בית פורומים עצור כאן חושבים

מדה כנגד מידה כנגד מי שלא חטא

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/6/2006 18:48 לינק ישיר 
מדה כנגד מידה כנגד מי שלא חטא

בפרשה שקראנו השבת פרשת נשא מתוארת פרשה שמקורה במצב רוח של בעל אישה וכך נאמר:

במדבר פרק ה

וְעָבַר עָלָיו רוּחַ קִנְאָה וְקִנֵא אֶת אִשְתּוֹ וְהִוא נִטְמָאָה אוֹ עָבַר עָלָיו רוּחַ קִנְאָה וְקִנֵא אֶת אִשְתּוֹ וְהִיא לֹא נִטְמָאָה:

במדבר פרק ה

וְהְשקָהּ אֶת הַמַיִם וְהָיְתָה אִם נִטְמְאָה וַתִמְעֹל מַעַל בְאִישָהּ וּבָאוּ בָהּ הַמ'ַיִם הַמְאָרֲרִים לְמָרִים וְצָבְתָה בִטְנָהּ וְנָפְלָה יְרֵכָהּ וְהָיְתָה הָאִשָה לְאָלָה בְקֶרֶב עַמָהּ:

(כח) וְאִם לֹא נִטְמְאָה הָאִשָה וּטְהֹרָה הִוא וְנִקְתָה וְנִזְרְעָה זָרַע:

כלומר אין הוכחה לחטא ויתכן והאשה טהורה כפי מה שמצינת התורה עצמה.

ברם בתוספתא סוטה ג מתואר התהליך עוד לפני שתית מי המרים

הלכה א

היה ר' מאיר אומ' מניין אתה אומ' שבמדה שאדם מודד בה מודדין לו שנ' בססאה בשלחה תריבנה אין לי אלא שמדד בסאה מנין מדד בקב וחצי קב תרקב וחצי תרקב רובע וחצי רובע תומן ועוכלה ת"ל כי כל סאון סואן ברעש הרי כאן חשבונות הרבה אין לי אלא דבר הבא במדה מניין שאפי' פרוטות מצטרפות לחשבון גדול ת"ל אחת לאחת למצוא חשבון

הלכה ב

וכן אתה מוצא בסוטה שבמדה שמדדה בה מדדו לה היא עמדה לפניו כדי שתהא נאה לפניו לפיכך כהן מעמידה לפני הכל להראות קלונה שנ' והעמיד הכהן את האשה לפני ה'

הלכה ג

היא פירסה לו סדין לכך כהן נוטל כפה מעל ראשה ומניחה תחת רגליו היא קולעה לו שערה לפיכך כהן סותרו היא קישטה לו פניה לפיכך פניה מוריקות היא כחלה לו עיניה לפיכך עיניה בולטות

הלכה ד

היא הראתו באצבעה לפיכך צפרניה נושרות היא הראתו את בשרה לפיכך כהן קורע חלוקה ומראה קלונה לרבים היא חגרה לו בציצים לפיכך כהן מביא חבל מצרי וקושר למעלה מדדיה וכל הרוצה בא ורואה היא פשטה לו יריכה לפיכך יריכה נמסית היא קבלתו על כריסה לפיכך בטנה צבה היא האכילתו מעדנים לפיכך מנחתה מאכל בהמה היא השקתו יינות משובחין בכוסות משובחין לפיכך כהן משקה אותה מים מרים במקידה של חרס

הלכה ה

היא עשתה בסתר שנ' ועין נואף שמרה נשף לאמר וגו' ואינה [יודעת] שהיושב בסתרו של עולם פנים שם עליה שנ' וסתר פנים ישים מלמד שהמקום מוציא סתרה בגלוי שנ' תכסה שנאה

והרי זה התהליך לפני שתית מי המרים ויתכן ואין בה אשם כלל וגם כלל לא נסתרה על מצב רוח קנאות פקד את הבעל.וצ"ב

תוקן על ידי עצכח ב- 30/06/2008 9:19:36

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2008 17:21 לינק ישיר 

מאמרים של רד"צ:

רוטשטיין, דוב צבי, 'הגהות על משנה תורה להרמב"ם – הלכות תלמוד תורה', מוריה, כ (טבת תשנ"ו), גיליון י- יב, עמ' כג - כח

הנ"ל, 'הגהות חכמי ישיבת מצרים (רבינו בצלאל אשכנזי ותלמידיו ובראשם האר"י) על משנה תורה להרמב"ם', ספר הזכרון לרבי משה ליפשיץ זצ"ל (בעריכת רפאל רוזנבום), ניו יורק, תשנ"ו, עמ' שנה – תס

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2008 14:52 לינק ישיר 

ועכשיו הספר של רוזן צבי:

http://www.magnespress.co.il/website/index.asp?id=3074

הטקס שלא היה
מקדש, מדרש ומגדר במסכת סוטה
מאת ישי רוזן-צבי
הטקס שלא היה
לחץ להגדלת תמונת הכריכה

תאור

מסכת סוטה במשנה מתארת טקס המיועד לאישה שבעלה חושד כי נאפה ובמהלכו מבוצעים בגופה מעשים קיצוניים ואלימים - ניוול וכיעור, חשיפה בעירום ולבסוף השחתת הגוף עד מוות - והכול בפני קהל צופים ברחבת המקדש.
הספר הטקס שלא היה הוא קריאה מחדש בטקס יוצא דופן זה. המחבר בוחן את התהוותו, את יחסו למקורו המקראי ואת תפקודו בבית המדרש החז"לי. במוקד הספר ניצבת חידת המעשים האלימים, שלרובם אין זכר במקורו הכוהני או בחיבורים מתקופת הבית השני, ועל כן דומה שהם חידוש של בית המדרש התנאי. אולם בה בעת סותרים מעשים אלה את דרכי הענישה המקובלים אצל חז"ל ואת אתוס הצניעות שלהם, שלפיהם מקפידים חכמים להימנע מהשחתת הגוף ומחשיפתו ברבים.
באמצעות ניתוח מדוקדק של משנת סוטה, מקבילותיה בספרות התנאית ופירושיה בתלמודים, ותוך שימוש בכלים תאורטיים של חקר הטקסים ולימודי מגדר ותרבות, מצביע המחבר על מקורו של טקס הסוטה המשנאי בתיאורי עונשים של הנואפות בספרות הנבואה המקראית. מתוך כך נטען, כי הטקס שבמשנה אינו שריד של טקס שנהג בבית המקדש, כמקובל במחקר, אלא יצירה בית מדרשית מן המאה השנייה, וכי טקס מעין זה לא התקיים בפועל מעולם.

הספר מציע לקרוא את הטקס לא כתיאור ראלי אלא כפנטזיה תנאית העוסקת בסכנות הטמונות בנשים וב(חוסר) האפשרות להתמודד עמן. מוצעת בו פרשנות חדשה למסכת סוטה החידתית, ועמה מבט חדש על היחסים שבין מקדש, מדרש ומגדר בתרבות התלמודית.

הנה פרק:
http://www.biu.ac.il/js/JSIJ/3-2004/Rosen-Zvi.doc

ועוד פרק:
http://www.biu.ac.il/js/JSIJ/5-2006/Rosen-Zvi.doc

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2006 11:24 לינק ישיר 

שוטונג

אם כוונתך למה שמוכנה הלכות הרי"ף.

הדברים מוקשים מאוד, (מאידך לגבי התשובות המיוחסות לרי"ף מסתבר שכאן אכן יש לא מעט ייחוסים עמומים). בידינו כתבי יד בלתי תלויים רבים בהם מזרחיים - די לעיין בהלכות הרי"ף פרק עשירי פסחים שיצא במהד' מדעית. ככל כ"י יש חילופי נוסח, אך אין זה רי"ף אחר!

שמועה שמעתי שישנו מפעל לההדרת כל הרי"ף.
(- המעוניין יכול לברר על כך בבית הספרים הלאומי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2006 11:15 לינק ישיר 

יש לציין עוד, שרד"צ רוטשטיין טען שהרי"ף בידינו אינו מהרי"ף אלא חיבור מחכמי צרפת המבוסס על הרי"ף. הסיבה לזה הוא משום שהרמב"ם כותב בהקדמת חיבורו שחולק עם הרי"ף רק פעמים מספר, בעוד שלמעשה יש אין ספור מחלוקות בין הרמב"ם לבין הרי"ף. מכיון שידוע שהרשב"ם הגיה את הרי"ף אפשר להניח שהרשב"ם לא רק הגיה אלא שכתב מחדש.

עוד מאמר נפלא מרד"צ רוטשטיין הוא, ספר הזכרון לרבי משה ליפשיץ ניו יורק תשנ"ו עמוד שנ"ג, ספרים מוגהים מישיבת חכמי מצרים. פה הוא דן במפעל ר' בצלאל אשכנזי ותלמידו האר"י בהגהת ספרי הרמב"ם ואח"כ עובר לדון במנין הפתוחות והסתומות שבס"ת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2006 09:15 לינק ישיר 

מימוני

לזכרו:
הרב דוד צבי רוטשטיין

עד כמה שידוע לי, היה קשור בתחילה לחזו"א. (-אם איני טועה אפילו גר במחיצתו תקופה)
עסק רבות בבירור גירסאות התלמוד ובגירסת הקדמונים - רי"ף ורמב"ם.
כשנשאל לעמדה זו למול עמדתו המפורסמת של החוז"א, השיב שדבר זה לא קיבל ממנו!
ויש לללכת אחר אמת.
דומני שתחת ביתו היה כולל אברכים קטן שהיה להם זיקה מסוימת אליו.
אמנם דרש מהם שגם יעבדו ולא יחיו מתמיכה.
היה בעל בקיאות עצומה, ונטה לפידנטיות וזו שגרמה שחלק ניכר מעבודתו לא הגיעה לכדי דפוס, משום שחזר שוב ושוב לתקן ולדייק בעבודתו.
עיקר מפעלו, כאמור, היה מפעל לההדרת תשובות הרי"ף.
לטענתו:
תשובות רבות שיוחסו לרי"ף, אינן כאלו. והוה ישב ובדק אחת לאחת.
לפי האמור, הוסיף, שאכן מקומות רבים בהם טענו שיש מח' בין הרמב"ם לרי"ף זו טעות, משום שהתשובה אינה לרי"ף.
מעדות אישית אני יכול לספר שכשבאו אליו לצורך ענין כלשהוא וביקשו ממנו לעיין בכתבי היד ולחפש, נהג בעין טובה ונתן יותר מפעם אחת לתור ולחפש בכתבים.
אמנם לדאבון לב, אלו לא היו מסודרים בסדר ברור וההתמצאות בהם היתה קשה.
ואיני יודע אלא מעט מזער אגב עיסוקי ממה שנזדמן לי.

חבל על יחידי סגולה דאבדין ולא משתכחין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 13:23 לינק ישיר 

מיימוני:

אהל שרה לאה קובץ חידושי תורה לעילו נשמת הרבנית שרה לאה רוטשטיין ע"ה ירושלים תשנ"ט הרב דוב (ולא דוד, וטעיתי מקודם) צבי רוטשטיין ספר תורה מנוקד עמוד תקל"ט. מדבר על הרבה נושאים חשובים ביניהם קדמות הניקוד ועוד. יש עוד, אבל כרגע לא זכור לי. באתר של הספרייה עולים עוד פריטים.

http://aleph500.huji.ac.il/F/UYUB52SDHGNCURSA5J2QXJ3NF81GE8UCEQ126LEGV8QI37E3FL-02649?func=find-acc&acc_sequence=001155119

bt177:

bt באנגלית הוא קיצור ל Ba'al Teshuva. בגלל זה שאלתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 12:40 לינק ישיר 

אמשלום,

אני מדבר על ככנתה המקורית של התורה ונדמה לי שקריאה פשוטה מלמדת על כך. אי אפשר כמובן להתוכח על התרשמות.
אני יודע שבטקסט כמו זה שבתנ''ך קשה מאוד לשוב ולקרוא קריאה תמה וראשונית, אם בכלל.
כדאי לכן אולי להפעיל את הפרקטיקה ההלכתית המופלאה של שאלת תינוק. לתת לילד לקרוא בפעם הראשונה את פרשת סוטה (אולי זה לא רעיון טוב) ולשאול אותו להתרשמותו.

שווטנג,
לשאלתך,
אמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 11:25 לינק ישיר 

צ'וטנג אשמח לדעת עוד על משפחת רוטשטיין ועל המקומות שבהם התפרסמו מאמריו של אותו יחיד ומיוחד שהעז לפקפק בזוהר. סמיילי. לגבי הצד הפסיכולוגי של תופעות פיזיולוגיות - בשעתו ציטטתי בפורום, חלק ממאמר שכתב אנתרופולוג בריטי שהיה באפריקה, ומצא את עצמו סובל מבעיות רפואיות שנגרמו עקב קללה של רופא אליל. אדם מערבי וחסר אמון לכאורה בהשפעות מאגיות, שעם כל זה עמד על סף המוות, לפי תיאורו. לינקי? זה בעיני קטע חשוב ביותר, הממחיש עד כמה אנו תלויים בפסיכולוגיה שלנו, והמודעות שלנו, שמאפשרת לנו לנטרל ולהתעלם מתופעות מגיות לכאורה, אינה אלא שכבה צרה וחסרת אונים לפעמים נגד האמונות והפחד שבפנים. (השימוש במילים כמו "בפנים" ו"למעלה" או "למטה" הוא כמובן מטאפורי) שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 11:14 לינק ישיר 

ירוחםשמ:

הרמב"ם סוף סוף התקבל על כולם. ריה"ל היה מקובל מאד בזמנו. יש תהליכים שמסתיימים רק לאחר מאות שנים.

אפשר לקרב את הנס למימד טבעי. אין לי בעיה עם זה בכלל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 10:41 לינק ישיר 

שוטנג.
מנית את הרמב"ם בין אלו המקובלים. האם תמיד היה מקובל על כולם האם לא את ספריו שרפו? האם ריה"ל היה מקובל על כולם בזמנו והרבה שנים אחריו?
על המחלקות עם רס"ג קראת. האם  רבי י.איבשיץ היה מקובל האם רב נחמן מאומן היה מקובל האם בעל התניא היה מקובל. האם הבעש"ט היה מקובל.
על הרב קוק אני לא רוצה לדבר כבר. הרב אוירבך היה מקובל בשנות ה50 וה60 .צא מזה איך שאומרים בגמרא. פוק חזי.

בענין הנס של טכס הסוטה. מבלי להיות אפיקורס -ישנם מחקרים אנטרופולוגים
על טכס הוודו בטהיתי. וכן תופעת הצלחתם המרשימה של מכשפי שבט אפריקאני.  והיא עולה בדמיון מפתיע לטכס הסוטה. ישנם השפעות פסיכולוגיות
ופרא פסיכולוגית על הקרבן אשר גורמות לתופעות המוזכרות אצל הסוטה ונראות בעליל כמו כל נזק פיזי בגוף האדם. האברבנל כשמסנגר על הרמב"ם
האומר כי לא היה מאבק בין המלאך לבין יעקב. אלא זה רק חלום. מסביר האברבנאל. את צליעתו של יעקב בכח המדמה. = פסיכוכסומטי. ובא לציון גואל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 10:02 לינק ישיר 

נאךאמלנישט:

אני לא חרדי, ואף פעם לא טענתי לדבר בשם החרדית. אמת שאני נראה חרדי והמשפחה והחברים כולם פועלים בתוך העולם החרדי, אבל איני מסתיר את הדעות שלי. אני מגדיר את עצמי כיהודי שמנסה לשמור תורה ומצוות כמיטב יכולתו.

החרדים יכולים לטעון מה שהם רוצים, אבל למעשה אין להם גבוי במקורות לדעות שלהם השנויים במחלוקת.

לאחרונה ניסיתי לדבר עם אחד מאסכולת ר' משה שפירא בקשר לחז"ל אם אפשר לומר שטעו. הלה היה כל כך נחרץ בדעותיו שפשוט היה בלתי אפשרי לדבר אתו.

bt77:

מסכים אתך שהדת מעמידה אותנו בפני בחירות קשות וכבר אמר רס"ג שעל כגון דא כתוב, יוסיף דעת יוסיף מכאוב. אנחנו חיים בעולם שבו חוקי הטבע פועלים, ולא קל בכלל לקבל שיש מקום שבו חוקי הטבע בטלים לחלוטין. ומיימוני כבר כתב זאת יותר טוב ממני. אבל זה מה שהיהדות טענתה למשך אלפי שנים, ואי אפשר לבוא ולחדש יהדות חדשה. זאת אומרת, היהדות (וכל דת אחר) נשענת ונתמכת בעבר, ואי אפשר לשנות דיעה בסיסית ועדיין לדבר בשם היהדות.

ולבסוף שאלה אישית, האם bt כוונתו בעל תשובה?

מיימוני:

ר' דוד צבי רוטשטיין הוא ממשפחת רוטשטיין המפורסמת. אחד האחים הוא ראש ישיבת נזר התורה, ואח אחר נדמה לי גם הוא בולט. רד"צ היה אדם חולה מאד הרבה שנים ונפטר לפני שנתיים בערך. רד"צ היה בעל כשרון נפלא. למד ערבית בעצמו, והוציא שו"ת הרי"ף מתורגם מערבית. התחיל בהוצאה חדשה של שו"ת הרי"ף הכולל כל התשובות ולא זכה להשלימו. מכון ירושלים אמורים לגמור את ההוצאה. כתב על כמה נושאים באריכות מאד ועבר על כל הפרטים והפרטי פרטים של הנושא עם בקיאות יפה מאד. היה בעל דעות נחרצות מאד בכל הקשור לקבלה והזוהר ושלל את קדמות הזוהר לחלוטין ואף כתב על זה בהבלעה במאמריו. הוא זה שגילה דברי החת"ס מובא במקור נידח בכתבי אחד תלמידיו שבכל הזוהר יש למצוא אולי שנים שלושה עמודים שהם עצם דברי רשב"י. יש לו בן ת"ח שעובד על כתביו. בינתיים עד כמה שידוע לי לא יצא שום דבר חדש מכתביו לאחר פטירתו והרבה יש להצטער על זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 08:24 לינק ישיר 

משענוותנותו של מימוני החלה להשיב את הדיון לגופו של עניין
אי אפשר שלא לדון במקור ידוע:

תלמוד בבלי מסכת סוטה דף כ עמוד א

אינה מספקת לשתות עד שפניה מוריקות ועיניה בולטות והיא מתמלאת גידין, והם אומרים: הוציאוה, שלא תטמא העזרה. אם יש לה זכות היתה תולה לה, יש זכות תולה שנה אחת, יש זכות תולה ב' שנים, יש זכות תולה ג' שנים. מכאן אומר בן עזאי: חייב אדם ללמד את בתו תורה, שאם תשתה תדע שהזכות תולה לה. ר"א אומר: כל המלמד בתו תורה - (כאילו) לומדה תפלות.

הבה נניח את התפלות בצד לרגע (זו נידונה באשכות אחר - לינקי?).

אמנם מחד, השמיעונו חז"ל תיאור מרשים  (תרתי משמע?!) של תוצאת ההשקיה. אך מאידך בתוך כדי דיבור רמזו....
אם יש לה זכות היתה תולה לה - האם השנים הם בדווקא? איני בטוח שהרי כידוע הרצף 1.2.3 משמשים תיאור סידרה מעין וכו'. - וכעין "שלושה וארבעה" שבתנ"ך.
מעתה, חז"ל ערים לכך שבאופן אמפירי - ישנם מקרים שלמרות שהיה ראוי שטקס יביא לתותאה מסויימת, הרי שלכל הפחות האשה עצמה יודעה ש"הצליח" לה ולא קרא לה כלום!
הנה כי כן המפתח = "הפיתרון", כבר מונח במערכה הראשונה!
באופן אמפירי - אנו יודעים: לא בכל מקרה מתרחש נס -
א"כ כיצד מבחינה אמונית נפרש זאת - לנו ולציבור ולאשה...
יתכן חריגים - מדובר בזכויות אחרות שגוברות על המעילה / בגידה בבעלה!
חומרת המעשה איננה גורמת עונש הכרחי ישנם שיקולים נוספים - הזכות תולה לה - כנגד ציפיייתנו כנגד צפיית בי"ד כנגד צפית הבעל והחברה!
אך מאידך, בפרשנות דתית - אין כאן פתח להרחבת המעילות - מדובר בזכויות אחרות חשבונות אלוקיים של שכר ועונש!
בסוף היא תמות - איך הקב"ה יפרע ממנה.

האם לא ניתן פתח ההימלטות?

הרי נס שאינו מתרחש תדיר ותמיד יש לו פרשנות אלטרנטיבית, מעתה אינו תלוי אלא בפרשנות של מאמיניו.
אכן יתכן שקרו מקרים שבו זמנית האשה מתה - האם יש לנו סטטיסטיקות מחז"ל - לא ידוע לי...
ושמא ואולי כבר חז"ל עצמם כבר ביקשו להמעיט במשמעות הנס או להוריד ציפיו?!

או שמא להותיר לנו לשמוח ברבינו מיימוני.....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 07:10 לינק ישיר 

BT,

הרי מוכרחים לענ''ד להודות בכך שטקס הסוטה בנוי כולו על נס

מוכרחים? ממש לא.
אתה, כמובן, יכול לפרש את "בטנה צבה וירכה נופלת" בעקבות שתית מים מעורבים בעפר כנס, או לחלופין - את "ונזרעה זרע" כהתגלות א-להית. אתה יכול גם להבין את הדברים כתוצאה גופנית של הליך אמוני-פסיכולוגי, או בכל דרך אחרת. לענ"ד, אף אחת מן השיטות האלה אינה סותרת את היושר האינטלקטואלי, כשלעצמה.

[אגב, זה לא נראה לך כסטיה קלה מן היושר האינטלקטואלי (או לפחות, מן ההתבוננות הישירה אל המציאות וההתמודדות איתה), שהגדרתך את הרפורמים היא ככאלה שהמכריזים על חלקים מן התורה כ"לא רלוונטיים", בעוד דוקא מי שניסו למצוא רלוונטיות בטקס, הואשמו כאן (חלקם בצדק - "מודה בעובדות אך לא באשמה") ברפורמיות?]

תוקן על ידי - אמשלום - 06/06/2006 7:14:04

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 05:44 לינק ישיר 

מיימוני,

לא התכוונתי לשפינוזה. רציונליזם בכלל מניח שיש באפשרות השכל (בלבד) לבנות תמונת עולם ברורה ומובנת. עולם שיש בו אפשרות מתמדת של חריגה מחוקים הוא עולם כאוטי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/6/2006 04:51 לינק ישיר 

צ'וטנג הזהו צ'וטנג? אין לי שום מחלוקת עם מה שכתבת, באופן עקרוני. בי.טי זה הדבר הכואב. אבל מתמיה אותי מדוע אתה סבור שרציונליות שוללת נס. זו היתה כידוע דעתו של שפינוזה. אני יודע על מה הוא ביסס את עמדתו. אבל מדוע שנסבור כן גם אנו? הוא הניח שהאלקים אינו מתערב לעולם בבריאה. וסמך על שיקול דעתו האישי יותר מכל דבר אחר. אבל האם אין אנו יכולים להיות פחות נחרצים? כמדומה שאדם שיש בו ניצוץ של אמפיריציזם, או ספקנות, ייזהר מללכת לגמרי בעקבות שפינוזה. בלשון אחר: אם אנו מבינים ב"רציונליות" שימוש מושכל וזהיר באמצעי השכל שקיבלנו, האם יש משהו בשכל ששולל עקרונית נס? השגחה פרטית? נכון שזו חוקיות שאינה שייכת למעגל הטבע שאנו רגילים להניח שהוא קיים סביבנו ושאנו חלק ממנו. אבל כמדומה בעיני שאם נרצה לטעון שרציונליות שוללת ניסיות, אזי זו הגדרה צרה מדי. רציונליות בעיני היא זהירות בשימוש בכלי ההבנה שיש לנו. אבל לא יותר מזה. ואיני מוצא בשום מקום בהנחות היסוד שלי משהו נגד הנס. יותר מכך, אני מוצא בחיי הפרטיים הרבה השגחה פרטית, ולעתים נדירות גם אירועים שחריגותם יכולה להתבאר על ידי מקריות סטטיסטית, אבל זה יהיה דחוק מאד. במיוחד כאשר יש תיאוריה נוחה שמסבירה אותם: השגחה פרטית מעם ה'. אז מדוע שאקבל הגדרה צרה של האלקים, שמונעת ממנו להתערב בעולם? יתכן שזה יעלה לי במחיר תיאולוגי. ובוודאי יש שאלות תיאולוגיות שאיני יודע לפתור, כמו בעית הרע. אבל האם זה מונע ממני להכיר במה שיש, כלומר בהשגחה פרטית ובנס? *** צ'וטנג מזמן שקראתי על שלומיל (נדמה לי אצל החוקר שהוציא את תולדות האר"י, שכחתי את שמו, בנו של רב ראשי לשעבר...) חשדתי במה שכתבת כאן. עם זאת, נראה שלא רק שלומיל עסק בהמצאות. סוף סוף, גם ר' חיים ויטאל יודע לספר פלאי פלאים. אך גם הוא חשוד בעיני שלי, ואת הסיבות לכך ביארתי באשכול עתיק יומין על דמותו של ויטאל. מיהו אותו רוטשטיין שזכיתי לכוון לדעתו? שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מדה כנגד מידה כנגד מי שלא חטא
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext