| נשלח ב-4/7/2007 12:54 |
|
| |
הרטוכיזם / לומדמכלאדם
אנו מכניסים כאן הודעה שהתפרסמה על ידי לומדמכלאדם בפורום "בחדרי חרדים", היות וכפי הנראה מושאי ההודעה הם חברי הפורום, אנו מקווים שיתפתח כאן דיון ענייני על טיעוניו.
האם דה הרטוך חבר בפורום? או שיש כאן "הרטוכיסטים"?
יש כאן כמה ניקים שמאוד מזכירים את התנהלותו, "דאגתם" לכאורה לרווחתם של לומדי התורה, חיפוש השלילי בכל עת מתוך "רצון לשפר" ו"לייקר את עולם התורה", ועוד כהנה וכהנה.
אלא שזה לא מסתבר. ראשית, האיש עסוק (ב"לעשות צרות"). שנית, תינח אם היה זה ניק אחד, אבל לא מסתבר שהוא מחזיק פה כמה ניקים וכמה מיני זהויות. אולי באמת אחד מהם שלו, אבל כל השאר?
וצריך לומר שלא הוא המציא את השיטה, אלא היא ישנה מאוד. וכל אלו הניקים פשוט חברים לשיטה הזו, לא שהם הוא עצמו חלילה. (ומכאן תשובה לכל אלו שחושבים שבדיוק נפלנו עם פקיד רשע, ולא היא. יש פה כמה ניקים שהיו מתנהגים בדיוק כמוהו אם היה עולה בידם. וב"ה שהצילנו מהם ומהמונם. כן יעזרנו להיפטר גם מהרשע הנוכחי, שבחטאינו עלה לגדולה).
אלא שיש לעיין מה שם יש לשיטה זו, ומדוע לא קראו לה עדיין בשם ברור. אמנם יש כל מיני חזלי"ם שאפשר להזכירם. אבל כל אותם הניקים יקפצו ויבהירו מדוע הם לא כלולים בהם. שם מדובר על עמי הארץ מזנים שונים. והם בכלל לא כאלו. חבריהם הטובים ביותר הם "אברכים" (שמתבטלים אתם...). והם עצמם בוגרי ישיבות. ובכלל, צריך להעלות את משכורתם של האברכים, ולתת רק לטובים ביותר. ואת הבינוניים להוציא לעבודה שיוכלו להתפרנס ברווח. וכו' וכו'.
מוכרחים למצוא שם חדש. ולעניות דעתי הכי מתאים הוא "הרטוכיזם". ("דה הרטוכיזם" זה ארוך מדי).
וכיוון שאני משער שאותם הניקים ילינו על הדבקת שם זה עליהם. ברצוני להבהיר להם שאין זה שם פוגע כלל וכלל. ההיפך הוא הנכון. השם הזה בא לכלול בתוכו את כל אותם הדואגים לרווחתם של אברכי הכוללים ושאר לומדים. וכן את כל אלו ששומרים נאמנה על החוקים כפי שצריך ונכון לעשות. וכן את כל אותם אלו.... בקיצור, את ההולכים בדרכו של אמנון דה הרטוך.
והסייג היחיד שיש לי להוסיף הוא, שנראה שרוב החרדים וכל האברכים מוותרים לגמרי על דאגתם. כך שיש לזכור שהיא יוזמתם בלבד. ואין להם להלין על אף אחד כשלא יתקבלו כל עצותיהם החדשניות לשיפור מעמד האברכים, וילדיהם, וכו' וכו' וכו'. וכמובן שאנו מאוד מכבדים אותם (אני כנציג החרדים שאני מכיר), רק שאנו שומרים מרחק מכל הרעיונות הטובים שלהם. משום ניסיון החיים שיש לנו, ומשום שמאוד מאוד לא מתסבר לנו שהם באמת חפצים בטובתינו. יותר נראה שהם אוהבים אותנו כפי שאותו דייג אוהב דגים. ודי בהערה זו.
http://bh.hevre.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2237811
תוקן על ידי - ymy33655 - 04/07/2007 15:57:40
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2007 19:26 |
|
| |
התרשמתי מזמן שהחברה החרדית היתה יכולה להמציא אלף מכללות חרדיות על טהרת חרדים, ואפילו אוניברסיטה מסודרת (כמו בר אילן) שרבנים חרדים ינהלו אותה מבחינה רוחנית אבל ילמדו שם לימודים גבוהים כרפואה ומשפטים וכלכלה.
משום מה הענין לא זז. ואל תגידו לי שזה בגלל סיבות "רוחניות" כאלו או אחרות כי מבחינה רוחנית הרי עדיף שיהיו רופאים חרדים שיבינו הרבה יותר את החולה במצוקתו בבית החולים בשבת למשל, או משפטנים חרדים שייצגו את החרדי בבית המשפט ויבינו אותו יותר.
וכדוגמא: תארו לעצמכם מנהל רשות המיסים שהוא חרדי והוא מתגורר בשכונה חרדית. ברור לי שהוא יבין גם נישומים חרדיים שלא מקבלים נקודות זיכוי עבור הילדים (רק נשים עובדות מקבלות נ.ז. עבור ילדים) ועוד כל מיני פינות שחרדי מובדל מחילוני בתחומי כלכלה הנוגעים ישירות לחוקי המס.
ועוד דוגמא: מנהל מחלקה בבית חולים שהוא חרדי למהדרין, יבין יותר משפחה חרדית בשבתות, ויתן יותר חופשיות להתייעצות עם רבנים.
וכבר לא דיברתי משופט חרדי: שופט חרדי שמביאים אליו חרדים עצורים מהפגנות כדי להאריך את מעצרם - הוא יבין ההרבה יותר את העצור החרדי שס"ה בא להפגין לשמור על זכויותיו!!!.
והמסקנה שלי: לכו לעבוד.
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2007 16:52 |
|
| |
לומד
אינני סבור שהאשכול הזה הוא המקום המתאים להתדיינות זו, אתה יכול לפתוח אשכול מיוחד אודות הפרסום שלי. בכל מקרה, העובדה שקהל היעד של החוברת הם קובעי המדיניות, איננה אומרת שכל קטע ומשפט מיועדים לאיזושהי המלצה מעשית בתחום. כוונתי היא לתת תמונה שלימה, שהיא כמובן גם נחוצה לאמינות הפרסום.
מהקטע הספציפי שהבאת, יכולים קובעי המדיניות לגזור מספר פעולות. הדבר הפשוט ביותר הוא להאריך את ההטבות בהנחות בארנונה ובגנים למשך השנה הראשונה בעבודה, פעולות דומות ננקטו למיטב ידיעתי עם עסקים קטנים בשנה הראשונה של העסק. הם גם יכולים לפעול בהסברה בקהילה החרדית אודות התועלת שיכולה לצמוח לעובד מעבודה רשמית [ביטוח, דמי אבטלה, הבטחת הכנסה], בפרט כשהשכר איננו מגיע לסכום גבוה המחייב הפרשה למס הכנסה וכיו"ב.
|
|
| נשלח ב-15/7/2007 16:44 |
|
| |
לומד
הסיפור של אמתער בלינק שלך הוא מוזר מאוד. אם הוא אכן אירע כי אז ודאי מדובר ברשעות איומה. זה כמו שתספר לי שהוא החשיב קצבת ילדים לכפל תמיכות. קשה לי להאמין שזה היה עובר בג"ץ, למה אמתער לא לקח עו"ד?
אשמח לנתונים נוספים.
צר לי לחוש שהויכוח הזה הפך אישי מאוד עד שגלש לאשכול נוסף. זה מוכרח להמשיך כך? אולי כדאי להפסיק את הדיון. אני מוכן להזהר.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2007 16:17 |
|
| |
לומד
"מכון פלורסהיימר למחקרי מדיניות" היה גוף שכל מחקריו יועדו עבור קובעי המדיניות במדינת ישראל, בין בנושאים של דת חברה ומדינה או בנושאים אחרים כמו התנהלות הממשל המקומי, יחסי יהודים וערבים בישראל ויחסי ישראל והרשות הפלסטינית. הפרסומים של המכון הגיעו בדרך כלל למקבלי ההחלטות הרלוונטיים, אם כי כידוע לך הללו לא מזדרזים בדרך כלל לאמץ את ההמלצות המקצועיות. לצערי הרב, המכון נסגר בתחלית השנה האזרחית כמכון עצמאי והוא פועל כיום באופן מצומצם במסגרת האוניברסיטה העברית, עם התמקדות בעיקר בנושאים של הממשל המקומי.
לשמחתי, הפרסום שלי "מצוקה ותעסוקה בחברה החרדית" אכן הגיע למרבית מקבלי ההחלטות במשרדי הממשלה הרלוונטיים [התמ"ת, האוצר, ראה"מ, החינוך] ולגופים נוספים, הוא הצליח להבהיר לעוסקים בתחום את מורכבות הנושא ואת הדרך הנכונה לקדם את העניין ללא פגיעה באורח החיים החרדי. הצלחתי לקבל תגובות חיוביות גם מחרדים שכבר עסקו בתחום שנים רבות, משום שלדבריהם הוא סייע להם לראות את התמונה הכוללת ביתר בהירות. כאמור, החוברת לא יועדה לציבור החרדי ולא נעשה ניסיון להפיצו בתוך הקהילה, יחד עם זאת אלו שקראו אותו [והם רבים] הגיבו בדרך כלל תגובות חיוביות, הם לא ראו בו קריאת תיגר על החרדיות כפי שטען שרגא.
נ.ב. התגובה האחרונה שלי להודעתך לא עסקה בפן האישי אלא בעניין לגופו, אבל ככל הנראה עדיף שנחדל מלדון בו לאור מטעני העבר. בכל מקרה, אני לא ראיתי כאן באשכול כאלו שטוענים בביטחון שהצדק עם מר דה-הרטוך לכל אורך הדרך. כמו כן, בפורום זה עדיין לא נתקלתי בתופעה של דתיים-לאומיים המנסים ל"חנך" את החרדים, הם עושים זאת היטב ב"בחדרי חרדים".
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2007 16:14 |
|
| |
לומד, גם אני ראיתי את עבודת בצ"כ כמוכוונת לקובעי המדיניות או בעלי יכולת לשינוי המצב. אם אני לא טועה, המסקנות שלו עודדו את "עתידים-חלמי"ש" להתגשם ולהפוך לתוכנית קיימת בציבור החרדי. (אני בכוונה מזכיר רק תוכנית זו, ולא את האו"פ או שאר תמיכות הג'וינט, שרק כאן מתבטאות במלואן המסקנות, כולל מלגת הקיום.) האמת היא שלא האמנתי שיתכן ומשהו מזה יבוא לידי מימוש, והנה בצ"כ מאמין וזורע, ואף קוצר ב"ה לרווחת הציבור! אבל זו רק הערת אגב.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2007 16:08 |
|
| |
למה פרובוקציה? באמת למה? מותר לי לפקפק במסקנותיך? אני לא הצלחתי להשתכנע שאתה מדבר על סמך נתונים, דומני שאתה אפילו הודית בכך כאן.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2007 16:05 |
|
| |
בןציון היקר, חלילה! לא התכוונתי לומר שאני יחיד שקרא
מתוך זילזול בעבודה, אלא מתוך זה שלא ראיתי
התייחסויות אליה בדיון שנוגע אליה ישירות. גם
לא התכוונתי שפעלת לפי האידיאולוגיה שאני טוען שבה
אתה מחזיק, אדרבה, הרי שיבחתי את מעשיך ופעולותיך אף
שלאידיאולוגיה התנגדתי. ובענין דעתך
האידיאולוגית, יתכן שאני טועה ולא היה לזה רמז
בעבודתך, אלא רק ראיתי זאת בדיונים כאן, או במאמריך
באתר (אולי "מלכודת העוני"?), אך דומני שהנימה
האידיאולוגית נשתחלה לה בין שיטי העבודה המאוד
"מעשית" מבחינת אופיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2007 16:01 |
|
| |
לא רק ייתכן, ודאי שאני טועה. במקרים רבים אני טועה. במקרה הזה בדקתי ושוכנעתי שאני לא טועה. ואלו הסבורים שההתנהלות של דה הרטוך היתה הוגנת, פשוט מניחים כך מכח היכרותם מקרים של מינהל לא תקין. אבל בלי לדעת כלל מה עשה דה הרטוך.
למרות שההודעה שלך היא פרובוקציה לשמה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2007 15:56 |
|
| |
ויתכן גם, לומד, שאתה הוא הטועה?
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2007 15:27 |
|
| |
ישמרני הק-ל, לא יועיל מה שלא אגיד? תמיד יבינו משהו אחר מדברי?
כתבתי שחלק מן המגיבים כאן הם מזוכיסטים (אולי לא כתבתי את המילה "חלק" בהקשר הנכון), משום שהם לא בודקים את העובדות אלא מניחים כהנחת יסוד שתמיד החרדים טועים.
אחר כך כתבתי שאולי הם אינם מזוכיסטים, (שאז היה הפירוש שהם חרדים בעלי שנאה עצמית לחרדיותם) אלא פשוט אינם חרדים. והם אכן שונאים חרדים.
--
אגב, אם מקארתי היה מכה את אשתו, היה זה עוול לקרוא לתופעה כלשהי בשם מקארתיזם? כי משמע מזה שכל הלוקים בזה מכים את נשותיהם?
למה אתה כל כך להוט למצוא את הכשלים בהודעתי. כבר הבהרתי בכל הכנות, לא התכוונתי אליך, אלא לסוג מסויים של דלי"ם הנוהגים לכתוב כאן ובבח"ח. והודעותיהם מתאפיינות בפטרונות, ב"דאגה" כביכול, ובנסיון להכתיב לנו היאך להתנהג.
וליתר בטחון אכתוב בקיצור ובבהירות, אולי הפעם אובן.
לא כל מי שמגן על דה הרטוך לוקה במזוכיזם או בשנאת חרדים. ייתכן שהוא נאיבי, ייתכן שהוא לא מכיר את הסוגיא והוא נוטה לשפוט לפי הנחות יסוד או תחושת בטן, ייתכן גם שהוא שונא חרדים, ולכן בכל וויכוח הוא מאמין שהצד השני צודק. (אם הוא בעצמו חרדי, שנאת החרדים שלו היא מעשה מזוכיסטי קימעא).
האם העבודה שלך במכון פלורסהיימר מיועדת במישרין לקובעי המדיניות? שיקראו אותה ויפעלו על פיה?
תוקן על ידי לומדמכלאדם ב- 15/07/2007 15:52:13
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2007 13:56 |
|
| |
שלויימלע,
לצערי יש מן הצדק בדבריך.
התופעה נובעת מתחושת המגיע לי.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2007 12:52 |
|
| |
מאמרו של לומד שפתח את האשכול לא עסק כלל בעו"ד אמנון דה-הרטוך, אלא בהגדרת כל אלו המרבים לבקר את הציבור החרדי ולפעול לשינויים כאלו ואחרים לפי הבנתם בשם "הרטוכיסטים". מטבע הדברים, כשעלה שמו לכותרות בעקבות הסטירה המפורסמת, היה זה האשכול המתאים לעסוק בעניין. נדמה לי שדווקא ארוע זה ממחיש את חוסר הצדק שבהצעה של לומד, האם כעת אמורים כל ה"הרטוכיסטים" להיות מואשמים גם באלימות?
לומד
הקביעה שלך כי כל מי שמנסה להגן במידה כזו או אחרת על אמנון דה-הרטוך הוא מזוכיסט או שונא חרדים, היא כפי הנראה המשך ישיר של מאמרך בפתיחת האשכול, צר לי שהינך מערב בין שלושה תחומים נבדלים:
1. דעות. 2. מעשים. 3. רגשות.
במאמר הפתיחה אתה מקשר אנשים בעלי דעות מסויימות לאדם שמבצע מעשים מסויימים, אולם הרי בדיוק על זה נסוב הדיון האם מעשיו של האיש נובעים מדעותיו או לא? במידה והתשובה היא חיובית מעשיו פסולים גם אם דעותיו היו נכונות, לכן הקביעה שבעלי דעות אלו גם היו פועלים כמותו היא לא מוצדקת.
כעת אתה מקשר בין דעות מסויימות לרגשות, זוהי דרך קלה לשלילת לגיטימציה של דעות נוגדות בהאשמה שהן אינן רציונליות והן נובעות מאהבה או משנאה של בעל הדעה כלפי אדם או קבוצה מסויימת. גם זו לדעתי דרך לא לגיטימית בויכוח, האם עצם הדעה יכולה להוכיח על אהבה או שנאה, האם האוהב איננו יכול גם לבקר? הפסוק מלמדנו שישנן גם "נשיקות שונא" והם גרועות מ"פצעי אוהב". העובדה שאתה השתכנעת כבר מזמן שאמנון דה-הרטוך מונע על ידי שנאה לחרדים, איננה גורמת בהכרח שכל מי שלא שוכנע בכך הוא עצמו "שונא חרדים".
לגופו של אדם, אני אכן סבור כעת שמעשיו לא נבעו רק משיקולים מקצועיים, ושהיה בהם מידה רבה של רצון ל"חנך" את החרדים. זוהי בבירור חריגה מסמכויות , ללא כל קשר עם דעותיו צודקות או לא.
שרגא
צר לי שעדיין לא התייחסתי עד עתה להודעתך, אני עסוק מאוד בימים אלו והודעתך מצריכה תגובה ארוכה יותר. אתה אינך היחיד שקרא את הפרסום שלי מראשיתו ועד סופו, עשו זאת עוד עשרות רבות של אנשים. הקביעה שלך אודות האידיאולוגיה שלי בנוגע לכוללים נראית לי מתמיהה, היות ובאופן מכוון ושיטתי נמנעתי מלגעת בפרסום זה בפן הערכי של הנושא אלא אך ורק ברמה המעשית, והדבר תואם את מרבית התגובות שקיבלתי עד היום על הפרסום. העניין של הכוללים ברמה הערכית ראוי להיות נידון באשכול בפני עצמו והוא דיון פנים-חרדי באופן מובהק, בעוד שקהל היעד של הפרסום הם קובעי המדיניות במדינת ישראל, בכנסת; בממשלה; ברשויות ובגופים אחרים. בכל מקרה, הדברים שלי בפורום "בחדרי חרדים" גם הם לא עסקו באידיאולוגיה אלא במעשים, אני טענתי שאינני פועל לשנות את המבנה של ה"כוללים", אלא אך ורק לאפשר למעוניינים לצאת לפרנסתם לעשות זאת. אם ידוע לך שפעלתי בדרך כלשהי לשכנע צעירים לעשות זאת, או לגרום לכוללים אופן התנהלות כזה או אחר, תהיה זו בהחלט סתירה לדברי שם.
תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 15/07/2007 12:50:49
אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2007 11:12 |
|
| |
שלויימלע
הדעה הקדומה שלך מאפילה על ההגיון. צר לי מאוד (באמת) לומר זאת לאדם חכם ונחמד כמוך.
אז קם איזה עיתונאי טיפש, או שהוא חושב שזו הבעיה של דה הרטוך, שהוא שומר חוק כשאנחנו לא. או שהוא אפילו לא חשב, סתם שירבט סיפור עתיק על היכרותו עם דה הרטוך. הרבה יבינו בדיוק כמונו וכמוך שלא זו הטענה על דה הרטוך. אלא על התנכלות סידרתית המשתמשת בחוק וכופפת אותו לצרכיה. אבל אתה מעדיף להיצמד לעיתונאי ולומר "בא חטאו האחרון ולימד על הראשון".
ואולי חשבת שגם אני יפול בפח הזה, ואומר, אכן כבר אז התנכל דה הרטוך לחרדים? תאמין לי, אני מכיר מספיק שומרי חוק באדיקות שתבייש אפילו את בן גוריון (דוגמא גרועה), כולל אלו שבגלל אדיקותם הלזו ניזוקית כל הסביבה, משפחתם ושכניהם. אבל כאן לא זה הסיפור.
אגב, לפי דבריך (את העיתון לא ראיתי) לא נערכה כל השוואה בין חטאי די הרטוך.
יש לי מספיק ביקורת על חוסר שקיפות במגזר החרדי. וכבר נטחן בעבר בפורום רב שיח האם יש לחרדים צורך במישהו מבחוץ שינקה את האורוות, כי הם לא מסוגלים לבדם, משל היה זה הפריץ ומריבות הגבאים. או שיש סיכוי להסתדר גם בלא פריץ. דה הרטוך לא חפש רק יושר ונקיון כפים.
ולסיום, שאלה היפוטטית.
האם ייתכן שפקיד כלשהו שאינו מחבב חרדים, ייצר את צעדיהם בכל דרך אפשרית, עד כדי חריגה מסמכותו ופרשנות אישית לחוק. מתוך אובססיה אישית נגד חרדים?
האם יותר סביר שהפקיד ההיפוטטי הזה יהיה חילוני, או דתי לאומי?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2007 11:02 |
|
| |
לומד, מה יש לך לענות על ההשוואה הנ"ל שערך העיתון בין שני חטאי דה-הרטוך?
|
|
|
|
|