| נשלח ב-26/10/2002 22:35 |
|
| |
כתיבת שם השם ופסוקים [במחשב/בוירטואליה]
לא יודעת היכן המקום לשאול את השאלה, אבל אני מנסה כאן:
מתוך עיון בכמה פורומים, שמתי לב, שגם כאשר חרדים כותבים הם משתמשים במילה אלוקים באות ה' ולא בק' כמו שאנחנו רגילים להגות.
האם בכתיבה במחשב אין בעיה לכתוב כך?
ובכלל, מה עם כל הפסוקים ודברי הקודש שרשומים באתרים רבים ברחבי האינטרנט, או סתם אלה שנמצאים אצלי במחשב, אפשר למחוק אותם במקרה הצורך?
תודה מראש
תוספת המחצית השניה בכותרת
תוקן על ידי עצכח ב- 08/11/2007 20:05:20
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2007 19:37 |
|
| |
מיימוני,
אפשר לכתוב פשוט את מילות הברכה: " עוד ישמע בערי יהודה ובחוצות ירושלים קול ששון... וכו' " זהו כבר פסוק מסורס כדבעי
תוקן על ידי השכן ב- 08/11/2007 19:37:53
אוי לשכן
ואוי לשכנו
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2004 17:26 |
|
| |
מיימוני,
אין לי מה להוסיף על דבריך וכיוונך.
נראה שזה הכלל לפרטים שהזכרת. "האם אנו רואים בכתיבה המצטטת העתק של המצוטט או רק הזכרתו"
ישנם נתונים שנותנים לציטוט צורה של העתק ויש של הזכרה בעלמא וכל מקרה לגופו!
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2004 17:09 |
|
| |
שחרית
זיהוי הגדרים הוא מלאכה חשובה, ולמרות שאין בידי דברים ברורים ממש, יש לנו מקורות.
א. חז"ל קבעו שכתיבת שלוש מילים רצופות מפסוק מחייבת שירטוט (כלומר סימון שמבטיח כתיבה ישרה ונאה). נראה שזה המינימום שמתחתיו אין זה נקרא ציטוט.
ב. כמו כן מצאנו, בדיני כיבוד הורים, שמותר לאדם להזכיר את שמו של אביו, כל עוד
1. הוא מכוון לאדם אחר.
2. זה שם נפוץ.
לפי זה נראה כי מי שמשתמש בקטעי פסוקים בשפה הרגילה בלי להתכוון לפסוקים, אין בזה חשש זילזול.
יתכן שיש להוסיף לזה תנאי שגם השומעים יכולים לברר כוונתו ולהבין שאין הוא מצטט אלא מדבר סתם.
אמנם, אין כאן אלא דימוי דברים, ולכן כדאי לשמוע דעת החברים והלמדנים בזה.
ידענוביץ? נישטאיך? בורג? יצחק יונתן?
ורבנו וטו?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2004 17:00 |
|
| |
מיימוני,
אוקיי, אני חוזרת בי מן הניסוח הקשה של סירוס דברי מקרא, אבל עיקר הדברים עומד - אם יש לך התנגדות לכתיבת רצפי מילים המופיעות במקרא, הרי לא תוכל לכתוב דברים פשוטים וטריויאליים כמו: השלום לך, שהרי הופיעו במקרא (מל"ב ד, 26).
האם אין כאן חשש שמגיבוב החומות ומהגבהת הגדרים ייעלם הגן מן העין ויישכח חלילה?

|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2004 14:27 |
|
| |
סנסי
מצטרף לשחרית. הבה ונשמח בשמחתך.
שחרית
א. התהליך שציינת מוכר גם לי. ואף ראיתי אותו אצל אחד הילדים בבית (הוא התחיל להגיד "גדוי" במקום המילה המקובלת "גדוילים").
ובוודאי שאת צודקת שהמילה המסמנת את המסומן טעונה שמירה או הרחקה, תלוי מה המסומן.
אך אין אנו עוסקים כאן באינטואיציות שלנו, עד כמה שהן נכונות ומדוייקות, אלא בדיני תורה.
התורה מגדירה איסורים וזהירויות בשם השם ובפסוקי התורה. לפי כללים אלו כתבתי מה שכתבתי.
ב. הצעתי, בעיני, אינה לסרס דברי תורה אלא להשתמש בהם באופן המותר.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2004 14:10 |
|
| |
קודם כל, סנסי, לגבי ההזמנות, האם יש על מה שנפרוץ בשירה שמחה? אנא שתפי!
(אני מקווה שאין לאף אחד בעיה עם שירת נשים באופן וירטואלי).
לגבי כל הנאמר פה, ניכר שהבעיה אינה עם המסמן (המילה המתארת את הדבר), בין אם מסמן של דבר נשגב וקדוש כשם השם ובין אם להאא"ה אם מדובר במשהו מלוכלך ומביך (כהפרשות הגוף), אלא עם המסומן, דהיינו עם הדבר עצמו.
בגלל העובדה שיש מידה של מבוכה או יראה או אימה או סלידה מלהתייחס לדבר עצמו, ניתנים לו כל מיני שמות שאמורים להקל עלינו את ההתייחסות המילולית אליו. אבל חזקה על המילים הללו שאחרי זמן מה, ינכסו אליהן את המשמעות שממנה מנסים הדוברים להתחמק באמצעות המילים הרכות, או באמצעות הלשון הנקייה ( ובלשון העמים: Euphemism), ויחפשו מילה אחרת, שגם היא "תתבלה" בעיתה ותוחלף בחדשה.
לשחורים בארה"ב היו נוהגים לקרוא Niggers , אבל שם זה נפסל כשם גנאי המזכיר את תקופת העבדים, אחר כך נקטו ב Negroes ואז ב Blacks ואחר כך בColored People ואחר כך Afro-Americans (לא בטוחה שהסדר הזה מדויק) והיום מקובל: Africans Americans.
האם יש פסול בדנוטציה (=במשמעות המילולית) של הכינויים האלה? או שהבעיה היא עם הצורך לכנות בכינוי נפרד קבוצת אנשים.
מיימוני,
אני סבורה שחבל לסרס דברי תורה מן הטעם שציינת!
מואדיב,
אהה,
ובענייני דיומא - ראה מאמר יפהפה של ארי אילון הקורא לשוב ולחוג את יה בשבט!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2004 17:07 |
|
| |
סנסי
כל מי שכותב שלוש מילים או יותר מתוך פסוק, הרי זה חייב לנהוג בהן חשיבות וקדושה.
ולכן אין ראוי לכתבן בהזמנה.
אם את רוצה לשלוח הזמנה, או מכתב כלשהו עם שימוש בקטע פסוק, אני ממליץ לפניך לעשות מה שעשו חכמי האחרונים, כגון ר' זונדל מסלנט (רבו של ר' ישראל מסלנט):
הם היו מעתיקים את הפסוק בשינוי לשון קטן, כך שהמסר היה מועבר אך הניסוח כבר לא היה מקודש.
למשל, במקום:
"קול ששון וקול שמחה, קול חתן וקול כלה"
שהינו קטע מפסוק (קטע שחוזר למעשה כמה פעמים בירמיהו, אם גם לא תמיד בהקשר חיובי...) ומקובל לצטטו:
מוטב לשנות את הסדר ולכתוב:
קול שמחה וקול ששון, קול חתן וכלה
השינוי הקטן הזה אינו משנה את המשמעות, אך פוטר מחיוב גניזה.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2004 10:10 |
|
| |
קדימה...תענו לי..אני צריכה לשלוח הזמנות לדפוס 
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2004 10:03 |
|
| |
.
סמך לדברי אקדמאי לעיל:
בכתבי יד רבים של גדולינו מתקופת הראשונים, לאחר יג ו-יד, לא באות טו ו-טז , אלא כסדרן (יוד-הא, יוד-וו).
אך כיום, אין אחד בנו שירצה לחזור לצורה זו, אקדשתא כיוון דעל על.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/1/2004 09:41 |
|
| |
שאלת סנסי:
שאלה קטנה...:
תמיד ידעתי כי דף שנכתב עליו שם ה' צריך להביא לגניזה,
אבל האם פסוק שלם שלא מוזכר בו שם ה', גם דורש גניזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/1/2004 13:08 |
|
| |
הואיל והובלנו לכאן בקישור מאשכול אחר, הקפצתיו.
הצורה יי, או י"י, לציון שם השם, אף היא מקודשת בעיני יהודים רבים. מה מקורה?
הראה לי מאן דהוא, והיה זה מזמן, ואיני זוכר המקורות. אולם, למי שיש גישה לספרים ישנים, יוכל לעיין בעצמו.
בתחילה היו כותבים במקום שם בן ד' אותיות ארבע נקודות: ****.
אח"כ הפכו הנקודות ליודי"ן: יייי.
אח"כ לג' יודי"ן, היו"ד הרביעית נמשכה עם קו מתחת (אין אפשרות להדגים).
בכת"י ספרדים מלאחר הגירוש נמצא הרבה ג' יודי"ן עם קו למטה, ומאותה התקופה בכת"י אשכנזים נמצא השם כבר בשני יודי"ן.
בערך בתקופה זו חדר הדפוס, ועמו הכתיב יי לשם השם, מנוקד כמו שמנקדים שם אדנו"ת (או אלהו"ת לפי הענין).
לסיכום: באותיות יי, י"י, ה' (קיצור המלה "השם", שאף לה אין קדושה!), ד' וכיו"ב אין קדושה.
ההיפך, כל כתיבתן נועדה שלא לכתוב אחד משמות הקודש.
אוי לשכן ואוי לשכנו
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2002 10:28 |
|
| |
לומדת
עדיף לך שמיימוני שאב בעצמו מהמקורות ולא מ'פויסעק' אחר.
אגב, באחד הלינקים שהובאו למעלה ישנה מובאה בצורת 'פסק'.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2002 10:12 |
|
| |
תמיד לומדת
ההלכה שהבאתי, לאמור שמותר למחוק מה שנכתב במחשב, היא גם דעת חלק מן הפוסקים, וגם דעתי האישית המתקבלת מעיון במקורות.
(שהרי נוצר תאנה יאכל פריה, ושכר לימוד - הוראה).
לגבי קידוש שם ה', צריך להבדיל בין מנהגים וחומרות והנהגות שהתפתחו במשך הדורות, לבין עיקר הדין, מן התורה ומדברי חכמים.
יחס של כבוד לשם ה', שלא להזכירו שלא לצורך, וגם לא להעלותו על הכתב, הוא מעיקר הדין. וצריך להיזהר לא להיכשל בזה.
הדיונים על התפתחויות של הלכות, הם נושא מרכזי בפורום שלנו, אך אסור להם לטשטש את החובה הפשוטה לנהוג לפי ההלכה.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2002 10:08 |
|
| |
מיימוני,
ציינת שמבחינת ההלכה אין בעיה במחיקת שם השם מהמחשב. האם זו מסקנתך האישית מתוך עיון במקורות, או ששמעת זאת מאיזשהו פוסק?
ולגבי קידוש הסמלים:
האם נושא זה היה קיים תמיד בצורה מוגזמת? או שזו תופעה שנפוצה דווקא בזמנים שלנו? ממתי התחילו לכתוב ולומר את שם אלקים באות ק'?
זה נראה לי מאוד משנה לדיון, משום שאולי לא ארגיש מחוייבת לגדר הזה אם אדע שהוא נולד בדור שלנו, אבל אם הוא היה הגדר הראשוני אז הרבה יותר הגיוני שמדובר בגדר נחוץ.
האם יש מקורות להקפדה זו?
אני מתארת לעצמי שדבר בסיסי זה ידוע לרובכם, מצטערת להטריד עם חוסר הידיעה.
|
|
|
|
|