הפעוטה. הזכרתי בכמה מלים למנחה הערב את העובדה שהסימפוזיון מתקיים בערב יום הזיכרון, וקיוויתי שבין דברי הברכה הרבים שנישאו בתחילת הערב תצוין גם עובדה זו, ואפשר שכולנו נתבקש לכבד, כנהוג, את יום הזיכרון הישראלי בדקת דומייה. אבל זה לא קרה. גם קיומו של יום העצמאות למחרת הוזכר בחטף ובמובלע בדברי המברכים.
אינני מביא עובדה זו בטרוניה, אלא כסימפטום שבא אולי להסביר גם את הלך רוחי הקודר באותו סימפוזיון, לנוכח העובדה שאותה הזדהות עמוקה וטבעית שהיתה לחלקים רבים של יהדות אמריקה עם סדר היום הישראלי, הולכת ונחלשת מאוד בשנים האחרונות. כל המשתתפים בדיונים לאחר מכן הסכימו גם הם שכבר כמה שנים מתעצם תהליך של התנתקות אטית של יהדות אמריקה מישראל. הסיבות רבות ומורכבות ונוגעות גם לעובדה ש"הדרמה הישראלית" איבדה רבים מסממניה המושכים לגבי היהודים האמריקאים, וגם לתהליכים המואצים של התבוללות בדרגות שונות בתוך אמריקה עצמה.
למרות שנושא הסימפוזיון היה "העתיד לאור העבר של מאה השנים האחרונות", הייתי אולי היחיד שפתח את דבריו בכישלון של רוב העם היהודי לחזות במאה ה-20 את עומק ההתנגדות אליו וחריפותה, אשר הביאו בסופו של דבר השמדה שלא היתה דוגמתה בהיסטוריה האנושית. "הטקסטים היהודיים", שרבים מהיהודים מחשיבים אותם היום כגלעין זהותם, לא עזרו לנו להבין טוב יותר את תהליכי המציאות סביבנו. יותר מדי עסקו היהודים במיתולוגיה ובתיאולוגיה במקום בהיסטוריה, ולכן דברים פשוטים שאמרו ז'בוטינסקי וחבריו בתחילת המאה ה-20 - "אם לא תחסלו את הגולה, הגולה תחסל אתכם" - נפלו על אוזניים ערלות.
לאחר כיבוש הארץ בידי הבריטים ב-1917 הבטיחה הצהרת בלפור בית לאומי ליהודים, ואם במשך שנות ה-20, כאשר שערי הארץ היו פתוחים לרווחה, היו מגיעים לארץ רק כחצי מיליון יהודים (פחות מחמישה אחוזים של העם היהודי באותה תקופה) במקום המספר הזעום שהגיע בפועל, אפשר היה בהחלט להקים מדינה יהודית כבר לפני השואה על חלק מארץ ישראל. מדינה זו לא רק שהיתה מכריעה את הסכסוך הישראלי-ערבי בשלב מוקדם יותר ובפחות דם, אלא מאפשרת לתת מקלט אזרחי כבר בשנות ה-30 למאות אלפי יהודים ממזרח אירופה, שהרגישו בסופה הממשמשת ובאה, ובכך לצמצם באופן משמעותי את מספר קורבנות השואה.
הפתרון הציוני, שהוכח כפתרון הנכון ביותר לבעיית היהודים לפני השואה, הוחמץ בצורה טרגית על ידי העם היהודי. ולולא אותם מעטים (פחות מחצי אחוז של העם היהודי) שהאמינו והגשימו בפועל לפני מאה שנה את הצורך בנורמליזציה ריבונית של העם היהודי במולדת העתיקה, יכול היה העם היהודי למצוא את עצמו לאחר מלחמת העולם השנייה האיומה נודד רק בין מוזיאונים לזכר השואה, בלי אפילו אותה פיסת מולדת ריבונית שעדיין נותנת נחמה כלשהי על האסון שקרה.
אבל, חשבון נפש נוקב וקשה כזה מעמדת מוצא ציונית כה ישנה ונושנה על ההחמצה הכואבת והטרגית שלנו במאה שחלפה, אינו אהוד בפתיחה חגיגית של כינוס של ארגון יהודי, שיחד עם ארגונים יהודיים רבים, התנכר, אם לא התנגד בפועל, בתחילת המאה ה-20 לפתרון הציוני. מוטב לדבר על פרסי נובל ויוקרה שצברו יהודים במאה שעברה, על הישגים רוחניים של פרויד ואיינשטיין ועל תרומתם הכבירה של יהודים לתרבות המערב.
ולכן, כבר מההתחלה הרגשתי שאני מקלקל את האווירה הטובה והנינוחה בזעמי. ובמקום להשתלב ברוחניות המופלאה של הזהות היהודית, וברנסנס התרבותי באמריקה, בשמחה על הטקסטים שאנו חייבים ללמוד ועל הערכים היהודיים שאנו צריכים לשנן, ניסיתי בכל זאת לתחום לפחות גבול עקרוני בין מהות הזהות היהודית בישראל לבין הזהות היהודית בתפוצות.
אין זה מעשה קל בימים כאלו. גם ישראלים רבים לא יסכימו אתי. המושגים הבסיסיים של הציוניות נטחנו עד דק וללא הכר בתוך הנורמליות של חיים ריבוניים, או שהסתפחו בצורה מעוותת ומפלצתית בתוך אידיאולוגיות ימניות פשיסטיות או בתוך פוסט מודרניזם רדיקלי.
וכאן התעורר הקונפליקט ביני לבין קהל מאזיני (אגב, לא כולם. חלקם, בעיקר יהודים שהיה להם איזה ניסיון ישראלי, באו אלי לאחר גמר הדיון להביע הזדהות עמוקה עם דברי).
לא דיברתי על "שלילת הגולה". הגולה היהודית קיימת מאז גלות בבל, כ-2,500 שנה, והיא תמשיך להתקיים עוד אלפי שנים. הגולה היא העובדה המוצקה ביותר בהיסטוריה היהודית, את מחירה אנחנו יודעים, את הישגיה ומחדליה בהמשכיות היהודית אנחנו מכירים. הטקסטים החריפים ביותר לשלילתה התיאולוגית נמצאים פזורים בלב הטקסטים הדתיים הפנימיים ביותר, ואין שום צורך שסופר ישראלי יבוא לוושינגטון לדבר על שלילת הגלות.
כל הדיווחים כאילו אמרתי שאין יהודיות אלא בישראל, הם מגוחכים לגמרי. לא יעלה על דעתו של שום אדם לומר דבר אבסורדי כזה. לא הגולה אלא ישראל היא זו שיכולה להיות אפיזודה בהיסטוריה היהודית, ומכאן בא הדחף שלי לחזור על אמיתות ישנות ופשוטות, שכנראה אין ברירה אלא לשנן אותן שוב ושוב. לא רק באוזני יהודי הגולה אלא גם באוזני הישראלים.
הזהות היהודית בישראל, שאנו קוראים לה הזהות הישראלית (בשונה מהאזרחות הישראלית שבה שותפים אזרחים ערבים, שחיים אף הם במולדת המשותפת, אלא שזהותם הלאומית היא פלשתינית), הזהות הישראלית-יהודית הזאת מתמודדת עם כל מרכיבי החיים דרך המסגרת המחייבת והריבונית של מדינה בטריטוריה מוגדרת. ולכן היקף היישום שלה לתוך החיים הוא לאין ערוך מלא ורחב ומשמעותי מיהודיותו של יהודי אמריקאי, שההכרעות המשמעותיות והחשובות של חייו נעשות במסגרת לאומיותו או אזרחותו האמריקאית. יהודיותו היא רצונית והוא יכול לכייל את המנעד שלה על פי צרכיו.
אנחנו בישראל חיים ביחס מחייב וכפוי זה כלפי זה. כשם שכל בני עם ריבוני חיים לטוב או לרע ביחסים מחייבים. אנו נשלטים על ידי היהודים. משלמים מסים ליהודים, נשפטים בבתי משפט יהודיים, נקראים לשרת בצבא היהודי, ונשלחים בכפייה על ידי יהודים להגן על התנחלויות שלא רצו בהן, או להיפך, מפונים בכוח מההתנחלויות על ידי יהודים. כלכלתנו נקבעת על ידי יהודים, תנאינו הסוציאליים נקבעים על ידי יהודים. וכל ההחלטות המדיניות, כלכליות, תרבותיות וחברתיות יוצרות ומעצבות את זהותנו, שלמרות שיש בה אלמנטים ראשוניים, היא תמיד בתהליך דינמי של שינויים ותיקונים. יש בעובדה הזאת כאבים ותסכולים אבל יש גם הנאת החופש של היותך בביתך שלך.
המולדת והלשון הלאומית והמסגרת המחייבת הם מרכיבי יסוד בזהות הלאומית של כל אדם. לכן, אינני יכול להצביע על ישראלי אחד שהוא מתבולל, כשם שאין צרפתי בצרפת שהוא צרפתי מתבולל. גם אם הוא לא שמע מימיו על מולייר ומעולם לא ביקר בלובר, ומעדיף עליהם משחקי כדורגל ומרוצי סוסים.
מה שביקשתי להבהיר למארחי האמריקאים, אולי בלשון חריפה ובוטה מדי, הוא, שבשבילי ערכים יהודיים אינם מצויים בקופסת בשמים מהודרת שביום שבת וחג פותחים אותה ומתענגים על ריחם, אלא הם מציאות חיים יומיומית של עשרות בעיות, שבה מתעצבים ונשפטים הערכים היהודיים לטוב או לרע. גם יהודי-דתי-ישראלי מתמודד עם היקף ועומק בעיות חיים שהוא גדול ומהותי לאין ערוך מאשר אלו אשר אתן מתמודד חברו הדתי בניו יורק או באנטוורפן.
האם אני מגנה את הזהות החלקית שלהם? אינני מגנה ואינני משבח. זו עובדה שלא זקוקה ללגיטימיות ממני. כשם שזהותי לא זקוקה לשום לגיטימיות מצדם. אבל כיוון שאנחנו רואים את עצמנו כבני עם אחד ויש יחס של כלים שלובים בין שתי הזהויות, שזולגות אחת אל תוך השנייה, צריך להבהיר היטב את היחס ביניהן.
כל עוד ברור לכולנו שהזהות היהודית הישראלית מתמודדת לטוב או לרע עם הטוטאליות של המציאות והיהודים בגולה רק עם חלקים שלה, יש בהערכה הזאת לפחות אותו יחס שבין השלם לבין החלקי. אבל ברגע שהיהודים מעמידים את ההתעסקות בלימוד ובפרשנות של טקסטים או בפעילות ארגונית של מוסדות יהודיים כשווי ערך לטוטאליות של המציאות הכלכלית המדינית והחברתית שאנחנו מתמודדים אתה, לא רק שהמשמעות המוסרית של ההתמודדות היהודית ההיסטורית עם מציאות מלאה מאבדת את תוקפה, אלא שישנה אופציה נוחה וקלה של זליגה מתמדת מן השלם אל החלקי.
לא במקרה יש כבר יותר מחצי מיליון ישראלים החיים מחוץ לישראל. אם הזהות היהודית יכולה להזין את עצמה על לימוד של טקסטים וחפירה בזיכרונות, ופה ושם התעסקות קהילתית; וכל עוד השליחים היעילים של חב"ד מספקים שירותי דת ויהדות אינסטנט בכל מקום על פני כדור הארץ; מה הבעיה, בעידן גלובלי, לקחת את הילדים הישראלים ולגלות למקום היי-טק? הרי גלעין הזהות הוא נצחי ונגיש בכל מקום.
כך תהפוך גם הישראליות במולדת לבגד שמסירים ומחליפים אותו בעת מצוקה בבגד אחר, כשם שהרומניות והפולניות הוחלפו באנגליות ובאמריקאיות והתוניסאיות והמרוקאיות הוחלפו בצרפתיות ובקנדיות. ובעתיד, בעוד מאה או מאתיים שנה, כאשר סין תהיה המעצמה המובילה, למה שהיהודים לא יחליפו את האמריקאיות או הקנדיות שלהם בסיניות או בסינגפוריות. הרי מי היה מאמין במאה ה-16 שתוך מאתיים-שלוש מאות שנים היהודים יתרכזו בארץ לא נודעת ששמה אמריקה.
היהודים הוכיחו את יכולתם לחיות בכל מקום במשך אלפי שנים בלי לאבד את זהותם. וכל עוד הגויים לא מציקים, נצח ישראל לא ישקר. אם הישראליות היא רק בגד, ולא מבחן האחריות המוסרית היומיומי לטוב או לרע לערכים היהודיים, אין גם פלא שהעוני והפערים החברתיים מתפשטים, האכזריות כלפי עם נכבש נעשית קלה ובלי נקיפות מצפון. שהרי תמיד אפשר יהיה לברוח מן המציאות אל הטקסטים הישנים ולפרש אותם כך שיתנו לנו גדולה, תקווה ונחמה.
המיעוט הלאומי בתוכנו של הפלשתינאים הישראלים, השותפים אתנו באזרחות הישראלית, יכולים לתרום גם תרומה לזהות הזאת, כשם שהיהודים האמריקאים תורמים לזהות האמריקאית הכללית והבאסקים לזהות הספרדית ועוד ועוד. ככל שאנחנו ישראלים יותר יש לנו שותפות טובה יותר אתם. כאשר אנחנו מתרכזים רק ברוחניות יהודית ובטקסטים, כי שם העיקר, כך הולך וגדל הניכור בינינו.
אני חוזר ומעלה כל הזמן את עניין הטקסטים, כי בחוגים יהודיים ליברליים זה נעשה לאחרונה העוגן החשוב ביותר לזהות, על סיפה של החזרה של חילונים מובהקים לבית הכנסת, לא כדי למצוא את האלוהים אלא כדי לאחוז בזהות. דווקא כמי שעוסק כל חייו בטקסטים, כותב, קורא ומפרש, אני מתקומם על הפיצול המסוכן וחסר האחריות בין האדרת הטקסטים לבין קטנות חיי היומיום. תחת זאת אני מציע ללטש שוב ושוב את המושג הממשי והחי של "המולדת" במקום המושג השחוק והעמום של רוחניות יהודית.
בכל המקרא מוזכרת המילה "מולדת" רק 22 פעמים, וחלק גדול מהאזכורים נוגע לבני עמים אחרים. המשפט הראשון שנאמר ליהודי הראשון הוא "לך, לך מארצך וממולדתך ומבית אביך אל הארץ אשר אראך". ואת חלקו הראשון של הציווי הזה קיימו היהודים בדבקות רבה לאורך כל ההיסטוריה הארוכה שלהם, זזו ממולדת אחת לשנייה בקלות מפתיעה. ואת הסוף הנורא של הנדודים האלו לא כדאי שוב להזכיר.
אם אנחנו רוצים שהמהות היהודית הזאת לא תשמיט, בעזרת המתחרים הפלשתינאים על המולדת, את הקרקע מתחת לרגלינו, כדאי להבהיר שוב את מושגי היסוד הישנים נושנים, באוזני הישראלים לא פחות מאשר באוזני היהודים האמריקאים, שלמרות שנפגעו ממני, התנהגו אלי בנימוסיות מופתית, אולי כי בסתר לבם הרגישו שאני אומר דברים פשוטים אבל אמיתיים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2006 12:53 |
|
| |
איך יכול להיות שישראלי שהולך לים בשבת יותר יהודי ממני? |
 |
מאת יאיר שלג |
 |
אלפרד מוזס, לשעבר נשיא הוועד היהודי-אמריקאי, לא מתחרט שהזמין את א.ב. יהושע לפאנל שבו הסעיר את יהדות ארה"ב. אבל יש כמה דברים שהוא רוצה להזכיר לו |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
מוזס. מכיוון שביתו מרוחק מבית הכנסת, הוא מגיע לבית הכנסת בשבתות באמצעות "שטיח קסמים", כהגדרתו |
 |
 |
תצלום: תומר אפלבאום / באובאו |
 |
 | אלפרד מוזס היה שם, כשא.ב. יהושע הסעיר את יהדות ארצות הברית. לא סתם היה שם: מוזס, בן 77, לשעבר נשיא "הוועד היהודי-אמריקאי", שגריר ארה"ב ברומניה, יועץ לנשיא ג'ימי קרטר ושליחו המיוחד של הנשיא ביל קלינטון למשבר קפריסין, הוא האיש שהזמין את יהושע לכנס לציון יובל המאה של הוועד.
מוזס מבקר בימים אלה בישראל. הוא רצה מאוד להגיב לדבריו של יהושע, שעוררו תגובות רבות בתקשורת הישראלית, אך לא תגובות מצד יהודי ארה"ב. מוזס אומר ששמע מיהושע נאום דומה לזה שנשא החודש כבר ב-1975. "הזמנתי אותו למרות הנאום ההוא", הוא אומר, "לא בגללו. הזמנתי אותו כי רציתי ויכוח, ואין ספק שאברהם (לאורך כל השיחה הוא מכנה את יהושע בשמו הפרטי - י"ש) 'עשה' את הסימפוזיון. אף אחד לא מצטט את משה הלברטל (מרצה לפילוסופיה באוניברסיטה העברית), שנשא נאום הרבה יותר מעניין, או את אניטה שפירא, או הלל הלקין. ברור שהוא הביא את ההתרגשות, ואני מודה לו על כך". מאותה סיבה הוא מבטיח להזמין את יהושע שוב, לכנס הגדול שהוועד מתכנן במארס הבא, לסיום אירועי שנת המאה.
"מה שהרגיז אנשים", אומר מוזס, "לא היה התוכן, אלא האופן הדוגמטי שבו דיבר. היה לו רעיון אחד שהוא חזר עליו שוב ושוב, בלי להתחבר לא לקהל ולא לפאנל, באופן שלא תרם לדיון. גם כשבסוף הדיון הוא נשאל שאלות מהקהל, הוא לא ממש ענה. באופן פורמלי הוא ענה, אבל בפועל נתן שוב נאומים במקום תשובות".
מוזס מודה שיש אמת בדברי יהושע: "אני מסכים שיש סכנה לקיום היהודי בתפוצות, והסכנה הפנימית הזאת, סכנת האדישות, גדולה יותר מהסכנה החיצונית שאורבת לקיום היהודי בישראל. הדתיים בתפוצות יישארו יהודים. הבעיה היא בזהות החילונית-האזרחית. ייחודיות יהודית חיונית להישרדות היהודית. אני מסכים עם יהושע שבתפוצות יש בעיה של 'נאמנות כפולה'. לעובדה שאנחנו חיים בסביבה לא-יהודית יש יתרונות, אבל גם מחיר".
"האבסורד בתפישה של יהושע", מסביר מוזס, "הוא שאם ערביי ישראל והעובדים הזרים יותר חשובים מיהודי התפוצות, אז לאורך זמן לא תישאר מדינה יהודית, וישראל תהפוך למדינה ככל המדינות. הטעות השנייה שלו, שאותה עוד יותר קשה לי לקבל, היא שלילת הגולה. במובנים רבים ישראל והתפוצות הן קהילות שיש להן תלות הדדית. עצם קיומה של ישראל, לטוב ולרע, תלוי בארה"ב. האירופים יזילו הרבה דמעות בהלוויה של ישראל, אבל לא יעשו דבר כדי למנוע אותה. המדינה היחידה שמחויבת למנוע את השמדת ישראל, ותפעל לעשות זאת, היא ארה"ב. המחויבות האמריקאית לישראל מושפעת באופן משמעותי מיהודי ארה"ב. נכון שיש גם אינטרסים וערכים עצמאיים שגורמים לארה"ב להגן על ישראל, אבל בלי הנוכחות היהודית, ייתכן שהם לא היו מספיקים".
טענתו של יהושע כי הקיום היהודי בתפוצות הוא קיום חלקי, בעוד שהקיום היהודי בישראל הוא טוטלי, מגוחכת בעיני מוזס: "איזו משמעות יש לכך שנהג המונית בישראל הוא יהודי, או ערבי, ובניו יורק הוא בא מבנגלדש? אין לזה שום השפעה על חיי! האם יהודי ישראלי שהולך לים ביום הראשון של פסח הוא 'יותר יהודי' מיהודי בניו יורק שהולך לבית הכנסת ביום הזה? העברית היא בהחלט נתון משמעותי. בהחלט קל יותר להבין את המקורות המסורתיים, ואת החשיבה היהודית בכלל, בעברית. אבל אם לאדם אין זיקה למקורות אין לזה משמעות, כי השפה היא רק כלי להתקרב למקורות".
על הגדרת ישראל כ"מרכז" העם היהודי הוא אומר: "ההגדרה הזאת לא מוצאת חן בעיני, כי היא משדרת תחרותיות. בוודאי שיש משהו מיוחד בישראל, אבל מרכזיות זה מושג שיפוטי שלא הייתי רוצה להיכנס אליו". אחרי זה הוא מגלה בשקט, כממתיק סוד, "באופן אישי אני כן חושב על ישראל במונחים של מרכזיות, אבל דעתי האישית לא חשובה לעתיד העם היהודי".
איך ניתן לשפר את יחסי ישראל והתפוצות?
"צריך קודם כל להסכים על ניתוח הבעיה. הדיאגנוזה שלי היא שקודם כל ההתרגשות מהקמת המדינה כבר שלושה דורות מאחורינו, ורוב יהודי התפוצות שרצו לעלות כבר עשו זאת. מלבד זאת, ישראל נראית היום, בוודאי בעיניים אמריקאיות, פחות מרגשת. תיאור ישראל במדיה האמריקאית פחות מתאים לערכים הליברליים שרוב יהודי ארה"ב מזוהים אתם. צריך להזכיר שחוץ ממה שקורה בשטחים, אחד הדברים שמאוד מפריעים ליהודים בתפוצות הוא המונופול האורתודוקסי של הרבנות פה. למרות זאת, גם הרפורמים והקונסרווטיווים בארה"ב תומכים בישראל בעוצמה רבה".
מוזס בולט בין עמיתיו המנהיגים היהודים הפוליטיים לא רק בידיעת עברית, אלא גם בזיקה לזרם האורתודוקסי. הוא מתפלל מדי שבת, ולעתים גם באמצע השבוע, בבית הכנסת האורתודוקסי-מודרני "קשר ישראל" שבוואשינגטון. מכיוון שביתו בווירג'יניה די מרוחק מבית הכנסת, הוא מספר בחיוך כמעט אפולוגטי, הוא מגיע לבית הכנסת בשבתות באמצעות "שטיח קסמים", אבל באותה נשימה מציין שהיה שמח לגור קרוב יותר, כדי שלא יזדקק לאותו "שטיח".
הוא מאמין שהאורתודוקסיה תלך ותהווה בהדרגה את החלק הדומיננטי בגרעין הקשה של הקהילה היהודית בארה"ב: "כיום היא מהווה 11% מהאוכלוסייה היהודית, אבל בקרב הצעירים משקלה כבר 17%, וזה יילך ויגדל. דווקא משום כך, הרבה משאלת עתידם היהודי של שאר היהודים תלוי בעמדת האורתודוקסיה. יש היום התחדשות ותסיסה יהודית לא מבוטלת גם מחוץ לאורתודוקסיה. מאז הסקר של 1990 (שדיבר על 52% נישואי תערובת - י"ש) יש חזרה גדולה לחינוך יהודי. יש לנו כיום 200 אלף ילדים בחינוך יהודי יום-יומי, שזה מספר יותר גדול ממספר תלמידי הישיבות באירופה שלפני מלחמת העולם".
החזרה לזהות יהודית, אומר מוזס, נובעת במידה רבה מהלגיטימציה הכללית שנתנה התפישה הרב-תרבותית לזהויות נבדלות, ובמובן זה עוצמת הזהות היהודית תלויה ברמת הלגיטימציה שמעניקה לה תרבות הרוב. "אבל יכולה להיות לנו גם השפעה על התהליך הזה", הוא אומר. "אנחנו עובדים היום עם קהילות אחרות, שיש להן אינטרס משותף בכך, על עידוד הזהות האתנית בחברה האמריקאית. מצד שני, יהדות גרמניה כמעט נעלמה במשטר ויימאר, וחלק מהצלחתה לשרוד נבע דווקא מהאנטישמיות הכללית. כך שגם אם יתפתח יחס פחות אוהד לזהויות נבדלות, ייתכן שזה דווקא יכנס לפחות חלק מהקהילה היהודית פנימה, עמוק יותר לתוך זהותה הנבדלת".
האם הוא מוטרד, כמו אלן דרשוביץ, מתופעה שבה השמרנים והליברלים בארה"ב תוקפים, כל אחד מצדו, את היהודים העומדים בראש המחנה האחר? "אני חושב שדרשוביץ מגזים לגמרי. רוב האמריקאים בכלל לא מתעניינים בדיון הזה. זה יותר דיון יהודי פנימי. כמו שבשנות השמונים היה ברוקר יהודי שהורשע בעבירות בוול סטריט, ומנהיגים יהודים חששו מתגובה אנטישמית. התברר שהציבור התייחס אליו באופן אישי, ולא היתה שום הכללה כלפי היהודים".
"הצד החיובי בנישואי התערובת הוא שהרבה יותר אמריקאים מכירים כיום את היהודים מקרוב. אנטישמיות קיימת, אבל אם היא מהווה סכנה, זה בוודאי ברמה שונה מכפי שהכרנו בעבר. כשהתחלתי בעבודתי כעורך דין, לפני 50 שנה, היו חברות שלא קיבלו יהודים לעבודה. לא מזמן ביקרתי בחברה כזאת, וסיפרתי בגאווה שאצלי במשרד יש עורך דין חובש כיפה. שאלתי אם אצלם במשרד יש מישהו כזה. התשובה היתה גיחוך: 'כיפה? יש לנו מניין בכל יום'! וזו חברה שלפני 50 שנה לא היתה מקבלת יהודי לראיון עבודה. הסיבה פשוטה: בחברה תחרותית אתה לא יכול להרשות לעצמך לוותר על כוחות טובים".
http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=718386&contrassID=2&subContrassID=2&sbSubContrassID=0
|
|
 |
תוקן על ידי - אמשלום - 22/05/2006 12:57:46
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2006 17:30 |
|
| |
ממללא, לא אמרתי שאין רכיב אתני בזהות שלנו, וגם לא אמרתי שלא ניתן להגדיר עם באמצעות קריטריונים אתניים. הרי כתבתי במפורש, יותר מפעם אחת, שכן. אמרתי שיהדות כערך אינה יכולה להיות רק אתניות, בדיוק כמו שצרפתיות, שהיא עובדה בלבד, אינה ערך. אם יהושע היה מחווה דעה על משמעות המושג 'עם' או 'לאום' ניחא. אבל הוא נזף. נזיפות אינם יכולות לעסוק בעובדות אלא רק בערכים. אני לא מוכן לקבל נזיפות מאנשים על פעולות שאין להן כל מימד ערכי. ומכאן שהוא כנראה חושב שהאתניות והגזענות הפשיסטית (אותה ניתן לקיים רק כאן) היא ערך, ולכן הוא נוזף בהם על שאינם מקיימים אותה במלואה. ועל כך כתבתי את דבריי. להבדיל מצרפתיות, היהדות נתפסת גם כערך ולא רק כלאום, וזה לא בגלל האתניות, שהרי זו קיימת גם בצרפת (במידה מסוימת, ומוגבלת מאד). הסיבה לזה היא אך ורק השו"ע והתורה (באיזו פרשנות שלא תהיה, כפי שכבר כתבתי). שום דבר אחר אינו אלטרנטיבה, וזה לא עניין לויכוח. זו אינה שאלה של עמדה או דעה, אלא של עובדות. ועל כך נאמר: איןן אומתנו אומה אלא בתורותיה. אמנם כיום ישנם רבים המתווכחים על כך שאומתנו אומה רק בתורותיה. הם חושבים שאתניות זו תמצית היהדות, ורואים אותה כלאום. אין לי בעיה עם זה (אף שיש לי ויכוח עם זה במישור הערכי, ולא הלוגי והאמפירי). אך זאת כל עוד זה לא הופך להיות ערך אלא נותר עובדה גרידא. אבל נזיפות מורות שרואים בזה ערך (=למה אתם לא מקיימים את הערך הפשיסטי שלי - יהושע - לחיות במדינה שתושביה בעלי גזע X, ולהרוג את אויבינו כערך עליון בפיקודו של רמטכ"ל מהגזע/לאום הנכון?). כאן נכנס הפשיזם שאני מגנה. לראות גזע, או לאום, כערך זו בעיה. לראות אותם כעובדה זה טריביאלי. כל מה שאמרתי הוא שהאתניות אינה אלא עובדה, ולכן כל עוד אין בה מכשיר לקידום ערכים (כלשהם, גם אם לא אלו שלי) הוא חסר ערך, ובודאי לא משהו שקשור ליהדות. גם דיבור בעברית אינו קשור למה שעוסק בו יהושע (הוא דיבר על לשלם מיסים ולשרת בצבא. לדבר עברית אפשר גם שם. וגם כאן לא ממש מדברים את שפת התנ"ך, ובקושי עברית). אבל גם אם כן, אני לא מוכן לראות בזה ערך, כמו שדיבור בלטינית, או באנגלית אינו ערך. אז מה עניין קושיותיך לדבריי? אני פשוט לא מבין.
אני חש שאני חוזר על עצמי שוב ושוב, ולא ברור לי מה לא מובן בדבריי. לדעתי זו בכלל לא הבעת עמדה, אלא קביעת עובדה אמפירית. אני לא רואה כאן שום טענה ערכית, ולכן לא רואה על מה ניתן כאן להתווכח.
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/5/2006 17:10 |
|
| |
ר' מיכי,
א. האם לשיטתך העם היחיד בעולם שיש לו הגדרה הוא העם היהודי, כיון שלעמים אחרים אין שו"ע? במישור הערכי אני מסכים איתך ש'אין אומתנו אומה אלא בתורותיה', אבל מה לעשות שעובדתית - מאות השנים האחרונות הוכיחו שיש עדיין יהודים רבים מה שמייחד אותם אינה התורה.
ב. א.ב. יהושע הוא סופר שכותב בעברית (יש לו אפילו שני ספרים שהצלחתי לסיים אותם, בשנים שהיה בי העוז לקרוא ספרים). כתיבה בעברית ובכלל חיים בעברית שהיא שפת העם היהודי היא פועל יוצא של המהפיכה הציונית. שפה היא טוטאלית ואני לא רואה בה היבטים פשיסטיים.
מאידך יש לי בני משפחה חרדים בארה"ב שמקפידים על הקלה והחמורה ולומדים בישיבות ליטאיות מובהקות, אבל לומר משפט פשוט בעברית הם לא יודעים. מאידך, גם הישראלי הכי עילג, טיפש ולא משכיל יודע עברית.
אז נכון שלפי מבחן השו"ע זה חסר משמעות כי אין מצוה לדעת עברית ואית דגרסי שיש איסור להפוך את שפת הקודש לשפת המכולת כשיטת סטמער ודעימיה. ובכל זאת, ברמה תרבותית יש פה מהפיכה יהודית משמעותית ביותר וטוטאלית לא פחות מנפנוף אצבעות באויר בתנועת איפכא מסתברא.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2006 20:44 |
|
| |
1980, אתה מעמיד אותי במצב מביך. ראשית, בגלל שאני לא 'כבוד הרב' אלא מיכי. זהו הניק שלי וזהו שמי האמיתי, ואין כל צורך לסטות ממנו. זה מטהר את הדיון מרכיבי אד-הומינם, ואף מונע פגיעות של אחרים ממני, או עכבות שלהם בהתייחסות לדבריי, והכי חשוב: זה גם נכון באמת (אין לי סמיכה, ואני עם הארץ למדיי, ודאי מול כמה וכמה ידענים בפורום הזה).
שנית, כלל לא התכוונתי להעליב אותך, ואני מתנצל אם כך התפרשו דבריי. ראה הערתו של לונלי, וההבדל במובן האישי (להבדיל מהתוכן הענייני) הוא חשוב ומשמעותי. בדבריי, שאולי נוסחו בחריפות מה (וכך דרכם של כמה ממשתתפי הפורום, ואשמח אם תקבלם ברוח טובה, שכן כך הם נאמרו), אך למיטב הבנתי ממש לא הכילו פגיעה אישית, התכוונתי לומר באמת ובתמים את דעתי על דבריך, שהיו מאד לא ברורים ומעורבבים בעיניי. אולי זה מעליב, אבל זוהי האמת לפי הבנתי, וזוהי התייחסות עניינית להודעה ולא עלבון אישי. באמת ובתמים היה לי מאד קשה לענות על הדברים שהצגת, על אף שאולי לך ככותב הם נראו ברורים ומסודרים. ובכל זאת, לעניות דעתי עניתי על כל (!) הנקודות שהבנתי מתוך מה שהעלית (וייתכן שלא הבנתי הכל, עקב הבעייה שהוזכרה לעיל). אולי טעיתי, אך למיטב הבנתי עניתי על הכל.
על כן אני מציע אחד משני כיווני המשך שיועילו למקד ולייעל את הדיון: 1. אנא פרט לפי סעיפים ובקצרה ככל האפשר את טענותיך שלדעתך עדיין לא קיבלו מענה בדבריי. 2. לחילופין, אם תוכל לפרש באופן חד במה אנחנו עדיין חלוקים, לפי סעיפים. אני מציע לחלק בכיוון הזה את הדיון לשני חלקים: א. מה לדעתך לא נכון בהבנתי את דבריו של יהושע. ב. מה לדעתך לא נכון בשיפוט שלי כלפיהם.
כמובן איני יכול ואיני רוצה להכתיב, ואשמח להצעות משלך. אני שוב מתנצל אם דבריי התפרשו כפגיעה אישית.
אמשלום, אל תנצלי את העובדה שיש דברים שאותם לא אוכל לחשוף כאן משיחותינו באישי, בכדי להכתיר אותי בכתר שהוא בבחינת תגא חלף. והמבין מבינה.
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2006 20:12 |
|
| |
1980,
לא בכל יום מגדיר מי שהוא אולי גדול הלהטוטנים הסמנטיים בפורום הזה, דברי אחרים כ"להטוטים סמנטיים"... לענ"ד, יש בזה סוג של מחמאה. 
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2006 20:04 |
|
| |
1980 סלח לי על כך שאני תוקע עצמי בין שתי הרים אבל הביטוי המדויק של כבוד הרב היה "להטוטים סמנטיים" ולא הבלים סמנטיים. אמנם ההבדל הוא סמנטי בלבד אבל אין ספק שרוב באי הפורום יודו שליהטוט סמנטי הוא תחביבם המועדף
|
|
|
|
| נשלח ב-17/5/2006 19:15 |
|
| |
כבוד הרב, אתה דמגוג.
כבוד הרב אתה העלבת אותי עלבון שבעיני קשה ביותר, זה שאתה קורא לדברי 'אוסף הבלים' סימנטיים, מעבר לכך שאת הכבוד שאני רכשתי כלפיך איבדת, מלמד על דמגוגיות. כי על דמגוגיות לא עונים בדמגוגיות אלא בדברי הגיון בניסיון להראות מה נקודת הכשל. אם היית ממשיך עוד מעט, אולי הייתי משתכנע או עוזב אותך במנוחה.
אני סבור שלאור כל מה שהבאתי: את ההנחות, את התפיסה, את שאלות המגדר והזהות, אני סבור שהבאתי והוצאתי מלאכה שלפחות צריך לתת עליה מחשבה.
כבוד הרב, לא היה אכפת לי מה הייתה השקפתך, אכפת לי מה ואיך לצורך קוראי פורום זה (במיוחד לאור דבריך) להבהיר דבריו של א ב יהושע שאפילו לא היו כל כך צריכים ביאור, .
מעמדך בפורום אינו מוטל בספק לפיכך כל משפט שני שלך הוא בעל משמעות. מה שעשית בבפשטות הוא שדרסת אותי, אני שלא השתתפתי מאודי בצורה קבועה בפורום נכבד זה. מן הראוי שזה יהיה לתשומת לבך, במיוחד כשהקדשתי מאמצים לכתוב אליך בכבוד.
שיהיה לך יום נעים (למרות שבכנות, לא כל כך)
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 20:04 |
|
| |
מיכי:
כמו שציינתי לפני כן, גישתך היא אכן התפיסה הרואה מסד ערכים מסוים שסביבו מתגבשת הקבוצה.*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
אך זה לא נכון כלל לטעון את טענתך בדבר שהגזענות שווה אתניות: כי באופן עקרוני, הדרוזי כן יכול להיקרא יהודי בצורה הלאומית/ אפילו אתנית. אך זה תלוי חברה ומורשתה ואמוניה, לא בלאום כשלעצמו, וזאת ארחיב למה ירמזון דברי:
ראשית, גזענות אמיתית פירושה שיש טענה באשר לטוהר הדם של קבוצה המבקשת את ההימנעות בלעמוד בקשרי נישואים עם 'אחרים' כי הם נחותים. זה לא המקרה בעניין האתניות – הלאומית.
שנית אני לא חושש לומר שאליבא דיהושע יהודי בצרפת הוא אזרח צרפת, אם הוא וסביבתו מתייחסים עליו כך בהתאם, אבל הוא יכול להיטמע ולהיות צרפתי. מידת הפיכתו לצרפתי תלויה בתרבות ובחברה הצרפתית אם יקבלהו ככזה. לצורך העניין הדוגמא שנתתי לפני כן -מר ישראלי התחתן עם אמריקאית ובחזרתו לישראל התחולל תהליך הטמעה של כל שאר בני משפחתו, תלויה בסביבה החברתית, בהסכמתה ובמאור פניה.
הגזענות אינה אתניות או פועל יוצא של לאומיות שאילו מציינים קהילה מאובחנת, הגזענות היא מחשבה שוביניסטית. ולעיתים קבוצות לאומניות מחזיקות בהן מתוך תחושה של אמונה בעצמן כנשגבות.
יש להודות שיש דעות קדומות וגזעניות בחברה הישראלית/היהודית, אך אין להן קשר לאתניות או לרעיון הלאומי, יש להן קשר לחברה ולמורשת היהודית אשר מחנכת להבדלה ולניכור, כקהילה בינה לבין קהילות אחרות ונותנת רף גבוה, אם לא בלתי אפשרי (בסיוע האדיב של מחלקת הגרות אשר לרבנות הראשית), לפרטים המבקשים להיטמע בתוכה.
אמור, אם כן, האשם הוא במורשת (ובפוליטיקה הממסדית הדתית) שלא נותנות לדרוזי המסכן להשתלב כרצונו ולהיקרא 'יהודי' על ידי סביבתו הסימפטית. אגב כך אותה נושאי מורשת (מטעם עצמם?) קובעים עבור המדינה והחברה הישראלית/יהודית מיהו הזכאי להיקרא יהודי (לא לפי תפיסתך?).
לסיכומו של דבר, אתניות היא עניין זהותי, מורשתי, תרבותי, לאומי ואף גזעי (לא גזעני!) - אך זה לא מבטל את תהליכי ההטמעה, השינויים התרבותיים העמוקים, והזדהות עד לאיבוד העצמי אם לאומיים אתניים גדולים יותר או לדתות. זה לא בעיה להטמיע בני אתניות או לאום אחר לקבוצה אתנית אחרת ( מאידך אין זה יכול לבטל את הזיכרונות האישיים של הנטמעים).
אני סבור בקשר לדבריך אשר טוענים לדעת יהושע, 'שהיהודי כזה' הודות לכך שהוא ממלא את הפונקציות הבירוקרטיות, כלא נכונים כלל. אני סבור שדעתו לאור מכלול דבריו, היא פשוטה מאוד: קודם כל, לטעון שמה 'שיהודי' בלבד היא בדרך נוספת זו של התנהגות (הטקסטים וכו') אינה נכונה. זהו מישהו שסבור שבכך הוא 'יהודי טוב', בשעה למעשה, כל מה שהוא עושה הוא בקיום זיקה לזהותו ( וטעותו היא בייחוס לזה את כל מכלול החיים הרגילים של אדם יהודי). זאת לעומת אדם יהודי החי במולדתו. יש לקרוא אם כן את כל 'רשימת המכולת' של א ב יהושע עם ההתניה הבאה:
שקודם כל אין כזה דבר 'להיות יהודי'- אפילו ביחס למדינה או למולדת: שאין היהודי -יהודי בכך שהוא ממלא את הפונקציות הטבעיות של המדינה על מכלול חייה.
אלא מה שיש הוא, יהודי החי במולדתו שזהו קיום נורמאלי, שזהו סדר חיים טבעי, יחד עם כל שאר בני האומות במולדתם שלהם וקיימת זיקה בינו לבין מלוא הפונקציות, על כל משמעותיהן בדרך יישומו אותם.
כלומר, על דרך השלילה, אין מדובר פה במין דרך למימוש 'זהות יהודית' או 'תפקוד -יהודי', אילו שאלות לא נכונות קטגורית.
מה נכון לומר? משנה מקום משנה מזל- וגם משנה השתייכות ומשתנה דומיננטיות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 19:19 |
|
| |
מיכי,
ראשית, אני רוצה להבהיר שאין בדברי משום הסכמה לדברי א.ב יהושוע , ולא קראתי את האשכול בעיון - התייחסותי היא נקודתית להאשמה כאילו יהושוע מצדיק את הנאצים.
ואתה צודק אולי במקום לעסוק בדקדוקי שטויות - תסביר לנו מה היתה כוונתם של חז"ל כשקבעו קביעה זו?
עד כמה שידוע לי, בנוסף למחיר "המידה כנגד מידה" שקיבל יעקב משמיים שהיה כבד מאוד לדעתי - האם המחיר שיעקב חשב שהוא צריך לשלם על שנאת (החינם?) עשיו אליו כל כך קלה בעינייך? אם אינני טועה גם הוא נסוג וניפרד
< הודעתי נכתבה בטרם קראתי את דבריך - ובכל זאת
תוקן על ידי - riv - 16/05/2006 19:32:30
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 18:59 |
|
| |
ריב, הודעתי נכתבה לפני שראיתי את דברייך. אבל אינני רואה כל צורך להוסיף אפילו מילה. הכל מוסבר שם.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 18:46 |
|
| |
ג, אני אכן מתעב אותם, מהרבה סיבות. אבל זו אינה טענה עניינית, שכן צריך להתייחס לטיעונים ולא לטוענים. דומני שזה מה שעשיתי. גם התיעוב שלי הוא לא כלפיהם כאנשים אלא כלפי הדעות ומה שהם מייצגים, ולכן התיעוב אינו הסיבה אלא התוצאה של הפרשנות שלי. באשר לאינטלקטואלים ימניים מ'מקור ראשון', או תפיסת 'תורת ארץ ישראל', הרי הזכרתי בפירוש בדבריי שאנשי 'הר המור' היו חותמים כמעט על כל המאמר. הביקורת שלי עליהם (על אף שאני מעט יותר מסמפט אותם מאשר את יהושע וכנופייתו) כתובה שחור על גבי פורום. על כן להנחתך האפריורית אין בסיס. שמא אוכל להפנות את הביקורת שלך על קביעת דוגמות אפריוריות והטיות פרשניות לפיהן, כלפיך עצמך? יסודה של הביקורת שלי הוא שההשתתפות באזרחות הישראלית אין לה ערך מוסף יהודי. כמו שהיא אינה מגדירה את הדרוזי כיהודי, היא גם לא מוסיפה מאומה ליהדות של אולמרט או יהושע. לכן היא גם אינה יכולה להוות מטען עודף על הטכסטים, ובודאי לא תחליף אליהם. באלגברה שאני מכיר: 1+0=1. אגב, לומר שלא ייתכן ישראלי מתבולל, כמו שאין צרפתי מתבולל, זהו זיהוי פשיסטי של יהדות עם ישראליות, ולא רק ערך מוסף.
לסיום אוסיף כי 'תורת ערץ ישראל' במשמעותה המקורית אינה נגועה באותה בעיה. אם אכן היו משתיתים את ניהול המדינה על ערכים יהודיים ועל התורה, ולא על המוצא האתני של ראש הממשלה והרמטכ"ל, כי אז הייתי מוכן לקבל את האלמנטים הללו כחלק מהזהות היהודית. הבעיה של ה'ממלכתיים' מ'הר המור' היא שכמו יהושע הם תופסים את האתניות כבסיס מספיק לכך שיש כאן זהות יהודית. וזה אותו פשיזם גזעני עצמו. בעיניי תשלום מיסים ושירות בצבא אינו יהודי בשום צורה אם אין לו קשר לאותם טכסטים 'משוקצים'. רק אם הדברים הללו היו נעשים באופן שקשור איכשהו לאותם טכסטים, היה מקום לראות בהם אלמנט יהודי (ואפילו הכי יש לדון במרכזיותו). אם כן, דווקא יהושע הוא אשר מבחין ומפריד בין המציאות לבין הטכסטים, ודווקא בכך הוא מאשים את יהדות העולם. אבל האמת היא שדווקא הם קושרים את המציאות לטכסטים, שכן הם אינם רואים בישראל משהו יהודי במיוחד, ובצדק. הסיבה לכך היא שאנשים כמו יהושע מנהלים אותה, ואתניות אינה מהווה בעיניהם תחליף למהות ולתכנים. ובצדק.
ריב, קראתי את הדברים שהוא אמר ב'עלמא' וזה אכן הכיוון שהתנצלותו כיוונה אליו. הבעיה היא שזוהי היתממות. שכן ביחס לפלסטינים הוא אומר שבגלל שאנחנו מרגיזים אותם עלינו לסגת ולהיפרד. אז יוצא שאכן אנחנו אלו שצריכים לשלם את המחיר (ובמשתמע: אנחנו גם האשמים, לפחות חלקית). אם כן, זוהי פרשנות סבירה שגם ביחס לנאצים הוא אומר דבר דומה. אני מאמין שהוא באמת לא התכוין להשוות, אבל דה-פקטו הדברים שלו כן השוו. בכלל נראה לי שהוא לא באמת מתכוין מה שהוא אומר, גם במאמרו שבכאן. אידיוט אימפולסיבי שנגרר אחר לשונו, כבר אמרנו? אבל שוב, לעסוק בדקדוק בשטויות שלו זה באמת עלבון לאינטליגנציה.
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 18:24 |
|
| |
לונלי,
אבקש את סליחתך, טעות בניסוח הודעתי אליך, כוונתי היתה להעיר שההתלהמות לפעמים מסנוורת אפילו עינייהם של צדיקים. אם לשפוט אדם, ולכנות אותו בכל כינויי הגנאי האפשריים, אז המינימום זה לרדת לסוף דעתו, או לפחות לנסות. ההתממות וההתעלמות מה'טיעון האינטילגנטי' במקרה זה, אי אפשר לחשוד בלומד תורה שהיא לזרה לו, אף על פי שסביר להניח שתלמיד עלמה חילוני ממוצע יזדעזע ממנו - בכל אופן יהושוע הוא לא עד כדי כך טמבל אימפולסיבי שאפשר לחשוד בו שהוא מצדיק את הנאצים.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 17:56 |
|
| |
ריב
לא התייחסתי להתבטאויות ממכללת עלמא,וגם עכשיו אין לי מושג בדבר מהותם. כן התייחסתי לטקסט המצוטט בראשית האשכול.
שכן עד להערותיו האחרונות של מיכי ,ועקב עצלות פשוטה הסתמכתי על ה"תמצות" של קומר. בעיון מאוחר ,גיליתי שקומר אמנם ניסה לזקק את א.ב. לתוך איזה שהוא טיעון מאורגן,
אבל התעלם (כדרכם של מעבדים מוכשרים)מכל המיש-מש והטיעונים החופפים-סותרים שיש בטקסט המקורי
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 17:33 |
|
| |
לונלי,
אף במקרה של ההתבטאות במכללת עלמה המשפטים מתחברים מפני שהטיעון האינטילגנטי שלו מבוסס על ההנחה שלקוחה מתוך הטכסטים במקורותינו "שבידוע שעשיו שונא ליעקב", וכמו שיעקב הרגיז את עשיו כך היהודים מרגיזים וכו' - כך שאלה הטוענים כאילו משתמעת מדבריו נימה להצדקה של הנאציזים, מוציאים דברים מהקשרם, וזה לא יפה..
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2006 17:29 |
|
| |
רגע רגע רגע. תנשמו עמוק...*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
מיכי - נדמה לי שלא תפסת כלל את מה שיהושע מנסה לומר. את ההודעות שלך בשרשור הזה צריך לקרוא מהסוף להתחלה. כשעושים זאת מתברר קודם כל שאתה נגוע בכמויות עצומות של תיעוב (שמא גם שנאה?) כלפי יהושע וחבורת אנשי הרוח של השמאל והארץ וברור שעוד לפני שהתחלת לקרוא את המאמר כאן כבר התחלת לחפש איפה רק אפשר לתקוף אותו, להשמיץ ולהפריך את טענותיו מבחינה לוגית. בעיני יש פה חטא חמור ליושר אינטלקטואלי שנדמה לי חרות כאן על הדגל של הפורום. אם רק היית מחליף את שם הכותב מסופר שמאלני לאינטלקטואל ימני כלשהו ואת העיתון מהארץ למקור ראשון למשל, היית, לדעתי, רואה כאן מאמר שונה לגמרי.
ראשית, השאלה מה ההבדל בין דרוזי ישראלי ליהודי ישראלי (שהרי שניהם משלמים מסים) אפילו לא מתחילה. תשלום מסים ליהודים או שרות בצבא לא מגדיר מיהו יהודי, אלא מגדיר את ההבדל בין יהודי-ישראלי לעומת יהודי לא ישראלי. ברור שמטרת מאמרו של יהושע (שבא להסביר את דבריו שנאמרו ליהודי לאמריקה) בא להצביע על הבדלים אלו ולא על ההבדל בין יהודי-ישראלי לבין ישראלי לא יהודי. ליהודי בישראל יש בנוסף למדינה גם את הטקסטים, ההיסטוריה והערכים היהודים (שיהושע מזכיר אותם בכמה מקומות במאמר) שיש לכל יהודי בעולם. איך בדיוק דרוזי בארץ יכול להחשב יהודי?
שלישית, נדמה לי שאפשר דווקא לראות כאן דמיון גדול בין השקפתו של יהושע לבין התפיסה של 'תורת ארץ ישראל', ששונה מתורת הגלות. שניהם רואים בזהות היהודית בגלות כמצומצמת, סגורה בד' אמות (או בקופסת בשמים מהודרת) ומתעסקת רק בעולמות רוחניים-וירטואליים של טקסטים. זאת, במקום לחיות חיים יהודים מלאים בארץ ישראל.
כחילוני, יהושע לא רואה צורך לחיות את כל תרי"ג מצוות בכל מובניהם, אך הוא כן שואף לחיות - כעם וכפרטים - את כל ערכי היהדות. לטענתו, רק במדינה יהודית אפשר ליישם את הערכים היהודיים בכל מובניהם, אך מאידך, ניהול מדינה דורש התמודדויות מסובכות ביותר שלעיתים באות בקונפליקט עם ערכים יהודיים או בין כמה ערכים יהודיים שונים, כאשר זהות יהודית בחו"ל היא זהות אישית בלבד והיהודי יכול לבחור במה לבטא את יהדותו. כאשר מדינתו מתנהגת בצורה לא יהודית לדעתו, הוא פשוט מתנער ממעשיה במחאה, אך במדינת ישראל הוא פשוט לא יכול לברוח מהתמודדות כי זוהי מדינתו שלו.
 |
|
|
|
|
|