בית פורומים אגודה אחת

על מגמות שינוי בחברה החרדית וכשלונן המובנה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/12/2006 15:42 לינק ישיר 
על מגמות שינוי בחברה החרדית וכשלונן המובנה

ראשית הריני לברך את מייסדי הפורום ומשתתפיו. חילכם לאורייתא.

שנית, אני מצרף כאן תגובה שפירסמתי בפורום הבית שלי לרשימה שהתפרסמה בפורומכם בענין הפוסט חרדים.

---------------------

החרדיות המודרנית היא בעיקרה תבנית תגובה לאתגרים תרבותיים חיצונים והאיום שהם מציבים לנוכח התפוררות המבנים הקהילתיים הקלאסים.  

ניצני החרדיות בהופעתה הנוכחית, נבטו בשנות החמישים והשישים, אך התגבשו ולבשו את צורתם הנוכחית בעיקר בשנות השבעים והשמונים.   

למרות שמדובר בתופעה מודרנית לחלוטין, החרדיות החדשה עושה שימוש סמלי באידאולוגיות שמקורן בעבר, ואלו מהוות מרכיב חשוב ביותר בהגדרת הזהות החרדית העכשווית.

החרדי ומה שמכונה כפוסט חרדי אינו עובר את תהליך החיברות החרדי רק ''בשלב מסויים'' בחייו, והצלחתה כמו כשלונה הינה בטוטליות שלה. מדובר במאמץ הטמעת זהות אדיר רציף ובלתי נגמר שמתחיל מרגע הלידה, וי''א בשלב ההריון,  ומסתיים בשלב ההספדים.

היות הזהות הנזכרת, שזורה בדנ''א של נושאיה, ומהווה מרכיב כה מרכזי בזהותם, מהווה את הסיבה המרכזית העומדת בבסיס האימפוטנטיות של ה''מתקנים'' לדורותיהם ובאי יכולתם להשתחרר הימנה. הבעיה העיקרית של המתקנים נעוצה בעובדה שהם מזהים בחברה החרדית אותנטיות הכרחית שכל ריפורמה חייבת לבוא על גבה ולא במקומה.  יש כאן כשל  בסיסי באי זיהוי הקשר ההדוק בין מה שנתפס כאותנטיות החרדיות, החמימות ורשת הבטחון ושאר מעלותיה שאין עוררין עליה, לבין הסימפטומים המרגיזים אותם. והדברים אמורים במידה שווה למתקני הדוקטורינה מבית מדרשם של מייסדי עצכ''ח ולמתקני הפרנוסה וחוקי הגרביונים מבית מדרשם של אנשי אגודה אחת.

בניגוד לנימה האופטימיסטית השזורה ברשימה למעלה העוסקת בתהליך התפוררות האידיאולוגיות, אני מאוד פסימי באשר ליכולתם של ''הפוסט חרדים'' לשנות משהו במה שנוגע לחייהם שלהם ובוודאי במה שנוגע לחברה. בניגוד לפוסט ציונים, הפוסט חרדים אינם מהווים איום על החרדיות, וטווח פעולתם והשפעתם מוגבל רק לתחום הסימפטומים.

המזוהים כאן כפוסט חרדי מודעים לעיוות והבעיתיות המאפיינת את החברה החרדית המודרנית ולאי ההתאמה ואי הרלוונטיות (האם מדובר בפליטת פה פרודיאנית. או שהמילרסטים העתיקו את מרכז כובד פעילותם מכאן לפורום אגודה אחת עקב חיבתם הידועה לסיסמת ''ויר זינד די אמעתע אגודע''?) של מה שמוצג כסיסמאות האידיאולוגיות החרדיות האותנטיות, התפקיד שהם ממלאים ביצירת האתוס החינוכי של ימינו, והמספקות צידוק לפוליטרוקים. ע''כ הם מתוסכלים מהמנגנונים החברתיים המוזנים מהאתוסים הנזכרים, ומההשלכות שיש להם על עיצוב פני החברה ועל חייו.

התופעה של ''המתקנים'' אינה חדשה.  בציבור החרדי תמיד היו איים של אי שביעות רצון מתופעות שונות המאפיינות את הציבור החרדי, ואשר הביעו סקפטיות גדולה ביחס לססמאות והדוקטורינות האידואולוגיות, פקפוק בסמכותם האפיפיורית של הגדויילים ואף בכשירותם האינטלקטואלית, וריאליזם מפוכח ואף ציני באשר למנגנון הכנסייתי, החינוכי, והפוליטי ואופן פעולתו.   ידוע לי אישית על קבוצה בחורים בישיבת חברון בסוף שנות השבעים, אשר מאסה בחרדיות העירונית והביאה לשלבי תכנון מתקדמים ביותר תוכנית יסוד ישוב בגליל שיהווה ''עיר מקלט'' לחרדיות השפויה.  למותר לציין שהישוב לא הוקם ונשאר בשלב התכנון (בעיקר ''בגלל הנשים שלנו ואמותיהן''), ושכל חברי הקבוצה מהויים היום חלק אינטגרלי מהמנגנון, ואחד מהם אף מהווה בורג שמן ומשומן במנגנון הפוליטי.  הראשונים שבהם כבר מחתנים את בנותיהם שהינם אווזות בית יעקב קלאסיות, נותנים סידור מלא, ויורקים דם ובעיקר מקללים.

והמתקנים הישנים עמדו מול כוחות רשע ואופל ננסים לעומת כוחם האדיר של ועדת הרבנים דוייטש, זוכוביצקי ואפרתי.

ועל שורש הבעיה הצבעתי באשכול ישן בו כתבתי את הדברים הבאים:

החברה החרדית היא הקבוצה החברתית היחידה (לעניות דעתי) שיכולה לתפקד שפניה מועדות לכיוון מסוים בעוד שחלק ניכר ממנה אינו מרוצה מכך כלל וכלל - וזאת משום שיש זהוי מוחלט בין הקבוצה כמסגרת ולמטרות העל שלה. הזהוי המוחלט הזה מונע כל אפשרות התפתחות של ''הדרך השלישית' באם להשתמש בביטוי של אנתוני גידנס. (הלינקג' הזה נובע מהזיהוי הבלעדי של המסגרת עם המשכיות העבר – מושג יסוד במערכת הסמלים החרדית – ומפחד איבוד המשכיות זו).

בידו של ''אנוס תבונה' לבחור בין נטישת המסגרת החברתית, שינוי המסגרת, והשלמה/שתיקה מתוך הכרה ובחירה במסגרת. השלמה כזו נובעת מתוך חישוב של יחסי רווח והפסד. ''אנוס הוויה'' לעומת זאת מבטא השלמה טוטלית והתמסרות ללא התניות למסגרת. המסגרת אינה נמדדת ביחס למטרות אלא תמיד מזוהה באופן טוטלי עם המטרה. הפרט הוא ''שפוט'' של המסגרת, ובתור פרט מרכיב הוא חתום למפרע על כל שינוי עתידי.

זהו מצב בו האמנה החברתית מוארכת אוטומטית לאורך זמן בלתי מוגבל בלי מו'מ בין הצדדים.

מאפיין יחודי זה מסביר את כשלונן המוחלט של הנסיונות ליצירת מסגרת אלטרנטיבית.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2007 01:21 לינק ישיר 

אמת, קשה עד כמעט בלתי אפשרי לשנות את פני החברה החרדית בדברים הטעונים שיפור. שורש הבעיה היא אכן כמו שכתב בנ ציון, סתימת הפיות 'וקיפאון' המחשבה שמשתלשלים מאותם מעצבי הדעות  ומקבלי ההחלטות שעבורם חשוב להישאר בעמדה [ללא שאי מי מהעדר יפקח את עיניו ויראה שעוד דרכים למקום, או שבכלל לא זו הדרך.] ועד לעמך שמקבלים את הדברים כמתורה מסיני, ובסופו של דבר  הם, העמך, עושים את העבודה [השחורה] ומשתיקים בקנאות כל מה שעלול להישמע כהירהור על דברים שנקבעו "למעלה"

האופטימיות שלך [ב"צ] אולי במקומה [במקום שאפשר לבוא לידי יאוש ודיכאון חשוב ואף הכרחי לשמור על אופטימיות] אך האם באמת פורום זה יכול לשנות משהו במשהו? כלום אותם העמך שחושבים שהיהדות עומדת על אותם 'שטויות' [ביחס לרעש והכותרות] שמייצרים עסקנים  ועוד, מציצים בפורם א"א?  וודאי שלו. נו אז מה יתן לך ומה יוסיף לך  שהדברים מושמעים בין אותם שהם גם המשמיעים? חוששני שכלום.

צריך לחפש סיבות אחרות בשביל לשמור על אופטימיות, בינתיים נסמוך על כך שבסוף נמצא...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2006 10:17 לינק ישיר 

סיינפלד, שלום

כמו תמיד נחמד מאוד לקרוא את הגיגיך, גם את אלו שאינני מזדהה איתם.

ברמה העקרונית אני מסכים איתך, המערכת החרדית בנויה כמקשה אחת ומי שסבור שניתן לשנות פרט אחד ולהשאיר את כל שאר הדברים כמות שהם טועה באופן מוחלט. לא ניתן לשנות את: המצב התעסוקתי / שיטת הלימוד בחיידרים / שיטת הלימוד הישיבתית / ההתנהלות הפוליטית / סמכות ה"גדולים" / רכישת הדירה לילדים / תקנוני הצניעות בסמינרים / האפליה במוסדות החינוך / השתקת דעות שונות וכיו"ב, ללא גרימת שינוי בדברים אחרים. יחד עם זאת, אינני סבור שמציאות זו מונעת כל יכולת לשנות את המצב הקיים, אדרבה היות והדברים תלויים וקשורים זה בזה וחלק מהדברים הנ"ל חייבים להשתנות מכורח הנסיבות [כלכליות, חברתיות] לכן אני סבור שברור שיהיו שינויים לטוב ולמוטב בכל הנושאים הללו. יתכן שזוהי גם כוונתך, שלא היוזמה של האנשים מחוללת את השינוי אלא הגורמים הסביבתיים, אולם גם זו לדעתי אמירה גורפת מדי. בשביל שאדם כלשהו או קבוצה מסויימת יחוללו שינוי נדרשים תנאים סביבתיים מתאימים, אבל ברור שבלעדיהם גם לא יתחולל כלום. "חברת הלומדים" לא הייתה קמה ללא התנאים הסביבתיים שאיפשרו זאת, כמו תמיכה כלכלית של המדינה ושל תורמים מחו"ל, הדיחוי מגיוס לצה"ל למי ש"תורתו אומנותו", הקמת "החינוך העצמאי" ו"בית יעקב" שסיפקו פרנסה לנשים החרדיות ועוד כהנה וכהנה, אבל באותה מידה היא לא הייתה קמה ללא החזו"א והרב מבריסק, הרב שך והסטייפלר.

בניגוד לקביעתך שה"השקפה" החרדית מונחלת לאדם מיום לידתו עד יום מותו, אני סבור שהשנים המעצבות את תפיסת העולם החרדית [כמו כל תפיסת עולם] הן בין גיל 15 ל-25 בהן הבחור/אברך נמצא בדרך כלל בישיבה ובכולל והבחורה/אישה מתפקדת כתלמידת סמינר וכרעיית אברך חמד. לאחר תקופה זו, גם אם האדם כבר איננו מקבל את הנחות היסוד של החרדיות, הוא כבול ומחוייב למערכת ויציאה ממנה היא משימה קשה מאוד עבורו אם לא בלתי אפשרית. הישיבות והסמינרים מעניקים לחניכים "חינוך מחדש" ולכן אני סבור שללא שינוי בחינוך הניתן שם כל הפעולות האחרות הם דברים בטלים.

הזכרת בדבריך את התרומה הייחודית של הקהילה החרדית לחבריה, הלוא היא המשפחתיות והקהילתיות התומכת באדם רגשית, נפשית, פיזית וכלכלית. לדעתך, מציאות זו היא חלק בלתי נפרד מהמאפיינים האחרים של החרדיות שרבים ממשתתפי הפורום כאן מעוניינים לשנותם. ברור שיש צדק בדבריך, אבל נדמה לי שבהחלט ניתן לשלב קהילתיות ומשפחתיות תומכת גם בפתיחות מחשבתית יותר גדולה. בעניין זה, אימצנו את המודל החסידי של קהילה מגובשת עם אדמו"ר כל יכול, המונעת כל מחשבה עצמאית, לכן בחרו הליטאים אדמו"רים משלהם וגיבשו קהילה יוצאת מן הכלל לטוב ולמוטב. ניתן להבנתי להפחית מעט מהקהילתיות הגורמת ליחיד תלות כה גבוהה ודורשת ממנו מחיר יקר של ויתור על מחשבה עצמאית ואינדבדואליות.

הדבר החשוב ביותר לחברה בריאה זו היכולת להביע דעות שונות ללא חשש מחרם והוקעה, הקושי הוא כמובן בקביעת הגבולות של הדעות הלגיטימיות. במציאות העכשווית אין שום יכולת להתבטא בשום נושא ועניין, כיון שהכל נעשה כמובן ע"י "ועדת הרבנים ל....". בנקודה זו אני סבור ש"אגודה אחת" יכולה לשנות מעט את המצב, לאפשר שיח והבעת עמדות באופן מכובד ותרבותי.

באשר לויכוח סביב דמותו של ר' נתן זוכובסקי, אני מקבל בהחלט את עמדתך. יתכן אמנם שעמדותיו האישיות מתונות יותר משל רבנים אחרים, אבל גם הוא סבור שבידו הזכות לקבוע לאחרים מה לחשוב ומה לדבר וזוהי אם כל חטאת.

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-25/12/2006 02:04 לינק ישיר 

rwasser  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/12/2006 01:00 לינק ישיר 

סיינפלד ו-ימי--למה לא תנהלו את הויכוח ביניכם בבית על חתיכת קיגעל ירושלמי?
מה אתם מברברים?.אפשר לפחות להעלות קצת את הרמה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/12/2006 19:22 לינק ישיר 

כל טירוריסט יום אחד מגלה כי קנאתו מוגדרת כמתינות בקרב הטורקים הצעירים

ויועידו קורות ימי הבולשוויזם וקורות המודיע ויתד נאמן

-----

הטירוריסט היחיד שקלט את הצייטגייסט והצטרף לטורקים הצעירים הינו ישראל שפיגל שלפני שנות דור כתב מאמרים שהרב וולבא יצא נגדם ואח''כ הדפיסם בספר שהיום נחשב מהפכני וליברלי קיצוני מבחינה חרדית - בין ששת לעשור.

היום לישראל שפיגל יש מקום של כבוד בכותל המזרח של המוסף לשב''ק של עיתון הטאליבן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/12/2006 19:07 לינק ישיר 

אני רק אומר דבר אחד, הוא לא טרוריסט אלא קרבן השיטה בעצמו שלא עמד לו כוחו לערוק ללודקיא. (ריש השוכר את הפועלים)

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > על מגמות שינוי בחברה החרדית וכשלונן המובנה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext