| נשלח ב-27/5/2007 00:21 |
|
| |
אלה שלא מוצאים את עצמם בלימוד
הקדמה קצרה: בתור חבר טוב מאד של מייסד הפורום ובתור אחד מהגולשים הראשונים בו, ראיתי לנכון, למרות שאמצע הזמן כעת, להרחיב את מעגלי הדיונים ואת רמת הנושאים שלהם.
ובכן, בתור התחלה יש נושא שלאחרונה עניין אותי למדי, חוו דעתכם. בעולם הישיבות מקובל שבחור, כל בחור, יושב עד הנישואין ולומד. אחרי הנישואין, יש עדיין נורמה שיושבים זמן מה בכולל ואחר כך חלק מהאוכלוסיה (60%) יוצא לעבוד וחלק אחר ממשיך ללמוד. אני מכיר, גם אצלי בישיבה וגם במקומות אחרים, בחורים שאין לי שמץ של ספק שעתידם לא בעולם התורני (מצטער על הכפירה...), ותמיד תמהתי, מה ההגיון שבחורים כאלו ישבו בעל כרחם בישיבות, יתבטלו ויבטלו אחרים, ולא יחושו סיפוק במה שהם עושים? יש שיאמרו שאם כל בחור שמרגיש איזה רפיון בלימוד יקום וילך לא ישאר עולם התורה ועולם הישיבות כמעט, ורחובותינו יתמלאו בפרחחים (לא שאין כאלה כבר עכשיו). אבל גם על מוסכמה זו אני תמה, למה לא יקבעו קריטריונים מסויימים, לפיהם לא כל בחור שיחוש משבר רגעי ימלט לעולם הרחב, אבל בחורים שרואים בעליל שהם מעבירים את ימיהם בישיבה על לא כלום, יקומו ויפרשו לניצול של כשרונותיהם לקיום העולם. ועוד, אפילו אם חיוני לשמור על נערי ישראל הקדושים במסגרת, מה ההגיון לשמור אותם במסגרת כולל גם אחרי חתונה?
יהיו שיטענו שיש מסגרות לבחורים שלא מוצאים טעם, בהם לומדים חצי יום ועובדים חצי יום. אבל הרי לכל מי שחי בחברה החרדית ברור כי מסגרות אלו לא מיועדות לסתם נוער שלא מוצא את עצמו, אלא לפרחחים שעדיף שיעשו משהו במקום להסתובב ברחובות בחסר מעש.
למה הנורמה החברתית מקבעת את האנשים במסגרת של ישיבה במקום לתת לאותו אחוז (וזה לא אחוז שולי) לצאת ולפרוח בעולם הרחב? דיברתי עם חבר שאמר לי שאלמלא היו מוסכמות חברתיות נגד, הוא מזמן היה הולך להסדר או למסגרת אחרת שלא תכבול אותו למשהו שהוא לא אוהב לעשות ולא עושה. ברור שיש חשיבות לשמירה על המסגרות הלומדות בתור העיקר של החברה ומרכז החיים שלה. אבל מאידך, לא לסווג את אלה שלא שם כמופרעים וערסים שלא הסתדרו בשום מקום אחר ולכן הלכו למסגרות אלו. אלא כמסגרות נורמליות לאנשים נורמלים שפשוט לא מוצאים את עצמם בלימוד.
אני מקווה שחברי הפורום (עוצר, אני מחכה בכליון עיניים לתגובתך) יביעו את דעתם הרחבה מיני ים על הנושא, ובצעקות רמות ככל האפשר כמנהג פורומי ישראל הכשרים...
|
|
|
| נשלח ב-21/6/2007 16:06 |
|
| |
יקומו קבוצה...בבקשה- תארגן קבוצה כזאת אה"נ.
הנחל החרדי לא נחל כזה הצלחה עד היום. בוא נגיד ככה. :) ראה נא את הדיונים על הצבא בפורום.
תוקן על ידי עוצר_וחושב ב- 21/06/2007 16:03:02
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2007 23:16 |
|
| |
כשאמרתי חרדים ודת"ל לא היתכונתי להשקפה אלא על דרך החיים שהחרדים יותר לימוד ואילו הדת"ל יותר משלבים תורה עם דרך ארץ(תרתי משמע)
וכמו שאמרת לעיל אם יקומו קבוצה ולאו דוקא יתאחדו אלא שחראו לציבור שלא כל מי שעוזב את הישיבה מתפרחח ויש מוצלחים ......אולי להם(הראשונים)יהיו בעיות עם שידוכים וכדו" אבל לאלה שימשיכו כבר יהיה דעת קהל אוהדת יותר(או עויינת פחות) ע"ע נחל חרדי
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2007 16:44 |
|
| |
אף אחד לא הזכיר מזרוחניקים או חרדים בדיון הזה.
יש גם חרדים שרוצים לפרנס את משפחתם כמו שהם מתחייבים בכתובה.
וזה ממש לא קשור להשקפה לגבי המדינה או פתיחות אישית.
אלא על אווירה ציבורית- בדיוק מה שאמרת "מה יגידו עליי". זאת הנקודה הקשה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2007 02:51 |
|
| |
שלום לכולם.. ממבט ראשון הדיון נראה כמו הדיון ב"שידוכי חרדים"על בחור עובד או לומד... אבל ממבט שני .......אפשר למצות את הדיון בשאלה.. חרדי או מזרוחניק חרדי ??? ואני לא נכנס לעניין של הנוער שוליים ... להם מתייחסים כי הם "הצטברו "בשוליים החבר'ה שעוזבים את הישיבה ע"מ ללמוד לא יושבים בחוסר מעש
לעניין לפתוח מקום כזה לבחורים טובים ......אני רוצה להיות אופטימי .....אבל אני ריאלי ויודע שזה לא ילך בקלות כי זו דרך של המזרוחניקים(שאני חושב שבישבילי היא הדרך היותר נכונה)והחרדים....לא ממש מחבבים את המזרוחניקים אפשר להעלות מודעות שלדעתי קיימת(הייתי בישיבה שחורה)אבל יש פחד מ"מה יגידו עליי" מה שצריך זה להראות שאלה שעזבו ללמוד מקצוע הם מענטשים ולהראות שמי שעזב עדיין בן אדם וזה יכול לקחת גם דורות....לשנות דעת קהל בכלל ושל העולם החרדי בפרט זה לא משימה קלה אבל אף אחד לא אמר שיהיה קל...נכון?...
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2007 10:29 |
|
| |
אין לי הרבה מה להגיב. הבאתי את זה כי זה נראה לי חשוב שאנשים יראו שיש אנשים שעושים דברים. ולפעמים דברים מצליחים.
הישיבה הזאת שנפתחה כמו שהבנתי היא לנושרים, ושוב...אנחנו לא מחפשים כזה יצור אלא יצור אחר.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2007 21:24 |
|
| |
אני פה לכמה דק'.
בכל מקרה, אילו היה לי זמן הייתי מגיב לך כראוי..אך אין לי..השבת שבת חופשית אז אולי ביום שישי אני אגיב
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2007 21:52 |
|
| |
אם הייתי מקבל תגובה שמסכימה לדעתי הייתי שמח
אם הייתי מקבל תגובה מתנגדת מתלהמת ובעיקר מנומקת הייתי יותר שמח.
אבל עכשיו שלא קיבלתי תגובה אני עצוב
קטונתי.
|
|
| נשלח ב-31/5/2007 15:24 |
|
| |
ואם לזה התכוונת עוצר (שזה לא הנושא לדיון) ההודעה מיותרת. רק שחששתי שכוונתך היתה לדיון שהתפתח לגבי תיקון העולם.
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2007 15:19 |
|
| |
גם אני מברך על היוזמה, שהיא הצלת בחורים שנשרו(ואף הזכרתי זאת בדברי). אולי טעיתי אבל לא כך הבנתי את השאלה המקורית של הדיון(גם מדויק כן מדברי למדען הראשונים שאין הוא מדבר לישיבות לפרחחים אלא כאלה שפשוט לא מוצאים טעם בלימוד).
|
|
| נשלח ב-31/5/2007 14:54 |
|
| |
נתקלת בזה..
חדש: ישיבה תיכונית חרדית
בעוד רבים מטילים ספק בהצלחת הישיבות התיכוניות, נפתחת, בהכוונת רבני הציבור החרדי, ישיבה שמטרתה המוצהרת - תעודת בגרות.
ידידיה הכהן
***************>if (sLinkData != "") document.write("עריכה
");
בעוד רבים מטילים ספק בהצלחת הישיבות התיכוניות וישיבות קטנות נפתחות בציבור הדתי לאומי, נפתחה לאחרונה בהכוונת רבני הציבור החרדי בצפת, ישיבה המיועדת להצלת בני נוער מהרחוב שמטרתה המוצהרת היא לימודי חול ותעודת בגרות.
בראשית הראיון לערוץ 7 מדגיש מנהל הישיבה, הרב בניה קבילה, כי כל ניהול והקמת הישיבה נעשה בהכוונת רבני הציבור החרדי, ובהקמת הישיבה אין ביקורת על המצב הקיים אלא מתן מענה לצורך שנוצר בחברה החרדית, וכי המצב האידיאלי מבחינתו לנער הוא לימוד בישיבה בה לומדים תורה כל היום.
***************>sZones+=",17";sIDs+=",InContentAd";sPA='INC'
"אך הרעיון להקמת הישיבה התעורר מהמציאות שנתקלתי בה בחברה החרדית, לבני נוער בחברה החרדית יש רק אופציה אחת והיא ישיבה שבה לומדים רק גמרא, ומי שלא מצליח בישיבה מוצא את עצמו ברחוב במצב של כמעט נידוי מבחינת החברה החרדית בה הוא חי".
"אחד המחירים של הנשירה לרחוב הוא לעיתים הפסקה של שמירת תורה ומצוות, ואף מחירים של הידרדרות לפשע, תופעת הנשירה מגיעה לכדי 20 אחוז בחברה החרדית בפריפריה "אין בית אשר אין בו מת", זה מה שאני מכיר בצפת ואור הגנוז, אך אני יודע שבמקומות מבוססים יותר כבבני ברק התופעה הזאת גם קיימת, אבל פחות".
"בעקבות התופעות הללו ובעקבות לימודי במרכז הרבני-חברתי "ממזרח שמש", הגענו לחשוב על הרעיון של הקמת המקום הזה, כיום יש יותר הבנה של הרבנים החרדיים לתופעות הללו בעיקר של רבנים כרב שטיינמן שאפשר את הקמת הנח"ל החרדי ועוד", "היום בחברה החרדית מבינים כי לא כולם מתאימים ומסוגלים ללמוד גמרא כל היום וצריך למצוא להם מסגרות", לשם כך עזב הרב קבילה את הכולל בו למד.
הרב קבילה מספר כי הפתרון שראה הוא הקמת מוסד לבחורים שנשרו מהמערכת החרדית, שמטרתו המוצהרת הוא סיום תעודת בגרות כחלק מקבלת מקצוע עתידי בו יוכלו התלמידים להתפרנס, ובכך למצוא חזרה את דרכם לחברה, אך גם מסתייג מהביטוי ישיבה תיכונית, "לרבנים הייתה התנגדות שנקרא לעצמנו ישיבה תיכונית, הם רוצים שנקרא לזה תיכון חרדי, כי התפיסה היא שבישיבה לא לומדים מקצועות חול".
"סדר היום לאחר התפילה כולל שיעור גמרא, נ"ך, מחשבת ישראל, דינים, מתמטיקה, אנגלית ושיעור פיתוח - "מיומנויות" בו חלק מהתלמידים לומדים מחשבים, חלקם עוברים קורס מד"א ויש קבוצה שלומדת גם הלכות שחיטה".
בהקשר למקצוע האחרון מספר הרב קבילה על שאלה שהתעוררה, ולפיה איך ניתן להכשיר נערים שחלקם לא שומרי תורה ומצוות בהלכות שחיטה, "ניגשתי לרב העיר, הרב שמואל אליהו, והוא השיב לי כי ראה הרבה מקרים של תלמידים שהתקדמו רוחנית דרך לימוד הלכות שחיטה".
הישיבה, הנקראת בשם המקורי "תורת חיים" ממומנת בעיקר בידי משרד החינוך בשעות הוראה שמקבלים השייכים לפרויקט "הילה", הרב קבילה מסביר כי "יש הבדל בין חרדים שנושרים לבין חילונים, אצל חילוניים הרבה נושרים בגלל בעיות קשב וריכוז, לעומת החברה החרדית שחלק מהנשירה היא בגלל שלא מתאים להם לימודים בישיבה ולא שיש להם בעיות קשב וריכוז, ואכן התפלאתי לראות אצלנו תלמידים שנפלטו מהישיבה ומצליחים בלימוד מקצועות חול".
"אנו נתקלים אצל התלמידים לעיתים בבעיות קשות מגיל מוקדם לא מטופלות, כבעיות פסיכולוגיות שקרו לאחד התלמידים בגלל התעללות אחד ההורים, שלא טופלה מעולם עד שהגיע אלינו, יש גם בעיות של עוני ממש, מדובר בהורים שלא עובדים ולעיתים אף לא מקבלים מלגת אברך, אתה מתקשר לילד ושואל אותו למה לא הגעת היום, והוא עונה לך כי לא היה לי מכנסיים, ובאמת לא היה לו מכנסיים, אנו משתדלים לטפל בדברים אלו".
ומוסיף כי "כעת יש אצלנו 25 בחורים בגיל 16 ומסגרת דומה של בנות שלא הצליחו להתקבל לסמינרים ונפלטו גם הן לרחוב, אנו מקווים ששנה הבאה נקבל הכרה של תיכון, עד אז עיירת צפת מסייעת לנו מאוד בכך ששכרה לנו מבנה גדול".
אך הרב קבילה מספר על בעיה לא צפויה שהתעוררה, "נוצר חשש שייווצר סחף ותלמידים שיכולים להצליח בישיבה יגיעו אלינו, וכאן אני רוצה להבהיר שוב, אני לא רוצה שמי שיכול להצליח בישיבה יהיה ב"תורת חיים", אך לאחרונה פנו אלי כמה בחורים שלומדים ואמרו שלא כל כך מסתדרים בישיבה וביקשו לעבור אלינו, אמרתי להם שינסו להסתדר במקום אחר, אך הם התעקשו לעבור, בסוף בהתייעצות עם הרב שלהם קיבלתי אחד מהם".
הוא מספר כי תלמידים בישיבה שלא הניחו תפילין במשך חודשים חוזרים ומניחים, ומסביר מדוע לא מדובר בישיבה בדמות "מערבא" וה"ישוב", "אם תאמר לאדם חרדי שה"ישוב" היא ישיבה תיכונית חרדית, הוא יצחק עליך, שם מדובר בסגנון שלא משקף את החברה החרדית, לעומת הפעילות והסגנון אצלנו בה לוקחים בחורים מהרחוב ומנסים לשקם אותם".
אבל זה לא נושא הדיון שלנו בכל אופן..אבל יישר כוח על היוזמה..
אגב למה לא הזכירו את נהורא הא? לא יפה..
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2007 14:38 |
|
| |
טוב ויפה. תנסה לשכנע אנשים שחושבים שהאמת ביד שלהם ולא מקשיבים אפילו לראשי ישיבות או לרבנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2007 13:32 |
|
| |
כשאנשים עושים מה שבא להם זה טוב, כי תמיד צריך שלב בינים מ"לעשות מה שהראש ישיבה אומר" ועד ל"אני מחליט על החיים של עצמי". מלבד כמה (כמה?) יחידי סגולה שלהם "בא" לעשות מה שהראש ישיבה אומר...
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2007 11:19 |
|
| |
מבקר, ממש לא. כי אנשים עושים מה שבא להם. וזהו. ואם ככה זה יותר קשה.
אולי אני אתייחס למה שכתב הגמדון לפני..
חח עוד לא נרפאתי המצב נהיה גרוע יותר..לאנורא..נעבור את זה
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2007 02:29 |
|
| |
רפואה שלימה!
נו אם ראש ישיבה לא מקבל קולות בקלות זה כבר סימן טוב, לא?
|
|
|
|
|