| נשלח ב-21/1/2007 00:15 |
|
| |
הצעה: פתיחת סמינר "ערכים" לחרדים!
הנושא שברצוני להעלות כאן, מטריד אותי כבר שנים רבות. משום מה, עבור חרדים מבטן ולידה נתפסים עיקרי האמונה והיהדות כדבר פשוט ומובן מאיליו, שאיננו מחייב שום לימוד עיון והעמקה. בעוד שעבור הרחוקים מתורה ומצוות, יוצאים לאור ספרים מאמרים וחוברות, נערכים סמינרים הרצאות וכנסים, שנועדו להראות ולהבהיר את אמיתות התורה והנבואה ועוד מיגוון רחב של נושאים יסודיים ביהדות, עבור תלמידי מערכת החינוך החרדית בכל הגילאים דברים אלו הם בבל יראה ובבל ימצא. ההנחה היא כנראה שהדברים כה פשוטים וברורים עבור מי שגדל באוירה חרדית, וכי העלאת הנושא עלולה רק לגרום נזק ולא תועלת. גם אמירות כלליות על הצורך להתחזק באמונה וביטחון, מתייחסות רק להתעוררות כללית ולא ללימוד עיוני ורציני של הדברים.
כידוע, לא מדובר רק על היעדרם של נושאים חשובים אלו מתוכנית הלימודים, אלא בהתנגדות עקרונית לעיסוק זה. ישנה הסכמה על הצורך ב"אמונה פשוטה" ובכך שעצם העלאת הנושאים עלול לגרום לשאלות לצוץ במוחם של האנשים, היחס המקובל להצגת שאלות יסודיות הוא תוקפנות מילולית וכפי הפתגם הידוע הלקוח מהלכות טריפות "שאילה איז טרייף". ניתן לראות בפתיחת "שער היחוד" ב"חובת הלבבות" שיצא לאור על ידי ר' פנחס ליברמן ז"ל, אזהרות רבות של גדולי הדורות כנגד לימוד פרק זה. החשש הוא שהעלאת הנושאים תגרום לאנשים ספיקות ולבטים וכי התשובות שיינתנו לא בהכרח יניחו את דעת כולם, לכן מוטב לדכא מראש את המחשבה על דברים אלו.
נדמה לי שהמקור לעמדה זו הוא בעיקר חסידי, אבל הליטאים אימצו בחום את השיטה. התוצאה היא שגם תלמידי חכמים מופלגים, עשויים להתברר כבורים מוחלטים בשאלות יסודיות של אמונה ובטחון תורה מן השמים וכיו"ב. לא פלא איפוא שאמונות תפלות וטפלות חודרות בקלות רבה למחנה החרדי, האמור לכאורה להיות ברמה הרוחנית הגבוהה ביותר. במצב זה, עלולה כל חשיפה של בוגרי עולם הישיבות החרדי לדברים חדשים [ממצאים ארכיאולוגיים, ידיעות היסטוריות, ציטוטים מדברי קדמונים, סתירות בין דברי חז"ל למדע וכיו"ב] , לגרום להם לזעזוע קשה שהם יתקשו לעמוד בו באמונתם הדתית.
את הטיעון האחרון מקובל לדחות ב"מבחן התוצאה", המבוסס על כך שבפועל ישנם אחוזי נשירה אפסיים בציבור החרדי לעומת נטישה גבוהה לחילוניות בציבור הדתי המתמודד בגלוי עם נושאים אלו. אני מתקשה לקבל את המסקנה הזו, היות ובהחלט יתכן שהגורמים לתוצאה זו הם גורמים סביבתיים שעלולים להשתנות בזמן קצר יחסית, כמו התמיכה הקהילתית והמשפחתית מחד וחסימת הגישה לידע מאידך.
לפני מספר שנים שוחחתי בעניין עם ר' נח וינברג מישיבת "אש התורה" ועם ר' לייב מינצברג מ"ישיבת המתמידים", שניהם סברו שאכן ישנה נחיצות גדולה ללימוד נושאים חשובים אלו אצל בני התורה, אבל היו פסימיים באשר ליכולת לפעול בעניין זה. ר' נח וינברג סיפר על ניסיונו לפעול בעניין זה בעבר ועל ההתנגדות שהוא נתקל בה, לעומת זאת בארה"ב הוא טוען שהוא הקים ארגון בשם "חזון" המלמד בישיבות רבות לימודי אמונה והשקפה.
מה דעתכם?
תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 21/01/2007 0:17:18
אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2007 09:35 |
|
| |
יש לי מכר ששנה ופרש והוא אמר פעם על ראש ישיבה שמפני הכבוד לא נזכיר את שמו, שהוא סובר שאין כלל מצווה להיות חכם, אדרבא רצוי להיות תמים ואפילו פחות מכך, אלא שבתלמוד תורה יש מצווה של הבנה.
|
| נשלח ב-6/2/2007 00:39 |
|
| |
"אם אני אדבר עם חילוני שהוא מבין בתיאולוגיה וכל הדברים האלה, שאני לא מבין בזה כלום, תוך שעה אני הופך לגוי, לכופר, אוקיי??
זה שאני אאמין לו, זה לא בגלל שאני חסר אינטלגנציה, זה בגלל שאני לא יודע."
"אני באמונה אני חזק"
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3358118,00.html
דקה ורבע לפני הסוף, מומלץ.
ואשכול בבחדרי חרדים: http://bh.hevre.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2143520
(מישהו כבר יפתח אשכול בעצכ"ח על הנושא, לא?)
|
|
|
|
| נשלח ב-5/2/2007 23:26 |
|
| |
יוני אליצור הופיע אצלי בתוכנית טלויזיה לפני 8 שנים . אין ספק הוא בחור מוכשר שידע איך להביא את האדם לשאלות ולגירוי מחשבתי . לאחר תקופה הוא "נרכש" ע"י ערכים והמשיך הלאה .
בהחלט יש הרבה שאלות של אמונה כפי שהעיד בפניי אחד מחכמי ומגדולי ירושלים לפני מספר חודשים .
ספרים כמו דרך ה" לרמחל שפתי חיים וכד" יכולים לתת את המענה לבוגרים החרדיים יותר .
אמונה זה ידיעה ! כמו שנכתב וידעת . בהחלט יש מקום להביא לחיזוק באמונה אבל בכלים התורניים הקיימים כיום כגון ספרי מוסר וקבלה ופירושיהם .
|
|
|
|
| נשלח ב-5/2/2007 16:30 |
|
| |
בעל בעמיו
מה זה שם של יהודי מלידה?
האם רבי טרפון זה שם יהודי
רבי ישמעאל? רבי אלכסנדראי?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/2/2007 15:50 |
|
| |
יוני אליצור? לא נשמע שם של חרדי מלידה.
אבל עם קצת ציניות, הייתי שמח לראות מאמר כתוב שלהם מאשר לשמוע הרצאה בע"פ.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/2/2007 15:34 |
|
| |
עין הקורא,
ענבל, סרברניק ונויגרשל (וגם אהרן לוי ונתן רוזן, החדשים יותר) הם ז'אנר אחד בסגנון של "ערכים", אלא שהוא התפתח רבות מאז הקמת הארגון בתחילת שנות השמונים. אין ספק ש"חבילת הבסיס" של מערך התשובה של ערכים מורכב מן ההרצאות הלוגיות של המרצים המצויינים הנ"ל (למה להחליף סוס מנצח?), אך מסתבר שרוחות העידן החדש השפיעו גם על הארגון הנ"ל, וסגנון ההרצאות התרחב בצורה משמעותית.
נסה לשמוע את יוני אליצור, למשל. אחד הרכשים החדשים של ערכים.
מרצה צעיר, איטלקטואל ומוכשר שמתעסק עם פילוסופיה יהודית, קבלה ומחשבת ישראל,
ליטאי עם נשמה חסידית, גיטרה פעילה, והשפעות "משה שפיראיות" מעודנות.
תענוג.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/2/2007 15:10 |
|
| |
ודרך אגב..
לכל החכמים פה למיניהם...
בסמינר יש מלא אפשרויות לשאול שאלות.. בנות שואלות שם שאלות בלי סוף, וגם מקבלות תשובות..
ולגבי תגובה של מישהו (סליחה, לא זוכרת מי, ואין לי כח לחזור אחורה לבדוק),
נכון שהרבה מההרצאות הן מדברות לשכל.. ולא לאמונה..
אבל מתוך ידיעה אפשר להגיע לאמונה.
יהודי שלא מאמין... יש לכם שיטה טובה יותר להחדיר לו אמונה?????
|
|
|
|
| נשלח ב-5/2/2007 15:05 |
|
| |
לא תיכננתי להגיב... עד שקראתי הודעה אחת שהעבירה בי צמרמורת בכל הגוף...
קלף!!!!!
מי אתה ומה אתה שתגיד שלסמינרים האלו אין שום תועלת?????
אתה יודע בכלל מה הולך שם?????
רק משכורת לרבנים??!!!! ה' יסלח לך!!!!!
אני אישית!!!! קיבלתי על עצמי הרבה מצוות בזכות הסמינרים!!
אחותי הקטנה חזרה בתשובה בזכות סמינר אחד שהיתה!!!! (קיבלה על עצמה צניעות, ברוך ה' עד היום)
ועוד המון בנות שהייתי איתן בקשר שבזכות סמינר של 4 ימים, קיבלו על עצמן מצוות!!!
אז תפסיק לבלבל במוח, ואל תדבר בנושאים שאתה לא מבין בהם!!
קשקוש בגרוש אלק!
אתה יודע כמה פותחים לנו את העיניים שם????
ורק לידע כללי,
הארגון דואג לשמור על קשר עם כל בחורה ובחורה שם.. לחזק אותן, לשלוח אותן למדרשיות אם צריך.... עד עכשיו יש מישהי ששומרת איתי על קשר, אפילו שאני כבר חרדית, ולא צריכה משגיחה צמודה!!
את זה אתה ידעת?????!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2007 18:24 |
|
| |
הרב פרידמן מתפרח הוא במקור מהמזרחי
אז אולי כדאי שיסיק את המסקנות ויחזור בתשובה
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2007 17:12 |
|
| |
עין הקורא ברוך שובך (בהנחה שכאן הצאצא הלגיטימי של רב שיח)
רק נזכיר שרבים מ"גילויי" ערכים לקוחים גם הם מארון הספרים המזרוחניקי כגון: א.ברט וא.קורמן.
ומהיכן הגיע הארון? באוניה של העליה השישית מגרמניה.
ולאן מובילים את המשוכנעים? אל אחיהם שולליהם מבזיהם...
|
|
|
|
| נשלח ב-28/1/2007 08:46 |
|
| |
להבהרה,
ר' יעקב פרידמן למד במרכז הרב.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 28/01/2007 8:47:12
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2007 11:30 |
|
| |
עין הקורא
התופעה שאתה מדבר עליה היא צידו השני של אותו מטבע עצמו שהלין עליה פותח האשכול. כאשר אין מבחר בשוק ואחד צועק בקול רם, כולם באים אליו.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2007 11:24 |
|
| |
אולי אם הר' פרידמן היה לומד מוסר ואמונה בבוקר הוא היה מקבל עזות דקדושה ללכת ולהנהיג את זה,
עין הקורא,
אני לא בטוח שכל המרצים\רבנים\פובליציסטים שהזכרת שייכים לאותו תחום שאתה יכול לומר עליהם שהעדיפו את אלה ולא את אלה, חלק מהם עוסקים בתחומים נושקים אבל לא בהכרח באותו תחום,
בכל אופן ברור שאתה צודק והתופעה קיימת,
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2007 08:58 |
|
| |
ועל הרב פרידמן נאמר,
זרוק חוטרא לאוירא וכו'.
אני כמובן איני דורש זאת לגנאי.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2007 03:54 |
|
| |
אני מעיד כאן שהגאון רבי יעקב פרידמן מתפרח אמר לי כדברים האלה: "צריכים היום לשנות את סדרי הישיבות, באופן כזה ששעות סדר בוקר יוקדשו רק ללימוד מוסר ואמונה. צריך לחזק את הדגש על לימודי אמונה בתקופה הזאת. כן, כן, כמו שכמה מהמיזרוחניקים עושים, והם צודקים. רק אצלנו אין מי שיהיה לו אומץ לעשות זאת".
אבל יש לי הערה לגוף הנושא והכותרת של האשכול הזה:
סמינרים של "ערכים" לאו מר בר רב אשי חתים עליה! יש לדון לעומק בגופם של דברים: סגנון האפולוגטיקה והוכחות האמונה שהתפתח בשנים האחרונות בין חבורת המרצים הקטנה של נבחרת ערכים (נשיא, ענבל, סרברניק, נויגרשל - כל אחד על פי כבודו ומעלתו). דרכם הפכה מבלי משים, מבלי בודק, מבלי דיון, ל"מיינסטרים" הרשמי של הסברת היהדות.
לדוגמה: בעוד חומר ההסברה שהם פיתחו להרצאות וסמינרים הפך להיות הנאראטיב המקובל בציבור החרדי גם לצרכי פנים, פנינים יקרות כמו משנתו של הרב וולבה זצ"ל, שנועדה לזה, הוזנחה משום מה, ולא רק היא. יש עוד דוגמאות. אפשר לומר על דרך צחות, שספריתו ודרך מחשבתו של יהודי פלוני ממנהלי ערכים ומנוף היא המקור המרכזי היום לכל חומר ההסברה היהודי - שעיקר הופעתו כיום היא דווקא בתוך הציבור החרדי.
נוצר שינוי כיוון עדין אבל עקבי מהחומר הישן שכתבו הרב גרילק והרב חסידה ב"דע את יהדותך", מסגנון המאמרים ב"ניצוצות" הזכור לטוב, והחומר שיצא לאור לפני שנים רבות ב"אל המקורות" - שלא לדבר על החומר רב הכמות והתוכן שנכתב ונאמר ע"י רבנים סופרים חסידים בני זמננו כמו בחב"ד, ברסלב, סלונים ועוד, או שיעוריו של הרב משה שפירא מבית וגן שחינך דור שלם של אברכים ובע"ת ליטאים לחשיבה יהודית ואין זה ניכר כלל ב"הסברה" היהודית שמדברים עליה כיום.
 |
|
|
|
|
|