בית פורומים עצור כאן חושבים

לכבוד שבוע הספר: מדוע לעודד קריאה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/6/2006 13:10 לינק ישיר 
לכבוד שבוע הספר: מדוע לעודד קריאה?

.

"הילד שלי אוהב לקרוא"

"הבטחנו לו הפתעה על כל ספר שהוא יקרא"

(מתוך: שיחת הורים פולנים בגינה הציבורית. הוצאת קראקוב בע"מ)

=============================

לקריאה, מיוחס ערך. ערך תרבותי, ערך לימודי, וכו'.

בעצם, למה?

אם נניח רגע בצד את המיסטיקה הגלומה באותיות (שבאמצעות צירופיהן נברא העולם וגו'. המתעניין בנושא זה ישאל באישי את מיימוני), הרי שבסך הכל, מדובר בשיטה עתיקה להעברת אינפורמציה.

שיטה יעילה מאד, אגב. אני משתמש בה ברגע זה ממש כדי לנסות ולהעביר את המידע המגלם את הרעיון שלי.

לכאורה, מה שעושה אדם קורא, הוא קליטה של מידע שמוצג בפניו באמצעים טכניים של העברת מידע - כיתוב.
אם את אותו המידע היה יכול להשיג בדרך אחרת, אולי אף יעילה ומדוייקת יותר, יתכן שהיה מעדיף לעשות כך.

לדוגמא: במאות השנים הקודמות, כדי להעביר את המידע המתאר מנגינה מסויימת, נעזרו בשיטות כתיבה שונות של נגינה. המוכרת בכולן היא תווים, כאלו המוכרים לנו כיום, ולידם הוראות נלוות. למשל: כאן לנגן חזק, או לחזור שוב על הקטע האחרון וכו' (למי שמכיר, הסטנדרט המקובלהיום הוא מלים מסויימות בלטינית).
כיום, באמצעות הקלטה פשוטה, ניתן להעביר מידע לגבי דרך הנגינה של יצירה, בדרך שהתווים לא מספיקים לעשות זאת. השימוש בתווים כמעבירי מידע מוזיקלי, יורד מחשיבותו.

האם לקריאה יש ערך בפני עצמה?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2006 05:18 לינק ישיר 

מיומנו של חובב ספרים, חולה אינטרנט
http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=276&msgid=87109815

בברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2006 11:50 לינק ישיר 

אכן.
הנה דוגמה קיצונית לעניין:

ג'ון זורן - "קוברה"
"קוברה" הוא משחק מוזיקלי או כפי שמכנה אותו ג'ון זורן- GAME PLACE . המשחק זכה עד היום למאות ביצועים בהדרכתו של זורן עצמו ובהדרכתם של אחרים.

"קוברה", שהועלתה לראשונה ב- 1984ת היא יצירה ללא תווים, שאינה מכתיבה אילו כלים, כמה מוזיקאים שותפים ואורך מוגדר מראש. אולם, יש במשחק 19 חוקים בסיסיים. למנצח מעמד שווה לשאר המוזיקאים והוא יכול ליזום שינויים ברצף המוזיקלי המאולתר כולו ולכוונו בעזרת קלפים או תנועות ידיים. למוזיקאים ניתנת חרות מוחלטת והם יכולים לשתף פעולה עם המנצח או לבחור למרוד בו.

"קוברה" נכתב על ידי י זורן כמחווה למוזיקאים כמו ג'ון קייג', ארל בראון וקרל –היינץ שטוקהאוזן, שכתבו בשנות החמישים והשישים של המאה שעברה יצירות שהעניקו חופש יחסי למוזיקאים המבצעים אולם שלטו במידה ניכרת בתוצאה הסופית. אולם זורן מעניק חופש מוחלט למבצעים ומנסה להדגיש את השעשוע שבמשחק, קלות הדעת וההרפתקנות , ואת החוויה החד-פעמית הנוצרת בכל משחק קוברה.זורן נחשב בעשורים האחרונים לאחד מעמודי התווך של סצינת המוזיקה המאולתרת. יצירותיו הגדירו שפה מוזיקלית חדשה מאופיינות בעושר מוזיקלי קליידוסקופי ושואבות השראה מהג'אז החופשי של שנות ה- 60, ממוזיקה קלאסית חדשה,מוזיקת עולם וסגנונות אחרים.

[בג'אז/ במוזיקה ערבית אילתור הוא לחם חוקם של הנגנים (אגב, אני לא בטוחה שזה מקביל באופן מוחלט לחופש שיש לנגן- יש צורות ומסגרות מקובלות ומגודרות לאילתור) כנראה מעצם העובדה ש"סביבתן הטבעית" הייתה בע"פ (או בעל-כלי )  ולכן לא אליהם התכוונתי- אצלם החידוש הוא המוזיקה הכתובה, כתוצאה מההשפעה המערבית ככל שידוע לי ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2006 09:56 לינק ישיר 

שירה_בלטר:

האם הטרנד שאת מתארת אינו מוגבל לג'נרים מסויימים, כמו לג'ז וכדומה, ששמה יש נגנים מספר, שעומדים בקשר רציף אחד עם השני. האם תזמורת שלימה בכלל תוכל לנגן כפי הכיתוב שאת מתארת למטה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2006 09:22 לינק ישיר 

בקשר למוזיקה, אני מסכימה עם אבהו ועם chouteng. ("אייקון ירוק"... )

הסימון במוזיקה משפיע במידה רבה. (לטוב ולרע...)
לדוג'- הערה החוזרת הרבה פעמים בהדרכה של נגנים היא- "תנגן כאילו אין תיבות"...
אפילו אחד הסימונים הבסיסיים ביותר כקווי התיבה המפרידים ומציינים על פי רוב אילו תווים יהיו "מוטעמים" יותר מאחרים, הוא סימון המקבל פרשנות שונה מיצירה ליצירה, ולעיתים, מגביל את הדמיון של הנגן.

אחד הטרנדים המעניינים בהקשר הזה במוזיקה של המאה ה-20, מתבטא בכתיבת הנחיות כלליות בלבד לנגן, או כל מיני חצאי-הנחיות, ומשחק כמעט אובססיבי בין התפקידים של המלחין ושל הנגן עצמו.
עד המאה ה-19, למעשה היה מהלך ארוך בו המוזיקה הפכה להיות יותר ויותר כתובה (הנחיות מפורטות יותר)- כלמיני הנחיות שלפני כן נראו אולי טריוויאליות הפכו להיות מסומנות, גם בתחומים הרבה יותר "אפורים" מקצב/ גובה הצליל. 

במאה ה-20 לעיתים ניתן אולי לראות את ההנחיות האפורות ללא חלק מההנחיות הבסיסיות ביותר...

כדי להמחיש את העניין- הנה דוג' מאיך שאולי היה נראה קטע טקסט שהיה נכתב באופן דומה:

ים שקט.............::::::::::::::............התרחשויות קלות ברקע................
X: "יש כאן מישהווווווווווווווו?"....... Y: "-------!! -----------? -- [אייקון ירוק]"
~K חולף ברקע~

תוקן על ידי - שירה_בלטר - 08/06/2006 9:26:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2006 08:41 לינק ישיר 

"קרא מחר"

http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=723159&contrassID=2&subContrassID=12&sbSubContrassID=0

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2006 01:27 לינק ישיר 

מואדיב, 1. הסימון המוזיקאלי לא סתם מחליף את החיקוי, אלא מאפשר סוגים של מוזיקה שקשה להעלות על הדעת בלעדיו. למשל תזמורת של 80 נגנים תתקשה לנגן יחד ללא תוים. גם הסימון המתימטי לא סתם מחליף את החישוב בעל פה אלא נותן אפשרויות רבות נוספות. 2. המידע כיום נמצא בספרים, בכתבי עט ובאינטרנט. כדי להגיע אליו צריך לקרוא. אין כרגע מדיום אלטרנטיבי חוץ מהעברת המידע בעל פה. אני מעדיף לקרוא כי אני יכול לעצור, לחשוב ולחזור אחורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2006 23:53 לינק ישיר 

זאן פול סארט מספר על הרגע בו ידע לקרוא

"לקחתי י ספר שנקרא "תלאותיו של סיני בארץ סיו" והבאתיו עמי לחדר שם ישוב על מיטה מתקפלת, העמדתי פנים כקורא: בעיני עקבתי אחר השורות השחורות בלי לדלג אף על אחת מהן וסיפרתי לעצמי סיפור בקול רם...הוחלט שהגיעה השעה ללמדני אלף בית. הייתי נלהב כמי שמתכונן להיטבל לדת:
משוגע הייתי מרוב שמחה, אני אדע הכל. הניחו לי לשוטט בספרייה ואני הסתערתי על חכמת האדם. זה הדבר שעשה אותי. לימים שמעתי מאה פעמים ואחת איך האנטישמיים מגנים את היהודיםעל שאינם יודעים את לקחיו ושתיקתו של הטבע: משיב הייתי: "אם כך הדבר, הרי אני יהודי יותר מהם". לשווא אנסה לתור בתוכי אחר זכרונות השופעים והסכילות המתוקה של ילדות איכרית. מעודי לא גירדתי את האדמה ולא בלשתי אחר קיני ציפורים. לא הספתי צמחים לעשבייה ולא יידיתי אבנים בציפורים. אבל הספרים היו ציפורי וקיני, היות הבית שלי, הדיר שלי ומרחב שדותי: הספרייה היתה עולם מלא שנלכד באספקלריה"(סארט- המלים)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2006 23:00 לינק ישיר 

האם נמצאות ברשת מסותיו הנפלאות של שופנהאור "על קריאה ועל ספרים" ו"מחשבה עצמית" המופיעות בספרו "הגיונות" [שוקן תש"ו] ?

מי שיכול למצוא , מוזמן לזכות את הרבים .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2006 20:29 לינק ישיר 

לדעתי יש לחלק בין שני סוגים של קריאה. סוג אחד הוא "קריאה לשמה", כלומר קריאה לשם חווית הקריאה, ובד"כ מדובר בספרים סיפוריים. בסוג הזה של הקריאה אני מאוד מסכים עם דברי אמשלום שהקריאה מפתחת את החשיבה, הדמיון, וכו', הסוג השני הוא של ספרים שקוראים כדי לדעת. כלומר המטרה היא להיות בשלב שאחרי הקריאה, ועם יותר ידע. בסוג זה מדובר בד"כ בספרי לימוד מכל הסוגים. לדעתי בתחום זה יש לשאוף להוסיף כמה שיותר כלים (ויזואליים, שמיעתיים, וכו') להבנת החומר הכתוב כדי להפנים אותו בכמה שיותר חושים (מה שתורם להבנה והפנמה של החומר). ההבדל בין היחס לשני הסוגים לא נובע לדעתי מכך שבספרי לימוד אפשר פחות להפעיל את הדמיון, אלא מכך שאנשים לא עושים זאת בגלל הגישה שבה הם באו לקרוא את הספר.

(אני לא רוצה להסיט את הנושא ולכן לא ארחיב על הישום של ההבחנה שעשיתי כאן ללימוד תורה...) תוקן על ידי - ג123 - 07/06/2006 20:31:52

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2006 20:00 לינק ישיר 

קריאת ספרות טובה היא טובה כי היא האחד האופנים הטובים של התוודעות האדם לעצמו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2006 19:26 לינק ישיר 

צ'אוט,

אני מסכימה איתך. בנוסף, אני חושבת שקריאת ספרות גם מפתחת יכולות חשיבה, שאינן מתפתחות בדרכים אחרות (אולי בעבר, כאשר לא היתה יכולת הקריאה נפוצה, שימשו לצרכים האלה הסיפורים שבע"פ. ובכ"ז, אני חושבת שספרות כתובה יש לה ערך מוסף, גם בהקשר של פיתוח כישורי חשיבה והבנה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2006 19:19 לינק ישיר 

קריאת ספרות טובה היא חשובה בגלל שהיא מפתחת את יכולת הבטוי. כשאדם יכול לבטא את עצמו בצורה טובה, הוא גם יותר מסוגל להבין את עצמו ואת אלו שסובבים אותו. כשאדם משכיל להבין את נפש האדם הוא גם מבין את הצרכים, הרצונות, השאיפות והפחדים, ועל כן מסוגל לטפל אתם בהתאם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2006 15:51 לינק ישיר 

מואדיב,

לענ"ד, זו שאלה מצוינת.
אני לא בטוחה שהתשובה היא חיובית. אם יש אפשרויות אחרות להעברת מידע, ייתכן והן עדיפות. אמנם, במשך אלפי שנים הועבר מידע, למרות שמרבית האנושות לא ידעה קרוא וכתוב, אבל אני לא חושבת שניתן להשוות את כמות המידע שצריך(?) היום לזה שנצרך בדורות קדומים.
אני לא בטוחה שזה שייך לכאן, אבל נדמה לי שיש תחום אחד בולט, בו קריאה היא עדיין הכלי הכמעט יחיד לפיתוח, להעמקה ולהפעלה של חשיבה (לפחות כזו מסוג מסוים), וזה דוקא בתחום הספרותי. אנשים שאינם קוראים ספרות, לטעמי האישי, מחסירים עולם ומלואו, שאין להם דרך אחרת למלאו, זולת קריאה. ייתכן וגם זה עניין של זמן וטכנולוגיה. ייתכן שלא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2006 14:55 לינק ישיר 

מואדיב,
מומלץ לעיין בספרו של ניל פוסטמן 'בידור עד מוות' שמציג את צורת החשיבה של תרבות קריאה מול צורת חשיבה של תרבויות אחרות, כגון הטלביזיונית דהאידנא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2006 13:33 לינק ישיר 

קריאה וכתיבה חד הם שהרי הכתוב נקרא וקוראים את הכתוב לכן:

א. אופן של תיקשור חברתי הנושא ערך מצד עצם התיקשור.
ב. אופן של הגבלה וקונקרטיות של הרעיון מעבר למושג בדיבור.
ג. אופן של הנכחה מתמדת המאפשרת פיתוח והעשרה של הדמיון.
ד. אופן של שימור תכנים.
ה. אופן של שילוב רב מימדי - בין מימד פנים תודעתי = חשיבה בצד פעולה חושית - לשון אחר מיומנות של קורדינציה בליווי חוויה חושית ואין דומה חוויה שבחוש השמע לחוש השמע והראיה.

ועוד ועוד

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לכבוד שבוע הספר: מדוע לעודד קריאה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext