בית פורומים עצור כאן חושבים

לפנים משורת הדין?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/10/2002 11:09 לינק ישיר 
לפנים משורת הדין?

'אמר ר' יוחנן: לא חרבה ירושלם אלא על שהעמידו דיניהם על דין-תורה, ולא עשו לפנים משורת הדין'

(בבא מציעה, ל)

'הלכה- ואין מורין כן'

האם משום שקיים סיכון שעל ידי כך תתגלגל תקלה והמצב יהיה גרוע יותר?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/1/2010 13:32 לינק ישיר 

לפנים משורת הדין בפס"ד של בית משפט השלום בתל אביב, מפי כב' השופט מנחם קליין:

http://www.psakdin.co.il/kAnnex/nws_nijg_1.pdf

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/8/2009 15:35 לינק ישיר 

המביט_אל: לפנים משורת הדין

אמר רבי יוחנן: לא חרבה ירושלים אלא... שהעמידו דיניהם על דין תורה, ולא עבדו לפנים משורת הדין (בבא מציעא ל ע"ב).

מה השורש של המילה "משורה"? האם זה מהמילה "שורה" ואז המשמעות היא שדין היא ההנהגה הישרה לפי השורה, ולפנים משורת הדין הוא לנהוג מעבר לקו הישר ולמילה הכתובה.

או שהשורש הוא מהמילה "משורה" (עם סין ולא עם שין) ואז המילה דומה לנאמר בפרקי אבות "מים במשורה תשתה" והמשמעות היא שהדין הוא מצומצם - השיקולים שמכתיבים את הדין הם קבועים ומצומצמים, ואילו בלפנים משורת הדין התורה מבקשת שהאדם ירחיב את השיקולים ויתחשב לא רק בהלכה המפורשת אלא גם באנשים ובמקרה הספציפי שלפניו.

אם הפרוש השני נכון, אז יש כאן אמירה מאוד חריפה, והיא שהגמרא רואה ב"דין" ובהלכה דבר מצומצם.

מה דעתכם ?

רצונך לדעת איך צריך לחיות לך ולמד אגדה - אתר אגדות חז"ל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2008 04:52 לינק ישיר 

קלאזיו: טענה עקרונית נגד החסידות

שאלה: מי שנהגו אבותיו כאנשי חב"ד שמחמירים שלא לשתות מים מחוץ לסוכה, האם מועלת לו התרה לשנות ממנהג אבותיו או שמא אסור מטעם לא תיטוש. תשובה: מותר לשנות ולהקל ככל ישראל, ואפילו התרה אין צריך. והטעם, שכל הדין שיכול אדם לאסור על זרעו (יו"ד סי' רי"ד) או שמועלת קבלת אנשי העיר מטעם דברים שנהגו אי אתה רשאי להתירם בפניהם, אינו אלא בדבר שיש בו נידנוד איסור. אבל דבר המותר לגמרי מן הדין אלא שיש בו צד חסידות, א"א לאדם אלא להתחסד בו בעצמו ולא להחמיר על אחרים, וכ"ש שאין שייך לאסור על זרעו. וידוע המעשה מר' וועלוולי בריסקער מה שהשיב למי שראהו שותה תה חוץ לסוכה. והאמת, שכל מושג החסידות כתנועה להמונים, הוא מופרך מעיקרו. חסידות משמעה לפנים משורת הדין, והיינו דבר שמקבל אדם על עצמו מתוך טהרת הלב ושאיפה לקרבת ה', אבל כשמנהיגים אותה להמון כמצוות אנשים מלומדה, היא מאבדת את כל משמעותה, ואינו אלא מנהג שוטים. לדוגמא, אב חב"דצקער יגער בבנו הקטן שיראהו שותה מים חוץ לסוכה. והרי במשנה מבואר שגדולי התנאים אכלו עראי חוץ לסוכה וכך נפסק להלכה - וכי יעלה על הדעת שילד קטן יהיה חסיד יותר מגדולי התנאים? ומעלת רבן גמליאל שאמר העלום לסוכה, מפני טהרת ליבו ומדרגתו והרגשתו, זוהי חסידות, אבל אלו החב"דצקערס  שעשאוה להלכה קבועה להמון ולילדים, הרי איבדו כל העניין. ומה כוח האב ע"פ דין לכוף בנו הקטן לזה?! השי"ת יצילנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2003 19:35 לינק ישיר 

אם אתה מצביע עבורי, זה סימן שאני בדרך לאיזון

וחרדת קודש לא סותר ישוב דעת.
הסיגנון ישופר,אני משתדלת. מבחינת התוכן היה ישוב דעת!

תוקן על ידי - איקה - 21/10/2003 19:44:20

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2003 19:30 לינק ישיר 

איקה, חבל שלא סיפרת לי מראש שזה כתוב בצורה אותה אני לא יכול להבין. כל המלל הזה היה נחסך.

אני מצביע איקה בפנים!! [אבל רצוי עם קצת פחות חרדת קודש ויותר יישוב דעת]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2003 19:18 לינק ישיר 

רוח

זה שאתה חושב שאתה מחמיא לליבוביץ בזה שאתה אומר ש"הוא הציג דרישות אמוניות הגבוהות ביותר שהוצגו ביהדות " זה לא אומר שזו לא הכפשה, מפני שלא מוסיפים על התורה, "לא תוסיף ולא תגרע".

אתה טענת שליבוביץ לא הסתמך על חז"ל והדרישות שהוא מציג הם פרי דעתו ודמיונו, ואין לדבריו שורשים במקורות. אם היו אומרים עלי דבר כזה – הייתי מרגישה מוכפשת ולא הייתי מקבלת זאת כמחמאה..
ליבוביץ ראה עצמו במידה מסוימת כפרשן של הרמב"ם, והוא אהב והעריץ את הרמב"ם – ולפחות הוא חשב שהוא תואם את שיטת הרמב"ם, וכך גם אני חושבת, ולכן אני מייחסת לך מה שאני מייחסת לך, כבר אמרתי כמה פעמים שהסיגנון שלי הוא חסרוני, זאת בעיה שאני אצטרך ללמוד להתמודד איתה, ואני בטוחה שאני אגיע מתי שהוא לאיזון נכון

עכשיו לעצם הסתירה – לא יודעת אם תקבל את דברי, אבל אלה שמבינים על מה אני מדברת, מבינים שהרמב"ם כתב ככה שאתה לא תבחין בסתירה, מה אני יכולה לעשות יותר ממה שעשיתי.

סליחה ומחילה – עכשיו אני מתנשאת....

אולי נעשה הצבעה מי בעד איקה בחוץ, או איקה בפנים? אני אקבל כל הכרעה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2003 19:08 לינק ישיר 

הרמב"ם לא הביא טעמים במשנה תורה, כי לא רצה להשאיר ולתת רושם על ההלכות כתלויים בטעם, שם היד עדיין חופשיה לומר טעמים סובייקטיבייים ואובייקטיביים כאחד.

ראה נא הקדמת הרמב"ם, משם ניתן להסיק בבירור שהוא חשש שהבאת טעמים, ובפרט אלו המסופקים גם אצלו, ובפרט שהטעמים לא היו ברורים לרמב"ם ברמת וודאי, חשש שכל אלו יגרמו לכשלון. אך אין להסיק מכאן שום הוראה על קביעת ערך טעמי המצוות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2003 19:02 לינק ישיר 

אהלון,
כתבת דברים שלדעתי הם חשובים, ונקווה שהגברת איקה תפנים אותם.
לא מתוך חשש שהצד השני יפגע, אלא משום שהסגנון שלה ממאיס את הדיון.

איקה,

אם את מזהה סתירה בדברי הרמב"ם, כלומר שישנו מקום בכתביו שבו הוא טוען [או רומז, גם זה יספיק] שאחרי הכל טעמי המצוות הם בלתי רלוונטיים מבחינה דתית, הציגי את המקום ונדון בו!

שוב את מייחסת לי דברים שלא עשיתי. היכן הכפשתי את פרופ' ליבוביץ זצ"ל? הרי כתבתי בתחילת הדיון שהדרישות האמוניות שלו הן הגבוהות ביותר שהוצגו בהגות היהודית לדורותיה [לפחות בגלוי].
כל שאני טוען הוא ששיטת הרמב"ם הייתה שונה מזו של ליבוביץ בנושא טעמי המצוות. האם זאת הכפשה. מוטב שתתנצלי על כך שבפעם האלף את מייחסת לי דעות ומעשים לא לי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2003 17:43 לינק ישיר 

אפשר לחשוב מדבריך, כאילו הבן אדם יושב קשור בידיו ופיו תפור, ואני מצליפה ומצליפה בלי רחמים. בן אדם צריך ללמוד להגיד דברים מדויקים, דעה, השקפה, זה לא עניין לפליטות או להכפשות. דברים צריכים להיות מבוססים על האמת, ולא על תחושות בטן, נראה לי שנישטאיך היה אדיב כלפי רוח, וענה לו תשובות מלאות שאין מה להוסיף עליהם,וזה חוץ ממה שעניתי לו בעצמי.אז הרגשתי צורך לעודד את נישטאיך, שהתאמץ לענות לרוח, וזה מאחר ואני ערבתי אותו.

תרחם על המסכנים, לא על אנשים כמו רוח שיודעים לעמוד על דעתם באומץ , הבלתי מנוצחים- מה גם שבמלחמה על האמת, כל הבאת דבר שמבוסס על האמת הוא לגיטימי להבאת ראיות כדי להצביע על האמת, שכולם יראו!

זה שהוא מעליב את ליבוביץ שלא יכול להגיב בגלל שהוא ז"ל, זה אומר שרוח יכול להגיד דברים שהם לא אמת, ולהכפיש.

רוח תראה את זה כמחמאה-

איף איזה וידוי.

תוקן על ידי - איקה - 21/10/2003 18:17:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2003 17:31 לינק ישיר 

איקה, אולי יש גבול לארסיות שבה את מסוגלת למחוץ בן אדם כאילו היה קופסת קרטון? לאופן הקליל שאת מתנדנדת לך בפורום כמו איזה שטיה חסרת דעת שמצליפה באנשים מסביבה ללא שימת לב לצליבות שלה? שמת לב שהבן אדם עומד כאן ממש לידך ושומע אותך? הרמב"ם זה שאת מעלה אותו על פיך הערל היה אומר כאלה דברים שני מטר מהבן אדם ששומע אותו? המעליב פני חבירו ברבים אין לו חלק לעולם הבא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2003 16:00 לינק ישיר 

נישטאיך - איזה גדול הרמב"ם! הוא הוכיח לנו איך דבריו מתקיימים:

"וצריך שלא ירגיש ההמון כלל את מקום הסתירה שביניהם"

"ממשה עד משה לא קם כמשה"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2003 14:28 לינק ישיר 

נישטאיך,

לא ברור לי מה בדיוק ניסית, ואם הזמן אמנם יכול לעזור.

מה שכן ברור אבל, זה שלא התייחסת כלל לסתירה שקיימת בין הרמב"ם לליבוביץ, כאשר הראשון רואה הכרח דתי בהבנת טעמי המצוות, ואילו האחרון רואה את הטעמים כבלתי רלוונטיים מבחינה דתית.
כל מה שכתבת היה רק לתקוף עמדה שלפיה הרמב"ם ראה את טעמי המצוות כסיבה לקיום המצוות, אבל מה לעשות שאני לא טענתי זאת כלל.

עכ"פ, היה נעים לשוחח איתך, ולמדתי הרבה על השינוי שיתכן שחל אצל הרמב"ם בנוגע לטעמי המצוות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2003 07:55 לינק ישיר 

לאיקה

לא אולי אלא ודאי.

נסיתי,

מה שלא יעשה השכל, יעשה הזמן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2003 10:25 לינק ישיר 

רוח

נישטאיך ודאי ישאיר לך את המילה האחרונה.
אין לי ספק שנישטאיך לא יטרח לבזבז את זמנו בלטחון מים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/10/2003 10:15 לינק ישיר 

נישטאיך,

טעיתי בהבנת המילה "ראוי" במשנה תורה כהמלצה.
"ראוי" במשנה תורה לא באה להמליץ המלצה אלא להצביע על תכלית שהאדם יכול להשיג אותה
דוגמאות: "כל אדם ראוי לו להיות צדיק כמשה רבינו"
"אין ראוי לעבוד את ה', על דרך זו: שהעובד על דרך זו, הוא עובד מיראה ואינה מעלת הנביאים, ולא מעלת החכמים"
"ראוי לו לתלמיד חכמים שינהיג עצמו בקדושה: ולא יהא מצוי אצל אשתו כתרנגול."
"שני קצוות הרחוקות זו מזו שבכל דעה ודעה, אינן דרך טובה; ואין ראוי לו לאדם ללכת בהן, ולא ללמדן לעצמו."

לכן גם את "ראוי" בנושא של טעמי המצוות, יש להבין כתכלית שביכולת האדם להשיג.
ולמרות שטעיתי, זה למעשה מחזק את עמדתי שהרמב"ם ראה בהבנת טעמי המצוות תנאי הכרחי לשלמות האנושית.

לגבי "נמשכנו":
יתכן שטעיתי, ויתכן שלא. אי אפשר להמלט מכך שבפ"ו משמונה פרקים הרמב"ם כותב: על המצוות השמעיות ש: "אלמלא התורה לא היו רעות כלל, ולפיכך אמרו שצריך האדם להניח נפשו על אהבתם." ולעומת זאת במורה נבוכים ההפרדה המלאכותית בין מצוות שמעיות לשכליות נעלמת לחלוטין וכתוב שלכל המצוות ישנה: "תכלית מועילה בהחלט, אלא שהיא נעלמת ממנו, אם מחמת קוצר שכלינו או לחוסר ידיעתנו" (מו"נ ח"ג פרק כ"ו)."

לכן לדעתי אי אפשר להתחמק משינוי שחל ברמב"ם בנושא זה, ולא ברור לי על סמך מה ולמה אתה טוען שדווקא במשנה תורה, בהלכה שמתבססת על דברי חז"ל, הרמב"ם מסר לנו את דעתו האמיתית ולא במורה נבוכים שבו הוא סותר את דעתו במשנה תורה.

אבל שוב נמנעת מלגעת בנקודה המרכזית. בעוד שאצל ליבוביץ הבנת טעני המצוות הם בלתי רלוונטיים מבחינה דתית, אצל הרמב"ם יש להם משמעות דתית עמוקה. שוב אני מביא את דברי הרמב"ם במו"נ ח"ג פנ"א: "וכן כל זמן שאתה עושה מצווה אתה עושה אותה באבריך, כמי שחופר גומה בקרקע או חוטב עצים מן היער מבלי להתבונן בעניין אותו המעשה ולא ממי בא ולא מה תכליתו, אל תחשוב שהגעת אל תכלית, אלא תהיה אז קרוב למי שנאמר בהם 'קרוב אתה בפיהם ורחוק מכליותיהם'."

כמו כן ליבוביץ מוצא "בזרותן [של המצוות] את כוחן", וזה בניגוד לרמב"ם שרואה בתורה מכשיר לתיקון הגוף, הנפש, והעולם ומוצא דווקא בכך את כוחן.
[הסבר של ליבוביץ לגבי שיטתו זו אפשר לשמוע במילותיו כאן: http://users.tapuz.co.il/leibowitz/MultiMedia/1/s_as-is.avi]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לפנים משורת הדין?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext