בית פורומים עצור כאן חושבים

סחוג, חריין, חצי חצי - מנהגים וסתירתם בין בני זוג

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/9/2006 10:42 לינק ישיר 
סחוג, חריין, חצי חצי - מנהגים וסתירתם בין בני זוג

מוקדש לווטו שאלמלא הוא מחק את אשכולי האחרון, לא היה אשכול זה רואה אור או אף נכתב.

ירבו כמותו בישראל.

כל אדם ומנהגו, כל עדה ומנהגיה, מנהגים שמקורם ישר, עכו"ם או עקום, ושאסור לשנותם.

כשאדם הוא בתוך עדתו, בד"כ הוא גם נוהג ברצון כמנהגיהם, אך גם ייתכן שאדם ימצא את עצמו במצב שבו הוא אינו בעדתו או לעצמו, כגון בבני זוג מעדות שונות עם נישואיהם.

באילו מנהגים עליו/ה לנהוג?

האפשרויות הן רבות ומגוונות:

עליהם להמשיך במנהגיהם מהעבר.

עליהם לנהוג במנהגי בן הזוג ה"שני". (אחרי שנגדיר מיהו הראשון ומיהו השני?).

עליהם לנהוג במנהגי שניהם.

הם יכולים לנהוג כרצונם, והיינו,לשנות או להמשיך בישנים.

או חצי-חצי.

בימנו מקובל לענות על שאלה זו בפסקנות:

על האשה לנהוג כמנהגי בעלה!

למה לא להיפך?

כי הגבר הוא ראש המשפחה! ועל האשה לעשות את מה שהבעל עושה או רוצה שהיא תעשה!

לשאלת ה"זוגות המעורבים" אין זכר בתלמוד, ויהיו שיאמרו שהוא מפני שהיה ברור לכל, שעל האשה להגרר אחרי הבעל, שהרי היא נגררה אחריו בכל.

ההבדל היחידי בין אותו הזמן לזמנינו אנו הוא, שאז לא היתה כל שאלה, ואילו היום, אף שישנה שאלה, הרי התוצאה היא שווה:

על האשה להגרר אחרי בעלה, ועליה לגרור או לדחוף את (עגלות) הילדים.

מחזה לא נדיר בעירי כל שבת:

אשה בהריון מתקדם דוחפת עגלת תינוק, כשלצידה צועד בעלה.

הסיבה:

יש ערוב בעיר שאינו מספיק כשר כדי לדחוף עגלה.
________

כשהרב חיים דוד הלוי נשאל ("תחומין" ו מעמוד 79), לדינה של בחורה ממשפחת עולי תימן שעומדת לינשא לבחור אשכנזי חילוני, המבטיח לא להפריע לה כלל בעניני הדת, ואף מסכים לחינוך ילדיהם כראות עיניה, ומבטיח במשך הזמן לשנות אף הוא אורח חייו. האם עליה לנהוג כמנהג בית אביה, או כמנהגי האשכנזים עדת בעלה אף שהוא חילוני.

והשואל הוסיף לציין שכבר קרה כזאת בעבר, והאשה וילדיה נהגו לכל דבר כמנהג בני תימן, ואח"כ חזר הבעל בתשובה, ורצה שגם אשתו וגם בניו ישנו ארחותיהם וינהגו כמנהג האשכנזים, ונשאלת עתה השאלה מה דין האשה וילדיה.

והרב הלוי השיב בין דבריו:

"... בראש וראשונה אציין, מה שנראה לענ"ד כפשוט ביותר, שאין שום כח לבעל לכוף אשתו לשנות מנהגי בית אביה ולנהוג כמנהגו, אם אין הדבר מפריע לו כלל. ואדרבא, נראה לי שטוב יותר שכל אשה בת עדה מסויימת שנישאה לבן עדה אחרת תמשיך בכל מכל כמנהגי בית אביה, כל זמן שאין בזה הפרעה לחיי הנישואין.
...
ויודע כת"ר כמה מחמיר ומקפיד הנני בעניני מנהגים, ובכל ימי חיי לא התרתי ביטול מנהג אלא אחד בלבד והוא משום כבוד התורה (ביטול מנהג להעלות לתורה את כל הצבור בשמחת תורה. עשה לך רב חלק ג סימן כא), וכל יתר המנהגים שנשאלתי אודותם אף שנראו תמוהים ומוזרים בעיני החזקתי בידי הנוהגים והזהרתים לבל יזניחום כל זמן שאין הם נוגדים הלכה פסוקה, ומטעם זה גם בנדון דידן קשה לי מאד ביטול מנהגי בת ישראל שנהגה בבית אביה משום שנישאה לבן עדה אחרת, כל זמן שאין שום הפרעה בניהול תקין של הבית"..".

אף שבתשובתו הביא הרב, את כל המרכיבים שבנישואין מעורבים: נשואי תימניה דתיה לאשכנזי חילוני, שלום בית, דרישת הבעל שהאשה תנהג כמוהו, וחשיבות מנהגי בית האב, הוא לא הביא את רבי שמשון ב"ר צמח דוראן שכתב בשו"ת תשב"ץ חלק ג סימן קעט:

"במקומות שיש קהלות חלוקות בתקנותיהם שהם כמו שני בתי דינין בעיר אחת פלג מורין כב"ש ופלג מורין כב"ה דלית ביה משום לא תתגודדו לא תעשו אגודות אגודות כדאיתא בפ"ק דיבמות(י"ד ע"א). ונשא איש מאנשי קהלה אחת אשה מאנשי קהלה אחרת אין ספק שהאשה היא נכללת עם בעלה בכל חיובו דאשתו כגופו בכל הדברים ונפטר מקהלת בית אביה. ודבר זה מלתא דפשיטא היא ואין בו ספק שלא יהיו שנים מסובין על שולחן אחד חלוקין בעסותיהן האסור לזה מותר לזה".

"אין בו ספק שלא יהיו שנים מסובין על שולחן אחד חלוקין בעסותיהן האסור לזה מותר לזה".

למה לא?

גם אין כאן את דברי ר"מ פיינשטיין משו"ת אגרות משה חלק או"ח א סימן קנח, שנשאל:

"הנה איש ואשה שהם ממדינות חלוקות אשר כל מדינה יש לה מנהגים חלוקים נגד מדינה האחרת להחמיר ולהקל ונישאו זה לזו בנוא יארק שהמנהגים עדיין חלוקים מדין שני בתי דינים בעיר אחת, איך יתנהגו אם ישאר כל אחד במנהג מדינתו או שיהיו שניהם שוים להחמיר כחומרות שתי המדינות או האשה צריכה להתנהג כמנהג הבעל או הבעל כמנהג האשה?"

והשיב:

"... והנה באשה לאחר נישואיה שנחשבת בכל מקום נכנסה לרשות הבעל, הוא משום שמקומה להיות אצל הבעל מדאורייתא שזהו עיקר הנישואין שנמסרה להבעל להיות בביתו ... ולכן אם יש חלוקי מנהגים בין בית אביה לבית בעלה יש לה לנהוג כמנהג בית בעלה בין לקולא בין לחומרא".

לא בדיוק, מפני שבשו"ת אגרות משה חלק אה"ע ב סימן יב ד"ה ולכן לדינא הוא כתב:

"ולכן לדינא אין כתר"ה יכול למחות ביד אשתו הרבנית החשובה מללבש פאה נכרית, שאף אם כתר"ה רוצה להחמיר אינו יכול להטיל חומרותיו עליה שזהו רק דין שלה, וכיון שהיא עושה כדין שהוא כרוב הפוסקים ושגם נראה כמותם, אינו יכול להחמיר עליה אף אם לא תכסה כלל הפאה נכרית, וכ"ש כשרוצה להלביש כובע עליה שיכסה רוב מהפאה נכרית שאין לכתר"ה להקפיד כלל...".

למה מסקנותיהם שונות? למה מה שלזה פשוט שכן, לזה הוא מופרך? ולמה אם האשה נכנסת לרשות הבעל, עליה גם לנהוג במנהגיו?

________

שאלת גרירה אחרי "מנהגם של אחרים", נדונה במסכת פסחים פרק ד בסדרת משניות החל מהמשנה הראשונה:

"מקום שנהגו לעשות מלאכה בערבי פסחים עד חצות עושין מקום שנהגו שלא לעשות אין עושין ההולך ממקום שעושין למקום שאין עושין או ממקום שאין עושין למקום שעושין נותנין עליו חומרי מקום שיצא משם וחומרי מקום שהלך לשם. ואל ישנה אדם מפני המחלוקת".

