בית פורומים אגודה אחת

למה אני אוהב את האיסור על ההשתלמויות?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/1/2007 22:07 לינק ישיר 

מעט מעיזים לבטא את הטיעון שאציע, מחמת היותו "מיושן". הוא לא מחמיא לליברליות של הטוען. אבל אני, מה אכפת לי אני? תחשבו עלי מה שתחשבו.

וזה אם תרצו, הסיפור האמיתי. הנימוק היחיד שאפשר לבטאו במילים.

השכלת יתר של נשים.

כן כן.

נחמה, ליבא ושרה חנה, לא צריכות להיות כל כך משכילות. שרה שנירר  ושאר הפמיניסטיות, הביאו על עם ישראל עול מיותר. המערכת השברירית שעליה עומד עולמו של האדם הדתי, המערכת המשפחתית, קבלה 'מתנה' במשקל שני טון, והיא מאימת להתבקע. ההשכלה הנשית מוחצת את המשפחה.

כל כך הרבה מצוות בתורה קשורות ישירות למבנה המשפחתי. כל הרבה איסורים. ועוד תקנות מדברי סופרים, וחרמות ראשונים, וסייגי רבנים, הכל כדי לשמור על התא המשפחתי, שהוא היסוד לחיים דתיים, לחיים הגונים, למסירת התורה והמסורת מדור לדור.

אז עכשיו תתחילו עם השויון, וימי הבינים החשוכים, והפרענקית הזקנה שאומרת תהלים בעל פה, ולא בגלל שהיא עיורת.

בלוגרית אחת שהיא בטח אשכנזיה רוקה בת 30 ואין לה ילד קיים או תיאורטי, מיצתה את הדברים במשפט אחד: ככל שעולה ההשכלה יורדת הילודה. ככה זה. השכלה פוגעת בתא המשפחתי. השכלה מעכבת נישואין, השכלה גוררת קרירה, השכלה מעבירה את נקודת הכובד בחיי האשה (וסביבתה) מהמשפחה למחוזות אחרים.

הביטוי של הבעיה יכול לבא בכל מיני רמות. עדיין לא שמעתי על אברכית שיזמה מיעוט ילודה בניגוד לדעת בעלה, רק בגלל שהיא למדה קצת פסיכולוגיה או היסטוריה בערב. אבל שמעתי גם שמעתי על האברך שקבל על השעות היקרות שגזלו ההשתלמויות מילדיו.

ועוד אשמע, וגם אתם, על המתקדמים האלו, שהבנות שלהם גומרות תואר לפני החתונה. תואר שני, אני מתכוין. ועוד תשמעו על המנהלת הבכירה בחברת ההיטק מטריחס או בקרעכצענבנק ששכרה עוזרת לטפל בילדים אחר הצהרים.

וכשתשמעו את זה, תשמעו פחות על הספר שכתב בעלה של אותה אשה. כי מישהו צריך לראות את הילדים, ומשמים סבבו שיהיה לאשה הזו בעל כל כך אמהי. אז כל הענין של הספר נדחה בינתיים.

השכלה גבוהה, קריירה גדולה, כל אלה לא עולים בקנה אחד עם הקמת בית, ובפרט בית יהודי.

הבית צריך בתוכו אמא. הילדים צריכים את אמא. וגם הבעל צריך אשה. הקרייריסטית המוצלחת, היא רק חברה. נכון, גם חברה יכולה לעזור, לבעל, לילדים, חברה בעלת תעצומות נפש, יכולה אפילו לעזור מאד, אבל אשה ואם, זה מה שהם צריכים.

אז איך, למרות כל הנאמר, הגיעה החברה החרדית באופן אבסורדי, למצב שבו רוב הנשים עובדות, ואפילו מאד קשה? איך אפשר להסביר את הלגיטימיות לה זכתה הקמת מסלולי יעוץ מס, ראית חשבון, הנדסאות מחשבים וכדומה בסמינרים שכל תכליתם שמירת התום והצניעות של הבנות בשנות הנעורים, והכשרתן לאמהות יהודיות כשרות? איך קרה שאנשים שמרנים ממני בהרבה, חוששים פחות לכל הנאמר?

הסיבה רבותי, בקצרה, אוסף אירועים שהשפיעו על התפתחות הישיבות, החברה החרדית בכלל, ובא"י בפרט. כמה סיבות אפשריות לדוגמא: הצורך בהקמת עולם הישיבות התורה מחורבות השואה, שיצא מכלל פרופורציה, הדוגמא שהראו אנשי הישוב הישן בירושלים בסגנון חייהם הבטלני לעולים שבאו מקרוב לארץ, ההבדלות המוכרחת מהחילונים בארץ וממילא מחיי ההשכלה, חוסר ההשכלה הפך למחסום בלתי עביר בפני הרוצה להשתלב בשוק העבודה בארץ. השירות הצבאי שנאסר על חרדים באופן גורף, בין השאר בגלל כשרות והפחד המובן מהתערות בין אוכלי שפנים, וכן כן, גם הזכרונות קשים (אך לא רלונטיים) מתקופת הקנטוניסטים, וגזירות הגיוס לצבא באירופה הישנה. גם הפחד הקמאי הזה, הביא לאיסור כולל על שירות בצבא, בתמורה, העניקו החילונים לחרדים מתנת נגד: תורתכם אומנתכם? אז תתפרנסו ממנה. ומה לעשות, לא קל להתפרנס מלימוד לשם שמים. אפילו העושים תורתם קרדום ח"ו לא רואים את קצה המינוס.

אלו ועוד, גרמו ליצירת נורמה משונה לפיה גבר חרדי לא עובד בדרך כלל, אלא מקדיש את חייו ללימוד תורה משל היה ר' חיים קנייבסקי.

ומכאן ומן ההכרח להתפרנס, נולדה מציאות משונה זו, שבה הנשים מפסידות את כל מה שהרויחו הגברים, הן נאלצות לעבוד שעות ארוכות מחוץ לבית, לפעמים במחיצת נשי ואף אינשי דלא מעלי, הבעל נאלץ למלא את מקומה של האשה ברבות ממטלות הבית, והרווח לדתיותה וערכיותה של המשפחה מפוקפק מאד.

אז הנה באו הרבנים, או שולחיהם, ובפיהם בשורה. לא עוד השתלמויות, לא עוד עיוות. לדעתי יש צורך גם בהפסקת המסלולים הנזכרים בסמינרים. קודם כל, תחזירו את האשה הביתה.

התקוה המקננת בלבי, שהציבור יכיר בכך שאשה איננה מפרנסת יותר. זאת לא אופציה. העול העיקרי מוטל על הבעל. דבר זה יביא בהכרח את השינוי המיוחל. נכון, אני לא רואה איך יוכל ציבור של אנשים מבוגרים להפוך באחת למשכיל ומרויח. אבל אם הלחץ הכלכלי יביא מזור לדור הבא, דיינו.

תוקן על ידי חדוש_ובאור ב- 10/01/2007 22:11:50

http://blugermagid.blogli.co.il/ 

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-16/1/2007 14:19 לינק ישיר 

תוקן על ידי updown ב- 16/01/2007 14:25:20

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 14:16 לינק ישיר 

(שאלת על שאר הפעמים ולא ראיתי את שאר הפעמים... )

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 14:09 לינק ישיר 

ב"ה

גוונא,

תמיד קל יותר למצוא בשני את הרע... את הטוב צריך לחפש. אה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 13:49 לינק ישיר 

(אהההם לגבי ה-"אפ" אני עוד צריך לקרוא את שאר הודעותייך השונות כדי להחליט... )

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 13:47 לינק ישיר 

אפדאון ופלח,
אני מסכים עם כל מילה שלכם וכל טענותיי היו כנגד השוביניזם שהופיע באשכול זה קודם במעטה מזוייף של קדושה ואורח חיים ברי,

השאלה לגבי ההפסד בניהול אורח החיים המשפחתי אינה במקום, בגלל שבאותה מידה אפשר לומר שאם גם הגבר היה נשאר בבית ועוזר לאישתו לטפל בענייני הבית והמשפחה זה היה יותר טוב, הרבה דברים יכולים להיות טובים יותר אבל צריך לדעת להתמצע, היום המיצוע הוא שגם נשים יוצאות לעבוד,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 10:15 לינק ישיר 

ב"ה

פלח,

היטבת להסביר. יישר כח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2007 03:24 לינק ישיר 

גוונא, אשה שעובדת או שמפתחת לעצמה קריירה , לא נהיית פחות דתית ולא שומרת פחות מצוות ולא מאבדת את ההכרה הדתית ואת האהבה ליהדות. היהדות היא דת ערכית מאד ותורתה תורת אמת.ומי שנחלש באמונתו הוא החלש  ובו יש לחפש את סיבת החולשה.
אלא, באופן מעשי, לאשה עובדת וקריריסטית קשה גם לנהל  בית ולגדל ילדים, ובשטח הזה היא תתרפה. חינוך הילדים לא יעמוד ממש בראש מעייניה,כי ראשה בעבודה, לידת ילדים תהיה מוגבלת, ועובדה היא שנשים, למשל מהמגזר הדתי לאומי, מתחתנות בגיל מבוגר ויולדות פחות ילדים .(אשר למורות, הדבר שונה כמו שאמרו לפני.)

ואף על פי כן, כאשה החיה במאה מלאת הדעת הזו, לא הייתי מוותרת על השכלה. השכלה כיום היא כח שאיתו אפשר להתקדם מבחינה אישית ורוחנית ושעוזר לנו להתקיים בכבוד. אנשים מתיחסים ביותר רצינות לאשה משכילה -גם גברים חרדים- ולכן אי אפשר לחזור אחורה ולקחת מהנשים את הכלי הזה. יש למצוא את הדרך לאפשר לנשים ללמוד ולהשכיל אבל גם לתת את הדעת על נושא המשפחה , שהיא הערך הנעלה יותר. 

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-16/1/2007 02:08 לינק ישיר 

ב"ה

גוונא,

האם מכך שמיעטת ואמרת -עכשיו את "דאון" אני יכולה להסיק על שאר הפעמים שאני ב"אפ"?

לא הוספת שום דבר שלא כתבתי. קרא שוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2007 23:43 לינק ישיר 

אפדאון,
(עכשיו את דאון!...)
יש עוד קריטריונים רבים למציאת מקום עבודה כמו כישרון בתחום, אהבה לתחום, כמות השכר ושאר תנאים שונים, כך שאי אפשר לקבוע חד משמעית כלום, את רוצה לומר לי שכל הנשים מוכשרות להוראה, אוהבות את ההוראה ומשתכרות ממנה כראוי???

מעבר לכך, אני לא נכנס לשאלה מה המיקצוע הכי מתאים, אני רק אומר שהכפיה הזו אינה ראויה ואף מגעילה, אני אומר תנו לנשים להחליט איך ואיפה הן רוצות לעבוד, אם הנשים מרצונם החופשי יחליטו על הוראה שיערב להן, אבל בינתיים זה נעשה בכפיה ולחץ חברתיים,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2007 18:33 לינק ישיר 

ב"ה

גוונא,

זה נחמד שאתה כגבר אומר לאשה לתת לנשים להחליט...

לגופם של דברים- היתה לי שיחה השבוע עם חברה העובדת כרואת חשבון. שוחחנו על השכר שכל אחת משתכרת. הגענו למסקנה (אנחנו נשים... גוונא) שמבחינת תנאי העבודה, אין תחליף להוראה כעבודה המתאימה לאם.

תנאי השכר הם דבר בפני עצמו.

הקף משרה בהוראה מחוץ לבית הוא 30 שעות בחינוך היסודי ו24 שעות בחינוך העל יסודי. בכל משרה אחרת הקף המשרה הוא ארבעים שעות. כלומר, ערך שעה של מורה הוא גבוה משל מישהי אחרת במשרה שונה המרויחה כמוה.

יחד עם זאת, יכולת ההתפתחות והעליה בשכר אצל מורות היא מינימלית. כמעט אין אפשרות לעבוד שעות נוספות מפאת ריבוי המורות וכמות המתחלקים בעוגה. כמו כן, מוגבלת מאוד ההתפתחות בתחום. לכך אולי כוונו דבריך שיש לתת לנשים להחליט מה טוב בעבורן. אולי נדייק, יש לתת לכל אישה להחליט מה טוב בעבורה ובעבור משפחתה מצד נטיותיה הטבעיות ואופי משפחתה.

אולי זה נושא לדיון חדש- מדוע חברתנו מיקרת כל כך את ההולכות להוראה ורואה פסול באלו הפורשות מכך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/1/2007 14:52 לינק ישיר 

חוות דעת,
את מה שהכי מתאים תשאירי לנשים להחליט! באמת יפה מצידך שאת עוזרת להן באופני ניהול המשפחה,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2007 17:44 לינק ישיר 

ההשתלמויות לא קשורות לפמניזם,  ההשתלמויות הן בשביל שמורות יקבלו משכורת טיפונת יותר גבוהה.

כשהוראה היא המקצוע שהכי מתאים כשרוצים לגדל משפחה.

_

אני עדיין לא מאמינה שכל הסיפור של ההשתלמויות אמיתי.

תוקן על ידי חותדעת ב- 14/01/2007 17:45:14

חכמים הזהרו בדבריכם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2007 14:58 לינק ישיר 

"מעמד האישה"
http://hydepark.hevre.co.il/forum.asp?forum_id=1025

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2007 14:47 לינק ישיר 

לב העיברי,
לפי אופן הצגת הדברים על ידך וע"י "מביט ובוחן" יש קונפליקט, מצד אחד קשה להשאיר נשים בגטו המחניק שהן נמצאות בו ומצד שני נשים שיוצאות לעבוד מאבדות את ערכי המשפחה, (לטענתכם כמובן),
הפיתרון מבחינתכם היה "לאהוב את האיסור על ההשתלמויות", הפיתרון מבחינתי הוא לדאוג שלמרות שהן ייצאו מהגטו הזה הן עדיין יישארו עם ערכי המשפחה,
[כל זה כמובן לא אומר שאני מסכים עם זה שהן מאבדות את ערכי המשפחה, השאלה היא מהם ערכי המשפחה...],

נ. ב.
עד כמה אפשר להעריך ציבור שכשנשותיו יוצאות להיות אחות רחמניות, פסיכולוגיות או מוכרות ל"ע הן מאבדות את ערכי המשפחה?! האם אפשר לומר שהערכים הציבור הזה מבוססים מהותית על בורות? אני לא יודע, אבל על פניו נראה שכן, כי הדבר היחיד שגורם לנשים "להתקלקל" זוהי ההשכלה,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2007 14:03 לינק ישיר 

גוונא לא נהירא כלל,
אתה בטוח שאתה מתיחס לדברי ולא מבלבל אותי עם אחר?
היכן דברתי על יהדות ?? היכן דברתי על אימותיהן??

דברתי על מבנים חברתיים אנושיים (משפחה, אמהות).

עי' היטב וחזור אלי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > למה אני אוהב את האיסור על ההשתלמויות?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext