בית פורומים עצור כאן חושבים

האם מותר להרוג גנב

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/1/2007 18:45 לינק ישיר 
האם מותר להרוג גנב

האירוע שהתרחש בליל שבת האחרון, ובו חקלאי ירה למוות בגנב שניסה לפרוץ ולגנוב בדיר שלו, מעורר הרבה התלהמות מכמה כיוונים, אבל מעט מאד דיון ציבורי של ממש.
התחושה האינטואיטיבית שלי בעניין זה היא מאד 'אמריקאית': אם הוא נכנס אליי הביתה לגנוב, עליי להזהיר אותו, ואם הוא מתעלם וממשיך להיכנס יש לירות בו (אם אפשר להתחיל ברגליים, מן הסתם זה רצוי, אף שהתחושה שלי אומרת שגם זה מותרות במצב כזה).
הרי לפי החוק הקיים אצלנו, יכולים כמה גנבים לבוא לאור היום לביתו של אדם, או לחוותו, להיכנס לדיר או למחסן שלו, להתחיל להעמיס על משאית את כל מה שהם רוצים לנגד עיניו הנדהמות, ואף לבקש ממנו עזרה. הוא יכול לנסות לבעוט ולצרוח, אבל אסור לו לפגוע בהם. כך הם עושים מדי לילה בחוות שם בסביבה ואין פוצה פה ומצפצף.
אחד מבעלי החוות השכנים התראיין ואמר שהוא בונה רק על החוק הבדואי, ולכן הוא מנסה לתפוס אותם פיזית, ודרך שכניו הבדואים להגיע לפני אחד השייחים שיכריח אותם כמנהג המקום להשיב את הגניבה. זה הסיכוי היחיד לראות את רכושו בחזרה (הוא גם הוסיף שהבדואים עצמם הורגים בלי חשבון את מי שגונב, ורק אנחנו מפאת 'השוויון בפני החוק' מנועים מכך).
כך שמעתי במו אוזניי הנדהמות ממפקד המשטרה שם באיזור, שאמר שהוא כאזרח היה בוחר להניח להם לגנוב, ואח"כ מודיע למשטרה שבאמצעים מודיעיניים ינסו להשיב את הגניבה.
יעילותה של המשטרה ו'האמצעים המודיעיניים' שלהם ידועים בטיבם המופלא. לבנות עליהם פירושו לומר לך לזרוק את רוכשך לים. אבל כוונתי כאן היא לדיון בשאלה העקרונית.
ברקע הדברים עומדת העובדה שמדובר בתופעת קבע, שבה רכושם של אנשים הופך להפקר, ובמדינתנו ה'ריבונית' הפתרון היחיד הוא לשלם דמי חסות או לפנות למשפט השייח.

השאלה העקרונית היא הבאה: לכאורה על פי ההלכה (עד כמה שזה מקומם אותי) אין היתר להרוג גנבים. ובכל זאת, יש לדון בכך מכמה זוויות:
1. אחרי שאני מאיים על הגנב והוא ממשיך להיכנס, הרי הוא עצמו הפקיר את חייו, ומדוע אני צריך לשלם ממון כדי להצילם. אין חובה כזו (כלפי מי שבעצמו מפקיר את חייו ונכנס לסיכון).
2. מדין 'בא במחתרת' לכאורה עולה שאין היתר להרוג אלא במקום שיש סיכון חיים. אבל דומני שזה שטחי מדיי. ראשית, הרי גם שם יש פתרון לא לעמוד בפני הגנב, ולהישאר לישון (או לעשות את עצמי ישן), וכך ייחסך העימות (כהמלצת השוטר הנ"ל). מדוע התורה מתירה לי לעמוד להגן על רכושי? לכאורה יש כאן לגיטימציה להגן על רכושי, אפילו במחיר של הריגהת הגנב. הסברא היא כנראה זו שבסעיף 1. אמנם יש בגמרא ביטויים כאילו שזו דרישה לא ריאלית (אדם לא עומד על ממונו), אבל מכמה ראשונים משמע שזוהי לגיטימציה של ממש. כלומר יש לגיטימציה לעמוד על ממונו. והראיה שבשבת כשכל ממוני נשרף הרי אני אמור לעמוד ולא לכבות את האש. כלומר כשצריך אז כן דורשים ממני לעמוד על ממוני (וכבר הקשו התוס' על דין הוצאת מת מפני השריפה או החמה).
אמנם עדיין הגמרא דורשת באופן פורמלי שיהיה סיכון חיים, אבל הנחה זו מונחת באופן גורף, ולא מחייבים אותי לבדוק בכל מקרה האם יש סכנת חיים (במקרים מובהקים, כמו אב על בנו אכן אסור להרוג). התחושה שלי היא שיש כאן לגיטימציה במידה כלשהי.
3. מכיון שמדובר בתופעה, שבה גנבים מנצלים לרעה את ההגנה שנותן להם החוק (ראו האבסורד שתיארתי למעלה), יש מקום וצורך לתקנת הציבור להתיר הריגה גם אם באמת ההלכה לא מתירה זאת מעיקר הדין. אין ספק שתקנה כזו מותרת, ולדעתי רצויה וחשובה מאד.
מי שייכנס לסכנה אחרי שהדבר יותר, אל יתלונן שהורגים אותו. על פי חוקי הטבע מי שנכנס לאש מת.