במשניות אלו העקרון הקובע הוא, שעל האדם להתאים את התנהגותו להתנהגות המקובלת בציבור בו הוא נמצא, מפני שהתנהגות חורגת של יחיד, יכולה להביא לידי מחלוקת, ולא בגלל חשיבות המנהג המקומי, (ראו את מחלוקתם של אביי ורבא בגמרא שם, בהבנת סיום המשנה: "ואל ישנה אדם מפני המחלוקת", וראו גם את מפרשי הירושלמי על אתר).

הוראות המשנה הן רק לגבי להתנהגות בציבור, ולא לגבי מנהגי אדם בתוך ביתו.

למה הוא כן?

הניתן להרחיב את עיקרון "ההולך מעיר לעיר" "ומפני המחלוקת", לבני זוג, ולטעון שכשם שעל אדם ל"שכוח" ממנהגיו למען השלום, כך גם בני זוג חייבים לנהוג במנהג אחד (של מי?), כדי שיהיה שלום ביניהם, או להיפך, כדי שיהיה שלום ביניהם, יש לאפשר לכל אחד מהם "חופש ביטוי"?

אין ספק שלא קל לבני זוג שזה עתה נישא, להתחיל את חייהם המשותפים עם מנהגים שונים, ולא קל לוותר על העבר, ולשכוח מהמנהגים בהם נהגו עד עכשיו.

יהיו שיטענו: שקשה לחיות חיים משותפים בבית אחד ושני מנהגים.

ויהיו שיענו: האם בדברים אחרים הם כן "בדיוק"? למה במנהגים הם חייבים להיות "בדיוק"?

למה "פעם" הדבר אף לא היווה בעיה, ואילו היום הפך הדבר לבעיה ממוסדת.

האם מפני ש"אז" היו בני זוג ממשיכים לאחר נישואיהם לנהוג בחייהם הפרטיים, כפי המנהגים שהיו רגילים להם?

האם מפני ש"אז" היתה האשה לאחר נישואיה מוותרת על המנהגים שהיתה רגילה בהם?
להרב הלוי במאמרו שבתחומין (סוף עמוד 84) הסבר משלו:

"ועפ"י כל האמור לעיל ניחא מה שהעיר כת"ר שלא מצאנו במשנה ובתלמוד התיחסות לנישואין בינקהילתיים למרות שכבר אז היו הבדלי מנהגים. שבודאי היו נישואין בינקהלתיים כלשון כב', אך לא בינעדתיים, כי עדות בישראל לא היו אז עדיין, ואם אדם מיהודה נשא אשה מגליל והיה שינוי מנהגים או אפילו פסיקת הלכה שונה בין שני המקומות, או בתקופת הש"ס אדם מאתריה דרב שנשא אשה מאתריה דשמואל, והיו ביניהם הבדלי פסיקה או מנהגים, הרי שנהגו כדין ההולך ממקום למקום ממש, שכן זהו עיקר כדין. אבל בזמנינו התעוררה הבעיא בהיקף רחב משום שלא בדין ההולך ממקום למקום ממש עסקינן, אלא בשינוי בין מנהגי עדות, וזה קיים אפילו בנישאים באותה עיר וכמו שנתבאר. וזו הסבה לענ"ד שלא נזכר במשנה ובתלמוד דין נישואין מעורבים".

אם אכן לא היו נישואין בינעדתיים בימי התלמוד, וכדברי הרב הלוי, הרי בתקופה מאוחרת להם, מצאנו שכשהיו בני זוג "מעורבים", היה לכל בן זוג "חופש דת ומנהג" ממוסד, לנהוג לאחר הנישואין כפי שנהג לפני הנישואין.

זוגות בנישואי רבנים-קראים

על איסור נישואים עם הקראים מצאנו בשולחן ערוך אבן העזר סימן ד סעיף לז: בהגהת הרמ"א:

הקראים אסור להתחתן בהם, וכולם הם ספק ממזרים, ואין מקבלים אותם אם רוצים לחזור". (מקור: הב"י מצא כן כתוב בתשובת ר' שמשון),

הלכה זו היא הלכה מאוחרת, מפני שבתחילה ולמרות הפולמוס החריף שהיה בין הקראים לרבניים בעיקרי הדת, לא נמנעו מלהתחתן אלו עם אלו, וכך ניתן מפורש מתשובות הרדב"ז (שו"ת חלק א סימן עג וחלק ב סימן תשצו) שכתב:

"עוד כתב ובכל כיוצא בהלכות אלו, שהן רופפות מצד מערערים, מעשה והמנהג עמוד בכל התלמוד, ומסורת בידנו מפי סופרים ומפי ספרים, כי בסוף מחזור רס"ז שבו קהל גדול מהקראין לדת האמת במצרים, ע"י הנגיד רבינו אברהם החסיד בנו של הרמב"ם ז"ל, ועוד היום ידועות המשפחות ההם במצרים מהם כהנים וישראלים מיוחסים, ולא היה אדם שפצה פה עליהם, אדרבה נתחתנו בגדולי קהלות מצרים הרבנים, כי גם הם היו אנשים עשירים ויודעי ספר ע"כ. ואני כבר העתקתי זה הלשון והוא מספר כפתור ופרח באותה תשובה".

וראו גם שו"ת בצלאל מזרחי סימן ג, אליהו מזרחי סימן נח, מבי"ט ח"א סימן י"ט וחלק יו"ד סימן קכ"ד, ובאריכות אצל אסף בספר השטרות לרב האיי בן שרירא גאון עמוד 56, וראו גם את מאמרו של הרב א.שרמן: "היתר נישואין לבתו של קראי", תחומין יט, עמודים 192-201, ופסקי דין רבניים כרך יז עמ' 99, ו"ספר השטרות לרב האיי גאון", עמוד 56.

אף שהכתובות הקראיות היו בלה"ק, (ראו בספר "אוצר השטרות" (גולאק) עמוד 58 ועמוד 16 הערה 2, ובירושלים" של לונץ, כרך ששי עמוד 237), הרי כתובות ה"זוגות המעורבים" היו בארמית, כמנהג הרבניים, )ראו אותם ועליהם בסיני פב עמוד ר"ה, הערה 54 ואצל אשר גולאק בספרו "אוצר השטרות" (ירושלים תרפ"ו) עמוד 33, שטר כט, ואצל ש. אסף "ספר השטרות לרב האיי גאון", (תר"ץ), עמודים 55-56.

כשדניאל בן עזריה (נשיא וגאון "בעייתי" בארץ ישראל בשנות 1051-1062), נשא בשנת 1082 בפוסטאט שבמצרים אשה קראית ששמה נאישה שהיתה בתו של ר' משה הכהן שהיה מראשי הקראים, בכתובתו (ראו אוצר השטרות גולאק סימן כט עמוד 34) נאמר:

"עוד קביל על נפשא שלא להכריח נאשיה אינתתיה דא שתשב עמו בנר שבת ושלא תאכל אליה ושלא תחלל מועדיה על מנת שתשמור עמו המועדים...".

בכתובת קראי שנשא רבנית (פורסם ע"י אסף בספר השטרות לרב האיי בן שרירא גאון עמוד 57 מתחייב החתן "שלא ישנה בכל מועדיהם וצומיהם וכלל דתותיהם, ותתנהג עמו על הדת שלו ולא תחלל עליו ... וקני מיניה שלא יחחל עליה המועדים שלה וינהג עמה כמה שתנהג עמו...".

מהיכן מקורם של התנאים?

תנאים על זהירות בעניני מצוות היו שכיחים בכתובות הקראים, בשתי כתובות קראיות המובאות באוצר השטרות של גולאק (שטרות נג ונד-עמודים 57-58) אנו מוצאים התחייבויות האשה שתשמור את המועדים לפי הראיה ולא לפי החשבון, ושלא תאכל בקר וצאן בירושלים, עד שיבנה בית המקדש, (וראו וייס ב"דור דור ודורשיו" ח"ד פ"ה), וייתכן שמשם מקור ההתחייבויות והפטור על מצוות מסויימות בכתובות הזוגות המעורבות.

"בכתובות אחרות נקבעו תנאים שאחד מבני הזוג לא יחלל את המועדים של השני, ויש ששני הצדדים קבלו עליהם לקיים את החגים של הקראים והרבנים כאחד". ("שבט ועם" (ג) ח, עמוד 229, ע"פ שמחה אסף, "באהלי יעקב" עמוד 83ו).

אולם היו שלא רצו להתחתן אתם, כמו למשל "הנגיד ר' נתן ז"ל הכהן לא רצה לקחת אשה מאותם משפחו", א"כ ייתכן שלא היה זה מחשש לממזרות אלא מחשש לחללות, ראו שו"ת רדב"ז חלק ב סימן תשצו.

וראו את מאמרו של אליקים ג' אלינסון: "חילופי מנהג בין איש לאשתו ותוקף מנהג אבות"-עיון בספרי השו"ת של פוסקי ימינו, סיני פ"ה עמודים רל"ג-רמב.

שונתה הכותרת

תוקן על ידי עצכח ב- 21/01/2007 23:54:25

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/9/2006 00:17 לינק ישיר 

על זה מספר כבר הרב מאיר בר-אין בזכרונותיו (מליטא לירושלים). על העלייה לאוניה של המהגרים לאמריקה בנמל אודסה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2006 23:24 לינק ישיר 

הרב מיכי.
לא הבנתי למה אני גוי. .......וגוי קדוש כונתך- לא צריך להגזים.
באחד הנסיעות שלי בחו"ל ראיתי אחד מחשובי העיר הקדושה והבנתי את הפסוק.
לך לך מארצך וממולדתך ומבית אביך ואעשך לגוי גדול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2006 22:47 לינק ישיר 

ואם כבר, אז הנה העירוב של פוניבז'.
בחור פוניבז'אי מתחתן ומזמין את החברותא הטוב שלו להיות עד בחתונה. הלה עונה שאינו יכול להיות עד. וכששואל החתן מדוע\, הלה עונה לו: אני גוי. שואל החתן הנדהם: אבל הרי שמרת שבת, ולגוי אסור לשמור שבת? עונה לו הגוי: החזקתי בכיסי ספר תהילים כל הזמן כדי לצאת אתו מהישיבה לרחוב, ובכך לחלל שבת.
ואז החתן שואל: אבל יש בבני ברק עירוב? עונה לו הגוי בתרעומת: מה, אתה סומך על העירוב?! (=כנראה אתה הגוי בינינו).

אח של...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/9/2006 13:45 לינק ישיר 

הזכרתי באשכול הסמוך את הברדיצ"בר
פעם הוא עמד עם תלמידיו והסתכלו על הרחוב. לפתע הגיע עגלה עמוסה, במהירות גדולה. העגלון כנראה לקח את הסיבוב חד מדי
והתהפך. וכל התכולה נשפכה והתפזרה. העגלון קם על רגליו, הרים
את עינייו כלפי מעלה וקילל בקללה משולשת...ריבונו של עוילם.
התלמידים נרעשו. הרבי חייך ואמר זו היא האמונה בהתגלמותה

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/9/2006 13:33 לינק ישיר 

ואם כבר התחלנו...
שני דתלש"ים יושבי בפאב לשתות בירה.
נוטל האחד את הכוס ומתחיל בכוונה רבה "ברוך אתה ה'... "
אומר לו השני "מה קרה לך? מה זה ברוך אתה? שכחת לגמרי, הרי אנו דתל"שים!!!)
אומר הראשון "אופס.. אה.. למדני חוקיך" .

תוקן על ידי - אח_של_השכן - 15/09/2006 13:37:17 טוב שכן קרוב מאח רחוק?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-15/9/2006 13:09 לינק ישיר 

ירוחם,
וריאציה אחרת: בעל ואשתו אפיקורסים גמורים משוחחים על דא והא. הבעל מחרף ומגדף מערכות אלוקים חיים. האישה מזועזעת שואלת אותו: 'איך אתה מדבר?'. הלה עונה לה: מה הבעיה? הרי אנחנו לא מאמינים במאומה. על כך עונה לו האישה: נכון, אבל האלוקים שבו אני לא מאמינה הוא רחום וחנון ארך אפים ורב חסד וכו'.
הסיפור הזה שווה אשכול עסיסי מאד (לדוגמא: מי מאמין גדול יותר, הבעל או אשתו? לדעתי ללא ספק הבעל), ואולי לכשאפנה אשנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/9/2006 13:03 לינק ישיר 

אתם מדברי עלי?
פער ראש השונה. נו. אם אתם אומרים זול זיין.
בקובנה התאספו משכילי העיר בביתו של האפיקורס הגדול של העיר
ודנו בעניני אמונה. אם יש מנהיג לבירה? אם תורת משה אמת? וכו וכו. נמנו וגמרו שהכל הפקר שאין מנהיג לבירה והכל...
אחד מהמשכילים התכבד בתפוח והחל לאוכלו. צעק האפיקורס הגדול
ומה עם ברכה?! גמגם המשכיל ואמר הרי דברנו וסיכמנו הפקר....
ענה האפיקורס מה זה שייך אם יש מנהיג לבירה או אין מנהיג?
יהודי לא אוכל בלי ברכה. ודוק

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2006 22:36 לינק ישיר 

מאיר,
דבריי נאמרו על דרך הלצה (אני גם לא חושב שמי שאינו מקפיד על הכשר מהודר בחלבי, וגם בבשרי, הוא רשע).
רק הערתי בבדיחותא שמדין אאמע"ר הוא לא היה אמור לקבל את עדותך, ולכן כאפיקורס הוא אינו יכול לאכול אצלך. כלומר בגלל שאינך יכול לשים עצמך רשע אז הרשע אינו יכול לאכול אצלך (כי אינך מספיק רשע עבורו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2006 21:11 לינק ישיר 

מיכי

אני מקפיד ועוד איך, זה היה שק"ק.

ירוחם

אני ממש פגוע, מה כל כך נורא במה שאתה (לא) מבין את מה שאני כותב.
לשאלת האאוטינג, אני בניברקי מהודר אלא שאיני גר שם. מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2006 19:13 לינק ישיר 

מאיר.
ראו פעם אפיקורס למהדרין. אוכל במסעדה כשרה למהדרין מן המהדרין.
שאלו אותו איך אתה אוכל במסעדה הזו?
 אל תדאג השיב האפיקורס אכלתי רק חלבי.
 החדשה המרעישה, שזה שאתה לא גר בבני ברק. צריכה לעורר אצלי הרהורים
נוגים בגין התרשמותיי, ממה שאנשים כותבים בפורום.
 יותר נכון ממה שאני חושב שהם כותבים.
אבל עכשיו באמת אין בך שום דבר מבני ברק?. גרת שם בעבר? למדת שם? משהו? אפעס א וארט? גורניש? נו שוין זאל זיין. אזע בישה אין א שענד.
תן רמז על איזה קשר כל שהו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2006 19:04 לינק ישיר 

מאיר,
אני במקומו לא הייתי אוכל: אין אדם משים עצמו רשע.
אתה ודאי מכיר את הבדיחה על הגוי מפוניבז' שלא סומך על העירוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2006 17:50 לינק ישיר 

ירוחם

תחזיק חזק חזק....

אני לא גר בבני ברק!!!!!

לא להאמין?

ועוד דבר, חלבי אתה יכול לאכול אצלי, אני לא מקפיד על הכשר מהודר בחלבי. מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2006 16:14 לינק ישיר 

מאיר????
בשבת אי"ה תדרוש על הנושא
 מדוע אנו לבושים כמו קוזקים- אלו שהרגנו בנו בפרעות ת"ח.
כמו הליטאים והגרמנים והאחרים. שהיטיבו אתנו כאמור
לובשים בגדים שאינם מתאימים לאקלים ארצנו.
ונוהגים במנהגים והלכות שאפילו הרמ"א כשפוסק הוא כותב כך נוהגים
במקומותנו.         תזמין אותי לשמוע יהיה מעניין.
 אל תדאג אני אתארח לאכילה אצל חברים. למרות הכל עוד נשארו לי כמה בבני ברק מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2006 14:52 לינק ישיר 

אם כבר הוזכר ענין מנהגי עדות שאלתי לחכמי בית המדרש מה מקור הגדרת עדה לדורותיה כמקום?
בגמרא לא הוזכר מנהג מחייב אלא מנהג מקום, מאיפה נולד המקום הנודד הזה שעולה איתנו לארץ ומלווה אותנו כמו אזרחות ישראלית, יש לזה מקור הלכתי?
בגמרא מוזכרת עיר חדשה כעיר שאין בניה מחויבים למנהגים 'בנקוטאי'

מאיר תוקן על ידי - ymy33655 - 14/09/2006 14:54:18

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/9/2006 09:12 לינק ישיר 

מיימוני

<"אבל יש לחלק ולומר שחייבת היא משום כבוד בעלה במנהגיו">

האם כוונת רמ"פ היא, שהאשה משועבדת לכבד את בעלה?

האם פירושו של "ואוקיר" שהבעל חותם בכתובה הוא:

"אני אכבד אותך, מפני שאת חייבת לכבד אותי"?

<"יתכן שסבר הרב הלוי כי מטא-מנהג אינו נחשב למנהג מצד עצמו">

מטרתה של הגרירה היתה כדי שלא להביא למחלוקת, ובענין זה מה שקובע דבר אחד, והוא אם המנהג הוא מנהג מקובל, ולא אם הוא בהגדרת מנהג מטא או מנהג ותיקין. תוקן על ידי - נישטאיך - 14/09/2006 9:17:19 עולם הפוך אני רואה

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > סחוג, חריין, חצי חצי - מנהגים וסתירתם בין בני זוג
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext