בית פורומים עצור כאן חושבים

ד' אמות או תורת חיים?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/5/2007 16:57 לינק ישיר 
ד' אמות או תורת חיים?

(בהשראת דיון שעלה באשכול "הרב טל")

הנוכל לבנות חיים יהודיים מתוך מורשתנו בתחומי התרבות והעשייה השונים?

לישנא אחרינא:
מה תחום התורה?
1. ריבאייזן בשרי שנחלב?
2. כל תחום לרבות טיב בורג המיצובישי?
3. אחר.
אם אחר - מהו? היכן עובר הגבול בכל תחומי הבינים: פסיכולוגיה, חברה-כלכלה, תרבות, אמנות וכו'.כל אלו ראויים לדיון פרטני ובחינת האפשרוית.

עוד לשון:
האם התורה מתווה רך רק בהגבלת תרבות נייטרלית שאינה קשורה לתורה, או היא עצמ הכלי בקום ועשה לבניין?

תנא היכא קאי?
מנסח המניפסט המודרני הראשון של תורה ככלי לבניית תרבות היה הרש"ר שרצה להוציא מליבם של יהודי גרמניה שתורה אינה אלא אוסף טקסים ארכאי. לדידו, אפשר לדלות תיאוריה פסיכולוגית מתוך גדרים הלכתיים של בן סורר, או להגיע לתובנות מדיניות מסיפורי האבות. למרות ניסוח מאוחר זה, אין זה אלא שיקוף של דרך חשיבה ושלל תוכניות מגירה שנדלו מתורתנו מעולם, ובפרט ע"י פשטנים ראשונים, והריה"ל ורמב"ן בראשם.

ואז באנו ארצה
והשאלה התחדדה יותר - האם 'תחית עם ישראל בארצו' מחייבת תחיה תרבותית תורנית, או דילמא תונח התורה במקומה בעולם הצרמוניות או לחילופין בגיטאות - וחיי המעש הכלליים יוכתבו ממערב?

נפשפש ונמשמש
איני רואה טעם לא בהצהרות פומפוזיות חסרות כיסוי מחד ("על פי תורה בלבד"!)  ולא בשלילה לעגנית גורפת מאידך.   
יש להעלות שאלות כגון:
מה הגבול בין תחומים בהם אנו מחוייבים לא להאמין בגויים ובין תחומים טכניים. מה מעמדה של פסיכולוגיה למשל?
האם ניתן לפתח תובנות פסיכולוגיות מהמקורות בעזרת כלים אמפיריים לכלל פרקטיקה?
האם יש צורת חיים חברתית ראויה יותר ע"פ תורה (למשל, כזו שמאפשרת יותר לימוד תורה עם מלאכה, וע"ע שמיטה, או מעודדת יותר צניעות כלכלית וכיו"ב)? או עלינו לקבל את חברת השפע החפשית על כל תנאיה ודיקדוקיה? 
מה בדבר תרבות ורוח? האם הישג הציונות הוא ש"גם לנו יש תיאטרון" ומחרה מחזיק אחריו הדתי "גם לי! גם לי!", או חיים יהודיים בא"י קוראים להתבוננות עמוקה יותר בשאלת התרבות ומוגשיו היסודיים בהתחדש אומת תורה בחיי ארץ?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/5/2007 00:17 לינק ישיר 

מאיר,

על פניו נראה כדבריך, אני צריך לעיין ולחשוב על זה.

אבהו,

לקחת את זה למקומות קיצוניים מדי. הוא מדבר על קביעת מחירים קבועים למוצרים בסיסיים+פיקוח של המדינה. אני לא יודע מה המצב כיום, אבל דומני שמשטר מחירים כזה הונהג בזמנו בישראל בשנות ה - 80, כחלק מהתכנית הכלכלית להצלת המשק. אני גם לא קובע אם זה טוב או רע.

לגבי חשיבה כלכלית - ברמה האקדמית המושג הזה עבר אינפלציית יתר והפך להיות שעשוע אינטלקטואלי של בוגרי אוניברסיטת שיקגו לעתים באופן מופרך לחלוטין.

אם אתה מדבר על הבנה של סוגיות כלכליות, אז אכן הבעיה קיימת גם במערכת המשפטית הכללית כאשר ישנם שופטים ספורים שמסוגלים להתמודד עם תיקים כלכליים מסובכים, ואלו שאכן מסוגלים, הופכים להיות כתובת לניתוב כל התיקים הכלכליים ורק תיקים כלכליים מה שמצמצם אותם כשופטים. כבר למעלה מעשרים שנה שאין בביהמ"ש העליון מומחה למסים, למשל.

לגבי פוסקים - אני חושב שלפחות בישיבות הסרוגות יש יותר מודעות לזה, למשל ראה בספרים של המכון למשפט עברי בעפרה (לא זוכר כרגע את שמו). יש כיום גם ת"ח רבים שלמדו דיינות ולומדים גם משפטים, אז אני מניח שבשלב מסויים ילכו חלקם ללמוד גם כלכלה.

ונקודה אחרונה בקשר לשאלתך לעיל -

אני אתן דוגמא מהמגזר הפרטי: אני מכיר חברה ישראלית בבעלות פרטית של משפחה חרדית ויר"ש, שהעסיקה עשרות עובדי יצור בישראל, אבל עקב אילוצים כלכליים העבירה את כל אופרציית היצור למזרח ופיטרה את כל העובדים בארץ. אין לי ספק שהם עשו את זה בגיבוי הלכתי (אגב, הם הותקפו בפאשקווילים על כך).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2007 21:13 לינק ישיר 

ממללא,

עד לא מזמן היה בעיר מוסקווה משרד גדול שבו עסקו אלפי פקידים בסוגיות כגון כמה משאיות ייצר מפעל בעיר X, ממי הוא יקנה את החלקים וחומרי הגלם, מתי יסופקו כל אלה ובאילו מחירים, מי יקנה את המשאיות וכמה ישלם, ומתי יסופקו המשאיות האלה לאותו קונה. מכאן נגזרו תוכניות דומות ליצרני החלקים וכו'. רק כך אפשר לפקח על המחירים כאשר המוצר בנוי מעשרות ומאות רכיבים. כידוע לך השיטה הזו נכשלה כשלון חרוץ, ולא לפני שהיא הפכה מיליונים לעבדים במחנות כפייה.

הכלכלן הידוע פון האייק קרא לכלכלה המתוכננת "הדרך לעבדות". אני מניח שאדם נבון כמו הרב חיים דוד הלוי תמך בשיטה זו בגלל חוסר ידע בדבר תוצאותיה.

כידוע הכלכלה היא כיום תחום ידע רב היקף. במשפט החילוני יש עורכי דין ושופטים שמתמחים בתיקים כלכליים ושמעתי מעו"ד שהשופטים האלה אינם מגיעים לביהמ"ש העליון. לדעתי כדי שיהיה סיכוי כלשהו שההלכה תיהפך לגורם בפסיקה בתחומים אלה  צריכים להיות פוסקים שמתמצאים לא רק בנוהגים עסקיים ובטכנולוגיה אלא גם במחשבה כלכלית. אלה נחשבים כרעל אצל אחד מהגדולים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2007 11:24 לינק ישיר 

לה"ע,

נראה ששאלתך תלויה ברמת ההפשטה של לומד התורה למשמעות דברי התורה. ככל שמפשיטים יותר את משמעותו של ציווי וסיפור מתפרס רעיונו ע"פ מרחב גדול יותר. זאת ניתן לומר לגבי כל תורה ובפרט אם תעמידנה על אחת [כמו וצדיק באמונתו יחיה ו"מה ששנאוי לך אל תעש לחברך"]. אך בכל זאת הספרות הרחבה והעניפה של תורתנו מאפשרת אולי למצוא בה פתרון לכל שאלה, אך כמובן שבהתפתח המדע יהיה אבסורדי בהרבה מהמקרים לחפש את פתרונן בתורה. זה יהיה כמו מי שירצה לחשבן ש 16 כפול 1.5 שווה 24 מתוך עיון בגמרא במס' סוכה. עדיין לשאלות ברמת הפשטה גבוהה יותר מועילה התורה ובעצם זו מטרתה. [אך כאן נשוב לחלק סמוי בויכוחנו באשכול ה"פאסט" האם נמשיך ברמות ההפשטה של התורה כדי לשמר את נצחיותה כמדריכה גם את המוח המודרני, או שבכדי לשמרה כתורת ההמונים נגביל אותן.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2007 11:23 לינק ישיר 

יש ההלכה מחושן משפט. ויש ההלכה של השולחן הערוך החמישי- שהוא השכל הישר, המושתת על ההלכה ועל צרכי הציבור ואפשרויותיו. מסכת בבא בתרא למשל  כולה מבוססת על מנהגים ושכל ישר, לא תמצא בגמרא שם אסמכתא מהכתובים לההלכות שנפסקו בה.

יש מחירים שנקבעים וחייבים להיות לפי הרצון של המשלם, ואין לזה ולא כלום עם העלות הממשית של המוצר או והשרות שמתקבל.
רופא רגיל ידרוש בשביל ביקור 300 שקל, פרופסור בשביל אותו ביקור יקח פי חמש
רב צעיר ידרוש בשביל שעור 200 ורב מכובד וקשיש ידרוש פי עשר, ולפעמים השעור של הצעיר הרבה יותר מעמיק ומענין מאשר של המבוגר, כי הוא משקיע בזה הרבה יותר.

מכונית עברה תאונה, ומכסה המנוע שלה התעקם קשות. הסתוב הבעלים בין פחחי הרכב ובקש מחיר לתיקון, המחירים נעו בין 5000 ש"ח ל10000 , לבסוף הוא הגיע לפחח שבקש רק 3000.
הסכים  הנהג. קרא בעל המוסך לעוזר ואמר לו תביא פטיש פלסטיק של 3 קילו.
לקח את הפטיש ונתן מכה למרכז המכסה,  המכסה קפץ והתישר מיד, כאילו חדש. כשבקש את הכסף שסוכם, אמר לו הנהג, בשביל מכה אחת אתה מבקש 3000 שקל???
ענה לו הפחח, לא אדוני בשביל המכה אתה משלם רק עשרה שקלים, אבל בשביל לדעת להיכן לתת את המכה אתה משלם את היתר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2007 10:36 לינק ישיר 

ממללא

על מנת שאין לך עלי הונאה, פירושו אף שאתה לא יודע את המחיר ושאני עובד עליך, לא תוכל לבא בטענה. זה מדובר כנראה בהתנאה כללית בין אנשים מסוימים שקובעים מראש שלא יבדקו זה את זה.
אם שניהם מודעים לחריגה מהמחיר אין שייך כלל הונאה שעניינה הוא לשקר, אם הוא גלוי איתו אין כאן שקר, אין מניעה לשלם מחיר כפול כמו שאין מניעה לתת מתנות. זה לא הלכתא למשיחא ולא פיצוי על הטרחה. המקרה הוא פשוט. אני אומר לך שאני יקרן להחריד, ואני עושה זאת משום שכך משתלם לי. אתה מסכים לכך משום שלחסוך שקל נראה קטנוני בעיניך, זה לא מצדיק את המחיר שלי ואף על פי כן אין הונאה משום שאתה מודע למה שאתה עושה.

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2007 08:28 לינק ישיר 

מייציץ,

אני צריך לעיין בסוגיא. בכל אופן, העניין ששניהם מסכימים הוא לפי מה שזכור לי דוגמא בסוגיא אחרת לכלל ששניים יכולים להתנות על מה שכתוב בתורה בממונא, כך שגם אם קובעים שער מדינה עדיין במסגרת של דין תורה שניים יכולים להתנות על זה (וכן במשפט העמים שנהוג בינינו כיום, יש זכות התנאה מסויימת על הדין - אם כי מוגבלת).

בכל מקרה, ברור שמדובר במקרה שבו שני הצדדים, גם המקופח, מודעים ומצהירים שיש כאן מחיר אונאה ומסכימים לו - מה שנראה לי קצת הלכתא למשיחא ('אני יודע שעובדים עלי ובכל זאת אני קונה'?), אא"כ נפרש כשיטתך שהמקופח נשכר בדרך אחרת מהעסקה הספציפית ומוכן לגלם את הרווח הצדדי שלו במחיר מקפח - אבל במצב כזה לא תיתכן שום אונאה בפועל. גם מה שאתה מכנה 'חוסר ידיעה' אפשר להסביר כהתנהגות רציונאלית של המקופח שלא לבזבז את זמנו על מחקר שווקים או התמחקות תוך שהוא מוכן לשלם יותר כסף תמורת הזמן או העצבים, בהתאמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2007 04:19 לינק ישיר 

בהמשך להודעתי הקודמת (ולאחר שהממשק הדפוק של היידפארק גרם לי לאבד הודעה שלמה, לאחר שנכתב) , עיינתי בסוגיא מקופיא והנה מה שעולה :
1)לאיסור אונאה אין דבר וחצי עם פיקוח על המחירים, שכן בכל מקרה אם המוכר או הקונה מתנה במפורש שהוא מוכר או קונה במחיר שונה ממחיר השוק , תוך פירוט ההפרש במחירים, אין לו עלין אונאה ואין שום איסור של אונאה. האיסור הוא רק לנצל אי ידיעה .
2)בנוסף על איסור הונאה יש דין של המשתכר אל ישתכר יותר משתות, שלכאורה אינו קשור כלל לדיני אונאה. דין זה אינו אומר שאסור להרוויח בכל עסק שהוא יותר משתות (יהיה המשמעות של המושג הזה אשר יהיה) , אלא הוא מתייחס לעסק מאד ספציפי , זה של חנווני המספק שירות של הפצת סחורה (ולדעת הרשב"ם מותר לו להרוויח כתוצא מהוקרת השער , רק על השירות הזה אסור לו לגבות יותר משתות) , כלומר יש כאן פיקוח על מחיר של שירות מסויימת מאד , ולדעת הרמב"ם גם זה מוגבל לדברים שיש בהם חיי נפש כגון יינות ושמנים וסלתות. ויש עוד דינים שנועדו להגביל את ההשתכרות משירות ההפצה, שאסור להשתכר מביצים יותר מפעם אחת (דהיינו מי שלוקח מתגר שהרויח על הביצים אסור לו להרויח על כך) ושאסור להשתכר מדברים שיש בהם חיי נפש בארץ ישראל אלא זה מביא מגורנו ומוכר וזה מביא מגורנו ומוכר . צריך עיון מה בדיוק רצו חז"ל כאן , ההסבר הוא לכאורה שהסיטונאים אינם מעוניינים להתעסק עם לקוחות קטנים בזמן שיש להם חנוונים המוכנים לקנות כמויות גדולות וכך החנוונים מאלצים את הצרכנים הביתיים לקנות בתיווכם למרות שהצרכנים לא מעוניינים בשירות שהחנווני מספק להם. אבל מנקודת ראות כלכלית זה לא נראה כל כך מוצדק , כי בסופו של דבר הסיטונאים רק ישקללו את תוספת הטירחא שלהם בעלויות ויעלו את המחירים ויל"ע בזה . בכל מקרה הדינים האלה נובעים כנראה משיקולים מעשיים של טובת הצרכן שהפירות יישארו זולים ובהחלט יש מקום לתהות האם חז"ל גילו כאן הבנה של מנגנון השוק והאם האמצעים שהציעו עולים בקנה אחד עם המטרה של הוזלת הפירות.
3) יש עוד דין שמעמידין אגרדמין על מפקיעי שערים , אבל לא מצאתי מה הוא הגדר המדוייק של מפקיע שערים האם כל מי שדורש מחיר גבוה ממחיר השוק? ועל יד איזה מנגנון נקבע בכלל מחיר השוק?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2007 02:25 לינק ישיר 

ממללא

לכאורה דין הונאה יוצאת מתוך הנחה שאדם רציונלי לא יקנה דבר מה ביוקר אם הוא יכול לקנותו בזול , ואם הוא בכל זאת קונה , הרי זה נובע מאי ידיעה. ואם כן אין בין זה לפיקוח על המחירים ולא כלום (אדרבה , לפי התיאוריה תחרות משוכללת מביאה לתוצאה היעילה ביותר ואחד התנאים לתחרות משוכללת היא הרי ידיעה מושלמת , משהו שאיסור הונאה רק תורם לו) . איני בקי בדיני הונאה , אבל מסברא נראה שאינו דומה קילו תפוחים מזן נתון לארוחה במסעדה , במקרה הראשון יותר סביר לומר שאם אדם קונה ביותר ממחיר השוק הרי זה נובע מאי ידיעה , בעוד במקרה של המסעדה יתכן שהאוכל שהשף המסוים מגיש טעים בעיניו יותר והוא מוכן לשלם על כך יותר .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2007 00:56 לינק ישיר 

אבהו,

האם תוקפו של דין הלכתי תלוי בהצלחה של המודל שטמון בו, בעולם? (כמובן, בהנחה שזה 'דין הלכתי' - גם אם כלכלית הוא מוטעה הוא עדיין תקף).

לגבי פיקוח על מחירים - מה שברור לפי ההלכה הוא שאי אפשר למכור/לקנות בכל מחיר אלא רק בגדר מסויים סביב 'מחיר השוק', ולענ"ד מודל כזה אפשרי רק במצב של קביעת 'מחיר שוק' ע"י המדינה ואכיפה שלו באמצעות פקידיה, שהרי בכל מצב אחר אפשר לומר שבכל מקום שקונה מוכן לקנות במחיר 'מופקע' או שמוכר מוכן למכור במחיר נמוך - מבחינתם זה המחיר הריאלי ובשום מצב לא תיתכן הונאה (וכן ראיתי בהערה של הרח"ד הלוי, מי שהיה רבה של ת"א, בספרו שלהבנתי מצדד הלכתית בשיטה של פיקוח על מחירים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2007 00:38 לינק ישיר 

ירוחם,

בהנחה שאין קרטל (כלומר שאין מצב שכל היצרנים מסכימים ביניהם מראש על מחיר) מקובל לחשוב שהפיקוח אינו יעיל (זהו הנסיון) ושהוא אינו יכול להיות יעיל (זו התיאוריה). כאשר המחירים נמוכים מדי הסחורה נעלמת מהשוק כי לא כדאי לייצר וכשהם גבוהים מדי היא נשארת (ואף נרקבת) על המדפים כי הלקוחות לא רוצים לקנות.

מהסיפור נראה שהרב התרשם שהציבור אינו יכול לעמוד במחיר החדש של הדגים. לא ברור מהסיפור אם הוא בדק (או אם היו לו הכלים לבדוק) את העלויות של הדייגים. יותר פשוט, ולרוב לא פחות צודק, להשאיר את קביעת המחיר למו"מ בין הקונים והמוכרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2007 00:11 לינק ישיר 

אבהו
בהחלט כן.   הישום, היא הבעיה העולמית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2007 00:00 לינק ישיר 

ירוחם,

האם אפשר להסיק מדבריך שההלכה תומכת בפיקוח על המחירים? יש בעולם ניסיון רע מאד בתחום זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/5/2007 23:51 לינק ישיר 

דרום חוקר,

'אם חושך שבטו שונא בנו' מתפרש רק במובן הפיזי,  כי אז נאמר שזה לא מתאים לחינוך בימינו - אך האמנם הפירוש היחיד לדברים הוא במובן פיזי? טבע האדם לא השתנה, והתורה נכתבה בהתאם לטבעו של האדם באשר הוא אדם. ולכן אם יבוא אדם ויאמר, כי 'חושך שבטו שונא בנו' אינו תקף לימינו, יהיו הרבה כאלה שיסתרו את דבריו ביניהם אני הקטנה 

תוקן על ידי riv ב- 13/05/2007 0:04:19

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2007 11:13 לינק ישיר 

בנוגע לסוגיות הכלכליות, יש ספר של פרופ' מאיר תמרי ממכון לב. בידי המהדורה האנגלית והוא נקרא "With All Your Possesions - Jewish Ethics And Economic Life", אבל למיטב זכרוני הוא קיים גם בעברית.

הטענה שלו היא שההלכה ממצעת בין כלכלת שוק לכלכלה סוציאליסטית. לדעתי, הניסיון הזה הוא פופוליסטי. בהלכה יש הלכות וגדרים, חלקם בעלי גוון שכיום היינו מכנים קפיטליסטי וחלקם בעלי גוון שהיינו מכנים סוציאליסטי, ואולם ברור שלא מדובר במתודה מסודרת שבאה למצע בין תיאוריות וכיווני מחשבה אלא בנורמות נקודתיות שמתפתחות פעם לכיוון כזה ופעם לכיוון אחר. בשורה התחתונה, חברה הלכתית תהיה מחוייבת לנורמות ואי אפשר יהיה לחייב אותה למה שלא מגולם בנורמה - ובמצב כזה בלתי אפשרי לדבר על 'כלכלת התורה' אלא על מצוות שמיטה או ריבית כפי שהן מתגלמות בזמן הזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/5/2007 10:30 לינק ישיר 

אבהו

ההלכה אינה עוסקת בזכויות אלא בחובות, זכויות הזולת כחובות איש ההלכה. לכן אינה מייחסת חשיבות לשום ערך כלכלי אלא לפן המוסרי/לא מוסרי שבו. חופש העיסוק אינו מעניינה כערך אלא כמניעת פגיעה בזולת. ואכן אין רשות לאדם או לחברה למנוע מהפרט לעסוק במה שהוא חפץ כל עוד הוא אינו פוגע ישירות בחברה או בזולת.
כאשר אני טוען למשנתה הכלכלית של התורה, אני מדבר על הפן המוסרי. אילו התורה היתה רואה בקפיטליזם פגיעה במוסר, היא לא היתה מטילה על העשיר לפרנס את העני, אלא על החברה להגביל את עושרו. התורה רואה את הבדלי המעמדות כראויים ואינה טורחת להגבילם, בן המעמד הגבוה הוא האחראי מוסרית לזכור את אחיו ולתמוך בו ישירות.

-------
מאיר

תוקן על ידי - ymy33655 - 11/05/2007 10:32:22

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ד' אמות או תורת חיים?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext