בית פורומים אגודה אחת

בעיות ושיפורים בספרות החרדית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/4/2007 13:03 לינק ישיר 
בעיות ושיפורים בספרות החרדית

ב"מוסף שבת קודש" של "יתד" האחרון (שבת הגדול תשסז) התפרסם קטע מספרו של ר' יצחק אלחנן גיברלטר, "ליטא לפני המלחמה". הספר הוגדר כ"מונומנטלי", אבל אלו מסוג המחמאות שניתן לצפות להם בעיתון. מטעמים שונים, לקחתי את המוסף לקרוא והסתכלתי במאמר. הוא באמת היה מעניין, עד כדי כך שקראתיו, מה שלא קורה לי לעתים קרובות. אבל אי אפשר היה שלא לשים לב לכמה בעיות. וזה הנושא שלי כאן.

אגב הדיון בבעיות שאיבחנתי בהן, כבר התחלתי לעסוק בבעיות של הכתיבה בציבור שלנו בכלל. עלי להדגיש כי הפרק שקראתי דווקא נקי, יחסית, מרוב בעיות אלו, כפי שיתבאר לקמן. אבל כיון שכתבתי, כבר דנתי גם בהן.

עוד יש להבהיר כי עד למפגש עם העיתון, לא ידעתי בכלל שיש כזו משפחה בעולם. מתוך קריאת הפרק, "מצות מהולות בבכי", נמצאתי למד שהיתה זו משפחה רבנית, והאב היה תלמיד חכם בליטא שלפני השואה, עבר עם בנו דרך מחנות הריכוז, ואחרי השואה הגיע לאיטליה, שם מתרחש רוב הפרק שלפנינו. זה אומר שיש כאן סיפור אנושי מרתק. והוא, לדעתי, מתבזבז בגלל הבעיות שאדון בהן כאן.

וכיון שהספר הרשים אותי, מה שלא קורה לעתים קרובות מאד, אני מציין כי הבעיות שאדון כאן הן אופייניות לא לספר זה בהכרח, אלא לספרים היוצאים אצלנו בשפע, ספרי "הגדולים" למיניהם. הפרק שקראתי היווה נקודת מוצא. הוא אינו סובל מן הבעיות החמורות יותר שאזכיר לקמן, לא כולן.

א. מדוע כותב אדם ספר? מפני שהוא זקוק לכסף, או לכבוד? יתכן שיש בזה גם "לשם שמים". להנציח את קהילתו, או את זכר הימים האלו כדי שזכרם לא יסוף מתוך זרע עם ישראל.

מסתבר שאין פסול במניעים "גשמיים". אבל צריך שהם לא ישפיעו לרעה על הספר. כאשר יש יותר מדי תיאורים על קדושת המחבר או אביו או כל דמות שהיא יקרה בעיניו, זה הופך למצועצע מדי. ולצערי, בעולם רב המחמאות שלנו, במיוחד בתחום הספרות (הליטאי לפחות, ומסתבר שעוד יותר מזה החסידי), זה יכול להתרחש עד מידה מעוררת בחילה.

סליחה על הדברים החריפים האלו, שאינם חלים דווקא על הספר שלפנינו. אבל כאשר משובצים בספר משפטים שכל תכליתם לספר עד כמה אדם פלוני היה "גדול", בהתמדה, בזכרון, ביראת שמים – זה לא נעים. מי שרוצה להביע רעיון, שיספר סיפור שממנו ניתן להסיק את הדברים. ניסוח הדברים במפורש מעורר תחושה של אי נעימות, כאילו האדם ההוא זקוק שיפרסמו אותו בכוח.

את הלקח הזה משום מה ה"סופרים" החרדיים שלנו אינם יודעים. וחבל מאד. (כוונתי למחברים, ולא לאנשי מקצוע בתחום, כמו הרב וולך שאזכיר לקמן).

ב. ההיסטוריוגרפיה. המילה המודרנית הזו באה לציין את ההסתכלות החרדית המיוחדת, שמתעלמת מהרע ומוסיפה על הטוב, לפעמים בניתוק מן המציאות.

יש מילה בוטה יותר ומובנת יותר. "שיכתוב".

ג. שגיאות תחביר, ניסוח וכתיב. מה לעשות, אצלנו לא לומדים, באופן עקרוני, לימודי חול. מעטים נחנו בכושר התבטאות, מה גם שזה דבר שצריך בדרך כלל ללמוד ולטפח. אין הרבה "מאיר ברעמים" אצלנו.

השגיאות מצויות ללא סוף. אין "התאמה של מין ומספר". ("זה היה דמות מפוארת"). אין ידיעה בדבר עדין יותר, ניסוח קריא ומעניין.

ואם הפרק שאותו אני מנתח כאן, לא בעדינות, הצליח לרתק אותי, זה לזכותו, למרות החסרונות האלו.

דוגמאות שמצאתי בפרק

1. ביקורו של הרב מישקוסבקי, אז הרב מקריניק, במחנה ההצלה. לאחר התיאור, שרובו מלא סיפורים על לימוד, מוסיף המחבר כי כאשר הרב חזר לישראל, הלל מאד את אביו, גיבור העלילה, שהוא "גאון בתורה מליטא ובעיקר הישרות" ושידע לפסוק מהגמרא ומהרא"ש לפי ההלכה (עמ' 10).

דוגמא בוטה יותר: "אבא היה כל כך מקודש בין אנשי הקיבוץ החרדי במקום ושאר אנשי המחנה שלא ידעו מה לעשות עבורו מרוב אהבה" (עמ' 11 טור שמאלי).

הדוגמא הזו עדיין מביאה איזה תוכן, ולכן היא יצאה מכלל מה שהייתי מכנה "המחמאה הריקה". אולם כיון שיש כאן כלל ללא דוגמאות מיידיות, הוא עושה רושם עקר ומרוח. (אולם מייד בפסקה הבאה יש סיפור על מה שהתאמצו אנשים עבור האב בחיפוש הדסים, כך שיתכן שזה כבר סיפור ממש עם הקדמה, ורק החילוק לפסקאות גרם לתחושה של "מחמאה ריקה").

אלו דוגמאות שנועדו להציג נטיה אופיינית: הצורך העצום בהסכמות בציבור שלנו, ואכן הן ממלאות כל ספר בזמננו. הקורא לעולם לא יוזמן להתרשם ישירות מאיזה דבר תורה עמוק של הגיבור. (ואפשר לחשוב על סיבות שונות לכך). יש רק "שבחים" ו"הסכמות".

סבורני שכמה שמקצצים בנטיה זו, מוטב.

(הפרק שלפני היה דווקא עם יותר "בשר" של עובדות מאשר שבחים סתם. התופעה ניכרת בחולניותה – שבחים ללא שום תיאור עובדתי, הרבה מלל שממלא לפעמים דפים בלי לומר כלום  – בספרים חדשים על "דמויות הוד", כגון הספרים על הרב שך, שכמעט אינם מכילים שום סיפור עובדתי אלא בעיקר שבחים שאמרו עליו. אבל אני חורץ את משפטי זה לפי מיעוט דפים במיעוט ספרים שראיתי ולפי החשד שאני כותב כאן - ואשמח להתבדות).

2.  היסטוריוגרפיה - פסילת ה"אחר". כך למשל מספר המחבר כי באיטליה היה "רב מהארץ במסגרת המזרחי". מסתבר שלאחר פסילה זו כבר אין מה להוסיף, אבל בכל זאת צריך לספר משהו בקלונו. ולכן נאמר שהיה מקל בגיורים – הנושא הבעייתי ביותר של עם ישראל היום.

יתכן שכל זה נכון. עובדתית. אבל הרושם שלי הוא שיש כאן כתיבה מגמתית ואופיינית מאד. האם הרב הזה היה מלא אך ורק בשלילה, והאם לא היה צד כלשהו לקולות שלו? (אילו היה חרדי, האם לא היו משבחים את ה"כוח דהיתרא" שלו?) ואם טעה ונכשל, בשוגג או במזיד (מה שקשה להעריך לפי הפסקה הקצרה) – האם זה בגלל היותו מזרחי?

קורא חרדי אופייני ישיב מייד בחיוב על כל השאלות האלו. אבל היא הנותנת! האם זה בגלל שכך היו פני הדברים, או בגלל שכך אנו רגילים לצפות?

3. היסטוריוגרפיה – אידיאליזציה של העבר. "וזאת לדעת "עם הארץ" בליטא היו שומרי תורה ומצוות בתכלית, ונתנו כבוד לתלמיד חכם, הם הרגישו עצמם לפחותי אדם שלא זכו ללמוד, ..." (עמ' 11 למטה).

האמנם?

4. הפרק מלא בטעויות לשוניות מסוגים שונים. איני יודע אם להרבות לצטט. בכל אופן, אני רוצה להדגיש שכוונתי היא לתועלת. אני משוכנע שהמחבר פשוט לא ידע עברית מספיק ולא היה רגיש מספיק לעברית כתובה כדי להכיר את הכללים האלו.

"בעיה השניה העיקרית היתה" – חסרה ה' הידיעה. היה מקום ללמד זכות שזו טעות הקלדה (וגם אז: מדוע לא היתה הגהה?). אולם התופעה חוזרת על עצמה. "טעם העיקרי" וכיו"ב. האם המחבר הוא חדש בארץ ויליד רוסיה, שבה אין ה' הידיעה כלל ולכן אין רגישות לשימוש באביזר לשוני זה? ואולי הספר נמסר להקלדה למישהו שאינו רגיש לכך ולכן טעה?

"זה היה דמות מפוארת".

"המחנות האיומות".

חסרים סימני פיסוק. נקודה בסוף מילה. נקודותיים לפני רשימה או ציטוט.

"וזאת לדעת "עם הארץ" בליטא היו שומרי תורה ומצוות בתכלית, ונתנו כבוד לתלמיד חכם, הם הרגישו עצמם לפחותי אדם שלא זכו ללמוד, ..." (עמ' 11 למטה).

המשפט עוד נמשך הלאה והלאה, פסיק אחר פסיק, ללא נקודה למנוחה. ואולי המחבר, כמו רבים אחרים אצלנו, אינו יודע שפסיק אינו זהה לנקודה של סוף משפט?

נראה לי גם שכאן פועלת גם החשיבה הישיבתית, שמורגלת לניסוחים ארוכים מאד. אבל גם בכתיבה הישיבתית יש מקום לשיפורי ניסוח, וכל שכן בכתיבה סיפורית!

והניסוחים. הוי, הניסוחים האלו. "הבכי היה שם נוראי". יש כה הרבה דרכים לומר זאת בצורה עברית תקינה. ואני מדגיש כי הכנות שבתיאור הזה מצליחה להגיע לקורא, לפחות אלי, גם מבעד לניסוח ה"נוראי". אבל למה לקלקל כשאפשר לתקן?

"אבא היה כל כך מקודש בין אנשי הקיבוץ החרדי במקום ושאר אנשי המחנה שלא ידעו מה לעשות עבורו מרוב אהבה" (עמ' 11 טור שמאלי). לעיל כבר הובאה דוגמא זו בהקשר אחר. ניתן לחשוב על ניסוחים אחרים כדי לבטא אותו רעיון. למשל, להשתמש בלשון פעיל במקום סביל. לכתוב בעברית מדוברת וקריאה (בעיה בפני עצמה!). למשל:

אנשי הקיבוץ החרדי במקום ראו באבא אדם מקודש. הם כל כך אהבו אותו עד שלפעמים לא ידעו מה לעשות עבורו מרוב רצון לתת לו". ואז אפשר להוסיף: "וכאשר נמצאה להם ההזדמנות, הם חשו לשרתו, בתחושה שהם זוכים לדבר גדול. לדוגמא, פרשת ההדסים" וגו'. זה עדיין ניסוח שלוקה בבעיות, בעיקר, לפי הרגשתי, בגלל העיסוק הישיר במחמאות, אבל זה עדיין קריא יותר מהמקור...

או:

"בהמשך פגשתי חבר יקר כלבבי הידוע היום בארץ כתלמיד חכם גדול, הרב ישי מנדל שיחי', כל יהדות הונגריה היו רק כעשרה חודשים במחנות האיומות ולפני כן עוד למד בישיבה הוא ידע ללמוד דף גמרא לבד. התחלתי ללמוד איתו והתחברתי אליו שהיה כולו יראת שמים וכליל המידות והמעלות, הוא עלה אח"כ עם הנערים לארץ ונכנס ללמוד בישיבת לומזה וגדל לתלמיד חכם גדול." (עמ' 12).

שתי נקודות בפסקה כה ארוכה! שוב, נראה לי שהמחבר פשוט אינו יודע שפסיק אינו סימן מפסיק בין משפטים... (וזו תופעה מצויה מאד בספרי אחרונים בלימוד).

הקטע הזה לבדו ממחיש בהצלחה את כל הבעיות שתיארתי קודם. שימו לב לכניסה של משפט צדדי – " כל יהדות הונגריה היו רק כעשרה חודשים במחנות האיומות" – שלא ברור אפילו מה הוא בא לומר (שהוא, כלומר ישי מנדל, כמו כל יהודי הונגריה, הספיק להיות רק עשרה חודשים במחנות? ולכן? מה זה בא לומר? לכן פחות הושפע? שזו היתה סייעתא דשמיא? הכל אפשרי ואיני יודע מה המחבר רוצה לומר. ואולי הוא לא גמר בדעתו מה הוא רוצה לומר, וכיון שנזכר דחף שם את המילים האלו? גם זה אפשרי, וזה לא טוב. אחד הכללים בכתיבה הוא לדעת מה רוצים לומר בכל מילה וכל שכן בכל משפט, כי כל המוסיף גורע).

אפשר היה לנסח אחרת. לדוגמא:

"היה חסר לי חבר ללמוד. ובסייעתא דשמיא מצאתי חבר יקר, שהיום ידוע כתלמיד חכם גדול. היה זה הרב ישי מנדל. עוד לפני שהכרתיו כבר ידע ללמוד דף גמרא לבד. לפני שהגיע לאיטליה, כבן ליהדות הונגריה, היה עשרה חודשים במחנות האיומים. עכשו הגיע אלינו – והתחברנו יחד. הוא היה כולו יראת שמים, כלל המידות והמעלות!".

האם זה לא עדיף? קריא יותר? ברור יותר?

פתרון אפשרי

הזכרתי לעיל את הרב וולך, מחבר ביוגרפיות ידוע ("מעילו של שמואל" ועוד הרבה). ההשקעה בשכירת מחבר כזה אינה זולה, אבל התוצאה מדהימה את קוראיה.

האם חסרים עורכים בציבור שלנו? ראו כיצד שינוי קטן שנעשה תוך כמה דקות יכול להפוך קטעים בעברית כמעט לא מובנת למשהו קריא, פחות או יותר. ולא תמיד צריך מישהו מקצועי. יש הרבה שיש להם כשרון כזה, וחלקם לא עשו בו שימוש עד שנזדמן להם.

הבעיות שמקשות על העסקת עורך הן כאלו:

א. מחסור בכסף.

ב. אי מודעות לבעיה.

ג. חוסר מוכנות של המחבר שישלחו יד ולו במילה אחת שיצאה מפרי עטו.

עד שלא תהיה מודעות לבעיה, ימשיכו להתפרסם ספרים כאלו. הספר של הרב גיברלטר, מהמעט שקראתי, נראה לי באמת ספר מעניין. כזה שאילו היה כתוב וערוך אחרת, הייתי אפילו קונה אותו הביתה.

חבל.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

תיקון הגהה קל, לא היה אפשר אחרת לאחר קריאת הדברים

תוקן על ידי - ymy33655 - 10/04/2007 15:35:58

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2007 12:39 לינק ישיר 

הציבור החרדי אינו בשל לקרוא על גדולים כעל בני אדם.

אם הרב קמינצקי נכווה בביקורת קשה על ספרו שחשף מעט כמה דברים שלא מקובלים בציבור החרדי, מה אפשר לצפות מסופר שאינו  בנם של גדולים?

אף סופר לא יעז לכתוב משהו שאינו קונסנזוס מלא. הוא רוצה שספרו ימכר ולא שיוקע ברבים!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-12/4/2007 21:11 לינק ישיר 

מיימוני,
התיחסת יותר מדי לעטיפה (הצורמת גם לדעתי) ופחות מדי לתוכן.

הדבר הראשון שצריך תיקון הוא ציור הגדולים כעל אנושיים.
כוונתי גם לספרים שאינם דנים באלכסיי טייס הסוסים המפורסם.

כשמשמיטים כל פרט שאין בו מחמאה מלוקקת לנשואו הופכים את המסר הכללי להערצה עיוורת ונמוכת רוח.
לצערינו כבר אי אפשר היום לכתוב ספרים מסוג אחר.

ואם כבר עטיפה, ואני מזדהה עם כל מלה שלך, אז מה הקטע של הניקוד?
למה כל הספרים מיועדים לילדים? אני הולך שניה להסתכל מהחלון, אולי כבר אין מבוגרים בעולם?!?!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-12/4/2007 08:53 לינק ישיר 

שלוימלע

כרגיל, דבריך מאירים.

אולי תפרט קצת מה היתה המחלוקת שם.

ונדמה לי שהמחבר היה ילד קטן בימים ההם, אז איך הוא אמור לדעת?

מה שכן, גם ילד קטן יכול לחוש את האוירה בבית. אם הוא מתאר לפי מה שאביו אמר לו, בין באותו זמן בין לאחר זמן, זה לזכות אביו שהצליח להחליק את הבעיות ולא להעבירן לילדים.

כמובן, יתכן שהוא יודע יפה את האמת אבל מטשטש, מתוך המחוייבות ל"כולנו צדיקים". איך התרשמת ממנו? (מטעמי לה"ר, אני מדגיש שמדובר כמובן בהתרשמות, אלא אם כן יש עובדות תומכות, ולא שצריך לומר זאת אלא שצריך אני ליזהר).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2007 00:54 לינק ישיר 

מיימוני,
מלבד הנושא הכללי שאני מסכים עמו כמובן, הספר הזה ספציפית נראה לי חשוד בייפוי עובדות, וזאת מבלי לגרוע מיתרונו העצום כמסמך אוטוביוגרפי.
טרם קראתי את הספר, אולם אני מסיק זאת משיחה שקיימתי עם המחבר לפני כמה שבועות. הנושא היה מחלוקת הרבנות בקובנה-סלבודקה בראשית שנות השלושים. הוא טען שממנה ניתן ללמוד מחלוקת לשם שמים מה היא, וכולם היו שם צדיקים מושלמים שאין להרהר אחר מעשיהם. הצגתי בפניו כמה ממצאים המפריכים דימוי זה, מתוך מכתבים פרטיים של הנוגעים בדבר והשמורים עד היום בידי צאצאיהם. הוא הגיב שהיסטוריה והיסטוריונים הם שטויות, ורק הוא יודע את האמת וכו' וכו'. 
אני לא שופט אותו, ויש בי הערכה עצומה לאנשים המזכים אותנו בזיכרונותיהם. עם זאת יש להיזהר ולהבחין מתי הם גולשים מזיכרונות לפרשנות.  

תוקן על ידי שלויימלע ב- 12/04/2007 1:01:37

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2007 20:22 לינק ישיר 

אכן, מרגיז מאד!

הנה דוגמא קטנה שקראתי החג הזה  בשבועון מסוים שאיני מבינה איך הוא מצליח לשרוד עם כמות השגיאות התחביריות והלשוניות שלו, השפה הנחותה והביטויים הרדודים שלו.
  זרקתי את העיתון לפח מיד ולכן אין לי הציטוט המדויק, אבל השאלה הרטורית שם היתה אם חזרנו לחיות ב-119 .

ובסיפור אחד, שהתימר להיות בחלק הספרותי של העיתון  כתוב, שהבחור  רצה לתפוס "חרופ"

אין לי דוגמאות נוספות משום שכאמור זרקתי את העיתון בכעס גדול לפח האשפה.

(ראוי להבהיר שאיני קונה אותו בעיקרון, אבל מכרה נתנה לי אותו בחג לאחר שנגמר מלאי הקריאה שלי.)

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-11/4/2007 02:11 לינק ישיר 

מיימוני, כדרכך מנתח ומקיף, נוסק שמים ויורד חדרי ארץ, ואנו מחשיבים את תורתך עד למאד. ועד כדי כך שאנו מזכירים לכב' ששכח את העילגות המכוונת, כסגנון כתיבה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/4/2007 22:23 לינק ישיר 

יעקב
הנה כתב מר בקוצר מילין את אשר כתבתי היום בארוכה בפורום אחר בתגובה על דברי מיימוני דנן (הוא פרסם את מסתו גם שם). אך בכל זאת חשבתי אולי תמצא בדבריי טעם.  הרי הם:

[בהתייחס לדברי מיימון: "... כאשר משובצים בספר משפטים שכל תכליתם לספר עד כמה אדם פלוני היה "גדול", בהתמדה, בזכרון, ביראת שמים – זה לא נעים. מי שרוצה להביע רעיון, שיספר סיפור שממנו ניתן להסיק את הדברים. ניסוח הדברים במפורש מעורר תחושה של אי נעימות, כאילו האדם ההוא זקוק שיפרסמו אותו בכוח."  ]

כל ספרי התולדה והספורת הנכתבים ע"י חרדים הינם בהכרח שקר, הגיוגרפיה והסטוריוגרפיה.

זאת כי המחבר החרדי מסלף כל סיפור כדי להופכו ל"חינוכי". משמיט סיפורים שאינם מצביעים על "השקפתו הטהורה" או טוהר מדותיו של האובייקט להערצה ולחינוך. מטרת הכתיבה והפרסום אינה לדעת את האיש - מה מטרה יש בזה, וכי הסטוריונים אנו? - אלא במקרה הטוב, לדעת מה אפשר ללמוד הימנו, ובמקרה הפחות טוב, לרומם את האיש, ובכך למשל, משמש הוא מטרה לכך שצאצאיו ישיגו שידוכים מכובדים אחר שיש להם סבא שניתן להתגאות בו.

לכן כל הדמויות של גדולי ישראל בספרי תולדותיהם יוצאות פלקטיות להחריד ולעיתים אף דומות זו לזו. אישיותו העצמית של הגדול לא באה לידי ביטוי אלא במקום שהיא נפגשת עם ערכים ידועים כגון בקיאות, חריפות, טוב לב, זריזות וכיו"ב. כל תכונה שלו שאין לה קשר למ"ח דברים שהתורה נקנית בהם,  אינה באה לידי שום ביטוי בספר שמוקדש לכאורה להכרת דמותו. כל שכן תכונה גרועה שלו,  ברור שלא תסופר, שהרי מלבד שלענ"ד של המחבר אין בזה "ערך חינוכי", יש בזה גם משום הוצאת לעז על המתים. (ולכן הקורא התמים שיודע בעצמו שהוא נגוע במדה רעה מסויימת,  מתייאש מלהיות גדול, שכן הגדולים, כביכול, חפים מכל תכונה שלילית).

על זה כבר התריע הגר"י הוטנר, שמספרים לנו רק על הצלחותיהם הרוחניות של האישים הגדולים, ולא על נפילותיהם, ולכן איננו יודעים שכולם היו בגדר "שבע יפול צדיק וקם".

לכן כאשר קוראים ספר חרדי, ורוצים לדעת את האמת, יש לקוראו בעין הביקורת, ועדיף להצליב כמה מקורות מידע.

וכאשר מבקשים לברר נקודה הסטורית, כמעט בלתי אפשרי לעשות זאת מתוך  מקורות חרדיים בלבד.

וכאן ההערה לדברי מיימוני:

לענ"ד,  אנחנו חייבים להודות וכו' לכל אלא הכותבים מחמאות ריקות מתוכן בחוסר מקצועיות משווע!

ולמה?  כי  את המחמאות אנו יכולים לזהות מיד כשקרים וכזבים. מה שאין כן אילו יגישו לנו אותן ערוכות ביד אמן ע"י וולך ודומיו, כפי שמציע מיימוני שהשבחים יוכרו מתוך הסיפורים,  יהיה קשה לנו יותר לקלוט שהסיפור כולו שקר הוא  (ואף אם אמת הוא, עדיין חותם השקר עליו כיון שסיפרו לנו רק את הסיפורים ה"חינוכיים").

עד כאן לשוני.

והנה, בעקבות הודעתך דלעיל חיפשתי האם יש התייחסות ברשת ל"החוזה מליטא" והגעתי לאשכול הבא הדן באותו ענין:

http://bh.hevre.co.il/forum/topic.asp?whichpage=2&topic_id=330045

תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 08/04/2007 0:05:12

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/4/2007 21:25 לינק ישיר 

מיימוני

עלית על בעיה מאד נפוצה בציבור החרדי.

שורש הבעיה הוא שרוב הציבור בכלל לא מבין את הבעייתיות שבכתיבה היסטוריוגרפית, שבכתיבה לא תיקנית (יפטירו בזלזול: אה, אתה "מדקדק" (במלעיל)...), ושבכתיבה חסרת תוכן.

ההמון צריך שילעיטו אותו בסיפורי צדיקים ובשלילת הרשעים. התוכן לא מעניין. העיקר המסר. לכן כל ספרות ה'מעשי הגדוילים' שלנו נראית פחות או יותר אותו הדבר (כתיאורו המפורסם של פרופ' זאב לב), ולכן כל ספר שסוטה מהקו הזה מסומן כ'מזרחניק' או גרוע מזה. לדוגמה, 'החוזה מליטא' של קוליץ, שאני קראתי מתחילתו לסופו, ועולה ברמתו הספרותי והתוכנית פי כמה וכמה על 'פאר הדור', לא נכנס כמעט בבתים חרדיים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > בעיות ושיפורים בספרות החרדית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext