| נשלח ב-19/3/2007 12:14 |
|
| |
הזמן לשינוי?
מכתב מסבא
נכדתי היקרה
התרגשתי מאוד כשאבא העביר לי את מכתבך אליו, בו את מודיעה לו 'שלא יכנס לחובות עבור רכישת דירה בשבילך כשתתחתני' ושאת מודעת למשמעויות המעשיות שיבואו בעקבות עמדתך זו. אומר לך במלים פשוטות 'אני גאה בך' ומברך אותך - שירבו כמותך בישראל. אמרתי לסבתא שהדבקות שלך 'באידיאולוגיה' היא תכונה נרכשת, ואין ספק שמאחוריו עמל רב ועקביות מתמדת, שכן לא היה לך ממי לרשת אותו במשפחתנו הרחבה.
זוהי הזדמנות חגיגית בשבילי לשתף אותך בשיחות שאני וחברי מנהלים מדי פעם אודות מצב חברתנו 'החרדית', על האתגרים העומדים בפניה ועל הכוח הרב שיש לצעירי הצאן כמוך וחברותייך להשיג תוצאות רצויות לפרט ולכלל, לקדש שם שמים.
אין זה סוד כיום הזה שהנורמה הקלוקלת בחברתנו 'החרדית' שעל ההורים לעמוד בנטל קניית דירה 'לזוג הצעיר', מהווה כתם דם אכזרי לזוגות הצעירים, היושבים לרווחתם בדירתם, כשדמים מרובים נשפכו להשגתו על ידי הוריהם. כי הלא מדובר בהורים 'בני תורה' שתורתם אומנתם אשר בקושי מחזיקים מעמד לתחזק את משפחתם הקיימת, וכל נטל נוסף של קניית דירה, מכופפת את ראשם, משפילה את כבודם, מקצרת את ימיהם ונוטלת מהם את שמחת חייהם, רח"ל!!!
אלא שחברי ר' דוד טען כבר שנים רבות שעל פי ההשקפה הנכונה 'הצר שווה בנזק המלך'. אם זהו המחיר למצב בו זכינו ב"ה לדור שכולו תורה, דור שעשרות אלפים אברכים יושבים ועמלים בתורתנו הק' יומם ולילה לא ישבתו, הרי זה מחיר סביר. ואף שתיאור זה אינו מדויק, מזהיר אותי תמיד ר' דוד ואומר 'צריך לתת לעניני החברה ומצוקותיה להפטר מעצמם' שכן כל דבר שייעשה תחת התחושה של 'שינוי', עלול להיהפך ל'סופה' אשר תכלה בדרכה את החלקות הטובות שכל כך עמלו בו בוניו.
ואילו חברנו ר' אברהם עונה לו שעל פי 'ההלכה' אסור לעבור על איסור 'לא תעמוד על דם רעיך' בשביל 'שלמות רוחנית' של מישהו אחר. ודל מהכא, מרגלה בפומיה, אוי לו לאדם היושב בביתו בעמילות התורה, ובאותו שעה אביו או אבי אשתו הצדקנית מתדפקים על דלתי הגמחי"ם. אוי לנו מדינה של גהינם! וכבר פסק רבי ישראל מסלנט את פסוקו על 'ירא שמים' אלה.
בכל אופן, דיונים אלו וכיוצא בהם הם נחלת העבר, אבל כיום לדאבוננו המצב חמור פי כמה וחיינו הציבוריים קשים מנשוא ועת 'השינוי' הגיע לכולי עלמא. רק אתמול ספר לנו המנהל של התלמוד תורה, כי המכסה לתלמידים ספרדים ירד משלושים אחוז, לעשרים אחוז ושבעקבות הגזרה הנוראה לא התקבל התינוק של ר' משה לפעוטון של החיידר אף שארבעת אחיו לומדים שם. ומה את חושבת, זה ש'דוד' החבר של 'יעקב' מהישיבה התדרדר וירד לתל-אביב רח"ל, אי היה אפשר למנוע? אם היו נפתחים עוד כמה ישיבות כמו שערי-יושר היו מצילים אותו! ומדוע 'ריקי' מסתובבת עם אף למטה, אם לא בגלל שמנהלי הסמינרים השפילו אותה ואת משפחתה? ואת הרי יודעת מה קורה בקליניקה הפסיכולוגית של דר' יוסף. ישנם רח"ל הרבה בעיות נוספת אבל זה לא בשבילך וגילך. בכל זאת אומר לך משפט אחד 'כצוואה' והוא 'שאין להתחמק מדברי חז"ל שאמרו 'כל מי שאינו מלמד את בנו אומנות, מלמדו לסטות'.
כשאנחנו מעיינים בהיסטוריה שלנו, אנו רואים כי הרבה מאוד דברים גדולים וחשובים עבור כלל ישראל נעשה בידי אנשים יחידים "פשוטים". קחי לדוגמא את 'שרה שנירר', בשעה ששאלת מוסדות לימוד עבור בנות היה בוויכוח מתמיד עשרות שנים בכלל ישראל, זה אומר חדש אסור מהתורה, וזה אומר 'עת לעשות לה' הפרו תורתך', קמה שרה שנירר ופתחה את בית ספרה, עשתה מהפכה והצילה את כלל ישראל. קחי למשל גם את לימוד התנ"ך בחיידרים, קם יהודי צדיק בשם ר' משה קלצקין (מחבר הספר הנפלא 'ביני לבני'), ועם כמה חברים הפיץ את שיטת הרב זילברמן בכל תפוצות ישראל, וכיום ב"ה עשרות אלפי ילדי ישראל לומדים ויודעים היטב את התנ"ך מה שלא היה עד התקופה האחרונה. וכהנה רבות.
לכן אני אומר לך, מעשה גדול עשית בהצהרתך, וחזקה על מעשה טהור שנעשה בלי פניות, שיהיה לו את הכוח למשוך רבים אחריו. אני מלא תקוה ותפילה, שהצהרתך יתפשט לחברותיך שיעשו כמותך, וכמות המצטרפים ילך ויגדל עד אשר יעשה את המהפכה הנדרשת לשינוי התפיסה הציבוריות של חברתנו. אכי"ר.
ואסיים ואומר לך, שאינני יודע אם תעשי 'שידוך חשוב' אבל בס"ד תקבלי חתן בוגר, ירא שמים, עמל בתורה, ישר דרך, בעל ערכים פנימיים וחזקים ועם נשמה יהודית טהורה
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2007 10:07 |
|
| |
"ולכתוב מכתבים לעיתונים בשם מלא."
מצאת מקום חרפתינו
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-29/3/2007 22:47 |
|
| |
מכתב מאבא ואמא
בתנו היקרה
חן חן על מכתבך ששלח עם ידידנו ר' יעקב זילברמן. כל השבת התענגנו עליו ועם צאת השבת התישבנו לכתוב כדי להסביר לך כמה ענינים חשובים שיתנו לך את הממד האמיתי מאחורי הדברים.
תחילה עלינו לתת לך את הפרספקטיבה הנכונה על היררכיה הקיימת בעולם ועל מקום משפחתנו בה. ידוע שהעולם בנוי משלש דרגות של בני אדם: שם, חם ויפת. כש'חם' הוא בדרגת עבד, ויפת יש בו את החכמה (חכמת יוונית), ושם הוא מעליהם. מתוך 'בני שם' נבחר 'אברהם אבינו' לבנות את 'עם ישראל' שהוא מבחר המין האנושי שאחר מסכת גלות של ארבע מאות שנה קבל את התורה וארץ ישראל והוא נזר הבריאה.
בתוך עם ישראל היה בזמנו חלוקה של: כהן, לוי ישראל. בזמננו כידוע אין כמעט משמעות לחלוקה זו, ובמקומה קיימות חלוקות אחרות. תחילה עלינו להבדיל בין מאמינים בה' ושומרים תורה ומצוות, לבין החילונים הכופרים בה' ובתורתו. בתוך שומרי תורה ומצוות קיימת החלוקה הידועה: מסורתיים, דתיים לאומיים, ובזמן האחרון נוסף חרדים דתיים לאומיים, ומעליהם יש את 'החרדים' שהם מקיימים את התורה כפי שעם ישראל קיים במשך כל אלפיים שנות גלותו.
בתוך 'החרדים' קיימת חלוקה של 'בעלי בתים' והם אלו שיצאו לעבוד, ושל 'אברכים' והם אלו שלומדים בכולל. בתוך 'האברכים' קיימות הרבה מאוד חלוקות דקות, ולא כל אחד זוכה להבדיל ביניהם. מה שחשוב מאוד שתדעי ותפנימי הוא עצם העובדה שלא כולם שווים, ושב"ה משפחתנו היא מהחשובות שבמשפחות האברכים.
וכי את לא זוכרת את התקופה של הכניסה 'לסמינרים'? בשעה שכל חברותיך היו במתח נורא באיזה סמינר הם יתקבלו ואם בכלל, ואת היית רגועה! וכי את לא זוכרת באיזה קלות הצלחנו לארגן שגדול הדור יהיה הסנדק של מושלה? ואייך הצלחנו שיזמינו אותי להיות חבר 'בועד ההורים' של החיידר? ולבטח כבר ראית את המלצות שהישיבה קבלה לקחת אותי 'למשיב'.
חשוב שתדעי לך שיש מושג של 'משפחה חשובה' וב"ה שזכינו להגיע לזה. ואם הכל ישמיך ללכת כשורה, נעשה לך שידוך חשוב מאוד. בכלל, 'חשיבות' זה דבר שקשה להשיגו וקל מאד לאבדו, די בכמה טעויות טקטיות, שמורדים לך את השם שכל כך הרבה עמלת בו. לא אגזים אם אומר, ששמירה על 'החשיבות' דורשת שימת לב קבועה וחישוב הצדעים שבכל יום ויום, ובכל שעה ושעה.
הבעיה של הכסף 'לדירה' היא בעיה רצינית, אבל אסור שזה יטשטש את הגבולות וצריך שמירה יתירה שלא לאבד את הפרופורציה. הלא אם אצא לעשות משהו בעניין, כפי שאת מבקשת ממני, הלא אי אפשר לדעת אייך זה יתקבל, ובעקבות כך אייך אני התקבל. כי סתם לדבר עם הרבנים והגדולים בעניין, זה כבר עשו והרבנים כבר חתמו על כרוז וזה לא עזר, אלא את מתכוונת למשהו יותר נועז כמו התארגנות של הורים, החתמת עצומה, ולכתוב מכתבים לעיתונים בשם מלא. דברים אלו הם מסוכנים ואני משאיר אותם לאחרים.
דבר נוסף אומר לך, ואני לא בטוח שתביני את זה כי זה עמוק מאוד. קל יותר ללכת בדרך הסלולה אפילו שמשמעותו כיתות רגליים בין הגמח"ים ושאר בעלי חסד, ולהשאר בחום האנושי והחברתי, מאשר לעשות משהו עצמאי, אם זה לפרנסה, ואם זה בהתארגנות ציבורית, ולהשאר לבד, קר ועם עצמך בודד.
מאבא ואמא האוהבים
נ"ב: העברתי את מכתבך לסבא, והוא אמר שכבר השיב לך שבוע שעבר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2007 16:38 |
|
| |
ב"ה
ואולי ניתן להוסיף על דברי טלי- אנו ציבור מפונק. לא כל עבודה מתאימה לנו. בעוד שבציבור שאינו שומר מצוות בני הזוג בתחילת דרכם עובדים בכל עבודה מזדמנת על מנת לממן את שכר הלימוד והדירה (?) כולל שטיפת רצפות, שמרטפות, מכירה בחנות, טלפנות וכד', הרי שרבות מהעבודות המוצעות אינן נאות לנו. ואיזה פתחון פה יש לנו לומר שאין כסף?
<מתקשר גם לאשכול הסמוך אוודת השיבה לחקלאות>
|
|
|
|
| נשלח ב-22/3/2007 09:23 |
|
| |
היא צעירה, שתעבוד בכל עבודה אפשרית, אפילו 2 עבודות, אז מה? יש לה כח עדיין, להוריה יש פחות... ובעלה? שילמד בכוילל, אין בעיה, גם שם מקבלים כסף, יש גם כולל ערב, ובוקר, ויום שישי, וכו' וכו'...
למה זוג צעיר בציבור החילוני לא מקבל דירה ברגע שמתחתן? הם עובדים קשה לפרנסתם, (אצל הרבה זוגות צעירים אחד מבני הזוג מובטל אז זה משתווה) המשכורות שם לא יותר גבוהות מאצלינו, הם פשוט פחות מפונקים מאיתנו... אל תשכחו שיש להם הוצאות שבציבור שלנו אפשר לוותר עליהם כמו רכב אחד או אפילו שניים, נסיעה לחו"ל פעם בשנה חובה! (לחץ חברתי וכד') ועוד ועוד
|
|
|
|
| נשלח ב-21/3/2007 10:28 |
|
| |
לחדד את הנושא
ואולי אסור לה כלל להתחתן כשהממון הנחוץ לכך ניתן לה בלחץ (חברתי) ולא מרצון? (רצון ההורים עקב המצב הוא בגדר כופין אותו וכו')
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/3/2007 06:42 |
|
| |
לרב מימוני - הרבה דרכים למקום
לרב מימוני
על שאלתך הראשונה "מה בעצם צריכה הילדה לעשות" נדמה לי שיש כאן כמה דברים.
א. צודק ymy שלא צריך להציג אלטרנטיבה, כשרואים כבודו של אבא נרמס, פשוט מפסיקים את העוול וכל מה שייעשה הוא לגיטימי.
ב. מתוך נסיון אומר, כסף רב זורם לידינו, צריך לעשות מאמץ שהוא יעבור דרכנו. ישנם הרבה דרכים להתפרנס של שני בני הזוג, רק שצריך לעשות דברים לא שגרתיים, החל מדברים פשוטים שאינם תופסים את הראש כמו החזקה וטיפול בנזקקים, דרך דברים שמצריכים מאמצים מרובים, כמו פיתוח פטנטים, תיווכים עסקיים, וכדומה, וכלה בפיתוח מוצרים יהודיים, כמו ההדרת ספרים, סרטים יהודיים, וכו'.
ישנם שתי מגבלות, האחד הוא "תרבות עסקית" במקום "תרבות שנור". כי כשאדם חי בסביבה עסקית, הוא כבר מוצא אלף ואחד דברים להתפרנס בהם ואפילו להרוויח בהם. מגבלה שניה היא, לגיטימיות חברתית. וזה דבר שתלוי בנו, ככל שיתרבו התארגנויות כמו "אגודה אחת" זה יהווה משקל נגד המנגנונים המשומנים היוצרים לחץ חברתי על ידי כפיית הענייות.
על הערתך השניה "יותר מדי עומס על ילדה"
הן אמת החיים המערביים – כולל של החרדים – יש בהם יותר מדי עומס. אבל בסך הכל בחורה בת 18 אם היא מפוקחת היא כבר רואה טוב טוב את הבעיות ואת מורכבות החיים. כשנותנים לה הסבר על המתרחש, זה נותן לה רק תקוה לעולם טוב יותר, ובפרט אם מדובר במצב (ההיפותטי) שהיא מוצאת את עצמה שייכת לעולם היותר טוב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2007 12:59 |
|
| |
מיימוני
ראשית, כדי להפסיק לעוול לא צריך להציע מראש את האלטרנטיבה, משהכירה בת תיאורטית כלשהי בעושק הנורא, עליה ראשית דבר להמנע ממנו. שנית, מי אמר שצריך להתחתן עם דירה? יש לי שכנים נפלאים שגרים בשכירות כבר כמה שנים, אין להם דירה ותאר לך שהם מאושרים עד מאוד. משכנתא היא גם אפשרות, נכון, זה דורש הכנסה של עוד אלפיים - שלשת אלפים שקל בחודש, זה יותר הגיוני מאשר חצי מליון דולר בעשרים שנה.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2007 08:41 |
|
| |
אינש,
איני יורד לסוף דעתך, הלא סידור מלא נתקן על דעת גדולי עולם ומי אנחנו לעומתם, וצריך מנין אחר להתירו.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/3/2007 07:53 |
|
| |
אינש בר אינש
מכתב נפלא לבת נפלאה.
ובכל זאת אני תמה:
א. איך אמורה הבת לממן דירה לה ולבעלה. לא שהיא צריכה לסחוט את ההורים. אבל אי העמדת הדרישה בפניהם מחדדת את הצורך למצוא פתרון אחר.
שהבעל יעבוד?
צריך להוציא את המסקנות ולא להותירן נעלמות.
ואם יש פתרונות אחרים, מה הם? (שכירות?).
ב. האם אין כאן יותר מדי בעיות להעמיס על בת צעירה, נפלאה ככל שתהא?
כמובן, האיגרת היא רק משל כדי להעביר רעיון. אבל אחד הדברים הנלמדים הוא שהסב כותב לבת הצעירה על בעיות בחברה מסביב. הבעיות הן בעיות, וצריך לטפל בהן ולא לטאטא אותן, אבל גם לא לחשוף אותן בפני מי שאינה בהכרח מסוגלת לשאתן ובוודאי שאין לה מה לתרום, בשלב זה, לקראת פתרונן.
|
|
| נשלח ב-19/3/2007 23:32 |
|
| |
היי הלא, מה זה האיומים האלו???!!
במותו צווה לנו זריצקי את השתיקה???
הכי משום שהנורמה חזקה מאתנו לא נתלונן עליה? וכי עלינו להשלים עם המצב השערוריתי להחריד ולקחת כבר עתה מספר לגמ"ח???
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-19/3/2007 14:07 |
|
| |
אינש,
החרדיות היא עיסקת חבילה, אתה יודע מה עשו לקודם שזעק על כך.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 19/03/2007 14:08:03
|
|
|
|
|