בית פורומים אגודה אחת

איך מתמודדים עם הריבוי הטבעי?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/10/2006 23:44 לינק ישיר 
איך מתמודדים עם הריבוי הטבעי?

גידולו של העם היהודי בכלל ושל הציבור החרדי בפרט בזכות שיעור הילודה הגבוה, נחשב כמדומני אצל כולנו מטרה חשובה ויעד רצוי. כבר בתורה אנו מוצאים את ברכתו של משה רבינו לעם ישראל, "ה' אלוקי אבותיכם יוסף עליכם ככם אלף פעמים, ויברך אתכם כאשר דיבר לכם". גם במטבע הלשון היומיומי אנו מצמידים למספר הילדים במשפחה את הביטוי "כן ירבו [כ"י]" או "בלי עין הרע [בלעה"ר]" וכדו', המלמדים כמובן על הברכה הטמונה לתפיסתנו בלידתם של ילדים רבים ככל האפשר. תפיסה זו באה לידי ביטוי בשיעור ילודה גבוה מאוד בציבור החרדי [למעלה מ-6 ילדים למשפחה] יחסית לציבור החילוני במדינת ישראל, בשיעור של כמעט פי 3 ילדים למשפחה. במצב הקיים הציבור החרדי מכפיל את עצמו במספרו תוך פחות מ-20 שנה, בעוד הציבור החילוני שומר על מספרו בקירוב. מציאות זו מחייבת היערכות מיוחדת בכל התחומים, חינוך; דיור; תעסוקה וכדו', שכן בכל שנה נדרשים עוד מספר רב של מקומות חינוך; דיור ועבודה, לעומת ציבור שאין בו כמעט גידול טבעי שכנגד הנכנסים למערכת החינוך; לדירות או למעגל העבודה ישנם גם יוצאים.

לאור זאת, יותר מכל הציבורים במדינת ישראל [למעט הציבור הערבי] נדרש הציבור החרדי באופן קבוע להקמת מוסדות חינוך חדשים; לבניית כיתות; להקמת שכונות חדשות וליצירת מקומות עבודה נוספים. ניתן לומר שאמנם בכל הדברים הנ"ל ניכרת פעילות רבה, אולם חשוב לציין שהנעשה הוא מעט מדי ביחס לצרכים. מספר המוסדות החדשים הנפתחים בכל שנה ומספר הכיתות הניתנות על ידי משרד החינוך מדי שנה, רחוקים מלספק את שיעור הגידול הטבעי. כך גם המצב בנוגע לבניית דירות חדשות עבור הציבור החרדי ובודאי בכל הנוגע ליצירת מקומות עבודה חדשים.

נקודה זו הועלתה במלוא חריפותה בדרך אגב במוסף שצורף בחג הסוכות האחרון ל"יתד נאמן", בפאנל שהתקיים ע"י העיתון בנוגע למצוקת הדיור בהשתתפות ראשי הערים והמועצות המקומיות וסגניהם מטעם "דגל התורה". הטענה הייתה שהציבור החרדי צריך בכל שנה כ-5,000 דירות חדשות ואילו כל הריכוזים החרדיים גם יחד אינם מסוגלים להוסיף בכל שנה את המספר הזה. טענה זו מסבירה את עליית המחירים הנמשכת במחירי הדירות בריכוזים החרדיים, כפי שמתרחש תמיד בעליה של הביקוש וירידה של ההיצע. הצגת הבעיה באופן זה, שומטת את הקרקע מתחת פתרונות אחרים כמו העברת הנטל של רכישת הדירה לילדים; דירות להשכרה וכדו', שכן אם אין בפועל מספיק דירות לכולם מובן מאיליו שהאוכלוסיות המוחלשות ימצאו את עצמם חסרי דיור.

כפי הנראה זוהי גם הסיבה העיקרית העומדת מאחורי הבעיה הכואבת של בנות הסמינרים, שרבות מהן נותרות בכל שנה ללא מוסד לימודים. מספר המקומות המוגבל איננו עונה על הצרכים ומותיר בהכרח חלק מהבנות בחוץ, כשמטבע הדברים אלו הן הבנות המשתייכות לאוכלוסיה חלשה, בין אם בגלל מוצאם העדתי או הישגיהם הלימודיים או כל סיבה אחרת.

שוו בנפשכם, בעוד עשרים שנה נזדקק לעוד ריכוזים חרדיים בסדר גודל של השכונות החרדיות בירושלים ובבני ברק; מודיעין עילית; ביתר עילית; אשדוד; פתח תקוה; אופקים; רכסים; צפת ועוד כהנה וכהנה. כיצד ניתן להיערך לקראת העתיד במציאות זו? בעיות אלו מזכירות את התיאורים המאיימים של דמוגרפים על פיצוץ האוכלוסין במדינות שונות בעולם השלישי ועל מחסור במים ומזון ועוד כהנה וכהנה תיאורים מעוררי דאגה. האם אין ממש בטענות אלו, או שמא אין בידי אדם לתת מענה לשאלות אלו ואין לנו אלא להישען על אבינו שבשמיים?

בכדי לחשוב על תמונת המצב בעוד עשרים שנה, חשוב לבחון מהו המצב כיום לעומת המצב לפני עשרים שנה? האמנם הכפיל הציבור החרדי את עצמו וכיצד נעשה הדבר? באשר למקומות דיור, סביר להניח שאמנם הריכוזים החדשים בבית שמש; ביתר עילית; מודיעין עילית; אלעד; גני הדר; רמת שלמה ועוד דירות רבות שנבנו בתוך השכונות החרדיות בירושלים ובני ברק, וכן ההתפשטות החרדית לריכוזים שהיו בעבר חילוניים כמו רמות אשכול; רמות א'; קריית יובל; קריית הרצוג וכדו' הכפילו את הריכוזים החרדיים, השאלה היא אם כן מהו הפוטנציאל של המשך ההתרחבות בשכונות חילוניות בירושלים ובריכוזים אחרים או של בניית ישובים חרדיים נוספים? כפי הנראה מתוכננים פרויקטים בירוחם ובחריש, האם אמנם מדובר בתוכניות רציניות? אלו לקחים ניתן להפיק מהניסיון של הערים החרדיות החדשות? 

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

תוקן על ידי - בןציוןכהנא - 16/10/2006 8:32:53

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/9/2008 17:39 לינק ישיר 

תראה
הגישה של לעזוב אינה נכונה.

אני חובש כיפה סרוגה ואני חרדי ואתה בודאי חובש כיפה שחורה (ואולי גם מגבעת/שטריימל) ואתה חרדי.

אף אחד אינו טוען שאינו חרד לדבר ה', לכן אין מדובר על עזיבה, אלא על העדפה היכן לחיות את החיים, תוך אי התעלמות מהצד השני.

את הטענה שהחברה החרדית צריכה לשנות את גישתה לחיים זה ברור, אבל האם אדם מחוייב לחיוב בגהינום עד שהחברה תשתנה?

לכן יתכן שיהא מי שבשלב זה יהא נוח לו מסיבות נפשיות להגדיר את עצמו, בן זוגו וחינוך ילדיו כחרד"ל כי הם מספקים לו את האפשרות לחיות בצורה סבירה בלי הלחץ החברתי והנפשי של הציבור החרדי. אחרים יטו להישאר בציבור החרדי ולשלם את המחיר הנפשי כי הם כבר התחתנו ועם אשה לעיתים קשה לבצע שינויים של מעבר לחברה אחרת (בבית יעקב לא לומדים לסרוג כיפות או נכון יותר האשה מסוגלת לחשוב שבעלה הפך לחילוני כי הוא כבר לא מאמין בכתוב ביתד נאמן).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2008 12:53 לינק ישיר 

שרפ

הציטוט הוא תזכורת למאיר, שטען קודם שהוא מכיר היטב את הציבור, אך שכח מה כתב כמה תגובות קודם לכן.

אינני חושב שיש הבדל אמיתי בין ייסוד המזרחי לייסוד אגו"י, אלא אם ניכנס לתיאולוגיה לא מדעת ונאמר שענייני עסקנות אצל חרדים (בדור הקודם) לא נעשו על ידי רבנים, בכוונה תחילה.

אין לי צורך בהפחדות. די מגוחך בעיני שאנשים קוראים לתיקונים, אבל אינם מסתפקים בהנעת תהליכים ובאופטימיות זהירה במקומות מסויימים, אלא קמים ועורקים למחנה אחר ובכך מייתרים את קריאותיהם הקודמות.

הדוק שלך שווה אשכול נפרד. לפעמים ישהגיון בהכל או לא כלום. הביקורת שלי היתה על פרט אחר. אדם בא וטוען שהחברה החרדית צריכה להשתנות, ולא סתם להשתנות אלא כך וכך וכך וכך וכך וכך. ואם זה לא קורה תוך זמן מועט קצוב מראש, אז הוא הולך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2008 12:32 לינק ישיר 

אם נחזיר את הדיון לשורתו: "איך מתמודדים עם הריבוי הטבעי?" ומתוך הנחה שאכן ישנה בעיה עמה יש להתמודד.

אשמח לשמוע את דעת חברי הפורום:

1. על מי מוטל להתמודד?! (רבנים, עסקנים, כל אדם לכשעצמו, צריך לקום גוף שיעזור)
2. האם אכן הגוף עליו מוטל להתמודד - יש את הכלים?!
3. אם יש לו, האם הוא אכן מכין תוכניות?!
4. אם לא, על מי מוטל לעורר אותו או לעזור לו בכך?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2008 23:52 לינק ישיר 

לומד
אם שמת לב, התגובה שלך אלי, כוללת ציטוט של דברי מאיר.

הרצי"ה היה אומר שההבדל בין אגודת ישראל למזרחי (כנראה הכוונה היא לחרד"ל וזו גם היתה כוונתך), שאת אגודת ישראל יסדו עסקנים ואת המזרחי רבנים וזהו בבחינת כל הנוטל עצה מן הזקנים אינו ניזוק.

לכן ההפחדה של מזרוחניקים אינה אמורה להפחיד. כל זמן שאדם יודע מה חובתו בעולמו.

שבירת כלים אינה צריכה להדאיג כי כמו רבי מאיר שתוכו אכל קליפתו זרק, ראוי לשבר את הקליפות ולהשאיר את התוך.

לגבי טענתך על הכל או לא כלום, הרי שזו כיום הגישה החרדית, בה אדם אינו נמדד לגופו אלא בבחינת הכל או לא כלום (ודוק מה קרה בארבעים השנים האחרונות בבתי הספר החרדיים  בעבר היתה דאגת הפעילים להוסיף כל תלמיד מתוך מטרה שהוא ירומם את בית הוריו, למצב היום שמי שלא נראה  100% דומה להם, לא מתקבל ללימודים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2008 23:17 לינק ישיר 

ymy33655 כתב:

אתה חושב שאפשר לפתור מצוקה כה רחבה, עם תשובה לאחד אחד ללכת לעבוד חצי יום, בלי התארגנות ציבורית?

כל אחד פותר את המצוקות שלו בעצמו. מי שחושש מהצל של עצמו, לא זז. גם אם הוא נולד בחברה נוצרית קתולית, או אחרת. אין לזה קשר לחרדים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2008 23:15 לינק ישיר 

ymy33655 כתב:

ב. אני מתבייש שאני לא מעודכן בצרות אחי
איפה???

שרפ

תגדיל שוב ושוב את רשימת המטרות שלך, ותמשיך להתלונן שלא פועלים כפי חזונך. זו בדיוק הטעות הכללית של אגודה אחת. אי הסתפקות במועט, הכל, או לא כלום. לשבור כלים ולהיות מיזרוחניקים, כמה כיף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2008 22:38 לינק ישיר 

רגע מי אמר שאני חי בחוץ. הורי ומשפחתי הגרעינית חרדים.
אז אנא תראו לי כמה אונברסיטאות פתחה דגל התורה, אוגדה וש"ס.
היכן אותם 999 שלא יצאו להוראה לומדים?
היכן אותן 900 בנות לומדות (כי 100 לומדות בלוסטיג, המכללה או בבית יעקב עם מגמות מחשבים).

לגבי ש"ס אולי בדוחק ניתן לאמר שהיא סייעה לקמפוס באור יהודה, אבל זה בעיקר לימודי משפטים או מינהל עסקים ופחות לימודי הנדסה וראיית חשבון.

סיבותיה היו כמובן כי היה צורך בהשכלה אקדמית להיות חברי דירקטוריונים של חברות ממשלתיות ולא באמת לצורך פרנסה (וגם כי הספרדים אינם מתאימים להנהגה מכיוון שאין להם דעת תורה אמיתית).

השינוי האמיתי יחול כאשר בישיבות לא יתבישו לדבר על לימודים אקדמאים כאופציה וינתבו את אלו שאינם מתאימים להוראה ללכת ללימודים כאלו.

במצב היום זה דומה לאדם שחיפש פרנסה. הוא החליט לפתוח מרכז ספורט, אבל בכל העיר היו מרכזי ספורט טובים ולא היה לו מה להוסיף. חישב ומצא כי אם יפתח מרכז ספורט באיכות נמוכה יותר, בה יהיו פחות פעילויות מכל מרכז ספורט רגיל, אך יגביל את המשתתפים בו למעמד החברתי העליון, הוא יוכל ליצור יחודיות למקום. מאז לכל אנשי העיר יש מרכזי ספורט מצויינים. למעמד העליון יש מרכז ספורט פחות טוב וכל אנשי העיר מקנאים בהם ומוכנים לשלם הון דמי כניסה, כדי להשתייך לקלוב הנכון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2008 22:14 לינק ישיר 

לומד

למה אתה מיתמם?
שרפ חי בחוץ? טוב.
אני עדיין חי בפנים, בכל אופן אני עוד זוכר משהו מימי חורפי.
הרבנים עדכנו משהו בחצי השנה האחרונה?

אין מלחמות על יוזמות רחבות של תעסוקה?
אין קריאות קרב על יזמי שינויים, גם אם הם מתמקדים רק בנושא פרנסה?

אתה חושב שאפשר לפתור מצוקה כה רחבה, עם תשובה לאחד אחד ללכת לעבוד חצי יום, בלי התארגנות ציבורית?

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2008 22:10 לינק ישיר 

מאיר

כהיום, אין לזוגות צעירים מקומות מגורים, וכבר שמעתי על כאלו שתפסו חדר בבית ההורים.

(את עצתו של ר' שמואל סלנט עוד לא מימשו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2008 22:09 לינק ישיר 

אף אן צורך "לשנות תפיסות חיים", אפשר פשוט לצאת לעבוד. והטוען שרבני החרדים אינם מרשים, אינו יודע מה הוא סח, ולא בא אלא להחמיר עליו בתחילתו כדי להקל בסופו ולפרוק עולם מעל צווארו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2008 22:07 לינק ישיר 

לומד ויהודים

אתם כתבתם את מה שאני כתבתי. ואני מצטט את שכתבתי:

"איזה שינויים בתפיסת החיים ואורח החיים על הציבור החרדי לעבור בכדי להתמודד, מבלי להיפגע, עם הריבוי הטבעי."

אתם כותבים אותו הדבר תקראו בבקשה שנית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2008 22:05 לינק ישיר 

יהודים

שתי הערות:
א. אצל חילונים, על כל אחד שנולד, מת 0.8 בנאדם בערך.
כעקרון, ריבוי טבעי סטטי, כלומר לא חיובי ולא שלילי, אינו דורש שום הערכות, שכן דור הולך ודור בא. (מפי בצ"כ ודפח"ח)

ב. אני מתבייש שאני לא מעודכן בצרות אחי, אבל התמודדות הזוגות הצעירים עם עכברושי המחסנים והמרתפים???
איפה???

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2008 21:11 לינק ישיר 

כמצטרף לדעתו של לומד - אכן, שרפ, הינך רואה שחורות, או לכל הפחות משווה אותנו ל'שחורים' שלא הצליחו בארה"ב.

אמנם שלא בתוך עמי אני יושב, אך איני רואה את הציבור החרדי לקראת ירידה נוספת ברמתו הסוציואקונומית.

להיפך, אם בימים קדומים היו שהיו מוכנים למסור את נפשם למען תורתם וקיימו כפשוטו את "פת במלח תאכל ומים במשורה תשתה ועל הארץ תישן וחיי צער תחיה" - לא עוד.

יותר יותר אנשים עובדים לפרנסתם או שולחים את נשותיהם לפרנס את המשפחה ברמה גבוהה - על ידי לימודי מקצוע או אף לימודים אקדמאים.

יותר ויותר צעירים מיתנו את פעולת מכונת הפופקורן של "לעשות ילדים בכל מחיר" - וסליחה על ביטוי נלוז זה.

דברים אלה אינם חדשים אך כוונתי לומר לך שרפ, שאין צורך לשנות את תפיסת החיים ואז לצאת לעבוד, אלא פעמים שזה בא להיפך, מתוך הכורח לעבוד משנים תפיסות חיים...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2008 20:15 לינק ישיר 

בעזהי"ת

ברוך הבא אמיר.
   דומה ויש עליך משימת קריאה נוספת, בדיונים רבים סמוכים, כדי לקבל תמונה שלמה יותר על היחס והאמירה כלפי נושאים שונים העומדים על סדר היום הגיאו-דמוגרפי והכלכלי, של הציבור החרדי ושל החברה הישראלית הכללית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/9/2008 20:13 לינק ישיר 

שרפ

למה אתה רואה שחורות כ"כ? אולי לא העוני יגבר, אלא ההבנה שיש צורך בפרנסה מסודרת?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > איך מתמודדים עם הריבוי הטבעי?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext