| נשלח ב-25/9/2006 17:09 |
|
| |
קבלת שבת הארץ
בחסדי ה' נכנסנו לשנת ה'תשס"ז, שהיא השנה השישית במחזור של 7 שנים. השנה הבאה - ה'תשס"ח - היא
שנת שבת הארץ - "ובשנה השביעת שבת שבתון יהיה לארץ, שבת לה'; שדך לא תזרע וכרמך לא
תזמר, את ספיח קצירך לא תקצור ואת ענבי נזירך לא תבצר; שנת שבתון יהיה לארץ". וכמו
שבכל יום שישי מתכוננים לשבת, כך גם בשנה השישית צריך להתכונן לשנת השבת.
דמותו של יום השבת התגבשה במשך אלפי שנים של שמירת שבת רציפה, אולם דמותה של שנת השבת התחילה
להתגבש בדורנו רק לפני כ-120 שנה, ועדיין יש מחלוקות רבות בעם ישראל לגבי הדרך הנכונה לשמור
את מצוותיה של שבת הארץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2022 02:35 |
|
| |
אולי "תוספת שמיטה" שיש דברים האסורים עוד קושם כניסתה , היא ''קבלת שבת הארץ''.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2015 11:28 |
|
| |
אברם צודק, אין זה המקום.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2015 01:34 |
|
| |
אריאל וזבחת כאשר צויתיך ועוד כאלו אינם מוכיים על מקור אחר כתוב אלא על "תורה שבעל פה"
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2015 00:38 |
|
| |
:) טוב, במחשבה שנייה כל ה'דחיפה' הזאת של ביקורת המקרא שדחפתי כאן מסיטה את הדיון מעיקרו. בואו נניח שאנחנו מקבלים הכל כמו שהוא ויש מצווה לשמוט קרקע מנימוקים סוציאליים + אלהיים. השאלה ששאלתי את אראלסגל היא מה כל הלהט דווקא סביב המצווה הזו, שאין לה לא טעם ולא ריח - לא בהיבט הסוציאלי ולעניות דעתי גם לא בהיבט התיאולוגי. אם כבר, שמיטת כספים הרבה יותר משמעותית - וזכורני שאראל עצמו העלה את הנושא של בנק ללא ריבית וכו'. הדיון החקלאי כאן הוא אפילו פחות מתיאורטי ומתחיל להזכיר דיון סמוך על הזזת הכרונולוגיה הפרסית היישר מהכורסא.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2015 00:05 |
|
| |
שימו לב לכך שלפנינו שלושה מקורות אברמיים, מקור א. וב. מתייחסים למסורת על אברם מבקר המקרא, אלא שמקור א. מסתפק בתיאור כללי ואילו מקור ב. המאוחר יותר, מתאר מסורת מפורטת ומשוכללת על אברם הרפורמי (הרן 2009), העברי (אופנהיימר 1998), המתאר שלושה מקורות ומצהיר על אמונה בשנים מהם. מקור ג. לעומת זאת, משמר מסורת שונה לחלוטין, על אברם החרד לקדושת הנוסח באותיותיו ובפסיקיו, ואף נלחם בגורמים פשרניים כמכון ממרא, המקלים ראש במלאכה זו. אני מתנצל אם הגזמתי עם בדיחות על מקורות שונים לכתבים, אבל אני מעוניין להבהיר שעובדת הימצאות כמה ציוויים דומים אינה הוכחה להיותם ממקורות שונים, כשם ששלוש תשובותיו הכפולות והסותרות של אברם אינן הוכחה למקורות שונים. ובמקרה שלנו, מציאות שלושת הציוויים על שמיטה במקומות שונים היא אפילו לא התחלת קושיה. בספר הברית מוזכרת שמיטת קרקע בקצרה, כחלק מהמצוות שעליהן נכרתה הברית. והנושא הוא סוציאלי. בפרשת בהר יש מנגנון שלם שנועד לשמר את הידיעה שהקרקע של ה' ובתוכו מוזכרת גם שמיטה, יחד עם יובל וגאולת קרקעות, ולכן הנושא הוא עצם השביתה. ובדברים מדובר בכלל על מצוה אחרת שהיא שמיטת כספים.
בער, דברים מצטט הרבה פסוקים מיתר התורה, לפעמים בפירוש כמו 'השמר בנגע הצרעת לשמור לעשות ככל אשר יורו אתכם הכהנים הלויים כאשר צויתים תשמרון לעשות.' היכן ציונו? כמובן, בפרשת תזריע מצורע. לכן מקובל שהוא 'השתמש בתעודות ישראליות אחרות ואף התפלמס עמן' ואברם יוכל להסביר זאת טוב ממני. עכ"פ שיטתך שהוא המקורי והיתר מאוחרים אינה נכונה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2015 21:36 |
|
| |
אראל בטעם מהצווה שיש בה גם עניין של טובה לארץ (כלומר השקעה למען השנים הבאות) הקדימך הרמב"ם במורה.
אברם
אם כבר להאמין בחלוקת התורה לספרים נפרדים מזמנים שונים כבר עדיף להניח שספר דברים הוא הקדום שכן רק עליו נאמר בעצמו ובשאר ספרי התנ"ך (לא כולל נחמיה ודה"י) שהוא נכתב ע"י משה ורק הוא נקרא "ספר התורה"
ואגב הקטע הזה מחומש שמות (שהכחשת את קיומו) הוא (כמקבילו בפרשת כי תשא) גם כן מצויין שנכתב על ידי משה במדבר בשונה מרוב ספרי בראשית-במדבר, כנ"ל. אני כבר מתכונן לתוכחה על הכנסת ראשי בין הרים ופרופסורים גדולים שהם ורק הם בסמכותם לקבוע איך תיכתב / נכתבה התורה
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2015 17:49 |
|
| |
בשנה השביעית יש שלוש מצוות עיקריות:
א. לשבות מעבודת-האדמה, שנאמר "שדך לא תזרע" (ויקרא כה).
ב.. להפקיר את היבול הצומח מאליו, שנאמר "והשביעית תשמטנה ונטשתה" (שמות כג).
ג. לשמוט את ההלוואות, שנאמר "שמוט כל בעל משה ידו" (דברים טו).
כל מצוה, טעמה ונימוקה עמה.
כל מה שכתבתי לעיל התייחס רק למצווה הראשונה (ויקרא כה).
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2015 16:49 |
|
| |
כדי לקיים- "אל תמנע טוב מבעליו",
אני רוצה לגלות לכם,
שיצא בשנה האחרונה-
ספר של הרב שג"ר, בנושא "שביעית",
שדן בצורה מאוד יפה בנושאים אלו
ובהרבה נושאים נוספים, בצורה מאוד מעמיקה, מקורית,
ויסודית
עיינו שם ותרוו נחת.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2015 12:20 |
|
| |
| מואדיב כתב: |  | תאמין לי, אני לא מבין על מה אתה מדבר... אצלי בתורה כתוב כך: מִקֵּץ שֶׁבַע שָׁנִים תַּעֲשֶׂה שְׁמִטָּה. וְזֶה דְּבַר הַשְּׁמִטָּה שָׁמוֹט כָּל בַּעַל מַשֵּׁה יָדוֹ אֲשֶׁר יַשֶּׁה בְּרֵעֵהוּ לֹא יִגֹּשׂ אֶת רֵעֵהוּ וְאֶת אָחִיו כִּי קָרָא שְׁמִטָּה לַיהוה . אֶת הַנָּכְרִי תִּגֹּשׂ וַאֲשֶׁר יִהְיֶה לְךָ אֶת אָחִיךָ תַּשְׁמֵט יָדֶךָ. זֶה דבר השמיטה, ולא שום דבר אחר! שמיטת קרקעות מאן דכר שמה?!...
צינזרו לך את החומש?
כי, עפעס, אצלנו זה לא הדבר היחיד שכתוב. אתה יודע, יש גם ספר שמות, ואפילו אפשר להעתיק גם ממנו, מהאתר של מכון ממרא: וְשֵׁשׁ שָׁנִים תִּזְרַע אֶת-אַרְצֶךָ וְאָסַפְתָּ אֶת-תְּבוּאָתָהּ. יא וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ וְאָכְלוּ אֶבְיֹנֵי עַמֶּךָ וְיִתְרָם תֹּאכַל חַיַּת הַשָּׂדֶה; כֵּן-תַּעֲשֶׂה לְכַרְמְךָ לְזֵיתֶךָ.
מן דכר שמיה? ספר שמות, למשל.
ויש גם ספר ויקרא בתורתנו, "כי תבואו אל הארץ... ושבתה הארץ...".
התורה לא מתחילה דוקא בספר דברים!
|
|
א. ולא יראו עיניך מה שמקלדתך פולטת! שלושה מקורות שונים לאותה מצווה כביכול, וכולם שונים זה מזה! אמנם שמות דומה לויקרא, אבל שומט את הקרקע (מצחק מילים חחח) מתחת לנימוקו המלומד של אראלסגל, לפיו הטעם הוא כביכול מנוחת הארץ! ב. מה שכתב ת"ט, דהיינו, אני רפורמי ומאמין רק בספר דברים (D) שמקורו ברפורמה של יאשיהו, כמו שרמזתי לעיל. אמנם גם שמות (J?E?) מוכר לנו, העברים, אך ודאי שלא ויקרא (P) עם הנימוקים האלוהיים המוזרים שלו על שביתת הארץ לה' (מה זה ???) ג. איככה זה תעתיק ממכון ממרא שמזהם את הנוסח בסימני פיסוק???...
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2015 12:07 |
|
| |
מואדיב אולי אברהם אינו מכיר במקור שממנו הפסוקים שציטטת
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2015 11:52 |
|
| |
| אברם_העברי כתב: |  | תאמין לי, אני לא מבין על מה אתה מדבר... אצלי בתורה כתוב כך: מִקֵּץ שֶׁבַע שָׁנִים תַּעֲשֶׂה שְׁמִטָּה. וְזֶה דְּבַר הַשְּׁמִטָּה שָׁמוֹט כָּל בַּעַל מַשֵּׁה יָדוֹ אֲשֶׁר יַשֶּׁה בְּרֵעֵהוּ לֹא יִגֹּשׂ אֶת רֵעֵהוּ וְאֶת אָחִיו כִּי קָרָא שְׁמִטָּה לַיהוה . אֶת הַנָּכְרִי תִּגֹּשׂ וַאֲשֶׁר יִהְיֶה לְךָ אֶת אָחִיךָ תַּשְׁמֵט יָדֶךָ. זֶה דבר השמיטה, ולא שום דבר אחר! שמיטת קרקעות מאן דכר שמה?!... |
|
צינזרו לך את החומש?
כי, עפעס, אצלנו זה לא הדבר היחיד שכתוב. אתה יודע, יש גם ספר שמות, ואפילו אפשר להעתיק גם ממנו, מהאתר של מכון ממרא: וְשֵׁשׁ שָׁנִים תִּזְרַע אֶת-אַרְצֶךָ וְאָסַפְתָּ אֶת-תְּבוּאָתָהּ. יא וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ וְאָכְלוּ אֶבְיֹנֵי עַמֶּךָ וְיִתְרָם תֹּאכַל חַיַּת הַשָּׂדֶה; כֵּן-תַּעֲשֶׂה לְכַרְמְךָ לְזֵיתֶךָ.
מן דכר שמיה? ספר שמות, למשל.
ויש גם ספר ויקרא בתורתנו, "כי תבואו אל הארץ... ושבתה הארץ...".
התורה לא מתחילה דוקא בספר דברים!
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2015 11:35 |
|
| |
אראל יש מחלוקת בין הראשונים -ולא רק- האם לחפש טעם למצוות. הסוברים כי אין לחפש טעם למצוות. אומרים כי אם יתגלה שהטעם הוא חסר טעם לאחר גילויי חוקרים, יש לבטל המצווה.הטעמים האגגריים של מצוות השמיטה, -מנוחת הקרקע-מזמן מזמן אינם רלוונטים היום. וגב' קלדרון צודקת בדייג.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2015 10:59 |
|
| |
ובפראפראזה על דבריך הפיוטיים: הפעילות הכלכלית מטילה עול כבד על הארץ ועל הטבע. הדבר היה נכון בעבר, והוא נכון שבעתיים בימינו. בעבר, הדבר התבטא בריקון הארץ מאמצעי תשלום זמינים. ואז, המציאו את ההלוואות שכביכול מחזירים את הכסף לארץ. אולם התברר שההלוואות הללו גורמים נזקים אחרים, כגון: שוק אפור, ריביות ועוד.... או בקיצור – ברגע שאתה מתחיל להמציא טעמים, גם אני יכול... התורה לא כתבה בשום מקום על הרס הארץ וכו'. היא כן כתבה "ואכלו אביוני עמך ויתרם תאכל חית השדה" לשם כך אין שום צורך בשמיטה מודרנית, ואדרבה - זו רק תגרום לעליית מחירים.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2015 10:55 |
|
| |
תאמין לי, אני לא מבין על מה אתה מדבר... אצלי בתורה כתוב כך: מִקֵּץ שֶׁבַע שָׁנִים תַּעֲשֶׂה שְׁמִטָּה. וְזֶה דְּבַר הַשְּׁמִטָּה שָׁמוֹט כָּל בַּעַל מַשֵּׁה יָדוֹ אֲשֶׁר יַשֶּׁה בְּרֵעֵהוּ לֹא יִגֹּשׂ אֶת רֵעֵהוּ וְאֶת אָחִיו כִּי קָרָא שְׁמִטָּה לַיהוה . אֶת הַנָּכְרִי תִּגֹּשׂ וַאֲשֶׁר יִהְיֶה לְךָ אֶת אָחִיךָ תַּשְׁמֵט יָדֶךָ. זֶה דבר השמיטה, ולא שום דבר אחר! שמיטת קרקעות מאן דכר שמה?!...
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2015 10:11 |
|
| |
טעם מצוות השמיטה - לתת לארץ לנוח
בעקבות דיון על עלות מצוות השמיטה, ובתשובה לאברם העברי, אכתוב כאן בקצרה את דעתי הצנועה על טעם מצוות השמיטה. מובן שישנם טעמים רבים לכל מצוה, חלקם נשגבים מעינינו, אולם הטעם הזה הוא לדעתי חשוב ועיקרי. הוא בולט במיוחד במצוות השמיטה בפרשת "בהר".
מצוות השמיטה נקראת בתורה שבת של הארץ (ויקרא כה). מכאן, שעיקר עניינה הוא לתת לארץ לשבות ולנוח. כמו שביום השבת צריך לתת מנוחה לעבדים ולבהמות, כך גם בשנת השבת צריך לתת מנוחה לארץ.
הפעילות האנושית מטילה עול כבד על הארץ ועל הטבע. הדבר היה נכון בעבר, והוא נכון שבעתיים בימינו. בעבר, הדבר התבטא בריקון הארץ מהמינרלים. ואז, המציאו את הדשנים הכימיים שכביכול מחזירים את המינרלים לארץ. אולם התברר שהדשנים הללו גורמים נזקים אחרים, כגון: זיהום מי-תהום. גם חומרי ריסוס והדברה, המשמשים בחקלאות תעשייתית, מזהמים את הארץ ואת מי התהום. שאיבת-יתר של מים גורמת להתייבשות מקורות מים והמלחתם.
את כל זה כתבתי רק לשם המחשה. ייתכן שבעתיד ימצאו פתרונות לחלק מבעיות אלה או לכולם, אולם ייתכן גם ששיטות-עיבוד עתידיות יגרמו להופעתן של בעיות חדשות (כפי שקרה עד עכשיו).
בסופו של דבר, ה', שברא את הארץ, יודע שהארץ צריכה לנוח פעם בשבע שנים. בדיוק כפי שהוא יודע שהאדם והבהמה צריכים לנוח פעם בשבעה ימים.
ה' התיר לנו לשעבד את הארץ לצרכינו, "והארץ נתן לבני אדם". אולם, ה' גם ציווה עלינו לתת לארץ לנוח פעם בשבע שנים. קיום הציווי הזה הוא תנאי להישארותנו בארץ. אם לא נקיים את הציווי, הארץ תתקומם עלינו ותסלק אותנו מתוכה כדי שתוכל להשלים את המנוחה החסרה לה (ויקרא כו).
מכאן, שיש לקיים את מצוות השמיטה בכל עת שארץ ישראל נמצאת בשליטת עם ישראל. אין משמעות למכירת האדמות לגוי, וגם אין משמעות לקניית יבול נכרי שגידלו אותו על אדמת ארץ ישראל.
קיום מצוות השמיטה צריך לכלול השבתה מלאה של העבודה החקלאית. כל פעולה שמקרבת אותנו לקראת מטרה זו, היא מבורכת ורצויה. אגב, לאחרונה אף עלתה הצעה (של ח"כ לשעבר רות קלדרון) להרחיב את מצוות השמיטה ולהחיל אותה גם על עבודות שאינן חקלאיות ממש, כגון דיג. לטענתה, יש אתרי דיג שמתדלדלים בגלל דיג מופרז, והשבתה של הדיג אחת לשבע שנים תאפשר להם להתאושש. מובן שזו אינה חובה מן התורה. זו מעין הצעה להרחיב את מצוות השמיטה "מדרבנן", כמו שעשו חז"ל במצוות אחרות, שהרחיבו אותן בדרכים שונות מתוך הבנה מעמיקה של טעם המצוה. לא למדתי את נושא הדיג ולכן אני לא מביע דעה בעד או נגד ההצעה של קלדרון. אני מציין אותה רק לשם המחשה של יישום טעם המצוה בימינו.
 |
|
|
|
|
|