בית פורומים אגודה אחת

"לעולם הוי רץ למשנה": דרך יהודית בסיסית.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/7/2007 20:34 לינק ישיר 
"לעולם הוי רץ למשנה": דרך יהודית בסיסית.

בעזהי"ת

כתב כאן חבירנו אות מחכימה, וסיפר על מסע הקניות שערך, מסע שנערך בליווי פעיל של שיחה בטלפון הסלולרי. דבריו הביאו אותי לכתיבה זו, שכבר כמה זמן אני רוצה להעלות אותה במילים ברורות.

"לעולם הוי רץ למשנה", אמרו חכמים.
   איני יודע האם כיוונו לכהאי גוונא אשר אני משיח כאן, אבל לעניות דעתי יש ערך יהודי מעשי בלתי נתפס, במשנה.

א. ראשית, הוא הלימוד בעל פה.
   שאת הקניות השבועיות, או הדו שבועיות, שאני עורך, איני מטריח עצמי לשוחח בטלפון עם אי מי. אני 'מתקשר' ישירות למסכת ברכות או שבת או שקלים או קידושין, או שמא דווקא לאמירת שיר השירים או מזמורי התהלים של "התיקון הכללי" (לרבי נחמן מברסלב), וכך הופכת אצלי שעת הקניה, למשהו אחר לגמרי.
   כך גם אתמול היה, כשהלכתי אל סניף הדואר הקרוב, והנה התברר שהיות והם בשביתה וסוגרים כבר ב-1500, תור האנשים השתרך והתארך לו כל כך, אל מחוץ לדלתות הסניף. אני מתאר לעצמי שהממתינים היו די לחוצים ומעוצבנים, כי בסכ"ה להמתין בתור זה לא נחמד, קל וחומר שאין זו חוויה נעימה לעמוד בארכי-תור כמו הנ"ל. ואני? כמעט לא הייתי שם איתם. בהתחלה סיימתי את אמירת שיר השירים שהתחלתי כשיצאתי מהבית. לאחר מכן עברתי לכמה אמירות מנביאים אחרונים, ומשם קינחתי בהתקדמות של כמה וכמה פרקים בסדר הלימוד בעל פה שלי. 
   ללא צורך בספר (בלאו הכי, די קשה לעיין ולהתרכז בספר, בכל הגמרות כיס האלה, כשאתה שקוע בתוך קהל אנשים או מטולטל בתוך האוטובוס), הפכה אצלי שעת תור 'אבודה', שעוד יכלה להיות כסיוט מורט עצבים, לאחת מהשעות המאירות והנחמדות של היום.

לא לחינם, יש חשש מיציאת אברכים מהכולל, לילך ולקיים תורה עם דרך ארץ, תורה שיש עימה מלאכה. אבל בעצם, מעיקרא, החשש הזה לא אמור להיות כל כך מהותי. כי אותו בן חמש למקרא ובן עשר למשנה, בשיטה די דומה לזו של הרב זילברמן, היה בשלב כלשהו זוכר גופי תורה שלמים בעל-פה, וכך כשהיה עוסק במלאכתו בשדה, או כחנווני, הייתה לו האפשרות הקלה והמיידית להפוך את שעות העבודה עצמן, לסדר ג'!

היום, אין לומדים בעל פה.
   אבל היום זו לא הוכחה לכלום.
   לא די שחזרנו מהגלות, אלא שתורתנו רובה ככולה -תורת בבל היא, ולאו מדרש פליאה תהיה הקביעה שהרבה מסורות פשוטות נשכחו מאתנו.

היום, דווקא היום, דווקא לנוכח המצוקה הכלכלית והצורך לעסק כלשהו או מלאכה כלשהי, חשיבות גדולה להעלות על נס את ערך השינון בעל פה של גופי תורה.
   הטבעית ביותר לכאן, היא המשנה. הרי כל כולה נוצרה ונבנתה, לשינון בעל פה. כל כולה הועברה מרב לתלמיד עד ימיו של רבי יהודה הנשיא -בעל פה. אפשר לראות עד כמה היא בנויה בצורה שמאפשרת שינון במנגינה על פי משפטים ופסקאות -אבן יסוד ועזר רב תועלת לזכירה מהירה וקלה. 

למעשה, לימוד משניות בעל פה, אינו דורש השקעה יומית מרובה.
   קח לעצמך שש או שתים עשרה מסכתות, התחל מפרק א' דכל אחת, ופשוט שנן מהכתוב את הפרק, פעם בכל יום. לא צריך פעמיים ולא צריך עשרים. חזרה אחת בכל יום -די והותר כדי לרכוש כמה עשרות פרקים בשנה.
   ועוד -כיודעים כבר כמה מסכתות בעל פה, מגיעים כבר לנקודה בה אתה חייב לחזור פעם בשבוע או שבועיים על כל אשר אתה יודע, שאם לא כן פתאום יתחילו 'לברוח' לך מילים או אפילו משפטים. הצורך הזה גורם לך היטב היטב לנצל את הזמן בתחנת האוטובוס, בנסיעה, בהמתנה, בקניות, או אפילו במחשבה -רגע לפני שאתה נרדם.

ב. בסעודת יום שבת האחרונה, הבעתי טענה נוספת:
   צאו וראו שרובם ככולם של ספרי ההלכה המוכרים לנו, בנויים באופן מורכב שדורש מאמץ לקרוא בהם במישרין, לא כל שכן לזכרם בעל פה. היחיד שבאמת שומר על רוח המשנה, הוא הנשר הגדול -רבינו משה בן מימון. ושמא גם זוהי סיבתו שנקב בשם "משנה תורה", לחיבורו הגדול. "משנה תורה", הווי אומר שכאן אתה שונה ומשנן את הדברים שוב ושוב, עד שבהירים ונהירים הם אצלך כיום נתינתם בחורב.
   הלוואי, וכמה טוב היה, לו היו מספר ספרי הלכה, ולפחות אחד, המכילים את המסקנה (אין צורך בהכרעה, לצורך מסקנה. גם במשנה עצמה מוזכרות מחלוקות התנאים) של הדיון ההלכתי לדורותיו, בצורה מתומצתת המאפשרת שינון מתמיד, עד כדי זכירה בעל פה.
   נכון, ישנם רבותינו הקצש"ע, והבן איש חי, והנה גם הילקוט יוסף, אבל כדברי לעיל -דומה שרק הרמב"ם באמת התייחס לצורך היות הדברים בנוים באופן שיהיה השגור והקל ביותר למשנה.

לא בחיל ולא בכח כי אם ברוחי אמר ה' צבא-ות  

תוקן על ידי 000_אלישיר ב- 16/07/2007 20:51:25

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2007 14:44 לינק ישיר 

כל ארבעת הטורים של השו"ע ורמ"א ללא מפרשים כבר הודפסו במהדורה  מחולקת לימות השנה.
יש כמה פורמטים, האחרון שבהם בשנים עשר כרכים דקים  (אחד לכל חודש)  בגודל  16 ס"מ על  12 ס"מ והטקסט מנוקד. בספר מובאות המלצות נלהבות ללימוד זה ע"י עשרות רבות של כל גדולי הרבנים בדורנו מכל העדות הזרמים והחוגים.
הסט יצא לאור ע"י הרב מנדלוביץ' ראש כולל טורקא, טלפון 02-5324475
ניתן להשיג בחנות יריד הספרים, מאה שערים 6, ירושלים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2007 00:41 לינק ישיר 

אלישיר

רעיון מצוין!
כדאי להתחיל מגיל צעיר, זה הרבה יותר יעיל, אך לעולם לא מאוחר.

אפשר גם לנצל זמן מבוזבז להתבוננות בפנים (בנפש) ובחוץ (בעולם). זה לימוד שאין כדוגמתו, זה כל האדם.

לגבי ספרי שינון ראוי לציין שמרן המחבר חיבר את השולחן ערוך כקיצור פסקים תמציתי של חיבורו 'בית יוסף' שאופן שיוכל להתחלק לימי החודש, שאיפתו היתה שהלומדים ישננו אחת לחודש את כל החיבור כפי שכתב בהקדמתו שנשמטה בהרבה מן המהדורות.
זה לא מופרך כמו שזה נשמע, אנחנו מכירים את הסט בן עשרת הכרכים. (ילדינו כבר לא יכירו, הם יחשבו על עשרים או יותר) הוא חיבר חיבור באמת מתומצת.

חשבתי פעם אולי כדאי להדפיס את השו"ע בלי כל תוספת, אפילו בלי הרמ"א. רק כדי לשנן.

-------
מאיר

תוקן על ידי - ymy33655 - 17/07/2007 0:42:03

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > "לעולם הוי רץ למשנה": דרך יהודית בסיסית.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext