| נשלח ב-4/6/2007 14:10 |
|
| |
ה"אגודה" ושאר הקבוצות החרדיות נגררות או גוררות
באשכול סמוך הזכיר רב סיינפלד בבקורתו על מנחם פרידמן כי "מי שלא מכיר חרדים בפרת' אוסטרליה, מי שלא מכיר חרדים פנאטים הלומדים לתוארים מתקדמים במדעי הרוח והחברה באוניברסיטת ייל, מי שלא מכיר את חרדי אירופה שאוכלים מזון לא כשר ושאר מיני עבירות הלכתיות וחרדיות, מי שלא מכיר עצכחניקים כופרים, ושאר קבוצות חרדים שוליות, ואינו קורא את פרסומיהם שלא יתיימר להבין את תופעת החרדיות בהקשרה הרחב. עם כל הכבוד ליישוב הישן ולדוקטרינות מבית מדרשו של החזו'א החרדיות הייתה מתפתחת גם בלעדיהם. תרומתם של אלו לחרדיות כתופעה גלובלית, החורגת מבני ברק וירושלים, מסתכמת בעיקר בעיצוב סמלים".
למעשה השאלה המציקה אותי, העם הקבוצות הללו קבוצות עצמאיות או כלן נגררות אחרי העגלה.אין כוונתי בגרירה מרצון אלא בנסיון לעצור את העגלה נגררים אחריה בכוח.
רב סיינפלד טוען בכדי להכיר את תופעת החרדים צריך להכיר את כל הקבוצות של החרדים. הבעיה היא, כי אם כל הקבוצות הללו נגררות אחרי הקבוצות החרדים שנחקרות ע"י פרידמן, לא צריך להכיר אותן בכדי להבין טוב את החרדים. מי שלא יבין לעומק את תופעת הקנאות הפונדמנטליסטית לא יבין כלל את ההלך של החרדים אבל מי שיכיר אותם כבר עשה חצי דרך במחקרו כלפי החרדים.
ומשאלה זו ראוי לעבור לשאלה אחרת. היכן אנחנו (אנשי האגודה) עומדים והאם אנו נגררים אחרי החרדים. האם כל פעולתינו בסופו של תהליך היא רק האטת העגלה החרדית או שאנו יוזמים ומתנהגים במנותק מהנעשה בעגלה הפונדמנטליסטית החרדית הדוהרת?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2007 13:00 |
|
| |
אין ספק שמטרות האגודה (שינוי כללי בדפוסי החשיבה החרדיים) מדירות שינה מעיניהם של כמה מעמודי ההשקפה הטהורה, וברמת המיקרו נעשו כבר מעשי טרור אישיים אשר לא ייעשו, אבל ברמת המאקרו עדיין לא הוצבו סוללות התותחנים, ובעיקר בשל מזעריותה היחסית של הפעילות עד כה.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2007 12:39 |
|
| |
בן ציון ויש לך אפשרות לפרט את העובדות? או שהן נמצאות במרתפי המחלקה החשאית של אגודה אחת?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2007 12:05 |
|
| |
חיים
אינני חושב שאת ההשפעה של קבוצות בקהילה החרדית על קבוצות אחרות צריך לבחון באופן זה של גורר ונגרר, מדובר לדעתי בהשפעה הדדית הנוצרת באינטרקציה בין הקבוצות השונות. במפגש בין ליטאים וחסידים, אשכנזים וספרדים, חרדים מבית ותיכוניסטים שהתחרדו, דתיים מבית ובעלי תשובה, ישראלים וחוצניקים, שמרנים ומודרנים, קנאים וליברלים, ירושלמים ובני ברקים, עירוניים וכפריים, בריסקערס וחזונישניקים, ניתן להבחין בדרך כלל בהשפעה לשני הכיוונים. אף קבוצה איננה נשארת לאורך זמן בדיוק כפי שהיא הייתה, כל עוד איננה מסתגרת לחלוטין מפני הקבוצות האחרות. הרצון של כל קבוצה הוא כמובן להיות בעמדת השפעה על הקבוצות האחרות ולא להיות מושפעת מהן, אבל נדמה לי שבפועל זו משימה בלתי אפשרית. לכן השאלה שצריכה להישאל היא בעיקר מי משפיע יותר ומי משפיע פחות?
כפי שכבר כתבתי גם בתגובה להודעתו המקורית של סיינפלד, אני סבור שעולם הישיבות הליטאי היה הגורם שהשפיע יותר מכל קבוצה אחרת על פני החרדיות בכלל ועל החרדיות הישראלית בפרט, בתקופה של חמישים השנים האחרונות. המודל הישיבתי של הישיבות הליטאיות אומץ במידה כזו או אחרת גם על הישיבות שהקימו יוצאי גרמניה [קול תורה] יוצאי הונגריה [פרשבורג, בית שמואל] החסידים והספרדים, לאורך שנים שימשו ר"מים ליטאיים גם בישיבות תיכוניות ובדרך זו גם הגדילו באופן משמעותי את הקהילה החרדית. גם בהקמת תנועת התשובה על שלוחותיה השונים נדמה לי שהייתה נוכחות גבוהה של בוגרי ישיבות ליטאיות, ב"אל המקורות", "יד לאחים", "אור שמח", "ערכים", "נתיבות עולם" ועוד. החרדיות הספרדית היא ללא ספק במידה רבה שחזור של המודל הישיבתי הליטאי, כפי שטוען באריכות ד"ר יעקב לופו בספרו "ש"ס דליטא" ובפרסומים נוספים שלו. הדומיננטיות של הציבור הליטאי בעולם הישיבות, נובעת מהעובדה שבוגרי עולם הישיבות הליטאי חונכו בעיקר להיות נושאי משרות תורניות כרבנים, דיינים ור"מים, וראו את שליחותם לשקם את עולם התורה לאחר השואה, בעוד שיוצאי שאר הארצות לא ראו את מטרתם העיקרית בתחום התורני. בנוסף, אין ספק שכוחם המנהיגותי של החזו"א, הרב מבריסק, הסטייפלר והרב שך, היוו כוח מרכזי בעיצוב החרדיות בישראל, למרות שבתקופתם פעלו מנהיגים נוספים, נדמה לי שהאדמו"רים החסידיים עסקו בעיקר בבניית חצרותיהם ולא מספיק נתנו דעתם על כלל שומרי התורה, ואילו כוחם של הרבנים הספרדים היה מועט מאוד לאור המעמד הנמוך של כלל הציבור הספרדי במדינת ישראל. כאמור, למרות המרכזיות של הציבור הליטאי ומנהיגיו בעיצוב החרדיות בת ימינו, ציבור זה היה נתון גם הוא להשפעה של גורמים מבחוץ. היחס לרבנים כמו לאדמו"רים, סיפורי הסגולות והמופתים, התפילה על קברי צדיקים, ההסתגרות מהעולם החיצוני, המאבק בחשיבה רציונלית, התמקדות באמונה תמימה ב"גדולים", כל אלו נראים לי כהשפעה גדולה מאוד מהציבור החסידי והספרדי. גם לעולים מחו"ל ולבעלי התשובה, נודעות השפעות מסויימות על הציבור החרדי בכללותו.
השאלה שראויה כעת לדיון היא האם ישנו שינוי במגמה זו? האם נוצרות בקהילה החרדית קבוצות חדשות עם תפיסות עולם שונות? מה מידת יכולתן של קבוצות חדשות להשפיע על כלל הציבור החרדי לאורך השנים? שאלות אלו אכן מעסיקות אותנו רבות כאן ב"אגודה אחת" ובודאי את רבים מאיתנו באופן אישי. מוזר קצת לדבר על השפעת החרדיות עלינו, שהרי אנחנו איננו רק "מושפעים" אנו למעשה בשר מבשרה של הקהילה החרדית, אלא שבשונה מאחרים עברנו בדרך כזו או אחרת תהליך של התרחקות לפחות תודעתית מהמיינסטרים החרדי. יכולתינו להשפיע תלויה במספר שאלות יסודיות, במה אנחנו רוצים להשפיע? מהו מספרנו בקהילה החרדית הלא וירטואלית? מה אנו מוכנים לעשות בשביל להשיג את מאוויינו?
סיינפלד ולומד
המרחב הוירטואלי שלנו כמות שהוא, לא נראה לי בשלב הזה מאיים יתר על המידה. מספר המשתתפים בו קטן יחסית, ואין דרך ממשית לאגד אותם לפעולות מעשיות. יחד עם זאת, בהחלט יש כאן בפורום מספר חברים שבעולם המעשה מנסים את כוחם בהוצאה מן הכוח אל הפועל של רעיונות המהווים קריאת תיגר מסויימת על החרדיות במתכונתה הנוכחית, בין אם מדובר בעלונים המודפסים ומגיעים לידיים רבות, או במתן סיוע לגברים חרדים היוצאים לעבוד, או בהקמת מסגרת ישיבתית לנוער שוליים עם לימודי בגרות, או בגיבוש תוכניות להקמת תלמוד תורה עם תגבור בלימודי חול ועוד כהנה וכהנה. יהא זה יומרני לראות את הפעולות הללו משפיעות בתקופה הקרובה בקנה מידה רחב על הציבור החרדי, אבל בהחלט יש כאן מגמה שיכולה בתנאים מסויימים להתרחב ועל כן היא מדירה שינה מעיני אישים מסויימים במערכת "יתד נאמן" ובוועדה הרוחנית של העיתון. אולי זו פרנויה ואולי מגלומניה, אבל יש עובדות המאוששות את הקביעה הזו.
תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 05/06/2007 12:04:15
אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2007 03:09 |
|
| |
בעזהי"ת
"יותר מזה. כל הניתוחים על מגמות בציבור המובלות על ידי רבנים, הם קרובים לטעות מוחלטת. היום במיוחד, אף אחד אינו מוביל יזמה בכלל. פעם עוד היו גם כאלו. היום הציבור נגרר. הסיבה שהקצב מואץ, היא דווקא משום שאין מנהיגות. כמו מכונית בלי בלמים ששועטת במדרון. אתם עומדים בצד וזועקים "מישהו לוחץ שם על הגז" הרי המהירות עולה כל הזמן!! ולא היא".
אמנם, המכונית בלי בלמים לפחות מתגלגלת לכיוון אחד.
|
|
| נשלח ב-4/6/2007 22:12 |
|
| |
מאיר
אולי תסביר לי מה הקשר?
אינני רואה בשום צורה שהיא, שהעובדה שיודעים פה שהם מפחדים, תזיק. מה עוד שזה כבר נכתב, ורק השמות לא נכתבו.
כמובן ש"ריצת העכברים המטורפת" מעידה רק על כשרונו המבורך של סיינפלד, להציג את העובדות באופן חי וספרותי. ייתכן שאיזה עסקן חכם בעיני עצמו, (שגולש גם באינטרנט המשוקץ כדי לתפוס את הרשעים...) החליט שיש כאן איזה איום על החרדיות, והחליט לנסות לבלום אותה. לא הייתי רואה בזה מחמאה גדולה כל כך. ואני משתומם שסינפלד שהוא בחור חכם, מרגיש כל כך טוב מזה.
לכן מעניין אותי מי הם אלו "קודקודי ההשקפה" שסיינפלד מרגיש מחוזר מכך שהם מרגישים מאויימים.
אני מאמין קטן מאוד של תיאוריות קונספירציה בנושאים הללו. ואני מכיר היטב היטב את הציבור שבו אני חי.
אין הרבה אנשים שמרגישים "אחראים" על ההליכה של הציבור לכיוון זה או אחר. יש כמובן גם כמה משוגעים כאלו, אבל לא הרבה.
רוב היזמות הקנאיות הן פרטיות. לפעמים תוצאה של מנת יתר (של קנאות), לפעמים טפשות, לפעמים יראת ה', לפעמים אדם מוצא סיפוק ומקום להתגדר בו מקידום יזמה חדשה של וועדת רבנים שתנהל את השד יודע מה. לפעמים הוא מרוויח מזה כסף. לפעמים כבוד. הרבה סוגים יש, ואני חושב שנתקלתי כבר בכולם.
קשה לי להאמין שיש אנשים שמרגישים לחוצים על מקומם האישי, כי הציבור החרדי מתפתח ומשתנה. אמנם ראיתי כבר גם קנאים כאלו, שבטוחים שהם משמרי הצביון וההשקפה. אבל דווקא אלו לרוב אינם בעלי חזון לחשוש מאיזו קבוצה שכותבת. אלא הם עסוקים יותר בשימור מעמדם האישי. משל היו אלו נשיאי השבטים המרגלים, שחז"ל דורשים אותם לגנאי שחששם מהכניסה לארץ ישראל היה משום שיפסידו את נשיאותם.
לדעתי, יש כאן המון פארנויה. ייתכן שאנשים נפגעו והם מפוחדים. כמאמר הידוע, הנכווה בחמין וכו'. אבל זה עדיין לא אומר שגם הפושרים הם רותחים.
יותר מזה. כל הניתוחים על מגמות בציבור המובלות על ידי רבנים, הם קרובים לטעות מוחלטת. היום במיוחד, אף אחד אינו מוביל יזמה בכלל. פעם עוד היו גם כאלו. היום הציבור נגרר. הסיבה שהקצב מואץ, היא דווקא משום שאין מנהיגות. כמו מכונית בלי בלמים ששועטת במדרון. אתם עומדים בצד וזועקים "מישהו לוחץ שם על הגז" הרי המהירות עולה כל הזמן!! ולא היא.
תוקנה טעות הקלדה
תוקן על ידי - ymy33655 - 05/06/2007 14:00:24
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2007 18:03 |
|
| |
לומד
תסלח לי אם אומר לך שהזכרת לי את שאלת המראיין ה'חכם' היום לשאול מופז מעל גלי האתר: האם ננקטים מגעים חשאיים עם סוריה?
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2007 15:58 |
|
| |
סיינפלד
אתה לא חושש שהורדת הכובע הוירטואלי שלך תזיק ליכולתם של האגודאים לשנות.
זה חיבוק דוב.
אני סקרן, מי מקודקודי ההשקפה פועל בנושא.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2007 15:10 |
|
| |
כפי שכבר נתבאר במקומות רבים, דינמיקת ההשפעה והשינוי בציבור החרדי בנוייה כך שהקנאים הינם הגוררים ואילו הרוב השפוי הדומם (תהא איכותו ומספרו אשר תהיה) הינו נגרר פסיבי.
שורשי מגמה זאת נעוצים בסיבות רבות שיש להרחיב בהם.
ניתן להגיב על ידי הרמת ידים ופסימיות (כפי שאופיי והדנ''א שלי מכתיב לי) או לחילופין לגלות אופטימיות ולהתחיל במאמץ הסיזיפי, ולקוות. ואין לך מאמץ אופטימי מאשר השינויים הקטנים הנגרמים על ידי פורום זה והעומדים מאחוריו, ותעיד ריצת העכברים המטורפת של כמה מקודקודי ההשקפה שמודעים לפורום זה, ועושים את כל מה שביכולתם לרדוף אישים המזוהים עמו והמקדמים את אגנדתו.
אני אישית מוריד את כובעי הוירטואלי מדי יום ביומו, לפורום זה ולעומדים מאחוריו, כי מכאן יבוא השינוי.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2007 14:41 |
|
| |
אם ככה ?
אזי פתחנו מחקר בסוצוילוגיה
הבנת החברה חרדים הזמן החדש לאור השינויים העוברים על כלל העם היהודי
|
|