| נשלח ב-20/5/2007 03:26 |
|
| |
והייתם נקיים מה' ומישראל...
בס"ד
"והייתם נקיים מה' ומישראל"
על חרדים, מינהל תקין ומה שביניהם
עכשיו כשנעלמה תרועת הפסטיבלים וכולם כבר שכחו מ"קונגרס הבכירים" ונפלאותיו, נשאר רק להמתין ולראות מה יישאר לנו מכל מה שהובטח.
את האמת? בואו נהיה אופטימיים! למה לקלקל שמחות?! בעוד מספר חודשים נתבשר כולנו שהועדה המייעצת סגרה דיל נפלא להספקת כמה מהשירותים הנצרכים ביותר לציבור החרדי במחיר מוזל (אבל באמת זול) וכל מי שיצטרף להסדר יוכל מיד להתחיל ליהנות מכוח הקניה המופלא של הציבור החרדי וכולם יגידו: "וואלה! איך לא חשבנו על זה קודם".
רק מה, בדרך יש כמה אנשים משלנו וסוכנויות משלנו שדווקא התפרנסו עד עכשיו מהחברה המתחרה, זו שלא זכתה במכרז הגדול להספקת שירות X לציבור החרדי, ולפעמים מדובר במספר לא מבוטל של ראשי משפחות שישלמו בפרנסתם את מחירה של ההתארגנות החדשה. ברור שטובת הציבור קובעת ואם החברה הזוכה אכן היא זו שנתנה את ההצעה הזולה ביותר אין סיבה שהציבור לא ייהנה מהזכות הלגיטימית ביותר שלו להתאגד ולנצל זאת לטובתו. השאלה היא האם המכרז יהיה אכן אמיתי ולא יימכר ביחד עם הציבור כולו תמורת קופונים שמנים לכל מיני "מאכערים" שיבשלו קומבינות מכאן ועד מרכז אווניו. משום מה נדמה לי שמישהו מרכז כוח רב מידי בידי כמות קטנה מדי של אנשים וזה לא שאי אפשר להתארגן תחת וועדה כל שהיא שבאמת תדאג לנו. מה שאני רוצה לומר זה, שפשוט צריך, שתהליך מעין זה, שמגלם בתוכו כמות כה גדולה של כסף וטומן בחובו, באופן טבעי, אפשרויות רבות למיני שחיתויות חייב להתנהל תחת שקיפות מלאה לפרטי פרטיו מתחילתו ועד סופו. ומה לעשות, שקיפות היא לא הצד החזק שלנו.
יש מי שבציבור שלנו מחכך ידיים בהנאה למראה השחיתויות הרבות המתגלות כעת תחת כל עץ רענן במגזר הציבורי בכלל ובממשלה בפרט. "ככה זה בשלטון החילוני כשאין יראת שמים ואין תוירה, אם הרבנים היו יושבים בממשלה והרב אליושיב היה ראש הממשלה כל זה לא היה קורה" –אומרים כולם.
אז זהו שלא. בחברה הישראלית חל שינוי מהותי ב-15 שנים האחרונות. השוק נפתח לעולם הגדול וחברות בינלאומיות רבות החלו להקים כאן מרכזים וסניפים. יחד עם התחרות והמותגים הנוצצים הביאו איתם החברות הזרות תרבות ארגונית אחרת לגמרי ממה שראו כאן עד אז. המגזר העסקי כולו נאלץ להשתנות מהקצה אל הקצה ולעבוד תחת מינהל תקין ורמת איכות לא רק של מוצרים מוגמרים אלא של כל תהליכי הייצור והניהול בארגון מהמסד ועד הטפחות, והכול בסטנדרטים אירופיים ואמריקאים המקובלים במדינות המתפתחות. הציבור החל בהדרגה, להתרגל לרמת איכות ושירות אחרת, חדשה, בלי קומבינות ובלי משחקים. השחיתויות שנחשפות כעת בממשלה הם לא בגלל שעד עכשיו הם לא היו קיימים אלא בגלל שאיש אינו מוכן לקבל כאן יותר את הנורמות שהיו נהוגות בימי מפא"י העליזים כש"הזקן" חתך את העניינים.
המהפכה הזו עוד לא הגיעה לציבור החרדי. לא צריך ללכת רחוק. בבית ספר בית-יעקב מול הבית שלי מכהנות המורות הרבניות הדגולות בצוות משותף ביחד עם הבנות והכלות שלהם המכהנות גם הם כמחנכות דגולות מיום חתונתן. זה משהו שלא תראה בשום מוסד ממלכתי. אני מכיר חיידר חשוב ומכובד במרכז הארץ שאל מרומי המשרה החשובה ביותר, ר"מ בכיתה ח', הוצנח אברך בן 31 היישר מספסל הלימודים בכולל, תלמיד חכם ללא ספק, אך ללא ניסיון מינימאלי ותוך שהוא עוקף בדרכו מלמדים וותיקים, מבוגרים ומנוסים ממנו. חמיו הוא המנהל של החיידר אבל מה הפרט הזה קשור לכאן? נכון זה חיידר פרטי, אבל הוא נבנה ונהנה מכספי ציבור וכדאי להזכיר למנהל הנכבד, שרק החיידר הוא פרטי, לא עתידם הרוחני של התלמידים הרכים. ועוד לא דברנו על הסמינרים, והמפלגות והעיריות. בקיצור, בציבור החרדי לא מגלים שחיתויות, בעיקר כי האנשים שם עדיין לא מבינים שפרוטקציה במוסד ציבורי זה פשוט בעיה.
אז בפעם הבאה, כשאומרים לכם בשם ה"קהילתיות" לצרוך דווקא מוצר מסוים, כדאי שתזכרו שחברה היא כמו שמיכה, כשמישהו מושך מכאן, מישהו נשאר ערום משם. ועד שלא יציגו בפניכם בשקיפות מלאה את הכל אבל את ה-כ-ל, אל תהיו שותפים לפשע.
------------------------------------------------------
הכותב הינו בוגר ישיבת פוניבז', כולל חזון-איש
והחוג המשולב למדעי החברה באוניברסיטת בר-אילן
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/5/2007 08:08 |
|
| |
הרי זה פסוק מפורש:
ומבשרך אל תתעלם.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2007 18:47 |
|
| |
בטח "מה שהציבור מרשה".... הרי הורה שיפתח פיו ימצא את בניו מנודים ממוסד זה ואולי אף ממוסדות אחרים.
גם בסוריה הנשיא נבחר בבחירות דמוקרטיות...
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2007 17:32 |
|
| |
הבעיה היתה פחות חמורה אם לא היתה נוגעת לחינוך בנינו ובנותינו,
אותם אנשי צוות חינוכי המתמנים לפי קשרים ולא לפי כישורים פוגעים בחינוך עליו אנו משלמים טבין ותקילין, אנשים מוכשרים נותרים מחוץ למערכת, ואת הסיאוב המשפחתי קולטים הילדים.
במוסד חינוכי מכובד בבני ברק מכהנים כתשעה אנשי משפחה אחת במערכת ההוראה ואין פוצה פה, שאלתי את מנהל המוסד האם זוהי אכן דרך התנהלות תקינה,
הוא ענה לי "מה שהציבור מרשה לי לעשות אני עושה."
כלומר הכל תלוי בנו, אם נעורר את חוסר הישרה במינוים כאלו, קיים סיכוי למנוע חלק נרחב מתופעה נלוזה זו.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2007 21:23 |
|
| |
הדרישה לשקיפות מוצדקת בכל קנה מידה סביר. מדוע שצדק (רק יעשה?!) לא יראה?
אך קריאה תמימה זו אין לה משקל משפיע כשהיא נחלת גורמים לא משפיעים.
כשהציבור התמים מובל לעמדת תלות, כל שנשאר לו, בתחום הנידון, זה להתענג על גודל המתת של הקמחא דפסחא וכדו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2007 12:42 |
|
| |
ההכנה היא קודם כל בזה שיש משהו בעולם חוץ מכסף.....
|
|
|
|
| נשלח ב-21/5/2007 08:14 |
|
| |
י ארצי
אני מתנצל אם לא הובנתי כראוי
|
| נשלח ב-21/5/2007 00:16 |
|
| |
גם אני מסכים שהמטען הרוחני שמקבלים בישיבה זהו עניין אינדיבידואלי
אני מסכים גם עם הטענה שהישיבה לא מכינה ישירות את הלומד לחיי המעשה ואולי להיפך, היא מרגילה אותו לפעול רק בחממה רוחנית.
אבל בכל זאת אני מרגיש שהישיבה טבעה בי כמה השקפות יסודיות של מה עיקר ומה טפל בחיים, מורא רב, סמכות מוחלטת לשו"ע וכדו'.
מי שלמד בישיבה תמיד יידע שאם יש לו אפשרות וזמן פנוי ללימודים אז לימוד גמרא עדיף על לימודי השכלה(נניח, תואר שני שלא לצורכי פרנסה).
אלו בכ"ז כלים שעשויים להיות לו לעזר בשמירה על מדרגתו.
תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 21/05/2007 0:18:58
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 23:52 |
|
| |
אינני חולק על המטענים הרוחניים שטוענות הישיבות - סה"כ קשה לקלקל את כחו של התלמוד הבבלי והשפעתו המופלאה והבלתי מוסברת על נפש האדם.
אבל הכנה לקראת חיים תורניים בזמננו?..
ועוד מחוץ לכולל?
(אייקון מוריד באצבע את העפעף התחתון בחוסר אמון כמנהג הסוחרין במזרח)
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 23:51 |
|
| |
מיימוני
אני מצטרף אליך, כי בישיבה שלמדתי (אולי שנינו למדנו באותה ישיבה) הכסף שבישיבה היה נקי מכל חשש של מרמה. הישיבה אניה משקרת ח"ו על תורמים ואפילו מקפידה לא לשקר חלילה את המדינה בכל צורה.
אבל ראשי ישיבות רבים אינם יכולים להעיד, כי התרומות שהם אוספים לישיבות נאספו ללא מכירת כזבים לתורמים. ראשי ישבות רבים לא מתביישים בשקריהם הגסים לגבירים ואינם חוששים כלל מחשש שמא כספי מרמה בידיהם.
ראשי ישיבות רבים אינם יכולים להעיד, כי עיקר החלטותיהם ביחס לעתיד בחורים בישיבה, נובע מכוונות טהורות - תועלת הבחור הספציפי או בחורים אחרים שבסביבתם.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 22:35 |
|
| |
לב העברי
העלית אשמה קשה נגד הישיבות שלנו.
אולי זה תלוי בישיבה. ואולי זה תלוי בלומד. אבל אפשר ואפשר לקבל יראת שמים ודרך בעבודת השם בישיבה. ודברים שקיבלתי מרבותי עדיין לנגדי תמיד. אלא שהשתדלתי להוסיף עליהם.
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 20:35 |
|
| |
י_ארצי,
לאיזו פרשיה אתה מתיחס?
ברמה התיאורתית אני ודאי מסכים ש"מנהל תקין" רחוק מאיתנו בלשון עדינה. ואפשר לומר שזו שאיפת הפורום שחרת על דגלו אחריות חברתית. אחריות מביאה לידי תכנון ותכנון מביא לידי מנהל תקין.
אבל מה אתה מציע? להחרים תוצרת חרדית? הרי אין זה אלא קינטור ללא הועיל. לכאורה הדבר המתבקש היה ליצור תחרות לרשת כ"בית יעקב". אלא שהניסיון מלמד שריבוי הרשתות הגדיל את השחיתות במוסדות החינוך - והעלה מאכערים ליצנים לכס המלוכה.
אגב,
ירבו כמותך בישראל, מעולם לא שמעתי לימוד זכות גדול כ"כ על הישיבות של זמננו (ועוד באגודה אחת...) :
"עד כמה השנים שעשה בישיבה משמשים אותו כעת כעוגן בפני סטייה מההשקפה התורנית, מקבל תפיסת עולם פרקטית הנובעת מחכמת-חיים וידע כללי נרחב לצד מטענים רוחניים שנספגו בשנות לימודיו בישיבה."
ילמדנו רבינו (אולי באשכול בפ"ע) את מעלתן של ישיבות ישראל כמכינות לחיי חולין מקודשים, כי הרושם שלי ושל ידידים רבים פה הוא שאין הישיבות שלנו ערוכות לשמש עוגן שכזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 20:21 |
|
| |
חוסר ההבנה בציבור החרדי בצורך בשקיפות, הוא באמת דבר עגום.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 19:59 |
|
| |
י. ארצי
אתה כנראה חדש, פחות או יותר.
אחרת היית יודע שבעל בעמיו כתב בציניות מסויימת, והוא סובר בדיוק הפוך ממה שכתב. והוא למעשה מסכים איתך בכל.
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 19:18 |
|
| |
שאלה נכבדה שראוי לחוש ב הרבה לפני שעונים
אולי צריך לעשות שידוד מערכות ?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/5/2007 18:29 |
|
| |
בעל בעמיו,
מה אתה מתכוון לומר? שחרדי שלמד באוניברסיטה אין לו זכות להביע דעה?
(לא נעים לומר אבל זה באמת נשמע כמו: "אין לי מה לענות אז אני אומר: ' מצטער, אתה לא בן-תוירה'")
לגופו של עניין אז ככה:
א. גם אני חשבתי כמוך כשלמדתי בישיבה, היה ברור לי שחוץ ממני ומחברי בישיבה אף אחד לא מבין כלום. "מה הפרופסורים האלה שמה מבינים? ועוד בחברה החרדית?". כשיצאתי לעולם המעשה, עוד לפני שלמדתי באוניברסיטה, הבנתי שזו הייתה פשוט התנשאות.
ב. אני לא מתיימר להביע דעת-תורה. לדעתי, דעת תורה קונים בהרבה שנים של עמל בתורה לשמה ביחד עם מידת "הלמד מכל אדם" (אבות ד, א). הפורום הזה קיים מפני שיש הרבה אנשים שחושבים שגם למי שלא נמצא עמוק בתוך ה"אליטות" יש זכות לומר את דברו, והגיע הזמן שנפסיק לבטל את דעת בע"ב בהתנשאות כי ההפסד כולו שלנו.
ג. האקסיומה של לימודים באוניברסיטה = דעות זרות, לא מקובלת עלי.
דעות זרות אפשר לקבל בכל מקום, באוניברסיטה, בעבודה, וגם בישיבה ובכולל. דווקא מי שיצא אל עולם החולין החילוני, אם באוניברסיטה ואם בעבודה או בכל מקום אחר, ורואה וחש על בשרו עד כמה השנים שעשה בישיבה משמשים אותו כעת כעוגן בפני סטייה מההשקפה התורנית, מקבל תפיסת עולם פרקטית הנובעת מחכמת-חיים וידע כללי נרחב לצד מטענים רוחניים שנספגו בשנות לימודיו בישיבה
 |
|
|
|
|
|