| נשלח ב-20/11/2006 20:08 |
|
| |
כט במרחשוון: יהודי אתיופיה חוגגים את הסיגד
.
על פי המסורת [1], ביתא ישראל [2] הם צאצאי שבט דן [3]. ככל הנראה, בתקופת המלך ירבעם בן נבט גלה
השבט לכוש עקב מלחמה שהתחוללה בין השבטים, בה לא רצה ליטול חלק.
"ביתא ישראל" היו מנותקים במשך דורות מן העולם ושימרו את מסורתם התרבותית בתנאים של בידוד
וריחוק ממרכזי היהדות. מעבר לכך, הם גם סבלו מתנאים סוציאליים קשים ביותר שנוצרו עקב האנטישמיות
והשנאה הנוראה אשר היו לנחלתה של העדה בתקופת גלותה.
נשאלתי על ידי מספר חברים - האם היה תנ"ך באתיופיה? האם קיימתם מצוות באתיופיה? תשובתי אליהם
היא שהתנ"ך בשלמותו היה בידי "ביתא ישראל". קיימנו ושמרנו על כל מצוות התורה, קלה כחמורה, מתוך
מסירות נפש ומתוך אמונה חזקה ומוצקה בצור ישראל וגואלו! "ביתא ישראל" קיימה את מסורת החגים
השונים בדרכים משלה. השוני בין לוח החגים המקובל לבין לוח החגים שהיה נהוג באתיופיה הוא, שלוח
השנה של "ביתא ישראל" אינו כולל בתוכו חגים שהתחדשו אחרי חורבן בית שני [חנוכה, פורים, ל"ג בעומר,
ט"ו בשבט]. כאן מקומו המיוחד של חג הסיגד. זהו חג יחודי שאינו קיים בלוח השנה בשאר קהילות ישראל
בשום ואריאציה.
המקור התנכ"י לחג הוא בספר נחמיה: "ויפתח עזרא הספר לעיני כל העם כי מעל כל העם היה וכפתחו עמדו כל
העם: ויברך עזרא את ה' האלוקים הגדול ויענו כל העם אמן אמן במועל ידיהם ויקדו וישתחוו לה' אפים
ארצה" (נחמיה ח'/ה-ו)
"ויקומו על עמדם ויקראו בספר תורת ה' אלהיהם רבעית היום ורבעית מתודים ומשתחוים לה' אלהיהם"
(נחמיה ט' ג)
הזמן אשר בו נחגג החג במשך דורות רבים הוא בכ"ט חשוון, 50 ימים לאחר יום הכיפורים [4].
כאן אולי המקום לתת משמעות מיוחדת למיקומו ולזמנו של החג. חג הסיגד מגשר בין חשבון הנפש של הפרט,
שזמנו יום הכיפורים, לבין מקור האסון המרכזי של עם ישראל - הגלות, שבאה בגלל העדר יחסי אנוש
מתוקנים. הנחת המוצא אומרת שכדי להיות ראוי לעלייה לירושלים אין די בצום יום הכיפורים, בתיקון
בתחום האישי. יש לקיים במשך שבעה שבועות ספירה של ימים המוארים באור החזק של התשובה האישית
והכפרה של יום הכיפורים. ביום החמישים עם סגירת המעגל השלם של ספירה זו עלינו לשוב אל חויית יום
הכיפורים, אך הפעם - כקולקטיב שעבר חוייה מתקנת ועלייה במתח הערכי, האישי והחברתי.
מספר מוקדים קשורים במהות החג:
א. הסיגד מזכיר את מתן תורה בהר סיני כיסוד הברית עם ה'.
ב. בחג מציינים את חידוש הברית על ידי הגולים שחזרו לירושלים בימי שיבת ציון.
ג. הסיגד שימש הזדמנות להזכיר ל"ביתא ישראל" המרוחקים משאר עם ישראל את הצורך להיות נאמנים
למצוות לתורה ולירושלים, על אף הסבל הכרוך בכך.
ד. החג היווה הזדמנות ל"ביתא ישראל" להכיר בתשובה, להפגין את נאמנותם לברית ולפנות בצום ובתחינה
לאביהם שבשמים.
ה. הסיגד איפשר פיוס בין אנשים. הוא יצר תחושה של אחדות, ושל ביטחון.
יום לפני הסיגד התכוננו כולם, מקטן ועד גדול, בהתרגשות רבה לקראת יום המחר. נהוג היה להכין את בגדי
החג, ולכבסם [5]. ה"כהנים [6]" שחטו פרות וכבשים והכינו את הבשר לסעודה החגיגית בתום יום הסיגד.
כולם מתאספים בכפרים המרכזיים שבהם קיימו את החג. בכדי להגיע בזמן נאלצו לפעמים לצאת למסע
ממושך [7] של כמה ימים. בערב החג נהוג היה להתפלל תפילות מיוחדות לכבוד החג.
את הסיגד קיימנו תמיד על הר גבוה. לעניין הזה ישנם שני הסברים:
* בדרך זו המחשנו וחוינו את עליית משה להר סיני ביום מתן תורה.
* מקום גבוה נחשב ונתפס כמקום טהור.
לפני תחילת התפילה נהגו ה"כהנים" או זקני העדה לעלות למקום התפילה בהר, לוודא שהוא נקי וטהור, ולחזק
את הגדר שהקיפה את המקום. בחלק הקדמי של הגדר הוכן מקום להנחת האורית [8].
השכם בבוקר כל בני הכפר והאורחים שהגיעו טבלו בנהר, ולבשו את בגדי החג הנקיים. כולם התאספו, כאיש
אחד בלב אחד, בצלות בית [9]. ה"כהנים" הוציאו את האורית בשירה, והנשים השמיעו קולות שמחה. כך,
כאשר ספר האורית צועד בראש השיירה צעדנו במעלות ההר. חלק מן העולים אל ההר נשאו על גבם או על
ראשם אבן שסימלה את ההכנעה לפני ה' ואת הרצון לבקש סליחה על החטאים.
בהגיענו למקום התפילה פתחו ה"כהנים" בתפילות היום, וכך היה הסדר:
א. תפילות על ירושלים ועל הרצון להשתחוות לקב"ה בירושלים.
ב. פניית הכהן הראשי אל הקהל בחובת זכירה ושמירה על חוקי התורה.
ג. קריאה מהאורית:
* סיפור התגלות הקב"ה בהר סיני.
* נחמיה ט' - חידוש הברית בין העם לבין ה' בימי שיבת ציון.
* ויקרא כ"ו וכן דברים כ"ז-כ"ח - הברכות והקללות.
הכהנים תרגמו את הדברים משפת הגעז [10] לשפה המדוברת - אמהרית או טיגרית. לקראת סיום כולם
מבקשים סליחה ומחילה על חטאיהם, כורעים על ברכיהם ומשתחווים ארצה תוך כדי פרישת כפיהם אל
השמיים. אחר כך תוקעים בחצוצרות ואומרים "כשם שזכינו לחגוג את החג השנה, כך נזכה לקיים אותו בשנה
הבאה בירושלים".
היום נחתם כאשר יורדים מן ההר בשמחה ובריקודים אל בית צלות, ושם מתקיימת סעודת המצווה שחותמת
את היום הנשגב, את חג הסיגד.
הנה בחסדי ה' יתברך אשר גמל עם עבדיו חסד, וקיים הבטחתו לקיבוץ עם הקודש בארץ הקודש, אל יעלה
בליבנו שום שמץ של מחשבה שהגענו אל התכלית, אל השלמות, אל פסגת ההר, ולנסות להשליך את העבר. אלא
אדרבה, בימים אלה של פילוג בעם ומחלוקות קשות הגורמות לחוסר יציבות במישור המדיני, הבטחוני,
החברתי והרוחני - יש מקום להמשיך מנהג יפה זה של חג הסיגד לפחות ברובד הרעיוני והעמוק.
לעלות לירושלים, לעיר שעושה כל ישראל חברים, ושם להגביר את האהבה, את הסליחה, ואת השאיפה
לסובלנות ולהבנה הדדית. להגביר את החיפוש המשותף להתחברות ולהתלכדות, עד אשר "נכון יהיה הר בית
ה' בראש ההרים", מתוך 'בהתאסף ראשי עם יחד שבטי ישראל'.
ואם יהפוך חג הסיגד בעתיד לחג לאומי, יהיה זה שכרנו ותרומתנו לעם קודש בארץ הקודש.
ובאו ציון ברינה ושמחת עולם על ראשם
* תודה מיוחדת לחיים פרי, לשושנה דור ולרב ולדמן שסייעו לי בכתיבת המאמר.
[1] כך כותב אלדד הדני במאה התשיעית: "ויש לנו קבלה איש מפי איש שאנחנו בני דן היינו בתחלה בא"י
יושבי אוהלים ולא היה בכל שבטי ישראל בעל מלחמה גבורי חיל כמונו". כך כתבו גם רבי עובדיה מברטנורא
והרדב"ז.
[2] כך מכנים יהודי אתיופיה את קהילתם.
[3] ישנם מספר רמזים לגלות שבט דן מן הארץ:
א. על שבט דן שהתנחלו בארץ ליש נאמר: "ויקימו להם בני דן את הפסל ויהונתן בן גרשם בן מנשה הוא ובניו
היו כהנים לשבט הדני עד יום גלות הארץ וכו' " (שופטים י"ח, ל-ל"א), היינו מועד מעבר המשכן לשילה או
שביית ארון ה' ביד הפלשתים יוצרים מקום לפרשנות שהיתה גלות מיוחדת לבני דן בתקופת השופטים.
ב. דבורה בשירתה מוכיחה את השבטים שלא השתתפו במלחמה, "דן למה יגור אניות". תרגום יהונתן: בני דן
בפחדם ברחו ממקומם.
ג. בכל שלבי הגלויות מן הארץ, גלויות ישראל וגלויות יהודה, לא נזכר שבט דן לא במקרא ולא במדרשי חז"ל.
ד. בין יחוסי השבטים הנזכרים בתחילת ספר דברי הימים בימי שיבת ציון נזכרים כל השבטים מחוץ לשבטי
דן, זבולון ויששכר.
[4] יש בכך דמיון לחג השבועות המתקיים 50 יום לאחר חג הפסח.
[5] באופן דומה, ההכנות למעמד הר סיני כוללות כיבוס הלבוש - "וקדשתם היום ומחר וכיבסו שמלותם"
(שמות י"ט י).
[6] כהין=כהן. כך כונו הרבנים של "ביתא ישראל" על אף העובדה שהם לא מזרע אהרן.
[7] גם העלייה בימי קדם חייבה מסע ממושך לירושלים.
[8] אורית=תורה. מונח זה בהשפעת הארמית (=אורייתא).
[9] בית כנסת - מן המילה הארמית 'צלותא'.
[10] געז - היא שפה שמית שפת הקדש והשפות המדוברות הן אמהרית או טיגרית.
הועתק מדף קשר 628 של ישיבת הר עציון
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2011 18:58 |
|
| |
מטפחת, צ'אוט ציטט "אמיתות" מפורסמות בקרב הציבור החרדי על הציונות. נשמטה ממנו רק האמירה הקבועה, שכל מטרת הציונות היתה לגרום להתנצרות [התחלנות / התפקרות / התכפרות] של היהודים.
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2011 13:55 |
|
| |
| chouteng כתב: |  | בעלבעמיו:
אין לי שום עניין להיות PC. אגיד את דעתי מבלי להסתתר אחרי מילים וסיסמאות. אני מאמין שמדינת ישראל לא נוצרה בכדי להיות מחסה ליהודי העולם. מדינת ישראל נוצרה בכדי להפוך את היהודים כעוד עם בין עמי העולם. את דעתי אני מבסס על כתביהם המפורשים של ראשי הציונות. כל תהליך מדיני שנעשה פה בארץ צריך לבחון אותה לאור המטרה הזאת.
העלאת היהודים מארצות ערב היתה חיונית לקיומה של המדינה. עד היום המדינה מחפשת ללא סוף עוד יהודים להעלות לארץ בכדי לשנות את המאזן הדמוגרפי.
העלאת האתיופים היתה בכדי לזכות לאהדה עולמית וגם אולי בכדי לטפל בבעיה הדמוגרפית. אין אף אחד בממשלה לא אז ולא היום שאיכפת לו מהאיתיופים כעם או כקבוצה שנתונה במצוקה.
כנ"ל לגבי העלאת מאות אלפי גוים גמורים מרוסיה. הם הגיעו לפה לשתי מטרות לנטרל את השפעת הדתיים/חרדים וגם בכדי להוות משקל נגד מול האיום הערבי. |
|
זו חשיבה כמעט פשיסטית (אם כי מובנת פחות ממנו בהקשר יהודי): מדינת ישראל לא נוצרה לטובת היהודים אלא במטרה ליצור עם יהודי שיהיה ככל עמי העולם, את היחס ליהודי העולם (כולל אלו שבמצוקה) אנו צריכים לקבוע לאור העזרה שהם יכולים להושיט למדינה.
לתומי חשבתי שמטרת הציונות היא הטבת מצבו של העם היהודי ולא שימוש בו למטרות חסרות פשר.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2011 11:51 |
|
| |
.
הסיגד נחגג השנה היום, יומיים לפני תאריכו, כדי להמנע מחילול השבת.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2006 19:14 |
|
| |
.
"היה נכון תמיד להשליך לפח את ספריך"
(מואדיבה, יומיים לפני פסח)
לפני עידן ועידנים, בשנה הראשונהללימודי הרפואה, היו מודיעים לסטודנטים בעין כרם כי יש דברים שהם לומדים, ובתום לימודיהם, כבר יוכחו אמפירית כשגויים.
האמירה הוכחה, אמפירית, כנכונה.
אני מוכן לקבל תאוריה חדשה ולהחליף את הישנה, אך בתנאי שיש לכך לפחות הסבר הגיוני - אם לא הוכחה אמפירית.
כתבת:
"לגבי שני ההורים השחורים החיים בשוודיה, זו שאלה אמפירית. מכיוון שצבע העור של תינוק שחור לא משתנה באופן דרסטי לאורך חייו, חזקה עלינו להסיק שהסביבה העוברית משפיעה הרבה יותר מאשר הסביבה האקלימית. יידרשו X דורות של הורים שיגורו באקלים החדש, כדי להגיע לדור שצבע העור שלו בהיר. אם לא נצפתה עד כה תופעה כזו, כנראה שלא עברו מספיק דורות."
מה שכתבת זו הנחה, לא עובדה. יתכן הסבר פשוט יותר. הסביבה לא קובעת, ולכן, עברו הרבה דורות ודבר לא השתנה. מדוע חזקה עלינו להסיק לגבי הסביבה העוברית? מדוע לא נקבל את ההנחה הסבירה יותר - לדעתי - שהרכב הכרומוזומים, כפי שהוא מתבטא בתכונות ההורים הנראות לעין, משפיע? עינינו הרואות שילדים דומים להוריהם גם בהפריית מבחנה וגם בלידת פונדקאית.
"חזקה עלינו להסיק" שלך, רעוע מאד, לטעמי.
בדיוק באותה הדרך אני יכול לטעון שברית המילה תעבור בתורשה אם תתבצע מספיק דורות ברציפות. אם לאחר X דורות עדיין לא נולדים תינוקות יהודים נימולים, כנראה שטרם חלפו מספיק דורות. או בעצם, חזקה עלינו להסיק שטרם חלפו מספיק דורות.
לה מארק, מי יגול עפר מעיניך.
עוד כתבת:
"לענין הנשמה, אם אתה מאמין שיש דבר כזה והוא נמצא באינטראקציה עם הגוף, מה הבעיה להניח שהוא גם מכוון תהליכים של ביטוי חלבונים וחשיפת או חסימת קטעי DNA בזמן התפתחות העובר? אם זה עובד גם אצל חוזרים בתשובה בוגרים, או רק בתהליך האמבריוגנזה, אינני יודע. כמו כל שאלה מדעית, צריך למדוד, לשחזר ולהסיק מסקנות."
לצערי, מגבלות רבות שלי מפריעות לי לדעת ולהבין בדיוק מהי "נשמה", כפי שאיני יודע אם ואיך היא נמצאת באינטראקציה עם הגוף.
אגב, כיום, לאחר סיום מיפוי הגנום האנושי, בודאי ימצא מי שתוכל לבדוק את השינויים בגנום שלו בהתאם לשינויים במעשיו.
ושאלה מעניינת:
מאחר וכיום מקובל לבצע לאנשים מסויימים שימור דם טבורי, הרי שיש לא מעט ילדים כיום (או תינוקות) שניתן בקלות לדעת את פרופיל ה-DNA שלהם כילודים.
כידוע, אין צדיק כתינוק ברגע הוולדו.
ניתן להמתין 14 שנה, לאחר שהוא בר מצווה, ודאי יחטא, כי אדם אין צדיק בארץ וגו'. נוכל אז להפיק ממנו פרופיל גנטי ולהשוות.
מעניין יהיה, משום שעל פי כל הידע הגנטי הקיים כיום, הפרופיל הגנטי של אדם לא משתנה בחלוף הזמן. עד כדי כך, שכאשר מאתרים - באמצעות פרופיל גנטי - תורם למח עצם, נוטלים ממנו תרומה גם על סמך מיפוי שנעשה לפני שנים, למרות שיתכן כי חזר בתשובה או התפקר רח"ל.
הנה ההיפותיזה, הניסוי המוצע, חסר רק המממן לבחון את התאוריה המהפכנית של דפ"ל.
אני, במחילה, טרם זורק את ספרי הגנטיקה שלי, יש יותר מדי עובדות אמפיריות כדי לשלול את הרעיונות החדישים האמורים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2006 18:43 |
|
| |
דפ"ל
השאלה מה בדיוק טען שוטנג היא עדיין שאלה פתוחה , מאחר ולא ענה על בקשתי להבהיר , חוץ מאשר להודיע שהוא טוען דבר פשוט. מצב עניינים זה מטיל עלי קושי גדול שכן זה דורש ממני כל הזמן התייחסות כפולה , אחד לכל אחת משתי האפשרויות , מה שאולי גורם לכך שמה שאני רוצה לומר יוצא פחות ברור . עוד זאת אוסיף , שעיקר ביקורתי על שוטנג לא היתה על התיאוריה שאותה הוא מציג (עדיין לא ברור לי אל נכון מה היא , חוץ מאשר חלוקה גסה לשתי אפשרויות כלליות מאד), אלא על הבנתו את דברי הפרופסור שאותם הוא ציטט כמו גם על כל מיני הערות שהוא פיזר .
בשלב מסויים של הדיון הדבר הקוהרנטי הכי קרוב למה שכתב צוטנג היה, שהאקלים משפיע על השאלה איזה אללים יבואו לידי ביטוי אצל היחיד. הוא התעקש על קיום הבדל בין השפעה אקלימית סתם (שזה משהו שכולם הסכימו שהוא קיים) לבין השפעה אקלימית שפועלת על הגנים של היחיד . מכיוון שזה נראה לי קצת סמנטי התאמצתי ומצאתי איזה פירוש שהוא אולי בר תוכן (שהטרוזיגוטים מושפעים באופן שונה מאשר הומוזיגוטים באקלימים שונים) בכדי לחלוק עליו , אבל סוף סוף גם לאור הפירוש הנ"ל העניין נראה לי סמנטי וגם איני מתעקש לחלוק עליו לפי הפירוש הנ"ל, בגלל שאני לא יודע מספיק. הנקודה היחידה שלי בהקשר הזה היתה שאין לכך כל קשר לדברי הפרופסור שהוא ציטט. הוא הבין את החלק בדברי הפרופסור הנ"ל שמתייחס לסלקציה וגיוון אללי , כאילו מדובר באיזה תהליך שעובר על הפרט הבודד במעבר מאקלים לאקלים.
בשלבים אחרים של הדיון היה נראה שצוטנג אומר משהו שנוגע להתפתחויות באוכלוסיה , בזה כתב שוב הבחנה מסויימת ש(נראה היה שהיא) מדברת על הבדל בין השפעה אקלימית שמשנה שכיחויות של אללים מסויימים לבין השפעה אקלימית על גנטיקת האוכלוסייה על ידי הכנסת גורמים חדשים או השד יודע מה . וגם על זה היה לי מה לומר , בעיקר בתחום הבהרת המושגים ופירוש דברי הפרופסור.
התיאוריה שאתה מציג היא קוהרנטית ומעניינת . השאלה היא למה אין זה נכון לאפיין אותה כתיאוריה למארקית . לא שכתוב במקום כלשהו שתורת למארק חייבת להיות פסולה ולא ראויה לבחינה , אלא שנראה שצוטנג לא הסכים לאפיון הזה ואף התנפל בשצף קצף על מישהו שהעלה השערה כזאת לפי תומו. כך שלא נראה שהצלחת הרבה יותר ממני להבין את כוונתו של צאוט.
|
|
| נשלח ב-6/12/2006 17:04 |
|
| |
מואדיב, זה טבען של מהפכות מדעיות. מי שאין לו אומץ להשליך את הספרים לפח אשפה, יגלה שם את עצמו במוקדם או במאוחר.
אני חייב לסייג שתורת הגנטיקה שהבאתי כאן, אינה שלי. טרחתי רק לסדר את הטענות של שוטנג, בצורה שתבהיר מדוע הביקורת שלך ושל מציץ_ונפגע עליו, אינה מדוייקת. לפי התורה הזו, יש תכונות שבהן כל אחד מאיתנו יכול לבטא מגוון גדול של פנוטיפים. הטענה הזו אינה מהפכנית, היא עולה בקנה אחד עם דברים שגם הגנטיקה הישנה (שאתה מאמין בה) טוענת - ההבדל הוא כמותי - בכמה תכונות מדובר ומה המשרעת שבה כל תכונה כזו יכולה להתבטא אצל פרט מסויים.
קל לראות, שהשאלות שלך אינן מציבות קשיים בפני התיאוריה. לגבי שני ההורים השחורים החיים בשוודיה, זו שאלה אמפירית. מכיוון שצבע העור של תינוק שחור לא משתנה באופן דרסטי לאורך חייו, חזקה עלינו להסיק שהסביבה העוברית משפיעה הרבה יותר מאשר הסביבה האקלימית. יידרשו X דורות של הורים שיגורו באקלים החדש, כדי להגיע לדור שצבע העור שלו בהיר. אם לא נצפתה עד כה תופעה כזו, כנראה שלא עברו מספיק דורות.
לענין הנשמה, אם אתה מאמין שיש דבר כזה והוא נמצא באינטראקציה עם הגוף, מה הבעיה להניח שהוא גם מכוון תהליכים של ביטוי חלבונים וחשיפת או חסימת קטעי DNA בזמן התפתחות העובר? אם זה עובד גם אצל חוזרים בתשובה בוגרים, או רק בתהליך האמבריוגנזה, אינני יודע. כמו כל שאלה מדעית, צריך למדוד, לשחזר ולהסיק מסקנות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2006 16:07 |
|
| |
.
דפל, הגנטיקה שלך חדשה לי, ויש לי שתי שאלות, בינתיים:
הראשונה:
האם לשיטתך, בן לשני הורים שחורים החיים בשוודיה, המאומץ מרגע לידתו על ידי זוג הורים סקנדינאבים, אמור - בשל ההשפעה הסביבתית - לגדול בהיר עור, שיער ועיניים ?
השניה:
כיצד משפיעה האינטראקציה של הנשמה עם הגנום?
האם, למשל, הגנום של חוזרים בתשובה משתנה עם עלייתם בסולם? ה-DNA של גוי משתנה כשהוא מתגייר? משתנה מספר השיניים שבפיו?
(אייקון של מואדיב הולך להשליך לפח המיחזור את כל ספרי הגנטיקה של אשתו, הכל פארש, הנשמה אפילו לא הוזכרה שם)
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2006 15:06 |
|
| |
רבותי המדענים,
שוטנג לא טוען שהגנים משתנים על ידי האקלים, אלא
שכמות הגנים שקובעים תכונות כמו צבע עור ועיניים, יוצרת הרבה דרגות חופש
בפנוטיפ. לשיטתו, גם רישום מלא של המערך הגנטי של אדם מסוים, לא יאפשר לנו
לחזות (אפילו בקירוב) את צבע עורו או עיניו של אותו אדם, מבלי שנדע היכן
גדל. במודל הזה, הגנטיקה היא גורם כמעט מנוון, משום שריבוי הגנים לכל
תכונה, גורם לכך שכל גנוטיפ יכול להוביל כמעט לכל פנוטיפ. זו טענה כנראה
שגויה, אבל לא מהסיבות שאתם מציינים.
תשאלו וודאי, מדוע לשחורי עור
נולדים תמיד ילדים שחורים, גם בסקנדינוויה, אם הצבע השחור הוא פונקציה של
הסביבה ולא של הגנוטיפ. ובכן, במודל של שוטנג, מכיוון שאין יחס חד ערכי
בין הגנוטיפ לבין הפנוטיפ, אין מצב התחלתי תקני, פנוטיפ שהוא ברירת המחדל
של הגנוטיפ, לפני שהסביבה החלה לפעול. כל פנוטיפ, בהגדרה, הוא תוצאה של
פעילות סביבתית. למשל, אם ההורים שחורים, זו הסביבה של העובר, ממש כשם
ששמש חמה או אוויר אביך הם סביבה. על כך יש להוסיף כמובן את האינטראקציה
של הנשמה עם הגנום, אבל על כך בפעם אחרת.
עריכה: מה שכתבתי על כמות גנים אינו הכרחי למודל של שוטנג, כי הגוון יכול לבוא מהאופן שבו חלבונים מגיבים לסביבה, בלי קשר לכמות הגנים שמקדדים אותם.
תוקן על ידי dfl ב- 06/12/2006 15:21:38
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2006 13:40 |
|
| |
.
יש תכונות אשר עוברות בתורשה מההורים לצאצאיהם.
כל אחד מתאי הגוף של האדם נושא בחובו את כל המידע הגנטי הדרוש. מכיוון שביצירת התינוק שותפים גם אמו ואביו, הרי שמה שרלבנטי הוא המידע הגנטי הנמצא בתאי המין של ההורים.
לפיכך, כדי ששינוי בהרכב הגנטי אצל ההורים יבוא לידי ביטוי אצל הצאצאים, נדרש - לפני כל שאר התנאים - ששינוי זה בא לידי ביטוי בתאי המין. שינוי במבנה ה-DNA של תאי אצבעות יד ימין לא יעבור בתורשה, אלא אם הוא חל גם בתאי המין.
כדי ששינוי האקלים ישנה את המבנה הגנטי של הצאצאים שלי, על שינוי זה להשפיע על מבנה ה-DNA של תאי המין בגופי ובגוף אשתי. בלי שינוי כזה, שום שינוי חיצוני שחל בי (החל משיזוף עור כפות ידי וכלה בהתפצלות קצות השער שמתחת כיסוי הראש של אשתי) לא יעבור בתורשה לצאצאי.
וכאן טעון שורש טעותו של שוטנג, שאולי בשל עייפותו, מתקשה להכיר בה. הנסיון מוכיח כי שינויי האקלים אינם משפיעים על ה-DNA של תאי המין של בני אדם. צאצאי העבדים האפריקנים החיים בארה"ב ממשיכים להיות כהי עור, כפי שצאצאי המהגרים מהמייפלאור ממשיכים להיות בהירי עור - אלא אם התחתנו עם בעלי צבע עור שונה.
הסלאבים ברוסיה בהירים בעוד שכניהם הקאזאקים כהים - למרות שהם חיים בדיוק באותו איזור האקלים.
מנגנוני השינוי ב-DNA מוכרים למדי, ואף אחד מהם אינו עונה על הדרישות ששוטנג דורש שתהיינה. למעשה, הדעות ששוטנג הביא לכאן הן לה-מארקיזם בלבוש חדש.
ומכאן, על אף שבעל הטעות נתעייף, נחזור ונתריע על טעותו הראשונית:
מהי ההוכחה לטענה כי ביתא ישראל אינם יהודים על פי ההלכה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2006 12:31 |
|
| |
צאוט
"טענתי דבר פשוט ביותר. שצבע העור והשער משתנה בהתאם לאקלים ללא צורך במוטציות".
כלומר , ביחס לכל השאלות שנידונו כאן , כמו מה המנגנון הגורם לשינוי , האם הוא משפיע על השאלה איזה אללים יבואו לידי ביטוי פנוטיפי (כך שיש הבדל בין הומו- והטרו-זיגוטים) , האם הוא הופך להיות תורשתי ואם כן האם זה דרך שינוי שכיחויות על ידי סלקציה או על ידי מנגנון עלום שגורם לכך שרק אללים מסויימים יעברו בתורשה ,לא אמרת שום דבר מחייב. אם ישנה אי בהירות כלשהי בדבריו של צאוט התשובה היא אחת , כוונת צאוטנג היא רק לתיאוריה שעונה תשובה נכונה על השאלות האלה ולא לתיאוריה שגויה. כל מה שצאוטנג אמר מקודם שנראה שגוי נדחה בפני הכלל הגדול הזה ואמור להתפרש בהתאם.
ובכלל אין לדון בדברים האלה, כל דבר שעלול ליצור רושם של מראית העין שצאוטנג נכשל בטעות מביכה כלשהי ח"ו , הוא מ-ע-י-י-ף (אייקון מפהק).
לגופו של עניין, הפרופסור כתב שני דברים :
א. שמנגנון הברירה הטבעית פועל על גיוון אללי ביחס לצבע העור שקיים כבר ברוב האוכלוסיות האנושיות בלי צורך לחכות למוטציות. כל מי שיש לו מינימום של התמצאות בגנטיקת אוכלוסין מבין את השפה הזאת ומה היא אומרת. אתה פירשת את דבריו בזה כאילו הוא מדבר על איזה מנגנון שבו האקלים משנה אלו גנים באים לידי ביטוי , אבל למנגנון כזה , אם הוא בכלל קיים , אין שום קשר עם דברים כמו גיוון באוכלוסיה, סלקציה , interbreeding ומוטציות . אלו הם דברים שמשפיעים על ההרכב הגנטי של האוכלוסייה , הם לא פועלים על היחיד. ובכל הנוגע לאוכלוסייה, ההשפעה האקלימית היחידה שהזכיר הפרופסור היא סלקציה .
ב. שהסביבה שבו אדם שרוי משפיעה מיידית על צבע העור , מאחר וצבע העור היא תכונה פלסטית , זאת אומרת תכונה שאיננה נקבעת על ידי גנים בלבד , אלא הגנים קובעים רק איך הוא יושפע מהסביבה, בדיוק כמו בתכונות כמו גובה , שהתזונה משפיעה מאד והגנים קובעים רק עד כמה תשפיע התזונה. שוב אין לזה שום דבר אם המנגנון שהמצאת וכמו שסיים הפרופסור את דבריו , שהשינוי יחול מייד ללא צורך להמתין לתגובה גנטית כלשהי.
תוקן על ידי מציץ_ונפגע ב- 05/12/2006 12:35:12
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2006 11:35 |
|
| |
מציץ_ונפגע:
טענתי דבר פשוט ביותר. שצבע העור והשער משתנה בהתאם לאקלים ללא צורך במוטציות. דברי הפרופסור תומכים בעמדה זו. אני מתעייף כבר מויכוח זה, אז בזה אשים קנצי למילים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2006 08:42 |
|
| |
.
כמה וכמה פעמים מוזכרת כאן הדוגמא של העש שנקרא באנגלית Peppered Moth . פעם אחר פעם אני קורא להם "פרפרים", ונשאלתי כאן מדוע אינני קורא להם "עשיים".
ובכן, פטור בלא תשובה איני יכול.
ראשית, ריבוי המלה "עש" בעברית הוא "עשים" ולא "עשיים", ובמקורותינו הוא מתייחס גם לכוכב (הידוע גם כ"עיש" - "עושה עש כסיל וכימה") וגם לאותו סוג של פרפר מזיק.
אז למי שזה באמת מפריע לו, העשים הם תת-סדרה של סדרת הפרפרים. מבחינת החלוקה של ממלכת החי, כך היא ההיררכיה:
ממלכת בעלי החיים (Animalia)
מערכת פרוקי הרגלים (Arthropoda)
מחלקת החרקים (Insecta)
סדרת הפרפראיים (Lepidoptera)
תת-סדרה - עשים
אז מי שבאמת מפריע לו שאני משתמש בשם הסדרה ולא בשם תת-הסדרה, התנצלותי שטוחה לפניו, לא התכוונתי לפגוע בשום דרך. בעובדת השימוש שלי בשם הסדרה ולא בשם תת-הסדרה לא היה רצון כלשהו לפגוע בזכויות ההגדרה של מיעוט כלשהו.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2006 03:29 |
|
| |
במחשבה שנייה, אני לא לגמרי בטוח בנוגע לטענתי שככלל אין הבדל בין באופן שבו הטרוזיגוטים והומוזיגוטים מושפעים מן הסביבה. צריך לבדוק את זה . בכל מקרה זו נקודה לא מהותית , מה שחשוב הוא שאין לכך קשר לדברי הפרופ' הנ"ל ושאין לכך קשר לויכוח פה. השאלה הרלוונטית היחידה היא האם האקלים משפיע ישירות על התורשה , דהיינו האם הוא מעלה את ההסתברות לכך שאללים מסויימים יעברו בתורשה יותר מאשר אחרים .
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2006 03:14 |
|
| |
אתה כתבת שהאקלים משפיע על ההרכב הגנטי של האוכלוסייה , לא רק בדרך של שינוי שכיחויות , אלא על ידי השפעה ישירה של האקלים על הגנים . כאן יש אי בהירות מסויימת בדבריך שכן לא ברור אם כוונתך שההשפעה האקלימית משנה גם את ההרכב הגנטי כלומר שיש חשיבות למקום שבו אדם נולד ולא רק לשאלה מי הוא אביו, או שמדובר במשהו שאינו תורשתי ובכל זאת אתה מתעקש להבדילו מהשפעה סביבתית כמו שיזוף(ואז לא ברור כלל מה הרלוונטיות שיש לזה לויכוח כאן שעוסק בהרכב גנטי שונה אצל יהודים ממוצא שונה) . בשני המקרים נראה לי שאתה טועה ובכל מקרה אין חיזוק לדבריך מדברי הפרופסור , שככל הנראה הבנת אותם בצורה מוטעית לחלוטין , בהתאם להבנתך המוטעית את המושג אלל.
לכל גן יש לאדם שני אללים , לא פחות ולא יותר (יכולים להיות מספר גנים האחראים על תכונה אחת, אבל לכל אחד מהם שני אללים) , שיכולים להיות בגירסא זהה(הומוזיגוטי) או שונה (הטרוזיגוטי). השאלה איזה אלל משפיע על הפנוטיפ(=התכונות של האדם כפי שהן באות לידי ביטוי במציאות) קשורה ליחס הדומיננטיות שמתקיים ביניהם. יחס הדומיננטיות הוא תכונה מובנית של האללים ואין לו כל קשר לאקלים למיטב ידיעתי. מה שאתה טוען הוא בעצם שהטרוזיגוטים מושפעים באופן שונה מהסביבה מאשר הומוזיגוטים , אבל למיטב ידיעתי ,ככלל , רק לפנוטיפ יש אינטראקציה עם הסביבה והגנוטיפ משפיע רק על ההרכב הגנטי של הצאצאים . יכול להיות שיש לכלל הזה יוצאים מן הכלל כלשהם , אבל למיטב ידיעתי בדרך כלל זה לא כך, זוהי לפחות ההדגשה בספרי ביולוגיה.
בכל מקרה , אם אתה טוען אחרת , אין לך כל תמיכה לכך מדברי הפרופ' הנ"ל. הפרופ' מדבר על שינוי בשכיחויות של אללים באוכלוסייה בעקבות ברירה. הוא מדבר על גיוון באוכלוסייה ועל דינמיקת אוכלוסין שמושפעת מדפוסי הזדווגות וסלקציה, לא על מה שקורה לפרט בתוך האוכלוסייה בהשפעת הסביבה. הוא רק הוסיף שצבע העור היא תכונה פלסטית דהיינו שהפנוטיפ נקבע בזה במידה גדולה יותר על ידי הסביבה (דרך דברים כמו שיזוף).
כמו כן , אין לכל זה השפעה על ההרכב הגנטי של האוכלוסיה לאורך זמן. השאלה איזה משתי האללים עוברת בתורשה נקבעת בתהליך המיאוזה על ידי גורמים שאין להם כל קשר לאקלים. למיטב ידיעתי , מדובר בתהליך אקראי וכל ספר בביולוגיה טורח להדגיש שליחסי דומיננטיות אין קשר לזה , הסיכוי של כל אלל הוא תמיד שווה ללא קשר לדומיננטיות ורצסיביות, זה כל הבסיס לחוקי מנדל.
במלים אחרות זה שאדם יושב בהוואי ועורו שחום בגלל כך אין לזה כל השפעה על הגנטיקה של ילדיו, גם אם נניח שכדבריך האקלים משנה את יחס הדומיננטיות. לכן, בנוגע לויכוח שמתנהל כאן אודות ההרכב הגנטי השונה של יהודים ממוצאים שונים, ברור שההשפעה היחידה שהיתה יכולה להיות לאקלים היה דרך ברירה טבעית על ידי שינויי שכיחויות של אללים קיימים (אם היו קיימים מלכתחילה אם הופיעו כמוטציות אם על ידי זרימת גנים מבחוץ) במהלך דורות .
תוקן על ידי מציץ_ונפגע ב- 05/12/2006 3:30:43
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/12/2006 02:05 |
|
| |
מציץ_ונפגע:
האם אתה יכול לפרט בדיוק במה טעיתי?
|