| נשלח ב-23/9/2002 02:14 |
|
| |
כוחו של ההומור
בפורום שכן, יש אשכול ארוך שמיועד לבדיחות. בתוכו מופיעה הבדיחה הבאה (מופיעה בעיבוד, לפי זכרוני):
מעשה באדם אחד שעלה לקומה האחרונה של מגדלי התאומים בארה"ב, ונכנס שם לפאב. הוא ביקש מהמוזג שימכור לו משקה. המוזג הציע לו בירה, והקונה, שמעולם לא היה קודם לכן במקום שכזה, שאל אותו איזו בירה לבחור.
ברגע הזה התערב בשיחה מישהו שישב בסוף החדר. הלה הכריז: רק בירה מכבי!
למה, שאל הקונה החדש.
- כי אחרי שאני שותה בירה מכבי, אני מסוגל לרחף בעננים!
אף אחד מאיתנו לא היה מאמין להצהרה כזו. גם הקונה לא. אז ההוא שמאחור קם, קנה פחית גדולה, לגם אותה בבת אחת, ואז - פתח את החלון, זינק החוצה, עשה סיבוב מסביב לעננים, וחזר פנימה והתיישב במקומו הקודם.
הקונה לא חיכה אף רגע. הוא קנה מהר פחית בירה מכבי, בלע אותה,וכשגמר להשתעל, רץ לחלון, פתח אותו, זינק החוצה -
והתרסק למטה, ונהרג.
אז המוזג הסתכל לסוף החדר, לעבר זה שקודם ריחף באויר, ואמר לו:
סופרמן, שוב אתה עושה בעיות?
אני מניח שכל באי הפורום יודעים מיהו ומהו סופרמן, שהינו יציר דמיון אמריקני שמסוגל לרחף באויר ולעשות עוד פלאי פלאים אחרים (והוא מייצג בעיני אמריקה את עצמה, כפי שכבר נכתב במחקרים, אבל זה באמת לא הנושא שלנו).
אני סבור שהבדיחה שלנו מציגה רעיון עמוק מאד.
מה קורה בה? סופרמן אינו מגלה לקונה שהוא סופרמן. לעומת זאת, הוא מפגין יכולת אל-טבעית, ותולה אותה בהסבר טבעי, שתית בירה. הצופה מן הצד, נדהם לנוכח ההמחשה, מקבל את ההסבר הלא-נכון או החלקי (סופרמן מרגיש חשק לעוף בעננים לאחר בירה, אבל לא הבירה גרמה לו ליכולת לעוף בלי להתרסק, בניגוד לכוח המשיכה). לכן הוא מנסה לחקות את סופרמן - ומשלם בחייו.
זה משל.
זה משל על כל מי שמנסה לחקות את סופרמן.
אבל זה גם משל על סופרמן הלא זהיר, סופרמן שמכשיל אחרים וגורם להם להתרסק.
יש אנשים רבים בעלי יכולת של סופרמן. לא במישור הפיזי. עד כמה שידוע לי, אין ולא היה אדם שמסוגל לעוף מעל העננים.
אבל יש אנשים רבים שמסוגלים להעפיל מעל לעננים בכושר החשיבה שלהם, מבחינה אינטלקטואלית. הם יכולים לעלות לשמים וגם לרדת בשלום.
אבל אם הם ינהגו כמו סופרמן של הבדיחה, ויראו את יכולתם זו לצופה מן הצד שאינו מבין שיש כאן יכולת מיוחדת -
הם יגרמו לו לנסות להעפיל אחריהם לגבהים שהוא אינו מסוגל אליהם, ואז הוא יפול ויתרסק.
איך אמרו חז"ל? חכמים, היזהרו בדבריכם.
איני בא לבקר חלילה את הדיונים בפורום. אני מזכיר לעצמי ולכל מי שרוצה כי צריך להיזהר לא לגרום להתרסקויות.
הדברים אמורים במיוחד כלפי נידון שנפתח באשכול סמוך, על הקשיים החברתיים של אנוסי התבונה. אנוסי התבונה צריכים זהירות כפולה ומכופלת. למען עצמם, אבל גם למען סביבתם.
עד שיבוא המשיח, ויעלה סף הידע, ותקום קדושית, במהרה בימינו אמן.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2009 16:10 |
|
| |
מעניין שהרמב"ם מעמיד מול השמחה לא את היפוכה-העצבות אלא את הגאווה..
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2009 15:48 |
|
| |
ס' הפנה אותי באישי, ותודה למחזיר האבידה:
רמב"ם, הלכות לולב פרק ח הלכה ט"ו: "שהשמחה שישמח אדם בעשיית המצוות ובאהבת האל שציווה בהן, עבודה גדולה היא; וכל המונע עצמו משמחה זו, ראוי להיפרע ממנו, שנאמר 'תחת אשר לא עבדת את ה' אלוהיך בשמחה ובטוב לבב' (דברים כח,מז). וכל המגיס דעתו, וחולק כבוד לעצמו, ומתכבד בעיניו במקומות אלו--חוטא, ושוטה. ועל זה הזהיר שלמה, ואמר 'אל תתהדר, לפני מלך' (משלי כה,ו)".
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2009 15:36 |
|
| |
ירוחם, בקשר לדבריך הקודמים, הראית שהמקובל (האר"י) והפילוסוף (העיקרים) מתאחדים (בפרשנות) כשמגיעים לשמחה. וידוע שכתב הרמ"א בתורת העולה ששנאת בעלי הקבלה לפילוסופים קלקלה את השורה, אזי מצאנו את הפתרון שיכול לאחד את השורות: השמחה..
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2009 14:02 |
|
| |
ליואל
"אולי שמחה היא סוג של שגשוג כלכלי או הצלחה"
כך כתבת.
והרי נאמר :"עיבדו את ה' בשמחה"האם הכוונה עיבדו את ה' מתוך שגשוג כלכלי?
שמחה היא רגש שלא חייב להתבטא במחולות ובשירים אלא היא תחושה של הלב .
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2009 14:01 |
|
| |
עוד הומור בגמרא:
אמרו ליה לרב יהודה אתו קמצי. גזר תעניתא. אמרו ליה לא קא מפסדן. אמר להו זוודא אייתו בהדייהו. [אמרו לו לרב יהודה בא ארבה. גזר תענית. אמרו לו אין הם מפסידים. אמר להם וכי צידה הביאו איתם?]
תענית כא:
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2009 23:23 |
|
| |
גם בספר ויקרא בפרשת בחוקותי, השכר והעונש הם גשמיים, וכן גם כאן, ובכל התורה, זה היסוד
העלת השמחה לדרגה רוחנית גבוהה- הוא תפקידו ויכולתו של האדם- כל אדם לפי דרגתו,- ולא הבטחה אלוקית,
|
|
| נשלח ב-6/9/2009 22:43 |
|
| |
תוקן על ידי יואל25 ב- 06/09/2009 22:43:52
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2009 22:42 |
|
| |
מה משמעה של השמחה בספר דברים?
האם הכוונה לשיר ולרקוד, לצחוק, סוג של אושר או משהו אחר?
אולי מהפסוקים המוזכרים ניתן ללמוד משהו:
"תחת אשר לא עבדת את ה א-להיך בשמחה ובטוב לבב מרב כל,
ועבדת את איביך אשר ישלחנו ה בך ברעב ובצמא ובעירם ובחוסר כל..."
קל לראות ש"חוסר כל" הוא הניגוד של "רוב כל".
השאלה היא האם ובאיזו צורה 'רעב צמא ועירום' מנוגדים ל'שמחה וטוב לבב'?
אולי שמחה היא סוג של שגשוג כלכלי או הצלחה?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2009 21:40 |
|
| |
רמב"ם הלכות תשובה פרק ט הלכה א
מצא פירוש כל אותן הברכות והקללות על דרך זו, כלומר אם עבדתם את ה' בשמחה ושמרתם דרכו משפיע לכם הברכות האלו ומרחיק הקללות מכם עד שתהיו פנויים להתחכם בתורה ולעסוק בה כדי שתזכו לחיי העולם הבא וייטב לך לעולם שכולו טוב ותאריך ימים לעולם שכולו ארוך ונמצאתם זוכין לשני העולמות, לחיים טובים בעולם הזה המביאים לחיי העולם הבא,
ספר העיקרים מאמר שלישי פרק לג
ונמצא הכתוב מיעד העונש הגדול על מי שאינו עובד השם יתברך בשמחה, אמר משה במשנה תורה תחת אשר לא עבדת את ה' אלהיך בשמחה ובטוב לבב מרוב כל (דברים כ"ח מ"ז), ועבדת את אויביך וגו', תלה העונש על שלא עבד השם יתברך בשמחה- לא על שלא עבד במוחלט.
שו"ת דברי יציב חלק או"ח סימן רלח ד"ה וכעת עלה
בשמחה [דברים כ"ח מ"ז], שעיקר הצרות היו על שמנעו מלשמוח במצוות השי"ת, שזה סימן לעשותם מאהבה ולא ח"ו כעושה באונס והכרח. ולזה עיקר התיקון ולזכות לצאת מהגלות מאפילה לאורה, בעשיית מצוות השי"ת בשמחה וטוב לב,
|
|
| נשלח ב-6/9/2009 20:01 |
|
| |
דינוזאור,
אני חושב שהמקור של פירוש הפס' "בשמחה ובטוב לבב" כדרך ליישום ה"עבדת את ה' אלהיך" מצוי בגמרא. משהו שקשור בשירה - 'איזוהי עבודה בשמחה זו שירה', או אמירה דומה. ברור לי שזה אינו האר"י ש"המציא" את הדרשה הזו, לדעתי היא מופיעה באחד מהפרשנים "על הדף", המצטט מדרש - שמא אור החיים או בעל אגדה אחר. וזכרוני החלוד גם מנסה למצוא רמב"ם שמזכיר חובה לעבוד בשמחה. ממש בי"ד במסגרת הלכות משו.
ולמוצא היקר ינעם.
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2009 19:59 |
|
| |
שימחתנו רבינו
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2009 19:53 |
|
| |
דינו
אני שמח שגם אתה בין השמחים, כי לדעתי כל מי שלא שמח- יותר נכון כל מי שעצוב- הוא בעצם אגויסט,
|
|
| נשלח ב-6/9/2009 19:06 |
|
| |
ירוחם, לא ניסיתי להתווכח עם המקורות האחרים, רק הערתי שלפי פשט המקרא תחת אשר לא עבדת בשמחה, לא בא להכניס מתחת לחגורה ליהודי הגולה שחוץ מעבודה זרה הוא גם אשם בכך שעבד בלי שמחה. זה דרש האר"י. אלא שבמקום לעבוד את ה' כמו בן אדם בשמחה ומרוב כל, יצאת לגלות, ועכשיו על אפך ועל חמתך תעבוד אותו בגלות ובקושי.
ונא לא לייחס לי דרשים כלבבך.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2009 18:53 |
|
| |
תהלים פרק ק
ב) עִבְדוּ אֶת יְדֹוָד בּשׂמְחָה בּאוּ לְפָנָיו בּרְנָנָה
|
|
| נשלח ב-6/9/2009 18:32 |
|
| |
הרי יש הומור בגמרא האם זה איננו נחשב הומור בדת? ואולי צ"ע מה הכוונה שלך במושג דת.
אבל יש להבחין בין המושג הומור למושג אירוניה ובין שניהם למושג שמחה שאין לו קשר להומור כלל.
תוקן על ידי צענערענע ב- 06/09/2009 18:33:41
|
|
|
|
|