| נשלח ב-10/4/2007 22:04 |
|
| |
הרהורים על אפשרותה של כפירה זמנית
האם אפשר לו לאדם הדתי להטיל ספק במציאות א-להיו, כדי להוכיח את מציאותו.
השאלה שלי היא בהטלת ספק נוסח דיקרט, בשלב בו אני מטיל ספק אני מניח כי א-להים אינו בנמצא, (או במקרה של דיקרט שא-להים הוא רמאי) כדי להגיע לביסוס מציאות הא-ל.
אחת הדרכים להגיע להוכחה האונטולוגית היא, יש להניח כי א-להים אינו נמצא, ומתוך הסתירה הפנימית המתקבלת מתוך הנחה זו, מוכח שהוא נמצא. השאלה היא האם אפשר לו לאדם הדתי לכפור במציאות א-להים כתרגיל להוכחת מציאותו.
ואם נשוב לספק הקרטיזיאני הדבר ברור שבשעת הטלת הספק עלי להניח את שלילת טובו של הא-ל באופן טוטאלי אם רצוני להשתתף בתרגיל המחשבתי הזה, א"א לי להעמיד פנים שאני חושב שהא-ל הוא רע בשעת התרגיל ובה בעת לדעת כי א-להים הוא קיים וטוב, משום שמבחינה פסיכולוגית זה לא עובד. צריך פשוט להניח ולחשוב שהא-ל הוא רע ורמאי. וכאן השאלה האם אני כאדם דתי רשאי להניח כן בשביל המטרה של הוכחת ההיפך.
ההוכחה הקוסמולוגית אינה מציבה לפתח דילמה זו, שכן אין צורך להניח כי א-להים אינו נמצא, אלא כי א-להים לא ברא את העולם, או את האדם, ומתוך כך להגיע להוכחה כי א-להים נמצא. אבל ההוכחה האונטולוגית המנסה להוכיח את מציאות הא-ל מתוך מהותו, מוכרחת להשתמש בהכחשת מציאות הא-ל כדי להמשיך.
פיתרון שאולי הוא אפשרי שגם בתהליך ההוכחה האונטולוגית, איני מכחיש את מציאות הא-ל כשלעצמו. אלא אני מכחישו מבחינה אפיסטמולוגית. כלומר אני אומר לעצמי א-להים קיים קיום אובייקטיבי, אלא שמבחינה הכרתית אני מכחיש את קיומו.
אם כי הרוצה להשתתף בתהליך שיקול הדעת הקרטיזיאני, יש לו בעיה שכן יש לו להניח מציאות א-להים רע באופן אובייקטיבי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2007 04:57 |
|
| |
אמיר,
לוגיקה היא בהחלט כן מתמטיקה (לפחות ככל הנוגע להוכחות). הוכחה בנויה על ניתוח המסקנות הנובעות (באמצעות כללי היסק מוסכמים) מהנחות מסויימות. אם ההנחות נכונות אזי המסקנות הנובעות מהן נכונות אף הן. על כן, הוכחה על דרך השלילה צריכה רק לבדוק מהן המסקנות הנובעות מהנחת שלילת קיום הא-ל (ולהראות שהן פרדוקסליות). אין צורך בשום שלב באמת להניח דבר על נכונות (במובן של התאמה למציאות) ההנחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2007 01:02 |
|
| |
אמיר, אל נא באפך אם אמשיך
להקשות על דבריך.
יש כאן שתי טענות, שלא ברור לי
באיזו מהן אתה מחזיק.
הראשונה היא, שההזדהות עם הנחת
השלילה, היא חלק הכרחי מתהליך אנושי של הוכחה בדרך השלילה. עם הטענה הזו יש בעיה
עובדתית, שכן ניתן לקחת תחום שאתה רוצה לבדוק, להפוך את מונחיו באמצעות מפתח ניסתר
לג'יבריש ואז לבקש מאדם אחר להוכיח הוכחות שונות על הג'יבריש הזה. את תהליך ההוכחה
של אותו אדם אפשר לתרגם בחזרה לתחום המקור. אם הוא בחר בהוכחה בדרך השלילה, התוצאה
הלוגית תהיה זהה לתהליך נטול התרגום, למרות שבשום שלב לא נחשף צד כלשהו להנחת
השלילה בשפת המקור, כך שאין מקום לטעון שההזדהות היא חלק הכרחי מהתהליך. אינני מבין
או מדמיין מהי הזדהות עם היגד בסגנון "נניח שגריש הוא לא רציה בהינתן מסתלל".
הטענה השניה היא, ששכל האדם
בנוי כך שהזדהות עם מצב מתואר מתרחשת תמיד תוך כדי תהליך של תיאור. אם זו החוויה
שלך, כמובן שאין לי דרך או עניין לטעון שאתה טועה. יחד עם זאת, אודה לך אם לא
תשלול את זכותי לקבוע, שזו אינה החוויה שלי. בכל זאת, מעבר למבוי הסתום הזה, אפשר
לתהות מהי צורת ההזדהות שלך, כאשר אתה מתבקש להוכיח משהו ומניח על דרך השלילה מצב פרדוקסאלי,
או אפילו משהו טריוויאלי כמו "יש במקלדת שלי מספר אינסופי של קלידים".
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2007 21:52 |
|
| |
דפל,
כשדנים בדברים באופן לוגי לא מתעסקים רק בצורה אלא גם בתוכן, לוגיקה אינה מתמטיקה מבחינה זו שמי שמשתמש בה שלא למטרות משחק, יכול להשאר אדיש לתוכן.
אדם הקובע כי מבחינה לוגית אין א-להים, הוא זהה לאדם האומר כי מבחינה ריגשית אינו מאמין בא-להים. ואם בקביעה לוגית סופית אני צודק מה שונה קביעה זמנית.
כשדיקרט הניח בשביל טוטאליות הספק את קיומו של א-ל רמאי, הוא היה חייב להתמכר פסיכולוגית להנחה זו, בכדי לחזות את התוצאות האפשריות של הנחה זו, גם בשל המימד הקיומי של אופי הספקנות, וגם כפי שטענתי הנחה ככל שתהה לוגית וצורנית היא מתייחסת לתוכן שאני חייב לחוות אותו לפחות מבחינה מחשבתית די להמשיך. ואיני רואה הבדל מהותי בין חוויה מחשבתית לחוויה ריגשית, ואיפה שאין מקום לחוויה רגשית למה שיהיה מקום לחוויה מחשבתית.
|
|