אשמח לשמוע התייחסויות מהציבור לבעייה העקרונית. לא בדקתי בראשונים על סוגיית בא במחתרת, אך הרושם הזה (שיש שם לגיטימציה להריגה, על אף המינוח שתולה זאת בסכנת חיים) נוצר אצלי כשלמדתי אותה. האם מישהו יכול להחכים אותנו בעניין זה?

מיכי

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/8/2009 15:38 לינק ישיר 

http://www.msnbc.msn.com/id/32426383/ns/us_news-crime_and_courts/?GT1=43001

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/3/2009 19:03 לינק ישיר 

מצד שני, כתוב בתורה "כִּי תִבְנֶה בַּיִת חָדָשׁ וְעָשִׂיתָ מַעֲקֶה לְגַגֶּךָ וְלֹא תָשִׂים דָּמִים בְּבֵיתֶךָ כִּי יִפֹּל הַנֹּפֵל מִמֶּנּוּ" ופירש רש"י ע"פ חז"ל ""כי יפול הנופל" - ראוי זה ליפול, ואף עפ"כ לא תתגלגל מיתתו על ידך, שמגלגלין זכות ע"י זכאי וחובה ע"י חייב".

מכאן, שאסור לאדם לשים בביתו מלכודת שתגרום לכך שמי שייכנס לביתו ימות, גם אם אותו אדם שייכנס לביתו הוא גנב שמגיע לו למות.

אלא אם כן, כאמור, בעל הבית נמצא בעצמו בבית, ואז חייו נמצאים בסכנה ומותר לו להרוג את הגנב מדין פיקוח נפש.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-20/3/2009 14:10 לינק ישיר 

הם לא דיברו על בעל הבית הפוצע את הגנב תוך כדי הגניבה, שזה בוודאי מותר משום "הקם להרגך השכם להרגו".

הם דיברו רק על מלכודת הפוצעת את הגנב כשבעל הבית לא נמצא, שאז לא שייך "הקם להרגך השכם להרגו".

אמנם, לי הקטן נראה שמבחינה מסויימת דווקא עדיף לשים מלכודת מאשר להרוג בידיים, כי כשגנב נכנס למלכודת הוא מביא את העונש על עצמו, ומתקיים הפסוק "בור כרה ויחפרהו, ויפול בשחת יפעל". http://tora.us.fm/tnk1/kma/qjrim1/onj_acmi.html

תוקן על ידי אראלסגל ב- 20/03/2009 14:08:43

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-20/3/2009 09:21 לינק ישיר 

ואנוכי הקטן חולק על כל מה שנאמר כאן. ובמיוחד על הטיעון המוזר "לא זו בלבד שאין לגרום פציעות..אלא שאם הוא נקלע לסכנה חובה להצילו". מה פירוש "לא זו בלבד"? מה הקשר בין הדברים? מותר לפצוע ולהרוג כדי למנוע את הגניבה, אבל אם הוא נפצע אז יש להצילו ולמסור אותו למשטרה. האם כשהוא נפצע עלי לוותר על ממוני כדי להציל אותו (כמו כל אדם מישראל ולא לעבור על לאו ד'לא תעמוד על דם רעך')? אפילו זה לא ברור לי.
ולגבי פציעות וחבלות לגנב, אין שום ספק שמותר לעשות. השאלה היא רק לגבי הריגתו. אדם עושה דין לעצמו, ויכול להיאבק עם הגנב כדי להציל את הממון שלו. אם זה מסכן אותו עליו לפצוע (אפילו על מניעת עבירה הרי יש דעות שכופים עד תצא נפשו). ואם גם זה לא אפשרי אז מותר להרוג.
ולגבי מלכודת, מצווה רבתא לשים אותה (לכל היותר ניתן לדרוש לתלות שלט אזהרה, וגם בזה אני בספק גדול).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/3/2009 22:09 לינק ישיר 

נפקא מינה בין הטעמים לדין "גנב במחתרת":

האם אדם היוצא מביתו רשאי לשים מלכודת-מוות לגנב? למשל, האם מותר לו להשאיר בביתו כלב שינשך למוות כל אדם לא מוכר שייכנס?

ע"פ הפירוש המקובל, הטעם לדין "גנב במחתרת" הוא פיקוח נפש של בעל הבית. כשבעל הבית לא נמצא אין פיקוח נפש, ולכן אין היתר לשים מלכודת מוות.

ע"פ הפירוש של הרב מיכי, הטעם לדין "גנב במחתרת" הוא שהגנב התחייב מיתה על עצם הפגיעה בממון הזולת, ולכן יש היתר לשים מלכודת מוות.

ב"מאורות הדף היומי" טוענים, בשם הגרש"ז אויערבך זצ"ל, שאסור לשים מלכודת:

דף סט/א הלעיטהו לרשע וימות

הכנת מלכודת לתפיסת גנבים

מבואר בסוגייתנו, שבעל כרם רבעי, צריך לציין אותו בפיזור רגבי אדמה סביב הכרם, כדי שלא יכשלו בני אדם באכילת פירותיו מחוץ לירושלים בלא פדיון. כמו כן, גם מטע של פירות ערלה, יש לציינו על ידי פיזור חרסית [שברי רעפים רש"י] סביבו. אולם, לדעת רבי שמעון בן גמליאל, הצורך בעשיית סימנים על פירות ערלה ופירות רבעי הוא בשנת השמיטה בלבד, אשר בה פירות השדה הפקר הם ומותר לכל אדם ליטול מהם ללא רשות בעל השדה. אך בשאר שנים, "הלעיטהו לרשע וימות", כלומר: מאחר שהנוטל את הפירות בלי רשות הבעלים הרי הוא גנב, אין אנו מצווים למנוע אותו מאיסור.

הטעם ל"הלעיטהו לרשע וימות": רבים הם המפרשים הטורחים לבאר, מדוע לדעת רבי שמעון בן גמליאל, אין מצווה להזהיר את היהודי שלא יכשל באיסור, כפי שאנו מצווים על כך בכל התורה. הש"ך (יו"ד קנ"א ס"ק ו', עיי"ש ב"דגול מרבבה") מבאר, שאמנם מצווה על כל יהודי להזהיר את רעהו לבל יעבור על איסור, אך כאשר הלה עומד לעבור עבירה במזיד אין אנו מצווים למנוע אותו מכך. מעניין גם לציין את דברי ה"חזון איש" (דמאי ס"ח ס"ק ט') המבאר, שיהודי צריך להרגיש שעל ממון הזולת תלוי שלט ענק: "גזל! אסור לקחת!" ואם הגנב אינו שת את ליבו לכך, אין מוטל עלינו להתאמץ ולהודיע לו שבמעשהו הוא עלול לעבור על איסור נוסף.

עם כל זאת, דעתו של בעל ה"חוות יאיר" אינה נוחה מהסבר כל שהוא והוא נותר בתמיהתו, מדוע באמת אין מצווה להפריש גם אדם זה מאיסור. שאלה זו ניקרה עמוקות בליבו של ה"חוות יאיר" (שו"ת חוות יאיר ס' קפ"ה וס' קמ"ב), עד שהוא מסיים ואומר: "ומי שיעלה ארוכה למכתי, רופא אומן יקרא".

הכנת מלכודת לתפיסת גנבים: על כל פנים, יש לברר, האם כשם שאין חובה להתריע בפני גנב על איסור הכרוך ב"מלאכתו", כך גם אין צורך להתריע בפניו על תקלות שונות העלולות להקרות בדרכו, כאשר הוא ייכנס למקום הגניבה? ואולי, גם מותר להציב איזו שהיא מלכודת לגנב ממנה הוא עלול להנזק?

במסכת דרך ארץ רבה (פ"ה) מסופר, שרבי יהושע הלין אורח בעליית ביתו, וכדי שהאורח, שלא היה מוכר לו אם אדם הגון הוא אם לאו, לא יוכל ליטול חפצים ולהמלט בחשכת הליל, נטל רבי יהושע את הסולם המוביל אל עליית הבית וממנה. ואכן, האורח לא אכזב, ובחצות הלילה כאשר ביקש להימלט עם שללו הרב, הוא לא הרגיש בהעדרו של הסולם, ובשעה שהוריד את רגליו כדי להניחם על שלבי הסולם, הוא נפל ושבר את מפרקתו. הרי לנו, לכאורה, כי מותר להטמין מלכודת לגנב.

אולם, הגאון רבי שלמה זלמן אוייערבאך זצ"ל כתב (שו"ת מנחת שלמה ח"ג ס' ק"ה), כי אסור להטמין מלכודת העלולה לגרום חבלות לגנב. לדבריו, גם רבי יהושע לא התכוון להטמין מלכודת לאורחו, שהרי אילו היה הלה מתבונן קמעא, הוא היה מבחין בהעדרו של הסולם. וכל כוונתו של רבי יהושע היתה לאלץ את האורח להמתין בעליית הגג עד שיתעוררו בני הבית בשחרית, אך לא כדי שישבור את מפרקתו או איבר חיוני אחר.

חובה להציל גנב מן הסכנה: לא זו בלבד שאין לגרום פציעות וחבלות לגנב, אלא גם כתב ה"פתחי תשובה" (יו"ד ס' רנ"א ס"ק א'), שלדעת פוסקים רבים, גם אם גנב ידוע ומפורסם נקלע לסכנה, חובה להצילו, שהרי הוא מומר לתאבון ולא מומר להכעיס.

לרופף חבלי כביסה כמלכודת לגנב: באחת משכונות בני ברק פעל גנב סדרתי, שנהג להעזר בחבלי הכביסה, כשהוא מקפץ בלוליינות מחבל כביסה אחד לרעהו. אחד התושבים הגה רעיון מבריק, ולפיו, ירופפו דיירי הקומות העליונות את חבלי הכביסה, וכך, הגנב יטפס, יקפוץ, יתלה על חבל רופף, יצנח ארצה ו…

אולם, ישראל מאמינים בני מאמינים, אינם פועלים בלא להתייעץ עם רבנים, שהורו להם כי הדבר אסור לחלוטין, שהרי אם מצווה לסייע לגנב שנקלע לסכנה, ודאי שאין להכניסו אליה (ספר "חכם לב ייקח מצוות"). רב פיקח, מתושבי העיר, יעץ לתושבי השכונה, כי אם אין ברצונם ליפול כפרי בשל לידי הגנב, עליהם למהר ולהסיר את חבלי הכביסה לחלוטין, כפי שנהג רבי יהושע, שהסיר את הסולם מעליית הגג.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-28/10/2008 12:10 לינק ישיר 

האם "חוק שי דרומי" עומד למבחן ראשון? תושב מושב בן שמן ירה לפנות בוקר (יום ג') בפורץ בחצר ביתו. הפורץ נפצע באורח קשה כתוצאה מהירי ומת מפצעיו לאחר שפונה לבית החולים. כוחות גדולים של משטרת השפלה הגיעו לזירת האירוע והחלו בחקירת המקרה. בסריקות ליד הבית נמצאה סכין ששימשה ככל הנראה את הפורץ.
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3614025,00.html

ויכוח בין פוליטיקאים אם: "מן הראוי שכל פורץ ידע בשעה שהוא בא לבצע את זממו - דמו בראשו". או שמא: "חוק דרומי איפשר יד קלה על ההדק"
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3614170,00.html

תוקן על ידי לינקזעצער ב- 28/10/2008 12:14:12

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2008 00:53 לינק ישיר 

אושר "חוק דרומי": מותר לירות כדי להבריח פורץ

על-פי החוק שאושר, אדם לא יישא באחריות פלילית "למעשה שהיה דרוש באופן מיידי כדי להדוף מי שמתפרץ לבית, בכוונה לבצע עבירה".

אמנון מרנדה

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3559858,00.html

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2008 21:01 לינק ישיר 

זה פשוט נגד הגמרא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2008 19:21 לינק ישיר 

אברבנאל מפרש את דין גנב במחתרת באופן מעט שונה מהמקובל: "ירדה תורה לסוף דעתו של כל איש שיש לו שונא, יבוא אל ביתו בלט להרגו, ואם יימצא - יאמר שבא לגנוב ולא גנב, וייפטר. אבל אם זרחה השמש עליו, מבואר הוא שלא בא להרוג את האדם בביתו כצאת השמש בגבורתו, ולכן אין ראוי להמית את הגנב אף שיימצא במחתרת, כי לא בא אלא לגנוב ממון, לא להרוג את הנפש, ואין ראוי שבעבור הממון יומת".

כשמוצאים אדם במחתרת, בכלל לא בטוח שהוא גנב, ייתכן שהוא מלכתחילה בא להרוג, ולכן מותר להרגו.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-15/9/2007 22:53 לינק ישיר 

לאורך כל הדיון היתה לי תחושה עמומה, שהדיון היה צריך להתקיים כמה חודשים מוקדם יותר. עכשיו סוף סוף נזכרתי:

כמה חודשים לפני האירוע בדרום, היה דיון בכנסת על השחתת עצי זית וגניבת זיתים של פלשתינים ביהודה ושומרון. הפלשתינים האשימו את המתנחלים, מועצת יש"ע טענה שזו עלילה ושהעצים הושחתו ע"י ערבים או ע"י פרובוקטורים מ"שלום עכשיו", אבל חברי הכנסת מהשמאל קיבלו, כצפוי, את גירסת הפלשתינים.

בדיון שהיה בנושא זה בכנסת, הציע רן כהן (מרצ), להורות לצה"ל לירות לרגליהם של הגנבים. חברי הכנסת מהימין גילו אחריות רבה לחייהם של הגנבים (הערבים/הפרובוקטורים), והתנגדו בתוקף להצעה זו, ואף האשימו את רן כהן בהסתה לרצח. גם בעיתון "בשבע", במדור "שאלת השבוע", התראיינו מספר אישי ציבור מהימין, וכולם כאחד התנגדו להצעה של רן כהן.

עד כמה שזכור לי, בכל הדיון ההוא לא הוזכרה ולו פעם אחת סוגיית גנב במחתרת. ואני תמה, מדוע? מה הסיבה שכולם נזכרו בדין גנב במחתרת דווקא לאחר פרשת דרומי?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-15/7/2007 18:35 לינק ישיר 

אראל

ההשואה היא היסוד לטענתי למעלה ש"נידון על שם סופו" הוא עונש על מידה רעה שנמצאת בו (נכונות ללסטם/נכונות להרוג). שהרי אם זו רק מניעה- למה לדון בן סורר בסקילה שהיא המיתה הקשה ביותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2007 16:01 לינק ישיר 

אראל,
זכורני שדווקא ההשוואה בין שתי הסוגיות הללו היא שהוליכה אותי למסקנה זו, ואולי לכשאפנה אאריך בראיות ממהלך המשניות והסוגיות שמוכיחות זאת. כעת אני חייב לקצר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2007 15:44 לינק ישיר 

ראה במשנה, סנהדרין ח ה: "בן סורר ומורה, יידון על שם סופו... הבא במחתרת, יידון על שם סופו..." ישנה הקבלה בין שני מעשים, שמצד עצמם אין הצדקה להעניש אותם במוות, והסיבה היחידה שהורגים אותם היא משום שיודעים מה הולך לקרות בסופם. בכל מקרה, מוכח מכאן שעצם עבירת הגניבה אינה מצדיקה מוות, בדיוק עבירת הזלילה והסביאה של בן סורר ומורה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-13/4/2007 18:20 לינק ישיר 

דו"ד,
אני פשוט לא מצליח להבין את טענותיך. אני לא כופה את דעתי על ההלכה אלא מוכיח את דעתי מתוך מקורות הלכתיים (אף שבמקום בו המקורות ניתנים להתפרש בשתי צורות, אני בהחלט בוחר את הפירוש המתאים לדעותיי, אך למיטב הבנתי לא זה המצב כאן). דבריי מגובים בראיות ברורות, ואתה ממשיך בשלך וקורא לי לעשות מחקרים בלשון חז"ל. אז נראה לי שכאן הזמן להיפרד כידידים.
שבת שלום

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2007 14:00 לינק ישיר 

מיכי

אינני מבין איזו הצדקה יש למתודה לימודית שכזו, שכופה את דעתה העצמאית על ההלכה. זכותך לומר שאינך מסכים עם קביעת הגמרא והראשונים או שאינך מבין אותה. אך עיוות כזה של כתובים מפורשים איננו ישר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם מותר להרוג גנב
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext