החרדים בעולם-אורחות חיים ותהליכי שינוי
בדיונים רבים על עתיד החברה החרדית , כנגד הטענות על חוסר יכולתה של החברה החרדית להתמודד כמות שהיא עם בעיות הכלכלה ללא תלות במדינת הרווחה , עולה הטענה שהבעיה היא רק בארץ , עם פרוייקט חברת הלומדים . בחו"ל , כך נטען , החרדים עובדים למחייתם ואין שום בעיה. באשכול סמוך העליתי תהיות באשר לטענה הזאת. ובהמשך מישהו הביא לי תנא דמסייע ה"ה פרופ' פרידמן.
מכיוון שאין לרשותי כל הידע הדרוש , חשבתי שיהיה לנכון לפתוח אשכול שיעסוק בנושא הזה וירכז ידע שיש לחברי פורום שונים המכירים קהילות חרדיות שונות ברחבי העולם , כמו גם רעיונות ותובנות שיש לאנשים כאן בנוגע לדברים.
אני מציע את המתווה הבא:
מהפרספקטיבה המוגבלת שלי אני רואה שהמודל החרדי לחיים כולל פחות או יותר את האלמנטים הבאים : 1)נישואין מוקדמים יחסית(= בגיל 21 פלוס מינוס שנתיים לחרדים ממין זכר) , על ידי שידוך המבוסס במידה רבה על הסכמה בין ההורים . 2)הימנעות מוחלטת מתכנון משפחה (כמו דחיית הקמת משפחה עד להתבססות כלכלית או התאמת מספר הילדים לאמצעים). 3)חינוך לצעירים הכולל כמעט אך ורק לימודים תורניים, הימנעות מהשכלה תיכונית ובעקבות זאת הימנעות מהשכלה גבוהה. 4)הסתייגות מלימודים גבוהים , גם עבור מי שיכול להשלים את הפערים בהמשך החיים.
עד כמה שאני מבין אלמנטים אלה מהווים חישוקים רבי עוצמה ביחד ובלחוד והם גם מחזקים האחד את השני . הם המסבירים את הישרדות החרדיות: האלמנטים האלה ממזערים את הנשירה כמעט לאפס וכאשר זה מזווג לקצב גידול טבעי גבוה נוצרת נוסחה קטלנית של התפוצצות אקספוננציאלית.
יש לי שתי שאלות : 1) עד כמה אני צודק בזיהוי האלמנטים האלה כבסיס העוצמה החרדית וכאושיותיה. אני יודע שיש קהילות חרדיות שבהם חלק מאלמנטים אלה ואולי כולם נעדרים. אבל במה הם נבדלים ממזרוחניקים ? מה מגדיר אותם כחרדים ? והכי חשוב , האם זה מתקיים באופן יציב או שיש כל הזמן תהליכי היפלטות לימין ולשמאל?
אז בהקשר הזה אשמח אם יביאו קודם כל מידע ותצפיות על החרדים בעולם ביחס לאלמנטים שהזכרתי ועל שינויים העוברים על קהילות חרדיות שונות ביחס לפרמטרים אלה. אשמח גם לקבל תובנת וידיעות היסטוריות .
2)האם המודל הזה יכול להתקיים מבחינה כלכלית ללא הזדקקות למדינת הרווחה ואף לא למערכת המיסוי הפרוגרסיבי? האם המודל הזה מביא לכל היותר לצורך בהסתפקות במועט ולרמת חיים נמוכה יותר (כאשר הוא מספק ערכים אחרים חליפיים של אושר, חמימות ויציבות בחיים וכו' וכו') ? או שמא זה גורם ליצרנות נמוכה יותר מהדרוש אף לשיטת המסתפקים במועט , באופן שיש צורך בתמיכה חיצונית. אשמח לקבל מידע אמפירי ממה שקורה בפועל אצל חרדים, כמו גם ידע תיאורטי או אמפירי כללי מצד אלה שיד ורגל להם בכלכלה.
אני מקוה שאשכול זה יהיה לתועלת לכל מי שמתעניין.
 |
|
|