בית פורומים אגודה אחת

לימודים גבוהים לציבור החרדי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/11/2006 00:25 לינק ישיר 
לימודים גבוהים לציבור החרדי

אני פותח כאן אשכול עם הודעה שכבר פרסמתי בשבוע האחרון בפורום "בחדרי חרדים" וב"חרדים באופ", היות ואני רואה בו פתיח טוב ומתאים לדיון על הנושא. שאלת היחס ללימודים אקדמיים בציבור החרדי היא שאלה חשובה ויסודית, בפרט בימים אלו שסוגיית ה"השתלמויות" עלתה על הפרק במלוא עוזה. כשותף בהכננת השאלון ובמחקר כולו, אני מקווה שהוא אמנם יצליח להצביע על מידת ההתעניינות של חרדים בלימודי מקצוע ובלימודים גבוהים, ועל החסמים העיקריים העומדים בפניהם. הקושי העיקרי כעת הוא כיצד להעביר שאלונים אלו מחוץ למרחב הוירטואלי? אשמח לקבל הצעות.

בשנה האחרונה נערך ב"מכון ירושלים לחקר ישראל", מחקר מקיף על המהלכים הנדרשים להגדלת שיעור המועסקים בציבור החרדי. לאחר בדיקה מקיפה של הנושא, הורגש חסר משמעותי בפתרונות ייחודיים לציבור החרדי בתחום הלימודים הגבוהים. לימודים אלו דורשים זמן ארוך יחסית; שכר לימוד גבוה ותנאי קבלה נוקשים, אשר מונעים כמעט כליל את השתלבותם של צעירים חרדים בהם. מלבד זאת, קיימת רתיעה והסתייגות בציבור החרדי מלימודים אקדמיים, העלולים להתנגש עם ההשקפה התורנית. לשם כך, מתבצע כעת מחקר כמותי שמטרתו לבדוק את העמדות של הציבור החרדי כלפי לימודים אלו ומה הם הפתרונות הנדרשים בכדי לאפשר למעוניינים לרכוש מקצוע מכובד להתגבר על החסמים העומדים בפניו. מסקנות המחקר אמורים להיות מוגשים לגורמים הרלוונטיים במשרדי הממשלה ובגופים אחרים.

לצורך המחקר הוכנו שני שאלונים, האחד לאלו שכבר לומדים או למדו בעבר במסגרות להכשרה מקצועית או לימודים גבוהים והשני לאלו שלא למדו מעולם במסגרות מסוג זה.השאלון מופיע כאן: http://seker.atarimnet.info/g11871188.html, השאלון הוא אנונימי לחלוטין.

בין המשיבים יוגרל פרס לבחירת הזוכה: נופש בצימר/מלון בצפון או חמישה חומשי תורה בהוצאת "מוסד הרב קוק", היות ומדובר בשאלון אנונימי, על המשתתף לציין מספר טלפון ליצירת קשר.

הערות על השאלונים ניתן להכניס באשכול זה.

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/12/2006 00:41 לינק ישיר 

אני התכונתי שבחוץ-לארץ אין מציאות של לשבת וללמד כל החיים מקסימום 5 שנים. צר לי שדברי לא הובנו כראוי. מהיכרות של החיים שם אפילו חצי אחוז לא נשאר ללמד  שם כל החיים. ביוקר החיים שם זה בלתי אפשרי.  מי שיכול לשבת ללמד כל החיים אשריו. אבל איך אפשר לפרנם משפחה עם מלגה של כולל. גםשאישה עובדת זה בלתי אפשרי לחלוטין

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/12/2006 22:23 לינק ישיר 

שרית560 כתב:
האם מי שעוזב את הישיבה והולך ללמד מקצוע שיפרנס אותו בכבוד הוא עבריין מספיק עם השטויות רק בארץ זה ככה בחול אין דבר כזה לשבת ללמד כל החיים מקסימום 5 שנים 

אכן אחד הבעיות הגדולות בחו"ל

ולא שיש לי בעיה עם מי שהולך לעבוד-

גם אני לא תורתי אומנותי

אבל לומר ש"אין דבר כזה לשבת ללמוד כל החיים" זה מוגזם

למעשה אני חושב שהעדפה הראשונית היא לשבת וללמוד ומי שלא מסוגל ילך לעבוד במקום לשרוף את זמנו בכולל,

לגבי ישיבה זה נושא קצת יותר בעייתי בגלל הנשירה שיכולה להגרם מזה

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/12/2006 20:06 לינק ישיר 

האם מי שעוזב את הישיבה והולך ללמד מקצוע שיפרנס אותו בכבוד הוא עבריין מספיק עם השטויות רק בארץ זה ככה בחול אין דבר כזה לשבת ללמד כל החיים מקסימום 5 שנים 

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/11/2006 15:20 לינק ישיר 

למה בארצות הברית או אירופה יכול להיות רופא מהנדס או מתכנת מחשבים חרדי ותלבושת חסידית. בכתובה הגבר מתחיב לפרנס את אישתו ולא האישה את הגבר, צריך לעשות שידוד מערכות שכאן יהיה כמו בחו"ל ישיבות תיכוניות חרדיות וישיבות כדוגמת נר-ישראל בלטימור. רק בארץ וביחוד בחוג הליטאי הבחורה קודם צריכה לתת סידור השלם, ואחר-כך לפרנס את בעלה שרק רוצה לשבת וללמד כל החיים. זוג כזה מאיפה יתן סידור השלם לבנותיו ?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/11/2006 11:55 לינק ישיר 

לפני כשנה יצאתי ערב אחד ממכון לב (אין לי קשר למקום) ובכניסה עצרתי לשלוה טרמפיסטים, אחד חובש כפה סרוגה, אחד חרדי ישיבתי שמשלים בגרות עם העלמת עין מראש ישבתו ואחד עם הופעה חסידית לכל דבר שנשא מחשב נייד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2006 20:02 לינק ישיר 

ניסתי לענות אל השאלון אך הלינק שבור, לתשומת לבך.

מי שמעוניין ללמוד לימודים אקדמיים כל הדרכים פתוחים לפניו. גם לחסרי תעודת בגרות, ישנם היום הרבה מכונים המאפשרים השלמת תעודת בגרות המותאמת להשקפת עולמנו. לתומי חשבתי שכל הבעיה דווקא קשורה לרובד הרבני, הרי אם יאפשרו לימודים אקדמיים ייתכן נהירה רבתי. שאולי יסייע בהרמת הגרף של ''השפיות'' ובעקבותיה גם ''יציאה מהקופסה''
אני יודע שבמכון לב לומדים עשרות אברכים לתארים אקדמיים, משהו מנע זאת מהם? ההפך הוא הנכון.
להפצת שאלונים ניתן לעשות זאת ע''י איסוף מידע על אברכי כולל ולהפיץ את השאלון בתיבות הדואר? בייחוד שמילוי השאלון אנונימי וגם מזכה בפרס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2006 15:08 לינק ישיר 

לב העברי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2006 15:02 לינק ישיר 

מסקנה - מודל מערבא לכל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2006 11:58 לינק ישיר 

עיון בדברי הרמב"ם המובא לעיל :

http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/maaliyot/iyunim-2.htm

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/11/2006 11:34 לינק ישיר 

אם אינני טועה, בישיבות סורא ופומפדיתא לא נתנו להיכנס לישיבה מי שגילו פחות מארבעים.
ובישיבות ליטא ופולין לא נכנסו לישיבות אלא אריות שמלאו כרסם בש"ס ופוסקים, מי שהעלה בדעתו להפוך את הישיבות הללו לאוניברסיטות היה מהפכן ורפורמיסט.

בזמנינו המושג ישיבה הפכה זה מזמן לסתם שם חילופי לבית ספר.

אין לי מושג למה אסור ללמד מקצעות במקום שהוא בסך הכל חממה לילדים צעירים למען לא יצאו לרחוב.
לאכול סעודות ולערוך חאפלות וחגיגות ונסיעות וטיולים מותר. וללמד משהו מועיל ואמיתי לחיים אסור?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2006 22:44 לינק ישיר 

עד שגמרתי לכתוב את ההודעה ולשלוח אותה ראיתי שהקדימני מאיר באיזכור הרמב"ם ודחיית הרלוונטיות שלו לשאלה.
ואעפ"כ לא אמחק את דלעיל, למען יהנו הגולשים מדבריו ז"ל בנוסחם הנאה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2006 22:39 לינק ישיר 

יש לפחות אחד שחושב כך:

"דרך בעלי דעה, שיקבע לו אדם מלאכה המפרנסת אותו תחילה, ואחר כך יקנה בית דירה, ואחר כך יישא אישה--שנאמר "מי האיש אשר נטע כרם, ולא חיללו . . . אשר בנה בית חדש . . . אשר אירש אישה"
אבל הטיפשים, מתחילין לישא אישה, ואחר כך אם תמצא ידו יקנה בית, ואחר כך בסוף ימיו יחזור לבקש אומנות או יתפרנס מן הצדקה; וכן הוא אומר בקללות, "אישה תארש . . . בית תבנה . . . כרם תיטע" --כלומר יהיו מעשיך הפוכין, כדי שלא תצליח דרכיך.  ובברכה מה הוא אומר, "ויהי דויד לכל דרכיו, משכיל; וה', עימו".

רמב"ם, הל' דעות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2006 22:34 לינק ישיר 

בן ציון

אתה שואל על מה ראוי במצב נתון או באופן כללי ועקרוני?

בחז"ל מבואר שאומנות לא לומדים אחרי החתונה אלא בגיל צעיר, הרמב"ם מכנה טיפש את מי שמתחתן בלי מקצוע, אלא שכנראה אתה שואל מצד שהיום במצב שלנו שהרחוב וכו', אז הרי מי כמוך יודע שאותן טענות עולות נגד עצם לימודי מקצוע בכל גיל שהוא ואף נגד עצמאות כלכלית בכלל.

אני חושב שאין צורך לדחוף בחורים המצליחים בישיבה ללימוד מקצוע, אך אם יש ביקוש כזה איזו הצדקה יש לחסום אותם? מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/11/2006 21:37 לינק ישיר 

אשכול זה נראה לי מתאים לשתף אותכם בנקודה חשובה שאני מתלבט בה רבות. לאורך זמן היה ברור לי באופן מוחלט שאין מקום לאפשר לבחורים ללמוד במסגרת אקדמית כלשהי, מתוך תפיסה ששנות הבחרות אמורות להיות מוקדשות ללימוד בישיבה בלבד. רק במקרים של בחור מבוגר [25+] או של בחור שבלאו הכי נפלט ממסגרת ישיבתית רגילה, ראיתי מקום לצעד זה. לתומי סברתי שגם בחורי הישיבות אינם דואגים בשלב זה לרכישת מקצוע או תואר אקדמי לצורך פרנסתם בעתיד, מלבד מקרים יוצאי דופן. להפתעתי הרבה, אני מגלה עוד ועוד בחורי ישיבה המעוניינים כבר עתה להתחיל ברכישת מקצוע או תואר בד בבד עם לימודיהם בישיבה, בנימוק שהם דואגים לעתידם וסבורים שדחיית הלימודים עד אחרי הנישואים היא מאוחרת מדי. 

מה דעתכם? 

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > לימודים גבוהים לציבור החרדי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext