בית פורומים עצור כאן חושבים

הרהורי ל"ג בעומר.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/5/2006 02:12 לינק ישיר 
הרהורי ל"ג בעומר.

השנה פיניתי מלבי את רגשות התיעוב הרגילים המתעוררים בי בדרך כלל כבאופן אוטומאטי יחד עם פתיחת חינגות הרשב"י. כאשר ברקע בוקעים נעימות של "אמר ר' עקיבא אמר ר' עקיבא" , מתוקים כקולות של עגלה ערופה, מתוך מגברים רבי עצמה, החודרים אל ביתי משלושה כיוונים שונים - כאילו נועדו לשתף גם אותי - בבחינת מלאך רע בעל כרחו יענה אמן - התמקדתי השנה בכיוון פילוסופי יותר וסלחני יותר.

יש רגעים שבהם אני מתאונן על כך שלא ניחנתי בכשרון של סופר . הייתי מתאר כאן את עומק חללם של חגיגות ל"ג בעומר בשכונה שאני מתגורר בה, שיש בהם הרבה יותר ממה שנראה ממבט שטחי. הייתי מתאר את כל הגרוטסקה , ריחות הזיעה  , הריקודים המשולהבים , הדבקות  , העיניים העצומות של הרוקדים , חסרי הכישרון האוחזים ברמקולים , הניגונים עצמם וסגולתם המיוחדת וכו' וכו', ואולי הייתי מצליח גם להסביר מדוע הסיטואציות האלה מעוררות בי מחשבות כלליות על המצב האנושי.

על רקע החגיגות האלה הגעתי לתובנה מסויימת באשר למהות החרדיות והאנטגוניזם שהיא מעוררת. לכאורה הרי מדובר בחגיגה חסרת כל משמעות. לשמחה מה זו עושה? מה עשה רשב"י לכל הרוקדים האלה , שהם כל כך שמחים ביום ההילולה שלו? ואם כבר חוגגים , האם אין אפשרות לעשות זאת בטוב טעם? למה המגברים הזוועתיים האלה ? למה הניגונים האלה שכבר יוצאים מהאף? ואיך אנשים מוציאים מעצמם רגשות של שמחה והתעלות כל כך באופן אוטומאטי עם הערב שמש השמונה עשר באייר . התשובה יורדת לדעתי לשורש המצב החרדי.

החרדיות , לפחות הגירסה הארצישראלית שלה , היא התרסה נגד הערכים התכליתיים השולטים בכיפה. בעוד בעולם רווחת תפיסה שאדם צריך להיות יצרני , לעסוק בדברים ה"אמיתיים" וה"חשובים" , כמו פרנסה והתקדמות בחיים והנאה מהחיים, החרדיות מציעה התעסקות בלא כלום, אבל במידה לא פחותה של רצינות והתמסרות . 

למעשה אפשר לומר שאין כאן משהו ייחודי לחרדים , שהרי כל הדת היהודית/הלכית היא במהותה התרסה כזאת. ההלכה יצרה עולם שלם של מושגים שהם כאילו תיאורים אובייקטיביים של מציאות , כמו להיות חייב במצוה כלשהי או להיות פטור ממנה או שאובייקט מסויים הוא טמא או טהור , כשר או טרף וכו' ולמרות שמדובר במשהו הקיים רק בדמיון , אנשים מתעסקים בדברים האלה במלוא הרצינות . כאשר אדם מבזבז את מיטב זמנו בבחירת לולב או סתם ביציאת ידי חובת תפילה, הוא אינו עוסק במילוי פונקציה ביולוגית כלשהי , הוא גם אינו מקדם את יישובו של עולם וגם אינו נהנה במיוחד. הוא עושה זאת בגלל שיש לו איזה ג'וק בראש שזה מה ש"צריך" לעשות. וכבר הרחיב הגרי"ד מבוסטון בעניין זה שבעיני איש ההלכה יש מציאות של חיובים ופטורים ודינים שעומד במעמד שווה לזה של המציאות הטבעית. וישעיהו לייבוביץ דיבר על כך שדוקא הדבר הזה , שהאדם כופה את טבעו ועושה משהו שאין לו שום נטיה "טבעית" לעשותו , הוא ההופך אותו לבן חורין אמיתי.

מה שייחודי לחרדים הוא כמובן הטוטאליות . בעוד שאצל אחרים העולם ה"ממשי" תופס גם הוא מקום כלשהו , הרי שאצל אחינו החרדים לדבר השם , לפחות שארית הפליטה היושבת בציון, קיים רק העולם הדמיוני הזה. מבוקר ועד ערב אין עוסקים אלא בלא כלום. כל מה שטבעי ומובן מאליו לכל אדם בעולם , פשוט אינו תופס שום מקום ובמקום זה באה התמסרות טוטאלית למה שלכאורה חסר כל משמעות ממשית.

המן הרשע כבר קלע לשורש העניין בהתלוננו על השה"י פה"י של העם המפוזר והמפורד. זהו שורש האנטגוניזם שהקבוצה הזאת מעוררת. למה הם לא עוסקים בדברים נורמליים ? למה הם לא יכולים להיות כמו כולם ? עצם קיומה של קבוצה שסולם הערכים שלה שונה מזו השולטת בכיפה והיא גם בלתי מובנת לחלוטין, חייבת לעורר אנטגוניזם. שמעתי מפי ידיד תיאור של גוי שנקלע לבורו פארק בשלהי שנות התשעים, בפעם הראשונה כנראה, וחטף הלם . מה קרה לכם?! השנה אלף תשע מאות תשעים ותשע! אנחנו בסוף המאה העשרים! השתגעתם?! מעל ומעבר לטענות על השתמטות מחובות אזרחיות , הרי שהשונות הזאת , שהיא לא סתם שונות תרבותית אלא שלילה מוחלטת של המושגים המקובלים על נורמליות, מעוררת איבה מעורבת בלעג.

זוהי גם שורש הרגשת הדחיה שחגיגות ל"ג בעומר מעוררות באדם כמוני, כל השמחה הזאת היא לא נורמלית , הן מהצד האסתטי , הן מצד הסיטואציה בכללה , כל מה שנעשה כאן נראה כמשהו שאנשים נורמליים ותכליתיים לא עושים . זה מתאים אולי לשבטים פגאניים באפריקה.

אבל כאמור, השנה פיניתי מלבי את התחושות האלה . שאלתי את עצמי , מה אני רוצה מהאנשים האלה? האם אדם שכלתני יכול בכלל להתלונן על אנשים ? בשם מה? בשם הנורמליות? היש דבר כזה? אני חושב שזו הטרגדיה הגדולה של המחשבה המודרנית שהיא מביאה למסקנה האחת והבלתי נמנעת שכל הערכים וסדרי העדיפויות שרירותיים לחלוטין. העובדה שכל האנשים חושבים שזה נורמלי לעסוק בX ולא בY , איננה בסיס לדרישות כלשהם כלפי אף אחד.  שום דבר אינו חשוב באמת או נורמלי באמת והכל בעיני המתבונן.

האם אני צודק שחלק גדול מהביקורת כלפי החרדים נגזרת מתוך איזה תפיסה שהם פשוט לא נורמלים? האם זה לא נובע פשוט מאימוץ איזה דגם של נורמליות שמשום מה חושבים שהיא אמורה לחייב גם את החרדים? אני חושב שעלינו לברר לעצמנו את זה. ככל שאני חושב על זה יותר אני מוצא שהשכל כוחו יפה בניפוץ אמונות , אבל שום ערכים חיוביים אינם נגזרים מגישה שכלתנית ובסופו של דבר כל סדר ומטרה שאדם מאמץ לעצמו הוא בנקודה שבה הוא עוצר מלחשוב ומחליט לאמץ דברים כחוק בלי טעם או מתוך שכך נוח לו. אם זה מה שכולם עושים , מה הבסיס לביקורת על השיגעון החרדי דוקא ולמה שיגעון אוניברסלי יותר יכול לשמש בסיס לה?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2018 23:22 לינק ישיר 

האשכול הזה יפה וחשוב וחכם, ולכן אין לקלקלו בניבולי פה או ויכוחי סרק. זו הודעת הנהלה. מקוה שהמנהלים ינקו את הטעון ניקוי.

ירוחם כתב:

חסיד אלכסנדר שהתפקר ועבר על מצוות הלא תעשה ועשה שבתורה. היה מקלל את חסידי גור. שאלו אותו הרי אתה מזמן מזמן לא חסיד אלכסנדר? השיב. נכון אבל השנאה הזו מחזיקה אותי עדין שומר על קשר עם היהדות.

את הבדיחה הזו כדאי לשמור. ויש בה עומק. פעמים שהקשר שלנו למקורותינו, נניח יהודי שהתרחק באופן זה או אחר, איך יתבטא הקשר שלו. לפעמים, אפילו על ידי שנאה, על ידי הזרה במובן של לוחמה נגד זר אחר. ואין לזלזל בזה כי דווקא שם הוא החיבור שלו.

מה עושים עם זה? איך עוזרים לו? האם בכלל ירצה עזרה? כל אלו שאלות חשובות וצריך להקדיש לכך אשכול מיוחד. זה רעיון...

וכמובן איקון ירוק מאד על הבדיחה המעמיקה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2018 20:23 לינק ישיר 

רובין, כנראה שהגדר של פי חזיר כצואה עוברת הוא מורשת מבית אבא. וזה לימוד זכות גדול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2018 16:28 לינק ישיר 

חסיד אלכסנדר שהתפקר ועבר על מצוות הלא תעשה ועשה שבתורה. היה מקלל את חסידי גור. שאלו אותו הרי אתה מזמן מזמן לא חסיד אלכסנדר? השיב. נכון אבל השנאה הזו מחזיקה אותי עדין שומר על קשר עם היהדות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2018 16:24 לינק ישיר 

משטות הציונות? מדינה קמה ועומדת יציבה כלכלית צבאית מדינית ורוחנים בגין שטות זו. . חבל שהשטות הזו לא קמה לפני אלף שנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2018 11:02 לינק ישיר 

הרב אבינרי הוא מזמן שלכם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2018 09:58 לינק ישיר 

האם ניתן לתבוע מכל ילד בן שלוש עשרה שיקדיש כל זמן פנוי ללימוד תורה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2018 18:38 לינק ישיר 

הניסיון למצא קשר בין רשב"י של הגמרא לרשב"י של הזוהר הוא כמעט חסר סיכוי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2013 14:38 לינק ישיר 

אפריים
וגם חשוב לציין כי רשב"י הוא שקבע כי קברי עכו"ם אינו מטמא. מאותה סיבה אינו מטמא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2013 14:18 לינק ישיר 

בל נשכח גם שכל ההילולה וההדלקות הם לכבוד האיש שקבע:אתם קרויים אדם ואין אומות העולם קרויים אדם.

על הקושי והאי נחת שבקביעה זאת מנסה להתגבר בהסבר מקורי הרב חנוך גבהרד

http://www.daat.ac.il/chazal/maamar.asp?id=365

במאמרו הרב  מנסה להסביר שרשב"י לא התכוון חלילה וחס שהגויים אינם אדם אלא שאדם פרושו בעצם גוף ,ורשב"י התכוון בסך הכל לומר שישראל הם גוף אחד-שאם יש יהודי סובל בקצה השני של העולם למשל בהודו נחפזים למשל יהודי אמריקה להציל אותו...

הרב הנכבד ביקש לברך ונמצא מקלל שהרי עבר מן הפח אל הפחת מפני שהסברו הנפתל מגדיל עוד יותר את הבעייתיות. נובע מדבריו שיהודי רק מציל יהודים! רק הם מפעילים אצלו את בלוטות הרחמנות אבל אם לגוי בהודו קורה משהו-את מי זה מעניין.הרי הוא לא הגוף שלי. רק יהודים הם הגוף שלי.

ואחר כך הוא מתאונן שגויים לא סייעו ליהודים בשואה....

והנקודה העיקרית היא שהרב גבהרד פשוט משקר (שקרים קדושים...)שהרי ידוע שהגויים מסייעים זה לזה ללא הבדל דת וגזע.היום קיימים הרבה ארגונים לזכויות אדם שהם גלובליים לחלוטין . הרבה גויים שמסייעים לפליטים באפריקה ובמקומות אחרים מבלי לבדוק בציציותיהם אם הם שייכים לגוף האחד שלי או לא.

תוקן על ידי אפריםבן ב- 28/04/2013 14:22:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2013 13:16 לינק ישיר 

ירוח
לא טרחת לקרוא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2013 10:26 לינק ישיר 

תלמיד

ואיך אתה תסביר ובכל נפשכם.? 
ועל סמך מה אתה חושב ש מדובר בת"ת?
מדובר על אורח וצןרת חיים של אדם.
אתה לא חושב שמצווה כה גדולה וחשובה כמו ת"ת היתה צריכה  ציווי מפורש -מספר פעמים.
לא המדרש העיקר אלא המעשה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2013 09:51 לינק ישיר 

http://www.otzar.org/forums/viewtopic.php?f=7&t=9576&sid=1aac3bde6f996d65aebf6afc67c348fe

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2013 09:09 לינק ישיר 

שנרב יצא כנגד הדרישה העקרונית לטוטאליות (ת"ת הוא רק מקרה פרטי). איך יסביר את הבטוי  "בכל לבבכם"  שבפשטות דורש טוטאליות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2013 21:45 לינק ישיר 

לפוח האשכול - מה רע בקצת יציאה מהיומיום?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2009 17:00 לינק ישיר 

שלום,

לענ"ד העמדה שמציג האו"ש (ודווקא לא כן עולה מדברי האבהא"ז שהדהימו אותנו בשנות הישיבה) שונה מדברי מיכי וקרובה יותר לדברי נדב.

לנוסחתו של מיכי (אם הבנתי את דבריו): יש חובה גמורה ללמוד תורה בכל רגע פנוי, חובה שהמבטלה ביטל עשה כמי שלא אכל מצה בליל ט"ו בניסן. בזאת הוא מסכים לעמדה ה"טוטאלית", אלא שבהגדרת "רגע פנוי" יש עדיין מנעד רחב. מצד אחד (למשל) דברי הח"ח מהם עולה (מן הזכרון) כי מי שהרויח כדי פרנסת יום זה כבר חובה גמורה עליו להפסיק לעבוד וללכת ללמוד, ומצד שני יש שיאמרו כי מותר לאדם לעבוד גם כדי לממן כל רמת חיים שיחפוץ בה, או מותר להשקיע זמן ללימודים כלליים  שלא לצורך פרנסה אלא להעשרה (למשל שו"ת הרמ"א ז' בהגבלות מסויימות). אבל אחר שהגדרנו מהו רגע פנוי, מי שמבטל בו מתורה, מבטל עשה ממש. יתכן שגם רא"ז מסכים לנוסחא זו, אלא שהוא מצמצם (אד אבסורדום לענ"ד) את הגדרת "רגע פנוי" לזמן בו לא עושים דבר ממש (מדוע לחלום הוא פחות צורך מלשתות יין?)

דומה שהאו"ש הולך צעד קדימה, ומגדיר כי החובה הגמורה כאכילת מצה היא אכן רק פרק שחרית ופרק ערבית. את חיוב תלמוד תורה בשאר הזמן יש לדמות לא למצה שופר ולולב שהן חובות מוגדרות, אלא לגמילות חסדים וכדומה. אין ספק כי זו מעלה גדולה ללמוד תורה כמה שיותר, וקיום מצוה דאורייתא, אבל אין חיוב גמור לעשות כן ברגע נתון.

זה כבר קרוב לעמדתו של נדב, אבל בנוסח שלו (שאולי רק הוקצן לצורך חידוד המסר) "נעלמו" כל דברי חז"ל במקורות רבים על חשיבות ההשתקעות בתורה, ממית עצמו עליה וכו'.

לכן נראה שאם נסבור כאו"ש, עדיין צריך לומר שכל דברי חז"ל אלה הם הפלגה במידות חסידות והידורים בקיום תלמוד תורה, ומי שעושה כן הריהו (כדוגמא) כאלימלך פירר או חנניה צ'ולק שמפקירים את כל חייהם לעשות חסד. זו מעלה נעלה, וחז"ל בודאי מפליגים בשבח אנשים כאלה, אבל לא כל אדם חייב לעשות כן מעיקר הדין.

מאידך, אי אפשר לומר שהעלאת הקדשת כל רגע פנוי לתורה (על דרך סיפורי הגר"א) אין לה מקור בחז"ל והיא המצאה של הדורות האחרונים. לפחות ברמת מידת החסידות, יש לכך בסיס רחב בחז"ל (ואולי אף בפסוקים - כל היום היא שיחתי וכן כל מזמור קי"ט - אם כי שערי פירושים פתוחים כוונים). אפשר לשאול מדוע מחנכים להידור מקסימלי בת"ת ולא בתחומים אחרים, אבל זו כבר ביקורת מסוג שונה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הרהורי ל"ג בעומר.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext