בית פורומים עצור כאן חושבים

חוקת

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/6/2007 19:44 לינק ישיר 
חוקת

(אשכול זה נפתח בהתאם לנכתב כאן ובהודעה הפותחת שם)

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2019 14:25 לינק ישיר 

על 7-8, עכשיו אני גם מבין את רמיזות אליקים. תודה.
לגבי הטומאה ההודית, אם אחרים חשו במשהו אז אדרבה זה סימן שהוא כן קיים ואפילו ניתן לתחושה או הכרה (מבול גילגמש וכו'). ובפרט שכדי לפענח את הכתוב צריך לעסוק בתפיסות של הכותבים ולאו דווקא במציאות האמיתית. וזאת גם אם נבחר באמת את המונח 'טומאה' לציין את מה שיש אצל ההודים (שקועה כאן ההנחה שיש כאן את אותה תפיסה או מהות). אני עצמי חסיד מאד קטן של מציאויות מטאפיזיות, אבל אפשר לעבוד ביקב גם בלי להשתכר.הפוסטים שלינקקת מעניינים מאד ועוד אחזור אליהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2019 13:27 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:

כידוע, לא מצאנו שיש פיזיקה הינדית - אבל מצאנו שיש דיני טומאה וטהרה הינדית. ומכאן שטו"ט הן המצאה ולא מציאות, מש"ל. 

ואימא איפכא, וראיה מהרמב"ן שלצד את טומאת הנידה ממה שהיה מקובל בארצות הקדם.

וי"ל, דמצד הדין ודאי שדיני טו"ט אינם אלא המצאה - איברא, כיוון דסדנא דארעא חד הוא, לאו כל כמיניה דכל תרבות ותרבות להמציא מחדש את הגלגל! כיוון שכך, אורחא דארעא שתרבות זו ותרבות זו ותרבות זו יאמרו דבר אחד, ודוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2019 09:33 לינק ישיר 

אברם_העברי כתב:
התייחסתי לשאלה הכללית שאחד מסעיפיה הוא האם יש טעם לזמני הטומאה (מה שקראתם 7-8). מבחינת ההלכה, אם הדינים נובעים ממציאות מסתורית (כלומר הלכות ההטמאות וההטהרות  הם תיאור של הופעות הטומאה הזאת, ועל גביהן יש דין שמורה מה מותר ואסור במציאות של טומאה מסוג כזה וכזה) אז לפחות במה שמפורש בתורה אפשר להסתכל על זה כגילוי של משהו (מטא)פיזי, ואז יכולת ההבנה נחסמת כמו שאר דברים בטבע.

קודם כל אעיר לעניין ה- 7-8, הכוונה היתה לדברי הרמב"ם במו"נ שדיבר על מספר הבהמות לקרבן ולא על טומאה וטהרה. לעצם העניין, נראה לי שיש ראיה מפורשת שטומאה היא לא מציאות אלא המצאה - מהמעשה הבא שמצוטט\מעובד ע"י עזריאל קרליבך, זכר עיתונאי לברכה: סבא שלנו, למשל – שעודנו אדוק מאוד ויורד למקווה פעמיים ביום, מלבד מה שהוא מקריב קרבנותיו לאֵלים שבבית – חייב לפני כל ארוחת ערב להשתחוות לאלוהי המים והגאנגס ולטבול שלוש פעמים, ואחרי כן עליו לסגוד לשמש ולשוב ולטבול ולהחליף בגדיו וללבוש כסות-מותניים נקייה, ואחר הוא שותה ג' פעמים מימי היאור, כמדומה לכבוד וישנוּ, ואחר כך הוא רוחץ פניו ג' פעמים (קשה לדעת לכבוד מי), ולבסוף הוא מקיף עץ-תאנה עשרים ושמונה פעמים או שלושים וחמש פעמים – וכל אותו זמן הוא צריך לשנן את שמות האֵ‎‏לים ולפוש ולשקוע בהרהורים, וכשהוא בא הביתה ומסב לאכול, עליו לסדר ערימות-מזון מיוחדות בשביל רוחות האבות שהלכו לעולמם, וזאת בעיגולים מסובכים ומדויקים שרק סבתא מתמצאת בהם; על כן אין הוא אוכל עמנו – לא רק מחשש לטומאה, אלא גם משום שסעודתו נמשכת כפל-כפליים משלנו… (ע' קרליבך, הודו: יומן דרכים, עמ' 119) 

כידוע, לא מצאנו שיש פיזיקה הינדית - אבל מצאנו שיש דיני טומאה וטהרה הינדית. ומכאן שטו"ט הן המצאה ולא מציאות, מש"ל. 

תוקן על ידי אברם_העברי ב- 08/04/2019 07:00:14

ואימא איפכא, וראיה מהרמב"ן שלצד את טומאת הנידה ממה שהיה מקובל בארצות הקדם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2019 09:01 לינק ישיר 

נ"ב

לכל העניין עיינו בבלוגי הטהור, בשני הפוסטים שהוקדשו לשאלה: 1) (חוסר) משמעותם של טקסים. 2) ובכתבי הקודש נאמר: למה? ככה!

תוקן על ידי אברם_העברי ב- 08/04/2019 07:01:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2019 08:56 לינק ישיר 

שולח_דברים כתב:
התייחסתי לשאלה הכללית שאחד מסעיפיה הוא האם יש טעם לזמני הטומאה (מה שקראתם 7-8). מבחינת ההלכה, אם הדינים נובעים ממציאות מסתורית (כלומר הלכות ההטמאות וההטהרות  הם תיאור של הופעות הטומאה הזאת, ועל גביהן יש דין שמורה מה מותר ואסור במציאות של טומאה מסוג כזה וכזה) אז לפחות במה שמפורש בתורה אפשר להסתכל על זה כגילוי של משהו (מטא)פיזי, ואז יכולת ההבנה נחסמת כמו שאר דברים בטבע.

קודם כל אעיר לעניין ה- 7-8, הכוונה היתה לדברי הרמב"ם במו"נ שדיבר על מספר הבהמות לקרבן ולא על טומאה וטהרה. לעצם העניין, נראה לי שיש ראיה מפורשת שטומאה היא לא מציאות אלא המצאה - מהמעשה הבא שמצוטט\מעובד ע"י עזריאל קרליבך, זכר עיתונאי לברכה:

סבא שלנו, למשל – שעודנו אדוק מאוד ויורד למקווה פעמיים ביום, מלבד מה שהוא מקריב קרבנותיו לאֵלים שבבית – חייב לפני כל ארוחת ערב להשתחוות לאלוהי המים והגאנגס ולטבול שלוש פעמים, ואחרי כן עליו לסגוד לשמש ולשוב ולטבול ולהחליף בגדיו וללבוש כסות-מותניים נקייה, ואחר הוא שותה ג' פעמים מימי היאור, כמדומה לכבוד וישנוּ, ואחר כך הוא רוחץ פניו ג' פעמים (קשה לדעת לכבוד מי), ולבסוף הוא מקיף עץ-תאנה עשרים ושמונה פעמים או שלושים וחמש פעמים – וכל אותו זמן הוא צריך לשנן את שמות האֵ‎‏לים ולפוש ולשקוע בהרהורים, וכשהוא בא הביתה ומסב לאכול, עליו לסדר ערימות-מזון מיוחדות בשביל רוחות האבות שהלכו לעולמם, וזאת בעיגולים מסובכים ומדויקים שרק סבתא מתמצאת בהם; על כן אין הוא אוכל עמנו – לא רק מחשש לטומאה, אלא גם משום שסעודתו נמשכת כפל-כפליים משלנו… (ע' קרליבך, הודו: יומן דרכים, עמ' 119) 

תוקן על ידי אברם_העברי ב- 08/04/2019 07:00:14

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2019 22:24 לינק ישיר 

כמו שהסברתי יש כאן בפירושי ובפירוש הראב"ע שתי נקודות שבכל אחד מהם הסברינו דומים אבל שונים:

א.
לפי הראב"ע     1."היקדש"=האם יהיה קדוש, 2. ומתייחס להלכה ספיציפית בתורה.  
לפי פירושי שלי 1. "היקדש"=האם יהיה קדוש 2. ומתייחס להלכה שאינה כתובה אך אמורה להיות מוסכמת

ב.
                  מסקנת חגי "כן העם הזה... וכן כל מעשה ידיהם... טמא הוא" 

לפי הראב"ע  1.המסקנה נובעת מדברי הכהנים שצדקו בתשובתם. 2.המסקנה היא שטומאה משפיעה יותר מקדושה
לפי פירושי שלי 1. המסקנה נובעת מדברי הכהנים שצדקו בתשובתם. 2. המסקנה היא שגם הטומאה וגם הקדושה תלויות באדם ולא בקרבן

תוקן על ידי אליקים7241 ב- 07/04/2019 20:24:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2019 22:05 לינק ישיר 

הראב''ע מפרש שהשאלה הראשונה 'היקדש' היא האם הדבר ייעשה קדוש, ולא כפירוש הגמרא ושאר מפרשים שהשאלה היא האם יהיה טמא, ולזה התכוונתי שכתבתי שעיקר הפירוש שלך הוא כראב''ע. ועל הקשר בין השאלות והתשובות לתגובת חגי הוא אומר 'הנה התברר כי אין כח בקֹדש לקַדֵּש מה שלא היה קדש על ידי מגע אמצעי ככח טמא נפש לטמא', ואת הנקודה הזאת בפירוש שלך (שהוספת הסבר מדילך שהטומאה והטהרה תלויות באדם ובהתקדשות רוחנית וכו') הוצאתי מהכלל והצעתי את הפירוש שנראה לי יותר כפשוטו וע''פ הראב''ע.

מה שהבנתי ממה שכתבת לגבי השערי-ישר לא נראה לי, ודי לי במה שאני מבין ממה שכתוב שם באר היטב, אבל לא מתאים לי כאן כרגע לפלפל בזה ועימך הסליחה רבה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2019 21:44 לינק ישיר 

הפירוש שלי בנבואת חגי אינו כלל פירוש הראב"ע, ואתה מערב בדבריך את פירושי עם פירוש הראב"ע, כי הראב"ע פירש שזה נוגע ל"כל אשר יגע בבשרה יקדש", ומפרש שהמסקנה שטומאה היא דבר שמשפיע יותר מקדושה, ואני אגב איני מסכים כלל לטענה זו, ומכל מקום פירושי שלי הוא שזה לא נוגע כלל לאף פסוק שנאמר בתורה אלא לדינים היוצאים מהתורה, ושמהם יוצאת מסקנה כאמור שהכל תלוי בסופןו של דבר באדם ולא בחפץ, 

אתה אומר שהבאת את השערי יושר כדוגמא לכך שנאלצים להניח מציאות מטאפיזית. ומה זה אומר?

מ"מ לעניין דברי השערי יושר עצמם, לא איכפת לי כלל אם הוא הניח שיש גם חלקיק גשמי של אידיאת הטהרה, מה שאיכפת לי שפירוש דבריו כפי שמופיע בפנים וכפי שאכן הבנתי ע"פ דבריך, הוא כך: ואמנם בדבריו מפורט יותר שלטומאה וטהרה יש מציאות של ממש העוברת בכל מצב וזה מה שמוכיח את פירושי שלי בדבריו, כדלהלן, מכל מקום ניתוח העניין כולו הוא כך: הוא אומר שלדין הטומאה וטהרה יש "מציאות" ולדין האיסור והיתר אין "מציאות". וכמו שהסברתי מבחינת הגשמיות המצב הפוך: בטהרה וטומאה לא ניכר כלל שום שינוי בחפץ הנטמא או נטהר, ובאיסור והיתר תמיד ניכר דבר. לכן פירשתי, שיש תרי גווני מציאות: מציאות פיזית ומציאות רוחנית. ותרי גווני הלכות: הלכות פיזיות והלכות רוחניות. והנה פשוט, שבאיסור והיתר כיוון שהמציאות היא פיזית, ממילא ההלכה אינה פיזית, כי אם הייתה ההלכה פיזית - אז למה המדענים לא מוצאים את ההלכה מתוך המציאות הפיזית של איסור והיתר? אלא על כרחך ההלכה באיסור והיתר היא רוחנית. לעומת זאת, בטומאה וטהרה ההלכה היא פיזית - היא חלה "על חשבון" המציאות הפשוטה, כולל על חשבון מציאות פשוטה של ביטול ברוב. ומשכך ברור שיש כאן גם מציאות, אחרת איך זה בא על חשבון המציאות הפשוטה? אלא על כרחך שיש כאן מציאות "לא פשוטה. ואחת היא אם המציאות ה"לא פשוטה" היא אידיאית או חלקיקית. בכל מקרה היא מציאות ולא הלכה. כי לא מסתבר שההלכה תלך נגד המציאות, ואם היא הולכת נגד המציאות כנראה שיש מציאות אחרת שמסייעת לה.

(וכמו שהסברתי זה כמו תבלין שלא בטל אפילו באלף - ולמה,הרי מבחינת המציאות הפיזית הוא בטל? וכן חמץ בפסח שבודאי אינו בנותן טעם למה לא בטל? משום שיש לו "מציאות רוחנית" ש"יותר חזקה" מהמציאות הגשמית, והוא הדין בדיוק בענייני טומאה וטהרה)

תוקן על ידי אליקים7241 ב- 07/04/2019 19:45:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2019 20:42 לינק ישיר 

סה"כ הבאתי את השע"י כדוגמה לכך שנאלצים להניח מציאות (מטאפיזית/אידאית וכל שום וחניכא, ומי שמעוניין יוסיף חלקיק חדש אשר פי יקבנו 'טומאתון'), כי לפי דעתו הדינים נולדים ממנה ולא שהיא נולדת מהדינים. אני מבין שאתה מעיר ש'מציאות אידאית' היא לא המציאות שדיברתי עליה, וזה נכון, אם כי אין לי באמת היכרות עם סוג המטא-מציאות המסתורי הזה שהתכוונתי אליו, ולעניין המחסום כנגד הבנה זה לא באמת משנה, וגם נראה שאין נפק''מ לעניין הדברים של השע''י שם (מה כוונת ר' שמעון עצמו, להבדיל ממה שיוצא מההוכחות שלו, זה דבר שאפשר ללמוד מהניסוחים המפורטים שלו, ולדעתי כוונתו היא למציאות פיזית לגמרי אם כי לא כזאת שנתפסת בחושים. חיפשתי עכשיו והעניין נמצא בשערי ישר שער ג פרק ח, לך נא ראה. אני לא מצטט כי העניינים שם מסתעפים ולא נראה לי שהדיון המדוקדק כאן בזה יתכנס למשהו מועיל. ומ''מ לחסוך צער גיגול מחילות הנה לינק: http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=20983&st=&pgnum=190).

עיקר הפירוש שלך בנבואת חגי הוא כמדומה פירוש הראב''ע ע"ש, ושאלת חגי מוסבת על הפסוק בויקרא 'כל אשר יגע בבשרה יקדש'. הקשר בין תשובת הכהנים לתגובת חגי לפי פשוטו הוא שבשר הקרבנות שהם הקריבו לא מטהר אותם מטומאתם אלא אדרבה הם הטמאים מטמאים את הקרבן, ולכן כל מעשה ידיהם ואשר יקריבו שם טמא. חוששני שחסר לי במוטיבציה הכללית להכניס משמעויות 'עמוקות' בכל מקום שאפשר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2019 19:28 לינק ישיר 

ומניין לך ש7 ו8 מדובר על זמני טומאה?
מה שהבאת בשם השערי יושר נראה לי שכוונתו הפוכה: לכל דבר יש מציאות גשמית ומציאות רוחנית. משהו דומה ל"אידיאה" של אפלטון. לכן החילוק טומאה/טהרה שייך לחלק האידיאי, בעוד החילוק איסור/היתר שייך לחלק המציאותי: אין מדד גשמי לטומאה וטהרה, ואין מדד רוחני לאיסור והיתר. איסור והיתר נקבע על פי מדדים מדעיים (בלי קשר לשאלה של טריפות וכדומה, כי כאשר משהו מוגדר כ'טריפה' הוא מוגדר כך על פי מדדים הניכרים בגשמיות) ואילו טומאה וטהרה נקבע על פי מדדים רוחניים (וזו הסיבה שרק התורה קובעת אותם למרות שתיאורטית זה נקבע על פי טעמים סברתיים, וזו הסיבה שחז"ל הרשו לעצמם לדרוש את הפסוקים בטומאות וטהרות, כיוון שהם סברו שהם מבינים את הטעמים (וסיבה טובה הייתה להם לסבור כך, שכן בימיהם התרבות עדיין הייתה קרובה לתרבות התנ"ך)*) קיצורו של דבר, כיוון שהחילוק טומאה/טהרה הוא חילוק רוחני, אז לא מועיל בו ביטול, כי ב'אידיאה' אין ביטול (כמו שתבלין אפילו באלף לא בטיל), לעומת זאת באיסורים כן שייך ביטול, כי העירבוב הוא גשמי ואבד המדד הגשמי, אבל מדד רוחני לא נעלם, ולכן מן הסתם זו הכוונה שגם בטומאת מגע כיוון שצריך מציאות גשמית של מעבר טומאה ע"י נגיעה גשמית, אז יש שייכות לביטול, לעומת זאת במשא זה תלוי בתפיסה 'אידאית' של מצב היחס בין נושא הטומאה לטומאה עצמה. 

*דוגמה לכך ניתן למצוא בנבואה הידועה של חגי, שאפרשה כאן כפשוטה: "הן ישא איש בשר קודש בכנף בגדו ונגע בכנפו אל הלחם... היקדש?" אם אדם נוגע בבשר קדוש, האם האדם מתקדש על ידי זה? "ויענו הכוהנים ויאמרו: לא!". "ויאמר חגי: אם יגע טמא נפש בכל אלה, היטמא?" אם אדם טמא נוגע בבשר קדוש, האם הבשר נטמא? "ויענו הכוהנים ויאמרו: יטמא". עונה להם חגי: הרי אתם למדים מדיני התורה, שאדם אינו יכול להתקדש בגלל בשר. אבל בשר יכול להיטמא בגלל אדם. (בפשטות, גם בשר טמא אינו מטמא אדם, כיוון שרק אב הטומאה מטמא אדם וכלים, וכמובן שבשר אינו מתקדש על ידי אדם, פשוט כי אין הלכה כזאת. יש דין "הקדש", אבל זה דין שמתחדש על ידי פעולה אנושית - דיבור, ולא על ידי נגיעה בסתם). אומר להם חגי: רואים אתם מדינים אלו, שהטומאה והטהרה תלויות באדם ולא בבשר קרבנות או בסתם מאכל. ולכן, אם לא תיטיבו דרכיכם "ויען חגי ויאמר, כן העם הזה וכן הגוי הזה לפני נאום ה' וכן כל מעשה ידיהם ואשר יקריבו שם טמא הוא". כיוון שהכל תלוי באדם, ממילא הטהרה האמיתית של בית המקדש תלויה בהתקדשות רוחנית של האדם, ולא באיזה מעשה גשמי כזה או אחר. 

וראה דוגמא נוספת שאכתוב אם ירצה ה' לפרשת השובע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2019 18:57 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2019 18:41 לינק ישיר 

הניק שולח

היכן דננו אני ואברם בעניין טומאה אם מציאות או דין?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2019 16:05 לינק ישיר 

אברם ואליקים
לעניין הסבר הטומאות, אם הטומאה היא רק דין (או מציאות שמסתובבת כתוצאה מהדין) אז יש קצת יותר מקום לחפש טעמים (ומי שימצא מובילנא מאניו אבתריו בקול רנה ותודה המון חוגג). אבל ייתכן ש(התפיסה הייתה ש)הטומאה היא מציאות והדינים מסתובבים ממנה, ואז לשאול על הטומאה הזאת (במקום שיש פסוקים ולא מסברת רז''ל) מקורותיה וזמניה והיעלמותה זה כמו לשאול על שאר הבריאה וחוקיה, כמו מדוע האדם רואה את הספקטרום המסויים שאותו אנו רואים או שכח הכובד והחשמל תלוי בריבוע המרחק בין הגופים. 
[אולי זה לא המקום, אבל אני אישית פחות מתעניין בפיענוח תפיסות מקראיות ויותר בתפיסות המשוקעות בהלכה. זכור לי שיש מאמרים של יוחנן סילמן שבהם מבחין בין דינים (ודעות) שהם חוק לחוד ובין כאלה שיש בהם 'מציאות רוחנית', אם כי דומני שהוא לא יורד שם להבחנה בין מציאות הנוצרת מדין ובין דין הנוצר ממציאות. הנפק''מ היא אם אפשר להסביר דינים על ידי ענייני המציאות, או שהמציאות רק נגררת אחרי הדינים ואין מקום להתייחס אליה בנפרד. יש מקום בשערי ישר שמציע שביטול ברוב בטומאה חלוק מביטול ברוב באיסורים, שבאיסורים המבטל והמבוטל הם מאותו סוג ויש להם דינים שונים, ולזה מועיל ביטול. אבל בטומאה וטהרה המבטל הטהור אינו מאותו סוג של המבוטל הטמא, כיון שהטומאה היא עניין נפרד שנמצא בתוך הגוף, ולכן בטומאת משא, להבדיל מטומאת מגע שבו נזקקים לדין נוסף של הולכת הטומאה ובו כן חל ביטול, הנושא טמא. זאת דוגמה לתפיסה שבה יש מציאות והיא זאת שמסובבת את הדינים, ולא דין לחוד או מציאות שמסתובבת מהדין]. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2019 11:47 לינק ישיר 

רק אוסיף אף שלא בדקתי כי נטען (בידי מילגרום; אולי הוא מביא ממישהו אחר) שב-P כמעט תמיד חק מציין due וחקה מציינת law (ודומני שבחריגים השומרוני גורס הפוך מנה"מ).
דבריו של אברם כרגיל כמובן שאינם. כמובן שהמילה חק היא משורש חק"ק (לא 'כנראה'; מדובר כאן על עובדה), וכדברי אליקים ברור שהיא מציינת מה שאנחנו קוראים חוקים. עצם השימוש בשורש חקק לציון הוראות הרי מלמד על תפיסת החוק כדבר קבוע, אבל אי אפשר להפוך את הקביעות לעיקר הוראתה של המילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2019 10:56 לינק ישיר 

אברם_העברי כתב:
 כמו שכתבתי, "חוק" הכוונה דבר נצחי. במקור זה הגיע כנראה מהשורש חק"ק, שציין כתיבה שמשתמרת לנצח – ומכאן זה הושאל לשם נרדף למשפט, שנחקק בטיט או באבן.
ואולי זה דווקא הפוך - חקיקה באבן הגיעה מחוק של משפט?

וזה שחוק או חוקת צריכים את המילה עולם זה גם ודאי, שאחרת למה הם כתובים יחד, ואם כן אם יש מילה שעומדת בפני עצמה וצריכה מילה אחרת, האם זו ראיה שהמילה הנוספת היא בסך הכל פירוש? אדרבה, היא מילת תיאור לסוג המילה הראשונהלפעמים זה ככה באמת, אבל לפעמים זה רק לחיזוק - ראה מש"כ לעיל לבעל.
אבל כאן יש לך מילה שפירושה בדר"כ ודאי לשון מצווה ומשפט - ומילה אחרת שפירושה ודאי לשון נצח, וחיבורם יחד יוצר אמריה מאוד מובנת - מצווה שמצווים אותה לנצח, וכמו שכתוב "למען תירא את ה' אלוקיך, לשמור את כל חוקותיו ומצוותיו אשר אנוכי מצווך, אתה ובנך ובן בנך כל ימי חייך ולמען יאריכון ימיך" וכן הרבה, וזה שיש חוק לשון חקיקה באבן - אז אפשר להסביר גם את זה, כי אולי זה הפוך, וגם אם זה לא הפוך מאי נפקא מינה אם היתה משמעות שונה במקור, בסופו של דבר בפועל זה משמש במשמעות של מצווה, ואין הכי נמי - שגם אני אמרתי שזה בדיוק ההבדל בין חוק למשפט - שמשפט זה מקומי וחוק זה כללי, וכללי משמע קבוע, כי בין מקרה בפעם אחת הוא מקומי ומקרה חוזר הוא קבוע. אבל מה תרוויח מלקבוע שהכל זה עניין של אבנים (חוץ מלהיחשד שנתפסת למינות?)

ועל כגון זה אמר הרמב"ם (מו"נ ג, כו): "וכל מי שמעסיק עצמו, לדעתי, בהמצאת טעמים לאחד מן הפרטים הללו, הרי הוא הוזה הזיה גדולה שאינו מסלק בה זרות, אלא מוסיף זרויות"!
הטיעון שאין לשאול למה שבע כי אם היה שמונה היינו שואלים למה שמונה - הוא טיעון שאינו מחזיק מים, לא כ"ש הסברים לשבע ושמונה. עובדה שאפשר למצוא הסברים למה פה דווקא שבע ולא שמונה ושם דווקא שמונה ולא שבע. אתה יכול להגיד, שאתה לא מרוצה מההסבר, וגם הרמב"ם יכול להגיד שזה טעם לא נכון, אבל אתה לא יכול להגיד שאין טעם לחפש הסבר. 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חוקת
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext