שוחחתי היום עם אדם בגיל 40 שעלה לפני שנתיים מחו"ל - ארה"ב - לארץ ישראל בשיחה עמוקה על סיבות העליה.
לא ארחיב יותר מדי אבל הוא טוען באופן חד משמעי שעתיד יהדות החרדית והדתית בחו"ל לשנים הבאות מוטל בספק. ז"א לדעתו ה"אידישקייט" מתקררת בחו"ל יותר ויותר עם הזמן כך שהוא לא היה בטוח בנכדיו שיישארו דתיים (כלשונו), אכן לא כל צאצאיו עלו לארץ, אבל עם הזמן הוא טוען שהמשפחה תתאחד בע"ה בארץ.
שאלתי אותו איך אתה יכול לומר על ליקווד, חב"ד, סטמר, ועוד הרבה קהילות חשובות "שלא יישארו דתיים" ?!
על זה הוא עונה: אכן היכן שיש ריכוז של חרדים אדוקים המצב יותר טוב, אבל בשאר המקומות בחו"ל - הוא לא בטוח על העתיד ונתן לי כל מיני דוגמאות להוכיח שהמצב לא טוב בלשון המעטה.
וכאן אני שואל: האם אכן כל ה"חוצניקי"ם" שלאחרונה עולים לארץ כזוגות צעירים או יותר מבוגרים, זוהי אכן הסיבה לעליה? פשוט אידישקייט וזהו?
ועוד שאלה: האם זה מוכיח כלשונו "היכן שיש אדוקים העתיד יותר טוב"? בעצם - שלילת החרדיות המודרנית על הסף ??? (זה הכי מרגיז אותי להגיע חלילה למסקנה כזאת).
ועוד שאלה: האם אכן המצב בתפוצות כ"כ גרוע לדעתכם?
חוצניקי"ם ! שתפו אותי במחשבותיכם על הענין.
תוקן על ידי ספין ב- 26/06/2007 21:07:55
נשלח ב-22/8/2007 01:48
מצטרף גם כן לבןאישאחד ולשלומיילע.
החוצניקים מגיעים ללמוד פה בארץ ומתרשמים מה"פרומקייט" בארץ.
מהיכרות שלי עם המשפחה בחו"ל, כולם עובדים קשה אך העובדה שהם מפרנסים את ביתם בכבוד מאפשרת להם לנהל חיים מתוך יישוב דעת וזה משליך גם על הצד הרוחני. אני רואה אותם רגועים וכשיש להם זמן פנוי הם מנצלים אותו ללימוד ובכלל יש להם חשק ואמביציות להתחזקות רוחנית והם מנהיגים בביתם כל מיני הנהגות יפות.
לעומת זאת כאן בארץ, אני פוגש את חבריי לחוצים, מתוסכלים ומסתובבים עם בטן מלאה על החברההחרדית, על הרבנים ועל כל העולם. זה משליך על המצב הרוחני ויוצר נטיה לפרוץ את המסגרות הקיימות, לחפש איך להתפרק ולהשתחרר ושלא לומר שלאף אחד אין עצבים להתחיל לקבל קבלות רוחניות וכדו'
ללכו לעבוד
אחרי שנים שהציבור בודד את עצמו משוק העבודה, גם למי שרוצה לעבוד קשה מאד למצוא עבודה וזה מגביר את התסכול. וכפי שאמרתי, יש לזה השלכה גם על הרוחניות.
נשלח ב-20/8/2007 08:52
מצטרף לתגובה האחרונה (בקטע של לעבוד).
נשלח ב-19/8/2007 21:03
אולי האמת נמצאת אי שם באמצע הדרך שבין חו"ל לא"י, שם גשמי מדי וכאן הפרומקייט חוגג האיזון בין השניים נמצא בקהילות כדוגמת מנצסטר שם יש גם תורה עיקר וגם מלכאה כדבעי וכמאמר הרמב"ם
"כל המשים על לבו שיעסוק בתורה ולא יעשה מלאכה ויתפרנס מן הצדקה הרי זה חלל את השם ובזה את התורה וכבה מאור הדת וגרם רעה לעצמו ונטל חייו מן העולם הבא. לפי שאסור ליהנות מדברי תורה בעולם הזה. אמרו חכמים כל הנהנה מדברי תורה נטל חייו מן העולם. ועוד צוו ואמרו אל תעשם עטרה להתגדל בהן ולא קרדום לחפור בהן. ועוד צוו ואמרו אהוב את המלאכה ושנא את הרבנות וכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטילה וגוררת עון. וסוף אדם זה שיהא מלסטם את הבריות"
נשלח ב-19/8/2007 16:49
מה מביא אותך להכליל ולקבוע שהאשה היא הרוצה להישאר. וכי אין מצב הפוך שהגבר הוא המרגיש בנוח וכו'.
נשלח ב-19/8/2007 01:54
לאחרונה יצא לי לפגוש כמה צרפתים שנמצאים בארץ עשור או יותר, וכיום מתחרטים ורוצים לחזור לשם. הם למדו כאן בישיבות, התלהבו בצעירותם מהישיבתיות החרדית, 'עשו עליה' והקימו כאן משפחות.
כיום הם עומדים בפני בעיות של התקבלות ילדיהם למוסדות, ושלל בעיות נוספות, ולפתע הם קולטים להיכן הם נפלו. מי שעומדת בדרכם מלחזור לצרפת היא האשה, שכרגיל מפנימה חזק יותר את הנורמות החברתיות ולא ששה להחליף אותם. לדבריהם הם במילכוד אמיתי ולא מוצאים פתרון.
נשלח ב-17/8/2007 13:11
מהכרות אישית עם עולים מחו"ל, אומר כי העליה נבעה מתוך עמדה (שהתבררה למפרע כנאיבית) לפיה הדתי השלם הוא זה שגר בארץ ולומד בבריסק או מיר או פוניבז'. מתוך האידיאל של שלמות הם עוזבים את ארץ מולדתם ועולים ארצה, פעמים אף בלי שיהיו להם כאן קרובים, והם זונחים את האפשרות להתפרנס בהרחבה על ידי לימודים אקדמאים, ונעשים ל"בני תורה" שלמים.
רק בדיעבד את מגלים את פניה השחורות זעיר פה זעיר שם של הציבוריות החרדית הממסדית, כשהם נתקלים בבעיות בהכנסת בנותיהם לסמינרים או בעיוותי דין של בתי דיני הצדק דנן, אך אז כבר מאוחר מדי לחזור.
נשלח ב-1/7/2007 03:46
תודה לכל המגיבים.
יש עולה חדש בפורום שיוכל להסביר לנו למה הוא עלה?
נשלח ב-28/6/2007 20:56
אכן, רבים מאוד מהצעירים העולים לארץ לגור בה אחרי נישואיהם (גם כשאף אחד מבני הזוג אינו יליד הארץ), בדרך כלל כן עולים משום זה, שרוצים להיות יותר בטוחים בעתיד הילדים שלהם. מה שאומר שגם אם אובייקטיבית סיינפלד ואתנחתא צודקים, הרי שרגשות סובייקטיביים כגון אלו שתיאר ספין בהחלט קיימים.
אגב, רבים מהם מתאכזבים מפגמים שונים שהם מגלים בחרדיות הארצישראלית לאחר מעשה, אך את הנעשה אין הם משיבים.
נשלח ב-27/6/2007 01:03
למה מדברים על חו'ל? מה המצב בארץ? נניח שמחר יש שלום עם הערבים--האם המצב כאן
יהי' שונה? כבר היום יש מאות צעירות יהודיות בכפרים ערביים--מה יהי' בפרוץ השלום?
נשלח ב-27/6/2007 00:00
כמי שעוקב הרבה אחרי ההתפתחות החרדיות והדתיות בארה"ב גם בפריפריה (מחוץ לניו יורק רבתי), הרי לדעתי אין לדבריו שום יסוד כלל. אין שום היחלשות והתקררות לא אצל החרדים ולא אצל המודרן אורתדוכס. בכלל דוקא לאחרונה מתפתחים קהילות חרדיות רבות שהיו פעם נחשבים כקהילות נחשלות כמו החרדים במיאמי פלורדה ובלוס אנזד'לוס.
היהדות בחו"ל פורחת ומשגשגת ואם אמנם זו יהדות רווחה ואינדבודואלית ולא יהדות קיצונית וקולקטיבית הרי להיפוך היא דוקא מוכיחה שהדת יכולה לפרוח ולהתעצם גם בלי כל הטירוף המסמל את החרדיות הארצישראליות. שהיהדות יכולה להצמיח תלמידי חכמים רבנים ללא עניות ושלילת פרנסה.
גם תמוה לומר שהעלים עולים לארץ בגלל חשש זה.
נשלח ב-26/6/2007 22:23
פרט ונמק
כמובן שדתיי חו''ל כפופים לדינמיקות שונות - מהן מושכות לכיוון הקצנה בדת ומהן מושכות לכיוון ההפוך
אך בגדול אני חושב שהוא מגזים וחרדי חו''ל אינם הולכים לשום מקום
הייתי אומר שבאופן כללי ניתן לזהות מגמת תזוזה לכיוון הקיצוניות הארץ ישראלית א''כ תמיד יהיה פער