בית פורומים עצור כאן חושבים

אפוטרופסות הלכתית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/11/2006 14:37 לינק ישיר 
אפוטרופסות הלכתית

חברה במקום עבודתי (הטרוגני מבחינה דתית) סיפרה, שהתעוררה אצלה שאלה כשרותית מסוימת במטבח המשותף במקום העבודה, מטבח שאמור להיות כשר. היא שאלה את  הרב X, המתמחה בענייני כשרות, והתברר לה ש"יש לחשוש".

כיהודיה טובה וכשרה, שאלתי את בעלי לדעתו, אף על פי שידעתי מה גישתו ההלכתית ושיערתי מה תהיה תשובתו. כצפוי "קיבלתי" התר בתוספת גיחוך קל.

חברתי ראתה, כמובן, שאני ממשיכה לנהוג כרגיל בשאלה הנ"ל:
"שאלת רב?"
התשובה שעמדה על קצה לשוני הייתה "לא, שאלתי את בעלי",
אך במחשבה שנייה עניתי פשוט "כן".

אינני מפרטת את תוכן השאלה, היא לא רלוונטית לנושא.

בחברה קיימת נורמה של "אפוטרופסות הלכתית".
ניתן להבין אפוטרופסות זו בנוגע לנושאים הלכתיים טהורים, במצבים מתאימים מסויימים יש חובה להעיר את תשומת לב הזולת לנקודה שנעלמה מידיעתו, ואף צווינו "הוכח תוכיח".
אך מה המקום של פריסת חסות הלכתית בנושאים שהם בגבול החומרות, ועל סף ה"נערווים"? יחמיר כל אחד כאוות נפשו וכמידת יסורי מצפונו האמיתיים והמזוייפים, ולא יחוש לגטימציה לעורר אצל הזולת אי נעימות, שהוא, כביכול, מזלזל בהלכה.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2008 08:57 לינק ישיר 

כדי לקרוא אשכול ישן כהלכתו, אין מנוס מהקפצתו...

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/11/2006 23:22 לינק ישיר 

מיימוני,

האופן שבו הבנת את דברי הוא האופן הנכון.
אני מסכימה עם דבריך, במיוחד עם הנקודה האינטואיטיבית בגישה להלכה מצד מי שגדל בבית שומר תו"מ.
באשר לשאלה הספציפית, אני מחמירה בענייני בן אדם לחברו, ועל כן נמנעת מכתיבת השאלה בפורום, מחשש להלבנת פנים.
השאלה נשלחה באישי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2006 22:54 לינק ישיר 

מיימוני,
כתבתי שאין אלטרנטיבה לאינטואיציה שלה, גם אם היא לא מלומדת בהלכה. מה לעשות, אלו החיים. אגב, זה נכון גם ברפואה (שמי שלא מתמצא יכול לעשות שגיאות, ובכל זאת כל אחד נסמך על האינטואיציה שלו). אבל במקום שיש חשש לאיסור הבורות אינה יכולה להיות מקלט לגיטימי. לכן חשוב לשאול ולברר. ושאננות בגלל אידיאולוגיה 'טבעית' לדעתי אינה מוצדקת למי שאינו מתמצא בהלכה. כמובן הגדילה בבית דתי מלמדת הרבה ומועילה לברור בין מצבים שבהם יש או אין שאלה, אך זהו מדד בעייתי, כפי שגם אתה עצמך כתבת.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/11/2006 16:24 לינק ישיר 

הרהור הלב

העלית דבר מעניין. פתחת בסיפור מעניני דיומא שיש לו השלכות רבות, ובחרת להתמקד באחת: הפן החברתי של ה"מוכיחים", שמזכירים לשני שיש תמיד מקום לחשוש, וכפי שכתבת, "האם שאלת רב?"

אבל הסיפור מאד מעניין ומעורר דיונים בשאלות נוספות. וגם לי יש כמה הערות על הסיפור מהחיים שהבאת.

א. מטבחים במקומות שיש בהם חילונים או כאלו שאינם מקפידים על כשרות, הם בעייתיים מעצם טבעם. זה תלוי כמובן בשימוש של המטבח ובזמינות שלו, אבל יש כאן בעיה. ואפילו בעיות.

מדוע? ניקח דוגמא פשוטה. דוד מים וכוסות. אם הכוסות הן לשימוש רב פעמי, יש מקום לחשוש שהכינו בהן שוקו עם חלב פעם אחת ובפעם אחרת, מרק בשרי. כאשר עובדים שעות מרובות, יש כאלו שיעשו זאת.

איני בא להכריע שיש לפסול מטבחים כאלו, אבל יש כאן מקום לבדוק, ואני עצמי לא הייתי ממהר להשתמש במטבח כזה בלי לבדוק קודם מה עושים בו. זאת למרות שיש בידינו כלל ש"להחזיק איסור אין מחזיקים" (=לא סבורים שדבר עומד בחזקת איסור מלכתחילה).

ושוב, זו שאלה מורכבת מאד, כי זה תלוי בדברים רבים. למשל, ממה עשויות הכוסות, כי בזכוכית למשל לא אמורה להיות בעיה (אלא שהאשכנזים מחמירים) וכיו"ב. אבל לא באתי אלא להראות שמי שחושש, יש לו באמת סיבה טובה לכך.

ב. אולי תרצי להביא את הדוגמא של האירוע, כי קשה לי להבין מה גישתו של בעלך, והאם זה נובע משום שהוא דוגל בבירור עניני ולא בחומרות (ואני עצמי דוגל מאד בשיטה כזו) או שהוא מין "לא אכפתניק" כזה. (ולא שאני חושדו, אלא שכדאי להבהיר למה הכוונה).

ג. אם בעלך יודע את ההלכה, צדקת ששאלת אותו. ואין שום צורך לרוץ לחפש "רב". כבר היה אשכול בנושא זה (לינקי?) מה צריך אדם לדעת כדי שיוכל להכריע בשאלה בעצמו. והכלל פשוט. מי שיודע, יודע.

ד. לא תארת את מערכת היחסים בינך לבין חברתך. יש מקרים שבהם עדיף לענות, כפי שענית, "שאלתי" ותו לא. ויש מקרים שבהם אפשר להסביר יותר. לדוגמא: את סבורה כנראה שזו שאלה. אני סבורה שזו לא שאלה, ואף התייעצתי ליתר בטחון עם בעלי. ואם את רוצה הסבר למה זו לא שאלה, הבה נדון בדבר. וזו הזמנה לשיחה שבזכותה אולי חברתך תפקח את עיניה להבדיל בין חומרה לבין דין.

והכל בתקווה שאת כמובן מדייקת ושאין כאן חשש של ממש... (ולא שאני חושד חלילה, אבל סוף כל סוף לא ציינת במה דברים אמורים).

ה. יש באמת נטיה אצל חלקנו להיות "מוכיחים". אני משער שיש הנאה לפנות לזולת ולגלות כלפיו אפוטרופסות. יש כאן לפחות שני הבטים. הפן ההלכתי, האם החשש הוא חשש. והפן המוסרי, האם ראוי לאדם לנהוג בצורה כזו או שעליו לחנך את עצמו.

אם את ביחסים טובים איתה, נסי להסביר לה את הצד שלך.

ולגבי הצד המוסרי, הרי אין אנו מהסוג ה"מוכיח" שבא לגלות אפוטרופסות כלפי אחרים, לא? סמיילי.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/11/2006 14:56 לינק ישיר 

איני חושב שמדובר באפוטרפסות.

חז"לינו כבר כתבו שכח דהתירה עדיף, כי להחמיר כל אחד יכול.

רב שמחמיר, איננו רב.

רב אמור לפסוק, לא להמליץ על מילתא דחסידותא.

ואני אוסיף נופך אקטואלי לענין.

תוספי תזונה הבאים כקפסולות, אין שום סיבה שנצטרך להכשר, זאת מטעם שאנו בולעים אותם לא כדרך אכילה, וגם מפני שאין להם כלל צורת מאכל.

ולמותר לציין בפניכם על עובדת תעשיית ההכשרים לאקנומיקה תוספי תזונה ושאר עניינים שנתפסים כחומרות, והפכו אותם לתעשייה על גבו של הציבור התמים.

כנראה שאנשים מוכנים לשלם בעבור "היש לחשוש"

התחששו מחוששים

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אפוטרופסות הלכתית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext