בעוונותי, רק השנה, תוך שאני קורא סיפורים מהתנ"ך עם בני, ואולי בשל צמידות הזמן לפרשת שמיני, שמתי לב כי שני בניו של ירבעם בן נבט נקראו אביה ונדב (1).
אביה = אביהו, בדיוק כשם שבאותם פרקים הנביא אחיה נקרא אחיהו ואחיה פעם אחר פעם, ובדיוק כשם שמלאכי מדבר אודות "אליה הנביא" ומתכוון לאליהו התשבי, וכשם שהמלך אמציה נקרא גם אמציהו, והתופעה מוכרת.
סדר הבנים אצל ירבעם בן נבט שונה, מפרשת מותו ממחלה של אביה, נראה לי כי הוא היה הבכור ונדב השני, אם כי אין לי הוכחה מוחלטת לכך.
נדב ואביהו חטאו, ובחטאם מתו.
ירבעם בן נבט חטא, ונענש בכמה דרכים, אחת מהן היא מות בנו אביה (והרוצה לדבר אודות מות בן בחטא אביו, מוזמן לחשוב על בנה הממזר של בת שבע לפני שהוא עוסק באביה, המקרה שם ברור יותר) . ירבעם חטא למרות שה' דיבר עמו, ישירות ובאמצעות נביא, ולמרות אות מפורש מהשמים - שיתוק שאחז בידו.
ועדיין, נדב ואביהו מקריבי האש הזרה, מול אביה ונדב שאביהם הציב שני עגלי זהב.
מישהו מכיר, זוכר, רוצה לחבר, מדרש הקושר בין הצמדים?
מעניין אם אביו של חירם ואביה של בת שוע אשת אוריה החיתי קראו לילדיהם כך, על פי הכרותם עם הסיפורים הישראלים הקדומים, זה על שם שעתיד בנו לסחור עם צאצא של יהודה וזה על שם שעתידה בתו לבגוד בבעלה ולנאוף עם- ולאחר מכן להנשא ל- מלך מצאצאי יהודה. או לחילופין שרוח הקודש נזרקה באביו של חירה ובשוע העדולמי וקראו לילדיהם במקביל למה שעתיד להיות. או שהאל עצמו שמאוד אוהב תחושות של דז'ה וו סידר את הדברים כך שתהיינה הקבלות כאלה.
נשלח ב-23/11/2011 17:11
[בע"ב,
תודה.
לענ"ד, לשמו של ירבעם השני ניתן לתת הסבר פוליטי (ולאו דווקא הסבר "ספרותי" שבא לרמז או ללמד משהו, כמו במקרי השמות האחרים). למשל, מלך יכול לקרוא לבנו על שם מלך קדום יותר מכמה סיבות - כדי לתת לגיטימציה (תרבותית ו/או פוליטית) לשושלתו, בכך שהוא "מחבר" אותה לזו של המלך הראשון, "אבי האומה".
דייר,
מעניין מאוד, וכבר שמעתי פעם את הרעיון הזה (מה שמוכיח, לפחות לי, שהוא לא לגמרי הזוי...).
פרזנט,
באופן אישי, אני נוטה להסכים עם התיאוריה הזו, יותר מאשר עם זו שהוצגה כאן לפני כן.]
נשלח ב-23/11/2011 17:08
יפה מאד.
גם האבלות נרמזת אשת יהודה ער ואונן נפטרו וכנגדם אצל דוד
בנו שנולד לו בחטא אבשלום ואמנון.
תוקן על ידי דייר ב- 23/11/2011 17:13:15
נשלח ב-23/11/2011 17:04
דייר כתב:
אם כבר הזכרתם את תמר שמתם לב על האזכור המיותר לחלוטין על רעהו העדולמי של יהודה ושמו חירה. את מי זה מעניין איך קראו לחבר של יהודה? האם זה לא מרמז לחירם מלך צור שהיה חבר טוב של דוד וסייע לשלמה בבניית בית המקדש. גם השם דומה וגם החברות מה שאנחנו לא מוצאים באף מלך גוי. כמו כן בת שוע אשת יהודה האם זה לא מרמז לבת שבע אשת דוד.
בדה"י בפירוט בני דוד, "בת שבע" אם שלמה נהפכה ל"בת שוע" כדבריך: "ואלה נולדו-לו בירושלים שמעא ושובב ונתן ושלמה ארבעה לבת-שוע בת-עמיאל" (דבה"א ג,ה).
נשלח ב-23/11/2011 16:55
בשם האיזון הקדוש וה teaching the controversy, אני חש צורך לציין את ההסבר ההפוך - שסיפור חטא עגל הזהב המדברי הוא סיפור דידקטי שנועד להתפלמס עם עגלי הזהב של ירבעם, ומכאן הדמיון המפתיע. אפשרות נוספת היא שגרעין הסיפור (דמות הוד קדומה, מייסד הכהונה האהרונית, שעשתה עגל זהב לצרכי פולחן ואולי אף כייצוג של האל) היה קיים אך תפיסתו כחטא היא מאוחרת (ובראייה זו הגיוני גם שירבעם קרא לבניו ע"ש בני אהרן ולאו דווקא להפך)
למשל
http://lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=13016
(דייר: שמת לב מה שמו של הכותב בקישור שמואדיב לינקק בהודעתו הראשונה? מצד שני, תראה איפה הוא לומד... איך להתייחס לזה? *התלבטות*)
תוקן על ידי thepresent ב- 23/11/2011 17:54:52
נשלח ב-23/11/2011 16:43
אם כבר הזכרתם את תמר שמתם לב על האזכור המיותר לחלוטין על רעהו העדולמי של יהודה ושמו חירה. את מי זה מעניין איך קראו לחבר של יהודה? האם זה לא מרמז לחירם מלך צור שהיה חבר טוב של דוד וסייע לשלמה בבניית בית המקדש. גם השם דומה וגם החברות מה שאנחנו לא מוצאים באף מלך גוי. כמו כן בת שוע אשת יהודה האם זה לא מרמז לבת שבע אשת דוד.
נשלח ב-23/11/2011 16:22
גם השם ירבעם חוזר פעמיים, לירבעם השני יש גם כן ספור.
נשלח ב-23/11/2011 15:53
[דייר,
יש הבדל, לדעתי, בין שמות שחוזרים בתוך רשימות גיניאולוגיות שונות (ויש לא מעט כאלה) ובין דמויות - כלומר שמות בעלי סיפור כלשהו - שחוזרות.
עד כמה שאני זוכרת, זולת נדב ואביה(וא) יש רק עוד שם מקראי אחד שחוזר פעמיים, כשבשתי הפעמים יש לו סיפור, והדמות הנושאת אותו היא דמות ממש (יש התרחשות הקשורה בה ויש לה אפילו טקסט לומר...) - תמר.]
נשלח ב-23/11/2011 12:01
גם שמות האחים שבא ודדן חוזרים בהתאמה בדורות שונים לחלוטין יש לזה הסבר או שמדובר במקריות.
מאייר
אני שאלתי על השמות שלא נקראו על שמם,
אבל אפילו אלו שהזכרת,- ויש עוד כמה שלא הזכרת-. אבל המעט שבמעט הזה, היא היא הנונתנת
על העובדה, כי לא נהגו לקרא שמות על שם הזקנים שמתו, -אם על גדולי האומה , לא נקראו שמות
פוק חזי לתלמוד תורה היום, וראה כמה מנחמים יש, בין אנשי חב"ד והליטאים, ראה כמה שלמה זלמן יש, כמה נחמנים, שם, שם ובית המדרש שלו וחצר החסידית שלו.
בענין אלכסנדר- האם שמעת הרבה יהודים נקראים פרנץ יוזף?- מלך צדיק היה?
או גור"ג על שם נשיא ארצות הברית. או על שם של גוי חסיד אומות העולם אחר? למשל כורש?
ישמעאל נכון וחזר בתשובה, אבל שמו ובניו מוזכרים במסורת כרשעים.
נשלח ב-16/4/2007 22:18
שטיינר
מה יש לומר? צודק מאה אחוז, פזיז הייתי.
------- מאיר
נשלח ב-16/4/2007 20:30
שובקש,
השיעור ההוא התקיים במפגש הפורום בסוכות תשס"ו. הנושא היה הסטת הלוח בימי ירבעם, ובאגב עלה ענין השוואתו לאהרון. ואכן, דנתי באגב בשאלת הדמיון בין אהרון לירבעם. מיתת בני אהרון מול מיתת בן ירבעם, השמות, העגלים, והעימות סביב העגל עם משה. שיערתי, שירבעם ראה עצמו כמתקן דתי ולא רק כמהפכן.
שבת קיח, ב: רבי חלפתא ברבי יוסי (אחד מחמשת הבנים המפורטים שם).
[חלפתא אינו שם עברי שישמור עלינו בגלות.]
רודולף
תוקן על ידי שטיינר ב- 16/04/2007 13:10:33
נשלח ב-16/4/2007 13:06
יתכן שרבי יוסי התכוון לעם בכללו, על ידי שאנו בגלות בין האומות עלינו לשמור על שמות עבריים שיצרו אבותינו כדי להבדל ביחוסנו. רבי יוסי עצמו חמשה בנים היו לו ואף אחד מהם לא נקרא חלפתא.