בית פורומים עצור כאן חושבים

גדול המצווה ועושה ממי שאינו מצווה ועושה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/10/2002 00:50 לינק ישיר 
גדול המצווה ועושה ממי שאינו מצווה ועושה

חז"ל מלמדים אותנו את עקרון "גדול המצווה ועושה ממי שאינו מצווה ועושה". העקרון מופיע בכמה מקומות במקורות במסכת קידושין (לא, ע"א), במסכת בבא קמא (לח ע"א) ואולי בעוד מקומות. התלמוד מתעסק במקרים שונים: לדוגמא, דמא בן נתינא שהוא עובד כוכבים מכבד את אביו למופת למרות שאין לו שום חיוב לקיים את מצוות כיבוד אב ואם. "על אחת כמה וכמה", היהודים יכולים ללמוד ממנו, שהרי הם חייבים בכיבוד אב ואם מהתורה.

דוגמא נוספת היא מצוות בני נח: נשאלת השאלה, האם בן נח המקים מצוות בני נח יש לו חלק לעולם הבא? הרמב"ם עונה שלא מפני הכרעת הדעת אלא מפני גדול המצווה ועושה.

חז"ל מבארים את הנושא בכך שהם רותמים את נושא השכר והעונש זאת אומרת גדול המצווה משום שמגיע לו שכר גדול יותר כי הוא בחרדה שמא עבר עברה. התוספות מבארים (קידושין) "לפי (שמצווה ועושה) שדואג ומצטער יותר פן יעבור, ממי שאין מצווה, שיש לו פת בסלו, שאם ירצה יניח"

עקרון זה אינו ברור לי. ההפך, הנטייה הראשונית היא לחשוב שגדול העושה שאינו מצווה שהרי אז העשיה היא לשמה. אם ננסה לדרג את מניעי הפעולות שלנו הרי פעולה שנובעת מצווי גרידא תהיה נמוכה יותר מפעולה המונעת מהבנה. הרי פעולה המונעת מהבנה היא מופנמת אצל הפועל והלא להפנמה אנו שואפים.

אציג בפניכם כמה שאלות ואשמח אם תבהירו את הנושא.
1.מה עם אבותינו ז"ל? עבודת השם שלהם היתה מרצונם (לפני קבלת התורה)?
2.מדוע אין לסמוך על הכרעת הדעת בלבד? ועל מה עוד ניתן לסמוך?
3.האם העקרון "גדול.." נכון משום היותנו חיים בחברה, הכוונה שבהסתמך על השכל (ללא תורה) יהיה בלתי אפשרי לקבוע חוקה מוסרית המקובלת על כולם? להבדיל התורה כן מקובלת על כולם (אבותינו במעמד הר סיני).
4.למה הכוונה במילה מצווה?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2010 18:19 לינק ישיר 

[בע"ב,

אכן - גם אני וגם החברותא שלי לא סברנו שזהו הפשט, ולמרות זאת הוא חשב שכך ראוי לפרש...]

תוקן על ידי אמשלום ב- 16/12/2010 18:21:10

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2010 15:52 לינק ישיר 

שחקת אותה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2010 15:29 לינק ישיר 

בעל .

התעניינת מה הגיב המשגיח? הוא פשוט הפסיק להשגיח עלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2010 15:20 לינק ישיר 

שותף

לפי ביאורי החכמה היא השרש והמעשה הוא ענף .לפי הביאור הרגיל המעשה הוא השרש ??

בעומק הענין יכלת לשאול מה התכלית המעשה או החכמה ועל זה לפי דברי אין כ"כ תשובה .[כלומר אני רוצה לצחוק ולטעון שגם לפי פשוטה של משנה -עוד יקום יום אחד זרם כזה, לאחר שאתה וחבירך שותף סוד תצליחו במשימה....- החכמה היא עיקר העיקרים כי התנא רוצה לוודאות שתמשיך להצליח ולהחכים רבות רק הסדר של הדברים לשיטתו מעכב...וקל להבין]

שמתי לב שנפלה טעות בהודעתי הקודמת והתכונתי כדברי תלמיד

תוקן על ידי pi_haton ב- 16/12/2010 15:27:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2010 15:19 לינק ישיר 

פי

קצת סתמת דבריך, אני מניח שכוונתך מי שחכמתו מרובה בגלל  מעשיו ולא מתוך לימוד חכמה – על הפנים, מי שמעשיו מרובים בגלל חכמתו – אשרהו.  ואשרי למי שהחלטותיו והחלטות משגיחו תלויות בוורטים. שותף - השרשים הם החכמה.

לעצם האשכול -  מישהו יכול להסביר לי על מה המהומה?

המצווה - משועבד לה'. המעשה עצמו מלבד החשיבות הנלווית העצמית שלו, הוא מעשה של בטול עצמי  ושעבוד לה', משא"כ בשאינו מצווה שאצלו זה "משחק" ולא שעבוד לה' (וישמרני ה' מבעל בעמיו שאינו אוהב זאת)

כמדומני שלמרות רוב המלל שבאשכול לגבי הרמב"ם זו גם הרוח הנושבת ברמב"ם, שאם אמנם יש טעמים למצוות, אלו הם לאנשים שלא הגיעו לשלמות, אך מי שהגיע אילה עושה האמת מפני שהוא אמת (והכוונה מפני שזה צווי ה')

לכן מי מאוה"ע העושה את מצוות בני נח  שלא מצווי אלא מדעתו – כי הן מוסריות - אינו "חסיד", אינו עובד ה', אלא לכל היותר – חכם (ממש ההיפך מדברי ווטו). בהל שמיטה ויובל בסה"כ תוב שמי שנדבה דעתו לדעה את ה' ולעבדו – בשמירת הצוויים החלים על אותו אדם – משובח.

חושבני שכל זה נכלל בדבר איקה שם שאף אחד לא התייחס אליהם.

תוקן על ידי תלמידטועה ב- 16/12/2010 15:25:29

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2010 15:11 לינק ישיר 

pi_haton כתב:
עניתי לו שהפירוש שאני מפרש הוא כדברייך מי שמעשיו מרובין מחכמתו כלומר החכמה היא המקור לחכמתו שרשיו מרובים ומי שחכמתו מרובה ממעשיו  כלומר קודם הוא עושה מה שחלמו עבורו ואחרי כן הוא מפרשן ומסיק מכך "מוז מען זאגן"
 באה רוח כפשוטן של דברים אוירה חדשה ועוקרתו על פניו [וזה ד"א המקור לביטוי "על הפנים"..]

אם מי שמעשיו מרובים מחכמתו פירושו שמעשיו נובעים מחכמתו, איך זה מסתדר עם הדמיון של המעשים לשורשים ושל החכמה לענפים, הלוא הענפים תמיד נובעים מהשרשים ? אלא בכל מקרה מעשיו קודמים לחכמתו, והנפק"מ רק ביחס ביניהם.

הבנתי, הבנתי, זו סתם בדיחה..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2010 14:34 לינק ישיר 

פי
הוורט מעולה, מה ענה המשגיח?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2010 13:51 לינק ישיר 

אמשלום נאים הדברים למי שהביאתם לפנינו...

בישיבה שלי הרב ניסה להניאני מלימוד פילוסופיה [זאת היתה פילוסופיה יהודית בלבד כמורה עיקרים ועוד.]בכח המשנה באבות "מי שחכמתו מרובה ממעשיו דומה לאילן ששרשיו מועטים וענפיו מרובים באה רוח ועוקרתו על פניו" [התנא קיצר במילותיו וצריך להוסיף על הדברים באה "הפקולטה למדעי" הרוח וכו']

עניתי לו שהפירוש שאני מפרש הוא כדברייך מי שמעשיו מרובין מחכמתו כלומר החכמה היא המקור לחכמתו שרשיו מרובים ומי שחכמתו מרובה ממעשיו  כלומר קודם הוא עושה מה שחלמו עבורו ואחרי כן הוא מפרשן ומסיק מכך "מוז מען זאגן"
 באה רוח כפשוטן של דברים אוירה חדשה ועוקרתו על פניו [וזה ד"א המקור לביטוי "על הפנים"..]

תוקן על ידי pi_haton ב- 16/12/2010 13:54:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2010 13:06 לינק ישיר 

בעל
כוורט של אמשלום- יתרון החכמה מהכסילות כיתרון האור מהחושך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2010 12:35 לינק ישיר 

הוורט יפה, אך לא נראה לי שהוא פשט לפי הקשר המימרא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/12/2010 12:33 לינק ישיר 

[כך שמעתי מפי החברותא שלי -
בעברית יש כמה סוגים של "מ" תחילית וביניהן גם "מ' מעצימה" (במובן של יותר מ-) ו"מ' סיבתית" (במובן של נובע מ-). בד"כ נהוג לפרש את "גדול המצווה ועושה ממי שאינו מצווה ועושה" לפי המ' הראשונה - מי שמצווה ועושה גדול יותר ממי שאינו מצווה ועושה. אולי ניתן להבין את המשפט גם לפי המ' השניה? כלומר - גדול המצווה ועושה בגלל מי שאינו מצווה ועושה? (מי שאינו מצווה ולמרות זאת עושה משפיע על מי שמצווה לעשות - אם הוא/היא עושה, בודאי שאני אעשה!)]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2003 09:03 לינק ישיר 

רו"ד,

תודה על ברכותיך!

הרמב"ם במשנה תורה מנסה לשקף את דעת חז"ל ובתור כך לא ראה בעיה בהריגת גויים.

גם לגויה שזינתה עם ישראל הוא נותן את אותו הטיפול שלשור הרובע ונרבע הנסקל!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2003 08:55 לינק ישיר 

ווטו [ראשית, המון המון מזל טוב, נדמה לי שעוד לא אמרתי]

גם אני חשבתי על משהו דומה. אבל בהלכות מלכים הרמב"ם כותב הלכה אחת קודם: "וכן ציווה משה רבנו מפי הגבורה, לכוף את כל באי העולם לקבל כל מצוות שנצטווה נוח, וכל מי שלא קיבל, ייהרג. והמקבל אותם--הוא הנקרא גר תושב בכל מקום, וצריך לקבל עליו בפני שלושה חברים. וכל המקבל עליו למול, ועברו עליו שנים עשר חודש ולא מל--הרי זה כמין שבאומות."

ונראה מכך שלא מדובר על מי שרוצה להצטרף אל דת ישראל, אלא שאנו מחוייבים לצאת למעין "מסע צלב"
ולכוף את כל באי העולם על מצוות בני נוח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2003 08:32 לינק ישיר 

רו"ד,

יש ליישב את הרמב"ם שהוא מודה שתכלית האדם שישכיל וידע בהכרע דעתו את אמיתות התורה ויעשן מפני שהן אמת [מציאותית מעבר להתגלותית], אבל בהלכות מלכים מדובר במי שרוצה להצטרף ל"דת" ישראל או מפני שעדיין הכרע דעתו לא ברור והוא זקוק לה, או מסיבה חברתית. לזה דרוש קבלת עול.

[כמובן שזה רק לפי גירסת "אלא" וייתכן שה"ולא" הוכנס בזדון על ידי פונדמנטליסטים.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2003 01:56 לינק ישיר 

ה' ירחם

איפה יש פה סתירה? לעשות את הציווי מפני שהוא אמת, זו עמדתו האמיתית של הרמב"ם !

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > גדול המצווה ועושה ממי שאינו מצווה ועושה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext