| נשלח ב-22/12/2006 10:56 |
|
| |
מקורות הטינה כלפי היהדות האורתודוקסית
אמר מיימוני "הבורות בנושאי יהדות היא כמעט מוחלטת, ואילו ההערכה ניתנת
לדתות אחרות שנתפסות כבעלות תוכן בעוד היהדות נתפסת כפרימיטיבית, שקרית
ומיותרת".
בסביבה החילונית שבה אני בן בית מקובלת "רוחניות" בסגנון דתות המזרח
הרחוק. זו בעצם זיקה לע"ז. אני משער שהרבה אותנטיות אין שם אבל יש אצל אותם אנשים צורך בדת,
והיהדות כלל אינה באה בחשבון עבורם.
מעניינת אותי דעת משתתפי הפורום על הסיבות למצב זה. אחת הסיבות היא, ללא
ספק, ההתנגדות של הממסד האורתודוקסי במזרח אירופה לציונות. יתכן שיש כאן
הד לאנטישמיות - החילוני מאמץ את דעת הגוי על היהודי. אני מקווה שדיון זה
לא יתדרדר לקורבניות המקובלת אצל אורתודוקסים, כי זו תהיה החמצה.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2007 22:43 |
|
| |
ירוחם,
אני מקבל את דבריך, אבל הם לא מסבירים את האפליה כלפי המזרחיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2007 23:17 |
|
| |
אבהו
כל דת או אידיאולוגה- המאמינים בה בצורה מוחלטת, אינם סובלנים כלפי הזולת שאינו מאמין או נוהג כמוהם.
ואולי הדבר נובע מחוסר ביטחון באמונה או באידיאוליגיה. כי האפשרות, שיש בכלל אפשרות, לדעה שונה ,מעררת את אמונתו של המאמין, שלא מאמין או שעדין אינו משוכנע במאה אחוז באמונתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2007 19:42 |
|
| |
ממללא,
לדעתי בחברה החילונית בישראל, וכמוה בחברה הדל"ית, יש סובלנות רבה יותר בין העדות מאשר בחברה החרדית. גם כלפי החילוניות והדל"יות החרדים אינם סובלנים במיוחד.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2007 19:36 |
|
| |
ממללא,
בישראל יש מסורת אנטי דתית שיסודה במאבקים בין משכילים לשומרי מצוות בגולה. אבל הכפיה הדתית בישראל מלבה את הקונפליקט הזה שמקורותיו כבר נשכחו. לא במקרה יש מסורות אנטי דתיות באיטליה, ספרד ולמעשה כל ארצות אירופה שבהם יש עבר עשיר של מאבקים בין הכנסיות השונות למתנגדיהן החילונים. עד 1997 (!) היו גירושים אסורים באירלנד בגלל השפעתה של הכניסיה הקתולית. אם תבדוק תמצא שיש כעס רב על הכניסיה בארץ זו, כעס שהדיו קיימים אצלנו.
באשר לארה"ב - במערב התיכון שבו גרתי רוב האנשים הולכים באופן קבוע לכניסיה בימי ראשון.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2007 14:12 |
|
| |
ממללא,
החברה האמריקנית סובלנית לשונות או אטומה מספיק כדי שזה לא יגע בה?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2007 07:04 |
|
| |
אבהו,
אתה באמת חושב שבארה"ב רוב האנשים הולכים לכנסיה? נו באמת.
אני לא מבטל את הנזק שנגרם מהכפיה הדתית (אם כי יכול להיות שזה הרע במיעוטו), אבל הבדל מרכזי נוסף בין החברה הישראלית לאמריקאית הוא שהשניה הרבה יותר סובלנית כלפי תופעות אנושיות שונות ומשונות, לרבות דת. החברה הישראלית היא חברה לא סובלנית בעליל, והיחס של חלקים בחברה החילונית ליהדות הוא גם נגזרת של הדבר הזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2007 18:53 |
|
| |
הייתי שמח לקבל פרוט נוסף על שיטתו של ר' אלחנן.
לא אופתע אם היא יוצאת מנקודת מוצא הפוכה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2007 18:25 |
|
| |
בעל בעמיו,
מיימוני הביא כאן את דעתו של ר' אלחנן וסרמן שאין ערך לשמירת שבת בכפיה.
גם וגם,
ידוע שהנישאים בנישואים אזרחיים עדיין נזקקים לרבנות לצורך גירושין, מה שלפעמים מביא איתו תלונות נוספות.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2007 02:47 |
|
| |
גדוראובן,
אני חושב שמיהרת לשפוט את הפורום בטרם עיינת באשכולות רבים סביב הנושאים שציינת, עיין באשכול האשכולות המומלצים ואולי תמצא בחלקם נחת.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2007 01:31 |
|
| |
קראתי את דבריכם בעניין,ונראה לי שאתם יותר מדי מאשימים את הנציגים את דרישות התורה, וכו' חשבתי שאולי אפשר לצאת מזה בלי אשמים. "נסתפק" בלהיות בורים, כמו שאמר מיימוני. אבל בשונה ממימוני (בהנחה שהבנתי את דבריו), ברצוני להאשים בבורות את הדתיים ולא את החילונים, ולא את בני הדור הזה אלא את בני כל הדורות.
אסביר את עצמי בקיצור.
אינני רוצה להיכנס לבקורת המקרא וכל זה, רק מלמעלה.
מאז מתן תורה נגזרו גזרות ונתקנו תקנות. אבל אין דור שיש בו כ"כ הרבה גזרות ותקנות שאף אחד לא מבין מה רוצים ממנו, כמו דורנו אנו. למשל מוקצה כתוב שגזרו והתירו וגזרו והתירו, היום היה ראוי להתיר גם בגלל בורות, דהיינו זה נהיה לאובססיה שמונעת עונג שבת, וגם חומרא דאתי לידי קולא. אבל היום אין כזה דבר; אוי לו ל"מתקומם" נגד חז"ל. חדש אסור מן התורה, ולא אמרינן אלא קולא אבל לחומרא כל המרבה הרי זה משובח, וגם לאסור איסור גורף על כלל ישראל.
והתורה חסה על ממונם של ישראל ומיעטה בחומרות, וחז"ל חסו על טורח ציבור עד כדי שאמרו שהכהן הקורא ביו"כ אינו מטריח לגלול במשך 2 דקות את הספר תורה, אלא קורא ע"פ ואומר יותר ממה שקריתי לפניכם כתוב כאן, אע"פ שיש לעז על ספר תורה שיאמרו חסר הוא, ואף שזה היום הקדוש שהיה ראוי להחמיר, ע"מ שהעם לא ילכו לבתיהם ויסיחו דעתם ח"ו (איפה כתוב שאסור?) מקדושת היום, ולא תאמר שאז היו כולם צדיקים, שהרי אז, ביו"כ נבעלו כמה בתולות בנהרדעא, ואחד (אולי לא משם) הגדיל לעשות ובעל הוא ובנו נערה המאורסה בי"כ שחל להיות בשבת.
עוד דוגמא, ברכת שלא עשני אשה, בדורם של האמוראים האשה הייתה נחותה שלא באשמתם. והם שמחו ששפר חלקם והם גברים. הגדיל השו"ע וכתב הלכה שאף ה'באר הגולה' לא מצא לה מקור, לא בגמ' ולא בראשונים. האשה מברכת שעשני כרצונו. משמע, מה לעשות כך רצה הגורל, ועלי להסתדר עם נחיתותי.
עד כאן בקיצור.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2006 10:44 |
|
| |
שלמה,
הנקודה שהעלית מהותית - לדעתי היחס ליהדות ולממסד הדתי שונה מהיחס לאנשים דתיים.
בעל בעמיו,
הזיהוי של היהדות עם אלמנטים שליליים קיים לדעתי. לדוגמה, התמיכה ביושבי
הכוללים מוסברת לציבור כהכרח דתי. כך מזוהה היהדות (בטעות) עם חיי בטלה,
השתמטות מהצבא, מונופול הקבורה ושאר תופעות שאין להן קשר הכרחי עם ההלכה
היהודית או המנהג בקהילות ישראל.
באשר לרוחניות, ברור שהיא אינה יכולה להיות רק כיף, אבל לך תסביר את זה לאנשים שאינם מקבלים על עצמם עול מצוות.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2006 08:38 |
|
| |
ממללא,
לנקודה ד בדבריך - מיתוס.
אבהו
האם רוחניות אמורה להיות רק כיף?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2006 07:46 |
|
| |
שלמה,
כתבת - "ביקור האפיפיור ("הכס הקדוש" בלשון התקשורת) בארץ עורר אצל חילונים תחושות ריליגיוזיות שלא נצפו מאז שחרור הכותל המערבי". יש לך מקור לזה? ראית בעיניך? באופן אישי - כמי שחיה (גם) בתוך החברה החילונית - לא ראיתי ולא שמעתי כדבר הזה. הנצרות היא סוג של "מוקצה" בעיני מרבית החילונים בארץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2006 01:49 |
|
| |
אבהו,
להעמיד את זה על מניע אחד זה פשטני בעיני, גם אם לשיטתי הוא חלק מהעניין, כפי שכתבתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2006 00:31 |
|
| |
אבהו, אתה שואל על היחס לאנשים הדתיים או ליהדות? לפי מה שהבנתי מדברי מיימוני הוא מדבר על ההערצה כלפי דתות אחרות והבוז כלפי היהדות. ראשית, לפי התרשמותי התופעה הזאת קיימת בצורה מאוד ברורה. רבים יוכלו להעיד על העיניים הבורקות ותחושת יראת הכבוד שמעורר, למרבה המוזרות, דיבור על הנצרות. ביקור האפיפיור ("הכס הקדוש" בלשון התקשורת) בארץ עורר אצל חילונים תחושות ריליגיוזיות שלא נצפו מאז שחרור הכותל המערבי.
נראה לי שאין לזה הסבר רציונלי. אותם חילונים בורים ביחס ליהדות ולנצרות במידה שווה. גם כפיה דתית לא שייכת לכאן. זה משהו עמוק ולי אין הסבר לזה.
|
|
|
|
|