| נשלח ב-5/10/2006 14:01 |
|
| |
מחירו של אתרוג
הכותרת כבר אומרת את הכל. כמה צריך וכמה מותר להוציא על ארבעה מינים?
אצטט, כהרגלי, מתוך מעשה שמביא בנו של החפץ חיים על אביו, שהיה קונה ארבעה מינים בשותפות עם אדם אחר, כנראה בעל בית פשוט, עד שהיה נצרך ללמדו כיצד נותנים במתנה גמורה את הארבעה מינים ביום הראשון כדי לקיים את "שלכם".
טוב, איכשר דרא (=הוכשר הדור, התעלה הדור). היום לכל אחד יש ארבעה מינים. אבל באיזה מחיר?
אתרוג - השמים הם הגבול?
יש לכל אחד מאיתנו חלום על אתרוג נקי, יפה, בצבע אתרוגי מהודר, בעל צורה ובעל הדר. אבל אתרוג כזה עולה החל ממאה דולר ומעלה. למי יש?
ואם אדם קונה אתרוג, האם עליו להוציא סכום דומה גם עבור ילדיו? והאם צריך להוציא על אלו שמתחת לגיל בר מצוה אותו סכום?
לולב - אותה שאלה בעצם, שהרי מחירי הלולבים מתקרבים והולכים למחירי האתרוגים.
הדסים - גם הם בעליה...
ערבות - כאן עדיין אפשר להשיג ערבות במחיר של שקלים בודדים...
בדקתי ומצאתי שנטילת לולב לוקחת כמה דקות לכל היותר. ולכן, סט אחד מספיק למשפחה שלמה, אם לא לבנין שלם. הסיבה שאנו זקוקים לכמה סטים לבני המשפחה היא שאם הולכים לאותו מנין, אזי כל אחד צריך את הסט שלו כדי לנענע בהלל.
תזכירו לי איזו דרגה של מצוה זו לנענע בהלל, שמצדיקה הוצאה על רכישת סט נפרד לכל בן ובן?
איני מזכיר אפילו את ההקפות. הרי מדובר במנהג בעלמא.
ואם נניח שיתחלקו בשימוש, או, כפי שקורה, שלא כולם מתפללים באותו מנין, אז על מה ולמה אנו מוציאים סכומי ענק?
תאמרו: לחינוך הילדים. אבל האם החינוך להוציא המון המון כסף, שאין בדרך כלל, הוא באמת חינוך? נכון, אני מסכים ומעריך ביותר: מלמדים את הילדים שעל אתרוג מהודר או אפילו לולב מוציאים יותר מאשר על שוקולד. אבל עד כמה?
ועדיין לא הגעתי לשאלה שכל אחד צריך באמת לשאול את עצמו: האם הוא יכול להרשות לעצמו ארבעה מינים מהודרים. האם, למשל, אין לו חובות שעליו להחזיר קודם...
או שיש לבדוק אם הוא יצא ידי חובה בקנית דברים אחרים לסוכות. וד"ל.
מסקנתי האישית היא:
1. יש לבדוק מה הגבול העליון שמותר להוציא על אתרוג. וקל וחומר למינים האחרים. וברמיזה אעיר שאולי היה ראוי שהרבנים יעשו תקנה עד כמה מותר להוציא, ובזאת יאלצו את מפקיעי המחירים להורידם. וכבר מצאנו שאמר אחד מגדולי התנאים בלשון שבועה שיתיר אי הבאת קרבן יולדת ובלבד שירדו המחירים.
2. אין לקנות יותר מאשר סט אחד למשפחה.
ואין להתבייש בהתנהגות כזו. זה מה שההלכה מחייבת אותנו. כפי שאנו גאים בהיותנו אברכים, בהיותנו נאלצים לחסוך ולא לרוץ אחרי קניות אינסופיות, כך גם בארבעה מינים.
ואולי זו הבעיה? אולי מי שמוציא כך וכך על חליפה, על משקפים, על כובע, על ועל ועל, צריך להוציא קודם כל על ארבעה מינים. אחרת רק המצוה תצא נפסדת? כלומר, הבעיה שלנו היא בזבזנות באופן כללי, לא בזבזנות על מצוות?
שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2009 14:13 |
|
| |
ולנושא הראשון, באמת חבל שמשקיעים על מצווה אחת כ"כ הרבה ועל פיקוח נפש אמיתי - הרבה אנשים שותקים כמו עיזים....
|
|
| נשלח ב-18/10/2009 13:49 |
|
| |
זחלץ, אינני חבדני"ק, ול'זילברמן' אין זכויות יוצרים על שיטת אמירת הלל.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2009 13:25 |
|
| |
| יהודים כתב: |  | ולא באתי בדברי לשלח לשוני כשור וחמור בלתי הציע חילוף המעשים.
שעוד מהדהדת באוזני שירת ההלל בישיבת אדרת אליהו (זילברמן) אשר בה מתכנסים כולם לשיר ולהלל לה' כאיש אחד בפה אחד ובקול מורם מתוך שמחה: "הללויה... הללו את שם ה'... וכו'", ואף בשעה שהיו מנענעים לא היו תנועותיהם חדות ולא רגוזות אלא רפויות ומתוך שמחה - לעצור טללים ורוחות רעות.
ומי שהיה שם באותה שעה יסכין להשכים קום כותיקין וליסוע ממרחקים לטעום טעמם של הלל ושמחה.
|
|
איי, אוטופיה היקרה...
ולא באת בדבריך לשלח וכו' אלא להכריז: אין עוד מלבדנו!!
פוי.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2009 10:50 |
|
| |
סיפור קצת קשור:
שמא יגרום החטא - סיפור לסוכות
היה זה ביום ה' החמישי בסוכות שנה זו, כאשר הסתלסל קולו של החזן "המברך את עמו ישראאאלל בשאלוים", אברכי בית הכנסת נגשו אל נרתיקי לולביהם והוציאו אותם בדחילו אך כמעט שלא ברחימו. אחר, ברטט של קדושה שלפו בעדינות את פרי עץ ההדר ממכון שבתו.
...סקירה קצרה על פני האתרוג, דואגים לשלומו, וברכה בכוונה על הלולב...
במשך פרקי ההלל נראו פה ושם בדיקות נוספות של פרי עץ ההדר. תמהתי, מה היה להם?! הרי קודם הברכה כבר בדקו את האתרוג ולשם מה לבדוק שוב?!
עוד לא תמה תמיהתי ותשומת ליבי הוסב לנענועי הלולב ב"הודו לה' כי טוב", בהם נפרדו דרכי המתפללים וכל אחד פרש לדרכו שלו כיצד יביא ויוליך את הלולב על מנת לגרש טללים רעים.
האחד אחז לולב כשראשו פונה קדימה ובכל נענוע היה נראה כאומר "גירא בעיניך שטן", השני עמד על מקומו ללא הטות ימין ושמאל, רק ידיו נעות עם הלולב לארבע רוחות השמים, ואילו השלישי טען שיש לעצור קודם את טללי דרום שרוחו קשה ורק אחר כך לעצור שאר רוחות ולכן סבב סבב והלך שלא כסיבובי כולם.
שוב תמהתי, מדוע כך הם פני הדברים הלא כולם לא-ל אחד משבחים.
עוד תמיהתי בקרבי וליבי נצבט במקומו למראה אברך הניגש לרעהו, נוטל הימנו אגודתו לנענעה אחר אגודתו שלו.
מחמת כיפתו המוגבהת של בעל "סט ארבעת המינים המהודר" נתעורר בי ספק האם אכן היה לספקן "חשש פסול" או שסתם רצה להדר בהדר חברו...
אך ניצני ההבנה החלו לנבוט בקרבי:
אנשי בית כנסת זה אחוזים ב"יראת חטא" ומשום שמא יגרום החטא הרי הם פוזלים ללא הרף אל האתרוג והלולב האם אין ה'בעל דבר' רוצה לעכבם חלילה מקיום המצוות בהידור - עד כדי שנמנעו מלהדר בעיר מצוות החג "והיית אך שמח".
ולא באתי בדברי לשלח לשוני כשור וחמור בלתי הציע חילוף המעשים.
שעוד מהדהדת באוזני שירת ההלל בישיבת אדרת אליהו (זילברמן) אשר בה מתכנסים כולם לשיר ולהלל לה' כאיש אחד בפה אחד ובקול מורם מתוך שמחה: "הללויה... הללו את שם ה'... וכו'", ואף בשעה שהיו מנענעים לא היו תנועותיהם חדות ולא רגוזות אלא רפויות ומתוך שמחה - לעצור טללים ורוחות רעות.
ומי שהיה שם באותה שעה יסכין להשכים קום כותיקין וליסוע ממרחקים לטעום טעמם של הלל ושמחה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2009 14:17 |
|
| |
לולב פסול הוא פיתרון עבור בית הכנסת אין הכוונה שהילד לא יטול בבוקרו של יום את לולבו המהודר של האב.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2009 11:38 |
|
| |
יהודים, סלח לי כי מתברר שכבר מתחילה הבנתיך הפוך ממה שהתכוונת .
בנוגע ללולב לקטנים, דומני שעפ"י ההלכה קטן שיודע לנענע חייב בלולב , אמנם רק מדין חינוך, ובכ"ז כך שלולב פסול נשמע לי פתרון קצת בעייתי, אפשר להשתמש או בסט של האב, או למי שיכול בסטים כשרים וזולים. (יש סטים במחיר של כ 40 ש"ח ואולי אף פחות)
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2009 10:34 |
|
| |
אני לכשעצמי זוכר מימי ילדותי בצעירים (7-8) ששמחנו מאוד - אני ואחי - לצאת עם אחינו הגדול על מנת לרכוש לולבים ואתרוגים פסולים למהדרין. לא ראינו בכך כל רע, כי הבנו שילדים לא חייבים במצוות ואין צורך לרכוש א"מ כשרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2009 00:14 |
|
| |
אולי ניתן לילדים את המינים להקפות כדי שלא יתבישו.
כך עשיתי השנה כשהלולב השני שמצאתי היה בדיוק השיעור ובני התבייש בו, אבל כשהצעתי לו להחליף איתי סירב, כנראה שהתבייש יותר בזה שלי יהיה לולב קטן.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2009 16:42 |
|
| |
האזינו השמים ואדברה ותשמע הארץ אמרי פי, אולי הם לא יעקמו את דברי.
כתבתי ב10 בבוקר ש"דברי כוונו כלפי מי שכן מוציא יותר משליש וכו' " ועל זה אתה משיב שאתה "מניח שהתכוונתי למי שלא מוציא יותר משליש"??!!
וליתר הבהרה - תמכתי במסקנה זו של מיימוני (שיש לבדוק מה הגבול העליון שמותר להוציא על אתרוג, וכמו שציטטת מחז"ל).
ולאותם שכן מבזבזים מעבר לראוי על מנת לרכוש ולהתהדר באתרוג מהודר ייחסתי את חוסר ההבנה והחיבור לרצון ה'.
תוקן על ידי יהודים ב- 14/10/2009 16:44:22
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2009 14:37 |
|
| |
יהודים, אני מניח שהתכוונת למי שלא מוציא יותר משליש, בהנחה שכך, נראה שלא הבנת את שאלתי. באשר היא שאלה עקרונית יותר, מובן שאין לקמץ על מצוות (בכלל ובמיוחד אם מפזרים על דברים אחרים) אלא שהקביעה (ואם לא הבנתי את כוונתך נכון תקנני) כאילו עצם הרעיון של מיימוני שראוי לחשב כמה ממון להשקיע בכל מצווה , במיוחד לנוכח העניות של רבים מהציבור שומר תורה ומצוות, יסודה בחוסר הבנה וחיבור לרצון ה' , נשמעת לי לא תואמת כלל את דברי חכמים, שידעו היטב איך לשקלל את מכלול הגורמים כדי שהתורה והמצוות יתקיימו באופן שלם וראוי.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2009 10:21 |
|
| |
| אישציפור כתב: |  | |
יהודים,
גם חז"ל שקבעו המוציא אל יוציא יותר משליש וכד', כלולים לדעתך בסימפטום ש"אנשים חסרים הבנה וחיבור אמיתי ליהדות ולרצון ה'. " ?
אתמה.
|
|
צר לי שלא הבנת דברי, הם כוונו כלפי מי שכן מוציא יותר משליש וכו'
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2009 09:58 |
|
| |
כשמקפיצים מה שכתבתי, אני נדהם לגלות איך שכחתי מה כתבתי ואיך אני מסכים עם עצמי.
אבל לא תמיד. לפעמים אני חוזר בי. ותודה לאלו שהסבו את תשומת ליבי לטעות שטעיתי.
כשכתבתי על סט למשפחה, לא הבאתי בחשבון את ההקפות ואת הילדים שחשים תיסכול. למה לאחרים יש ולי אין. נכון שטוב שיקנאו במצוות, אבל לא טוב שיקנאו. לא טוב שיחושו שהם עניים ולכן אין להם. לא טוב שיתביישו ואולי גם ירננו עליהם.
האם לשם כך צריך לקנות סטים? כפי שכתב יהודים, יש פתרונות. רק אעיר שאם מזייפים סט, זה עלול להיות בעייתי. הילד יכול לגלות זאת וללמוד לא שמותר להעמיד פנים כדי לא להתבייש, אלא בכלל לזייף במצוות. אפשר לומר לו שקונים לו סט זול כי לפי ההלכה אסור להוציא יותר מדי ואדרבה, להפוך זאת ללימוד הלכה. ולתת לו מקור גאווה בכך שהמשפחה שלו מהדרת בדקדוק הדין.
על כל פנים, לנוכח הנושא הזה של הקפות הילדים חוזרני בי, חוזרני בי, חוזרני בי.
הדרך לפתרון אמיתי היא כמובן שנפסיק לתת לילדים ארבעה מינים לריקודים. אבל כאשר מישהו צריך להיות ראשון, זה על חשבון הילדים שלו. זה יכול להצליח רק אם זה נעשה כקבוצה. למשל, שרב בית הכנסת יודיע שאין לתת לילדים לבוא עם סט משלהם, ויסביר מדוע.
בניגוד לפתרון בעית הגזענות ועוד בעיות של הציבור שלנו, זה יכול להעשות ברמה של בית כנסת אחד. (בניגוד למשל לתת לילד ללכת עם ציצית תכלת).
וכמובן, צריך שהאבות יסכימו שכך ראוי לנהוג ולא יחושו שמצד חינוך עליהם להוציא את הכסף על סטים לילדים. וזה ענין של חינוך למבוגרים. וזה כבר נושא גדול מאד, וכבר עלה בפורום. ועדיין אין תשובות כמדומה.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2009 14:24 |
|
| |
יהודים, גם חז"ל שקבעו המוציא אל יוציא יותר משליש וכד', כלולים לדעתך בסימפטום ש"אנשים חסרים הבנה וחיבור אמיתי ליהדות ולרצון ה'. " ? אתמה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2009 12:36 |
|
| |
תודה ליעקב על הקפצת האשכול.
לגופו של אשכול, מיימוני העלה שתי מסקנות:
1. יש לבדוק מה הגבול העליון שמותר להוציא על אתרוג.
2. אין לקנות יותר מאשר סט אחד למשפחה.
לגבי מסקנה א' אין לי לומר אלא שמדובר בסימפטום מתוך מכלול המעידים על הבעיה העיקרית שאנשים חסרים הבנה וחיבור אמיתי ליהדות ולרצון ה'.
לגבי ב', לי אישית קשה לראות את ילדי האברכים העומדים בשילוב ידיים בעת ההלל/הקפות, ואם אכן מדובר בהוצאה שאינה לפי יכולתו - עדיין יש חובה לשמח את הילדים בחג - במיוחד שסט ד' מינים הוא דבר שמאוד משמח ילד.
ניתן לרכוש בזול/לקבל סט פסול הנראה יפה: לולב - ניתן לרכוש לולב עם עלה מופרד ולהדביק, אתרוג - ניתן לגרד אי אלו נקודות, הדסים - כמעט אף אחד לא שם לב אם זה 'משולש', וערבות כמעט לא עולות כסף.
למי שזה נשמע מוזר - כנראה לא חש מעולם את תחושת הקיפוח של אותם ילדים שחשים זאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/10/2009 14:10 |
|
| |
התעוררתי שוב לענין זה השנה משני מקורות מהם נראה שגם בזמן חז"ל מחירו של אתרוג למצוה היה גבוה.
שנינו (משנה מעילה פרק ו משנה ד): "נתן לו שתי פרוטות אמר לו הבא לי אתרוג
והלך והביא לו בפרוטה אתרוג ובפרוטה רמון...", משמע שאתרוג לאכילה מחירו
בין פרוטה לשתי פרוטות. ועוד שנינו (משנה סוכה פרק ג משנה יא) "הלוקח לולב
מחבירו בשביעית נותן לו אתרוג במתנה לפי שאין רשאי ללקחו בשביעית",
ואוקמינן בגמ' (לט.) בעם הארץ שאסור ליתן לו דמי שביעית, דתניא אין מוסרין
דמי פירות שביעית לעם הארץ יותר מזון שלוש סעודות. וקיי"ל שמזון שלוש
סעודות הוא 24 פרוטות (פונדיון וחצי), ואם כן מחירו של אתרוג למצוה הוא
לפחות פי 24 מאתרוג לאכילה, דאל"כ היה יכול ליתן לו דמי האתרוג בהדיא בלי
הבלעה.
עוד נדרש בפסיקתא דרב כהנא (מנדלבוים עמ' 404 ובאבער עמ' קעט): "א"ר אבא בר כהנא משכר לקיחה את למד שכר לולב. שכר לקיחה, במצר' כת' ולקחתם אגודת אזוב וג', כמה טימין דידיה, בארבעה מניי, בחמשה מניי, היא שעמדה להם בביזת מצרים, בביזת הים, בביזת סיחון ועוג, בביזת שלושים ואחד מלכים, לולב שהוא עומד לאדם בכמה דמים, וכמה מצוות יש בה, על אחת כמה וכמה...".
|
|
|
|
|