| נשלח ב-26/11/2006 20:41 |
|
| |
[ממללא,
דומני, שפרופיסור לא תקף אותך, אלא דוקא בא לחזק את ידיך...]
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 20:18 |
|
| |
פרופיסור,
אף אחד לא אמר שהם צודקים וצדיקים, וברור לי שממללא לא התכוון לזה, הוא רק אמר מהי הטענה שלהם,
אמשלום,
אמרו לו רבים שיש הבדלים גדולים באופי ובאווירה של הסמינרים יותר מאשר בתוכן הנלמד, אולי פותחת האשכול יכולה להצביע על כמה מהם?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 20:17 |
|
| |
פרופסור יקר,
לו היית קורא את הודעותיי לעיל היית רואה שדעתי על הגזענות החרדית לא רחוקה מדעתך. בסה,כ
הסברתי למה לדידם הטיעון שייך גם בבנות סמינר ולא רק בישיבות, מכאן ועד הסכמה שלי איתו או
השלמה עם הלך הרוח הגזעני הדרך רחוקה.
אם כי בשורה התחתונה, מי שיש לו בעיה עם זה יכול למצוא מזור במקומות אחרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 20:02 |
|
| |
< הבעיה של החרדים האשכנזים עם הספרדים/ות אינה ידיעתם ללמוד, אלא שהבתים שלהם הם בעלי אופי אחר שמאיים על החברה החרדית >
ממללא, טירחתך לבאר לבורים שכמונו את המניעים העומדים מאחרי שנאת האחר - נוגעים ללב!
אכן, בעייתה של היהדות החרדית היא בני דודיהם השניים של של כמה טריפולטאים-חרדים עלובי חיים, וכן שכחתי... גם חולצות הלייקרה שמתחת לסוודרים.
ועכשיו הסכת, מר ממללא:
כאשר לא נותר עוד דבר במחסנית - לא תורה ולא חכמה ולא יראה ולא למדנות ולא דעת זקנים ולא עושר השמור לבעליו לרעתו ולא שפת לימודים ולא טעם חיים ולא כלום, אלא רק רע כל היום ושעמום וחטא וקנאה ותחרות ועוני דעת וממון ושנאת איש מרעהו וכל המארה הכתובה בספר התורה - זהו הזמן להבדל ממסכנות מזרחית ונשית. רווח לשים בין עדר נחשל לעדר נחשל יותר. הכה בהם והצל את המדמנה.
"ארדה נא ואראה הכצעקתה הבאה אלי עשו כלה [...] כי גדלה צעקתם את פני ה'"
'ורבותינו דרשו: הכצעקתה - צעקת ריבה אחת' (רש"י).
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 17:17 |
|
| |
אמשלום,
הבעיה של החרדים האשכנזים עם הספרדים/ות אינה ידיעתם ללמוד, אלא שהבתים שלהם הם בעלי
אופי אחר שמאיים על החברה החרדית: בתים ספרדיים מזוהים כיותר פתוחים כלפי חוץ, לרוב יש
להם קרובי משפחה מחוץ לעולם החרדי וכיו"ב. אפשר לראות את זה גם בהתנהלות של שס מול
העולם החילוני, בהשואה ליהדות התורה, וכן בפסיקות של פוסקי הלכה ספרדיים ביחס לפוסקים
אשכנזים (אני מדבר על אלו שבתוך הציבור החרדי ).
זה מקביל במידה מסויימת ליחס שלהם לבעלי תשובה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 16:59 |
|
| |
גוונא וממללא וכל השאר,
פותחת האשכול מדברת על סמינרים לבחורות. האם גם שם יש הבדלים מהותיים בתוכן ובצורת הלימוד בין אשכנזים לספרדים?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 16:53 |
|
| |
לגבי ראש הישיבה הספרדי שלעולם לא ישמש בתפקיד בישיבה אשכנזית, אני חושב שזה מוצדק בהנחה ואכן ה"גזע" הספרדי מפריע לאשכנזים, אין מה לעשות, הפרדה דורשת גדרים,
אם כי אני לא מכחיש שבהחלט כתוצאה מההפרדה הקדושה הזאת נעשות גם עוולות חסרות כל צידוק בסיסי,
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 16:51 |
|
| |
ממללא,
לגבי הגזענות אני חושב שלא הסברתי את עצמי טוב, להיות גזען פירושו להתייחס באופן שונה לבני אדם אך ורק בגלל הגזע שלהם, ואכן האשכנזים מתייחסים לספרדים באופן נחות יותר רק בגלל הגזע שלהם, גזענות היא לא מילה גסה, באמת הגזע הספרדי שונה מאוד תרבותית מהגזע האשכנזי ואת האשכנזים החרדים זה מפחיד, (בררר נשמע זוועה "הגזע הספרדי"...),
לגבי חישוב מספר הישיבות הטובות בכל ציבור, ברור שהזנב לאריות שווה לראש לשועלים, זה שיש ישיבות ספרדיות טובות כמו חלק מהאשכנזיות אינו מעמיד את עולם התורה האשכנזי באותה רמה עם בן דודו הספרדי,
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 16:45 |
|
| |
גוונא,
א. למרות שבעניינים רבים אני נוטה לגונן על הציבור החרדי ולטעון שמאחורי פעולות כאלו ואחרות
שלו עומדת אידאולוגיה, בעניין הזה קשה לי לקבל את זה, כיון שהרושם שקיבלתי מחרדים רבים
שפגשתי בהם הוא שהציבור החרדי רווי בתחושת גזענות ביחס לספרדים בשיעור גבוה בהרבה
מכל ציבור אחר שאני מכיר.
ב. לגבי ה'ספרדים המשת"פים', דוקא אליהם אין לי טענות כי מדובר בכאלו שלמדו אצל וקורבו ע"י
הגדוילים הליטאיים וממילא חשים כלפיהם התבטלות כמו כל חרדי אחר. הטענות שלהם כנגד
הממסד הרבני הספרדי הן ענייניות (שיטת לימוד). הטענה שלי היא כנגד כאלו שלא שייכים למעגל
הזה בכלל, למשל פוליטיקאים ואנשי עסקים, אבל מרגישים צורך לשלוח את ילדיהם למוסד עם
תוית יצור אשכנזית (ולא בהכרח לישיבות המובחרות), למרות שחלק מהישיבות הספרדיות
שהקימו המשת"פים נחשבות ישיבות איכותיות וסגנון הלימוד בהם לא שונה מישיבות אשכנזיות.
ג. כאמור במוסדות ד"ל הרשימה ארוכה (הרבנים סבתו, שני רמים וראש כולל בכרם ביבנה, ראש
כולל לשעבר בשעלבים, ראש ישיבת חיפה ואחרים). מאידך, אני קשור לראש ישיבה ספרדי משת"פ
שהוא לכל הדעות יחיד ומיוחד ובן עליה ומוכבד ע"י כל הגדוילים, אבל ברור שהפסגה שהוא יכול
להגיע אליה היא רק כראש ישיבה לספרדים, ואני לא מוצא לזה כל הצדקה אידאולוגית (הוא כמובן
לא יערער על מקומו בחברה כי הוא מתבטל בפני רבותיו).
ד. אני לא מקבל את הטענה שלך שמוסדות אשכנזיים יותר טובים מספרדים. נניח אם היית אומר
שישיבות חברון או תפרח (או פונוביז'...וצ"ע) טובות מישיבה ספרדית מסויימת, קרוב לודאי שהייתי
מסכים. אבל הרי יש לא מעט ישיבות אשכנזיות בינוניות ואני לא אזכיר שמות, ומצד שני ישיבות
ספרדיות חדשות יחסית ואיכותיות. אגב, זה נכון גם ביחס לישיבות חסידיות שתמיד תיחשבנה
פחות טובות (כי השפיצים של החסידים ימשיכו ללכת לישיבות ליטאיות).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 11:54 |
|
| |
אישציפ,
האם ישיבת הר עציון אינה מנסה לקדם מסורת למדנית מסויימת?
דומני שמעבר לכך זה חלק מהפסיפס השלם של השקפת העולם, מי שמנסה לקדם מסורת לימוד מסויימת דווקא, הוא שמרן ופאשיסט במובן מסויים, (ולא במבן השלילי), ולכן הוא לא יכול לקבל תלמידים מסיגנונות אחרים, ומי שלא מנסה לקדם מסורת מסויימת הוא יותר ליברלי ופתוח לשינויים וממילא לא אכפת לו להיפגש עם דברים חדשים "שלא שערום אבותיו",
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 11:50 |
|
| |
בעלבעמיו,
אתה לא מתכוון באמת שהרב עדס משקף קו של העסקת ספרדים בתפקידים נחשבים...
מעבר לכך יש לזכור שהרב עדס הוא אביו של זן הספרדים המשתפי"ם, (או יותר נכון המתחנפים), של האשכנזים, ועיין ערך רשימת קד ושות', מה שמביך עוד יותר כל אדם ספרדי מהוגן בעל כבוד עצמי,
(אגב בהר עציון גם ראש הכולל ספרדי, שלא לדבר בכלל על ישיבות רבות כמו ראשל"צ ומעלות שבה ראש הישיבה הוא ספרדי, הרב שלמה לוי, ובכל זאת לא קיים סיווג שמשייך אותן לסוג של ישיבה לספרדים),
ממללא,
ברור שאני איתך בעניין הביקורת על השיטה החרדית שמביאה לכך שלא רוצים פרענקים, אלא שאני טוען שיש עובדות שאי אפשר להתעלם מהן, 1. המוסדות האשכנזיים מועדפים על הציבור החרדי פה אחד מבחינת הרמה, 2. קיימת אידיאולוגיה מאחור הגזענות, (-שאני כמובן לא אוהב אותה),
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 10:41 |
|
| |
ממללא, אני חושב שהשוואה שלך לא מדויקת, באשר ישיבות חרדיות (לפחות חלקן) שואפות לשמר מסורת למדנית מסוימת לעומת פקולטה למשפטים וישיבות דתל"מיות שרואות את הלימוד עצמו כעיקר מרכולתן. עובדה זו אמנם לא משנה לגמרי את התמונה ואת השיפוט של כל אחד לגביה, אבל היא בהחלט נותנת לה פרספקטיבה מסוימת.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2006 09:39 |
|
| |
הרב עדס נשוי לאשכנזיה. חותנו ז"ל שנפטר לא לפני הרבה זמן היה מחשובי סלבודקה וישיבת חברון.
|
| נשלח ב-26/11/2006 08:40 |
|
| |
בע"ב,
דיברתי על ישיבות חרדיות (אם כי בינתיים נזכרתי בדוגמא אחת של הרב עדס, ר"י קול יעקב שאני
חושב שהיא לא מיועדת רק לספרדים, אבל אני לא סגור על זה).
בישיבות סרוגות יש ב"ה דוגמאות רבות נוספות לאלו שציינת.
|
|
|
|
|