אלוהים, אפתח בבקשת מחילה וסליחה על שאני עומד להטיח בך דברים קשים ולדבר אתך קצת בגובה העיניים. מי לנו גדול ממשה רבינו שכאשר הוגדשה סאת הסבל של בני ישראל במצרים גם פנה אליך בטרוניא ואמר "למה הרעות לעם הזה".
נאמן אני לדברי רבי נחמן מברסלב ושאר חכמי ישראל לדורותיהם שהמליצו לדבר איתך צפוף ובשפת אם. אנא קבל בהבנה אם אחנק מבכי באמצע כתיבתי, מחה את דמעותי שיפלו על הכתב. סלח לי אם לא סידרתי את דברי בטרם פניתי אליך, אל מלך רם ונישא, ואם לא שקלתי אותם בפלס. העבר על מידותיך כאשר אתהה על הנהגתך ומצא מזור לנפשי הדוויה.
אינני בא לבקש ממך לא בריאות ולא פרנסה, לא ילדים ולא אשה, לא כסף ולא זהב. גם לא אטרידך בשאלה מדוע חלתה אחותי במחלה חשוכת מרפא. לא אשאל על שואת עמנו ולו בשל כך שלעוד הרבה עמים היו שואות ואף קשות כשלנו וכולם היו בניך.
די לי בעולמי בפת עבשה ובחבית קטנה של מים, לו רק אדע את סודך.
איני מבקש דבר אך אני מבקש את הכל...
איני חפץ בכבוד ואיני תר אחר תהילה. כעיור באפלה אני מגשש ושומע רק הד, הד גדול וחזק, הדי שלי אני שומע, מעצים את קולי ואת שאלתי. מעניק לו אלפי סימני שאלה מרצדים, וכולם שואגים יחד- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -. שאגה שאין בה אותיות ואין בה מילים, אין לה תחילה ואין לה סוף. יש לה רק קול אדיר וחזק, משבר הרים ומפרק סלעים, זעקה ללא מענה.
דעת.. לדעת אני מבקש...
אני רק רוצה לדעת מה לעזאזל המשחק המטורף הזה, בו אנו רודפים אחר הכלום, אחר התוהו, בו כולם נעים במחזוריות לא מובנת כמו כדור במגרש משחקים. מטולטלים באגרסיביות ממקום למקום, נצבטים, נבעטים, ננשכים, זבי דם וחסרי כח. האם אתה שנתת לנו את הקיום, את ההויה, יושב שם למעלה וצוחק איך אנו מתרוצצים כעכברי מעבדה ומחפשים אחר האור, אחר התשובה לחידה הנפלאה?
ושמא, שמא אתה בוכה, איך קלקלנו את עולמך. איך בשם הדת והקירבה אליך רחקנו מכל מה שנתת. בזינו לכל הטוב שבעולמך, תיעבנו כל יופי, שללנו כל חידוש בבריאתך, ודיכאנו יצירתיות.
ושמא, שמא אתה כועס, איך כולם מדברים בשמך, איך רוע ורשע מתנקזים אל הטוענים להיות שליחיך. שמא אתה כועס על אלו שירדו לגנך והצמיחו בו ערוגות קוצים ודרדרים. איך התיימרו עניי נפש אלו לצמצם את יקומך האינסופי ולטעון שסודך נתון בידם.
אפצע את ידי, אקרע את בגדי ואסובב כמשוגע ברחובות ובשווקים לחפשך. אך לאן? לאן אסע? מכל המקומות שעולים בראשי חושש אני למנותם שמא אמעט בגדולתך, באינסופיותך. אם רק אדע לאן, אצמיח לי כנפיים ואצעד בשרב ובקור בגשם ובשלג ליעד אליו תשלחני.
רק זאת אבקש, אל נא תשלחני אל הרי החושך בהם גדלתי. משם אני בורח כל עוד נפשי בי. אכזרים הם, מרי נפש ורפי שכל. איני יודע איזה חטא חמור יותר בעיניך, אם הרשעות או שמא הטפשות. אך שניהם יחד נמהלו לכדי תמיסה רעילה ממנה נבנתה מיטת סדום החרדית. 40 יום קודם יצירת הולד, הוא נוצק אל תוך תבנית צרה מעשי ידי פזיזים שלמדו את תורתך אך כשלו מלהבינה. אוצר, אוצר גדול נתת להם. פתחת בפניהם את בית גנזיך, והם? לקחו להם אלוהי עץ ואבן. אותך עזבו ותורתך עיוותו, הפכוה לבאר יבשה היורקת אש, אש ששורפת את המוח, את העבודה, את היצירה, את היופי, את הרגש, כל חן שנותר כאן הפך לכיעור מוגלתי.
אל נא, אל נא ממך, אל נא תשלחני שוב אל אותו גטו מעופש, אל נא תצווה עלי להשאר במקום המכלה את ימי ושנותי. אתה שציוית לנו את החיים, אל נא תצווה עלי את המוות. הוציאני מגלות הנפש והדעת המרה הזו, חלצני נא מיד אויב עריץ. חלץ את כולנו והבא גאולה לעולמך.
אומרים שאתה סופר את הדמעות שבוכים לך, מונה אותן ומניחן בבית גנזיך. אך את זאת אבקש, את דמעותי שלי אל תמנה ואל תגנוז. פזר אותן בחלל עולמך, הרשה להן לשוטט ולסמל במידת מה את מי ששפך אותן כמים. גזור עליהן חיים חסרי מנוח שם למעלה כפי שגזרת עלי כאן למטה.
פאיןאפל
הרי כשאדם מאמין במשהו לא הגיוני, ולא עולה על הדעת בעליל, הרי אינו יכול להשתמש בהגיון על צנת להוכיח את טענתו או אמונתו, ולכן מתבקש השימוש בדיבורים לא הגיוניים.
רק לשם ניסיון כך לעיון מעמיק , מאמרים ורעיונות למשל בחסידות. תבדוק את הטקסט מילה במילה, ותראה איך זה מסתדר? עם ההגיון , והאמיתות והקשר מהציטטות שבה נעשה שימוש.
נשלח ב-4/4/2007 09:39
תלמיד
שאלת מפני מה טרח פרדס לפרסם את הבלוג שלו. מדוע הוא התאמץ לבטא את כאבו, ומדוע בכלל שיכאב לו.
ואני מתפלא על שאלתך.
מפני מה התאמצו הנביאים למחות בעם ישראל על עבודה זרה שלהם?
מפני מה טורחים הורים לחנך את ילדיהם?
שמא תאמר שתוכחה וחינוך הן מצוות שניתנו בתורה, ואילו לא היו ניתנות, לא היינו יודעים עליהן?
לא כך הוא. שהרי הללו מן המצוות השכליות ולא השמעיות הן.
(הסבר מהצד למי שאינו מכיר: רב סעדיה גאון חילק את המצוות לשניים. אלו שניתן להבין לבד במה שכינה "דרך השכל" - מונח שנראה לו אינטואיטיבי ובעינינו הוא טעון בירור רב - כפי שנעשה לפחות באשכול אחד. ושמעיים - אלו שהשכל לא היה גוזר מעצמו. איסור רציחה וחיוב כיבוד הורים הוא מן השכליים. קרבנות הם מן השמעיים.)
נבראנו עם טבע מסויים, וגם אם אנו עשויים להתעלם ממנו, לשנותו, להקשות עליו ולהחליפו באחר, עדיין כך אנו בנויים. וזה כולל שיהיה לנו אכפת מאהובי נפשנו ואלו שהתרגלנו לאהוב.
אדם שגדל בחברה שנתנה לו כל מה שיש לו, כגון החברה החסידית לפרדס, שבה הוא למד להעריך ולהעריץ את האדמור כמי שמקרב את חסידיו לה' ולאמת, והנה מתברר לו כי החברה עמוסה מדי בטעויות ושקרים, ובמקום שיהיו לה מנגנוני תיקון, יש לה מנגנוני צנזורה עצמי והשתקה - והוא אדם ערכי כפי שחונך וכפי שהינו - מה יעשה ולא יכאב לו? אדרבה, זוהי גדולתו!
נשלח ב-3/4/2007 23:35
ואם יכולת שכלית הגבוה ביותר אפשר לדעת משהו??
אתה לא חושב כשמישהו כל מישהו אומר משהו על הידיע הזו הוא פשוט מתעתע.
נשלח ב-2/4/2007 19:16
ירוחם,
בכלל לא על דעתי.
שאלתי מופנה לאותם ש'יודעים' שהא-ל נמצא, ורק מוחנו המוגבלת מפריע להבנתו, ובאותה נשימה 'יודעים' שמלאכים לא נבראים, שעולמות לא מתקנים ע"י נענועי לולב.
השאלה שלי, איך אפשר בכלל לדעת, בפרט אם תולים אי ידיעה בחוסר יכולות שכלית?
נשלח ב-2/4/2007 11:47
פאינאפל
למה לא עולה על דעתך כי נענועי לולב הופכים עולמות ובוראים מלאכים ורק שכלך הדל לא מבין את זה?
השאלה היא למה על דעתך היא כן עולה, ??
נשלח ב-2/4/2007 00:27
פרדס, הנה יש לך באופן מוחשי את הבעיה באמונה. לא רק שיש כל כך הרבה ידיעות סותרות על מה השם רוצה מעימנו, אלא גם בדת היהודית (ובכאילו אורתודוקסית) תמצא אלף ואחד דעות שונות, שהצד השווה שבהן שכולם 'יודעים' שהם צודקים, או לפחות שהאחר טועה.
תלמיד,
אתה מודע לזה שלאדם יש חוסר הבנה מלאה (כי כך ברא אותנו הא-ל). למה לא עולה על דעתך כי נענועי לולב הופכים עולמות ובוראים מלאכים ורק שכלך הדל לא מבין את זה?
נשלח ב-1/4/2007 22:45
תלמיד, אני שמח שטרדת האמונה שלי נראית מזוייפת בעיניך, ובזאת נניח ל כבקשתך ויהי שלום בעולמי ובעולמך.
ירוחם, מלכתחילה לא היה לי כל רצון לפרסם את הפוסט אך התבקשתי על ידי אחד המנהלים וכך עשיתי. יש הרבה קטעים ספרותיים שאינם מפתחים דיון כל שהוא אלא שופכים אור על נקודה מסויימת, או מביעים זעקה כל שהיא. זהו עניינו של הקטע שפרסמתי.
נשלח ב-30/3/2007 16:27
מיכי
איקון ירוק.
ובכלל
כבר אמרו כי "עוונותיכם היו מבדילים בין ה' לביניכם" והכוונה כי מידותיו של האדם והטעויות שלו מבדילות בינו לבין השגת ה'.
איזו השגה אפשרית? השגה מלאה? זה איני יודע ואני משער שלא. אבל השגה משופרת, יותר משהיה קודם, היא ודאי אפשרית.
בקיצור עצום: לפי טיהור הנפש - שצריך לבאר מהו - תהיה הידיעה (ולפי הידיעה האהבה - רבנו הרמב"ם).
נשלח ב-30/3/2007 15:52
גוונא,
אני מקווה שביטוייך הפוחזים דלעיל פונים לנציגו של הקב"ה עלי אדמות (=תלמיד), גם אם הייצוג הוא לא משהו, ולא כלפיו עצמו.
ולפותח האשכול, אכן המצוקה נוגעת ללב, אבל כפי שנתבאר בכמה אשכולות שעסקו ברוע (בשואה וכדו') בעבר, דומני שהטענה אינה כלפי הקב"ה אלא כלפי בני אדם. ישנם כמה אנשים שפועלים בשמו, ולפעמים עושים עוולות ללא מעט אנשים (וגם דברים טובים, כפי שהעיר ממללא), לא תמיד בכוונה רעה.
אך עיקר הטענה היא כלפי אותם אלה שאינם לוקחים את עצמם בידיים ומפקיעים את עצמם מרשותם של הללו, אלא רק מתלוננים נגדם וממררים בבכי במקום לפעול. כלומר אליך עצמך.
על כן אל לך ללכת בשווקים קרוע כתונת ומשרך דרכים, פן ימצאוך השומרים המסובבים בהם, וקרעו את כתונתך מעליך. אל לך לטפס לרקיעים ולרדת לתהומות, שהרי "לא בשמים היא ולא מעבר לים". לך לך אל מתחת לגשר בפראג ותמצא שהאוצר מצוי אצלך פנימה. "בפיך ובלבבך לעשותו".
אם תלמד ותקיים את מה שלמדת. אם תהיה עצמאי במחשבתך (לא לקבל כל דבר שאומרים לך, אך גם לא בהכרח לדחות. יש קומון ויסדום ולא כדאי לזלזל בו), תוכל להתקרב עד כמה שבן אנוש יכול לעשות זאת.
כפי שכתבת, הקב"ה נתן לך היגיון כדי שתשתמש בו, אך לא בהגיון של אחרים, גדולים ככל שיהיו. הם עשויים לסייע לך, אבל לא לעשות את העבודה במקומך. גם לאחר שתבחן את הדברים בעיני השכל שלך יהיו כמה וכמה היבטים שכנראה ייוותרו לא מובנים, אבל בהחלט תוכל להבין לא מעט דברים, והיה זה שכרך.
אל תשים לב לאלו שמדברים (שטויות) בשם אלוקים, לא בפורום הזה וגם לא מחוצה לו. שים לבך לאנשים חכמים מכל סוג ומין, וטול מהם מה שתמצא לנכון על מנת לאפות את פיתך שלך.
או אז תמצא דעת עליון, וחקר אלוה תבין. אז יימלא שחוק פיך ולשונך רינה. ומה שיאמרו אז ה'גויים', אינו מעניינך.
נשלח ב-30/3/2007 15:25
מאיר
מי דיבר על תיאולוגיה?.
מה פעל האדם בבריאה? מה זה שינויים היסטוריים?.
יש בריאה שהאדם הוא חלק מתכלה ממנה , ויש הסטוריה שמסכמת את חיי האנושות.
האם נפוליון שינה את הבריאה?. האם עשה משהו אמיתי. בר קיימא? הוא שוכב כדומן בקברו, ומלבד פרק בהיסטוריה שאינו מעלה ולא מוריד( מלבד למי שנבחן בבגרות על תקופתו) . לא שינה דבר בבריאה.
אז מה ערך לכל מאמציו לכל מלחמותיו וכיבושיו.
מה בכלל ערך למעשי האדם? .
נשלח ב-30/3/2007 15:17
תלמיד
גם כן תיאולוגיה, טוב, שיהיה.
אבל מה אתה מתכוון במה שאתה חוזר עליו כל הזמן שהאדם לא יכול לתקן או לקלקל את הבריאה, ראשית, במה זה משרת את הטיעונים שלך, וחוץ מזה, אתה באמת לא חושב שהרבה מאוד שינויים הסטוריים התרחשו בכוחות אנוש לטב ולמוטב?
------- מאיר
נשלח ב-30/3/2007 14:43
גוונא
אינך צריך לדעת למה יצרתי את העולם, אף אחד אינו יודע, גם כל היודעים : " שתכלית הטוב להיטיב ולכן אני יצרתי את העולם כדי להיטיב לבני האדם" , אינם מדברים אלא בשמם , מעולם לא אמרתי לאף אחד למה אני עושה מה שאני עושה.
מה עוד שדבריהם אינם מתיישבים אפילו עם ההגיון האנושי, וודאי לא עם המציאות הנראית ונצפית בעולם.
ואין להם אלא הגיון והבנה אנושית, ולכן אינם יכולים להבין אותי.
אלא שכדי לקיים את התורה אינך צריך להבין למה בראתי את העולם, מספיק שתדע כי אני בורא העולם- אני הוא שנתתי לכם תורה ומצוות , זוהי סיבה מספקת שמחייבת אותך לנהוג כך, לא בשבילי, אלא ההגיון שלך מחייב לקיים מצוות בורא העולם. זוהי זכות גדולה להגות בתורה שניתנה לך ע"י הבורא ולקיים מצוותיה. גם ללא כל כוונה לקבל מהו בתמורה. די בכך שאתה עושה ציוויו של הבורא,
חוץ מזה , אם לא לקיים תורה ומצוות , האלטרנטיבה היא לחיות חיי הבל, ללא מטרה , אכול ושתה כי מחר נמות , אם זה רצונך , הבחירה בידך,
נשלח ב-30/3/2007 14:19
תלמיד,
אלוהים יקר, חשבתי שכשאגיע לישיבה של מעלה לפחות משפט צדק יהיה לי ועכשיו אני רואה שאפילו כשאני לא מתרגז צועקים עלי
אז לא הבנתי למה נתת לנו תורה, הרי אם אנחנו איננו מבינים את תכלית העולם אז איך בדיוק אתה רוצה שנשתמש בתורה?
דיברתי לפי הרבה הנחות יסוד שלך שאינני מסכים איתך, רק ניסיתי לבדוק את קוהרנטיות הטיעון שלך עם עצמו ואני לא בטוח שהבנתי אותך עד הסוף, אחשוב על זה,
נשלח ב-30/3/2007 14:07
גוונא
תשובה מאלוהים
כשאתה מתחיל להתרגז ולהתלהם זה לא טוב. זוהי אחת מהתכונות האנושיות. כאשר הטיעונים חלשים ,
בוודאי שאינך מסוגל להבין מה אני עושה, בריאת העולם זה לא סוד
בריאת העולם זה מציאות,
בראתי אותך אדם, עם הגיון , ומה שאתה מסוגל להבין אתה מבין, אתה מבין שאתה חלק מהבריאה, עוד חלקיק חסר יכולת להשפיע , חלק מתכלה בעולם מורכב זה. את זה אתה מסוגל להבין,
אתה גם יכול להבין שאני אינני חלק מהבריאה , ולכן אני מציאות אמיתית לא מתכלה.
אתה חלק מזרעו של אברהם שנתתי לכם תורה במעמד הר סיני וקיום מצוותיה אמור לסיע לך לא להסחף בחיים ללא תכלית. אלא לחיות חיים של עבודת ה' ולימוד תורה שהינם חיים בעלי משמעות אמיתית .
נשלח ב-29/3/2007 19:57
"יוסל רקובר של שנות האלפיים,"
-------
הקורבנות מתחלפים - כמו גם הרוצחים, הגשם התחלף ברוח,