לאחרונה מתפשטת והולכת התופעה של וועדת קבלה/ ועד הורים לנושא קבלת תלמידים למוסדות חינוך.
התופעה שהתחילה בסמינרים התפשטה אף לגני הילדים ובישובים החדשים והצעירים היא התפתחה למימדים של מגיפה, הן בכמות הועדות והן ברף שלא מפסיק לטפס "מעלה מעלה".
אינני מתייחס כאן לקטע העדתי השוה דיון בפני עצמו, אלא יותר למה שנקרא "מודרנים".
במבט עצכ"חי ראשון מדובר בתופעה הראויה לכל גינוי. הן מההיבט העקרוני והן מההיבט המעשי, וכן בגין השחיתות שהיא כנראה מקור העניין שלא לדבר על התוצאה המושחתת של פגיעה אנושה בהורים וילדיהם.
מאידך, אולי זכותם של הורים לקבוע עם מי ילדיהם ישהו במהלך היום, גוברת על כל תוצאה בעיתית שהיא פועל יוצא הכרחי מרצונם האמור. מה גם שחלק מהמסורבים מרויחים את לחמם ביושר כאשר הם מתלבשים/ מתנהגים כרצונם, ועליהם לשלם את המחיר.
לשאלה הרבה פנים. כמו, מה דעתם של הגדולים בעניין? ומדוע דעתם אינה מתקבלת? האם עצם העובדה שהועדות בדרך כלל מחמירות הרבה יותר מדעתם הידועה של רוב הגדולים היא ההוכחה האולטימטיבית שמדובר במשהו לא ראוי שמניעיו אינם טהורים?
לבסוף, מה הסיבה שהמגיפה כל כך מתפשטת? בגלל הרכב האוכלוסיה ההומוגני במקומות החדשים? השעמום הממלא את ישותם של חלק מאברכי הכוללים החובשים את ספסלי בית המדרש מתוך אילוץ? אולי תופעת "ההתכנסות" הכללית של הציבור החרדי היא הגורם? לאן נעלמו כל אותם אלפים ששלחו את ילדיהם מתוך בחירה ל"בתי ספר" ולא לתתי"ם? לא מיציתי ולו חלקית את הנושא, אך גם מה שנכתב מספיק לעורר דיון רציני.
תוקן על ידי - sem8 - 05/09/2006 19:39:09
נשלח ב-2/9/2007 14:01
[בע"ב,
יש כאן אשכול שעוסק בנושא כלשהו. עיון הבוקר שלי בעיתונים העלה את הכתבה הזו וחשבתי שהיא מתאימה לכאן, ואולי גם תשכיל מישהו מהמתדיינים.
ולשאלתך -
יש לי הרבה ביקורת על האשכנזו-צנטריות של העולם ממנו אני באה, אבל איני זוכרת שאי פעם בביה"ס בו למדתי דחו קבלת תלמיד או תלמידה בגלל המוצא של סבא שלהם. כנ"ל לגבי מורים וכד'.
בכל מקום יש בעיות. לא בכל מקום הבעיות זהות...]
נשלח ב-2/9/2007 12:40
אמשלום
כמה אתיופים יש בבתי הספר של ערכי תנועת העבודה ודומיהם?
קבוצת חרדים ממוצא ספרדי, הטוענים לגזענות של מוסדות החינוך החרדים-אשכנזים הקימו אתר אינטרנט חדש בשם frenkim (פרענקים) שמטרתו לסייע למשפחות ספרדיות שסבלו מקיפוח להתקבל למוסדות החינוך הנחשבים
נשלח ב-17/11/2006 15:51
ביטי,
שמעתי שבישיבת ההסדר במעלה אדומים עושים דבר כזה ביום כיפור, כשמחלקים את בעלי התפילות לנוסחים השונים, וכך כולם מתפללים יחד, מעריב בנוסח ספרוד/אשכנז ושחרית בע"מ, או משהו כזה.
כל ניסיון להטליא קטעים וניגונים לנוסח אחד יהיה מלאכותי ולא יתפס, כי הציבור הד"ל במהותו לא יקבל הכתבות כאלו. הרעיון של נוסח ספרד כאחיד (גם על חשבון נוסח אשכנז) היה המבנה הספרדי שלו (והוא קרוב יותר לנוסח ע"מ מאשר אשכנז, בצורה) והמקור האשכנזי שלו - סוג של משהו שירצה את כולם, אבל כיון שהספרדים לרוב המשיכו לערוג למנגינות בית אבא ואילו האשכנזים המזרחניקים ברובם ניסו להתנער מהאשכנזיות הגלותית, נוצר היחס השונה.
כמובן, שרצוי היה לו היו הופכים את נוסח הרמב"ם לנוסח אחיד...
אגב, אני חושב שהקהילות המזרחניקיות (ה'צעירות', כלומר בני ששים ומטה) יותר דומות במהותן לקהילות ספרדיות מאשר לקהילות אשכנזיות ישנות. הרב הד"ל (בודאי אלו ה'רבנים הצעירים') גם הם התיאור של מה שתיארת כרב ספרדי. לדעתי הישיבות הד"ל הן 'ספרדיות' במהותן ולא 'ליטאיות'.
גם המחיקה של הספרדים מ'מסירת התורה' היא לכל היותר ביחס למאה-מאתיים שנה האחרונות (אותנו בבי"ס לימדו הלכה, אשכנזים וסספרדים, מהספר של הרח"ד הלוי רבה של ת"א). דוקא בהיסטוריה אולצנו ללמוד חטיבה על 'יהדות המזרח' ולמרות שאישית אהבתי את המקצוע, החלק הזה היה משעמם להחריד והרגשתי שלומדים אותו רק בשביל האיזון.
כמו כן יש לא מעט מאפיינים שליליים בבתי כנסת ספרדיים, וכפי שאתה יודע יש לא מעט ספרדים שמעדיפים בגללם בתי כנסת אשכנזיים (למשל התפילה יותר 'רצה', לא מעלים 20 איש לתורה וכו'). גם הפתיחות והמעורבות של כלל הקהילה בכל דבר, כמקובל בבתי כנסת ספרדיים, היא לעתים קרובות מוקד לחיכוכים.
שבת שלום
נשלח ב-17/11/2006 10:14
גם וגם,
אתה צודק, ובכל זאת. אילו היתה רבנות ראשית אמיתית אפשר היה לתת לזה גיבוי הלכתי בצורה של תקנה. (לא שבאמת צריך תקנה לזה, מפני המלעיזין).
נשלח ב-17/11/2006 09:58
bt,
מה זה "הטוב בכל הנוסחים"? הודו יהיה שם לפני או אחרי ברוך שאמר? עלינו יהיה לפני או אחרי שיר של יום? וגם אם תהיינה שתי האפשרויות, הרי מי שיקבע בסוף מה יאמרו בפועל יהיה שליח הציבור. בכלל, אנחנו מדברים על אופי שונה של תפילה. בבתי הכנסת הספרדיים יש שותפות רבה של כל המתפללים; בבתי הכנסת האשכנזיים הקהל דומם ורק קולו של הש"ץ נשמע. סידור לא ישנה את העובדה הזו, ולא ישפיע על מי שהתרגלו לסגנון אחד לקבל את הסגנון השני כטבעי.
נשלח ב-17/11/2006 09:46
ממללא,
אני מבין את הצורך בנוסח אחיד ובטשטוש גבולות וכו'. למה אין נוסח אחיד באמת? נוסח שיכיל את הטוב כל הנוסחים? אני רוצה לומר למשל 'רזא דשבת' בערב שבת .
האמת שבעיית הנוסח מטרידה אותי פחות מבעיות תרבותיות דומות. למשל סיפור מסירת התורה שמסופר תוך התעלמות טוטלית ממחברים ויצירות ספרדיות (אני מדבר כמובן על מאות השנים האחרונות), דמות הרב שמעוצבת על פי הדגם האירופי דווקא ולא על פי הדגם מארצות המזרח (רב קשוב לסביבתו ומעורה בה, פתוח יותר לעולם הגדול, לאו דווקא גדול בתורה וכו'), או העובדה שרב חשוב כר''מ אברהם נ"י ויזרח לא ידע על קיומם של סידורים ספרדיים או בתי דפוס במזרח, ועוד כהנה וכהנה.
נשלח ב-17/11/2006 08:10
במחשבה שנייה, הבעיה הייתה קיימת אולי בימים נוראים שאז באמת התעקשו שכל הישיבה תתפלל יחד והתפללו במנגינות אשכנזיות, וזה אכן גבה מחיר כי החג הופך לחוויה של ניכור בשביל מישהו שרגיל למשהו אחר.
אני חושב שברוב המקומות כבר יש היום מניין ספרדי לחפצים בכך. אני לא יודע אם זה טוב. לדעתי היה עדיף נוסח אחיד שיש בו מכל דבר, ולא כיתתיות על בסיס גנטי.
נשלח ב-17/11/2006 07:59
אמשלום,
זה פשוט לא נכון, לדעתי. תרבות הנוסח האחיד המזרחניקית הקלאסית היא ישראלית במהותה ולא אשכנזית. נוסח ספרד שונה מנוסח אשכנז שהיה הנוסח שחלק ניכר מהתלמידים הביאו מהבית וחזרו אליו בבית. ההברה האשכנזית דוכאה לגמרי. וגם המנגינות, הן אמנם לא ספרדיות אבל גם לא שרים אותן בישיבות ליטאיות או בשטיבאלאך חסידיים - אלא הן מנגינות בני עקיבא חדשות יחסית, שהיום מתוייגות כאשכנזיות.
אדרבה, רוב המזרחיסטים לדעתי ממש סולדים מהתרבות האשכנזית הדתית על סממניה הגלותיים.
אגב, אני טוען אותו דבר ביחס לתרבות הכללית. נכון שהתרבות הספרדית לא באה לידי ביטוי עשרות שנים, אבל גם התרבות האשכנזית הועלמה ומה שנשאר ממנה זה תיאטרון היידיש של יעקב בודו ושמוליק עצמון ועשרים צופים בקהל. התרבות הישראלית היא תרבות חדשה שלועגת לתרבות האשכנזית.
מה שמעניין הוא, שגם במישור הדתי וגם במישור הישראלי, מה שסווג כתרבות מזרחית שניסו להדחיק כן הצליח להתרומם ונחשב היום למיינסטרים שבמיינסטרים, למשל, ניגונים מזרחיים שמושרים היום בהרבה בתי כנסת אשכנזיים ו/או אמנים שעד לפני כמה שנים היה אשר לשמוע רק בתחנה המרכזית והם היום המיינסטרים.
מאידך, התרבות האשכנזית ממשיכה להיעדר בציבור הכללי והמזרחניקי.
נשלח ב-17/11/2006 07:43
ממללא,
כתבת - "אני לא רואה פה דיכוי אלא קונספט מיזרחניקי עתיק ימים של 'נוסח אחיד' בא"י".
לפעמים, ה"נוסח האחיד" הוא סוג של דיכוי ואפליה (לא מכוונת, לא קונספירטיבית, אלא לא מודעת) - מדוע שהנוסח האחיד יהיה דוקא נוסח אשכנז (או ספרְד)? חבר מזרחי שלמד בישיבות תיכוניות ובישיבת הסדר, סיפר לי שלא משנה כמה מזרחיים היו בישיבה, ולעתים הם היו הרוב (דומני, שדיבר על ישיבת ההסדר), נוסח התפילה תמיד היה בנוסח אשכנזי (גם המנגינות וכו'). למה?
נשלח ב-17/11/2006 03:41
ביטי,
בבסיס אני לא רואה פה דיכוי אלא קונספט מיזרחניקי עתיק ימים של 'נוסח אחיד' בא"י. באף מקום גם לא מחלקים סידורים בנוסח 'אשכנז' למי שהביאו אותו מהבית.
אני למען האמת גם לא מוצא דרך לשנות את זה, במערכת החינוך המזרחיסטית שיש בה מכל העדות והסוגים. מה יעשו עם ילדים מעורבים? מה יעשו אם ילדים להורים ספרדיים שמתפללים בבי"כ לא ספרדי? ומה עם תימנים בלאדים ושאמים(בברכונים שמחלקים בשמחות יש לאחרונה אופנה לחלק ברכונים שיש בהם ברכת המזון בכל נוסח).
אין סידורים ספרדיים ציוניים, כי את רוב הציוניים הדתיים הספרדים כנראה לא ממש מעניין. אלו שזה ממש חשוב להם, מן הסתם זלגו לזרם חינוכי/דתי אחר (וזו הבעיה שמפריעה לרייכנר, לענ"ד. היא בהחלט בעיה מנקודת מבטי, אבל אני לא רואה לה פיתרון למעט הפיכתנו לחברה דמויית החברה החרדית שמפולגת לקבוצות של יוצאי שכונות בעיירות שכוחות אל במזרח אירופה. לא תודה).
נשלח ב-16/11/2006 23:39
ככל הזכור לי, היא אמרה שכמעט לא היו בתי דפוס בארצות המזרח. ברור שאין טענה שלא היו בכלל, אבל ברור גם שהם היו הרבה פחות מפותחים בנושא זה, כמו בהרבה נושאים אחרים.
באשר לסופרים, אתה שוב נטפל לדוגמא אחת, ואני שואל אלו סופרים בעלי ערך, וכמה, היו בקהילות היהודיות בארצות המזרח? דומני שהיא דווקא הזכירה את שושנה דנן, וגם היא לא יכלה להביא עוד. תעשה השוואה מהירה ליהדות האשכנזית. אני כבר לא מדבר על אנשי מדע וכדו'.
ולגבי הסידורים, זו היתה הטענה של רייכנר בכתבה, שאין סידורים. הוא כנראה מתכוין לסידורים מודרניים, או כאלו שמכילים את התפילות הציוניות. באמת 'רינת ישראל' הוא דוגמא טובה, וצל"ע.
נו, אז באמת מדוע אנשי עדות המזרח לא מחלקים אותו? ומדוע הם לא מצאו סידור (כמתואר שם)?
נשלח ב-16/11/2006 23:38
ר' מיכי,
לא ברורה לי הטענה שלך וההשוואה לספרות. יש אין ספור מהדורות שונות של סידורים בנוסח ע"מ, לרבות מהדורה של רינת ישראל עם כל התוספות של הציוינים ליום אידם. יש לי מדף שלם בבית של סידורים בנוסח ספרד/אחיד שקיבלתי בכל מיני הזדמנויות בחיים ואין לי מה לעשות איתם...(אם כבר בא לי לגוון, אני מעדיף ללכת על אשכנז).
נשלח ב-16/11/2006 23:26
ר' מיכי,
היו כמה בתי דפוס באיטליה, היה בארם צובא, היה בבגדד, במאה העשרים היו בצפון אפריקה, היו בעוד מקומות.
לפני שואת יהודי אירופה היתה יהדות ספרד לא הרבה יותר מעשרה אחוזים מן העם היהודי. כמות היצירה הספרותית שלהם, בכל התחומים התורניים, היתה בוודאי גדולה מהשיעור הזה.
אשר לסידורים, אתה שוגה. ישנם עשרות רבות של סידורים בנוסח עדות המזרח שמודפסים כאן. (יותר ממה שצריך, אבל זו בעיה אחרת). גם לסידור שחולק בירוחם, רינת ישראל מן הסתם, יש גירסה ספרדית מאז יצא לאור.
אשמח אם תפרט מה שאלת את המרצה מבאר שבע: על ספרות עברית חדשה, או ספרות עברית 'לדורותיה'. נקל להראות שבשני התחומים אין הצדקה לכך שלא השיבה לשאלתך. (אגב, סביר שעל יוצרים מזרחיים מרכזיים לא שמעת בגלל תיווך גרוע, לא בגלל שאין כאלה. דוגמה אחת - שושנה שבבו, שכתבה עברית בארץ במחצית הראשונה של המאה שעברה ונחשבת כיום לאחת הכותבות המעניינות ביותר בספרות העברית בכלל. אני מניח שלא שמעת עליה. על בורלא ויהושוע מן הסתם כן, וגם לזה יש סיבה).