שלום
היום בבוקר השלמתי מניין בבית אבלים של סבא של חברה שלי
בן דוד שלה (שהוא קצת רחוק פיזית מהשם) שאל אותי למה מכסים את העיניים בקריאת שמע
ולמה דווקא בצורה הזאת
לא ידעתי לענות לו, אולי אתם תוכלו?
תודה
נשלח ב-19/2/2007 14:31
חחח
על כך אולי יש לתרץ שמספיק איבר אחד אבל לעשות את זה טוב.
ולכן אולי יש המוסיפים טלית...
ולא לסגור חזק כי סגירה חזק מוציאה אדם מהריכוז.
נשלח ב-19/2/2007 14:27
שלום
אם מספיק צעד אחד גשמי אז העפעפיים לא מספיקות?
כפי שנראה לי יש כאן שני צעדים גשמיים
תודה
נשלח ב-19/2/2007 11:04
לדעתי מספיק שעושים צעד אחד גשמי [כיסוי עיניים] של התנתקות
בכדי לשלב את הגוף עם העניין הרוחני.
ואגב ראיתי לפני כמה ימים ווידאו שבו הרבי היה שליח ציבור וכיסה את עיניו בקריאת שמע עם היד ולא עם הטלית.
נשלח ב-19/2/2007 10:52
שלום
אני סך הכל שואל למה שמים ידיים על העיניים
ואם בגלל לא להתבלבל מהנבראים אז למה לא לסתום אזניים
אבל אתה כבר לא חייב לענות
אני אשאל אותך במציאות
תודה
נשלח ב-13/2/2007 11:56
גם אני קצת מתבלבל כשכולם קוראים קריאת שמע
ולכן, למרות שכשאני נמצא במחיצת מניין של אנשים הקוראים את שמע אני מכסה גם את העיניים שלי
כי ההלכה היא שכך צריך לעשות בכדי שלא יחשבו שאני לא מקבל עלי מלכות שמיים כמו כולם
אבל בתכלס קריאת שמע של אדם צריכה להיות במנוחה
לאחר שקדמה לה התבוננות מסויימת בפסוקי דזימרה היינו בממלא כל עלמין
וגם הקדמה של 2 ברכות שקודמות לקריאת שמע ומרוממות את הנפש לקיום מצוות קריאת שמע
ואת קריאת שמע לדעתי ובאופן מעשי [ לא הוראה לרבים] ראיתי ש[אלה שמוגדרים אצלי כמתפללים קצת י8תר באמת מאחרים] מבצעים בנפרד וברגע כזה שפחות או יותר נמצאים במצב הנפשי המתאים ללא כל בילבולים.
ובכלל את קיום המצווה אנו מבצעים באמת בבית.
מייד אחרי ברכות השחר שאנו קוראים בבית.
לפני שמתחילים כל העניינים המבלבלים.
ואם יש אפשרות אז נכנסים קצת לאוירה הנכונה ע"י לימוד משהו שמרומם את הנפש שמקורו בפנימיות התורה.
גם קריאת מכתבים של הרבי עושה לי את זה.
ואני עוצם עיניים לא חזק ושם ידיים על העיניים כמו המנהג אבל לא מתייחס כל כך לזה כי למרות שלדעתי יש לעשות בדייקנות כמו שנהוג, בכל זאת לא זה הוא העיקר במצוות קריאת שמע אלא טפל.
ואם אתה מחפש פירושים קבליים על למה דווקא יד ימין ולמה בדיוק כך אז אני באמת לא יודע.
נשלח ב-12/2/2007 18:56
שלום
הבנתי מהכתוב שהכוונה חשובה מאוד בקריאת שמע והבנתי שכל ישראל נוהגין לכסות את עיניהם
וגם הבנתי שאולי אתה חושב שאני לא רוצה לדעת את האמת אז הפצצת אותי בדברי תורה
וכל זה בסדר אבל עדיין לא הבנתי (ונראה לי שגם אתה לא) למה לא מספיק שאני אעצום את העיניים למה אני צריך גם לכסות אותם אם הכוונה חשובה אז שתדע לפעמים זה שאני שומע את כולם קוראים שמע זה קצת מבלבל אותי ואני יודע שאם הייתי מעוניין לפקוח עיניים גם אלף ידיים לא היו עוצרות אותי (אז לא משנה אם העפעף מכסה או עוד יד ועוד יד)
אפשר לקבל תשובה מאזרחי כבר (גם לא יודע זו תשובה)
תודה
נשלח ב-12/2/2007 14:17
גמרא ברכות יג-ב
(דברים ו) אשר אנכי מצוך היום על לבבך מכאן אתה למד שכל הפרשה כולה צריכה כוונה. אמר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן הלכה כרבי עקיבא. איכא דמתני לה אהא דתניא הקורא את שמע צריך שיכוין את לבו רבי אחא משום רבי יהודה אומר כיון שכוון לבו בפרק ראשון שוב אינו צריך. אמר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן הלכה כרבי אחא שאמר משום רבי יהודה. תניא אידך והיו שלא יקרא למפרע על לבבך רב זוטרא אומר עד כאן מצות כוונה מכאן ואילך מצות קריאה רבי יאשיה אומר עד כאן מצות קריאה מכאן ואילך מצות כוונה. מאי שנא מכאן ואילך מצות קריאה דכתיב לדבר בם הכא נמי הא כתיב ודברת בם הכי קאמר עד כאן מצות כוונה וקריאה מכאן ואילך קריאה בלא כוונה. ומאי שנא עד כאן מצות כוונה וקריאה דכתיב על לבבך ודברת בם התם נמי הא כתיב על לבבכם לדבר בם ההוא מבעי ליה לכדרבי יצחק דאמר (דברים יא) ושמתם את דברי אלה צריכה שתהא שימה כנגד הלב. אמר מר רבי יאשיה אומר עד כאן מצות קריאה מכאן ואילך מצות כוונה. מאי שנא מכאן ואילך מצות כוונה משום דכתיב על לבבכם הכא נמי הא כתיב על לבבך הכי קאמר עד כאן מצות קריאה וכוונה מכאן ואילך כוונה בלא קריאה. ומאי שנא עד כאן מצות קריאה וכוונה דכתיב על לבבך ודברת בם התם נמי הא כתיב על לבבכם לדבר בם ההוא בדברי תורה כתיב והכי קאמר רחמנא אגמירו בנייכו תורה כי היכי דליגרסו בהו. תנו רבנן (דברים ו) שמע ישראל ה' אלהינו ה' אחד עד כאן צריכה כוונת הלב דברי רבי מאיר. אמר רבא הלכה כרבי מאיר. תניא סומכוס אומר כל המאריך באחד מאריכין לו ימיו ושנותיו. אמר רב אחא בר יעקב ובדלי'ת. אמר רב אשי ובלבד שלא יחטוף בחי'ת. רבי ירמיה הוה יתיב קמיה דרבי (חייא בר אבא) חזייה דהוה מאריך טובא. אמר ליה כיון דאמליכתיה למעלה ולמטה ולארבע רוחות השמים תו לא צריכת. אמר רב נתן בר מר עוקבא אמר רב יהודה על לבבך בעמידה. על לבבך סלקא דעתך אלא אימא עד על לבבך בעמידה מכאן ואילך לא. ורבי יוחנן אמר כל הפרשה כולה בעמידה. ואזדא רבי יוחנן לטעמיה דאמר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן הלכה כרבי אחא שאמר משום רבי יהודה. תנו רבנן שמע ישראל ה' אלהינו ה' אחד זו קריאת שמע של רבי יהודה הנשיא. אמר ליה רב לרבי חייא לא חזינא ליה לרבי דמקבל עליה מלכות שמים. אמר ליה בר פחתי בשעה שמעביר ידיו על פניו מקבל עליו עול מלכות שמים.
אהוביי אחיי ורעיי אשר כנפשי באתי כמזכיר ומעורר ישנים בתרדמת הבלי הבלים ולפקוח עיני העורים יביטו לראות להיות כל ישעם וחפצם ומגמתם לכל בהם חיי רוחם במקור מים חיים חיי החיים כל ימי חייהם מנפש ועד בשר דהיינו כל מילי דעלמא ועסקי פרנסה לא יהיה כאלו דעבדין לגרמייהו ולא יהיה בית ישראל כעוע"ג דזנין ומפרנסין ומוקרין לנשייהו ובנייהו מאהבה כי מי כעמך ישראל גוי אחד בארץ כתיב דהיינו שגם בעניני ארץ לא יפרידו [נ"א יפרדו] מאחד האמת ח"ו להעיד עדות שקר ח"ו בק"ש ערב ובוקר בעינים סגורות ה' אחד בד' רוחות ובשמים ממעל ובארץ מתחת ובפקוח עיני העורים התעיף עיניך בו ואיננו ח"ו אך בזאת יאות לנו להיות [נ"א בהיות] כל עסקינו במילי דעלמא לא לגרמייהו כי אם להחיות נפשות חלקי אלקות ולמלאות מחסוריהם בחסד חנם שבזה אנו מדמין הצורה ליוצרה ה' אחד אשר חסד אל כל היום חסד של אמת להחיות העולם ומלואו בכל רגע ורגע רק שאשתו ובניו של אדם קודמין לכל על פי התורה.
כה יש נוהגין לקרות קריאת שמע בקול רםק מלבד ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועדקא ויש נוהגין לקרותה בלחש מלבד פסוק ראשוןקב מפני חשש שמא יבטח אחר על השמיעה ולא יקרא בעצמו ובאמת אינו יוצא בשמיעה אלא כשט' שומעין מאחד המכווין להוציאםקג כמו שנתבאר בסי' נ"טקד:
נשלח ב-12/2/2007 14:05
שולחן ערוך אדמור הזקן
ה נוהגין לקרות פסוק ראשון בקול רם כדי לעורר הכוונהכח ונוהגין ליתן ידיהם על פניהם בקריאת פסוק ראשון כדי שלא יסתכל בדבר אחר שמונעו מלכויןכט:
כט) גמרא ברכות יג, ב (גבי רבי), לפי' הרא"ש שם פ"ב סימן ג וראבי"ה סי' מו. טור ושו"ע סעיף ה. וראה אגה"ק סי' ט "בעינים סגורות".
נשלח ב-12/2/2007 13:56
אתה צודק.
חפירות הן מנהג ישראל קדום.
וכנראה טעיתי לגבייך.
תן לחפור קצת ואשוב אלייך.
נשלח ב-12/2/2007 13:08
שלום
אני שוב לא מבין אותך
אתה אומר לי להפסיק לחפור כי אם כן אני אצטרך מישהו יותר גדול (בתורה ) שיגיד לי את זה וגם שייתן לי אסמכתא מהתורה
ואני לא מציע שנעצום אזניים או אפילו נעלה זאת על דעתנו
אני רק שואל שאלה שתגרום לי להבין את השם יותר טוב
אני בעצם מקיים נעשה ואז נשמע אבל אני רוצה גם לשמוע למה!
אין שום רעיון אחר רק דרך להבין את הקיים
אולי בכלל אנחנו מכסים עיניים לא מהסיבה שאמרת
הרי כל החפירות האלה זה מה שאבותינו עשו (כמובן ברמה יותר גבוהה) אז למה שאנחנו לא?!
תודה
נשלח ב-12/2/2007 08:33
חחח
אני משוגע עליך!
אני אומר שסך הכל צריך לקרוא קריאת שמע ולהמליך את הקב"ה על עולמו
ומדי פעם ללמוד מה משמעות הדברים וכיצד מאירה את הנושא תורת החסידות
כל שאר הפעולות של כיסוי העיניים וכדומה הם כל מיני עניינים משניים שפשוט יש לעשות כמו כולם ולא לעשות מזה סיפור גדול
ובפרט לא לחפש כל מיני קונצים של שינויים או רעיונות אחרים לביצוע ש
א) מעידים על היבט חיצוני על כל העניין.
ב) מעידים על בעיה פנימית חמורה מאד אחרת שעלולה למצוא את ביטויה גם בעניינים שבהם המעשה בפועל הוא הכרחי.
נשלח ב-11/2/2007 21:29
שלום
אני לא כל כך מבין ,כשאתה אומר לי "להתבטל אל הקיים" האם אתה חושב שאני לא מעוניין לכסות עיניים עם הידיים כי אני כן מעוניין (וזה גם מה שאני עושה ) אז אני לא מבין למה אני אמור להתבטל
אם אתה מתכוון להתבטל אל הפירוש אז אין לי בעיה ,אם אתה אומר שזאת הסיבה אז אני מקבל את זה
אבל רק למטרת השיחה לא נראה לך מוזר שבקריאת שמע אנחנו עומדים בחדר מלא באנשים שקוראים כל אחד בצבע שלו ומה שאנחנו אמורים לעשות זה שדעתנו לא תהיה מוסחת ואנחנו דואגים לשים כיסוי כפול על העיניים?!
תודה
נשלח ב-11/2/2007 10:44
באמת הכוונה במילה "שמע" היא "הבן" [או התבונן!]
ונראה לי שמכסים את העיניים בכדי שיהיה יותר קל לכוון מבלי שהמראה יסיח את דעתנו.
אינני כועס וכמובן שאפשר להמציא פירושים על כל דבר וזה גם יראה יפה קדוש יחודי וטהור ומעניין ופנימי ונחמד ונעים ומסית
ולכן אני חוזר שוב ושוב על המנטרה של להתבטל אל הקיים
כי הוא ורק הוא האמת
ומן הראוי להתעניין באמת הזו באופן ישיר
היינו לשאול מה היא קריאת שמע וכיצד מבצעים אותה בפועל, ומדוע כך ולא אחרת.