בית פורומים עצור כאן חושבים

יושר אינטלקטואלי, או שמא "הפוסל, במומו פוסל" ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/5/2007 03:56 לינק ישיר 
יושר אינטלקטואלי, או שמא "הפוסל, במומו פוסל" ?

בס"ד

מן הפח אל הפחת

לאור העובדה שאני נוגע בנושא מאוד בעייתי, אני ארשה לעצמי להשתמש בלשון עוקצנית ושופטת.

לחברי-הפורום מנהג מגונה שראוי לבחונו תחת זכוכית-מגדלת (איני מדבר על האם הגישה המפוקפקת הזו עומדת באותו קנה עם יראת שמיים, אבל אפילו לא אקח את הסיכון ואכנס לתהום ללא תחתית הזו).

מחד, האשמת החרדים וכיוצ"ב (אם לא באופן ישיר אזי באופן עקיף) בפסילת מסקנות המוסד האקדמאי ומחקריו, מדעות קדומות נגיעות וכו' וכו', ומאידך, פתיות מוחלטת לכל הנוגע למסקנות המוסד האקדמאי ומחקריו (שלענ"ד, פתיות שגם נובעת מדעות קדמות, נגיעות וכו' וכו').

למעשה, לפעמים כשאדם רוצה להתרחק מקיצוניות אחת (בין אם היא מוצדקת או לאו), הוא יכול למצוא את עצמו בדיוק בקיצוניות בצד השני.

לקחת אי-אלו דברים בערבון מוגבל, אולם את דברי החוקרים קבל עם ועדה, כתורה מסיני - זה לא רחוק מההאשמה אותה אתם מאשימים.

מפני שאיני רוצה לצאת מעליז ומוציא-דיבה (מה שיתכן ויקרה, אולם אני הראשון שאתנצל אם יעמידו אותי על טעותי) אשמח אם יעמידו אותי על טעותי ויוכיחו לי שאני טועה.

ולעניינו, נתחיל ממספר דוגמאות, הדוגמא הראשונה היא סוגיית הזוהר המפורסמת, גם לכאן לא אדחוף את ראשי (שהרי באמת במיטה חולה עסקינן), אבל רציתי לגעת בנקודה אחת בסוגיה זו - הלא היא היצור הנקרא גרשום שלום, כולם יודעים (בפרט ממאמרו של הרב מנחם כשר), שהטעות הייתה גם מנת-חלקו, מהיגיון פשוט, אם טעה בחלק, דבר שהביא אותו למסקנות שגויות בעליל, מדוע לא לקחת את שאר דבריו בערבון-מוגבל וכדברים שיתכן ונוחלים טעויות לאור עובדה מאוד מסויימת, שכמעט בלתי אפשר לבחון את כל הצצדים, לאור שני סיבות :
1) אין לנו את כל האמצעים מפאת חוסר ממצאים ובשל שזה קרה לפני יובלות.
2) גם מה שנגיש בפנינו מבחינת מקורות-המידע, לא נגיש לנו מבחינת יכולת הקיבולת האנושית.
מדברים אלו היינו יכולים להניח שבמקרים רבים צריכים לקחת מחקרים בערבון-מוגבל, אבל בגלל שהמסקנה הזו נחפזת ולפעמים גם לא נכונה (אולם לא אכנס לכך, אבל לאור העובדה שיצא לי לא למעט לגעת בנבכי המדע, אכן דברים יכולים להיות רחוקים מלהיות ודאיים ותמיד יתגלו צדדים אותם לא לקחנו בחשבון) לא אקיש אותה על הכלל ובאמת על הפרט אתמקד, והוא שאנו נוגעים בסוגיות של מסורת יהודית וכיוצ"ב, באמת ללא סיעתא בשמיא (כמו כל דבר אחר רק שפה אנו רואים זאת בחוש) לא ניתן לגעת ולו בטיפה בים ולא לטבוע.

סוגיה נוספת היא תיאוריית האבולוציה, אביא כאן תגובה של אדם שכינה את עצמו "דב יער, על ראש פתאים" (אני חושב שאני יודע מיהו, אמנם בגלל שאני לא בטוח בכך אני לא רוצה לפרסם זאת, אולם מי שבקי מעט בויכוחים עם הכופרים והאפיקורסים ומעט מהיסטוריית תפוז בכל הנוגע לכך, יתכן ויעלה על כך בעצמו), היא מעבירה פחות או יותר את הרעיון אליו אני מתכוון :

"ההתנגדות לאבולוציה אינה נובעת מתוך גחמות דתיות כפי שניסה כותב חסר ידע זה להציג זאת, ולא מתוך התנ"ך או המשנה או הגמרא, אלא מתוך חרדה אמיתית לכבוד המדע, המבוזה ונדרס ברגל גסה ע"י מאמיני הבל האבולוציה - ספחת המדע.

האבולוציה היתה אולי רעיון טוב בזמן דרווין, כשכל הידוע היה רק בפנוטיפ, בחיצוניות, טרם נודע סודו של הקוד הגנטי והשפה הגנטית, המורכבות העומדת מאחרי כל גן, הקידוד של מספר אתרים בכל חלבון שאין משמעות לחלקם ללא הכולל, שאין משמעות לשום גן ללא עוד עשרות גנים העובדים אתו בשיתוף פעולה, שאין משמעות לשום גן, ללא גנים ספציפיים שיבקרו את פעולתו, לריקמה הנכונה בלבד, בזמן הנכון ובמיקום הנכון.

כל גן, כל קומפלקס גנים, כל מסלול מטבולי במליוני מנגנוני החיים הידועים לנו כיום, כולם הם מורכבות בלתי פריקה - מורכבות שאין משמעות לחלקיה ללא השלם וממילא אינה ניתנת ליצירה במכניזם אבולוציוני הדרגתי.

לאחר שפשט ההבל הדרווניסטי בעולם, ולאחר שאפשרות ההסקה המדעית מתוך החכמה שבמעשי הטבע על כך שהטבע הינו בריאה אלוקית, אפשרות זו הוצאה מן הפרדיגנה המדעית, לא יפלא איפא כיצד תאוריה כה מופרכת כאבולוציה מצליחה לשרוד - אין למדע ברירה אחרת. הסקה מן הטבע על בריאה אינה לגיטימית.

וכך פושטות להן מנטרות בעולם כמו "כיום האבולוציה מוכחת כמו היות כדור הארת עגול" ושפע מנטרות דומות הנישאות כיום בפי כל ילד או כתב שלא ראה מדע מימיו.

שום דבר ושום הגיון ושום חכמה לא תעצור אותם. התברר שד"נא כלל אינו משתכפל או מקודד ללא חלבונים שהם עצמם תוצרי דנ"א (בעיית הביצה והתרנגולת ברמה מולקולרית) - לא נורא, המציאו עולם רנ"א דמיוני שהיה קיים פעם בדמיון ושבו השכפול, הקידוד וכל הפעולות הקטליטיות נעשו ע"י רנ"א דמיוני. יש תמיכה בכך בניסויים? קדחת. מצאו פעם סביבות טבעיות כאלו שורצות רנ"א? קדחת. הצליחו לסמלץ סביבה מלכותית כזו? קדחת. כדה"א להשערתם נוצר לפני 4.5 מליארד שנה כשניתק מהשמש. לקח לו בסביבות 800 מליון שנה להתקרר. מאובני תאים חיים מתוארכים בתיארוכיהם לכלפני 3.8 מליארד שנה. יוצא שהיה זמן אפס או זמן שלילי לכל עולם הרנ"א הדמיוני הזה, להתהוותו ממרק כימיקאלים דמיוני, להחלפתו בדנ"א ולהמצאת השפה הגנטית, הבסיס לאבולוציה הדרויניסטית. היכל כל זה להיווצר באפס זמן? מישהו שואל זאת בכלל? קדחת הראויה רק לפתאים מאמיני ספחת."

בדיוק לאור העובדה, שאנשים חושבים שפסילת האבולציה נובעת מגחמות דתיות, שוב, אצל חברי הפורום, היא הפכה להיות בקטגוריה השנייה, דברים שצריך לקבלם קבל עם ועדה.

בנוגע לסוגיית האבולוציה, קצרה היריעה מלהכיל, אבל מצפיה בהודעות רבות בפורום הזה, שוב ושוב קיבלתי את אותו הרושם, והוא שציינתי לעיל.

מדוע הסקפטיות פועלת אצלכם, באופן סוביקטיבי בעליל, רק לכיוון אחד ? ומדוע לדתיים מסויימים, ודי לחכימא ברמיזא, נטייה לקבל את דברי המדע כדברים אבסולטיים ואמיתיים ?

נ.ב

בשביל להראות כיצד דברים שממבט שטחי ואינטואטיבי נראים כחסרי-היגיון, לבסוף מתגלים כאפשריים ונכונים, אביא מספר דוגמאות בהם נפלו חלק מחברי הפורום :
א) הועלת לא מזמן סוגייה אודות כניסת בע"ח לתיבת-נח. מיימוני הודה שהוא התחבט בשאלה זו גם בעצמו, ואף הביאו את דבריו המפורסמים של הרמב"ן על כך, אבל איני יודע אם זה יפתיע אותכם או לא - לאחר חישובים שנעשו על ידי אחד האנשים המאמינים והמשכילים, אדם משכמו ומעלה לכשעצמו בלי קשר לידיעיותיו, התברר שלא רק שכל בע"ח יכלו להיכנס לתיבת נח, אלא שהם גם יכלו לעשות זאת בפחות משליש תיבה, ויותר מכך, גם להאשר עם עשרות אחוזים של פנויים של אוויר למרבץ.
ב) המשנה המפורסת אודות מספר הפסוקים בתורה, אמצע התורה (תיבות ופסוקים) וכו' וכו' - שתחילה נראים כשגויים אולם מי שקרא את דבריו של הרב סגל שליט"א במענה ל"דעת-אמת", יודע שהם לא רק מספרים מדוייקים אלא מבין שדבריהם של חז"ל לפעמים סתומים וטומנים בתוכם חכמה נסתרת ואופן בחינה שונה מן הצפוי.

תוקן על ידי guymh6 ב- 24/05/2007 3:59:38

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2007 22:16 לינק ישיר 

בעיון נוסף אני מבחין שהבעיה היא בניסוח שלי, כתבתי "חברי-הפורום", וכמובן שאני רוצה לתקן ל"חברי-פורום", אבל זה גם מה שמשמע משאר דבריי באשכול הזה, וכן אני מבחין שכך גם הבינו את דבריי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2007 22:12 לינק ישיר 

קובץ תשובות

למיימוני :

"ה.אתה חוזר לטעון שיש כאן קבוצה של כותבים שמאמינים במדע בעוורון. אולי תרצה לציין ניקים כאלו? אחרת אתה מוציא לעז על קבוצה של אנשים שלמדתי להכיר ולהוקיר ואני יודע שאינם כאלו. מהיכן לקחת כזאת? מדוע אתה פוגע בכבודם של כותבים תוך השתמטות מציון לינקים שיצדיקו את השם הרע שאתה מוציא להם?"

אני חושב שאתה נסחף וגם מעמיד אותי במצב מאוד לא נעים (וההלעזה היא עליי).
אני טוען שאכן ראיתי סממנים כאלו, אני לא מתכוון לציין ניקים כי זו לא הייתה מטרת הדיון וגם איני מתכוון לרדת לפסים איישים.
איני מוציע לעז על שום קבוצה, כי לא ציינתי מי נמצא בקבוצה הזו, ציינתי מה הקריטריונים של הקבוצה, אפילו לא של האנשים, וכל אחד יסתכל על עצמו ויראה אם הוא שם.
אני לא פוגע בשום כבודם של כותבים כי לא כיוונתי על אף אחד, יותר מכך, להגיד שאני מוציא עליהם שם רע זה שקר גמור כי מעולם לא ציינתי כאן ניק, שאז באמת תוכל להגיד "הוצאת עליו שם רע".

למיכההמרשתי :

"ראשית, מהכרותי עם המדע, ויש לי כזו - הרבה מאוד מבוסס על אקסיומות והשערות, כך שהמדע אינו ראיה"

אני חושב שכל מי שהיה לו הכרות עם המדע, והוא בעל-יושר, הגיע לאותם המסקנות.

בנוגע ל - 15 מילארד, כך כתוב בספר ? זכור לי 13.7 מילארד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2007 22:04 לינק ישיר 

שלום וברכה מיימוני,

"א. הפורום מכיל אנשים רבים. גם אותך, מאז באת. ולא ערכתי רשימה של סוגי המשתתפים. אולם שמתי לב שרוב בני השיח שלי אינם מחזיקים בדעה שייחסת להם. הם אינם ממהרים לאמץ את מסקנות המדע, ואדרבה, הם מבדילים בין טיעונים תקפים לשאינם תקפים.

כך שאני אפילו מתחיל לחשוש שמא הבאת איתך את החשד הזה ממקום אחר, אולי מתפוז, שבו אכן יש כאלו שנבהלים ממילת ה"קסם", ה"מדע". אבל אצלנו אין זה שכיח. ואתה מוזמן, כמקודם, להפנות ללינקים אצלנו שבהם עלתה טענה כזו. (אני מסכים שירון ידען, שפעם הגיע לכאן לתקופה קצרה, נהג לצטט מקורות "מדעיים" בצורה כזו, והיה לו חבר שגם כן עשה כזאת, אבל איני זוכר אחרים שעשו זאת. לא בבית ספרנו, כמאמר הבדחן).

לכן, הדברים שלך נגד מי שאוחז מדעות כאלו נראים מיותרים. אני מצדד בהם. לא ברור לי מי מתנגד להם. על מה ולמה לדון בהם. אבל כמובן כל איזכור של הנושא שלא למהר להאמין למדע אלא לבדוק כל דבר הוא יפה תמיד."

1) אני חולק עלייך, מסתבר. אני חושב שרבים, גם כאן, נופלים בחטא זה.
ונהפוך הוא, ב"תפוז" כבר למדו את זה על בשרם :-)
אני אומר זאת מעיון מדיונים כאלו ואחרים, לאור העובדה שאני לא רוצה להביא את זה לפסים-אישיים, אני לא מתכוון להזכיר שמות, ואם תהיה לי כוונה לשפוט מישהו ספציפי על משהו ספציפי, אני אפנה אליו לפרטי אם ארצה בכך.
לכן, לא פניתי אל אנשים מסויימים, קבוצה מסויימת, אלא כל אחד יפיק את שהוא רוצה להפיק על עצמו.

המנהג של ירון ידען ידוע, והוא גם נהוג בתפוז, כך לרוב נוהגים בכל המקומות. אבל זה חסר טעם כאן, לאור העובדה שטיעוניי המדעיים הם לא שלי, אלא של אנשים אחרים שראיתי לנכון לצטט אותם, ובנוגע לקישורים בהם עשיתם כך וכך, כפי שאמרתי לעיל לא באתי לחלק לאף אחד ציונים.
אילו דיונים היו עם ירון ידען, מה שם המשתמש שלו ?

"ב. כתבת שאין לנו ספרים "רבים" מגדולי קדמונינו. איני יודע איזה מספר של "רבים" יניח את דעתך. אך אם תציץ בספרי הראשונים שעסקו בנושא שמכונה היום "מחשבה" תראה שמה שכתבתי הוא הקונצנזוס ביניהם. הגישה השוללת את הפילוסופיה התפתחה במאוחר ודווקא בגלות אחרת."

2) אתה יכול לציין מקורות מסויימים ? מדוע אתה חושב שדעת הראשונים טובה ועדיפה על דעת האחרונים ? מדוע אתה חושב שדעת הראשונים מייצגת את דעת-חז"ל ?

"כך שהטענה שלך שאינך מכיר ולכן אין הנתונים מספיק טובים נראית לי לקויה, אם תמחל לי שאני כותב לך זאת. אי ידיעה אינה מהווה הוכחה כאשר היא נובעת לא מחסרון המקורות אלא מחסרון העיון בהם."

3) אני מסכים איתך לחלוטין, אבל מעולם לא נטען כדבר הזה.

"ג. גם דעת גדולי הדור של היום נבחנה ונשקלה, והועלו טיעונים שונים לגביה. אני יכול רק להמליץ על האשכול החשוב על האמונה התמימה של בני בראון. אם תחפש במועדפים תמצאנו. האם כוונתך לומר שכיון שלא ראית כזאת סימן שלא דנו בדברים? אבל אכן דנו בהם. אתה מוזמן לעיין שם ולהוסיף את הערותיך המחכימות."

4) למעשה גם מבלי שראיתי אני בטוח שהיא נבחנה ונשקלה, אני מדבר על המסקנות לא על המהלך, ועל כך השגותיי.

"ד. אני בהחלט מסכים איתך שחלק ממאמרי חז"ל דנו במציאות תיאורטית, וכך גם אני לומד "פשט" במעשה בעכבר שחציו אדמה. חז"ל להערכתי הסתמכו על שמועות כאלו ודנו בהן מה יהיה הדין לפי התורה."

5) אז זהו, שאני מביא את זה לנקודה רחוקה יותר. חז"ל אפילו ידעו שאין עכבר שחציו אדמה וחצי בשר, ודנו בכך רק בתור מציאות תיאורתית בשביל להגיע למסקנות הלכתיות על כך.
יש דוגמאות רבות כאלו, על חלק מהם צוחקים "דעת-אמת" בפינה החדשה שלהם שנקראית "הפלפול-היומי" (פינה רדודה ושטחית), ולמעשה מדיונים שהם מזכירים שם, אפשר להגיע למסקנות מאוד מעניינות דווקא לדברים שקיימים כיום.

"ה. אולם איני מסכים ש"לא ראינו אינה ראיה" בהקשר זה. זה שלא מצאו החוקרים עד היום עכבר שיש בו חלק של אדמה אינו מהווה הוכחה נגד קבלת המימרה. מה שמהווה הוכחה בכל זאת הוא שיש לנו כללים ממדע הביולוגיה. אפשר שאתה רוצה לשלול אותו. אולם קשה מאד להניח שתיתכן לפיו מציאות של יצור שחלקו אדמה וחלקו בשר, לפי פשוטן של מילים אלו.

אתה צריך לבחור בין

1. שלילת התיאוריות הביולוגיות הקיימות (לא אודות הדרוויניזם ומשמעותו, אלא אודות התלות של החיים בתיפקודו של תא וכיו"ב. לצערי איני יודע מספיק כדי לומר לך על מה בדיוק עליך לוותר, אולם כמדומה שעליך לוותר על הרבה מאד ממה שנחשב מדע שאין לערער עליו. לא בגלל שמעריצים את הדוברים, אלא בגלל שדבריהם נבדקו בקריטריונים המתודולוגיים). אולם אם תשלול את המדע, לא תמצא לך חברים רבים. כמו כן, תתקשה להסביר מדוע אתה סומך על הרופאים שלומדים ומסתמכים על מדע הביולוגיה הזה עצמו (אם גם לא על הדרוויניזם ששנינו מפקפקים בו)."

6) אני חושב שסעיף 1 הוא מופרך מיסודו ולא הבנתי מדוע העלת אותו בתור אפשרות.
אני טוען שכל הגישה שלך לא נכונה, כי :
1)  כתבת "התלות של החיים תלוי בתפקודו של תא וכיוצ"ב", המשפט מעט חסר משמעות, כי למעשה חיים מוגדרים כמטבלויזם, והוא הוא תפקוד התא ולא דבר שתלוי בו, או תלוי החיים שתלויה בו.
אבל גם נשמה אינה בעלת תאיים, ואינה אורגניזם, ואינה מוגדרת כ"חיה", וכך גם ה' אמנם אנו יודעים שה' הוא א-ל חי וקיים.
הביולוגיה דנה רק בהיבט אחד של החיים, החיים הפיזיים, הגשמיים.
אני טוען שעכבר שחציו בשר וחציו אדמה הוא מציאות שאינה אמפירית, מהבחינה שאי אפשר לבחון אותה בכלי-מעבדה גשמיים, ועל כן הקשר בינה לבין הביולוגיה לא קיים.
במיוחד שלא ידועים דרכי-הכלאות ע"י שמות מפורשים וכיוצ"ב במתודה המדעית של הביולוגיה.

"2. הוצאת דברי חז"ל מפשוטם, כמו אלו שכותבים כי הגלגלים שנזכרים בספרי קדמונים אינם אלא ברוחניות ולכן אי אפשר לראותם בטלסקופ, בעוד כוונת הקדמונים היתה כמובן שהגלגלים הם מציאות שניתנת לראיה, כי לא ידעו מה שאנו יודעים היום."

7) גם פה אני חולק עלייך שההגדרה של "הוצאת דברי חז"ל מפשוטם" היא מאוד שרירותית, וראה דוגמת מספר הפסוקים, אדם שהיה רואה זאת היה בטוח ומשוכנע שהפשט הוא מספר הפסוקים בתורה, כמובן (לאור העובדה שמספר הפסוקים בכל התנ"ך הוא שונה לחלוטין) ויתכן והספירה הייתה שגויה או שפשוט נוצרו שינויים בנוסחים וכיוצ"ב.
אמנם לאחר עיון הגענו למסקנות אחרות לגמרי.

בכל אופן, מסביר רבי נחמן מברסלב שדברים שקורים בעולם הזה הם רמזים לדברים שקורים מעליהם (איני זוכר את העניין המדוייק), וכן מסביר רבי חיים מולז'ין בספרו "נפש החיים", שהדברים העליונים לדברים שכאן, הם ה"נשמה" והדברים שכאן הם ה"גוף" (יתכן ואני מעוות את הדברים מעט אבל הרעיון ברור), ולמעשה זהו דבר ידוע שהכל השתלשלות מהעולמות העליונים עד התחתונים.
וכן מסביר ה"בן איש חי" שיש נשמה לשמש וכו' וכו'.

והנה אביא לך, לדוגמא, תרחיש שלא רק יכול לקטול את התיאוריה שזה עיוות הפשט, אלא שהגיוני שזה זה הוא הפשט.

חז"ל לא היו מדענים, ולא היה להם שום נפקא מינא לדבר על מציאות מדעית. למעשה, הם פעמים רבות דווקא דיברו על מדעי-הנפש, נפש האדם, ההשכלות, הנסיבות, היחס בינו לבין חברו ובינו לבין הבורא, למעשה ההתמקדות היא בבריאה בכלל, בפרט, באדם.
האדם, למעשה, הוא כביכול "מרכז היקום", ואכן נאמר שהאדם הוא נזר הבריאה.
אנו תופסים את היקום בצורה מסויימת, התפיסה שלנו, החזותית בעין בלתי-מזויינת (והיא שאיתה אנו פועלים) היא סיבוב השמש ע"פ כדוה"א.
לאור העובדה שאדם הוא נזר הבריאה והבריאה נבראה בשביל להטיב עם הברואים, וכמדומני שבראשם האדם, אזי יתכן שהמציאות שהאדם תופס את העולם (וידוע שהאדם הוא עולם קטן וכנגד העולמות העליונים) היא דווקא ה"נשמה" של העולם, כי מכיוון שהוא העיקר, ותפיסתו היא העיקר, אזי הוא תופס את העיקר, והעיקר הרי הוא נשמת הדברים, פנים הדברים.
ומה כוונתי ? שבפנמיות הדברים, לצורך העניין, השמש סובבת סביב כדוה"א, אולם שהדברים משתשתלים ומתעבים לעולם הגשמי, עולם העשייה, ב"טבע" השם חקק כך שאמנם כדוה"א הוא שמסתובב סביב השמש, אולם אנו רואים שהשמש סובב את כדוה"א, והיא תפיסת פנים הדברים, ולא החיצון כפי שמשתלשל עד כאן.

נכון שכל ההסבר, בגדול, נראה דחוק, ואולי אפילו תמוהה. וכך הוא גם נראה לי בהתחלה.
אולם לאחר עיון רב בה, הבנתי שכל דבר עליו מבוסס הרעיון הזה, הוא דבר מוכרח מצד השכל. ולמעשה מטיעון שהיה יכול להיתפס כרחוק מפשט של חז"ל, יתכן והוא הוא פשט הדברים. אם ננתח כל חלק וחלק שבו.

כפי שאמרתי, תמיד יהיו שיגידו והא ואחרים שיגידו דא, ההגדרה שלך היא מאוד שרירותית.

"3. הודאה שבכל זאת חז"ל הסתמכו על מידע מוטעה ודנו בו, אולי בלי להתחייב לברר אם זה נכון או לא. גם זו אפשרות, ובה נקטו ראשונינו."

8) כפי שהסברתי, אפילו אם זה היה נכון, אני גורס שלנו אין את הזכות לקבוע איפה חז"ל הסתמכו על מידה מוטעה ואיפה הם השיגו את הידע משמיא.

"ו. כמובן, לפעמים יש בהחלט סיבה טובה להוציא דברי חז"ל מפשוטם וגם הם לא התכוונו שניקח את הדברים בצורה פשטנית. ובוודאי אתה מכיר את דברי הרמב"ם בהקדמתו למו"נ על החיוב שבכך."

9) מכיר, אבל לא דיברתי רק על אגדות חז"ל.
ותתפלא שגם את עניין המעיינות כמדומני פירושו חלק ע"פ פנימיות הדברים.

"למשל, הטענה כי כאשר אמרו חז"ל שכינים "אינן פרות ורבות", מה שאינו נכון לפי המציאות, זה סימן ש"לא ירדנו לפשט הענין" אינה נכונה. והאומר כן עלול להיות מתחמק מן המצוקה שמציקה לכולנו, הכיצד יכלו חז"ל לטעות. והתשובה היא שלא ידיעותינו כידיעותיהם בתחום הזה. ומסתבר שאמרו לפי הנראה לעינים ולא לפי האמת העובדתית שאכן נעלמה מהם. וראה מה כתב הרמב"ם ומה כתבו אחרונים בזה. וכבר נידון הענין באשכולות רבים בפורום, על כל התירוצים שאמרו האחרונים וטעמיהם. על כל פנים, הטענה כי "לא ירדנו לעומק הדיון" איך היא יכולה להתייחס למי שלא קראו את דבריו ולא עיינו בהם? אף זה נשמע כחוסר יושר אינטלקטואלי."

10) אני חולק עלייך באופן נחרץ כאן.
אני לפעמים גם חושב שהגישה הזו יכולה להביא לקלות-ראש, וממש לניסיון למצוא טעויות אצל חז"ל (על אף שאני זוכר שמפורשות אמרת לא לעשות כך, ואפילו אמרת על זה דברים קשים) ואם לא, אז גם ישר להפוך כל דבר שעל פניו נראה כתמוה כשגוי בגלל שנסתמכו על המדע השגוי בזמנם וכו' וכו' ...

נתחיל בכך שמידע זה נטען גם על התולעים, שהם אינם פרים ורבים.
קודם כל נפנה להגדרה של "פרים ורבים", וע"פ הרמב"ם היא יצירה ע"י זכר ונקבה וכך גם משמע מבראשית שנצטוו אדם וחוה, יחדיו, וכן הפנייה הייתה בלשון רבים, "פרו ורבו".

שאלתי את אחותי (היא מסיימת תואר בביולוגיה) בנוגע לתולעים מסויימים ואכן ידוע שחלק מהתולעים נוצרים ע"י רבייה אל-מינית וכן כינים שנוצרות ע"י רבייה בתולית.

יצא לי לעיין בספר החינוך וגם שם הוא אמר שהם לא באים "מזכר ונקבה", היינו הכוונה לנקבה וזכר יחדיו.

למעשה כל ההסבר של היצירה מהעיפוש, מהזיעה וכיוצ"ב, הוא פירוש ומחלוקת ראשונים ולא של חז"ל.

"ז.  כתבת ש"ידוע שדור-המבול היה עוסק בכביכול הנדסה-גנטית, והיא הכלאות בין מין לבין שאינו מינו ע"י שמות וכיוצ"ב ".

היכן זה ידוע ולמי זה ידוע? התוכל להביא מקורות? למשל, היכן זה כתוב בפסוקים?"

11) זה לא כתוב בפסוקים, זו פרשנות ולצערי שמעתי אותה בעבר ואין לי מקורות לכך.
שמעתי את זה בעבר בתור הסבר לבני-הים.

"ח. הבאתי לך דוגמא שחז"ל לא היו בקיאים מספיק באסטרונומיה כמו ילד שלומד היום בבית הספר, בגלל העדר כלים ובגלל שהלכו אחרי האסטרונומיה של זמנם (ואכן בהם הפליאו בידיעותיהם, כפי שמצאנו אצל שמואל וחכמים אחרים). ועל זה כתבת לי כי

"בנוגע לשמש שעוברת מתחת לאדמה, השמש אכן עוברת מתחת לאדמה, זה רק מעצים את ידיעת חז"ל שידעו שכדוה"א הוא עגול והשמש לא "נעלמת" בלילה אלא מעירה בצד השני של כדוה"א. "

12) אולם איני מסכים לפרשנות שלך (לא שאתה חייב חלילה לקבל את דברי). חז"ל לא העלו בדעתם את המבנה האסטרונומי של ארץ כדורית הנעה סביב השמש (או שלפי בחירת קואורדינטות כלשהן אפשר לטעון שהשמש סובבת סביבה.) הם לא היו קופרניקאים והאמינו שהארץ היא שטוחה ובמרכז העולם. ולכן כאשר השמש עוברת מתחת לאדמה, המעיינות שלנו מתחממים. מה שלא יתכן אם הארץ היא כדורית."

למה שהם לא יחשבו ? היה כבר יוני שחשב כך במאה השניה לפנה"ס, וכך כותב הזוהר "כל ישובא מתגלגלא בעיגולא ככדור", ואפילו אם רמד"ל כתבו הוא כתב זאת 200 שנה לפני קופרניקוס, כפי שטורחת לציין בפליאה האנציקלופדיה העברית.

הבאתי מקורות לכך שחז"ל ידעו שכדוה"א כדורית.

שמעתי גם פירושים נוספים לעניין, בכל אופן, ולא ע"פ שיטתך (שגם תמוה כי מדוע שיתחמו אם היא עוברת מתחת לאדמה ?)

מדוע נאים דברייך מדבריי ?

"מדוע עלינו להתאמץ כל כך לעוות את כוונת הדברים? האם עלינו לעשות זאת כדי שנוכל לומר שחז"ל ידעו אסטרונומיה כמונו? מדוע?"

13) גם לשיטתך זה מה שדורש מאיתנו הרמב"ם.
איני חושב שזה עיוות כוונת הדברים אני חושב שזה ראש גדול ועיון מעמיק בדברי חז"ל, שפעמים רבות ניכר שאינן ע"פ פשוטן, ופעמים אחרות אף מוכח.

"ט. וכי אתה סבור שחז"ל ידעו גם על שברים עשרוניים? או מדעי המחשב? או אלקטרוניקה? או על חיידקים ונגיפים?"

14) מסתמא שהם ידעו על שברים עשרוניים, זו לא תגלית של המאה 21.

בנוגע למדעי המחשב - אני אוחז שהייתה להם רוח הקודש, לא היית אם לטווח כזה רחוק. יתכן.
וכן גם על שאר הדוגמאות שלך.

בנוגע לחיידקים ונגיפים - זו באמת סוגיה מעניינת. איני יודע אם הם היו מודעים לכך, אבל ידוע שנפסק בש"ע לא לשתות מכוס חברו, אפילו אם הוא לא חולה, שמא יש לו חולי בגוף.
גם זאת אני אומר מזיכרון ויתכן ונופלים טעויות בחלקי.

"אני עדיין מחכה לתחשיב ברור של

1. מספר בעלי החיים שהיו למסקנה לדעתך בתיבת נוח."

כ - 20 אלף מינים, ועוד 950 אלף חרקים ידועים (אולם בנוגע לחרקים הדעה לא מוכרעת) ועוד מינים שטרם נתגלו.

"2. איך מקפלים אותם יחד כדי להגיע לגודל שנאמר במקרא."

לא הבנתי את השאלה.

"3. מה לדעתך הגודל שנאמר במקרא."

של התיבה ? גם לא הבנתי את השאלה שהרי זה מצויין מפורשות.

"אשמח גם על לינקים לכל המקורות שאתה מצטט."

לצערי לא אעשה זאת, ראה הודעה לפרטי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2007 21:45 לינק ישיר 

גיא

אולי האשכולות האלו יאפשרו לך להכיר קצת יותר את מגוון הדעות בפורום.

רב שרירא גאון והסגולות
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topicarc.asp?topic_id=701910

חופש המחשבה, החובה והזכות
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topicarc.asp?topic_id=119301

חופש המחשבה ודרשות חז"ל
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topicarc.asp?topic_id=125158

ומעל לכולם, אני ממליץ על הקטע הבא:

קישון והאטימות (והפסיכולוגיה והאפיסטמולוגיה)

http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=464357
קטע קלאסי של קישון והמשמעויות האפיסטמולוגיות שלו.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2007 21:30 לינק ישיר 

לא, לא. לא העברתי עליך ביקורת. העברתי ביקורת רק על הטענה שדיני נימוסים חלים רק על יחיד ולא על ציבור. וגם לא הספקתי לראות את הסבריך דלעיל מדוע לדעתך אין בזה לשה"ר (בעצם לא יכולתי לראות אותם, כי שנינו כתבנו במקביל).

ובכל זאת, הרי צריך לדון כל אדם לכף זכות - אז גם את חברי הפורום, ואם כן איזה מקום יש בהקשר זה לביטוי "הפוסל במומו פוסל"? טעות אינטלקטואלית  אינה אי-יושר אינטלקטואלי, והדבר נכון פה בפורום כמו גם אצלך ואצל סיעתך. לפי הבנתי כשהפורום חרת על דגלו יושר אינטלקטואלי הכוונה הייתה רק לשים את זה לזיכרון תמיד, ולא לזלזל במי שאינו מאמין ברעיונות המובעים כאן.

אמנם לא קראתי את הדיונים הארוכים, אבל מכיוון שתגובתי קצרה (הכל יחסי) אכניס את ראשי בין ההרים המתפרקים.

ראשית, מהכרותי עם המדע, ויש לי כזו - הרבה מאוד מבוסס על אקסיומות והשערות, כך שהמדע אינו ראיה. בעצם המדע אומר "לא ידעתי את ה'", "וגם את ישראל לא אשלח". ובעז"ה אני רוצה לפתוח על זה אשכול, כי לדעתי יש פה יסוד לתורה כולה.

שנית, אני מצטט מספרו של פרופסור נתן אביעזר "בראשית ברא" (עמ' 26):
"טעות היא להקיש מן הקצב האיטי ביותר שבו מתרחשים השינויים הקוסמולוגיים היום, על הקצב שבו התרחשו המאורעות ברגעיו הראושנים של היקום.... לפי התיאוריה המקובלת של המפץ הגדול, התרחשה סידרה ארוכה של התפתחויות קוסמולוגיות דרמטיות בתוך פרק זמן קצר ביותר, ממש בראשיתו של היקום... לפרופסור ויינברג דרושים 151 עמודים כדי לתאר את התמורות הקוסמולוגיות הרות הגורל שהתרחשו במשך שלוש דקות בלבד"

וכאן הבן שואל (גם את פרופסור אביעזר בכבודו ובעצמו): אם כל כך הרבה דברים קורים בשלוש דקות, למה אי אפשר להניח שמה שלדעת אותם מדענים לקח 15 מליארד שנה* (ומסתבר שחלק מההשערה הזאת מבוססת על מהירות השינויים הקוסמולוגיים היום), במציאות קרה בתוך ששה ימים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2007 21:29 לינק ישיר 

גיא

עד שכתבתי את דברי אני רואה שכתבת תגובה חדשה.

יש לי כמה דברים לומר גם עליה.

א. אם אינך רוצה לסכם דברים, מוטב שתציין לינק. זה יתן הזדמנות להבין טוב יותר מה נאמר בלי להתאמץ להבין קטעי דברים.

ב. מו"ר הוא הרב גדליה נדל זצ"ל. הבנתי ממנו שסבר שכל בעלי החיים נכנסו לתיבה. אני, בניגוד לך ולמצוטטים על ידך, סברתי שזה בלתי אפשרי. אשמח לגלות שטעיתי. ולכן אשמח על לינק לדיון שבו מבואר הנושא בצורה ברורה ולא על פי קטעי ציטוטים.

מו"ר גם סבר שלא היה המבול בכל העולם.

ג. איני יודע מה היה טעמו של שמאי שדחף את המבקש להתגייר באמת הבנין. אני כן יודע שהלל קרב אותו במאור פנים ודיבר איתו לפי יכולתו, ובסופו של דבר התגייר. וכן היו  כמה מעשים. ועליהם נאמר בסוף הסיפור בגמרא כי נזדמנו למקום אחד וברכו את הלל שקרבם לתורה בסבלנותו ואילו כלפי שמאי היו להם דברים פחות טובים לומר.

(לר' ישראל מסלנט יש הסבר משלו מדוע נהגו שמאי ואחריו ר' אליעזר בקפדנות. אולם גם הוא לא הצדיק העלבות וגידופים).

ד. כשדיברתי על דברי חכמים שצריכים להיות בנחת התכוונתי קודם כל לרב סגל, שהינו תלמיד חכם גדול, וצר לי מאד כל פעם שאני רואה ציטוטים ממנו בלשון גסה, אם תסלח לי על הביטוי החריף. אילו הייתי במקום השואלים, הייתי נרתע מהתשובות ומפקפק בגדולתו של העונה. וחבל. כי הוא אדם חכם ובקיא.

לא התכוונתי לאנשי "דעת אמת" כי מהמעט שקראתי מדבריהם, הם לצערי אינם עומדים בקריטריונים שלי לשימוש בתואר "חכם" (אבל יתכן שהם חכמים מאד. מי יודע. על כל פנים חכמתם לא ניכרה מתוך כתביהם שראיתי).

גם רמזתי בכך רמיזה כזו: שצריך להקשיב לדברי חכמים גם כאשר הם חכמים ואינם משלנו. למשל, פרופסורים באוניברסיטה. לא כל פרופסור חכם, אבל גם לא כל פרופסור מדבר שטויות...

ה.אתה חוזר לטעון שיש כאן קבוצה של כותבים שמאמינים במדע בעוורון. אולי תרצה לציין ניקים כאלו? אחרת אתה מוציא לעז על קבוצה של אנשים שלמדתי להכיר ולהוקיר ואני יודע שאינם כאלו. מהיכן לקחת כזאת? מדוע אתה פוגע בכבודם של כותבים תוך השתמטות מציון לינקים שיצדיקו את השם הרע שאתה מוציא להם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2007 21:19 לינק ישיר 

גיא היקר והסבלן

נראה לי שלא התייחסת לכל דברי, אבל אני תולה הקולר בי, ואנסה להסביר מה שאני יכול:

א. הפורום מכיל אנשים רבים. גם אותך, מאז באת. ולא ערכתי רשימה של סוגי המשתתפים. אולם שמתי לב שרוב בני השיח שלי אינם מחזיקים בדעה שייחסת להם. הם אינם ממהרים לאמץ את מסקנות המדע, ואדרבה, הם מבדילים בין טיעונים תקפים לשאינם תקפים.

כך שאני אפילו מתחיל לחשוש שמא הבאת איתך את החשד הזה ממקום אחר, אולי מתפוז, שבו אכן יש כאלו שנבהלים ממילת ה"קסם", ה"מדע". אבל אצלנו אין זה שכיח. ואתה מוזמן, כמקודם, להפנות ללינקים אצלנו שבהם עלתה טענה כזו. (אני מסכים שירון ידען, שפעם הגיע לכאן לתקופה קצרה, נהג לצטט מקורות "מדעיים" בצורה כזו, והיה לו חבר שגם כן עשה כזאת, אבל איני זוכר אחרים שעשו זאת. לא בבית ספרנו, כמאמר הבדחן).

לכן, הדברים שלך נגד מי שאוחז מדעות כאלו נראים מיותרים. אני מצדד בהם. לא ברור לי מי מתנגד להם. על מה ולמה לדון בהם. אבל כמובן כל איזכור של הנושא שלא למהר להאמין למדע אלא לבדוק כל דבר הוא יפה תמיד.

ב. כתבת שאין לנו ספרים "רבים" מגדולי קדמונינו. איני יודע איזה מספר של "רבים" יניח את דעתך. אך אם תציץ בספרי הראשונים שעסקו בנושא שמכונה היום "מחשבה" תראה שמה שכתבתי הוא הקונצנזוס ביניהם. הגישה השוללת את הפילוסופיה התפתחה במאוחר ודווקא בגלות אחרת.

כך שהטענה שלך שאינך מכיר ולכן אין הנתונים מספיק טובים נראית לי לקויה, אם תמחל לי שאני כותב לך זאת. אי ידיעה אינה מהווה הוכחה כאשר היא נובעת לא מחסרון המקורות אלא מחסרון העיון בהם.

ג. גם דעת גדולי הדור של היום נבחנה ונשקלה, והועלו טיעונים שונים לגביה. אני יכול רק להמליץ על האשכול החשוב על האמונה התמימה של בני בראון. אם תחפש במועדפים תמצאנו. האם כוונתך לומר שכיון שלא ראית כזאת סימן שלא דנו בדברים? אבל אכן דנו בהם. אתה מוזמן לעיין שם ולהוסיף את הערותיך המחכימות.

ד. אני בהחלט מסכים איתך שחלק ממאמרי חז"ל דנו במציאות תיאורטית, וכך גם אני לומד "פשט" במעשה בעכבר שחציו אדמה. חז"ל להערכתי הסתמכו על שמועות כאלו ודנו בהן מה יהיה הדין לפי התורה.

ה. אולם איני מסכים ש"לא ראינו אינה ראיה" בהקשר זה. זה שלא מצאו החוקרים עד היום עכבר שיש בו חלק של אדמה אינו מהווה הוכחה נגד קבלת המימרה. מה שמהווה הוכחה בכל זאת הוא שיש לנו כללים ממדע הביולוגיה. אפשר שאתה רוצה לשלול אותו. אולם קשה מאד להניח שתיתכן לפיו מציאות של יצור שחלקו אדמה וחלקו בשר, לפי פשוטן של מילים אלו.

אתה צריך לבחור בין

1. שלילת התיאוריות הביולוגיות הקיימות (לא אודות הדרוויניזם ומשמעותו, אלא אודות התלות של החיים בתיפקודו של תא וכיו"ב. לצערי איני יודע מספיק כדי לומר לך על מה בדיוק עליך לוותר, אולם כמדומה שעליך לוותר על הרבה מאד ממה שנחשב מדע שאין לערער עליו. לא בגלל שמעריצים את הדוברים, אלא בגלל שדבריהם נבדקו בקריטריונים המתודולוגיים). אולם אם תשלול את המדע, לא תמצא לך חברים רבים. כמו כן, תתקשה להסביר מדוע אתה סומך על הרופאים שלומדים ומסתמכים על מדע הביולוגיה הזה עצמו (אם גם לא על הדרוויניזם ששנינו מפקפקים בו).

2. הוצאת דברי חז"ל מפשוטם, כמו אלו שכותבים כי הגלגלים שנזכרים בספרי קדמונים אינם אלא ברוחניות ולכן אי אפשר לראותם בטלסקופ, בעוד כוונת הקדמונים היתה כמובן שהגלגלים הם מציאות שניתנת לראיה, כי לא ידעו מה שאנו יודעים היום.

3. הודאה שבכל זאת חז"ל הסתמכו על מידע מוטעה ודנו בו, אולי בלי להתחייב לברר אם זה נכון או לא. גם זו אפשרות, ובה נקטו ראשונינו.

ו. כמובן, לפעמים יש בהחלט סיבה טובה להוציא דברי חז"ל מפשוטם וגם הם לא התכוונו שניקח את הדברים בצורה פשטנית. ובוודאי אתה מכיר את דברי הרמב"ם בהקדמתו למו"נ על החיוב שבכך.

אולם דומה בעיני שעלינו ללמוד להבדיל בין מתי שדיברו חכמים "לשון הבאי" וכיו"ב לבין הפעמים שבהן אמרו "פשט" וכיון שסמכו על המדע של זמנם גם טעו. אחרת אנו חוטאים למעלה שנקראת כאן "יושר אינטלקטואלי".

למשל, הטענה כי כאשר אמרו חז"ל שכינים "אינן פרות ורבות", מה שאינו נכון לפי המציאות, זה סימן ש"לא ירדנו לפשט הענין" אינה נכונה. והאומר כן עלול להיות מתחמק מן המצוקה שמציקה לכולנו, הכיצד יכלו חז"ל לטעות. והתשובה היא שלא ידיעותינו כידיעותיהם בתחום הזה. ומסתבר שאמרו לפי הנראה לעינים ולא לפי האמת העובדתית שאכן נעלמה מהם. וראה מה כתב הרמב"ם ומה כתבו אחרונים בזה. וכבר נידון הענין באשכולות רבים בפורום, על כל התירוצים שאמרו האחרונים וטעמיהם. על כל פנים, הטענה כי "לא ירדנו לעומק הדיון" איך היא יכולה להתייחס למי שלא קראו את דבריו ולא עיינו בהם? אף זה נשמע כחוסר יושר אינטלקטואלי.

ז.  כתבת ש"ידוע שדור-המבול היה עוסק בכביכול הנדסה-גנטית, והיא הכלאות בין מין לבין שאינו מינו ע"י שמות וכיוצ"ב ".

היכן זה ידוע ולמי זה ידוע? התוכל להביא מקורות? למשל, היכן זה כתוב בפסוקים?

ח. הבאתי לך דוגמא שחז"ל לא היו בקיאים מספיק באסטרונומיה כמו ילד שלומד היום בבית הספר, בגלל העדר כלים ובגלל שהלכו אחרי האסטרונומיה של זמנם (ואכן בהם הפליאו בידיעותיהם, כפי שמצאנו אצל שמואל וחכמים אחרים). ועל זה כתבת לי כי

"בנוגע לשמש שעוברת מתחת לאדמה, השמש אכן עוברת מתחת לאדמה, זה רק מעצים את ידיעת חז"ל שידעו שכדוה"א הוא עגול והשמש לא "נעלמת" בלילה אלא מעירה בצד השני של כדוה"א. "

אולם איני מסכים לפרשנות שלך (לא שאתה חייב חלילה לקבל את דברי). חז"ל לא העלו בדעתם את המבנה האסטרונומי של ארץ כדורית הנעה סביב השמש (או שלפי בחירת קואורדינטות כלשהן אפשר לטעון שהשמש סובבת סביבה.) הם לא היו קופרניקאים והאמינו שהארץ היא שטוחה ובמרכז העולם. ולכן כאשר השמש עוברת מתחת לאדמה, המעיינות שלנו מתחממים. מה שלא יתכן אם הארץ היא כדורית.

מדוע עלינו להתאמץ כל כך לעוות את כוונת הדברים? האם עלינו לעשות זאת כדי שנוכל לומר שחז"ל ידעו אסטרונומיה כמונו? מדוע?

ט. וכי אתה סבור שחז"ל ידעו גם על שברים עשרוניים? או מדעי המחשב? או אלקטרוניקה? או על חיידקים ונגיפים?

בוודאי שלא. וגם אין זה חסרון בגדולתם. הרי חז"ל היו חכמים גדולים בחכמת התורה, ועבדו על עצמם ועל מידותיהם, והקדישו כל שעה שהיתה פנויה אצלם ללימוד (אחרי שסיימו את עמל יומם ואולי תוך כדי עמלם, מי יודע).

אז כאשר גדולתם ניכרת כל כך, האם עלינו ל"דחוף בכוח" את הידיעות המדעיות שלנו לתוך לשונם? אתמהה.

י. כיון ששאלת למה התכוונתי בהפניה לחוקת הפורום, עלי להודות כי חטאתי לך. התבדחתי על חשבונך. ואסביר את הענין.

בשעתו היה ויכוח גדול בין מנהלי הפורום מה לעשות באלו שמגיעים לכאן, מרבים בציטוטים בלי הבנה, וחוזרים על אותם דברים שוב ושוב. בשעתו אפילו נחקק חוק מיוחד והתווסף לתקנות הפורום שאוסר לצטט באריכות. החוק הזה נחקק במיוחד עקב צטטן אחד מופלג שהיה כאן, שלא ידע או לא רצה להבחין בין הוכחה לבין ציטוט.

במהלך הדיונים אז טען סיינפלד, מנהל הפורום, כי יש אנשים שאין להם מה לחפש כאן, ואלו הם מי שאינם מסוגלים להבנת הנקרא.

אני טענתי נגדו שאין להרחיק איש הרוצה לעיין וללמוד ומוכן לברר את האמת. אבל קשה היה לי למצוא הצדקה להניח למי שאינו מבין מה הוא כותב - לכתוב. זו טרחה לרבים לנסות לדון איתו כאשר אין הקורא מסוגל לקשר בין הטיעונים לבין המסקנות.

בדברי לעיל רמזתי כי כאשר מתעקשים להשמיע טיעונים שונים נגד המשמעות הפשוטה של דברים, אזי מתקבל מצב שבו יש מה שמכנים "דו שיח של חרשים". ועם כזה בעל טענות, אכן חבל על זמנו וזמננו.

כמובן, הדברים אינם אמורים כלפיך, שהרי אתה אדם חכם וחושב ותעשה הכל למען בירור האמת, והריני מתנצל שהשתמשתי בבדיחה כזו.

אשמח אם תואיל לציין בהתייחסותך לאיזה מהסעיפים שלי אתה מתייחס. ותן להם, אם תרצה, סימנים משלך, כך יהיה קל יותר לענות זה לזה.

אני עדיין מחכה לתחשיב ברור של

1. מספר בעלי החיים שהיו למסקנה לדעתך בתיבת נוח.

2. איך מקפלים אותם יחד כדי להגיע לגודל שנאמר במקרא.

3. מה לדעתך הגודל שנאמר במקרא.

אם תואיל לסכם במקום להעתיק, זה יקל על שכמוני, שמתקשה בחשבון.

אשמח גם על לינקים לכל המקורות שאתה מצטט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2007 21:18 לינק ישיר 

בס"ד

"גיא,

1. אינני רואה בדבריך תשובה לאותה נקודה שניה שהעליתי. מה הקשר בין המשל מן הלוטו לאבולוציה? בלוטו מובן מהי תוצאה "נכונה"  שעלי לנחש. האם גם באבולוציה קיים עולם "נכון" שיש להתפתח אליו?"

לא, אין עולם "נכון" שיש להתפתח אליו, אבל יש דרך, ודרך אחת גרידא (ואם לא אחת, אז ספורות) לעולם ד.נ.א, עם מערכות בלתי פריקות כפי שיש כיום.
למעשה הקושיה שלך :
אולי ישנם עולמות נוספים, מלבד עולמות ד.נ.א, שעליהם היה יכול להתבסס היקום (או לחילופין, מערכות בלתי-פריקות אחרות, ופשוט אחת מני רבים נוצרה), הרי לך תשובה (ליקוט של מספר הודעות של המשתמש "פגוש בדב שכול" שמדבר על כך) :

1) ""אבל נשארות הטענות בדבר כך שיש יותר מצרוף אחד שיוביל לחיים תבוניים" ----------- כן. אבל הדוגמא ממכשירים אלקטרוניים, תוכל לפחות לגרום לך להרהר בכך שיש אינסוף שעונים אפשריים ואינסוף מחשבים אפשריים ואינסוף מכשירים אחרים שאיש טרם חלם עליהם, ואעפ"כ, ככל שמספר הרכיבים עולה, על כל צרוף מוצלח של שעון או מחשב או מה שלא יהיה, נוספים אינסוף צרופי זבל. הכלל הוא - ככל שמרחב הצרופים גדל וככל שהמערכות נעשות ממוקצעות, הבידוד בין מערכת אפשרית למערכת אפשרית אחרת והדילול של הצרופים המוצלחים באוקינוס צרופי הזבל, רק הולך וגדל."

2) "אלא מה הבעיה, שלא עומד לרשותי כח חישוב אינסופי ואינני יכול לחשב את כל המסלולים האפשריים מ X ל Y או ממערכת זיעה למערכת הנקה או מסט של כמה מערכות פשוטות שהיו בראשוני החד-תאיים לרבבות המערכות הקיימות בעולם החי כיום. אבל מה שאני יכול כן לעשות הוא לספר לך שמערכת זיעה שונה באלפי סקלארים ממערכת ההנקה ששונה באלפי סקלארים ממערכת השתן וכו', והיות וטענת לא מזמן שלאתאיסטים יש דמיון, אני יכול להציע לך שתפעיל את דמיונך ותבין שבמטריצה כנ"ל של 5000^20 צרופים, שרובם המכריע הם צרופי זבל, הרי שכל מערכת ביולוגית כנ"ל היא נקודה המוקפת באוקיינוס של צרופי זבל. סביב כל נקודה כזאת קיים מרחב קטן של צרופים מוצלחים. אם תצא ממערכת הזיעה של פרה ותשנה כמה סקלארים תגיע לנקודה המייצגת את מערכת הזיעה המותאמת לעז. שנה עוד כמה סקלארים לכאן או לכאן ותגיע למערכת זיעה המותאמת לכלב, שנה עוד כמה סקלארים ותגיע למערכת זיעה שעוד יותר מותאמת לכלב, וכן הלאה. אך לא תוכל להגיע, בצעדים קטנים, תוך שיפור בכל צעד וצעד, ממערכת זיעה למערכת הנקה או לכל מערכת בעלת פונקציונליות אחרת.

ואם זה לא מובן אז אני יכול להציע לך שתחשוב על מרחבי צרופים של מכשירים אלקטרוניים. ישנם אינספור מכשירים אלקטרוניים אפשריים אבל ישנם פי אין ספור יותר צרופי זבל. ולכן לא תוכל לעבור בצעדים קטנים משעון למחשב. אפילו אם יצוץ לך ליד השעון בצעד ענק כונן קשיח, הוא לא יחשב לצעד מוצלח כי שום רכיב בשעון לא מסתכל עליו, וכן הלאה.

עד כאן מובן?

ואי לכך, כשרצית לשכנע מישהו בייתכנותה של האבולוציה והצעת לו שיחשב את מספר חלוקות התא שהיו בעולם ויקבל סדר גודל, לא אמרת כלום, כי התעלמת מגודל מרחב הצרופים. אם מרחב הצירופים היה קטן, נניח מליון צרופים אפשריים בלבד, והיות וקיימות בתוכו 10000 מערכות ביולוגיות, דהיינו נקודות מפגש מוצלחות כנ"ל, אז יכלתי להניח, גם מבלי לחשב, שהנקודות המוצלחות צפופות דין עד שנוכל לעבור מנקודה לנקודה. אך היות ומרחב הצרופים הוא של 5000^20, שרובם ככולם זבל, ומכיוון שהמערכות הביולוגיות הקיימות הן כה שונות זו מזו ומפוזרות בכל המרחב, הרי שיש להניח שגם בחיפוש תבוני לא אמצא מסלולים של צעדים קטנים מכמה מהן (בחד תאיים) לכל השאר (פילים, קרנפים ודגי חשמל). ואם בחיפוש תבוני לא אמצא מסלולי ביניים, אז גם אבולוציה לא תיתכן.

את הטענה לפחות הבנת?"

3) "אם היו קיימים רק מליון צרופים אפשריים, ומכיוון שקיימות רבבות מערכות ביולוגיות שונות אפשריות, אזי צפיפותם של הצרופים המוצלחים היא גדולה דיה עד שנוכל למצוא מסלול של צעדים קטנים ממערכת למערכת. אך היות ואורך גן ממוצע הוא 500 ח"א, והיות ומערכת ממוצעת היא צרוף מוצלח של 10 גנים לפחות, והיות וכל צרוף מוצלח שכזה הוא צרוף מתוך מרחב של 5000^20 צרופים אפשריים, הרי שהדעת נותנת שכל צרוף מוצלח כנ"ל הוא אי בודד מוקף במליארדי מליארדים של צרופי זבל ושלא ניתן להגיע מצרוף לצרוף בצעדים קטנים."

4) "אז שינסתי מתניי, וביצעתי את התרגיל, בהנחות מופרזות של 100 מליארד שנה, 100 מליארד מינים,  100 מליארד פרטים בכל מין, זמן דור של שנייה וכו', וקיבלתי - 41^10 חלוקות תא. נו? מה זה נותן לי? 41^10 זה הרבה או קצת? אז בא תסביר לי אתה מדוע נראה לך שזה הרבה ומדוע אם היו בעולם רק 100 חלוקות נניח זה קצת. האם גודל מרחב הצרופים אינו קובע כאן? אם היו קיימים רק מליון צרופים אפשריים, ומכיוון שקיימות רבבות מערכות ביולוגיות שונות אפשריות, אזי צפיפותם של הצרופים האפשריים היא גדולה דיה עד שנוכל למצוא מסלול של צעדים קטנים ממערכת למערכת. אך היות ואורך גן ממוצע הוא 500 ח"א, והיות ומערכת ממוצעת היא צרוף מוצלח של 10 גנים לפחות, והיות וכל צרוף מוצלח שכזה הוא צרוף מתוך מרחב של 5000^20 צרופים אפשריים, הרי שהדעת נותנת שכל צרוף מוצלח כנ"ל הוא אי בודד מוקף במליארדי מליארדים של צרופי זבל ושלא ניתן להגיע מצרוף לצרוף בצעדים קטנים. ואילו לא היית מדבר עם עצמך, לפחות את הטענה היית מבין."

5) "לסיכום - מספר הנסיונות שניסתה האבולוציה, גם אם הוא מספר אסטרונומי, כגון 41^10 ב100 מליארד שנה, לכשעצמו אינו אומר דבר. המספר הקובע הוא היחס בין מספר הנסיונות לבין אחוז הצרופים המועילים שמסתובבים במרחב הצירופים. והיות ומרחב הצירופים לגן אחד הוא 500^20, ומסתבר שרובם המכריע הוא זבל (למה מסתבר? אם לא היית חרש ואם היית מקשיב לדוגמאות היית מבין), הרי שמספר הנסיונות שעמדו לרשות האבולוציה הוא אפסי ואין להניח בשום פנים ואופן שהוא הספיק לה על מנת למצוא את רבבות מסלולי הביניים שאתה מאמין שנמצאו."   

6) ""הנתון רלוונטי לתת למי שמתפלא מהמורכבות שנוצרת בטעויות שכל אחת מתבססת על השניה, סדר גודל לכמות הטעויות שניתן לבחור בינהן." --------- לא. סדר הגודל של כמות הטעויות, לכשעצמו, אינו אומר דבר, מלבד טעות אופטית. אם במספרים הדמיוניים שנתתי לך, 100 מליארד שנים וכו', התברר שבכל אלגוריתם שלא יהיה, לא יכלה האבולוציה לכסות בנסיונותיה אפילו 1 חלקי 400^20 ממרחב צרופי הזבל האפשריים לגן, הרי שזהו סדר הגודל המעניין. ובפרט שלא ציינת שום אלגוריתם אלא ניסית רק להרשימנו במספרים גדולים ולא יספת.

והנתון שהכי מעניין לברר הוא מה שכיחותם של צירופים מועילים ביחס לצירופי הזבל האפשריים. מה שכיחותם של צרופי חלבונים שעשויים בכלל להועיל למשהו, ועל אחת כמה וכמה מה שכיחותם של צרופים העשויים להועיל ליצור X שבו הושגו הצירופים, בהביטט שבו הוא חי. מוטציה היוצרת סנפיר נניח תועיל בדג אך לא בחתול.

גם כל שלב ביניים, שנדמה לך שקיים בין מערכת זיעה למערכת הנקה, בין עצם לסת לעצם שמיעה, בין כלום למערכת שריר-עצב, בין כל מערכת משוכללת למערכת משוכללת בעלת פונקציונליות אחרת, בין סט מינימלי של גנים בראשוני החד תאיים לבין מליוני מערכות שונות ומשונות, מקרני ראמים ועד ביצי כינים, כל מערכת שכזו היא צרוף מוצלח וכל שלב ביניים כזה הוא צרוף מוצלח. מה שכיחותם של הצרופים המוצלחים מתוך צירופי הזבל האפשריים? מדוע נדמה לך שבין מערכת הזיעה לבין מערכת ההנקה, שתי מערכות מוצלחות השונות זו מזו באלפי קידודים, וכן בין כל מערכת למערכת אחרת שכביכול התפתחה ממנה, מדוע נדמה לך שקיימים היו מסלולי מעבר של שינויים קטנים מצרוף מוצלח לצרוף מוצלח אחר? מפני שיש הרבה מאוד צירופים מוצלחים?

בהנתן סט של ג'וקים אלקטרוניים, פלסטיקים ושאר רכיבים, כמה סוגי שעונים ניתן לבנות מהם? מספר אינסופי כמעט. כמה סוגי מחשבים, כמה סוגי נגנים ואינסוף התקנים אחרים, דהיינו סדר גודל אסטרונומי של צרופים מוצלחים. האם למשל משום שקיימים כל כך הרבה צירופים מוצלחים תסבור שבהרכבה רנדומאלית כלשהי ניתן לקבל התקן מוצלח דוגמאת שעון או מחשב? תשובה - לא. משום שמספר צרופי הזבל האפשריים עולה לאין שיעור על מספר הצירופים המוצלחים. והאם תסבור שניתן לעבור משעון למחשב או מנגן mp3 למצלמה או מכל מכשיר למכשיר פונקציונלי אחר, בצעדי ביניים קטנים? התשובה - לא. צעדי ביניים קטנים אלו אינם קיימים. שינויים קטנים, רנדומאלים או מכוונים, יכולים לשפר מערכת קיימת. הוספת רכיב קטן לשעון או הורדת רכיב מיותר או שינוי קטן של סדר הרכיבים, יכול לשפר את השעון שיהיה שעון יותר טוב, אך לא להובילו לכדי מערכת אחרת. כל התקן מוצלח של שעון או מחשב או מה שלא יהיה, הוא אי בודד מוקף באוקינוס של צירופי זבל. כך הוא בהתקנים אלקטרוניים ובכל מערכת חכמה וקל וחומר לצרופי הפלא המקודדים מערכת זיעה או הנקה או ראייה או לב-ריאה או מליארדי פלאי החוכמה האחרים. אוקיינוס הצירופים האפשריים אינו רווי כולו במערכות לכל רחבו עם מעברי ביניים ביניהם, וכל נסיון ליצור מערכת שכזו באקראי יוכיח."

"2. אני מצטער, הקטע שצטטתי עסק בדיוק בעניין הפיגומים ולא בשאלת מיקרו-מאקרו, והמלה פיגומים אף מופיעה בו. בין אם אלו דבריך או דברי מישהו אחר, אם אתה טורח לצטט אותם כדאי אולי שתהיה מסוגל גם להסביר אותם."

לא הבנת את מה שציטטת. הוא הזכיר כדרך-אגב את תיאוריית הפיגומים, אמנם לא שם הוא הפריכה.
שם הוא דיבר על כך שכביכול מתייחסים לאבלוציה כעובדה בגלל מיקרו-אבולוציה, דבר שהוא שגוי בעליל כפי שהסברתי לעיל. 

"3. באיזה מובן יש לתורת האבולוציה מעמד מיוחד בעיניך מתוך שאר התיאוריות המדעיות, כך שהפרכתה מעידה על קיום בורא? אילו הייתי מפריך מחר את תורת האלקטרומגנטיות (או את החלק שלה העוסק בפריצה דיאלקטרית) והייתי נשאר ללא הסבר לתופעת הברק,
לדוגמה, האם הייתי מחוייב, לדעתך,  לטיעון האומר: אם יש ברקים יש בורא?

הרבה אנשים יאמרו לך שהתחליף לתיאוריה לא מוצלחת היא תיאוריה מוצלחת. אם משוואות מאקסוול לא טובות, צריך לחפש משוואות אחרות יותר מוצלחות. כך, לדוגמה, עשה מאקסוול עצמו לגבי חק אמפר. הוא  גילה שיש בו סתירה פנימית ושיש תופעות טבע שהוא לא יכול להסביר, אבל לא הסיק מכך את קיומו של הבורא, אלא פשוט הציע חק חדש שלא סבל מאותן פרכות. למה הדיון באבולוציה אמור להתנהל באופן שונה, לדעתך?"

עניתי כבר על עניין זה, וכבר כתבתי שיהיה נאה לקרוא את דבריי אם השקעתי וכתבתי איתם (על אף שהם לא נכתבו לך), דנתי כבר על העניין הזה ומדוע הוא שונה משאר המקרים (בתוכם האלו אותם מנית כדוגמא), אלו דבריי :

"בפירוש לא נכון.
למעשה, גם ניוטון קיבל תכנון אלוקי מבחוץ. פשוט התרחיש היה : "למה תפוח נופל מהעץ ? בגלל שקיימים כוחות משיכה. למה קיימים כוחות משיכה ? כי כך ה' ברא את עולמו, עם כוחות משיכה".

תמיד ההסבר איך פועלים הדברים - יהיה מה שנקרא "חכמות חיצוניות" (מה שעוסק בו המדע).

תמיד ההסבר למה כך פועלים הדברים - יהיה מקרא שנקרא "חכמות פנימיות" (קבלה וכיוצ"ב).

תמיד ההסבר למה ה"למה כך פועלים הדברים" הוא כך - הוא רק אצל הבורא יתברך ואין לנו שום תפיסה בבריאת הקב"ה את העולם ובסיבות לכך.

למה שלא תגיד ה' ברא את העולם - זה הלמה, והאבולוציה - היא האיך ?

בגלל שביצירת העולם, נוצר מצב שנקרא "אין איך !", אין שום הסבר-טבעי שיכול להסביר יצירה יש מאין, כל שכן, סדר מאי-סדר. זה נוגד את השכל הישר.

אזי, מדוע שלא תטען "נו, טוב, עוד לא נמצא "איך" לעולם, אבל יתכן וימצא בעתיד. חשבו שמצאו את האבולוציה, ואמנם האבולוציה הופרכה, אבל מדוע שמכאן נניח ישר "קיים בורא לעולם", והוא יצר את העולם לא ע"פ דרך טבעית, היינו, "איך ?"

אז כאן התשובה היא כבר יותר עמוקה -

קודם כל אנחנו צריכים לרדת ליסודות הלוגיקה, ידוע הכלל "נטל ההוכחה על הטוען".

ידוע, שהרבה אנשים שמקשים להם "תוכיחו לי שיש אלוקים", עונים להם "תוכיחו לי שאין".

תמיד הייתי צוחק על תשובה זו, שהרי היא נוגדת את הלוגיקה, איזה מגוחך זה, שהרי אפילו חז"ל אמרו "המוציא מחברו עליו הראיה".

אם עכשיו אטען ששד עם שמונה ראשים ברא את העולם, חובת ההוכחה היא עליי, או החובה עליכם להפריך זאת ? ודאי שהוכחת ההוכחה היא עליי.

יתכן והם ענו את התשובה "תוכיחו שאין" מחוסר-ידיעה, אבל הם לא יודעים כמה שהם צדקו !

אכן, מי שטוען שאין ה', הוא שנטל ההוכחה עליו.

רוצה לדעת מדוע ?

אם עכשיו שנינו נלך ברחובות מצריים, ונפגוש בפרמידות. אני אטען "הפרמידות מעידות על כך שיש להם יוצר, זה ברור לכל שעיניו בראשו ושכל בקודקודו", ואילו אתה תטען "לא בהכרח, נטל ההוכחה עלייך".
כולנו נעמוד מהצד ונצחק.
אם נשתמש במידת הקל-וחומר, אזי כך גם בכדוה"א. כדוה"א מורכב הרבה יותר מהפרמידות, וכל שכן שאין שום "איך" (חוקי-טבע, לא מדבר על תהליכים כרגע, כמו שלמשל הציעו את האבולוציה) שיביא ליצירתו.

זאת אומרת, אני טוען שקיים בורא לעולם, וזה מוכרח מצד השכל.
אם אתה טוען שלא, נטל ההוכחה הוא עלייך, ולכל היותר אם לא להביא הוכחות, אזי "איך" (הפעם במובן של "תהליך", כמו אבולוציה, לא חוקי-טבע) שלפחות יהיה הגיוני.

אחד הנסיונות לבטל את הק"ו מהפרמידות, או מהשעון כפי שציינתי לעיל, היה מה שנקרא "השען העיוור", והוא האבולוציה.

ה"שען העיוור" הופרך - לא רק שהוא לא אפשרי אקראי, מה שמחזיר את הקל וחומר - משמע, קיים בורא לעולם. אלא שהוא לא מציע ראיות - ועל כן אין סיבה להניח שכך ברא הקב"ה את העולם יותר מאשר שהוא ברא אותו ע"י קוף שרוקד סמבה.
ויותר מכך - יש ראיות, שלא ..."

תוקן על ידי guymh6 ב- 24/05/2007 21:16:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2007 20:29 לינק ישיר 

בס"ד

"ראשית, שמחתי לגלות את הציטוט הבא בדבריך:

"איני יודע אם הם היו בתיבה. לפי פשט הפסוקים הם לא היו. אבל נניח שכן.""

ראשית, הם אינם דבריי מיימוני, הם דברי "פגוש בדב שכול".

כוונתו הייתה לחרקים, הוא אוחז בדעה שהמבול פרק את כל העולם וכל בע"ח בעולם נכנסו לתיבה (כידוע לי).

"אולם מהפסוקים נראה שנאספו גם חיות שאינן ביתיות לצורך האדם (אם כי אפשר לדחוק). ועוד שממו"ר שמעתי לא כזאת, אלא שנאספו כל בעלי חיים לתיבה כפי שטענו חלק מהמפרשים ולא זכיתי להבין דבריו."

מה זה ממו"ר ? ומדוע אתה לא אוחז גם כן בדעה הזו ? 

"לגבי שאר התחשיב, איני יודע לחשבו. כיון שהעתקת במקום לסכם, קשה לי לעקוב. ונראה לי גם קצת לא הגון לצפות מחברי הפורום שיקראו את מה שאתה מלקט. חובתך כבעל הדברים לארגנם ולסדרם. (ומדוע אינך מביא לינק אליהם כדי שאפשר יהיה להתרשם מכל מהלך הדיון שם?)."

לצערי איני יכול לסכמם ולארגנם, לאור העובדה שהם נכתבו בצורת דיון, מה שהופך את זה למסורבל, זה דורש ממני עבודה מאוד קשה.
בכל מקרה, ההודעות שאליהם קישרתי הם העיקיריות שמסכמות את הכל, ואני חושב שניתן לקרואם ולהבינם גם ללא הקדמות.

אולי אנסה לחפש עוד חומר, ואולי אפילו לנסות לסכם, אבל אני בספק, זה באמת טרחה רבה עבורי.

"על כל פנים, נראה לי שהנחת יסוד שם היא שבעלי החיים הסכימו לנוח זה בצד זה. אביא דוגמא כדי להבהיר דברי. כשאני מדמיין לעצמי איך היו עשויים בעלי החיים לשבת בתיבה, אני מצייר לעצמי כלובים כלובים. ליונה, לעורב, לכל הציפורים. לפי דבריך, משמע שכל הציפורים נדחקו זו לצד זו. זה מאפשר כמובן להכניס הרבה יותר מהן.

זאת אומרת שלפי דבריך צריך שהאריה ישב דבוק עם הנמר, ולצידם אולי הפיל או הדב? ושלום ושלוה שררו ביניהם, שהרי אין מקשין על הנס.

ואז לפי דבריך יש מקום לכל המינים והזנים של בעלי חיים בעולם. איני יודע כמה יש וכמה מקום יקח ל"ארוז" אותם יחד כדבריך. אולם יש כאן מתמטיקאים ואולי הם ירצו לבדוק את השאלה הזו."

צריך לשים לב לנקודה מאוד מסויימת - לא דנו כלל על קריטריונים אחרים, כגון : מזון, פסולת, האכלה וכיוצ"ב, הדיון היחיד היה על השאלה האם נפח התיבה גדול דיו על מנת להכיל את כל מיני בע"ח בעולם - התשובה לכך, לאור החישוב לעיל, היא בפירוש, כן.

בנוגע לשאלתך, לא כך משמע מהפסוקים, מהפסוקים משמע שמעבר לכך שהתיבה הייתה מחלוקת ל - 3 חלקים, גם החלקים היו מחולקים לכלובים, וכך נכתב :
"עֲשֵׂה לְךָ תֵּבַת עֲצֵי-גפֶר קִנִּים תַּעֲשֶׂה אֶת-הַתֵּבָה וְכָפַרְתָּ אתָהּ מִבַּיִת וּמִחוּץ בַּכּפֶר:" 

"תירוץ טוב מזה נראה לי שהיה מקום לומר שנוח לקח איתו ביצים וגורים, וגידל אותם מחדש אחרי המבול. ואילו היה הדבר אפשרי, הייתי אומר שלקח איתו נתונים גנטיים ושיכפל אותם אחרי המבול. אבל זה בלתי אפשרי כמובן."

בנוגע לביצים ולגורים - אכן "פגוש בדב שכול" הציע את הרעיון שבגורים עסקינן, וזה מקטין את הנפח שתופסים בע"ח בצורה ניכרת מאוד.
בנוגע לדגימות הגנטיות - זה סותר את פשט הפסוקים שהרי נאמר שבע"ח באו לתיבה.

"לגבי הביאורים ב"חסרות ויתרות" אני מתפעל מאד מהביאור שהבאת. חבל שהוא כתוב בשפה כה חריפה, כי דברי חכמים בנחת נשמעים."

כזכור לי דווקא שמאי דחף את אותו האחד שרצה להתגייר על אמת הבניין, מאוד קל להבין את התגובות הללו, וגם משמע שהם מוצדקות.

"וצריך אדם לשמוע דברי חכמים גם כאשר הם נאמרים בצורה שאינה מקובלת עליו."

שאתה אומר "דברי חכמים", אתה מתכוון לדברי "דעת-אמת", או לדברי הרב סגל שליט"א ?

"עוד כתבת כי יש איזה "X" אשר הוא לוקה בהערכה מוגזמת כלפי מדענים וחוקרים, במיוחד בתחומים פחות ניתנים לבדיקה כמו "מדעי היהדות".

כיון שרוב הכותבים בפורום מחזיקים בדעתך, נמצא שאין כאן איזה "X" בפורום שכלפיו שייכת הביקורת הזו. אין לי אם כן אלא להתפלא מדוע טרחת לכתוב נגד אותה קבוצה שאינה קיימת בינינו. ואולי נתקלת בה במקומות אחרים ולכן אתה סבור שהיא מצויה גם כאן?"

כמובן שכתבתי זאת לפורום הזה כי נתקלתי בתופעה זו כאן, זה לא משנה מי עשה או למה, לאור העובדה שלא פניתי לאנשים ספציפיים, אלא דיברתי על תופעה מסויימת, שקיימת גם כאן, ויקראו חברי הפורום וילמדו ויסיקו כל אחד לגופו של עצמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2007 20:14 לינק ישיר 

"כלומר, בפורום הזה אתה מסכים שאין את הנטיה לקבל דברים של "מדע" באופן אוטומטי?"

זו לא כוונתי.

התכוונתי שלא פניתי אל "חברי-הפורום", אלא לתופעה, שבין היתר, קיימת גם בפורום.

"הנושא האמור, אני מזכיר, היה האם דעת רבותינו הראשונים היתה שעלינו לבדוק ולחשוב ולברר או ללכת אחרי  "האמונה התמימה".

ובכן, יקירי, אם תעלעל תמצא שהיו דיונים בשאלה זו, ודעת אלו שמקובלים בוודאי עליך היתה נחרצת שיש לעיין בכל מה שבידינו לעשות זאת, ואדרבה זוהי מצוה מן התורה.

כך שהקביעה שאין לנו מספיק ממצאים ואין לנו יכולת לסקור הכל היא תמוהה ביותר. יש לנו ממצאים כי יש לנו כתבים וספרים מרבותינו, שעליהם אתה ואנחנו נסמכים. האם אתה פוסל אותם מפני שאולי יש ספר שאולי לא קראת? תמהני תמהני למה כוונתך. כנראה אני קשה הבנה יותר מדי."

השאלה מה ההגדרה של "לבדוק ולחשוב ולברר" ומה ההגדרה של "אמונה תמימה".

כוונתי הייתה שאין לנו ספרים רבים מרבותינו הקדומים (לפחות זה מה שאני יודע), וגם הדעות שיש בהם, לא אומצו ע"י גדולי ישראל אחרים (כגון על חלק מדעות הרמב"ם וכיוצ"ב), וגם איני חושב שצריך לפסול את דעת גדולי הדור דימינו, אפילו אם היא מחודשת, אלא צריך לבדוק מה העניין בכך ומדוע הדברים הינם חידושים.

מה שהתכוונתי, הוא :
1) שאין לנו את כל הממצאים. גם מה שיש לנו הוא מועט (לפחות מהגאונים, הסוברים וראשוני הראשונים) כל שכן מתקופת חז"ל (לפחות בנושאים עליהם דיברת), ואפילו מראשוני-הראשונים.
גם מה שיש לנו, כגון הרמב"ם - אזי רבים חלוקים מה באמת הייתה כוונתו ודעתו.
2) אין לנו את הכלים לבחון את הכלל (לדוגמא, כמו סוגיית הרמב"ם) מבחינת התוכן, וגם לא מבחינה הכמות (כל הכתבים הקדומים).

"אם לא נתקלת, חוששני שצפויה לך ממש מהלומה נפשית"

אני לא חושב, בדיוק לאור העובדה שאנחנו לא אמורים לצפות לדבר, בניגוד למה שכתבת בהמשך "רק מי שיש לו ציפיות מוגזמות יתאכזב".

בנוגע לדוגמאות שהבאת, קודם אני רוצה להקדים הקדמה :

1) ישנם מאמרי חז"ל שנתפסים בעינינו כדיונים מדעיים אמנם הייתה להם משמעות אחרת.
2) חלק מדיוני חז"ל, לענ"ד, הם לא על מציאות-קיימת, אלא על מציאות נתונה אותה הם בוחנים ומגיעים איתה לאי-אלו מסקנות. כגון סוגיית העכבר שחציו בשר וחציו אדמה.
3) "לא ראינו אינה ראיה", לדוגמא, עניין העכבר שחציו בשר וחציו אדמה (או בני-ים), ידוע שדור-המבול היה עוסק בכביכול הנדסה-גנטית, והיא הכלאות בין מין לבין שאינו מינו ע"י שמות וכיוצ"ב.
4) לא תמיד אנו יורדים לעומק פשט הדיון, כגון סוגיית הכינים שאינן פרות ורבות וכו'.

צריך לבחון לעומק את הדוגמאות אותם הבאת. אשמח אם תביא מקורות.

בנוגע לכדוריות הארץ, אני מכיר מימרות שונות :

ראה בירושמלי מסכת עבודה זרה פרק ג'.

ראה בפרקי דר"א ג'.

ראה מדרש רבה במדבר נשא פי"ג.

בנוגע לשמש שעוברת מתחת לאדמה, השמש אכן עוברת מתחת לאדמה, זה רק מעצים את ידיעת חז"ל שידעו שכדוה"א הוא עגול והשמש לא "נעלמת" בלילה אלא מעירה בצד השני של כדוה"א.
הקושיה שלך היא כזו : מדוע טענו חז"ל שהשמש יורדת מתחת לאדמה, ולא שכדוה"א מסתובב כך שנראה שהשמש יורדת מתחת לאדמה ? אם נביט בקושיה זו בעיון, נראה למעשה שהיא אינה קושיה, שהרי אפילו המדענים משתמשים בביטוים "השמש שקעה" ו"השמש זרחה", שהרי מבחינה חזותית כך אנו רואים ולכך אנו מתייחסים, בדיוק כפי שנאמר "שמש בגבעון דום", ואם נדייק בפסוק, מאי שמש בגבעון ? וכי השמש רק בגבעון ? אלא שתמונת השם בגבעון, דום.
וכן גם "וזרח השמש ובא השמש ואל מקומו שואף זורח הוא שם", והתיאור הוא התיאור החזותי כי הוא המהותי לבני-האדם.

בנוסף, ע"פ עיקרון מאך (שאמנם לא הוכח אך גם לא הופרך) וכן ע"פ היחסויות, וכן במערכת-קורדינטות מסויימת, ניתן להגדיר שהשמש סובבת את כדוה"א.

"תנוח דעתך. לא אנו הקובעים. אנו רק משוים את המימרות שיש בידינו מול הידע שיש בידנו, לא בהתנשאות ובזלזול חלילה, אלא כדי להבין את מה שאמרו."

אני מבין את זה, ועכ"ז איני חושב שיש לנו את הזכות לומר "פעם חז"ל טעו מדעית", ועל כן אמר הרמב"ם ז"ל שניישב הסתירות.

"ואולי כדאי היה לצטט כאן את מאמר הגאונים המפורסם כי ברפואות, למשל, אין אנו הולכים אחרי דברי חז"ל כי יש בהם טעויות ובעיות."

הייתי מעוניין לראות עניין זה, שמעתי עליו בעבר כמדומני.

"יש לי עוד כמה אי הבנות גדולות וקטנות בדבריך, אבל חוששני לאשר נאמר בחוקת הפורום בסוף דברי שם."

מה זאת אומרת, אתה חושש שלא תצליח לעצור את עצמך ולשלח בי "ביטויים חריפות" ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2007 19:34 לינק ישיר 

עוד כתבת כי יש איזה "X" אשר הוא לוקה בהערכה מוגזמת כלפי מדענים וחוקרים, במיוחד בתחומים פחות ניתנים לבדיקה כמו "מדעי היהדות".

כיון שרוב הכותבים בפורום מחזיקים בדעתך, נמצא שאין כאן איזה "X" בפורום שכלפיו שייכת הביקורת הזו. אין לי אם כן אלא להתפלא מדוע טרחת לכתוב נגד אותה קבוצה שאינה קיימת בינינו. ואולי נתקלת בה במקומות אחרים ולכן אתה סבור שהיא מצויה גם כאן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2007 19:33 לינק ישיר 

גיא היקר והסבלן

עלעלתי במקורות שהבאת כיצד נכנסים בעלי החיים לתיבה.

ראשית, שמחתי לגלות את הציטוט הבא בדבריך:

"איני יודע אם הם היו בתיבה. לפי פשט הפסוקים הם לא היו. אבל נניח שכן."

גם אני סבור כמוך שלא כל בעלי החיים היו בתיבה, אלא רק אלו שהיו עלולים להיות נספים במבול שפגע לדעתי אך ורק בארץ בבל והאיזור שסביבה. וכיון שלא היה המבול בכל העולם, לא היה צריך לאסוף חיות מכל העולם אלא רק אותן חיות שהיה צריך לקיום החיים האנושיים מייד לאחר המבול.

אולם מהפסוקים נראה שנאספו גם חיות שאינן ביתיות לצורך האדם (אם כי אפשר לדחוק). ועוד שממו"ר שמעתי לא כזאת, אלא שנאספו כל בעלי חיים לתיבה כפי שטענו חלק מהמפרשים ולא זכיתי להבין דבריו.

אך אם אתה סובר כמוני שלא כל בעלי החיים באו אל התיבה, ממילא אין כאן שאלה כלל. וכך כתבתי גם באותו אשכול ראשון שהבעתי את התלבטותי בדברים.

לגבי שאר התחשיב, איני יודע לחשבו. כיון שהעתקת במקום לסכם, קשה לי לעקוב. ונראה לי גם קצת לא הגון לצפות מחברי הפורום שיקראו את מה שאתה מלקט. חובתך כבעל הדברים לארגנם ולסדרם. (ומדוע אינך מביא לינק אליהם כדי שאפשר יהיה להתרשם מכל מהלך הדיון שם?).

על כל פנים, נראה לי שהנחת יסוד שם היא שבעלי החיים הסכימו לנוח זה בצד זה. אביא דוגמא כדי להבהיר דברי. כשאני מדמיין לעצמי איך היו עשויים בעלי החיים לשבת בתיבה, אני מצייר לעצמי כלובים כלובים. ליונה, לעורב, לכל הציפורים. לפי דבריך, משמע שכל הציפורים נדחקו זו לצד זו. זה מאפשר כמובן להכניס הרבה יותר מהן.

זאת אומרת שלפי דבריך צריך שהאריה ישב דבוק עם הנמר, ולצידם אולי הפיל או הדב? ושלום ושלוה שררו ביניהם, שהרי אין מקשין על הנס.

ואז לפי דבריך יש מקום לכל המינים והזנים של בעלי חיים בעולם. איני יודע כמה יש וכמה מקום יקח ל"ארוז" אותם יחד כדבריך. אולם יש כאן מתמטיקאים ואולי הם ירצו לבדוק את השאלה הזו.

והרי זו כעין חידה: אם ניקח את כל בעלי החיים הידועים לנו, ומותר לנו ל"קפל" אותם זה ליד זה ולסדרם בסידור התלת מימדי החסכוני ביותר, כמה מקום הם יתפסו?

אני מחכה לארגון מסודר של הנתונים כי מהעתקתך איני יכול להתרשם.

אולם כן מרשים אותי בדבריך שבעלי החיים ישבו צמודים כל כך.

תירוץ טוב מזה נראה לי שהיה מקום לומר שנוח לקח איתו ביצים וגורים, וגידל אותם מחדש אחרי המבול. ואילו היה הדבר אפשרי, הייתי אומר שלקח איתו נתונים גנטיים ושיכפל אותם אחרי המבול. אבל זה בלתי אפשרי כמובן.

בכל אופן, אני מחכה להמשך ביאורך בשאלות אלו.

לגבי הביאורים ב"חסרות ויתרות" אני מתפעל מאד מהביאור שהבאת. חבל שהוא כתוב בשפה כה חריפה, כי דברי חכמים בנחת נשמעים. אבל אני מקבל דבריך כי מרוב יראת אלקים אשר בקרבו התבטא הרב סגל בצורה זו. וצריך אדם לשמוע דברי חכמים גם כאשר הם נאמרים בצורה שאינה מקובלת עליו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2007 19:13 לינק ישיר 

גיא

לצערי לא הצלחתי להבין בדיוק כלפי מי אמורים דבריך.

אני מצטט כמה מהמקומות שגרמו לי לאי הבנה.

א. "אני חושב שהטעות הגורפת היא קבלת דברים המדע, כפי שציינתי, "קבל עם ועדה".
מצאתי טעות זו שקיימת בדרך כלל אצל עמכות חילוניים, ואצל ת"ח מסויימים במגדר הדתי והחרדי (ושימו לב לאירוניה), וזה בדיוק לאור העובדה שבגלל שהעמכות (ולא רק) במגזר החרדי מקבלים את דבריהם, במקרים רבים, בדיוק בצורה הקיצונית השניה, מכאן גרה שחרדים מסויימים ראו להתחיל לקרוא "קדוש, קדוש, קדוש", על האקדמייה ומסקנותיה.
אני אפילו לא דיברתי בפרט על חברי-הפורום הזה, או אפילו על חברי פורום בפרט, אלא על תופעה."

כלומר, בפורום הזה אתה מסכים שאין את הנטיה לקבל דברים של "מדע" באופן אוטומטי?

אם כן, אזי אנו מסכימים.

אם לא, אתה מוזמן להראות היכן קרתה התקלה הנוראה הזו.

ב. "
כפי שאמרתי גם כאן הדעות רחוקות מלהיות מוכרעות ועל כן ההצהרה "הגישה שהיתה מקובלת בימי היהדות הראשונים" היא מוטלת-בספק בצורה נחרצת.
אין לנו, כפי שציינתי,
1) לא את כל הממצאים והכלים לבחון זאת.
2) גם מה שיש לנו, אין לנו את כלי הקיבולת האנושי לעבור על הכל.

הנושא האמור, אני מזכיר, היה האם דעת רבותינו הראשונים היתה שעלינו לבדוק ולחשוב ולברר או ללכת אחרי  "האמונה התמימה".

ובכן, יקירי, אם תעלעל תמצא שהיו דיונים בשאלה זו, ודעת אלו שמקובלים בוודאי עליך היתה נחרצת שיש לעיין בכל מה שבידינו לעשות זאת, ואדרבה זוהי מצוה מן התורה.

כך שהקביעה שאין לנו מספיק ממצאים ואין לנו יכולת לסקור הכל היא תמוהה ביותר. יש לנו ממצאים כי יש לנו כתבים וספרים מרבותינו, שעליהם אתה ואנחנו נסמכים. האם אתה פוסל אותם מפני שאולי יש ספר שאולי לא קראת? תמהני תמהני למה כוונתך. כנראה אני קשה הבנה יותר מדי.

ג. כתבת:
"
טרם נתקלתי במאמרים מדעיים שגויים אצל חז"ל או בתורה. "

תוהה אני איך אדם שלומד יכול לכתוב זאת.

אם לא נתקלת, חוששני שצפויה לך ממש מהלומה נפשית.

הנה כמה דוגמאות:

א. ר' יוסי (כמדומה) סובר שחמי טבריה מתחממים מאש הגהנום.

ב. חז"ל האמינו, לפחות חלקם, כי השמש עוברת בלילה מתחת לאדמה. הם גם סברו כי הארץ היא כנראה משטח ולא כדור כפי שאנו מאמינים היום.

ג. היה אחד האמוראים שסבר שאין לעוף ריאות.

מניתי כמה דוגמאות. אכן נכון הוא שאין הרבה, וגם אלו שישנן, זה בגלל שחז"ל הסתמכו על מה שנחשב ידע מדעי בזמנם.

אולי אציין כי שאלה עתיקה בפורום היא אם התורה כוללת גם מדעים. אם אתה סבור שכן, ואכן כך היא שיטת הרמב"ן למשל, אזי יש כאן בעיה עמוקה. אולם הסבור כמוני וכמו גדולי הרבנים של הדורות הקודמים, כי התורה באה ללמד חינוך וקדושה ויראת שמים, ולא מדע (מעבר לנצרך הבסיסי כדי לומר מה הן המצוות), ממילא אין כאן שום שאלה. חז"ל, בזמנם כמו בזמננו שלנו, ביררו את האמת בצורה הטובה ביותר שיכלו. וכמו בכל דור, להבנה האנושית יש מיגבלות.

רק מי שיש לו ציפיות מוגזמות יתאכזב.

ד.  כתבת:

"
לנו אין את הזכות לקבוע היכן חז"ל צדקו והיכן חז"ל טעו"

תנוח דעתך. לא אנו הקובעים. אנו רק משוים את המימרות שיש בידינו מול הידע שיש בידנו, לא בהתנשאות ובזלזול חלילה, אלא כדי להבין את מה שאמרו.

ואולי כדאי היה לצטט כאן את מאמר הגאונים המפורסם כי ברפואות, למשל, אין אנו הולכים אחרי דברי חז"ל כי יש בהם טעויות ובעיות.

יש לי עוד כמה אי הבנות גדולות וקטנות בדבריך, אבל חוששני שאני כבר מתקרב לאשר נאמר בחוקת הפורום בסוף דברי שם, ד"ה למי אין.

אסתפק בתשובות לדברים אשר כתבתי כאן, בטוב ליבך וסבלנותך.

תוקן מראה מקום.

תוקן על ידי מיימוני ב- 24/05/2007 19:32:08

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2007 19:11 לינק ישיר 

"א. מה היה התחשיב שהראה כי ניתן לרכז בעלי חיים בשטח התיבה? מה השטח של התיבה לפי אומדנו במטרים רבועים? מי בעלי החיים שנכנסו בה ומי לא? היכן נאמרו הדברים ומי היה אומרם? האם יש לינק אליהם?"

וואו, הטלת עליי עכשיו עבודה מפרכת. אני יוצא לחיפושים המפרכים.

הדברים יהיו לא מסודרים בעליל, לאור העובדה שהם פזורים על גבי הודעות רבות במקומות רבים, העבודה הזו תהיה מוטלת עלייך.

חישוביו של "פגוש בדב שכול" :

"מנית 76 חיות גדולות. רק הג'ירפה מתוכם צריכה 5-6 מטר גובה (אם מדובר בג'ירפה בוגרת, מה שאין צורך בו כלל). הייתי לארג' אתך והקצתי לכל ה76 4 מטר גובה. אז קח:

ניתן לג'ירפה 6 מטר גובה ו 4 על 2 אורך ורוחב - 48 מ"ק. שני פרטים מכל מין - 96 מ"ק. ל 9 מיני ג'ירפות - 864 מ"ק.

ניתן לפיל 4*4*4 - 64 מ"ק, שני פרטים - 128 מ"ק, שלשה מיני פילים - 384 מ"ק.

להיפופוטם ניתן 2*2*4 - 16 מ"ק, שני פרטים - 32 מ"ק, שני מיני היפופוטם - 64 מ"ק.

למואה ניתן 4*3*3 - 36 מ"ק, שני פרטים - 72  מ"ק.

לגורילה ניתן 2*2*2 - 8 מ"ק, שני פרטים - 16 מ"ק, 4 מינים - 64 מ"ק.

לביזון ניתן 2*2*3 - 12 מ"ק, שני פרטים - 24 מ"ק, שני מיני ביזונים - 48 מ"ק.

לקרנף ניתן - 4*2*2 - 16 מ"ק, שני פרטים - 32 מ"ק, 5 מינים - 160 מ"ק.

לסוס ניתן 2*2*3 - 12 מ"ק, שני פרטים - 24 מ"ק, 7 מיני סוסים - 168 מ"ק.

14 בהמות - לכל אחת 2*2*2 - 112 מ"ק.

אלו 76 החיות שמנית כדוגמא וטענת שאפילו רק לאלו לא היה מקום. ומה האמת?

163 + 384 + 64 + 72 + 64 +48 + 160 + 168 + 112 =  1235 מ"ק.

הבנת את זה? 1235 מ"ק יספיקו לכל ה 76 חיות הענק שלך.

שים לב שנתתי לכל אחת מרחב עמידה ורביצה מרווח בהחלט + מרחב חופש.

שים לב שכששמים שני פרטים בכלוב אחד, מרחב החופש לכל אחת גדל פי שניים.

שים לב שאם ניקח גורים ולא חיות בוגרות - יספיק גם רבע מזה - 309 מ"ק לכל ה 76 חיות.

שים לב שכשנמשיך את החשבון, לא יתפסו כל המינים ביחד אפילו שליש מהתיבה (18750 מ"ק) ונוכל להוסיף חצרות טיולים רבות בין הכלובים שאליהם יצאו החיות לטיל לסירוגין.

ובנוגע לחרקים -

א. איני יודע אם הם היו בתיבה. לפי פשט הפסוקים הם לא היו. אבל נניח שכן.

ב. אמרת - "הערכות לגבי מספר החרקים כיום מגיעים עד לעשר, עשרים ואפילו שלושים מיליון מינים" ----- תוכל להפנותנו להערכות אלו? מספר מיני החרקים הידועים כיום הוא 950000.

ג. שוב אתה הולך אחר דמיונות במקום לטרוח ולחשב. אמרת - "לכן אולי 10ק"מ מעוקב זה אולי מוגזם, אבל ק"מ מעוקב לא" ----- איזה מין סוג חישוב זה? הראתיך שטעית בלמעלה מ 10 סדרי גודל אז אתה מתקן שאם לא 10 אז ק"מ מעוקב אחד? תראה ידידי, ניכר מכל מילה בדבריך שהפעם האחרונה שחישבת משהו היתה בכיתה ו'. זו זכותך ויש רבים כמוך. החשוב הוא שתכיר בכך ולא תתערב בענינים שאתה מצוי בהם כביזון בחנות חרסינה.

רוב רובם של החרקים הם בגודל זבוב ומטה. לשני פרטים בגודל זבוב מספיק 0.015 סמ"ק נטו וניתן להם סמ"ק ברווח.

מטר מעוקב הוא מליון סמ"ק.

קח כלוב מרושת בגודל 2*2*2 דהיינו  8 מטר מעוקב.

הורד חציו לאוויר נטו. נשאר 4 מ"ק ובהם תוכל להכניס 4 מליון מינים בגודל זבוב כאשר סביב כל זוג יש סמ"ק וירטואלי + 4 מ"ק אויר נטו.

ב 8 מ"ק שיכנת 4 מליון מינים, פי 4 ממספר המינים הידועים וכאשר רוב הנפח הוא אויר. תוכל להקצות לצורך העניין גם פי 4 בנפח, לפזר בתוכו רשתות רבות שלא יצטרכו לעוף כל הזמן ויוכלו לנוח וכן הלאה ולא כיסית את אפס קצה של פינת שליש התיבה."

אפיקורס, שמכנה את עצמו "איגרא", ד"ר למתמטיקה שימושית (לטענתו), מסכם את דבריו של "פגוש בדב שכול" :

"טוב, איני הדב אבל אענה בשמו

ע"פ אתר:  http://earthtrends.wri.org/searchable_db/index.cfm?theme=7&variable_ID=119&action=select_countries

http://earthtrends.wri.org/searchable_db/
מס' יונקים: 4629
מס' זוחלים: 8163
מס' חרקים:
מס' דגים: 10000
מס' עופות: 10000
מס' דו-חיים: 5699

סה"כ כ-40000 מינים שהם לא חרקים.
30000 ו-40000 הם מספרים בני אותו סדר גודל.
כאשר סדר גודל מוגדר כשלם של הלוגריתם לפי בסיס 10 של המספר.

לגבי מס' החרקים תרגיש חופשי לשחק גם עם 50 מיליון סוגי חרקים (שזו ההערכה הנדיבה ביותר).

כך שגם אם נהיה נדיבים מאד ונניח שכל החרקים הם ציקאדות במימדים של 2x2x2 סמ"ק שזה 8 סמ"ק וניתן להן קוביה במרווח של 1 ס"מ בכל מימד (קרי נשכן כל חרק בקוביה של 3x3x3 שזה 27 סמ"ק) ונכפיל ב-2 הרי שנקבל 54 סמ"ק לזוג חרקים עם מרווח להזדווג ולהשתרע אחד על הגב של השני.   הרי שנקבל כ-2500 מיליון סמ"ק שהם 2500 מ"ק זה הרבה פחות מעשירית נפח התיבה. וזאת למרות שנתתי את ההערכה הנדיבה ביותר לטובתך שכל חרק הוא בגודל המקסימלי של חרקים הידועים היום.

לגבי המספרים 1 ו-3  הרי שהם אותו סדר: גודל הלוגריתם לפי בסיס 10 של 3 חלקי 1 הוא פחות מ-1."

לאחר מכן, הוא מביא חישוב מדוייק (לפחות יותר מהחישוב הקודם) בנוגע למקום אותם תפסו היונקים (זה התפיסה המשמעותית)

"אם נסתכל על יונקים למשל אז נראה למשל שצפיפות מין במסה M פרופורציונית ל- M בחזקת מינוס 3/4.
כפי שניתן לראות בקישור הנ"ל, משוואה 12.
מכיוון שניתן להניח שצפיפות החומר המרכיב בעלי חיים היא פחות או יותר קבועה בכל המינים אזי ניתן להניח לכן שצפיפות התפלגות מין של בעל חיים בנפח V פרופוציונית באותו יחס לנפח (כלומר בחזקת מינוס 3/4).
לכן עבור 4500 מיני יונקים כאשר הגדול ביותר הוא פיל (10x4x2 שזה 80 מ"ק) והקטן ביותר הוא מכרסם באורך של 5 ס"מ ולכן נפחו אם נהיה נדיבים מאד יהיה 5x5x5  סמ"ק שזה 125 סמ"ק.
נקח את חוק ההתפלגות הנ"ל וידוע לנו מס' מיני הפילים  (2) 
ולכן :
S=C*V^(-3/4
את מקדם הפרופורציה C נמצא מהנתונים :
2 שווה ל- מקדם כפול     80 בחזקת מינוס שלושת רבעים.
ולכן נובע ש- C=53.6.
ולכן הנפח כתלות בצפיפות ההתפלגות של המינים הוא:

V=S^(-4/3)/C1
או V=201S^(-4/3
נחשב אינטגרל בין 1    ל-4500  מינים של הנוסחה ההפוכה (כלומר הנפח כפונקציה של צפיפות ההתפלגות)
ונקבל שסה"כ הנפח שתופסים כל היונקים הוא: כ- 570 מ"ק"

נ.ב

עוד מדבריו של "פגוש בדב שכול :

"
את הדו חיים שכחתי. מספרם הוא כמספר היונקים וגדלם הממוצע קטן לפחות פי 4 - תן להם 150 מ"ק.

יונקים - 570 מ"ק, זוחלים - 570 מ"ק, עופות - 570 מ"ק, דו חיים -150 מ"ק.
ס"ה = 1860 מ"ק.

הוסף 75% לתתי מינים - ס"ה = 3255 מ"ק.

ולסיכום:
כל המינים ותתי המינים תופסים נטו 3255 מ"ק.
שליש תיבה הוא 18750 מ"ק.
3255 מ"ק ב 18750 הם 17.4% דהיינו 82.6% משליש התיבה נשאר מרחב חופש.
ולסיכום הסיכום - לכל חיה הקצה מתכנן התיבה שטח הגדול פי 5.7 מנפחה."

החישוב כמובן מבוסס על המידות 150 אמה, 50 אמה ו - 30 אמה, כאשר שליש מהתיבה משמשים לאיכסון בע"ח.

שליש תיבה הוא - 18,750 סמ"ק (כמדומני שזה תוצאה של מספר שעיגלו אותו).

"ב. מה היה התירוץ של הרב סגל? ואולי קודם לכן: מה היתה השאלה? הרי לא כולם מכירים אותה.
האם יש לינק לתשובותיו אלו?
"

תשובת הרב סגל שליט"א לקונטרס מספר 9 של "דעת-אמת" (במרכאות כפולות ומכופלות) :

"מענה לשאלה ה' על בקיאות אמוראים בחסרות ויתרות ופסוקי התורה:
ננצל שאלה מפורסמת זו להראות שטחיות ובּורוּת הנבל ודומיו:
הביא גמ' בקיד' ל' ע''א: ''אנן לא בקיאין בחסרות וביתרות'', א''כ אין הנוסח שלנו מתאים במדוייק
לשל הקדמונים.
והזייפן כדרכו משנה ומקצץ כרצונו. וזו הגמרא במקורה: ''אינהו [=רבה בר בר חנה וחבריו, עי''ש] בקיאי בחסרות ויתרות, אנן לא בקיאין''! דהיינו: רבה בב''ח וחבריו, שהם בני דורו של ר' יוסף, רק שהיו בא''י [שרבב''ח עלה לא''י והיה תלמיד מובהק לר' יוחנן, עי' ברכ' מ''ד ע''א] היו בקיאין בחסרות ויתירות! ורק ר' יוסף אמר שהוא ותלמידו אביי לא בקיאים. [עי 'שטמ''ק כתוב' ה' ע''א ד''ה והשיב, ושו''ת שאילת דוד יו''ד י', ועי' עיר' י''ג ע''א מפורש שר' מאיר היה בקי בחסרות ויתרות]. ויש בזה כמה ביאורים, עי' ב''המקרא והמסורה'' לר''ר מרגליות סי' ג' הסבר שזה בגלל שהיה ר' יוסף עיור, עי''ש. ונראה שרק בבבל לא היו בקיאים לגמרי, אבל בא''י היו בעלי המסורה, המשך ל''סופרים'' שהחלו בתקופת עזרא והמשיכו כל זמן הגמ' ואחריה, כדברי ה''מנחת שי'' בהקדמתו: ''ומעזרא וסיעתו נמשכה לחכמי טבריה אשר כתבוה וקראו לה מסורה'', ור' יוסף מעיד עליהם שהם בקיאים! עד שהרמב''ם העיד על הנוסח של ''בן אשר'' שהוא המשך מסורת מדוייקת זו שעברה מזמן עזרא בא''י. ואף שיש מהאחרונים שהשתמשו בסברת ''אנן לא בקיאין'' לבאר כמה מנהגים, זה בגלל שאם מצאנו אמוראים שאינם בקיאים, גם לנו אין ודאות שהנוסח של אותו הס''ת המסוים הוא נכון, עי' שאג''א סי' ל''ו שהליץ על מה שלא נוהגים בימינו לכתוב כ''א ס''ת לעצמו כי לא בקיאין, הרי זה לימוד זכות, ואינו פוסק לא לכתוב ס''ת או לא לברך בעלותו לתורה עקב זאת. גם החת''ס בשו''ת או''ח נ''ב כתב כהסבר למה לא נהגו לברך על כתיבת ס''ת, כי לא בקיאין. הרי גם לדידו מברכינן כשעולים לתורה, ולא חיישינן שהוא פסול, כי מוחזק לכשר, רק לא בטוחים במוחזקות זו בשביל שיברך למפרע על עשיית הספר, ומחמירים בחזקה זו יותר מבחזקה דהשתא. ועי' מאירי בתחי' ס' קרית ספר ובמאמר השני שמה שאמרו שלא בקיאים בחסרות וביתרות היינו דוקא להכריע במקום שיש מחלוקת, אבל במקום שאין מחלוקת אין לך בקיאות גדולה מזו, עי''ש היטב. ומה שמביאים מהמאירי קיד' שם שלא בקיאין, הרי כתב שרק חוכך להקל בפסול חסרות ויתרות, כי ''אין הדבר ברור כל כך'', אך כותב שהספרים מוחזקים למדוייקים, רק מסתפק אם יכול לפסול הספר בגלל חסרות ויתרות. וודאי שיש כמה אותיות, מתוך מאות האלפים, שמסופקים בהן, ואזלינן בתר המסורה הבנויה על רוב כתבים מדוייקים, עי' הקד' מנחת שי והנספח של ר' מרדכי ברויאר לתנ''ך שהוציא [ועי' כוזרי מאמר ג' כ''ו-מ''א השתלשלות המסורת]. והרבה סוברים [אבני נזר יו''ד שנ''ו אות ה' ועוד. ועי' בענין באבי עזרי מהד' תליתאה הלכ' ס''ת] שאחרי מלאכת בעלי המסורה, ובפרט אחר שאסף איש טהור הוא הרמ''ה [בעל ה''יד רמה'' על סנהד' וב''ב] בספרו ''מסורת סייג לתורה'', ואלה שבעקבותיו: ה''אור תורה'' וה''מנחת שי'', חזרו כל ספרי התורה להיות מוחזקים בבקיאות בחסרות ויתרות, מאחר שהגיהו מהספרים הקדמונים המדוייקים, והחזירו עטרת תפארת המסורה המדוייקת ליושנה, וכפיהם נהוג בכל ישראל [ולשון האבנ''ז שם: ''כתבו האחרונים דבזה''ז אנן בקיאין בחסירות ויתירות אף שבזמן הש''ס לא היו בקיאין, שכבר ישב על מדוכה זו הרמ''ה ז''ל ובירר הכל כשמלה'']. רק התימנים [וכן הגיה ר''מ ברויאר בתנ''כו] נוהגים בשינויים אחדים לפי הנוסח של ''כתר ארם צובה'', שהיתירות וחסרות שונות רק בשמונה מקומות בכל התורה ורק באותיות י' וו' [עי' רשימה ב''קונ' דעת תורה'' עמ' כ''ז], מתוכן חמש מילים עם אות יתירה בנוסח שלנו, ושלוש יתירות בנוסח ארם צובה. וכתבו אחרוני זמננו שהנוסח הנהוג הוא שנתקדש והקרוב ביותר [ומסתבר שאף זהה] לנוסח שקיבל משה מפי הגבורה. והנוסח האחר שיש לו חשיבות, הארם-צובה [יש המייחסים אותו לבן-אשר הנ''ל שמזכירו הרמב''ם כמדוייק], הוא זהה כמעט בכל, מלבד מש''כ לעיל, והבדלים בשתי אותיות נוספות: הוא/היא, ודכה/דכא, ועוד ו2-3 שינויים בפרשיות הפתוחות והסתומות. ובכתבי היד מזמן בית שני שמצאו במערת קומארן, היו כת''י עם הנוסח השווה לשל המסורה! [והיו גם כת''י עם נוסח קצת שונה, ואלה היו הפחות מדוייקים, וכפי שיש הכותבים בשיבוש גם בימינו, ובפרט שאז לא היה נוסח מודפס המוני שיכלו להעתיק ממנו כבדורנו]. וזו אחת מפלאות תמים דעים היאך השתמרה המסורת המדוייקת במשך אלפי שנות נדודים, ובספרים אחרים העתיקים, להבדיל, כגון של אריסטו, יש כמעט על כל מילה כמה נוסחים. ועי' לקמן במענה על רפש 10 גבי ה''קודים'' של הדילוגים, ועל רפש 12 גבי ה''קרי וכתיב'', שאלו ואלו דא''ח.
ובאשר מספר הפסוקים וכו' בתורה, מביא הנבל את הברייתא בקיד' ל' ע''א שיש 5888 פסוקי ס''ת, ובמציאות יש 5845, דהיינו: 43 פסוקים פחות. והשמיט את המשך הברייתא: ''יתר עליו תהילים 8, חסר ממנו דברי הימים 8'' [עי' הגה' הגר''א שם]. ולכאור' כל דברים אלה לא מתאימים עם מה שידוע מספירה, וא''א לטעות כ''כ במנין פסוקים וכדו'. וכבר ר' האי גאון בשו''ת הגאונים הרכבי סי' ג' שאלוהו פשט גמ' זו, עי''ש ביאורו שכותב ש''שמענו מפי חכמים הראשונים'', דהיינו: מהזמן הסמוך לכתיבת הגמרא, כבר אז דנו בפירוש האימרה, ולא עלה על דעת שום אדם מהישוב שהיה להם נוסח אחר....
הרי דברי חז''ל וחידותם יש להם עומק שלא כפי השגות ותפיסת הנבלים למיניהם, המנסים למדוד דברי חז''ל לפי תפיסתם הגמדית, כעיוור ה''משיג'' על השמש בצהרים. ועל כמה דברים הטעונים הסבר בענין מסורת המילים והאותיות נכתבו ספרים ומאמרים ע''י אלה האוהבים ומכירים את התורה, וצריך להיות משוגע לקרוא במקום זה את מה שכותבים הבּוּרִים השונאים את התורה ומחפשים לזייפה ולנגחה. וכמה הסברים נאמרו בענין הפסוקים במשך הדורות, דור דור ודורשיו לפי הפשטים המתחדשים בכל דור, לפי ההבנה החדשה שבאה מהשמים כפי הנדרש באותו הזמן [עי' חיד' הרי''ם על ''בינו שנות דור ודור''].
ובימינו אנו נגלתה תוספת ביאורים מופלאים בענינים אלה, המגלים עוד את עומק דברי חז''ל וחידותם: הנה ב''שמעתין'' 43 [וע''ע בתו''ש שמיני שם, ועתה חזר וכתב בזה פרופ' אלי מרצבך בגליון פרשת שבוע של בר-אילן פרש' שמיני תש''ס] כותב הרב יצחק יוסף זילבר [שבנוסף להיותו ת''ח הוא גם מתמטיקאי דגול], שמצא בס' ''קנמן בשם'' בשם ''כתר תורה'' שהכוונה למספר הפסוקים של התורה, שחלקם חוזרים על עצמם בכתובים! שבתהילים ודה''י יש 43 פסוקים הלקוחים מהתורה, עי''ש כל הרשימה, כגון: ''עזי וזמרת י-ה ויהי לי לישועה'' בשמות ט''ו ב' ובתהילים קי''ח י''ד. ובתהילים יש 8 פסוקים כאלה: וזו כוונת הגמ' שם: יתר עליו תהילים 8. ומש''כ חסר ממנו דה''י 8, הכוונה שחסר מ43 [שהוא ההפרש בין מספר פסוקי החומש למספר פסוקי החומש שבחומש ובתהילים ובדה''י] 8 ותקבל 35, זה מספר פסוקי התורה שתמצא בדה''י! א''כ מספר הפסוקים של התורה בחומש ובתהילים ובדה''י הוא: 5845+43=5888!! ודברי חכמים כדרבנות ונאמרו ברמזים לחכמים המבינים, כמש''כ בתחילת המכתב מענה רפש 1.
ועוד כתוב בכתר תורה על מש''כ שם בקיד' ש''דרש דרש'' חציין של תיבות, הכוונה ל89 התיבות הכפולות בתורה: כגון: אברהם אברהם! ו''דרש דרש'' הוא הזוג ה39, כך שיש 38 לפניו ו38 אחריו! [ולרמוז שלהבין כראוי דברי חז''ל העמוקים צריך דרישה אחר דרישה!]. וכן ו' דגחון הוא באמצע 17 האותיות המשונות! ולא ספירה גרידא רצו פה חז''ל, דבר שיכול לעשות כל גוי מהשוק, אלא להראות רמזי פסוקי התורה ביחס לכתובים, ודברים אלה רומזים לעוד סודות גדולים!
ובדברים אלה פונים למומחים אוהבי ויודעי התורה, כי הם אלה שיחדרו לפנימיותה להבין מהותה! ואגב זאת נבאר עוד ענין פלאי המוזכר בזוהר, שיש ס' רבוא אותיות בזמן שהקדמונים ספרו רק 304,805 [עי' מש''כ בספר ''המקרא והמסורה'' של ר''ר מרגליות ובמ''מ שמביא שם ביאורים שונים, ועי' על זה ועוד ענינים דומים בתו''ש כרך כ''ח עמ' רפ''ו ואילך בשמיני מילואים סי' י''ב תוספת דברים בנדון, ובעיונים בדברי חז''ל ובלשונם לר' חנוך ארנטרוי קל''ב-קמ''א]. ועתה האיר הי''ת את עינינו לגלות את פלא ביאור דברי הזוהר ע''י המחשבים, שמדוייק עד לקוצו של אות! עי' מאמר ד''ר משה כץ בס' קובץ לזכר ר' משה קצנלבוגן של מוסד הרב קוק עמ' קכ''ח בו הביא את חשבונו המדהים של ספר עבד לוי ע''פ המקובל הרמ''ע מפאנו, וד''ר כץ שיכללו ע''פ ממצאי המחשב עד לדיוק של אות בודדת! תורף החשבון: 304,805 הן האותיות הגלויות לנו: ''והנגלות לנו ולבננו''. אך כנגד נשמות ישראל הנעלמות מהחושים, יש את ששים רבוא אותיות משלימות נעלמות: ''הנסתרות לה' אלוקינו''. מילת אות ''אל''ף'' מורכבת מא' גלויה ומל' ופ' נסתרות. אלו בצרוף כל אותיות מנצפ''ך [עי''ש הטעם מקבלה] ו32 עם נקודה עליהן, ו16 רבתי וזעירות, ו5 המוכרחות להיות בראש דף הס''ת, יחד ששים רבוא במדויק! עי''ש נימוקי החשבון.
גל עיני ואביטה נפלאות מתורתך!"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2007 18:49 לינק ישיר 

.

הגמל אינו מודע לדבשת שהוא נושא על גבו.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > יושר אינטלקטואלי, או שמא "הפוסל, במומו פוסל" ?
מנהל לחץ כאן לשחרור האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext