בית פורומים עצור כאן חושבים

על הנמקות רציונליות לחזרה בשאלה \ בתשובה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/12/2006 22:44 לינק ישיר 
על הנמקות רציונליות לחזרה בשאלה \ בתשובה

בעוברי על התגובות שהופיעו באשכולות שעסקו בסרטה הדוקומנטרי של  קרנית מנדל, הן בפורומינו והן בפורומים השכנים,  ראיתי מספר תגובות שעסקו בהיבט הפסיכולוגי של החזרה בשאלה.

ברצוני להתייחס לנקודה שהועלתה בוואריאציות שונות, והיא הטענה שלמרות ההנמקה הרציונלית, חזרתו בתשובה של האב היוותה בעיקרה תגובה לאי סיפוק חברתי או רגשי.  

כדוד החורג (האבות החוקיים הינם זיסר ורובי הקברנים המקאברים מספרו של חיים באר - עת הזמיר שטבעו את המשפט האלמותי ''אלעס איסט פסיכולוגייע'') של אסכולת אלעס איסט סוציולוגייע, אני האחרון שימנע מדיון מסוג הזה החביב עלי עד מאוד, שלענ''ד ניתן גם להרחיבו לכיוון השני החל מהצורך הנפשי לטעון טענות פסיכולוגיסטיות מסוג זה, וכלה בפסיכולוגיה של המחזירים בתשובה \ בשאלה.  כמו כן, ניתן להרחיב על היחס בין סיפוק רגשי בקונסטולציה חברתית ותרבותית נתונה לבין שינוי תפיסת עולם, שינוי חד באורח חיים, ומעבר בין תרבויות. ועדיין לא נגענו ביחסי הגומלין שבין צרכים נפשיים (''נגיעס'') לבין הנמקה רציונלית.   

אבקש ברשות הלומדים דמתא להסיט את הדיון הפסיכולוגי בנגיעס לעבר הנימה הביקורתית שנשמעה מבין השורות על ישרותו, על  הלגיטימיות של החלטתו  ובעיקר הטלת ספק באמינותו (רצינותו ואמונתו בנימוקו). 

בחלק מהמקרים ההנמקות הרציונליות המושמעות בפי מתבגרים המופיעים בתקשורת, אינם נשמעים בדיוק כיצוג אמין של עמדה רציונלית מנומקת ומבוססת (''כבר בגיל 8 שאלתי את הרעבע בחיידר שאלות על אלוהים ועל אמיתות סיפורי המקרא והוא בתורו הכה אותו במקלו והשתיק את לשוני, אך לא את הרציונל הבועט שלי'' - ובאוזני שמעתי על הטיעון מחברת ילדות שעד לחזרתה בשאלה שמענו מפיה בעיקר תובנות על אי הצדק שבחלוקת במבה לא שוויונית).  והדבר נכון לגבי חוזרים בתשובה וחוזרים בשאלה במידה שווה. 

מבלי להדרש לשאלה מהם האחוזים המדוייקים של הטינייגרים הנ''ל ורמת ההתפלגות בין החוזרים בתשובה והחוזרים בשאלה, ברצוני להצביע על האנומליה הבאה לידי ביטוי בגישה הנוהגת איפה ואיפה והמציבה סטנדרטים שונים ביחס לתודעה הרציונלית ורמת ההנמקה הנדרשת לאלו המצויים בגבולות הדת וזאת הנדרשת לעוזביה.

החברה החרדית מצד אחד מעלה על נס את האמונה התמימה שתחילתה ויסודה במיתולוגיה אינפנטילית והנעצרת בשלב ההתפתחות הרומנטי ללא ההתקדמות המתבקשת והטבעית לשלב הרציונלי, אך מצד שני דורשת מכל טייניגר זב חוטם הרוצה לחצות את הקווים לחבר מחדש את ביקורת התבונה הטהורה, או לפחות להשתיל את לשונו של הרב נוייגרשל.

כאשר ההנמקה בתוככי הקוים מבוססת על אמונת חכמים ועל ה''אמת שבלב'',  אזי לא ניתן להלין על החוזרים בשאלה ולתבוע מהם הנמקות רציונליות.

תודעה דתית המוזנת בלעדית מתחושת חמימות, נוסטלגיה, משפחתיות, סמלים תרבותיים, ובעיקר תחושת בעלות אקסלוסיבית על צדק, בהחלט יכולה להיפגע ממה שנתפס כביטוי של אי צדק משווע והעדר חום.  

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/9/2013 10:09 לינק ישיר 

'אורות השאלה'

http://yohaicohendotcom.wordpress.com/2013/09/09/%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%A9%D7%90%D7%9C%D7%94-%D7%A7%D7%A8%D7%A2%D7%99-%D7%A0%D7%A4%D7%A9-%D7%9C%D7%99%D7%95%D7%9D-%D7%94%D7%9B%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9D/

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/8/2013 16:22 לינק ישיר 

http://bshch.blogspot.co.il/2013/08/blog-post_8251.html?spref=tw

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/9/2010 06:17 לינק ישיר 

http://www.inn.co.il/Besheva/Article.aspx/9866

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2010 12:33 לינק ישיר 

אולי הסיקור בא להבליט -כי לנשים בעיקר יפת ,יש גם תחומי התענינות אחרים חוץ מגופן והופעתן, והדבר מאד מפתיע אנשים מסוימים שלא ידעו על כך לפני כן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2010 09:33 לינק ישיר 

למה דוגמניות חוזרות בתשובה? (הארץ)

איה קרמרמן, דוגמנית לשעבר ומי שזכתה ל-15 שניות של תהילה כחלק מהצמד "איה ושירלי" בתוכנית חדשות הבידור של גיא פינס, זכתה לאורח מפתיע בחתונתה: אלוהים. כן, כן - לפי כתבה ששודרה ביום שלישי האחרון בחדשות 2, קרמרמן, חוזרת בתשובה ואם לשלושה ילדים, ראתה את השם עצמו ליד חופתה - והבינה שמעכשיו היא רוצה להיות "מקודשת לבעלה". היום, בגיל 29, מי שהצטלמה בהלבשה תחתונה והגישה כתבות קלילות על מועדוני גייז נוצצים היא עקרת בית מאושרת שמעבירה הרצאות וסדנאות על "המהפך". הכתבה המפרגנת הציגה את קרמרמן כשהיא עטופה בכיסוי ראש ומשוחחת עם נשים, ולא טרחה לציין האם היא גובה תשלום עבור אותן הרצאות. כמו דוגמניות אחרות שראו את האור, קרמרמן סיגלה לעצמה את שפת הגוף והאינטונציה של חוזרות בתשובה, כולל כיסוי הראש והשימוש העילג במשלבים שונים ("כשבאתי לארוחת שישי מכרו לי לוקש, נשבעת לכם").

קרמרמן לא לבד. גם הדוגמנית אגם רודברג מתחזקת בעקבות בן זוגה החדש, והשבוע דווח שהיא החליטה לדחות את מסיבת יום הולדתה מיום שבת ליום ראשון והתחילה לשמור מצוות. רגע לפני שבר רפאלי תתחיל להניח תפילין, כדאי לתהות על הסיקור התקשורתי של התופעה. לפי הכתבות ששודרו השבוע במהדורות החדשות, נראה שהיחס האמביוולנטי לאותן מפורסמות-מתחזקות נע בין השתאות להערכה. הכתבים מתקשים להחליט האם הם מעריצים את הוויתור על עולם החומר והכסף המהיר, או בזים לו לחלוטין, ועל כן הכתבות נשארות תמיד במתכונת השטחית שנמנעת מלשאול על הפער העצום בין עולם הערכים הקודם לזה הנוכחי - ובעיקר על הקלות הבלתי אפשרית שבה שני העולמות הוחלפו זה בזה. השאלה האם קרמרמן מקבלת כסף עבור הרצאותיה ומה גרם לרודברג להתחיל להפריד בשר וחלב היא לא מציצנות. זוהי שאלה מתבקשת עבור מפורסמות שעשו את הונן באמצעות חשיפת גופן ופלרטוט אינסופי עם התקשורת. חבל רק שכל פעם שמישהו "רואה את האור" - גם התקשורת מסתנוורת פתאום. (נטע אלכסנדר)  
----------------------------------------------------------
אם ראיתי טוב[ [וראיתי טוב], אזי הכותב לועג לאלו 'שעשו את הונן ע"י..... וכו'. רק שאלה קטנה, מדוע כל עוד המשיכו במעשיהם, זכו הללו לתהילת עולם כאילו היו האלוהים בכבודו ובעצמו, או לכה"פ נציגיו, ורק כשאלו עושים 'אחורה פנה', יוצא המרצע מן השק, ולעג אינסופי - שהיה מוסתר וחבוא במרתפי השכל ובשום צורה לא ניתן לו חס ושלום  בדל של ביטוי - יוצא לפתע ובגדול..? אתמהה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2010 18:29 לינק ישיר 

או שהנמקה רציונלית לא רלבנטית לדיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2010 17:48 לינק ישיר 

אני חושב, שעפ"י האמונה הדתית , לא תתכן הנמקה רציונלית לחזרה בשאלה, אחרת היהדות פשוט לא נכונה, או לא מחייבת ? נקודה למחשבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2010 15:41 לינק ישיר 

קוסם_עמק: היקר

יש לי וויכוח כבר שנים עם הראשי הישיבות,

הטענה שלי, שלזרוק בחור מהישיבה לא עוזר כלום,
כי זה כדור שלג, היום אתה זורק אותו ?
מחר יש בחור חדש שעומד בתור להיזרק מהישיבה,
ולמה?
כי הרי אין סוף עד כמה הישיבה יכול להיות יותר טוב, כלומר הטוב של היום ? לא מספיקה למחר,

אז שאלו אותי אז מה לדעתך צריך לעשות,

אמרתי שיש כאן טעות של הבנה מה פי' המילה ישיבה טובה,

אני טוען שישיבה טובה פירושו, שהישיבה עצמה מרסנת את התלמידים, זה נקרא ישיבה טובה,
(זה גם דעת הרב שטיינמן שליט"א)

ואם הישיבה לא מצליחה בזה ? פירוש הדבר שהישיבה לא טובה, ולא שהבחור לא טוב,

"קוסם עמק" היקר,     איך אתה מעיז להוכיח לראשי הישיבות שהם הצודקים,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2010 21:25 לינק ישיר 

תוקן על ידי מקסוול ב- 11/01/2010 21:25:53

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2010 20:40 לינק ישיר 

אחחח איזה דו פרצופיות.
מסתלבטים כאן על רבנים על צדיקים, עושים מהם בדיחות לעג וקלס. הכל כשר כאשר זה מאחרי הגב ועל אחרים. או כאלו שלא מסוגלים לענות ולהשיב. אבל חלילה לכתוב שכבוד הרב שפינוזה היה ? אויי ויי. לא יקום ולא יהיה. זהו חילול הקודש. או חס ושלום לכתוב את המילה הנפוצה כיום  , כפי שבג"ץ שליט"א הורה להתיר ושאין בזה כל פחיתות כבוד? חלילה וחס. ( אני אישית חושב שזה כינוי  אבל קטונתי לחלוק על מהו"רררר אהרון ברק זצ"ל )

בקיצור - כאן מותר ללעוג לכפור ולדקור בכל הקדוש ובכל הקדושים, רק בתנאי שזה יעשה בשפה יפה. יען העיקר הוא החשוב. כאן לא מסתכלים על חיצוניות השפה חלילה אלא אך ורק על משמעותה ומטרתה . כאן רוצחים בפראות ברברית אך בכפפות של משי ולשון מלומדת וזה אחלה, אך שלא תעז להטיל מום בחולי החולין כשפינוזה בשפה בוטה וזולה. צביעות קדושה ומלוקקת שכזו. יותר דוחה מהשפה הרחובית בה נקטתי.
כאן מותר לירוק ולהשתין על הכל, אבל נא לעשות זאת בשפה יפה. כדי שנחשוב שאנחנו עדינים ומנומסים.

אני פרשתי, אתה פטור מלחסום אותי מר מנהל ( על כל שלל ניקך).

ממילא הפסדתי כבר כמעט מחצית שלימה ממשחקה של בית"ר ...

תוקן על ידי עצכח ב- 11/01/2010 20:53:04

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2010 20:06 לינק ישיר 

הנני מצטרף לדברי ספרן, שהתלבטתי אם לכותבם בעצמי, ועליהם אוסיף:

הכותב הנ"ל חוזר שוב ושוב על דימויים נחותים ונמוכים, ובנוסף לכך שפתו כלפי חברי וחברות הפורום בוטה וגסה ובלתי נסבלת, כאשר שני אלה חוברים לרוב יחד, ויוצרים תמהיל בלתי אפשרי. 
(הניק המוזר שבחר לעצמו אומר כבר הכל...).

לא די בהזהרה מפני שפת ביבים, אלא יש להדגיש גם את האזהרה לנקוט לשון של כבוד בעת הדיונים.

הימצאותם של כותבים בסגנון זה מוציאה את החשק לכתוב כאן, בבחינת 'נקיי הדעת לא היו מסבים לסעודה עד שידעו מי ישב עמהם'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2010 19:49 לינק ישיר 

הדבר היה ברור כבר זה זמן, כמבואר כאן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2010 17:09 לינק ישיר 

אל ידידי חברי ההנהלה

הניק קוסם העמק הודיע כבר בעצמו שהוזהר שלא להשתמש במקומינו בשפת הביבים החביבה עליו, אולם שוב מדרדר את סגנון הדיון והפורום ואף גורר עמו מתדיינים שאינם רגילים בכך

לתשומת לבכם !

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2010 16:45 לינק ישיר 

לי סיפרה הגננת סיפורים על ריה"ל ואחרים, ולך כנראה על ניאופים עם שבדיות ובלונדיות הולנדיות, כל אחד והמזל שלו.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2010 16:45 לינק ישיר 

לא הפנית אותי לשום דבר. ביקשתי הפנייה ולא קיבלתי. דומה שאינך מחפש דיון אלא תירוץ לכתוב פורנו מעודן.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > על הנמקות רציונליות לחזרה בשאלה \ בתשובה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext