| נשלח ב-27/6/2006 14:53 |
|
| |
צדיק שהוא טיפש עושה רצון השם ?
אני מבקש לברר נקודה מסוימת ביחס למוטו הגדול של "לעשות רצון ה'". מה צריך להיות היחס כלפי אדם שחושב שהוא עושה את רצון ה' אבל בעצם הוא טועה ואינו עושה את רצון ה' ? כלו' שכוונתו רצויה אבל מעשיו לא.
ניקח לדוג' את הקבלה, במידה ויוברר שהטענות נגדה נכונות ומדובר בשקר (ולי זה לא ברור כרגע, וזה לא הנושא שאני מעניין אותי עכשיו, זאת רק דוג'), הרי יש לצאת נגדה למלחמה, אך מה צריך להיות היחס למקובלים ?
אישית, כל אשר בשם "מקובל" יכונה היחס שלי אליו הוא שלילי, כלו' גם אם איזה מקובל היה תלמיד חכם קשה לי להעריך אותו. שאלתי את עצמי - אבל בעצם למה ? אני יוצא מנקודת הנחה של לעשות רצון ה', וחלקם אני מאמין שגם יצאו מנקודת ההנחה הזאת (ולא עוד אלא שחלקם במובן מסויים ראויים להיות דמויות מופת, בשבילי לפחות), כלו' סוכ"ס שנינו באותו הצד, אז אולי אני צריך להתייחס אליהם אחרת ולהעריך אותם ?
דוג' אחרת, באשכול על התניא *אזרחי* אמר לדעתי כמה דברי שטות והבל, ואישית כשאני נתקל בדברים כאלה זה "מדליק" אותי ומקפיץ לי את הפיוז, מה שגרם לי לכמה הודעות קצת בוטות ותוקפניות. אני מאמין שהוא והדומים לו שסוברים כמותו כוונתם לשם שמיים, ושגם הם מחפשים לעשות את רצון ה', גם אם לדעתי הם טועים. חשבתי לעצמי אולי טעיתי ביחס אליו והייתי צריך להתנהג אחרת ?
אבל אז ניסיתי לבדוק את דעת התורה בנידון, מה שגרם לי להרהר שוב - אולי טעיתי בכך שחשבתי שאני טועה ???
מספר מקורות מהם עולה, לכאורה, שצדקתי בהוה אמינא שלי, והיחס כלפי זה שרוצה לעשות את רצון ה' וטועה במעשיו הוא שלילי למרותש כוונתו לשם שמיים !
*"אין בור ירא חטא ולא עם הארץ חסיד".
*"כל הפטור מן הדבר ועושהו נקרא הדיוט".
*"מחומרי בית שמאי ומחומרי בית הלל עליו הכתוב אומר הכסיל בחושך הולך"
*"אי זהו חסיד שוטה...ראה תאינה בכורה אמר במי שאפגע בו תחילה אתננה לו".
*אמר רבי עקיבה כך היתה תחילת תשמישי לפני חכמים פעם אחת הייתי מהלך בדרך ומצאתי מת מצוה וניטפלתי בו כארבעת מיל עד שהבאתיו למקום הקברות וקברתיו וכשבאתי אצל ר' אליעזר ואצל ר' יהושע אמרתי להם את הדבר אמרו לי על כל פסיעה ופסיעה שהיית פוסע מעלין עליך כאילו שפכת דמים אמרתי אם בשעה שנתכוני לזכות נתחייבתי בשעה שלא נתכוונתי לזכות על אחת כמה וכמה".
מה אתם אומרים ?
תוקן על ידי - הבאבא_תור - 27/06/2006 15:06:12
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2006 16:50 |
|
| |
אמשלום
מיכי כותב כהלכה ואיני בא אלא להשלים בפרטים שענית לי. ראיתי את הספרי (תודה על המקור) ואין בו אלא את לשון המשנה בקידושין בתוספת יחוסה לרשב"י, ובכן מה בכך ? על משנה זו מאריכה הגמרא במקורות מקראיים כדרכה, האם כל מה שלא נאמר במשנה אינו תקף לגביה ? כלומר, אין לגמרא את הסמכות להרחיב את מקורות ההלכה שהובאו בקיצור במשנה ? אם כך (וכנראה שכך בעינייך) מה כן נחשב למקור ? אם רשב"י בספרי היה לומד את כללו ממקורות שהציע התלמוד עדיין אפשר היה לטעון כי הכלל הוא קדום לרשב"י (כמו שמסתבר) והוא רק 'המציא' את הפרשנות, כלומר שום דבר שנאמר אחרי משה רבינו אינו מדאורייתא אם לא יעמוד בפנינו בעל ה'המצאה' ויצהיר כי לא ידע עליה עד שדרשה בדרכי הדרש ואז אולי.
בנוסף, את טוענת כי מצוות אלו נשים היו פטורות מהן מדאורייתא כל מצוה מטעם המיוחד לה, מה הסבירות לטיעון כזה ואולי נותרו כמה מן המקורות לפטורים ספציפיים אלו ?
מה פטורן משופר, מציצית, מקריאת שמע, ומלולב ?
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2006 15:06 |
|
| |
הרב מיכי את מצוותך אקיים ואשיב לך ראשון ראשון ואחרון אחרון לנוחיות אביא את שאלותיך מסומנים . מה ייחשב כ'ראיות' מבחינתך?
ראיה כשאומרים מדאוריתא יש להביא פסוק או אמירה המאשרת את זה. או ללמוד לפחות אחת משלש עשרה המידות שהתורה נדרשת בהן. 2. כיצד אתה פוסל את מסורת חז"ל על מצוו"ע שהז"ג בלי בדל ראיה? יש קפיצה לוגית בין להצהיר שאתה לא מחוייב לדבריהם אלא אם יביאו ראיות, לעומת דבריך שנאמרים נגדם בלי כל ראיה
אני לא טענתי כי איני מחויב לדבריהם מכיון שאין להם ראיות. טענתי כי אין להם ראיות שזה מדאוריתא. אני לא מבין אלו ראית אני צריך להביא? לא דברתי שום דבר נגדם. אני חוזר שאמרתי רק שהם לא הביאו ראיה שזה מדאוריתא
3. האם בגמרא שהבאתי אתה מודה שיש ראיה נגדך (אף שאולי אינך מתרשם מחז"ל)?
הגמרא שהבאת רק אומרת שמצוו"ע שהז"ג מדאוריתא. אני מבקש ראיות גם מהגמרא. אמורא היכי קאי?
4. כיצד אתה מקיים את דברי חז"ל בלי להאמין שהם נכונים? האם להנהגה זו עצמה יש ראיה?
איך יכולתי להגיד שהם לא נכונים. הרי הם כתובים בגמרא שחז"ל חיברו זו היא הראיה.אם הם טעו? זו שאלה אחרת
5. איך אתה יודע מתי חז"ל דורשים ומתי הם מוסרים מסורת (והדרשה, אם בכלל ישנה, היא מקיימת ולא יוצרת)? האם ריבוע התפילין צריך להיות בראיה או שדי לנו במסורת על כך? אם די במסורת, אז מדוע בפטור נשים לא די לנו אלא בעינן ראיות?
האמת שאין כל הבדל בעייני בין מה שחזל אמרו מתוך מסורת או דרשו. הלכה למעשה. הטפילין בעייני הן דרשת חז"ל נטו למרות בקיאותי בשפה האפריקאית אני אומר כך. הדיון בגמרא שנערך לא שכנע אותי ואפילו כשנאמר ששחור של טפילין הלכה למשה מסיני ( מעניין איפה נעלמה ההלכה הזו מאות בשנים עד שאביי גילה סוד זה בבל)
6. במה באה לידי ביטוי המחוייבות שלך לחז"ל במקום שיש ראיות, אם אתה מקיים את דבריהם גם בלי זה? האם זה רק בבחינת 'שנה וקבל שכר'? ומה עם תלמוד שמביא לידי מעשה?
המחויבות שלי היא לעם ישראל שאני נמנה עם בניה. וכש עם ישראל קיבל על עצמו את החוקים של חז"ל והיות ואני רוצה כאמור להמשיך ולהשתייך אליה גם במישור הרוחני קיבלתי על עצמי לקים את החוקים. למרות הסתיגותי ממספר לא קטן של החוקים והפרשנויות שלהם.
. האם לדעתך הרמב"ן שהבאת גם הוא חולק על חז"ל, ועוד בלי ראיות?
הרמב"ן לא חולק על חז"ל תתפלא אני בדיוק יודע על מי הוא חולק. כשהבאתי את דבריו הבאתי אתם כמוטו שלי. כשאתה מצטט פסוק מסוים או אמירה זה תמיד חייב להתאים בכל. אני לקחתי רק את הרעיון אני מקוה שעניתי על שאלותך במידת יכולתי הדלה ואולי גם המכעיסה והמעצבנת. איך אמר מ. לותר: כאן אני עומד איני יכול אחרת.( גם הוא לא התכון למה שאני התכונתי)
מודה ועוזב
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2006 12:50 |
|
| |
אמשלום, אני שב ומזכיר לך את הגמרא שהבאתי. הבנתי היטב היטב את כוונתך, ואף עניתי עליה. בגמרא דברייך לא נכנסים, בכמה וכמה סוגיות, שלגבי אחת מהן פירטתי יותר. אם את רוצה לטעון משהו נגד משמעות כל סוגיות הש"ס (אולי לגבי הספרי), אז לבריאות. אבל גם את אמרת שאת חז"ל יש לפרש לפי חז"ל. בכל אופן, לכך כבר התייחסתי בהודעות קודמות. אני חוזר ואומר שבגמרא מבואר באר היטב ובאופן חד משמעי שהפטור נובע מהכלל של מצוו"ע שהזמ"ג. ועוד מבואר שהכלל הזה הוא מדאורייתא. וזה בעליל שלא כדברייך. זה הכל.
ירוחם, על הציטוט של הרמב"ן אני יכול להוסיף לך עוד כהנה וכהנה, וכמובן שזה אינו נוגע מאומה לנדון דידן. גם הוא אינו מטיל ספק לרגע במסורת חז"ל, וכשהוא מדבר על הראשונים הוא מתכוין לראשונים שאחרי הש"ס. הרי הוא עצמו מתפתל באלף דרכים כדי להעמיד את דברי חז"ל על האמת ולא לסטות מהם כמלוא נימה. רבות מהשגותיו כנגד הרמב"ם הן בעלות גוונים כאלו. לגבי השאלה האם דברי חז"ל חפים משגיאות, כבר כתבתי כמה פעמים בפורום שלדעתי לא. אבל כשאתה טוען שיש בדבריהם שגיאה (ובפרט במסורת ובפירוש התורה. וידועים דברי ר' אברהם בן הרמב"ם שנדפסו בריש עין יעקב), אני דורש הוכחה ממך, ולא אתה דורש הוכחה ממני. זה הכל. עד כאן לא הבאת בדל ראיה לטענה מרחיקת לכת כזו. בצורה כזו אפשר לזרוק הכל לפח. מה עוד שלא ענית לי מדוע אתה מניח תפילין שהן שגויות ואינן כוונת נותן התורה (אם בכלל הוא נתן תורה). מנין אתה יודע את כל זה? ומנין לך שלחכמים יש סמכות בכל הדברים הללו, גם אם הם שגו? זוהי טענה מרחיקת לכת מאד (ואתה בודאי לא מתכוין להביא לי את המדרש 'אפילו על שמאל שהוא ימין', שגם הוא המצאה חז"לית חסרת בסיס וראיות). אני גם לא מבין כיצד אתה טוען שהפטור של נשים ממצוות אלו הוא מדרבנן, אבל בכל זאת הן צריכות להתייחס לזאת כאילו ה היה מן התורה, כי צריך לשמוע לקול חכמים אף במקום שטעו (וכמובן בלי בדל ראיה). או אתה נוהג כפי שאתה מבין או שלא? מה פשר ההתפתלות המצחיקה הזאת? אני מזכיר לך שאתה מתנגד להתפתלויות אפילו להגן על חז"ל, אז במחיכ"ת קו"ח בן בנו של קו"ח לא להתפתל בכדי להגן על הטעויות שלך. שאלתי אותך כמה שאלות ולא נעניתי, ועל כן אסכם שוב את חלקן כאן: 1. מה ייחשב כ'ראיות' מבחינתך? 2. כיצד אתה פוסל את מסורת חז"ל על מצוו"ע שהז"ג בלי בדל ראיה? יש קפיצה לוגית בין להצהיר שאתה לא מחוייב לדבריהם אלא אם יביאו ראיות, לעומת דבריך שנאמרים נגדם בלי כל ראיה. 3. האם בגמרא שהבאתי אתה מודה שיש ראיה נגדך (אף שאולי אינך מתרשם מחז"ל)? 4. כיצד אתה מקיים את דברי חז"ל בלי להאמין שהם נכונים? האם להנהגה זו עצמה יש ראיה? 5. איך אתה יודע מתי חז"ל דורשים ומתי הם מוסרים מסורת (והדרשה, אם בכלל ישנה, היא מקיימת ולא יוצרת)? האם ריבוע התפילין צריך להיות בראיה או שדי לנו במסורת על כך? אם די במסורת, אז מדוע בפטור נשים לא די לנו אלא בעינן ראיות? 6. במה באה לידי ביטוי המחוייבות שלך לחז"ל במקום שיש ראיות, אם אתה מקיים את דבריהם גם בלי זה? האם זה רק בבחינת 'שנה וקבל שכר'? ומה עם תלמוד שמביא לידי מעשה? 7. האם לדעתך הרמב"ן שהבאת גם הוא חולק על חז"ל, ועוד בלי ראיות? יש אולי עוד כמה שאלות שעלו במהשלך הדיון, אבל די לנו באלו בינתיים. אז אנא ממך אל תתחמק, וענה לדבריי באופן קונקרטי.
מיכי
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2006 09:53 |
|
| |
הרב מיכי להלן דברי הרמב"ן שהם נר לרגלי
השגות הרמב"ן לספר המצוות הקדמה
והנני עם חשקי וחפצי להיות לראשונים תלמיד, לקיים דבריהם ולהעמיד, לעשות אותם לצוארי רביד ועל ידי צמיד, לא אהיה להם חמור נושא ספרים תמיד. אבחר דרכם ואדע ערכם. אך באשר לא יכילו רעיוני אדון לפניהם בקרקע אשפוט למראה עיני. ובהלכה ברורה לא אשא פנים בתורה. כי י"י יתן חכמה בכל הזמנים ובכל הימים. לא ימנע טוב להולכים בתמים:
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2006 07:27 |
|
| |
מיכי,
דומני שזיהיתי את נקודת המחלוקת בינינו, והיא תלויה בחוסר הבנתך את דברי הראשונים (והאחרונים והאמצעיים), או שמא בחוסר יכולתי להסביר.
כתבת - "כל דבר שחייבים בו מן התורה וחכמים פוטרים או אוסרים לעשות אותו, הוא עקירת דבר מן התורה" וחשפת בפני את שורש הפער בין דברינו. אני טוענת כאן חזור וטעון שהכלל שקבע רשב"י ("כל מצוות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות") אינו מדאורייתא. מלכתחילה טענתי, שייתכן בהחלט, ואפילו סביר למדי, שהמצוות הכלולות בפטור - ק"ש, תפילין, ציצית וכו' - נהגו גם לפניו (וייתכן גם שהפטור לנשים בהן הוא מדאורייתא). החידוש שלו הוא בכלל עצמו, שעליו הערתי שאינו "כלל" כלל ועיקר, שהגדרתו אינה תואמת לפרטיו ואינה תואמת לאלה שאמורים להיכלל בו וכו'. כלומר, ייתכן מאוד שרשב"י וחכמים אחריו, לא עקרו כאן דבר מן התורה (אם כי אין להם בעיה לעשות זאת במקרים אחרים), שכן לא פטרו נשים ממשהו ש(לשיטתם)היו מחוייבות בו מדאורייתא. כל שעשה רשב"י הוא לקבוע כלל (הגדרה מאחדת, שכביכול ניתן להשתמש בה ככלי לזיהוי והכרעה במקרים עתידיים), המתייחס אל קובץ מצוות מסויים שעמד לפניו. כך שגם אם כל אחד מן הפטורים הוא מדאורייתא, הרי שהכלל (שבהגדרה, ניתן להכילו גם על אחרות וגם מכאן ולהבא וכו') הוא חידוש של רשב"י.
ואם תשאל (כפי שאני שואלת את עצמי) - אז על צ'ופצ'יקו זה של הקומקום נסוב כל הדיון הארכני הזה?! אענה לך, שיש הבדל עצום בין פטורים נקודתיים ממצוות יחידאיות לבין כלל המקבץ תחתיו (גם אם רק לכאורה) פטור מקטגוריה מצוותית שלמה (גם אם בפועל מספר המצוות שווה בכל אחת מן ה"קבוצות"). הראשון הרי הוא נכון לגבי קבוצות חברתיות שונות, או מצבים שונים בחיים (חתן, אבלים וכו'), והשני הופך את הקבוצה החברתית הספציפית - נשים - לייחודיות, ולא לטובה. בנוסף - כלל, מעצם טיבו, מהווה הגדרה רחבה וזוקק דיון בטעם "קולקטיבי". לעתים (כמו במקרה הספציפי של מ"ע שהז"ג) עצם הדיון בטעם האפשרי, מחייב קביעת עמדות עקרוניות ואידיאולוגיות, שכבר אין להן דבר וחצי דבר עם הפרקטיקה אותה באו להסביר (את הכלל הן מסבירות אולי, אבל את המצוות שאמורות להיכלל בו, לא ממש).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 23:44 |
|
| |
בן ישראל. אם הבנתי נכון את שאלתך. אתה תמהה על הברכה שלא עשני אשה שלכאורה נראת כפגיע בנשים. ולא היא.הדיון הנערך כאן נסב על הפטור שיש לנשים ממצוות מסוימות. רש"י למשל סובר שאסור לנשים לקיים מצוות אלו. ועל זה מברך הזכר שהוא לא פטור ממצוות אלו. וחבתו לקיימם. למשל אני מודה לה" כל יום שאני גר בארץ. אבל אני לא חושב שמי שגר בחו"ל פחות ממני.
הרב מיכי תמהה אני על דבריך. הרי הקדמתי לדברי ואמרתי שיש לחז"ל זכות להחליט החלטות על כלל ישראל בקיום תורה ומצוות. ואני מוסיף ואומר שכל מי שרוצה להשתייך לכלל ישראל חייב לקיים את ציוויהם. עד כאן למעשה. אין זה אומר כי אין לי השגות על דרך פרשנותם של חז"ל. והבנתם או אי הבנתם את התנ"ך. לפני כחצי שנה פתחתי אשכול על הנושא ובו העלתי חלק מהשגותי על פרשנות חזל. לא זוכר שהיו מי ממשתתפי הפורום שסתר או הפריך את דברי. מה זה ולקיום המצוות?. זה שאיני חושב שחז"ל היו מלאכים חפים מטעות ופרשנות. אני חושב שהחובה הוא רק להאמין בנבואתו של משה רבנו . יש חובה לקיים את המצוות אין עלי כל חובה להאמין בגדולתו של איש זה או אחר. כמוטו לדברי הם דברי הרמב"ן בהקדמה לספר המצוות של הרמב"ם ארבע חמש שורות האחרונות. (אין לי כרגע סורק)
לינקזעצר. אודה לך אם תלמדני איך למצא את האשכולות הישנים שכתבתי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 22:26 |
|
| |
אמשלום, זה לא 'מובן מאליו' אלא 'דאורייתא'. הסברתי זאת היטב בהודעתי הקודמת, והדבר מוכרח. אין כל אפשרות להבין את הגמרא אחרת. כפי שכתבתי, זו אינה פרשנות גרידא: הגמרא אומרת זאת במפורש! ראי שם את דברי ההסבר שלי. אם יש לך הצעה אלטרנטיבית להסביר את הגמרא, אנא פרטי, אבל בהתייחסות קונקרטית לתוכן הגמרא, ולראיות שהבאתי ממנה.
לגבי עקירת דבר מן התורה, כל דבר שחייבים בו מן התורה וחכמים פוטרים או אוסרים לעשות אותו, הוא עקירת דבר מן התורה (כמו תקיעת שופר בר"ה שחל בשבת). זוהי המשמעות המוסכמת על הכל והברורה אצל חז"ל למושג זה. לכן אם נשים היו חייבות בלולב מן התורה והפטור שלהן היה רק מדרבנן, כי אז חכמים עקרו את החיוב שלהן ליטול לולב. זוהי עקירת דבר מן התורה, כמפורש להדיא בכמה וכמה סוגיות בש"ס.
ירוחם, הטיעון שלך נשמע לי מאד בעייתי. האם אתה מניח תפילין? בהנחה שכן, האם יש לך ראיה לצורתם, או לשאלה אילו פרשיות מונחות בהם ובאיזה סדר? ומה עם מלאכות שבת? יש לך ראיות שאסור לברור או לצוד בשבת? אם אינך מאמין לחז"ל אלא בראיות (מה זה?), אתה יכול לבטל כמעט את כל ההלכה. המסורת היא חלק דומיננטי מן העניין. ואם כבר מדברים על מסורת, חלק מן הדרשות מעגנות הלכות שהתקבלו במסורת ולא בהכרח מבוססות על ראיות מהכתובים. אמנם גם זה גופא קיבלנו מחז"ל, וייתכן שאתה אינך מקבל את דבריהם גם בעניין זה. אני בכלל לא מבין מה ייקרא עבורך ראיה? רק אם משכנעים אותך שזה כתוב בתורה במפורש, או שלכך היא מתכוונת? אם כן, קשה לי בתרתי: 1. כמעט שום דבר אינו כזה (אמנם ייתכן שאינך מקבל כמעט את כל ההלכה). 2. מדוע מה שמוכח שהוא מצוי בתורה זה כן נראה לך מדאורייתא, הרי ייתכן שהכל מעשה ידי אדם. האם העובדה שהתורה ניתנה לנו מהקב"ה (בסיני או לא בסיני) מקובלת עליך? מה הראיות שלך לזה? הבריחה הזו נשמעת לי כמו שבירת כלים כללית. אם אלו כללי הדיון, אז מבחינתי אין טעם להמשיך בו. אולי יש מקום לדון בשאלת כלי הדיון עצמם, אבל ברור שכל עוד לא סינכרנו אותם מה טעם להיכנס לדיונים שמבוססים עליהם?
לצערי יש לי תקלות בדף משלוח התגובה, ואני לא מצליח להחזיק אותו במקביל לחלון אחר של הפורום, ולפעמים בכלל לא ניתן לענות. על כן התייחסויותיי הן מקוטעות, ועמכם הסליחה. מיכי
תוקן על ידי - mdabraham - 02/07/2006 22:36:46
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 19:57 |
|
| |
ירוחמשמ מבלי להכנס לדיון כשאתה אומר את "הברכה" ,שלא עשני...
אני לא דתי ולא חרדי,אני חילוני בל כורחי אבל מטרידה אותי שאלה האם שלמה למד בשיר השירים ,לומר 'על כן עלמות אהבוך'.....בגלל שאותן עלמות אמרו לו? או שאולי הוא ידע סוד ?
השאלה הזאת אינה מעידה מאומה על השקפתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 19:40 |
|
| |
הרב מיכי. למען הסר כל ספק אין לי כל נגיע אישית בנושא שנשים פטורות ממצעשז"ג. אני מדגיש את זה כל בוקר בברכות שלא עשני ובימים האחרונים הקפדתי שיענו אחרי אמן. שח"ו לא אובן אחרת. אני מסכים לדעתה של אם שלום. -עם כל הכבוד הראוי אני חושב שהיה לחז"ל את הזכות להחליט החלטות כאלו ואחרות על כלל ישראל. אבל כשהם אומרים מדאוריתא. הם צריכים להביא ראיה לדבריהם. לפחות באחד משלש עשרה המידות שהתורה נדרשת בהן. להגיד מדאוריתא בלי אסמכתא- זה מספיק לך- פעם זה גם הספיק לי- היום כבר לא.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 17:57 |
|
| |
מיכי,
אני מצטערת. ייתכן והדבר נובע מבורותי כי רבה, או ממוגבלות תפיסתית מסויימת (או כללית, רח"ל), אבל אני עדיין זקוקה להבהרה - א. האם כל מה שאינו מדאורייתא, הוא בגדר "עקירת דבר מן התורה"? האם זה רק לשיטתך האישית, או גם לשיטת חז"ל? ב. בקטע הראשון - להבנתי, בוחנים כאן את הנחת היסוד שנשים פטורות ממ"ע שהז"ג מול המשנה, ועל פי הנחת היסוד, מדייקים במשנה. האם הנחת היסוד הזו נבחנת כשלעצמה? האם מישהו מנסה לעגן אותה במקרא? עד כמה שדעתי משגת, הנחת היסוד הזו נתפסת כ"מובן מאליו", שאליו יש להתאים את המשנה. אבל (וזה "אבל" חשוב), אנחנו מכירים את יסודה של הנחת היסוד הזו, ויודעים כי ההוגה הראשון (או לפחות - המנסח הראשון) שלה הוא רשב"י (ספרי במדבר קט"ו), והוא אינו לומד אותה מפסוק ולא מגדיר אותה כדאורייתא. האם לא ייתכן, שמאז ימי רשב"י ועד ימי עורכי הבבלי (כמה מאות שנים), השתרש הכלל הזה והפך "מובן מאליו" הלכתי, גם בלא להיות דאורייתא?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 17:20 |
|
| |
לאחר תקלה שעיכבה את תגובתי כמה שעות, הרי היא:
ירוחם ואמשלום,
ראשית אומר שאני לא ממש מבין מדוע חובת הראיה היא עליי, כשהדברים פשוטים וברורים כביעתא בכותחא, ואתם (גם ירוחם?) מנסים לטעון שחכמים עקרו כאן דבר מן התורה בלי כל רמז לכך בספרות חז"ל. אבל מכיון שהדבר כה פשוט וברור, דזיל קרי בי רב הוא, לא נתעקש בשאלה הפרוצדורלית.
ניטול דוגמא אחת, זו שמצאתי ראשונה, מתוך עשרות ראיות.
וזו לשון הגמרא ברכות כ ע"ב:
גמרא. קריאת שמע, פשיטא! מצות עשה שהזמן גרמא הוא, וכל מצות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות! - מהו דתימא: הואיל ואית בה מלכות שמים - קמשמע לן. ומן התפלין פשיטא! - מהו דתימא: הואיל ואתקש למזוזה - קמשמע לן. וחייבין בתפלה דרחמי נינהו. - מהו דתימא: הואיל וכתיב בה +תהלים נ"ה+ ערב ובקר וצהרים, כמצות עשה שהזמן גרמא דמי - קמשמע לן. ובמזוזה פשיטא! - מהו דתימא: הואיל ואתקש לתלמוד תורה - קמשמע לן. ובברכת המזון פשיטא! - מהו דתימא: הואיל וכתיב +שמות ט"ז+ בתת ה' לכם בערב בשר לאכל ולחם בבקר לשבע, כמצות עשה שהזמן גרמא דמי - קמשמע לן.
אמר רב אדא בר אהבה: נשים חייבות בקדוש היום דבר תורה. - אמאי? מצות עשה שהזמן גרמא הוא, וכל מצות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות! - אמר אביי: מדרבנן. - אמר ליה רבא: והא דבר תורה קאמר! ועוד, כל מצות עשה נחייבינהו מדרבנן! - אלא אמר רבא: אמר קרא +שמות כ'+ זכור +דברים ה'+ ושמור - כל שישנו בשמירה ישנו בזכירה, והני נשי, הואיל ואיתנהו בשמירה - איתנהו בזכירה.
1. הקטע הראשון מדבר על כך שיש הו"א שנשים חייבות בתפילין אע"פ שהן פטורות ממצוועשהז"ג, בגלל שתפילין הוקשו למזוזה. ולדבריכם: מה הקשר? תפילין הוקשו למזוזה ונשים חייבות (אגב: למה בכלל צריך היקש כדי לחייב נשים במצוות? רק בגלל שיש פטור דאורייתא של מצוועשהז"ג), אבל חכמים פטרו אותן. הרי הן פטורות אפילו ממצוות שכתובות במפורש בתורה, אז מה ההו"א ממההיקש?
וכך לגבי היקש מזוזה לתלמוד תורה. וכך לגבי הפסוק 'בתת ה' לכם' שמעלה הו"א לדמות למצוועשהז"ג, ומוכח שהפטור הוא מן התורה (שהרי לפחות פסוקים, ככל הידוע לי, הם ודאי מן התורה, לא?).
2. והקטע השני כלל אינו בגדר 'ראיה', שהרי שם הגמרא פשוט אומרת את זה בפירוש: הגמרא מקשה כיצד נשים חייבות בקידוש דבר תורה (!), הרי זו מצוועשהז"ג? ואם הפטור הוא מדרבנן, אז מה הקושיא כאן? הן חייבות מדאורייתא ופטורות מדרבנן.
ומה התירוץ: שהן חייבות מדרבנן. אבל הרי לשיטתכם גם הפטור הוא מדרבנן, אז מה התירוץ?
וכך אפשר להביא עוד עשרות ראיות. וכי כי רוכלא איזיל ואמנה, בדבר שאפילו הצדוקים מודים בו (על דרך הפרפרזה כמובן)? ולפלא לי על מעלתכם שאתם דורשים ראיות, ועוד אחרי שהבאתי את המקור בהודעה קודמת. כאמור, המקור ההוא אינו 'ראיה', אלא הדבר כתוב שם בפירוש.
__________________ מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 15:30 |
|
| |
מיכי,
א. גם אני, כירוחם, אודה לך על פירוט והרחבה בעניין היות הפטור ממ"ע שהז"ג לנשים, דאורייתא. לא בגלל שאני חושדת שלא הבנת נכון (סביר לי יותר שאני זו ששוגה בהבנה), אלא בגלל שכל "מובן מאליו" חשוד בעיני.
ב. אני אכן מאמינה שהבנה של כוונת התלמוד, צריכה להיעשות מתוך התלמוד ומן המקורות המקבילים לו בזמן. זה לא קשור להבנת ההלכה, שברור שהתפתחה והשתנתה עם השנים, ולכן כדי לרדת לעומקה יש צורך בעיון נרחב בפרשנים ובפוסקים במהלך הדורות, מן התלמוד ועד ימינו.
מאיר,
הכלל ש"כל מצוות עשה שהזמן גרמא נשים פטורות" מופיע בשם רשב"י בספרי במדבר קט"ו (זהו מקור תנאי ולפיכך קודם לדיון בבבלי).
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 15:03 |
|
| |
אמשלום
בזכרוני שכבר ציטטתי פעם בשיח איתך את הגמרא בקידושין (לד) הדורשת פטורן של נשים מן המקראות, לא מצאתי שם את רשב"י, אם כוונתך לגמרא במנחות בה העלה חיפוש את שמו של רשב"י הרי זה רק ביחס למצות ציצית שרשב"י הוא הסובר שהזמן גורם אותה משום פטור כסות לילה. אם נעלם ממני אודה לך אם תחכימיני.
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 12:59 |
|
| |
הרב מיכי.
אודה לך אם תוכל להביא אסמכתאות ברורות יותר . שמצוות עשה שהזמן גרמא שנשים פטורות . שהפטור הוא מדאוריתא. דברים ברורים מהגמרא. עברתי על המקור בברכות שהבאת ולדאבוני הרב לא הבנתי את זה שזה כל כך ברור.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 12:45 |
|
| |
ובכל זאת. האמת היא שמפורש לגמרי בכמה מקומות בתלמוד שהפטור של נשים ממ"ע שהז"ג הוא מדאורייתא. ראי ברכות כ ע"ב, ועוד הרבה. חז"ל דנים במצוות דאורייתא ובלימוד שלהן מהפסוקים ומקשים מכוח הכלל שנשים פטורות ממצוות כאלה. אם זה היה פטור מדרבנן, מאי קושיא? כל המו"מ התלמודי מניח שזהו פטור מדאורייתא: התורה עצמה פוטרת את הנשים, ולכן הי אאינה יכולה לחייב אותן בק"ש ובמצוות דומות. על כן אני חוזר בי אפילו מההסתייגות שהעליתי למעלה (שבמישור הספרותי של התלמוד אולי ניתן להעלות אפשרות כזאת), ומסיק: גם מהתלמוד עצמו מוכח באופן חד משמעי שהפטור הוא מדאורייתא. ובודאי מהמסורת ההלכתית.
__________________ מיכי
|
|
|
|
|