ב"ה.
תפילת הרבים ותפילת היחיד
עד כה פירשתי את המושגים תפילת הרבים ותפילת היחיד במשמעות אחת בלבד:
תפילת הרבים – תפילה הנערכת ברבים (מנין), וממילא כוללת דברים הנעשים רק בעשרה (קדיש, קדושה וברכו וכו');
תפילת היחיד – תפילה שמתפלל אדם בינו לבין עצמו.
בתחילת השבוע, קראתי "דרשה" המצורפת ל"דורון" שקיבל בני שיחי', לרגל היכנסו ל/ב/תחת (נועם) עול המצוות, ומצאתי מקום למשמעות נוספת.
תפילת הרבים – תפילה אשר תוקנה ע"י (נציגי) הרבים – אנשי הכנסת הגדולה, בעבור הרבים. זו תפילה במתכונת קבועה וידועה, שעיקרה שבחים, בקשות (אישיות וכלליות) ותודות. זו התפילה אותה מתפללים כולם בזמנים אשר נקבעו לכך.
תפילת היחיד – תפילה אשר חוברה ע"י יחיד, עבור עצמו. זו תפילה שמשתנה בהתאם למחברה ולנסיבות חיבורה. זו תפילה אותה מתפלל המחבר, או כל מי שמרגיש הזדהות איתה, בעתים מזומנות, ואולי אפילו חד-פעמית.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
הבנה זו הולידה במוחי שלוש שאלות / תהיות:
האם יש מקום לתפילת יחיד כזו, לאחר שנתקנה תפילת הרבים?
למיטב הבנתי עד כה, נדרשו אנשי הכנסת הגדולה לעניין התפילה כדי למסד אותה. אנשים מתחייבים בתפילה: מחד, אולי לא יהיו די ערניים לחובתם זו, ומאידך, אולי לא ידעו כיצד לבטא את דבריהם. לשם כך תקנו משהו אחיד וקבוע, אשר מבטיח תפילה בכל זמן ובהתאם לכל מצב. לפי זה, אמורה התפילה שתוקנה על-ידי אנשי הכנסת הגדולה להתחשב בכל מצב ונושא ולכלול אותו. או-אז אין כל צורך בתפילת יחיד.
מצד שני, סביר בעיניי, שההזדהות עם התכנים הספציפיים והכוונה בהם גדולה יותר מאשר בתכנים כלליים ורוטיניים. אלא, שאם כך יורדת החשיבות של תפילת הרבים. אם אני מסוגל למצוא ולהמציא לעצמי את התפילות המתאימות בדיוק לי, לשם מה לי תפילת הרבים?
ובדרך נוספת:
ידוע שהתפילות כנגד קרבנות תקנום. האם את תפילת היחיד (במובנה זה) יש לדמות לקרבן יחיד, שכל אחד הקריב בעקבות עניין אישי שלו, או שיש לדמותה לבמת יחיד, אשר נאסרה עם קביעת המקום להקרבת קרבנות בבית המקדש?
מהי עוצמתה של תפילת יחיד כזו?
האם דרשת חז"ל: "הן א-ל כביר לא ימאס – זוהי תפילת הרבים" מתאימה גם למשמעות הזו של ההבדל בין תפילת הרבים ותפילת היחיד, או שמא דווקא תפילה זו חשובה ומעולה היא, על-דרך שלמדנו "תפילת החולה על עצמו מקובלת"?
מה מעמדה של תפילת יחיד כזו?
האם יש בה קדושה? האם ספר המכיל תפילות כאלו – קדוש כמו סידור תפילה (מבלי להתייחס כרגע לאזכרות שהוא מכיל)? האם בעמדי השבוע בחנות הספרים, לאחר שעלעלתי בספרה של עליזה לביא – "תפילת נשים" (?), שהוא גם המקור ל"דרשה" הנזכרת, הי'ה עליי לנשקו? או שמכיון שהתפילה היא אישית אין בה קדושה, והספר המכיל תפילות כאלו אינו סידור?