| נשלח ב-29/6/2006 12:54 |
|
| |
מה לענות לבן ולא יכפור.
יש לי בן בן 15 ששואל שאלות נוקבות ביותר על אמונה ומשיח ואלוקים . עכשיו בשעות כאלה קשות אנחנו משוחחים. הוא שואל באופן נוקב. הרי אמרו תהילים ,התפללו ,נתנו צדקות ,התחייבו בהתחייבויות ,בכו ,צמו, אז למה השם לא ריחם על אושרי והחזיר אותו הביתה בשלום.
הוא לא הסתפק בתשובה הבנאלית כד כדי הקאה שלכל נשמה יש את התפקיד שלה ואנחנו רק מנסים לעשות את המוטל עלינו מבקשים רחמים מהשם בדרכים הידועות ,ואת גורלו של אושרי הי"ד,רק השם קובע ויודע. הוא שאל אם אני באמת מאמינה שהשם כיוון מראש כמובן גם את צורת מותו הבלתי ניתפסת של אושרי הי"ד. מה עונים לו ,למה מכוונים אותו?
חוץ מלדקלם את אשר מדקלמים לי אין לי מה לענות לו . אני גם מעבירה לו באופן גמור את חוסר האונים שלי לגבי דרכיו של השם . אני פשוט אומרת לו שאני לא יודעת למה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2006 16:38 |
|
| |
... והרמב"ם שם , רוח אחרת היתה עמו .
ומה הנך מייעץ לחבקוק , לכבוש נבואתו . שמא נתקיים בו "עצור במילים לא אוכל "
ומי לידך יתקע , שמן הראוי בכלל , להקשות מן השכל האנושי על דברי נבואה ?
תוקן על ידי - ספרן - 03/07/2006 17:24:45
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2006 11:09 |
|
| |
כבר כתב הראב"ד שלא פותחים בעיה שאין עליה תשובה. לדבריך לא היה לחבקוק לפתוח את הבעיה, כי לו עצמו יש תשובה ולקהל הרחב הוא ממילא לא יכול לתת את התשובה הנכונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2006 10:42 |
|
| |
בע"ב ,
עבורו באופן אישי כנראה שהספיק . במסגרת שליחותו , סבר שלא . וראה בהלכ' יסודה"ת פרק ח' כמדומה , על החלוקה בין נביא לעצמו ונביא שליח .
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2006 10:34 |
|
| |
ספרן, עדיין לא תרצת. בשיבילי יש צורה שבע"פ אבל האם לחבקוק לא היתה?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2006 10:19 |
|
| |
בע"ב ,
בשביל זה יש את תושבע"פ , כהשלמה . וראה בכרך תקופת המקרא של הלוי באורך .
תלמיד ,
הוא אשר נאמר , לאחרים נדרש תיחכום .
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2006 09:31 |
|
| |
ספרן
עולם הזה דומה לפרוזדור ועולם הבא לטרקלין , לא נאמר על שאלת חוסר הקורולציה בעולם בין מעשי האדם וגורלו , שהיא השאלה הנצבת במרכז ספר איוב . המאמר הזה אינו טוען שהרע שה' מביא על האדם בעולם הזה הוא למעשה טוב לאדם באחריתו , זוהי טענת בלדד השוחי לאיוב , - שכמובן נדחית בשתי ידיים ע"י הרמב"ם ואף ה' בספר איוב אינו מקבל את הסברי רעי איוב . הרבי מלובביץ מערבב בדבריו 3 רעיונות שלמעשה אין קשר ביניהם 1. שעיקר המטרה של האדם בעולם הוא העולם הבא , ששם יקבל את השכר ( הרמח"ל במסילת ישרים ) 2. שה' מביא רעות על האדם כדי להיטיב לו בעולם הבא . 3. שאנחנו לא מבינים את הטוב הגלום במה שה' מביא עלינו כמו שהילד אינו מבין כי הוריו מכריחים אותו ללמוד לטובתו .
אף אחת מהסיבות הללו אינה משכנעת . את מי שאינו מאמין בעולם הבא ובהשגחה פרטית , ומי שכן מאמין באלו הרי אין לו כלל שאלות
הבעיה היא למי שמוכן לקבל את האמונה בה' ובתורה ולא מוכן לקבל תירוצים מסוג זה של אתה לא מבין , או אף אחד לא מבין , או הרבי אומר אז זה כך , ובעיקר כאשר הבחינה האמפירית מראה כי ה' אינו עוזר לשומרי מצוותיו ואינו פוגע בעבריינים .
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2006 09:21 |
|
| |
ספרן, אז מדוע הנביאים הקשו קושיה שבסגרת הנבואה שלהם עקרונית אינה ניתנת ליישוב?
תוקן על ידי - בעלבעמיו - 03/07/2006 9:27:16
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2006 08:55 |
|
| |
תלמיד ,
מי שחדור בתודעת הפרוזדור והטרקלין , עבורו יש בדברים נחמה פורתא . אחרים , זקוקים ליותר תחכום . הרבי , שבודאי היה מהראשונים , ענה בכנות לפי אמונתו .
בע"ב ,
המהר"ל דן בשאלה מדוע עוה"ב לא מוזכר במפורש במקרא ובנביאים . כמדומני שהסברו העיקרי שאין הם מוסרים יסודות רוחניים דקים שדעת האדם הממוצע קשה להכילם , והדבר נשאר במסגרת תושבע"פ , כ"א לפי דרגת הבנתו .
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2006 08:33 |
|
| |
ספרן ותלמיד, לפני שנים שמעתי שיעורים מהרב יעקב מדן, ראש ישיבת הר עציון דהאידנא, והוא דבר על כך שהנביאים שתהו מדוע דרך רשעים צלחה לא תרצו שהשכר ממתין לעולם בהא וכו'. תשובתו היתה שהנבואה יצאה מתוך הנחה שהעולם הזה אמור להיות מתוקן (אולי יש כאן השפעה של למהלך האידיאות).
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2006 07:48 |
|
| |
האם מישהו קונה את זה היום ?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 16:11 |
|
| |
פרוחובניק
< האמירה שה' הוא רוח כוונתה שהוא יישות מופשטת ולא יישות פיזית.>
ישות = מציאות קיימת
מופשט = אני לא יודע מה זה , אולי תכתוב בעברית פשוטה .
< התפילה היא התמקדות בערכים החיוביים שאמונתנו מכתיבה לנו,>
עברית בבקשה !!!
< התפילה לשלומו של אליהו אשרי ז"ל, או לבריאותו של חולה וכד', משמעותה שאנו מאמינים בחיים ובשלום, שיש טוב ורע, ושאמונתנו זו יכולה, באופן כללי, להרבות את הטוב בעולם,>
אתה מאמין במה שאתה כותב ? התפילה שלנו משמעותה שאנו מאמינים בחיים ובשלום ? אתה יכול בבקשה להסביר ?
< אמונתנו יכולה באופן כללי להרבות את הטוב בעולם > ?
זה כמו יוגה ? או מדיטציה ? ( שמעתי פעם שהמודטים טוענים שאם 3000 מודטים יעשו מדיטציה בארץ יבוא שלום בין ישראל והערבים , הם לא ניסו לעשות את זה - כנראה פחדו שזה לא יצליח להם )
< לדעתי, ניתן להסביר זאת גם לילד בן 15 >
אתה בטוח ?
תנסה להסביר את דבריך לעצמך , אני לא בטוח שתצליח .
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 15:23 |
|
| |
talmid,
תודה על דבריך וסליחה על רגישותי המופרזת, אולי. בוא נעזוב את הרמב"ם ונדבר על הדברים עצמם. מבחינתי, האמירה שה' הוא רוח כוונתה שהוא יישות מופשטת ולא יישות פיזית. למרות שהאדם, המורכב מגוף ונפש, מסוגל לחשיבה מופשטת ברמה מסוימת, הוא מתקשה להבין דבר מופשט לחלוטין ("ולא ישיגוהו משיגי הגוף") ומבקש כל הזמן המחשות. ההמחשות של ה' הן המצוות וכל המחשה אחרת טומנת בחובה סכנה של ע"ז, אבל האדם זקוק לכך ומחפש זאת כל הזמן.
אם ה' הוא יישות מופשטת, התפילה היא התמקדות בערכים החיוביים שאמונתנו מכתיבה לנו, אבל היא איננה הזמנה במסעדה: "שמע אלוהים, מידיום רר, אוקיי?" התפילה לשלומו של אליהו אשרי ז"ל, או לבריאותו של חולה וכד', משמעותה שאנו מאמינים בחיים ובשלום, שיש טוב ורע, ושאמונתנו זו יכולה, באופן כללי, להרבות את הטוב בעולם, ובאופן אישי, לקרבנו אל ה', כלומר, לעשותנו לאנשים טובים יותר. אבל אם אנו מאמינים שתפילתנו יכולה לשנות דברים פיזיים בעולם המציאות, כגון חיים ומוות במובן הפיזי, אז זו בעיניי עבודת אלילים.
לדעתי, ניתן להסביר זאת גם לילד בן 15, בתנאי שההסבר עולה בקנה אחד עם תפיסת האמונה שהוצגה בפניו קודם לכן. לילד בגיל זה יש כבר יכולת הפשטה מסוימת. אבל אם מרגילים את הילד לחשוב על ה' כמו על מתכון לעוגה, שאם לוקחים א', ב' ו-ג', מערבבים, בוחשים, מקציפים ושמים בתנור לזמן מסוים, יוצאת, נאמר, עוגת שוקולד, אז ברור שכשהעוגה לא יוצאת כמצופה הוא ישאל מה לא בסדר במתכון, בתנור וכד', וכשלא יקבל תשובה מספקת, אמונתו תתערער. לכן חשוב מאוד לא להיכנע לפיתוי ליצור קונקרטיזציה פשטנית של האמונה. זה יכול אולי להקל בחינוך ילדים, או בגיוס תומכים למאבק מסוים, לתרומות, או כד', אולם, בטווח הארוך, התוצאות קשות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 10:04 |
|
| |
יתהלל, לא הבנתי את דבריך. מי אמר שהבחירה צריכה להיות שווה לכל בני האדם? האם כאשר לכל אחד יש ניסיונות בסוגים ובעוצמות שונים (וגם יכולות שונות) זה אומר שאין בחירה? אתמהה! כפי שהסברתי, אי אפשר להתערב אם רוצים לתת לאדם בחירה. כשהקב"ה מתערב כדי למנוע כל דבר שלילי, אז אין גם בחירה בטוב. אתה יותר מרומז על דטרמיניזם (הורים בורים, ניסיונות), ואז השיח בינינו באמת מיותר. אני יוצא מנקודת מוצא לא דטרמיניסטית. הדברים לגבי השטן הם כבר ממש דברי תימה. לפי הצגת הדברים שלך, הקב"ה הוא האנטי תזה לשטן. ולא היא. השטן הוא יצר לכיוון אחד, ויש יצתר לכיוון השני, שגם הוא פועל באין מפריע בעולם. הקב"ה הוא אשר ברא את שניהם, ולכן הוא לא מתמודד במגרש הזה (הוא השופט). על כן השטן המשחית לא עושה כאן מאומה יותר מאשר היצר הטוב. שני היצרים הם יצרים, ושניהם מהווים נסיבות שהאדם אמור להתמודד איתן. כל אחד לפי כישוריו, נטיותיו, הביוגורפיה והגנטיקה שלו. אף אחד לא אמר שכל אחד אמור לעבסור את אותו מסלול, או שהניסיונות במסלולים השונים הם שקולים בעוצמתם. סוף דבר לא הבנתי מהי טענתך נגד דבריי. מיכי
תוקן על ידי - mdabraham - 02/07/2006 10:06:52
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2006 09:48 |
|
| |
הרמב"ם כותב : מהו זה שביקש משה רבינו להשיג כשאמר הראני נא את כבודך, ביקש לידע אמיתת המצאו של הקדוש ב"ה עד שיהיה ידוע בלבו כמו ידיעת אחד מן האנשים שראה פניו ונחקקה צורתו בלבו שנמצא אותו האיש נפרד בדעתו משאר האנשים, כך ביקש משה רבינו להיות מציאות הקב"ה נפרדת בלבו משאר הנמצאים עד שידע אמתת המצאו כאשר היא, פירוש הדברים בעברית פשוטה ( ללא הברגות ) היא שמשה ביקש להבין מהיא אותה מציאות של הבורא שהיא שונה ממציאות של הנבראים והתשובה שקיבל : והשיבו ברוך הוא שאין כח בדעת האדם החי שהוא מחובר מגוף ונפש להשיג אמיתת דבר זה על בוריו, ובעברית : אדם חי שהוא נברא ( מחובר מגוף ונפש)אינו מסוגל להשיג את מציאות של הבורא .
איפה אתה רואה את המילים שה'' הוא רוח והאדם הוא חומר ורוח? . מה בכלל פירוש " ה'' הוא רוח " ? אלו מילים יפות אך לא מוגדרות ולא מובנות סתם הגדרות ללא בסיס .
ומה הקשר בכלל לבחירה ? שאתה כותב
<כך שתיתכן השגה חלקית, שהרי גם לאדם יש רוח. כמובן שהבחירה גם היא חלקית, שהרי הכול צפוי והרשות נתונה, אבל היא קיימת.>
|
|
|
|
|