| נשלח ב-10/4/2007 10:40 |
|
| |
תנו כותרת!
לכל מאמר או כתבה בעיתונות ניתנת כותרת קצרה, שמטרתה לתת לקורא את היכולת להבין על מה מדובר. בחלק מהמקרים ניתנת אף כותרת משנה, בה ישנה תמצית של המאמר בשניים-שלושה משפטים. זוהי גם מטרת הכותרות המופיעות בראשי פרקים בספרים, או בראש כל אשכול בפורומים באינטרנט. ניסוח הכותרת הוא משמעותי ביותר, שכן הוא הגורם העיקרי לקבלת ההחלטה של הקורא האם לטרוח ולעבור על הנכתב בידיעה/ מאמר/כתבה/הודעה, או שמא לעבור הלאה. לאור זאת, ניתן להבחין בנסיונות שונים ומשונים של כותבים ליצור באופן מלאכותי כותרות מעניינות, אשר לאחר קריאת התוכן נראה כל קשר בין הכותרת לתוכן מקרי בהחלט. נדמה לי שבמקרים אלו אמנם יתכן שהכותב השיג את מטרתו באופן מיידי, כלומר לגרום לקוראים רבים לראות את דבריו, אולם בטווח הארוך האכזבה הנגרמת לקוראים עלולה להביא לכך שבפעם הבאה הם לא יטרחו לקרוא את דבריו של אותו כותב, כפי שהתרחש במעשיה של "זאב, זאב".
הדברים נכתבים בעקבות שני אשכולות שנפתחו כאן אתמול, האחד עם מאמר של אורי אורבך אודות ההפרזה במתן הכשרים ללא שום היגיון, תחת הכותרת "אורי אורבך באגודה אחת?". השני בנוגע לקלות בה מגיעים כיום מאבקים במוסדות, ישיבות וחצרות חסידיות לבתי משפט אזרחיים, כשהכותרת זועקת "למה להם מותר ולי אסור?". לצערי הרב, לא הצלחתי להבין כיצד הכותרת של אשכולות אלו מתאימה לתוכן שלהם, מעבר לכך שכותרות אלו אכן פיתו אותי לקרוא את הנאמר בהם. הנושא באשכול הראשון איננו מידת ההתאמה של אורי אורבך לפורום זה, כשם שבאשכול השני הנושא המרכזי איננו השוני בין הפרט למוסד.
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2007 15:26 |
|
| |
ב"ה
מיימוני,
איקון ירוק על הרעיון.
לב,
אייקון ירוק של הסכמה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2007 15:21 |
|
| |
לכב'
הועד המנהל
אגודה אחת
הייד פארק
הנידון: כותרות מובנות
1. את הכותרת לאשכול "מלחמה!!!" החלפתם בכותרת הרבה יותר מובנת. שכוייח!
2. שמעתי שפנו אליכם בטענה שהכותרת הפכה ליבשושית. בזאת באתי להביא את הסכמתם של רבבות קוראים להחלפה המתודולוגית הזו, כיון שסוף סוף התחילו להבין מה ייאמר באשכול לפי הכותרת - וגם את מחאתם שלא לשנות את הקו הזה בחזרה.
בברכת קיץ בריא
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2007 13:57 |
|
| |
לכב'
הועד המנהל
אגודה אחת
הייד פארק
הנידון: ייבוש כותרות
1. את הכותרת לאשכול "מלחמה!!!" החלפתם בכותרת יבשושית.
2. היות והכותרת הנוכחית עדיין אינה בעלת יובש תיקני, אמליץ לשנותה ל: "מאבק או התנצלות: צדדים לכאן ולכאן בראי ההיסטוריה החרדית".
בברכת לילה טוב,
...
|
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2007 22:10 |
|
| |
התנצלות
ברצוני להתנצל בפני פותחי האשכולות שהוזכרו בהודעת הפתיחה, אכן נהגתי שלא כהוגן כששפטתי את הכותרות כ"גימיק", במקום שהיה לי לדון לכף זכות כפי שכתב מאיר.
לגופו של עניין, אינני סבור שניתן למצות את הנושא בכותרת בת מספר מילים, אבל חשוב שיהיה קשר ברור בין הכותרת לתוכן באופן שלאחר הקריאה די יהיה בראיית הכותרת לזכור במה עוסק האשכול. באשר להצעה שהמנהלים יערכו כותרות לא מתאימות, הייתי מעדיף להימנע מכך כשם שאני מעוניין בהתערבות מינימלית של המנהלים בנוסח ההודעה עצמה, אבל יתכן שאכן זוהי התערבות פחות משמעותית.
במקרה של העתקת כתבה/מאמר ממקום כלשהו לפורום, נדמה לי שהדרך הטובה ביותר היא פשוט להכניס את הכותרת המקורית של המאמר עם שם הכותב. אני סבור שבכל מקרה של העתק/הדבק ראוי להוסיף מעט שאלות הכוונה, על מה מעוניין המעתיק לעורר דיון? אין לנו צורך בהעתקת כתבות ומאמרים כשלא אמור להתפתח סביבם דיון.
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2007 20:09 |
|
| |
לגבי הכותרת של האשכול הנוכחי: היא מעניינת אבל אינה מבהירה את עצמה מספיק.
אפשר להוסיף עליה הבהרה. כמו: תנו כותרת! - אמנות בחירת כותרות מתאימה לאשכולות.
ובכלל, לעניות דעתי בפורום אשר כזה חובת המנהלים היא להשקיע ולתקן ולהוסיף על כותרות באופן הזה. מה שלא עשו הכותבים, יכולים המנהלים לעשות לטובת כולם.
|
|
| נשלח ב-10/4/2007 20:08 |
|
| |
העתקה מפורום אחר:
יצד נראית הודעה מוצלחת לפתיחת אשכול?
א. כותרת
1. הכותרת מסכמת את הנושא. עליה להבהיר
לקורא מה יהיה נושא האשכול. כמו כן, זה מאפשר למיין את האשכול במפתחות הפורום.
2. במידת האפשר הכותרת מושכת תשומת לב,
אפשר בדרך של הומור, אבל לא באופן שלא יבינו מה הנושא.
3. כדאי להימנע מכותרת ארוכה. הייד פארק
אינו מאפשר לראות יותר מחמש שש מילים בכותרת.
4. אין להשתמש בעריכה גרפית בכותרות.
ב. בנית האשכול
1. הציגו את הנושא בצורה ברורה ומסודרת
ככל האפשר. עשו רווח שורה בין פסקה לפסקה.
2. קבעו מתוה לדיון. אם יש ציטוט,
הביאוהו בקצרה. אם יש לינקים, ציינו אותם בסוף. הציגו שאלות מנחות. לחילופין, העלו
תזה והעמידו אותה לבדיקה. אפשר ואף מומלץ לחלק את הנושא לפסקאות ולסמן אותן
במספרים או אותיות. זה מקל על העיון וגם מקל על ההתייחסות בהמשך.
3. האם זה נשמע אקדמי מדי וקשה מדי? אין
זו כלל הכוונה! המטרה היא לעזור לקוראים להבין ובכך להתייחס. כמו כן, כאשר אדם
כותב מסודר, הוא מגלה פעמים רבות דברים חדשים באותו נושא שהוא רוצה להציג...
מתוך עצור חושבים/חוקת הפורום ואשכול לכותבים חדשים/
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=1927226&whichpage=#R_3
|
|
|
| נשלח ב-10/4/2007 14:37 |
|
| |
ב"ה
בן ציון,
לכותרת שתי מטרות- א. לתת מידע על האמור בטקסט. ב. למשוך את תשומת ליבו של הקורא.
לא תמיד חייבות להתקיים שתי המטרות. כותב רשאי לבחור רק באחת מן השתיים ועדיין זו תהיה כותרת 'תקנית'.
ייתכן ויש מקום להגדיר כללי כתיבה בפורום וביניהם שהכותרות תהיינה ענייניות לתועלת הקוראים והכותבים. (ואם הן גם מעניינות לא יזיק...)
|
| נשלח ב-10/4/2007 12:29 |
|
| |
בן ציון
דומני שהנחתך שכולם מבינים כך את ענין הכותרת ואף נוהגים בהתאם, אינה נכונה. פותחי אשכולות אינם סבורים שהכותרת היא חלון הראווה של האשכול ומשתמשים בו כאמצעי גירוי לא הוגן. הם פשוט קראו מאמר או חשבו על נושא והשאלה שעלתה בהם לאור הנושא היא הנכתבת בשורת הכותרת. במקום לכתוב משפט פתיחה או הגדרה, נוטים רבים לכתוב בכותרת מסקנה או שאלה רטורית. זו אכן החמצה אך כזו הנובעת מחוסר ידע בכללי כתיבה מקצועיים. פורומים הם אכן בית ספר טוב מאוד לכתיבה יוצרת ונכונה, תודה על השיעור הראשון.
------- מאיר
|
|
|
|
|