| נשלח ב-29/9/2006 12:49 |
|
| |
חוסר עקביות
זה לא נושא חברתי. זה נושא יותר אישי. אבל הוא הבסיס לכל מה שרוצים להשיג כאן.
באיזו מידה אתם, טוב, אנחנו, כולנו, מתכוונים ברצינות להסיק מסקנות?
כבר באשכולות הראשונים הציגו כמה בעיות. יופי. איני יודע אם צריך להזכיר. הזלזול בגזל בצורת העתקת מוזיקה. וזה נמשך לעבר החתמה סיטונאית של רבנים על כל דף שמגיש להם האדם הנכון, או הלא נכון. והתעסקות בטפל במקום בעיקר.
עכשו מגיעים לנושאים כמו החינוך. גם מוסדות החינוך וההפליות שלהם. וגם תוכניות הלימודים שמתוכננות בפשיעה ואולי בעצם באכזריות.
אבל זה מגיע הרבה יותר עמוק. עד כמה אנו מוכנים להשפיל את עצמנו ולכופף את עצמנו בפני אנשים שלא תמיד חכמתם מקבילה לבקיאותם במקורות. עד כמה אנו מוכנים להגיד, כמו שכתב אחד הכותבים בפורום האח, רב שיח, "אני לא מבין אותו, אבל הוא קדמון, אז אני מקבל אותו". מתי נגיד: אני כן מבין שהוא טעה?
אני ממש לא רוצה להפוך את המקום החדש הזה לעצור כאן חושבים, אבל בכל זאת אני שואל: עד כמה נכופף את עצמנו בפני "המקובל" והטעות הברורה?
אני משער שכאן אין הערצה יתרה לאדמו"רים חסידיים. האם אנו צריכים לעשות את עצמנו חסידים?
עד מתי נחנוק את עצמנו בשם האידיאל של לשמוע בקול הרבנים?
טוב, המשפט האחרון נראה מסוכן גם בעיני. למרות הכל, אני עדיין חרדי פחות או יותר. אבל כמה חשוב להבדיל בין לשמוע בקול רבנים לבין השימוש שעושים בזה!
אז עד כמה אנחנו עקביים? ועד לאן רוצים להגיע? ומה נאמר אם יאשימו אותנו בהידרדרות במדרון חלקלק שסופו אפיקורסות וכו' וכו'?
תמות נפשי עם פלשתים
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2007 14:02 |
|
| |
בהקשר זה אני חייב לצטט את ידי"נ ר' מאיר שבאחד הויכוחים הלוהטים שלנו גם אני הבעתי את יאושי משיתוף פעולה בשל מרחק העמדות, והוא ענה:
"אני מחכה ליום שנוציא פשקווילים זה על זה - במקום להיות מוקעים יחד חוץ למחנה."
אני חושב שזו הגדרה יפה לפעילות הראשונית של האגודה.
|
| נשלח ב-23/1/2007 09:17 |
|
| |
איש לומד
תודה על העלאת האשכול מהגנזך!
אתה טוען שהפערים בעמדות בין משתתפי הפורום מונעים אפשרות להוציא לפועל רעיונות שעולים כאן מפעם לפעם, אני רואה בעצם הקביעה שלך דבר מבורך היות ורק לפני חודש שמעתי טענה הפוכה שמשתתפי הפורום מדי מסכימים זה עם זה בכל עניין. לגופו של עניין, לי נראה שלא בכל הנושאים אכן יש חילוקי דעות כה גדולים ובהחלט יתכן שבדברים מסויימים תהיה הסכמה רחבה יותר, מה גם שאם אמנם יצטרפו לפורום עוד מאות משתתפים כפי שאני מקווה, בהחלט יוכלו להתגבש כאן קבוצות של אנשים בעלי עמדות קרובות זה לזה. קבוצה אחת תפתח תלמוד תורה עם לימודי חול ברמה גבוהה, בעוד קבוצה אחרת תפתח תלמוד תורה על טהרת הקודש. אלו יארגנו שיעורים באמונה והשקפה והללו ימחו על כך בתוקף, חלק מהמשתתפים בפורום יאמצו התייחסות חיובית יותר למדינת ישראל ואחרים דווקא יגלו יותר הסתייגות מכל מה שהיא מסמלת. המכנה המשותף היחיד לכל משתתפי הפורום, צריך להיות ההסכמה שמותר לשני לחשוב אחרת ממני ולהביע את עמדותיו בגלוי.
|
|
| נשלח ב-23/1/2007 01:51 |
|
| |
לפי הרגשתי לעיתים הפערים בין הדעות ממש גדולים שלא יתכן שיצא מכאן משהו אקטיבי.
אולם עצם הדיון בנושאים שונים במחשבה שמנסה להיות קרובה ביותר להשקפת התורה היא עצמה לתועלת כולנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/10/2006 19:29 |
|
| |
נדמה לי שכל אחת מן ההודעות באשכול זה ראויה הייתה להתייחסות בפני עצמה, לעת עתה אתייחס להודעת הפתיחה של חרקירי.
השאלה המרכזית שהציג חרקירי היא כפי הנראה, האם הפורום נועד אך ורק לדיבורים ולהוצאת קיטור, או שהמשתתפים כאן יהיו מוכנים גם לנקוט בצעדים מעשיים לאור העמדות שהם מציגים כאן? נדמה לי שמדובר בשאלה חשובה ביותר, שראוי לה שתשאל בכל דיון תאורטי ועיוני.
התשובה לשאלה זו היא כמובן איננה חד משמעית, הן מחמת העובדה הפשוטה שהפורום מכיל אנשים שונים ומטבע הדברים לכל אחד ואחד קוים אדומים משלו הן מפני שהפיכתם של דיבורים למעשים תלויה במשתנים רבים שאינם ניתנים לחיזוי. מבחינתי באופן אישי, ישנה תקווה רבה שהדיונים שיתפתחו בו יביאו גם לתוצאות מעשיות, אולם גם אם הוא ישמש רק למקום מפגש וירטואלי לאנשים המחפשים חברים לדעה או אפילו יריבים מבחינה רעיונית, נדמה לי שזהו הישג חשוב כדברי חז"ל "דאגה בלב איש הוא ישיחנה, אמרי לה ישחינה לאחרים". ניתן כמובן להניח שהתשובה מורכבת עוד יותר, כלומר שבנושאים מסויימים הדברים ישארו ברמת הדיבורים בלבד ובנושאים אחרים הם יבואו לכלל מעשה, הרי אין צורך לקבוע שכל הדברים הם חטיבה אחת ותלויים זה בזה, אם כי ברור שבדרך כלל ישנו קשר כלשהו בין הדברים.
בכדי לחולל שינוי כלשהו נדרשים מספר דברים שאת חלקם כבר פירט אפליקאציע, הגדרת הבעיה היא בהחלט אחד השלבים החשובים ולכן טבעי שבכך מתמקדים הכותבים כאן. בכדי להתקדם נדרשת גם הסכמה כלשהי לגבי היעדים והפתרונות הנדרשים, וכמובן כוח אדם ומשאבים כלכליים שיאפשרו את הוצאתן של הדברים אל הפועל. בנוגע לשאלה, "האם משתתפי הפורום יהיו מוכנים לומר שדברים מסויימים שנקבעו על ידי אנשים גדולים אינם נכונים ומתחייב שינוי?", ברור לי שהתשובה חיובית ואני חושש להיפך שמא יהיו כאלו שימהרו לחרוץ דין בעניינים כאלו. באופן כללי, נדמה לי שהכיוון איננו צריך להיות בגדר "תוהה על הראשונות", דברים רבים היו נכונים למקומם ולשעתם וכשנדרש שינוי מחמת השתנות הנסיבות נדרשת יוזמה שכדברי קודמי באה בדרך כלל מהציבור עצמו.
מדברי חרקירי נראה שהוא מזהה את הבעיה העיקרית במחננו, בכך שאנשים נהפכו ל"חסידים" ואינם מוכנים לבדוק בעצמם את השאלות היסודיות הנוגעות לאורח חייהם, באופן כללי אני מסכים עם קביעה זו אבל אני סבור שעצם ההשתתפות בדיונים בפורום זה מלמדת על האדם שהוא איננו "חסיד" במובן זה. יחד עם זאת האמירה "אני משער שכאן אין הערצה יתרה לאדמו"רים חסידיים" איננה נכונה בעיני, אני אישית מעריץ בהחלט רבים מהאדמו"רים החסידיים ומגדולי התורה בציבור הליטאי והספרדי, אבל הערצה איננה מחייבת קבלת כל דבריהם ומעשיהם כתורה מסיני.
התשובה לשאלה "מה נאמר אם יאשימו אותנו בהידרדרות במדרון חלקלק שסופו אפיקורסות וכו' וכו'?", היא שכשיבואו להאשים אותנו באשמה זו יהיה זה סימן לקיומנו, האם ישנו חוג וקבוצה בציבור הדתי והחרדי שלא הואשם באשמה זו, הרי כל מי שדעתו שונה מדעתי הוא "אפיקורס"?
מה הם סיכויינו לשנות משהו לכל הפחות בסביבתנו הקרובה? כפי שכתבתי למעלה התשובה לשאלה תלויה האם יהיו לנו המשאבים הנדרשים מבחינת כוח אדם ומקורות כספיים, אם מדובר בסך הכל בעשרות אנשים בודדים בפיזור גיאוגרפי אין לנו סיכוי לעשות כלום מעבר לפורום באינטרנט, אולם אם כפי שאני משער ניתן לארגן כמה מאות או אלפים לפעול לשינוי מהותי בנושאים העומדים על הפרק יש לנו בהחלט סיכוי אמיתי. זוהי בהחלט חלק ממטרת הפורום, לגבש אנשים סביב מטרה משותפת.
אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/10/2006 02:12 |
|
| |
לופט גשפט
השאלה היא לא האם הציבור כופה נורמות על חיינו שהרי זאת עובדה.
השאלה נדמה לי שהיא כמה רחוק אנחנו יכולים ואו רוצים ללכת נגד זה, כלומר זה שלא יקבלו את הילד שלך לחיידר פלוני זה הרי טוב לך מכיון שאתה לא מזדהה איתו כלל, מאידך מה תהיה האלטרנטיבה שלך במקרה זה, האם תהיה מוכן לשלוח את בנך לת"ת חרד"ל או מזרחיסטי,
ואולי הנורמות שנכפות עלינו יש להם חלק בקיומו של הקולקטיב, ואז השאלה היא האם הוא כ"כ חשוב.
ויל"ע טובא.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2006 15:16 |
|
| |
כמה שזה נשמע מוזר אבל במדה מסוימת הרבנים מצליחים ועוד איך לתפקד כמפקדים. אולם רק בדברים מסוימים. האמת היא שלא הרגשתי זאת עד לאחרונה שהייתי צריך להכניס את ילדי לחיידר ואת בתי לבית ספר. כל זמן שהם היו בגנים לא הרגשתי את ידם. עכשיו אתה צריך לחתום על טפסים שונים ומשונים, אמנם על חלקם אתה יכול לחתום ולעשות מה שאתה רוצה, אולם על טלפון כשר ועוד מספר התנהגויות שלצערי הרב הם שולטים על הדברים הללו ומסוגלים אף לעקוב, כמה שזה נשמע מוזר זה מציאות מתוך דברים ששמעתי. כך גם הדבר לגבי כמה ענינים של חינוך. אם אני למשל דוגל בסרטים מסוימים שהילדים שלי יצפו בהם, הם למחרת באים לת"ת ומספרים על זה. או שאר הנהגות שונות בבית. יותר הדבר וחמור מאוד הוא ההתנהגות האישית של האבא. בחוגים מסוימים אם האבא עובד הוא כבר נפסל במשהו, אם הוא ילבש בעבודה חולצה צבעונית הוא יפסל עוד יותר וכך הלאה. כך שבסופו ששל דבר אי אפשר לומר שלא כופים עלינו דברים מסוימים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/10/2006 12:17 |
|
| |
חרקירי
הבעיה לא בהסקנת מסקנות, נראה לי שרוב גולשי האינטרנט החרדיים מסיקים את אותם המסקנות אפילו לפני דיון, השאלה היא הפקת לקחים, או נאמר יותר ברור איך משנים? אכתוב כמה דברים שעולים כרגע בדעתי: א. להאמין שאפשר לשנות. ב. להכיר את מקור הבעיה. (לא לנשוך את המקל) ג. להבין שהמטרה היא לא לשנות את כולם, אלא מספיק חלק. ד. לחתור תחת המימסד הקיים להקמת מערכת חילופית.
יש עוד, אולי רבני וחכמי הפורום יועילו בטובם להמשיך למנותם.
והעיקר לזכור כמו שפתח מאיר שהמצב הקיים כיום, שתפקיד הרבנים מעבר ליועץ הוא שינוי שהתקבל, ותרבות חברת הלומדים גם כן שינוי שהתקבל, ואין סיבה שאין מקום לעוד שינויים להתקבל.
שינויים צריכים לבוא מהשטח.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/9/2006 23:44 |
|
| |
חרקירי
צודק אתה, במקורותינו ובהסטוריה שלנו החכמים והרבנים שימשו בתפקיד יועץ ולא בתפקיד מפקד. אך פתחת בענין האם מישהו חושב להסיק מסקנות, ובענין זה אני לא בטוח שחכם יהיה להכריז כי הרבנים אינם מחייבים אותנו, אפשר פשוט להתעלם ממה שלא הגיוני, אין כיום לאף רב את הכלים לכוף על הציבור את דעתו, אפשר בענין זה 'להנות' מריבוי בתי המדרש והשוני בהוראות.
האם מתכוונים להסיק מסקנות מעשיות? ובכן בהחלט מתכוונים להתכוון, אך כדי להגיע לזה יש לסלק מספר מכשולים, ויש להאריך טובא, מכל מקום ניתן לומר שהפורום יכול להוות בסיס להקמת חברה שתשנה דברים אך החברה צריכה להיות ממשית ולא וירטואלית, הפורום יכול לקדם את ההכרות ולקרוא לחברים פוטנציאליים, השינוי יכול להתבסס רק בשטח.
עיין באשכול 'שיח חרדים'
מאיר
|
|
|
|
|