בית פורומים עצור כאן חושבים

מיכל בת שאול

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/4/2007 00:54 לינק ישיר 
מיכל בת שאול

היום בכיתי בהפטרה.

'ולמיכל בת שאול לא היה לה ילד עד יום מותה'
מיכל מצטיירת כאשה כשרה וישרה, אהבתו הראשונה של דוד ומצילתו מיד אביה, רצונות של אחרים שלטו בה, היא נמסרה מיד ליד לפי חשבונות לא לה, בהגיעה למנוחה בבית בעלה מלך ישראל נכשלה בהרהור של זלזול ובהתרסה כלפיו, עונשה, לפי המקרא, נורא ואיום.

הרמח"ל במסילת ישרים אכן משתמש בין היתר בדוגמא זו כדי להמחיש להמון 'עומק הדין עד היכן מגיע' 'כי מי יעמוד ביום הדין ומי יצדק לפני בוראו באשר השקפתו מדקדקת על כל דבר קטן או גדול'

הגמרא בסנהדרין כא מונה את נשי דוד שילדו לו בחברון והן שש, לפי זה נעשה החשבון של מנין נשיו הכללי ומקשה הגמרא:
והא הואי מיכל ? (ואם כן היו לו כבר בחברון שבע)
אמר רב עגלה זו מיכל ולמה נקרא שמה עגלה שחביבה עליו כעגלה וכן הוא אומר (שופטים יד) לולי חרשתם בעגלתי וגו' (מיכל אכן היא אחת משש הנשים שילדו לו בחברון ועליה הכוונה 'והששי יתרעם לעגלה אשת דוד' והעירו המפרשים שיש סמך לדבר מכך שרק עליה נאמר אשת דוד)
ומי הוו למיכל בני והכתיב (שמואל ב ו) ולמיכל בת שאול לא היה לה ולד עד יום מותה ?
אמר רב חסדא עד יום מותה לא היה לה ביום מותה היה לה.
מכדי בנים היכא קא חשיב להו בחברון ואילו מעשה דמיכל בירושלים הוה דכתיב (שמואל ב ה) ומיכל בת שאול נשקפה בעד החלון ותרא את המלך דוד מפזז ומכרכר לפני ה' ותבז ואמר רב יהודה ואיתימא רב יוסף שקלתה מיכל למיטרפסה ?
אלא אימא עד אותו מעשה היה לה מכאן ואילך לא היה לה.

חז"ל מוציאים את העוקץ מעונשה הקשה של מיכל, או שבמותה נולד לה. (נחמה עצובה) או שכבר היה לה ילד ועונשה היה רק שהפסיקה ללדת.

האם חז"ל סברו שהעונש הוא בלתי נסבל ומן ההכרח לעקרו מפשוטו?

-------
מאיר

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2012 20:18 לינק ישיר 

"וְאֶת חֲמֵשֶׁת בְּנֵי מִיכַל בַּת שָׁאוּל אֲשֶׁר
יָלְדָה לְעַדְרִיאֵל בֶּן בַּרְזִלַּי הַמְּחֹלָתִי"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2007 02:46 לינק ישיר 

אראל,
 ברור שככלל לא היה נחשב ראוי גם בתקופת התנ"ך לשאת שתי נשים, לפי מלאכי פרק ב', ולפי פרשת בראשית. רואים את זה גם בדין שכה"ג ביוהכ"פ אסור בשתי נשים. בזמן חז"ל זה היה כ"כ לא מקובל שבמעשה האשה מצידן מדובר על גירושין ולא על לקיחת אשה שנייה, וכן לאף תנא או אמורא לא היו שתי נשים. לגבי ר' עקיבא לא כתוב מתי נשא את אשת טורנוסרופוס, אבל מסתבר שאחרי מות רחל. לאור זאת רק מתחדדת העובדה שבין כל הביקורות על דוד בתנ"ך ובחז"ל: בת שבע, אוריה, מפקד העם, מעשה ציבא ומפיבשת, לא ייסר את בניו, לא ביקרו את דוד על נשיאת נשים רבות.אם אראל בא בביקורת זה מטעם עצמו.
מסתבר שבזמן התנ"ך  היו אנשים יחידים שכן היו ראויים לשאת שתי נשים: מבחינת המצב החברתי שהחשיב זאת כאפשרות, ומבחינת מעלתם האישית שמובטח שלא ינצל את השליטה שזה מקנה לו, ושאף אישה לא תקופח , ואף נשיהם יודעות זאת. בכ"א מיכל ידעה שהיא מתחתנת עם מלך לעתיד לכן צפתה שייקח נשים נוסופות.
נק' מעניינת: אחת מעשר קללות חווה שבעירובין היא "מנודה מכל אדם" רש"י שם: אסורה לכל העולם אבל האיש נושא שתי נשים. מהלשון שנקטה הגמרא אפשר להבין שהקללה אינה בכך שגבר נושא שתי נשים אלא בכך שהאישה לא יכולה אף היא לשאת שני אנשים (!)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/5/2007 12:17 לינק ישיר 

[היא התחפשה לזונה (אם אני זוכרת נכון), אבל גם זו, לדעת אחדים, לא קושיה לסיפא שלך ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/5/2007 12:15 לינק ישיר 

מה הקרבה? שהורידה את כיסוי הראש? היא בכלל היתה רפורמית!

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/5/2007 12:13 לינק ישיר 

[השכן,

נראה לי שאתה צודק לגבי אהבת בן הזוג.
האם לאשת און לא היתה אהבה מאישהּ? מה שבודאי היה שם הוא הקרבת האישה את עצמה למען אישהּ, אלא שזה לא לגמרי מתהפך בסיפור הזה, אלא פשוט זוכה לגמול נאות - אהבה גדולה של האיש. יש המסתפקים בזה, ככל הנראה...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/5/2007 11:35 לינק ישיר 

אמשלום,

בסיפור האישה מצידן דווקא התגברה אהבת הזוג, כך שהתיקון מושלם.

ועד שאת שואלת על תיקון אשת און, שאלי על תיקון לאה. אם כי, גם כאן נראה שהחוט המקשר הוא אהבת הבעל.

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/5/2007 06:45 לינק ישיר 

זילבר,

א. למה אשת און צריכה תיקון? הרי עשתה טוב והצילה את בעלה מן החטא?

ב. אני לא חושבת, שלידה (ועוד לאחר ייסורי עקרות ארוכים) היא "תיקון" נאות למיכל (אלא אם ה"תיקון" כאן הוא באהבת בן הזוג...). לטעמי, לא ללדת לדוד בן ולהפסיק לאהוב אותו ולהקריב למענו את חייה, זה התיקון המתאים יותר עבורה (וכפי שאמרתי). אבל אם אותך זה מנחם, שיהיה לך לבריאות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/5/2007 23:57 לינק ישיר 

אמשלום חיפשה למעלה תיקון ונחמה למיכל. הנה מצאתי, אמנם בגלגול אחר.
מתוך ספר גילגולים לרמ"ע מפאנו :
"אשת און, במדרש חזית מעשה באשה אחת בצידן  ששהתה עשר שנים עם בעלה ולא ילדה, היא ניצוץ לאה, והיא תיקון אשת און, והיתה גם כן מיכל בת שאול:"
וכוונתו למעשה בשה"ש רבא באישה מצידן , שזכתה ללדת אחרי עשר שנים בזכות אהבתה לבעלה. ראו את הסיפור ודיון  כאן

מימוני,
אל תדאג הכל מטפורי וספרותי. למרות שלי אין בעיה עם אמונת הגלגול.

תוקן על ידי nmzilber ב- 05/05/2007 23:55:54

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2007 22:44 לינק ישיר 

רגע, רגע, לא הבנתי - באשמה של מי את מודה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2007 22:07 לינק ישיר 

[גברים אף פעם לא צרים זה לזה. רק נשים. כך זה מטבע ברייתן. כנראה משהו שקשור לכפל ה X בכרומוזומי המין שלהן (או לעובדה שמי שמספר את הסיפורים מאז ומעולם הם גברים)...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2007 22:04 לינק ישיר 

ילדים קטנים באותה משפחה הם "צרים". אין לזה שום נפקא מינה כי הם קטנים ואינם מעידים או מקבלים שליחות וכו'. לכן זה לא הובא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2007 21:31 לינק ישיר 

אראל, אז למה ילדים לא נקראים צרים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2007 01:49 לינק ישיר 

זילבר, אני רוצה להפתיע אותך - בתנ"ך כאשר גבר נושא שתי נשים הם נחשבות "צרות" זו לזו - וד"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/4/2007 20:42 לינק ישיר 

אמשלום לא התפתתה לפרובוקציה () לכן אני נאלץ להבהיר את דברי מטעם עצמי, ולא כתגובה למבול הרותחין שצפיתי:
1. ראשית אני מפריד בין ההיבט המוסרי להיבט הפסיכולוגי. בהיבט המוסרי סדר חברתי פוליגמי פסול. לא בגלל ערך השויון אלא בגלל ערך החירות.הבעל יכול לספק את צרכיו אצל נשים שונות בעוד האישה תלויה בו בענין זה, מה שמזמין ניצול. השאלה אם גבר יכול/לא יכול וכן אם אישה יכולה / לא יכולה לאהוב כמה בני זוג היא שאלה אמפירית המצריכה מחקר מדעי. אין שום סיבה להניח מראש  שהתשובות ביחס לגבר ואישה זהות, היינו שניהם יכולים לאהוב רק בן זוג אחד או להפך.כמובן שכל תשובה היא סטטיסטית ולא מתייחסת לגבר/אישה מסוימים.אכתוב את הידוע לי.
2. מבחינה אבולוציונית האישה מתוכננת לצפות מהגבר להגנה והזנה לה ולילדיה, בעיקר בתקופות ההריון ווההנקה אך גם אח"כ. זו משמעות האהבה כלפיה, ואם הוא גבר חזק, למשל מלך, אין סיבה שלא יוכל לאהוב נשים רבות. לעומת זאת הגבר מצפה מהאישה להרות ולגדל את ילדיו וזו משמעות האהבה כלפיו, האישה לא יכולה להרות ולגדל ילדים של גברים רבים כי אז הם לא ידעו מי שייך למי. לכן גבר לא יראה אישה לא נאמנה כאישה ש"אוהבת" אותו.
3. איפה עמדנו לפני 3000 שנה- זמן משוער של מלכות דוד? סביר להניח שבמצב דומה למה שתיארתי. ולא, זה לא אומר שהרגשות שלהם היו פחות אנושיים או עמוקים.
4. איפה אנחנו עומדים היום? הציפיות של גברים ונשים זה מזה שונות לגמרי וגם מושג האהבה. האם ובאיזה מידה נותרו שרידים לרגשות ה"עתיקים" והלא-שיויוניים? לא יהיה אחראי לענות על זה בלי להסתמך על מחקרים ספציפיים.

עוד שורה אחת כחתימה להודעות קודמות באשכול, ואני לא מצפה או מעוניין בתגובה עליה:
"ריבש"ע אתם מדברים על דוד המלך!".

תוקן על ידי nmzilber ב- 29/04/2007 21:25:08

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/4/2007 18:44 לינק ישיר 

[קראת לי?
בשביל מה? בשביל שאנסה להסביר לך שאישה יכולה לאהוב גברים רבים (או לא יכולה) בדיוק כמו שגבר יכול (או לא) לאהוב נשים רבות? אם אתה מתעקש על "בעל", אז אני מסכימה שלא טוב שלאדם יהיו שני בעלים(*). מצד שני, קיומם של בעלים על בני אדם אחרים באופן כללי לא נראה לי ראוי או מוסרי, אז על מה הדיון בכלל?

------------
(*) אגב, לשיטתך לילד יש כביכול שני בעלים - אבא ואמא... 
קריאה נוספת  של המשוואה שלך, כפי שבודאי שמת לב, היא שאהבת אישה לאישהּ היא כאהבת ילד להוריו. פשוט מקסים... ]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מיכל בת שאול
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext