| נשלח ב-9/9/2006 22:45 |
|
| |
ראש השנה חג מטאפיזי?
מועדי ישראל -כמו גם מצוות התורה כולם- יש להם ערך עצמי בעולם המושגים של בן אנוש,
יש הרואים את התורה כמראה של מערכת חוקים מטאפיזית שהיא -התורה- מגיבה להם ומתאימה את מקיימיה לחוקיות זו ולהשלכותיה על חייהם, אך זו אינה התפיסה היחידה והאולטימטיבית של מצוות התורה, ניתן בהחלט לראות בתורה מערכת חינוכית ופסיכולוגית גם אם לא נקח בחשבון כללים וחוקים נעלמים כהשפעות ועולמות טמירים וחוטים מאחורי המסך בהם נמשכים כל חיינו שהם בעצם רק אחיזת עיניים.
חגי ישראל בתפיסת הרמב"ם למשל הם זמני שמחה שכל חברה צריכה לספק לבניה, העיתוי הוא מטעמים היסטוריים לציון מאורעות חשובים בתולדות האומה או מטעמים של מערכת החיים כחגים המגיבים לתקופות השנה ובעיקר לחקלאות שעמדה ביסוד החברה בזמנים קדומים. למעשה כנראה שכל עוד היה תוקף לטעמים הפשוטים היו החגים כאלו הנגזרים מהחיים עצמם, לאחר מכן עיקר הכובד עבר למאורעות ההיסטוריה של עמנו.
יום כיפור הוא יום מחילת עוונות, כתגובה על מערכת עליונה אין צורך להסביר את משמעותו, אך גם בלי זה יש לו ערך רב, יום של עריכת מאזן, יום של חשבון נפש, פעם בשנה לעצור ולהתבונן עוד לא הזיק לאף אחד.
לראש השנה לא מצאתי משמעות ברוח זו, אם אני למשל מניח שלהקב"ה אין צורך ביום דין ואינו צריך לגזור ולכתוב פרוטוקולים גם לא במטאפורה, אני תופס את הגזירה וההשגחה כפונה אל בני האדם מתוך חשיבתם הם, אתה מושגח, אתה מוכתב, מה אם כן אני אמור להרגיש בראש השנה כיום הדין.
להמחשה אוסיף, בשנה שעברה פנה אלי חבר ביום שני של ר"ה ואמר לי: מזל שהיום הא' הוא הדינא קשיא והב' הוא הדינא רפיא (מושגים מהזוהר) שכן אנו גם כן משקיעים פחות ביום השני ותאר לך שהוא היה החשוב והקובע. אמרתי לו: אני חושב שכל המשמעות של זה שהיום השני הוא הרפיא זה עצם זה שאתה עיף, הרי הקב"ה לא צריך לא קשיא ולא רפיא ולא דין בכלל, הכל פונה אליך ולפי המצב הנפשי שלך מוגדרים הדברים.
אך ברוח זו מסתבך לי כל הענין של קביעת יום לדין. (מה שבאמת תלוי במחלוקת רבי יוסי ורבי יהודה ואנו מתפללים כל השנה כרבי יוסי ובראש השנה כרבי יהודה, ראש השנה טז)
מאיר
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2022 22:36 |
|
| |
אי אכילת חמוצים ואגוזים זו מטאפיזיקה ?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2013 23:18 |
|
| |
עודד יש לך הסבר אחר. לראשון לשבעי שהפך -לראש השנה? הרי ראש השנה אמור להיות משהו פיסי.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2013 22:03 |
|
| |
מה עושה כאן המטאפיזיקה? -למען הרושם?
מה לחגי ישראל ולתורה שלנו עם המושג הזה?
אין צורך להכניס את המושג הזה סתם כך כתחליף של מושג שחסר לכותב.
עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2013 12:11 |
|
| |
הוקפץ כחובת היום
|
|
|
|
| נשלח ב-12/8/2012 12:59 |
|
| |
בעב אם תחליף בדברי ספרן את עיקר הדין ביום דין סמלי שנבחר בר"ה הכל א"ש.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/8/2012 11:56 |
|
| |
ספרן אולי קושיה זו גופא הביאתם לחילוק שלך. ברם, הגמרא עצמה אומרת שהמשנה היא לא כר' יוסי, ודבריך מדוע לא? ואדרבא אם ר' יוסי מודה לכך שעיקר הדין בראש השנה, מובן היטב שאנו מציינים את ראש השנה וגם מתפללים כל יום על חולים ואין צורך לתירוצים שבתוספות.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/8/2012 11:08 |
|
| |
אכן מבואר בספרי רבותינו האחרונים הנודעים שעל הדף.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/8/2012 10:53 |
|
| |
ספרן בראשונים לא מצאתי את טיעונך, ואכתי צ"ע שהרי ר' יוסי אמר את דבריו לכאורה ללא הסתיגות.
תלמיד אם בכל יום פתוחים, אז כל השנה נגיד סליחות ואבינו מלכנו?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/8/2012 20:15 |
|
| |
תלמיד בימים שאומרים הלל אין ספר החיים פתוח,
ראה החשבון על ל"ג בעומר.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/8/2012 17:50 |
|
| |
למה לא שאלת איך אומריים הלל בכלל והרי כל יום ספרי חים וכו'
|
|
|
|
| נשלח ב-9/8/2012 16:59 |
|
| |
ר' במפרשים שם (דף טז.) שגם ר"י מודה שעיקר הדין הינו ברה"ש ולק"מ.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/8/2012 16:42 |
|
| |
שאלה שהתעוררה לי לפני מספר ימים. הסבה שאין אומרים הלל בראש השנה הוא מפני שספרי חיים וספרי מתים פתוחים. לפי ר' יוסי אדם נידון בכל יום ואין ייחוד לראש השנה כיום דין. אם כן האם לפי ר' יוסי צריך לומר הלל בראש השנה?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/10/2011 16:51 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2011 09:30 |
|
| |
רמב"ם הלכות תפילה פרק ב הלכה ו:
"במה דברים אמורים בתפלת ערבית ושחרית ומנחה, אבל תפלת המוספין של ראש השנה מתפלל תשע ברכות שלש ראשונות ושלש אחרונות של כל יום ושלש אמצעיות, ראשונה מן האמצעיות ענינה מלכיות, שנייה זכרונות, שלישית שופרות, וחותם בכל אחת מהן מעניינה. " אולם הפירוט של מז"ש מופיע בהלכות שופר פרק ג: הלכה ח שלש ברכות אמצעיות אלו של ראש השנה ויום הכפורים של יובל שהן מלכיות וזכרונות ושופרות מעכבות זו את זו, וצריך לומר בכל ברכה מהן עשרה פסוקים מעין הברכה, שלשה פסוקים מן התורה, ושלשה מספר תילים, ושלשה מן הנביאים, ואחד מן התורה משלים בו, ואם השלים בנביא יצא, ואם אמר פסוק אחד מן התורה ואחד מן הכתובים ואחד מן הנביאים יצא, ואפילו אמר ובתורתך ה' אלהינו כתוב לאמר ואמר פסוק של תורה והפסיק שוב ה אינו צריך ו כלום.
הלכה ט אין מזכירין זכרונות מלכיות ושופרות של פורענות, זכרונות כגון +תהלים ע"ח+ ויזכור כי בשר המה וכו', מלכיות כגון +יחזקאל כ'+ בחמה שפוכה אמלוך עליכם, שופרות כגון +הושע ה'+ תקעו שופר בגבעה וכו', ולא זכרון יחיד אפילו לטובה כגון +תהלים קו+ זכרני ה' ברצון עמך, +נחמיה ה'+ זכרה לי אלהי לטובה, ופקדונות אינן כזכרונות, כגון +שמות ג'+ פקד פקדתי אתכם, ויש לו להזכיר פורענות של אומות העולם כגון +תהלים צט+ ה' מלך ירגזו עמים, +תהלים קל"ז+ זכור ה' לבני אדום את יום ירושלם, +זכריה ט'+ וה' אלהים בשופר יתקע והלך בסערות תימן. +דברים ו'+ שמע ישראל ה' אלהינו ה' אחד, +דברים ד'+ אתה הראת לדעת וכו' וידעת היום והשבות אל לבבך וכו' כל פסוק מאלו מלכות הוא ענינו אף על פי שאין בו זכר מלכות והרי הוא כמו +שמות ט"ו+ ה' ימלוך לעולם ועד +דברים ל"ג+ ויהי בישורון מלך וכו'.
אותה תופעה מצינו בתפילת יום כיפור, השין של מתפללים תפילת שבע מופיע בהלכות תפילה ויאלו מקום הווידוי בסוף ובאמצע העמידה מופיע בהלכות תשובה. מדוע הרמב"ם פיצל את דיני מז"ש ווידוי?
 |
|
|
|
|
|